Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čtyřjádrový 45W Ryzen je v přípravě

Dle mého názoru se Ryzenu věnujete příliš málo. Jeden článek denně nestačí, měli byste přidat (třeba tak, že rozdělíte článek na dva a potřebný objem nahoníte prokládáním odstavců jalovými obrázky z marketingové prezentace). Do vydání už to je asi jen měsíc a půl a lidé jsou lační informací.

Totéž se týká Vegy. Jak na to, že karty uvidíme na pultech možná už za 4-5 měsíců, tak se o tady o tom píše sakra málo - 2 články za týden. To znamená do vydání už pouze 40 článků při současné frekvenci.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

No ja myslim, ze je te frekvence v poradku.

Nesouhlasim s Vami, ze je potreba vic. Myslim, ze jak je to ted odpovida faktu, ze jde po Xletech o novou architekturu, ze vydani je za mesic, ze je to velmi ocekavany produkt a ze prave probihala konfera na ktere se probirala spousta vyzivnych detailu :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ja to pochopil, ale proti trollum se bojuje precejenom jinak :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Koukám Mr. Obvious :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně sarkasmus, takže si běž číst Blesk nebo Aha, tam určitě najdeš články relevantní pro tebe. Nikdo tě nenutí číst články o produktech, o který němáš zájem.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ale však má částečně pravdu. Mne už to hype kolem AMD za posledních pár týdnů také leze krkem a články pořádně nečtu. Osobně už jen čekám, kdy s novými produkty AMD konečně vyleze a kdy budou reálně dostupné, a jestli na ně Intel cenově zareaguje. Jinak je to o ničem, bavit se sáhodlouze o papírových výkonech a v každodenním článku spekulovat, co by, kdyby. :-/

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Každý se může rozhodnout, co si chce přečíst a co ne. Názor většiny čtenářů je dobře patrný na tom, že zprávy o Ryzen a Vega 10 mají v poslední době 1,5-3× vyšší čtenost než články o jiných procesorech a grafikách. Těžko lze očekávat, že ze dne na den přestaneme informovat o tématech, o které je zájem a dáme přednost jiným, která téměř nikoho nezajímají.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jakou mají čtenost články pana Ježka o jeho 16GB SSD ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je samozrejme vyrobne tajomstvo. ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Touhle frekvencí vydávání článků o amd jste doslova přejeli ddho.
Tam sem si říkal, že psát +- to stejné co 3 dny je moc, ale je nakonec se ukázalo, že ne :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ti vsechny clanky na tema ryzen prioadaji 'stejne' tak te musim teda politovat a spise se zeptat proc chodis na technicky web ;)
A mozna aby tomu tvemu diveni nebylo dost..na nemeckych webech tech clanku meli tak 2x tolik...a nikdo se tam teda moc nedivil :))
Mne spis udivuje, ze nejvetsi udalost za poslednich 5 let v cpu oblasti stoji nekomu za komentar, ze neni co komentovat. Ale treba ti vyhovuje vic PCT, kde pro jistoru se nedozvis vubec nic :))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

technický web :D :D :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hele jardo, to ze dunis jako sud tady vi o tobe kazdy. Zpocatku to tady lidi vysvetlovali dneska te tu maji za saska.
Kdyz nemas co rict, tak prestan aspon plevelit ty vlakna.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To že s mým názorem nesouhlasíš ti nedává právo mě v diskuzích omezovat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Co ti vadi na komentari technicky web? Je to snad Vlasta nebo Zena a Zivot..
Se podivej kolik si tady za 5 minut napsal zbytecnych prispevku pred tim..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Protože tohle dávno není technický web. Je to tady hnízdo červených AMĎáků, jakož to prodloužená ruka reklamní agentury AMD. V hnízdišti je běžné vychvalovat hnízdiště a všechny ostatní hnízdiště nVidia, intel, aplle pomlouvat s čímkoliv co si zrovna vymyslíte. Kdyby tady byl technický web, najdou tady informace jak DELIDovat, jak upravit toto, jak zlepšit tamto... Jsou tady jen překládaný novinky a reklamní infa ze zahraničí, nic technického... Jako jestli si myslíte že se tady bavíte o TFLOPS a myslíte si jakej jste technik, tak to potom jo, to jste přímo generál techniků.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

mam dotaz kolik takovych clanku o tom jak delidovat CPU apod. je na IT webu s nazvem PCTUNING ? :)

je pravda ze tam maji doslova par redaktoru kteri obcas prijdou s necim vlastnim ale zbytek je to same co na Diitu prebirani zprav a novinek ze zahranicnich webu + nejaka ta blogiskova uvaha na 10 slidu kvuli prijmum z reklamy a k tomu zeleny fantasmagorista OBR ZLOBR :D

a nevim co je na tom tady tak "rudeho" :D proste nemaji o cem psat a prejimaji skoro vsechno co se kde vyskytne v zahranici ze je aktualne nejvice zprav o AMD napric vsemi IT weby protoze budou vydavat prelomove produkty a na Diitu nemaji o cem psat protoze malokdy prijdou s necim vlastnim .

a nevim kdyz se podivam na hlavni stranku tam jsou tam zpravy o monitorech - fotoaparatech - NV - SSD atd atd proste pisou o vsem co jim prijde pod ruku jen par fanatiku bude porad stale dokola omylat tu svou mantru jak je to tady cervene :) kdyz si kliknu na treba zmineny PCTUNING tak zpravy co jsou dostupne na hlavni strance se aktualne tykaji NV o AMD ani slovo ....a na DIIT je nekolik zprav o NV i o Intelu :) preci jen mi to aktualne pripada vyvazenejsi nez jinde .....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak sis to obhájil, výborně, takže vlastně souhlasíš že tady nic technického není.
Jinak k těm reklamám, PCT vlastní Empres media, financovaný odněkud z Ameriky, jim o clicarbait nejde, oni jsou takoví ti usměrňovači názorů, ministersvo pravdy a dovolíme Vám napsat do diskuze jen to co je v souladu s pravolářkaskou pro USA propagandou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

".. takže vlastně souhlasíš že tady nic technického není."

ne nesouhlasim :) protoze na Diitu pisou o technice delaji obcas recenze i testy techniky a cely server a veci okolo by taky bez HW a SW nefungovalo takze at se podivam z jakehokoliv uhlu tak je tu technickych veci az az >>> ze v Crhove pojeti reality to tak neni je otazkou proc tomu tak je a jestli je jeho dusevni stav v poradku :)

zajimave ze i na PCT se rozebiraji veci ktere dokonce napadaji USA propagandu a nikdo to nemaze ....zase jina dimenze Jardo z jakeho sveta k nam prichazis ? :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bež na forum a řekni Hladisovi že rusáci jsou fajn.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jardo mas pravdu. DIIT je hotova Zena a Zivot. A jak delidovat Cpu najdes zarucene na vsech ostatnich webovych magazinech a novinky a zakulisni infa ostatni weby taky nevydavaji....
Zdarbuřt

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

my te neomezujeme ty se omezujes v podstate sam :) jen ti doporucujeme psat neco co dava smysl :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Píše někdo, kdo mě (a nejenom mě) docela nedávno okřikoval, abych na jeho příspěvky nereagoval... ciwe :oD

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když s mým příspěvkem nesouhlasíš, tak to neznamená že mě musíš odepisovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co kdybys mi šel příkladem? :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já s ním ne nesouhlasím, ale uvádím na pravou míru aby čtenář nebyl mystifikován.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nu, tak se dá také interpretovat tak, že pokud bude ve 2 dvou článcích ze 4 pojednáno o jednom tématu, tak čtenost těchto bude 2x taková jako těch dvou ostatních. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A o čem chceš psát, když nic jinýho není ???
V CPU: O Kaby Lake? To je jen zrychlený Skylake, Vše už je v obchodech.
V GPU: nikdo nic nevydává, jen se spekuluje o parametrech Vega/1080Ti
Desky: Intel celkem nic nového, Z270 jen upravená Z170, AMD: spekulace o AM4 platformě
Ostatní: ???
Raději si přečtu nějké nové střípky než kdyby to tu bylo prázdný
A zase otázka, tak proč sem chodíte? Nutí vás někdo?

