Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Novinky v Zoner Photo Studio 17

Image 003 4
Každoroční tradice vydávání nových verzí populárního editoru a správce fotografií nebyla přerušena ani letos. Sedmnácka je na světě již nějaký ten týden a tak jsme se podívali, co přináší nového.

Kapitoly článků

2.  Editor a RAW modul

Editor

V modulu editor je po změnách z předchozích verzí novinek jen málo. Kromě přesunu ovládacích prvků směrem ke sjednocení mezi editorem a RAW modulem, přibyl především expoziční přechodový filtr, který (jak již název napovídá) zjednodušuje vytvoření barevně neutrálního přechodového filtru. A pak jsou tu dva nové efekty pro kreativní umělce. První z nich převede fotografii do kresleného obrázku, druhý přidává do fotografií odlesky a objektivu. To už se ale dostáváme od fotografie spíše někam k malování.

CartoonOdlesk

RAW

Nejvíce jsem se však těšil na novinky v modulu RAW. Přestože používám i Adobe Lightroom, na správu fotografií a rychlé drobnější úpravy mi vždy Zoner Photo Studio vyhovovalo tak nějak více. Jen možnostmi v RAW modulu přeci jen zaostávalo. A právě v tomto modulu ohlásil Zoner výrazné zlepšení.

První pozitivní změnou je mnohem širší podpora samotných RAW formátů, tedy přímá podpora bez mezikroku v podobě RAW konvertoru (který jinak převádí nepodporované formáty automaticky na pozadí do DNG, se kterým si Photo Studio poradí). Druhou skvělou zprávou je podpora LCP profilů určených ke korekci optických vad objektivů. Ty fungují úplně stejně, jako právě ve zmiňovaném Adobe Lightroom, jen s tím rozdílem, že Zoner je k Photo Studiu nedodává a profily si tak musíte sehnat sami. Pokud chcete použít přímo ty od Adobe, můžete si je stáhnout pomocí skvělého nástroje Adobe Lens Profile Downloader (vyžaduje Adobe Air), který vám zpřístupní opravdu bohatou databázi těchto profilů. Ve Photo Studiu fungují bez problémů.

Kromě toho přibyla jednoduchá editace černého a bílého bodu v pravém panelu a tlačítka pro automatickou korekci, která zkusí sama všechny posuvníky v panelu expozice rozhýbat do optimálního nastavení a na vás nechá případné doladění. Jako každou automatiku je ale potřeba brát její výsledky s rezervou.

Image 007 0Image 008 0

Bohatší je nástroj úpravy křivek, kde lze editovat každou jednotlivou RGB barvu a novinkou je rychlá volba v efektu Odstíny šedi, kde můžete jednoduše jedním jediným posuvníkem zkoušet převod do černobílé fotografie na základě míchání různého poměru jednotlivých barevných kanálů. To se mně osobně velmi líbí. A úplně nakonec je zde nová možnost přidání zrna ještě před vyvoláním RAWu.

Stále je však znát, že RAW modul přeci jen není pro Zoner úplně tou nejdůležitější částí. Jakékoliv nástroje pro lokální editaci RAWu (například efektový štětec) chybí a i celkové ladění tonality jednotlivých částí snímku je mnohem komplikovanější než u konkurence. Pomocí efektů v menu expozice spolu s HDR světla/stíny se mi sice podařilo vždy dosáhnout podobných výsledků jako například s Lightroomem, ale zabralo mi to mnohem více času a energie.

Celkově však hodnotím Photo Studio kladně. Pomalými krůčky se stále sune kupředu a mně osobně na správu fotografií a jejich editaci (kromě RAWu) vyhovuje dokonale. Cena 1 500 Kč není nikterak přehnaná a příplatek 500 Kč za možnost instalace Photo Studia na všechny počítače v domácnosti je také docela výhodný. Pokud jste si koupili již nějakou předchozí verzi, můžete jako vždy využít slevy. Pokud však nejste majitelem předchozí verze 16, u které vyjde upgrade na 799 korun, bavíme se pouze o 200korunové slevě z prodejní částky.

Jako každý rok však očekávám, že časem objeví nějaké další zajímavé cenové akce.

Zdroje: 

vlastní

Kapitoly článků
2.  Editor a RAW modul

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Novinky v Zoner Photo Studio 17

Pátek, 14 Listopad 2014 - 11:13 | cyberreality | nebude v ty NASce nejaky atom?? v jedny firme...
Čtvrtek, 13 Listopad 2014 - 22:51 | mixal 11 | funguje, ale velmi zle/pomaly - mam kupeny...
Čtvrtek, 13 Listopad 2014 - 15:37 | cyberreality | coz takhle si to na win namapovat jako dalsi...
Čtvrtek, 13 Listopad 2014 - 13:40 | mixal 11 | Viete mi poradit nejaky SW ktory dobre pracuje s...

Zobrazit diskusi