Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Novinky v Zoner Photo Studio 17

Image 003 4
Každoroční tradice vydávání nových verzí populárního editoru a správce fotografií nebyla přerušena ani letos. Sedmnácka je na světě již nějaký ten týden a tak jsme se podívali, co přináší nového.

Kapitoly článků

1.  Správce a editor

Jak je u Zoneru zvykem, i po vydání finální verze vycházejí v průběhu roku ještě aktualizace opravující drobné chyby či reagující na požadavky uživatelů. V době našeho testování bylo k dispozici sestavení 4. Prvním co vás v nové verzi Photo Studia nejspíš zaujme, je nový grafický skin. Tak jako dříve si můžete zvolit mezi světlým a tmavým (který je výchozí), ale tentokrát je celkově čistší, jednodušší a dle aktuálního trendu plochý bez zbytečných rámečků a stínování.

Image 001 1Image 002

Správce

Správu fotografií jsem si pochvaloval už v předchozích verzích a nic na tom nezměnila ani verze nová. Novinky v modulu správy nejsou nijak zásadní, ale spíše evoluční. Mírně se zpřehlednilo hodnocení fotografií, některé ovládací prvky se přesunuly a více prostoru dostal samotný obsah (fotky). V postranním panelu se znovu objevil náhled vybrané fotografie, ve kterém jde fotku zvětšovat.

Image 004 1Image 005 1

U importu z externích zařízení lze nyní k fotkám přidávat hromadně název či klíčová slova, což může ušetřit nemálo času. Pokud import nevyužíváte a fotky podobně jako já kopírujete do složek pěkně po staru pomocí správce souborů, určitě vás potěší, že údaje k fotkám můžete hromadně přiřazovat i v samotném správci.

Úprav doznal i virtuální katalog, který pomáhá automaticky třídit fotografie rozházené na vašem disku v různých složkách alespoň dle data (časová osa) a nově zobrazuje i adresářovou strukturu tak, jak jí máte na disku. U každé složky v katalogu navíc můžete jedním tlačítkem spustit DLNA server a prezentovat tak vybrané fotografie na libovolné zařízení ve vaší domácí síti, které tento způsob komunikace podporuje. Jednoduché a funkční.

Pokud máte ve složkách už opravdu velký chaos, možná vám přijde vhod i nová funkce pro vyhledávání duplicit. Automaticky prohledá vámi zadanou oblast disku, a jakmile narazí na fotku uloženou vícekrát, nechá vás rozhodnout co s ní a to velmi pohodlným způsobem (například pro všechny duplicitní fotky ve stejné složce). To, zda je fotka opravdu stejná, zjišťuje porovnáním obsahu jednotlivých souborů.

Image 006Image 003 4

Úprav doznala i mapa, zobrazující umístění vašich fotografií, které v sobě tuto informaci nesou. Nově můžete přepínat mezi mapovými podklady google.com a mapy.cz (a to včetně turistických, cyklo nebo zimních map). Příjemný bonus.

Zdroje: 

vlastní

Kapitoly článků
1.  Správce a editor

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Novinky v Zoner Photo Studio 17

Pátek, 14 Listopad 2014 - 11:13 | cyberreality | nebude v ty NASce nejaky atom?? v jedny firme...
Čtvrtek, 13 Listopad 2014 - 22:51 | mixal 11 | funguje, ale velmi zle/pomaly - mam kupeny...
Čtvrtek, 13 Listopad 2014 - 15:37 | cyberreality | coz takhle si to na win namapovat jako dalsi...
Čtvrtek, 13 Listopad 2014 - 13:40 | mixal 11 | Viete mi poradit nejaky SW ktory dobre pracuje s...

Zobrazit diskusi