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

A proč je vždy položená taková dementní otázka: "Tak proč sem chodíte?" Protože si přečtu blogy od Ježka, i když je to povětšinou pěkný úlet, protože si přečtu o HW a někdy SW, a kouknu do diskuzí, abych se zasmál (třeba Jarda Crha z toho má očividně prču, ale téměř vždy se najde nějaký rozvášněný potrefený diskutér, který se v odpovědi rozohní). Ale tady jde o něco trochu jiného, konkrétně o to, že to tady v poslední době vypadá jako podle hesla: "Všeho moc škodí." Ty "střípky", které lze sesumírovat do jednoho odstavce, jsou totiž roztahané do slohové práce, kterou z 80-90 % tvoří jen obyčejné spekulace. Nic proti rychlé zprávičce, ale tohle je neskutečná masáž. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Veci okolo Ryzenu a Vegy je treba i brat v kontextu CES vystavy. Kdyz to srovnavam, co vychazelo na jinych webech treba v nemecku, tak spekulace-informace k AMD minimalne 1-2 denne a to jeste jako TOP sekce. To Diit je proti tomu jeste celkem slabota. Jediny rozdil je v tom, ze tim, ze to jsou velke magaziny, tak tam samozrejme vychazi jeste dalsich 20 zprav k tomu. Tady to 'bije; vice do oci, protoze redakce je mala a zprav/novinek je take daleko mene.
:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U Kaby Lake dostaly Pentia HT - on to Intel nijak nezdůrazňoval až to skoro utajil (v materiálech při uvedení o Pentiích ani slovo), ale to je IMHO dost velká věc pro levné počítače. Ty procíky to hodně posouvá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak vyhoda zapnuteho HT je dost sporna nekdy napr. ve hrach naopak prinasi velmi podobne nebo i horsi vysledky :) ale zalezi vylozene jak dobre ho implemetovali a na konkretnim zamereni "vypoctu"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Projel sis jeho staré kometáře a i u něj víš o co má zájem ? :))))))
"Rudej Wendak" by ti sedělo lépe :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jenže já mám doma něco od AMD, něco od Intelu, něco od nVidie (loni jsem kupoval noťas) a k tomu i PC stavím pro známý, takže můžu porovnávat a ne jen plácat a mít "zaručený" zprávy.
Náklonost k AMD mám čistě z pozice "Jak firma vystupuje a chová se k zákazníkům", u nVidie je to odstrašující, ale když jde o koupě produktů, tak řeším co za kolik dostanu - tady jdou pocity stranou.
A to všechno mi dává možnost rejpat do výrobců. Logicky víc rejpu do nVidie, protože s jejich postojem nesouhlasím.
Nicméně pokud by AMD ohlásila, že udělá třeba AMD klub a bude vybírat měsíční paušál, tak to ode mě schytá taky. Tak kdo z nás dvou je pak objektivnější? :o))) (Nikdy nebudu tvrdit, že jsem 100% objektivní, ale to stejně není nikdo). Tak co zelený Zzz66? A po pravdě, chceš si koupit Ryzen nebo Vegu? Kápni božskou... :o) Typuju, že si o tom ani neuvažoval a jen si fakt rýpal (na což máš právo, ale lidi pak mají právo komentovat tebe)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A jak, z Vaší zkušenosti, se k Vám, jako zákazníkovi, AMD chová a poskytuje podporu? Má nějakou podporu, kterou NV nemá? Nebo jak to jako myslíte? Osobně bych se spíše domníval, že díky silně napnutému rozpočtu (kulantně řečeno) má AMD podporu hodně bídnou. Že má NV marketing, který říká polopravdy nebo zavádí nějaký NV klub (který za poplatek něco nabízí a je na každém, jestli se mu to vyplatí nebo ne, nic míň nic víc)? A mimochodem, kecá každý marketing, i ten AMD, stačí trochu zapátrat (spíše v minulosti, marketing AMD je tč. více méně v troskách, takže toho momentálně nestačí tolik napáchat).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Fajn rozhodnutí, kéž by došlo k produkci. Vím, že 4c/4t cpu jsou hodně žádané. Teď jde ještě o frekvence (a/nebo ceny), které musí dosahovat, aby mohly konkurovat intelím čipům. Ale tady mě zaráží TDP, který mi přijde malý.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

jj docela jsem čuměl jak cena té i5 leze nahoru, jsem ji kupoval podle dnešních cen skoro o tisícovku levněji.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mi povídej já 6600K kupoval za bezmála 7000,- Chtěl jsem 7600K, ale ty peníze za to nedám. To mám jiný preference :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jj, dolar šel nahoru no... cena v US zatím stejná

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V tomto případě poděkuj ČNB.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem k tomu četl hezkej komentář od exguvernéra.
"Dva roky před intervencemi oslabila koruna asi o třetinu, ale celá vyhrocená debata kolem intervencí se vedla o oslabení o pět procent."

Pět procent ze sedmi tisíc je 350,-.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O.o o celou 1/3 33,33% + 5% takze v souctu o 38,33% ? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i7 6700T >>> TDP 35W vc. iGPU vykon o trosku nizsi nez plnotucna i7 6700 ktera ma TDP 65W >>> proc by u 4C/8T RYZENu bez APU melo byt TDP 45W malo ? obzvlast kdyz to zatim vypada aspon dle prezentovaneho 8x jadra ze TDP ma na papire velmi slusne ba i lepsi ve srovnani s produkty Intelu ....

takze zaver primo v clanku mi pripada hodne pritazeny za vlasy >> pry "vylucuje" ...coz je opravdu hovadina
"Zajímavé je také 45W TDP, které vylučuje možnost nějakého výraznějšího jedno- či dvoujádrového boostu (~4 GHz)"

btw TDP nezamenovat se spotrebou :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel má 4C/8T s 35W TDP.

AMD zase prohrálo.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Ak bude stat 370 eur, ako i7 6700t tak ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen proste placani, ale v tomto pripade je trollingem uz samotny obsah clanku, takze ten tvuj uz je jen detail. Dulezite neni jen to ze Intel dava 4/8 s 35W TDP, ale predevsim vykon a cena a pokud 4/4 45W AMD bude stejne vykonne a levnejsi, tak neni moc co resit. Jenze vykon ani cenu RyZenu zatim stale nezname, zatim neni venku nic vic nez slajdy.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Je potřeba taky zmínit, že Intel a AMD počítají každý hodnotu TDP jinak. U AMD je to maximální možná hodnota, u Intelu typická.

https://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_design_power

"However, the TDP is a conventional figure while its measurement methodology has been the subject of controversy. In particular, until around 2006 AMD used to report the maximum power draw of its processors as TDP, but Intel changed this practice with the introduction of its Conroe family of processors."

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že u AMD to už dlouho taky není maximum ale typická.
U Intelu je to složitější. Hodně čipů má dost nízké takty (třeba takový Core i5-6400 fakt výrazně), takže ve většině úloh pod zátěží běží hodně pod úrovní TDP. Ale zase při vytížení AVX/AVX2 je spotřeba o dost větší, takže třeba i7-4790K myslím bylo schopné jít nad TDP a totéž třeba Xeony E3-1200 v3, ani to třeba nebyly schopné chladit box chladiče (i když možná hlavně kvůli pastě?).

Ale program, který by většinu času strávil v těch 256bitovýh SIMD je asi dneska hodně vzácná věc, takže to většinu lidí nepostihne (mimo stress testing).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všechny Intel procesory jdou bez problémů chladit BOX chladičem. Nechápu, že ještě někdo používá nějaké aftermarket chladiče, jejichž efekt je naprosto zbytečný.

Nicméně je pravda, že např. i7-4790S v zátěži topí více než Pentium G3258.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

sice trolis ale neda mi to >>> opet zavadejici protoze pri plne zatezi to urcite neplati pro vsechny CPU od Intelu (dokonce probehly testy ktere dokazuji ze CPU throtluji a prehrivaji se ...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A OC, uz jsi na box chaldici taky delal? Zvlada bez problemu? Co hluk a teploty, taky vyborne? :))
Od tebe si nechat stavet tichy pocitac potazmo, takovy co by mel z toho vyzdimat max..to bych teda nechtel..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ako pozerám, Intel má 35W TDP desktovových procesorov celkom dosť a netreba zabúdať, že s iGPU s DirectX 12:

• Core i7-7700T - 4C/8T
• Core i5-7600T - 4C/4T
• Core i5-7500T - 4C/4T
• Core i5-7400T - 4C/4T
• Core i3-7300T - 2C/4T
• Core i3-7100T - 2C/4T
• Pentium G4600T - 2C/4T
• Pentium G4560T - 2C/4T

Dokonca ako pozerám v desktope je aj 4C/4T s 10W TDP desktopový Pentium tiež s iGPU s DirectX 12:

• J4205 - 4C/4T

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel má dokonce i desktopové 13W TDP Xeony a podobně.

AMD nemá nic.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Zostaňme pri desktopových procesoroch.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

AMD ma osmijadro s TDP 15-20W.

PS4 / XBOX One

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A s výkonem Core2Duo E4300. Good job.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

souhlas s tim good job :) obzlast kdyz vezmeme v potaz ze to AMD zvladlo s 4-5x mensi spotrebou :) konecne jsi napsal neco pozitivniho i o AMD prekvapujes ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano a nas konkretne zajima

• Core i5-7500T - 4C/4T
• Core i5-7400T - 4C/4T

v porovnani s RyZen 4C/4T 45W, pricemz nas zajima vykon a cena.

Amd musi zminene prekonat aspon jednim z tech dvou parametru, ktere zatim nezname, jinak snad nema ani cenu, aby to davali do vyroby.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

jo jenze tadle Teckova rada jsou podtaktovany vyberovy kusy za cenu plne taktovanejch verzi.. to co chysta amd vypada na procaky pro masy.. pochybuju ze jejich 4/4 top model bude stat pres dveste dolacu jako u intelu..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

žeby novodobý 4C/4T Duron? ...som zvedavý aký názov dostane a aký to bude mať výkon

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

AMD prosim, prosim, hlavne nic nevymyslet a nepojmenovavat, uz tak je v nazvech od AMD totalni zmatek, vezmete si prosim priklad z Intelu a procak pojmenujte:

Ryzen 7600T :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

myslím si, že mená Athlon, Duron, Phenom, a aj Sempron....boli veľmi zvučné a podľa môjho názoru vydarené...číselné značenie je skôr vec vkusu...aj tak výkon na Mhz je iný u AMD a Intelu (a hlavne závislý od aplikácie), tak je to jedno ako to označia, hlavne nech si logicky rozdelia vlastnú produktovú radu a na intel nech zabudnú...pri niektorých i5-kách je to tiež záhul...niektoré existujú 2core/4thready a niektoré 4core/4thready, bežný USER vtom musí mať guľáš tiež :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Me prijdou ty nazvy Intelu takovy uderny, proste jen Intel Core i5-7500, hned vim, ze je to Intel, je to mainstream a modelovy cislo. U AMD vubec netusim skrz tich tisic nazvu, jakej je to model, jak vykonej, ktera rada, ....
Proto rikam, uderne dat najevo, ze to je to na co vsichni cekame: RyZen a k tomu uz jen modelovy cislo, bohate staci a zakaznikum bude hned jasny o co jde a co maji koupit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ešte raz...stratil som sa...čo je ťažké na označení v desktopoch na FX4000-9000 ?? a na označení APU A6 - A10? Beriem, notebookové jadrá sú kadejako pooznačované...

proste jen Intel Core i5-7500, hned vim, ze je to Intel - wtf?? pri AMD FX-8370E akože neviete hneď,že to je AMD?? či tam je málo (R) ??
....a zase sa bavíme o produkte, čo ešte nevydali a už tu rozoberáme nejaké nevydané značenie a označujeme ho za zlé??

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel to má snadno roztříditelné:

Xeon - serverové CPU
Core i7 - hi-end, typicky alespoň 4 fyzická jádra + HT. v mobilním segmentu 2C/4T nebo 4C/8T
Core i5 - střední třída - typicky 4 fyzická jádra v desktopu a mobilním segmentu, případně mobilní 2C/4T
Core i3 - dvoujádrová CPU s HT, desktop i notebook
Pentium - typicky dvoujádrová CPU
Celeron - typicky dvoujádrová CPU

Speciální případi jsou přeznačené Atomy na Celerony a Pentia a také CoreM čipy, ale ty jsou také stylem Core m3/5/7 a tak podobně. Vyznat se v tom dá snadno.

V AMD značení se nevyzná nikdo.

NVIDIA používá hezké GTX 1070 např.

AMD má jakési AMD Radeon R9 Series 390X a tak podobně. Navíc ta R5/R7/R9 neodpovídají a je často bordel hlavně v notebookém segmentu, tam se nevyzná nikdo.

To samé u procesorů, máte A4/A6/A8/A10/A12. A12 znamená, že to má 12 jader???
Za tím jsou pak nějaká random čísla.

Pak tu máme jakási FX CPU, ten název FX zní jako něco wow, přitom to naklepe i blbé Pentium G3258.

Prostě AMD používá náhodný generátor čísel a písmen.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tak toto už je trolling největšího kalibru :-).

Haníte AMD za A12, že nemá 12 jader, ale u Intelu, že Xeon E3 nemá ani 3 ani 30 jader, nebo E5 nemá 5 ani 50 jader, i7 nemá 7 jader, i5 nemá 5 jader,... (každý normální již touto dobou asi chápe kam tím mířím)

Dále nechápu vaše nepochopení vámi výše opěvované trojice i3/i5/i7, když je prakticky to samé používané AMD u grafik - R5/R7/R9/RX (10) - někde je na toto i pěkný slide, kde se značení podrobněji vysvětluje (pro normálního člověka nic nepochopitelného).
Vidím, že cokoliv AMD/"červeného" je ve vašich "zeleno-modrých" očích špatně.

Vaše (ne)logika je přinejmenším úsměvná.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ty máš fakt červené brýle i červenej úbor. Právě že všichni AMďáci se naváží do intelu, jeho výkonu apod... ale jakmile někdo něco řekne proti AMD tak je to špatně.

Tady kdosi nadával že intel šesté generace označenej nazačátku ix/6xxx měl mít 6 jader, ale jakmile se to stejné řekné o AMD k 12 kdyby mělo jen 12vláken tak taky úplná blbost.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Napsal jsem to možná trochu špatně.

AMD mělo šanci zavést s Llano APU nové značení.

A4, A6 a A8 a zatím něco jako Intel.

Třeba A4-1120 - A4 - nižší výkonnostní segment - 1120 - první číslo generace, druhé číslo může značit přítomnost GPU 1 je přítomné, 0 nepřítomné, dvojka je počet jader, nula na konci může být prostě nula a případně sloužit pro speciální účely.

A6-1060 by bylo čtyřjádro bez grafiky např.

Nebo něco podobného.

Ale oni prostě přidají FX řadu, která evokuje kdysi konkurence schopné a téměř na záda Intelu dýchající Athlony64-FX. Nicméně všichni víme jak to dopadlo.

Pak přišla řada A10 a A12, co to znamená? Proč jsou některé A12 pomalejší než starší A10? A tak podobně.

Prostě AMD nedává žádný smysl, nikdo se v tom nemá šanci vyznat. Navíc pořád mění vzhled a přidávají zbytečné funkce, které nikdo nechce do ovladačů.

Zlatá nvidia kde vše prostě funguje a mají to přehledné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nekomu nestaci PROSTODUCHOST takovych prispevku, tak alespon takoveho Trola uz dale prozim NEKRMTE :))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jako vzdy prehanis do extremu, Radeony mi prijdou docela dobre znaceny, ikdyz u Fury uz AMD zacala zase pracovat na svem obvyklem chaosu.
U Intelu je zcela jasny desktop vyjma sprosteho preznacovani Atomu na Celerony a Pentia, ovsem notebookovou radu ma Intel sproste marketingovou, ikdyz opet udernou a jednoznacnou. Bohuzel rozliseni na i3, i5 a i7 u notasu neznamena vubec nic, nebot to dulezite se skryva pod priponami U (usporny lowend) a HQ (highend kvalita).

U procesoru od AMD je to presne jak pises, vubec se v tom neorientuju a proto kdyz jsem posledni leta kupoval procesory, tak jsem automaticky v obchode zaskrtaval filtr Intel. Ja ale narozdil od tebe proti AMD nic nemam. Jen si proste preju, aby tentokrat bylo znaceni smysluplne, protoze fakt netusim jestli je treba FX8300 vykonejsi nebo mene vykona nez A10-7890K. Toto je naprosto neprehledne, rozliseni na APU a CPU by melo byt az v pripone jako podruzna ikdyz dulezita informace, ale nemelo by to byt mimo radove oznaceni.

Napriklad (ilustrativne, zcela vymyslene):
RyZen 7600A - apu
RyZen 7600C - cpu bez grafiky
RyZen 8800A - apu, ktere je vykonejsi nez RyZen 7600C a ma vice jader, je ve vyssi rade.

Takto by to bylo mnohem pochopitelnejsi nez nejake stupidni deleni co predvadi AMD dnes.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to u tech intelu je jeste vic komplikovanejsi, nez se nam tady snazi rict nas Mutch-Trolik. Podivej se ted na novou radu Desktopu.. Pentia ted dostali HT. Coz je na jednu stranu vyborne, na druhou stranu je ted v pentiich a i3 pekny bordel. i3 rada ma jeste 3 podoznaceni K,T,E, 2 ruzne grafiky a 2 ruzne velikost L3 cache. Atd.. a to vubec nejsme u notebookovych CPU...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ono je to jeste trochu komplikovanejsi jak tvrdi oba :) jde totiz o to jak to clovek zna a jak se orientuje ...to plati vsude ani podle oznaceni napr. mobilu netusim jaky je proste se podivam ne specifikace nejake ty testy atd. a podle toho se orientuji jinak je to stejna neprehledna haluz az se mobil bude jmenovat Samsung snapdragon 835 4GB RAM 20Mpix CAMERA Metal frame atd. tak znaceni bude jasne a prehledne ale kdo by takhle vyrobek pojmenoval ze :D proto jsou nazvy nic nerikajici a kdo chce podiva se na specifikace ci testy dle kterych vybere :)

kdyz totiz postavite laika pred obe znacky tak bude uplne stejne mimo z obou :) to ze nekomu Intel pripada prehlednejsi a lepe se orientuje v jeho nabidce je z jednoducheho duvodu prichazi s tim vice do styku .... kdybych nemel vseobecny prehled tak z tech koncovek jsem taky uplne blbej protoze ani omylem nenaznacuji skutecne parametry pocet jader ani vykonnostni tridu ci spotrebu :)

https://ark.intel.com/products/family/88392/6th-Generation-Intel-Core-i7...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Taky pravda :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tombino ty seš úplně mimo.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Drive si obcas napsal i neco racionalniho..
ale dnes tady vsichni vi, ze od tebe neco takoveho vubec nic neznamena (a to i kdyby jsi mel nahodou pravdu) ;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně produktové názvosloví je okopírovaný od BMW, to snad každej chápe. A hlavně mi tu nepište, že BMW 3er má 3 válce, to s tím souvisí jen náhodou )))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to měl být nějaký zásadní bordel?U procesorů běžně uvádí i generace. Takže Pentia poslední generace jsou HT. Nevidím na tom nic složitého. A ano, pokud něco nakupuji, potom je nutné si přečíst specifikace. Stejně jako když si jdu kupovat kolo, tam mi toho třeba označení Shimano Deore M562, M610, M615, XT také moc neřekne. Nicméně na značení Intelu asi něco bude, když to AMD nyní oprásklo. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hm, škoda že k tomu mínusu není i komentář. Zajímalo by mě, co je na něm nepravdivého. Že by to poslední souvětí? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nemam problem ani se znacenim AMD, ani Intelu, byt u Intelu v notebocich to trochu 'bordel' je, pokud se to bere jako srovnani se znacenim desktopu.
Cele to vzniklo jako reakce na Mucha Dodga, ktery tvrdil, ze Intel v tom ma jasno..no uplne taky nema ;) To je cela pointa tehle casti :)
ps: jinak proc mate minusku to nevim, ale vzhledem ke komentari co jste hodil na PCT, tak dobre Vam tak :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Destroyinteloron by znělo dobře. ;D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aby to nebyl epicfailandbankrupcyon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak to bude.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jj souhlas

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to tak bylo, tak by bylo pak velice zabavne jak vy dva trolici nademnou budete brecet jak je ten 4 jadrovej intel za 50 litru predrazenej... :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

nebudeme, my už je máme a budeme se smát až ryzen bude cenově přes kopírák :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ty vam nevydrzej vecne... obvzlaste tobe, ktery sis ho uspesne ponicil tim delidem :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je to strašení cenou jen plácání do vody. Cena by se o moc nehla, na to je po světě dost kontrolních mechanizmů, a kromě toho je zde již dost velká konkurence v podobě ARMu. Sice je to na pováženou s aplikacemi, ale pokud by Intel razantně zvýšil cenu, mělo by to ten dopad, že lidé přestanou kupovat resp. odloží upgrade na co nejdelší dobu (pravděpodobně dobu životnosti komponent), čímž dostanou prostor vývojáři SW k migraci na ARM. V Intelu jistě nesedí idioti. Čeho bych se spíše obával, je stagnace inovací. Oproti ARMu je výkon Intelu stále lepší, takže v této oblasti bych nějaké zásadní posuny neviděl. Pravděpodobně by Intel vylepšoval poměr výkon/watt, stejně jako to dělá posledních pár let. Osobně by mi to nevadilo, protože procesorového výkonu mám dost a dost, ale jsou samozřejmě odvětví, kde by stagnace výkonu vadila (výpočty, vizualizace, hráči apod.). Takže technologický útlum ano, ale astronomické ceny, to neberu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele a vis Ty vubec kolik stoji? V Rakousku ho sezenes nejlevneji za 340 Ecek..coz je mazec

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kupoval jsi tam? Docela by mě to zajímalo, jestli by se vyplatilo koupit tam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Intel má 4C/8T s 35W TDP."

...a jeho provozní frekvence bude končit tam, kde frekvence tohohle modelu Zenu, takže bude začínat? ;) (TDP přibližně polovina 8C/16T modelu, takže by to klidně mohla být polovina jader na přibližně stejné frekvenci.)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"kde frekvence tohohle modelu Zenu bude začínat", samozřejmě. :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

45W hmm, s menšími taktmi by bol vhodný aj pre notebooky, 4 jadro na 3 GHz z boostom na 3,5 , takto by som si predstavoval môj budúci notebook, a tu sa dá zaryžovať z Ryzenom.. :) Bohužial AMD čo sa týka mobilnej sféry je vždy o dosť pozadu z vydaním noviniek. U mňa vyhráva mobilita a výkon samozrejme za priaznivú cenu , dnes pozriem do cenníka a konfigurácia ktorú by som potreboval na nový notebook tak ma vyjde min 1400 €. Ono tak či tak obávam sa že cena desktopu Ryzen a VEGA , len týchto dvoch komponentov bude začínať na cenovke od 1000 € vyžšie. Kde sú staré dobré časy ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude vsechno, ale kde by AMD sebrala prachy na zabukovani vyroby vseho najednou? Na to proste nemaji, museji postupne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

..ako sa vraví trpezlivosť ruže prináša.. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Carrizo ale taky třeba vyšlo v rozpětí od 15 W do 65 W. Takže jestli 4C/8T varianta Zenu vyjde v 45W verzi, pravděpodobně by nebyl takový problém dostat se třeba někam k 20 W bez nového tapeoutu. Problém bude asi v tom, že tahle verze zřejmě nebude APU a notebooky ho budou potřebovat. Ale jakmile vyjde desktopové APU, vsadím boty, že půjdou se stejným křemíkem drsně i do notebookového trhu. Když se snažili s Carrizem, proč by to najednou vzdali s výrazně lepším čipem?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdosi tady vehementně tvrdí, že AMD žádnou továrnu už nemá a všechno si nechává dělat u subdodavatelů, tak o jakém zbudování výroby tady mluvíte?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mozna by sis mel zajit k ocnimu... uz ani nedokazes precist na co reagujes. Mozna proto jsou tvoje prispevky cim dal vic mimo.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tak to se výjmečně omlouvám, vyjímka potvrzujíc pravidlo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tos zaspal, tady to meli uz vcera http://diit.cz/clanek/ryzen-bude-vydany-v-unoru

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

..tož pravda.. :) ..každopádne mame to aspoň z viacerých zdrojov..osobne budem rád keď to bude čo najskôr..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Největší smysl dává APU s vypnutou grafikou, podobně jako to dělalo AMD doposud u levných Athlonů...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ten produkt skutečně plánují vydat a chtějí z toho udělat masově prodávanou věc, pak mi APU s vypnutou grafikou moc smysl nedává. Máme tu dvě možnosti:

- vyrábět nativní čtyřjádro s náklady X, prodávat ho za cenu Y
- vyrábět čtyřjádrové APU s náklady 2X, vypnout mu grafiku, prodat za cenu Y

Na druhé možnost buďto nevydělají, nebo nebude mít tak příznivou prodejní cenu, aby se prodávala ve velkém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesto se podobné věci dějí - historicky co vím již od 486SX :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc je deaktivace nefunkční části čipu v důsledku snahy o záchranu a prodeje té funkční části. Druhá věc je záměr vyrábět a prodávat cenově dostupný produkt a realizovat to 2× dražší výrobou 2× většího čipu, který z polovinu vypnu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ono náklady na výrobu mají tolik proměnných, že prostě někdy vyjde cenově líp vyrobit větší sérii jednoho typu čipu s větší plochou a deaktivovat než vyrábět dva různé čipy

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to vyjde levněji u produktů, které vyrábějí a prodávají v menších objemech. Domnívám se, že s Ryzenem má AMD jiné plány. Záleží ale, jak to vidí konkrétně se čtyřjádrovou verzí. V první vlně se určitě přinejmenším pro OEM partnery objeví čtyřjádra vzniklá deaktivací poloviny defektních osmijader, pak by se mohla objevit o čtyřjádra z defektních APU, ale jestli to bude stačit na pokrytí poptávky po čtyřjádrech, si moc jistý nejsem. Myslím, že na samostatná čtyřjádra dojde, jen je otázkou, kdy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Ano, to vyjde levněji u produktů, které vyrábějí a prodávají v menších objemech. Domnívám se, že s Ryzenem má AMD jiné plány. Záleží ale, jak to vidí konkrétně se čtyřjádrovou verzí."
Po takových rozhodných tvrzeních zjistím, že toho vlastně moc nevíme:-)

"V první vlně se určitě přinejmenším pro OEM partnery objeví čtyřjádra vzniklá deaktivací poloviny defektních osmijader, pak by se mohla objevit o čtyřjádra z defektních APU, ale jestli to bude stačit na pokrytí poptávky po čtyřjádrech, si moc jistý nejsem."
A otázka zní: Po všech těchto verzích deaktivovaných procesorů, vyplatilo by se AMD vyrábět úplně nové? Spekulace sleduji jen tak bokem, takže vůbec nevím jestli má AMD vhodné APU se slabou grafikou, kde by to tolik nebolelo. Jen mě zaráží ta jistota, že ho prostě vyrábět budou.
A další asi nejdůležitější otázka: O jak dlouhé době se bavíme?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta jistota zaráží všechny :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Po takových rozhodných tvrzeních zjistím, že toho vlastně moc nevíme:-)“

To je obecně platná záležitost. Výrobní náklady mají fixní složku (vývoj čipu a náklady na masky) a proměnlivou, která reflektuje objemy výroby - náklady na křemík (počet čipů a jejich plocha). Pokud se produkt vyrábí ve velkém, pak je výhodnější, pokud se podaří stlačit náklady na jeden čip, tedy například výše zmíněné snížení plochy jádra i na úkor nákladů na výrobu nových masek. Tak to fungovalo vždy - snad jen s FinFET procesy je to ještě markantnější, protože vzrostla jak cena masek, tak cena za wafer.

„nevím jestli má AMD vhodné APU se slabou grafikou, kde by to tolik nebolelo“

Žádné takové není veřejně známé. APU Bristol Ridge má mít 4 procesorová jádra a 768-1024 stream-procesorů. Dá se očekávat, že grafika a související obvody budou zabírat téměř polovinu plochy čipu. Proto mluvím o tom, že výroba čtyřjádra z APU deaktivací grafiky bude v nákladech 2× dražší než výroba nativního čtyřjádra bez grafiky.

Napadá mě jediný rozumný důvod, proč by AMD mohla preferovat velkoobjemovou výrobu čtyřjader z APU vypnutím grafiky. Ten by nastal v případě, že by AMD měla obavu o nevyčerpání rezervovaného objemu výroby, na který má od GlobalFoundries zvýhodněné ceny. Pokud daný objem nevyčerpá, platí smluvní pokuty. S ohledem na očekávanou poptávku po Zenu by to ale neměl být problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"To je obecně platná záležitost. Výrobní náklady mají fixní složku (vývoj čipu a náklady na masky) a proměnlivou, která reflektuje objemy výroby - náklady na křemík (počet čipů a jejich plocha). Pokud se produkt vyrábí ve velkém, pak je výhodnější, pokud se podaří stlačit náklady na jeden čip, tedy například výše zmíněné snížení plochy jádra i na úkor nákladů na výrobu nových masek. Tak to fungovalo vždy - snad jen s FinFET procesy je to ještě markantnější, protože vzrostla jak cena masek, tak cena za wafer."

To je jasný, ale my tady přece řešíme, jak je tomu v tomto konkrétním případě. Kolik tedy stojí jeden čip a kolik by se ušetřilo na jednom cca polovičním? Byla by úspora v řádech dolarů na čip nebo v desítkách dolarů? Po výrobě kolika čipů se zaplatí maska?(=náklady na nové CPU budou stejné jako kdyby se vyráběl deaktivací z 2x většího čipu)
Je dobré si uvědomit, že náklady na výrobu CPU jsou mnohem větší než výroba čipu! Prostě vyrobením čipu to nekončí.

"Dá se očekávat, že grafika a související obvody budou zabírat téměř polovinu plochy čipu. Proto mluvím o tom, že výroba čtyřjádra z APU deaktivací grafiky bude v nákladech 2× dražší než výroba nativního čtyřjádra bez grafiky."
Náklady na výrobu CPU nejsou nejsou jen výroba čipu! To je pouze část výrobního procesu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak minimálně u té 486SX určitě nešlo o deaktivaci nefunkční části a zjevně se jim to vyplatilo - již kvůli pokrytí trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„určitě nešlo o deaktivaci nefunkční části“

Jakože v 90. letech měly výrobní procesy 100% výtěžnost, nebo jak to mám chápat? :-)

Naopak v 90. letech se technologie pro zvýšení výtěžnosti téměř nepoužívaly, takže stačila jedna chyba a bylo třeba vypnout celý funkční celek. Tzn. buďto ALU, nebo FPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tehdy šlo o to o čem se tady bavíme a co popíráte, prostě vypnuli !funkční! část CPU, aby obsadili další část trhu, kde je ohrožovali jiní výrobci. Příště to snad napíšu polopaticky.
https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_80486SX

"Jakože v 90. letech měly výrobní procesy 100% výtěžnost, nebo jak to mám chápat? :-)"
K tomuto výkladu jste se dostal jak?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čekal jsem v diskuzi vlnu kritiky za to, že se AMD soustředilo na nevýdělečný segment highendu a nejvýdělečnější segment mainstream upozadilo a ...nic. :-P

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono je už dlouho známo, že první na řadu příjde 8/16 CPU (případně ořízlej 6/12), takže vášně už dávno proběhly a teď už s tím lidi prostě počítají. Oznámeno bylo i tom že APU (ZEN) příjdou po pár měsících.
Takže čekat nějakou bouřlivou reakci na půl roku starou věc je hodně odvážné :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

třeba to BUDE mainstream (v cenové hladině 5-7 tisíc). :-) A Intel si bude moct (konečně) i3 a podobný odpad vetknout tam, kam slunce nesvítí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

:)) no on si jej uz vlastne sam vetknul.. nova rada Pentii ma aktivovany HT a frekvence jdou az k 3,7Ghz, takze v principu do levnejsich intel. sestav na hrani a office sestav neni potreba kupovat i3. :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

já třeba vůbec nevím proč se ještě pentia vyrábí, za tu cenu si snad každej NORMÁLNÍ koupí i3 než pentium... Představ si že pojedeš šalinou někam s kamošem a řekneš mu: "mám pentium" tak se ti celá tramvaj začne smát. (mě se to stát nemůže protože jedu autem a pentium nemám) Pentium...je dneska prehistorie.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Mozna te to prekvapi, ale normalni lidi budou spis slyset na pentium (protoze to byl pojem) nez na nejaky i3/i5/i7... protoze tohle oznaceni normalnim lidem nic nerika.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jen kvůli názvu to nebude, vymyslete lepší důvod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jardo, ty nezklames ;)
Pentium v nove revizi pro Keby Lake dostalo SMT, nebo-li to stejne co ma i3. V praxi kdyz ted mas i3ku a vedle Pentium na stejne frekvenci, tak tozdil ve vykonu obou bude takrka nula nula nic. Rozdil mezi nima je pouze velikost cache, ktera se nekde projevi o neco a nekde vubec.Takze klidne muzes zacit doporucovat Pentia rady G46xx a G45xx za nizsi penize nez i3.
Uz tomu trochu rozumis?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tak když to má stejný výkon tak proč to vůbec vyrábí?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

konkurence modernizace atd atd :) kdo by si koupil xx let stary CPU kdyz vy existovalo stejne vykonne jen slepsimi provoznimi parametry novymi instrukcemi a lepsi akceleraci multimedii atd. atd. ?:)

ze se vubec ptas Jardo :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže i3 má povolené AVX/AVX2, AES-NI a tak podobně. Proto je Pentium levné CPU pro socky co chtějí mít kvalitní Intel s možností upgrade.

i3 je lepší díky lepší instrukční sadě. Nejlepší je samozřejmě Core i7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A takovy dotaz...k cemu ty AVX a AVX2 instrukcni sady v levnem pocitaci na hrani nebo do kanclu vyuzijes? Vyhoda vuci i3 je v tomto ohledu principielne nulova..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď už mi to dává smysl: Zdejší AMD fanoušci předpokládají, že AMD zopakuje svoji strategii z GPU(trhu). No a logicky, jelikož ji za tu strategii v GPU pochválili, tak ji chválí i nyní. Jenom mě hlupáka by nenapadlo, že by byli ochotni zničit highend :-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jde i o psychologický efekt. Uvést úplně novou architekturu ve "středním proudu" by se mohlo vymstít, tím, že by si BFU zafixovali, že to je průměrný procesor. Jít shora dolů má určitě pozitivní efekt na to kam si lidi procesor podvědomě zařadí. Dále jsou u nejvyšších CPU nejvyšší marže, což je pro začátek výroby a uvádění na trh určitě plus.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím se vším, ale přijde mi divné, že to nikdo nechce vidět i u grafických karet, kde je to všechno platí na 100% také ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak proč napřed nevydali VEGU? :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No..ono to mozna souvisi s tim, ze AMD urcite bude chtit obslouzit i serverovy trh. A tam 8C+8T kombinace je pro start urcite prinsonejsi pro start, nez nejake 4C. Tak asi zvolili takovy to kompromis. Nicmene, asi vydaji podle zprav i minimalne nejake 6C (+6T) a pokud ta cena bude zajimava, tak tim muzou docela zamichat v i7 segmentu Intelu, jehoz ceny jsou uz fakt priserne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

I s GPU bylo třeba obsloužit profi byznys ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To sem zvedavy jakou tomu nasadi cenovku :) Je jasne ze to bude mit IPC lepsi nez FXka, ale ja bych mel teda dost velike dilema pri vyberu koupit si rychle 4 jadro za vice penez, nez stare, byt pomale osmijadro ktere ale staci na vetsinu beznych cinnosti. Co mi to jen pripomina? :o)
PS: v desktopu je mi TDP uprimne jedno, pokud to teda neni 220W :P

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No vývoj SW podpory multijader sice nejde tak rychle, ale přece tu nějaký je. Takže jde o to, jak moc pomalejší frekvence bude AMD mít.
I7-7700k má 4,2 (4,5) GHz, AMD (8/16) dle indicií 3,6 (4,0) GHz, Pokud bude IPC vyšši u Intelu o cca 10%, tak pořád mi vychází líp Ryzen. Poslední CPU (I5-2500K) mně vydrželo víc jak 5 let, Pokud Ryzen vydrží podobně, tak očekávám podstatně větší využití vícejádrových CPU.
No, takže za mě Ryzen, ale chci ještě vidět reálný testy, než nakoupím. A taky CENU !!!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Intel Pentium G4560 im Test : Mit bis zu 97 Prozent mehr Leistung zum Core-i3-Killer
zdroj: https://www.computerbase.de/2017-01/intel-pentium-g4560-test-kaby-lake/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se nativni 4 jadro Ryzenu vyrovna vykonem Core i5, konecne spadne cena ctyrjader do 140/-50€ latky a stanou se tak zakladnim/automatickym to pilirem stavby levnych pocitacu co tu jiz davno bylo potreba.

Tez doufam ze AMD bude mit v zaloze i dvou jaderny Zen nakolik ty pitome N vojeby Celeron-y a Pentia s prominutim slaba hovna ukazkove posrali cely zakladni to segment nabidky levnych notebooku, je to proste des kdyz si zakaznik koupi notebook za 320-450€ a ono to ma horsi vykon jak mobilni Core 2 Duo ktere je tu s nami jiz 10 let.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevim proc by se AMD melo opicit po Intelu v kazde kravine, kterou vymyslej. Proboha dvoujadrove modely uz ne, uz je doba jinde.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Dvoujádrové procesory mi i na notebook v dnešní době přijde opravdu málo (možná v low-cost segmentu do 7 000 Kč).

Už před 3-mi lety jsem koupil notebook za 15 000,- (s i5-3230m) a pokud bych chtěl mít výkonnější (úspornější nepotřebuji), musel bych dnes zaplatit více - to mi přijde jako naprosté zvěrstvo...

Výkonější o 5-10% neberu v úvahu, za to opravdu stejnou cenu, dokud starý laptop ještě běhá, platit nehodlám.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz si zakaznik koupi notebook za 7-10 tisic tak dostane to jedine, co jde za ty penize sehnat - osizeny eklhaft a podle toho to i funguje. Kdyz jim to nedokaze ani prehrat stazeny film, tak koukaji jak je to mozne.

Lidi si proste musi uvedomit ze kvalitnejsi notebooky zacinaji na 20.000 Kc a nesnazit se zoufale ptat po diskuznich forech, jaky je nejlepsi notebook za 10 nebo dokonce za 7 tisic.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hádajte koľko stál/stojí* ten 13,3" ultrabook Toshiba Portégé Z30 (naľavo) a koľko ten 13,3" notebook Acer Aspire ES13 Midnight Black (napravo) ? (a teraz prosím neriešme cenu za dielenské spracovanie, ale riešme Váš výrok "Kdyz jim to nedokaze ani prehrat stazeny film, tak koukaji jak je to mozne" a Waffer47-rovú krasojazdu slov nevídaného tempa)

Intel Pentium Quad Core N4200 play 4K UHD HEVC(H.265) 10bit (Intel Goldmont CPU)
https://www.youtube.com/watch?v=fHa10EbyKTk

14nm Intel Apollo Lake SoC pre Desktop:
• Pentium J4205 (4K/4T) 1.5GHz ~ 2.6GHz + iGPU HD 505 - 18EUs /TDP 10W/
• Celeron J3455 (4K/4T) 1.5GHz ~ 2.3GHz + iGPU HD 500 - 12EUs /TDP 10W/
• Celeron J3355 (2K/2T) 2.0GHz ~ 2.5GHz + iGPU HD 500 - 12EUs /TDP 10W/

14nm Intel Apollo Lake SoC pre Notebooky:
• Pentium N4200 (4C) 1.1GHz ~ 2.5GHz + iGPU HD 505 - 18EUs /TDP 6W/
• Celeron N3450 (4C) 1.1GHz ~ 2.2GHz + iGPU HD 500 - 12EUs /TDP 6W/
• Celeron N3350 (2C) 1.1GHz ~ 2.4GHz + iGPU HD 500 - 12EUs /TDP 6W/

* v súčasnosti je na trhu už aj so SkyLaka-mi a dopadlo by to rovnako viď ilustračné video:
4K 10bit H.265/HEVC Playback Comparison - Skylake vs. Kaby Lake
https://www.youtube.com/watch?v=cI-a4WZWwZc

Tj. v danom prípade ten "atomový" Apollo Lake (CPU Goldmont) za pomoci iGPU v SoC to prehrá na rozdiel od SandyBridzov, IvyBridžov, Haswelov, Brodwelov a Skylakov teda prehrá to tak ako väčší brat Kaby Lake rozumej jeho iGPU.

Všetko dobré hoši, dúfam, že som slušne pomohol rozšíriť obzory...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Uz te docela znam a jako vzdy ve svem komentari naprosto prehanis.

Kupoval jsem otcovi notebook od Asusu za rovnejch 14.000Kc s Intel Core i3 5010U a pro ucely domaciho pocitace pro cloveka, kterej chce neco slusnyho na internet a filmy je to zcela dostacujici notas. Samozrejme vubec zadne hry nehraje, proto jsem poridil typ s Intel HD grafikou opet zcela dostacujici.

Samozrejme osobne kvuli hram (prilezitostne o vikendech) a i kvuli praci bych si dnes poridil notas jedine s Intel xxx HQ, coz je minimalne 23.000Kc, pokud to ma byt i trochu slusnejsi provedeni, ale to je neco trochu jineho.

Ale souhlasim s tebou, ze za 7.000-10.000,- to proste nejde. Zname jsem poradil notebook za 11.000Kc, protoze pozadovala neco levneho, ale ona se proste rozhodla, ze ji staci jiny notas, ktery byl za 8.000Kc. Samozrejme, ze ji obcas pujcim ke zkouknuti nejaka videa ve fullHD HEVC a ze breci, ze se ji trha obraz. Holt kdo chce kam ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

45W za 4 jadra pri rozumnem vykonu, ktery muze byt klidne i o neco mensi nez i5 by byl fantasticky vykon pro AMD. Trhu by to urcite cenove prospelo, protoze Intel by pak nemel v tomhle segmentu co prodavat ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenom aby ty 4 jádra nebyly ještě dřív než 8ijádra - a sice ta první revize s pokakaným HT, těžko to budou zahrabávat do díry v poušti Nového Mexika, jak kartridže E.T.ho )))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

po pročtení i jiných portálů se výrazně kloním k názoru že jde víceméně o kachnu a odhad nadšených amd fans. 45W možná tak na frekvenci 2-2,5Ghz, turbo jednoho vlákna max 3Ghz. I ty odhady na 95W osmijádro mi přijdou moc nízké - Intel na stejném ale výrazně odladěnějším procesu má 140W(6900K - 3,2-3,7Ghz). Aby se skalní fandové ještě hodně nedivili. Ostatně jako v GPU oblasti kde se slibovalo pomalu modré z nebe a nakonec to jsou topítka.
Tedy za předpokladu že půjde o klasická jádra intelovského typu, ne něco jako pokračování modulání bulldozer architektury v novějším hávu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kterych? Jo nekde psali, ze to bude 65W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rx480

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

a co tim chtel Jarynek zase rici ? :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Aby se skalní fandové ještě hodně nedivili. Ostatně jako v GPU oblasti kde se slibovalo pomalu modré z nebe a nakonec to jsou topítka."

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tady si zase nekdo plete TDP a TBP :) ale co od tebe jineho cekat Jardo ...ty uz se nezmenis na to nemas kapacitu ..... navic je zvlastni ze NV karty ktere taky topi jak prase jsou bozsky produkt na kterem si mohu chladit popaleniny a AMD je dabelsky stroj na ktery staci jen jednim ockem mrknou a mate spaleny cely oblicej :D :D na tom se docela plavim ....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

da se ocekavat ze casem pokryji cele vykonnostni spektrum takze se da ocekavat i velke rozpeti tak jako to vidime u soucasnych rad :) hadam ze casem budou i treba 15/25/45/65/95W ctyrjadra a proc ne ? :) takze taky nechapu proc se nekdo pohorsuje nad 45W kdyz je to velice realny odhad :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vsak je to jen TDP u 4c bez grafiky to neni TDP po pripadnem OC :) jaka bude realna spotreba je otazne to se podle TDP moc presne odhadnout neda :)

osobne me spis zaujalo co predvedli v kombinaci 8c/16T RYZEN + VEGA protoze ze soucasnych testu to vypada ze v hernim nasazeni Ryzen podava slabsi vysledky se stejnou grafikou nez ve srovnani s intel CPU >>>> a kdyz v podstate engineering sample karty s VEGOU v kombinaci s Ryzenem predvedl docela nadprumerny vysledek jak se tako karta ve finalni podobe s lepsimi ovladaci bude chovat v kombinaci s pretocenym Intel CPU to bude jeste vetsi "masakr"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

45W u těch 4C/4T čipů je asi skutečně kec, já hádám, že si to prsotě vymyslel WCCFtech, protože ti mládenci dost často kašlou na nějaké novinářské morální zásady (můj tip, hmatatelné důkazy bch samozřejmě těžko mohl dodat).

IMHO si prostě řekli, že by to tak mohlo být, protože 45W je zhruba půlka 95W a chtěli k té přejaté informaci dát něco vlastního, aby to vypadalo, že mají i vlastní vědomosti :) Jenže ten původní zdroj CPC Hardware, od kterého to skoro určitě převzali stejně jako všichni ostatní, pak v dalším tweetu řekl, že o žádnejch 45W nic neví a že ty vzorky jsou 65W. Tak jim třeba.

Jiná věc je těch 95W u osmijader - to je už oficiálně známá věc, několikrát zopakovaná. Tam důvod k pochybnostem není.

Jinak ad to, proč čtyřjádro potřebuje 65 W a osmijádro 95 W: protože tam není zahrnutá jen spotřeba CPU jader, ale taky paměťovýho řadiče, uncore/northbridge, PCIe a tak dále. To je nezanedbatelná věc a když se odečte, tak už tam klidně může to TDP na jedno jádro vycházet podobně. Těch 65 W je možná o pár wattů nadhodnocených, aby se tam vešlo víc čipů se špatnou spotřebou/napětím, ale ne o moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

proc kec nevime kolik varinat prijde na trh jake budou mit frekvence atd. jestli budou chtit pokryt se Zenem cele cenove spektrum na platforme AM4 tak se da ocekavat ze tam to 45W CPU bez graficke casti nejspis bude :) navic u 8c/16t Zenu maji uvedene velmi slusne TDP identicke s taktovatelnymi 4 jadry od Intelu ....vim papir snese vsechno a proto nevidim realny duvod proc by nemohli vydat 45W CPU kdyz uz ted jak Intel i AMD maji procesory s mnohem mensim TDP :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, může to nastat - ale momentálně o existenci těch 45W čtyřjader nejspíš žádné nejsou informace a to, že WCCF říká, že je má, je pravděpodobně kec. O to mi šlo.

Spekulace můžeme mít klidně všichni, ale nejsou to fakta/vědomosti o té problematice. Je důležitý to odlišovat a bránit se tomu, když někdo z tý první oblasti pašuje kontraband do tý druhý :)

Taky si myslím, že se AMD pokusí spíš standardizovat čipy na 35W, 65W a 95W, ty první dvě kategorie už vytyčilo s Bristol Ridge. Velcí OEMové, kteří jsou asi pro ta nízkospotřebová CPU významné odbytiště, budou rádi, když budou nároky na chlazení podobné, jako u Intelu. Stejná motivace vedla AMD k tomu, že standardizovalo TDP mobilních APU na 15W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

95W bude možná tak nějaké nízkotaktované osmijádro, ale na 4Ghz+ horkotěžko.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

proc "horkotezko" >> TDP je tak vseobecny udaj a navic i v porovnani se starsi generaci Intelu (treba s 10 jadrem) nic nedosazitelneho ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD má "výhodu" v tom, že nemá v tom CPU quad-channel řadič, má menší L3 cache, méně PCI-E linek a nepodporuje MP, takže tím ušetří křemík a teoreticky v nějakém alternativním vesmíru se na 95W dostane.

Ale určitě ne s 4GHz.

Navíc LGA2011-v3 je prostě lepší platforma.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsi nam to tady zase zhodnotil :)) To ze Intelovska "enthusiastic" platforma je vlastne jen 'kopie' jejich serveru, a tudiz jiny segment..to uz jsi tam nenapsal. A zapomel jsi na dulezitou vec a to je cena... kdo by se takovymy detaily zaobiral ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rozdily mezi dual a quad resenim jsou uplne minimalni a jeste jen ve specifickych operacich nekde je quad reseni spise naskodu :)
tak schvalne kolik ma X99 celkem PCIe linek a jake generace:) zrovna v tomhle smeru se nema RYZEN za co stydet ;)

zbytek o 95W jsou jen nepodlozene zvasty ( i kdyz taky verim ze to bude podobne jako u intelu a pri plne zatezi vsech jader treba diky syntetickemu testu to pujde hodne pres limit )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.