Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zvuk, nastavení a další funkce

Harddiskový přehrávač Sencor SHP 401
Nabídka harddiskových MP3 přehrávačů je ve srovnání s paměťovými stále nepoměrně menší, především kvůli jejich vysoké ceně. To ovšem není případ testovaného Sencoru SHP 401. Disponuje 1" microdrive diskem s kapacitou 4 GB a přitom nestojí o mnoho více (v některých případech dokonce i méně) než přístroje s 1 GB pevnou flash pamětí. Nad jeho krabicí jsem nostalgicky zamáčkl slzu a vzpomněl si na dnes již historické autorádio stejné značky, tenkrát ještě z Tuzexu a za bony. Pro elektroniku dnes naštěstí už do Tuzexu nemusíte a navíc máte možnost dozvědět se v recenzi, jaké kompromisy si tak nízká cena vyžádala.

Kvalita a úpravy zvuku

  • Referenční sluchátka: Koss Porta Pro

Kvalita zvuku je lepší než bych očekával. Přestože při přímém srovnání mi přijde, že např. iRiver hraje o něco lépe, při běžném poslechu jsem nedostatky neshledával a větší vliv na kvalitu reprodukce přiřazuji opět použitým sluchátkům a zdrojové nahrávce. Hlasitost je regulovatelná v 35 krocích, výkon sluchátkového výstupu je dostatečný i v rušném prostředí (i když udávaná hodnota 25+25 mW mi přijde poněkud nadsazená). Úpravy zvuku umožňuje celých 20 přednastavených ekvalizačních křivek a jedna uživatelská, žádné další speciální efekty se nekonají (ne že by mi chyběly). Zde ještě malá výtka: zvolený ekvalizér se nezobrazuje na hlavním displeji.

Přednastavený ekvalizér Vlastní nastavení ekvalizéru

Další vlastnosti, funkce a nastavení

Sencor podporuje nastavení vlastního uvítacího obrázku (samozřejmě černobílý a s rozlišením 128x64 ve formátu BMP, nepovedlo se mi ho ovšem nahrát), časovačem lze nastavit dobu podsvícení displeje od 0 do 10 s (po 1 s) nebo stále, vypnutí před usnutím až za 10 hodin (po 10 minutách) a vypnutí při nečinnosti do 4 minut (po 10 s). Pro poslední jmenované je však nutné být v režimu stopky, při obyčejném pauznutí přehrávání se nevypne a když zapomenete, vybijete baterku (tohle by chtělo hned napravit při nejbližší aktualizaci firmware).

Zmíním se ještě o funkcích, které Sencor nemá (ač jsou obvyklé). Ne že bych ho tím chtěl shazovat, ale často někdo pátrá po vlastnosti, která se běžně neuvádí. Chybí např. možnost zobrazování textu písní na displeji (Lyrics), funkce fade-in (pozvolný náběh hlasitosti po zapnutí) nebo rychlost a směr rolování názvů na displeji. Jsou to povětšinou maličkosti, které spousta zákazníků raději oželí, než aby si kvůli nim kupovali dražší přístroj.

Mezery mezi skladbami a odolnost proti otřesům

Je až překvapivé, že zrovna ten nejobyčejnější přístroj si celkem slušně poradí s navazujícími skladbami. U MP3 a WMA souborů je mezera v délce jen asi 100 ms, což je sice slyšet, ale působí spíše jako malý drop out (jen připomenu, že u paměťových přehrávačů jsou mezery asi 500 ms). Zato formát OGG dává asi Sencoru dost zabrat a mezi testovacími soubory v OGGu dělal mezery přes 4(!) sekundy dlouhé.

Sencor se chlubí odolností proti otřesům, kterou má zajišťovat 16MB vyrovnávací paměť. Nijak ovšem neindikuje čtení z disku, takže netušíte, jak často skutečně načítá. Ačkoliv jsem neprováděl žádný zátěžový test (jako třeba dlouhý běh), nezaznamenal jsem žádné výpadky ani při aktivnějším pohybu. Současným HDD přehrávačům v tomto směru celkem věřím, tím více v případě použití 1" microdrive disku, jehož menší rozměry se pozitivně projeví. I tak bych ho ale nepokoušel pády na zem a jiným hrubým zacházením, pro skalní sportovce bude lepším řešením přehrávač s flash pamětí, který je menší, lehčí a mechanicky daleko odolnější.

Rychloposuv ve skladbách

Zrychlené vyhledávání v nahrávce probíhá zhruba 6násobkem nominální rychlosti přehrávání, což je u velmi dlouhých nahrávek dost pomalé, zato však je k dispozici použitelný odposlech. Tato rychlost je konstatní a nelze ji měnit. U mluveného slova a dlouhých setů se dá tento nedostatek do jisté míry kompenzovat používáním záložek (Bookmarks). Jak je vidět, někteří výrobci si asi nikdy nezkoušeli nahrát hodinu trvající jednání (přednášku, rozhovor, ...) a hledat v ní určitou část uprostřed nahrávky. Přitom rychloposuv s postupně narůstající rychlostí (nebo volitelnou) snad nemůže být větší problém, než drobná úprava firmware, když jej zvládájí i velmi jednoduché přístroje.

Podpora češtiny

Situace se zvládáním českých znaků také není zrovna růžová, stejně jako jiné přehrávače bez řádné podpory umí nanejvýš písmenka s čárkou, s oháčkovanými už si neví rady a nahrazuje je čtverečkem nebo jiným paznakem. Toto se týká jak názvů souborů, tak ID3 tagů.

Software

Na přiloženém CD dostanete s přehrávačem 2 programy (netřeba snad zdůrazňovat, že oba jsou určeny pro Windows). Prvním je již zmíněný Jukebox Management Tool (Audiophile), nepostradatelný pro transfer hudby do počítače a tvorbu hudební databáze v přehrávači. Nemá moc šikovné ovládání - pro transfer hudby do přehrávače nelze např. označit celý adresář, je nutné jej otevřít a označit všechny soubory. Druhým programem je Musicmatch Jukebox pro přehrávání hudebních souborů v počítači a práci s nimi (např. ripování a vypalování CD). Vypadá poměrně dobře, nabízí i poslech internetových rádií, ale jak bývá v podobných případech zvykem, plné využití všech možností umožňuje až verze s přívlastkem "Plus", samozřejmě placená.

Rozhraní programu Audiophile

Diskuse ke článku Sencor SHP 401 4 GB (harddiskový MP3 přehrávač)

Středa, 15 Březen 2006 - 17:13 | Anonym | Dobry den, kolik MB dat (text, foto, video...
Pátek, 7 Říjen 2005 - 17:54 | Anonym | Hmm, další nekvalitní Sencor. Jediná opravdu...
Čtvrtek, 6 Říjen 2005 - 10:51 | Anonym | TO: JoHnY - limit byl 15000.Za ty prachy se...
Středa, 5 Říjen 2005 - 17:31 | Anonym | JoHnY : Mimochodem, fotak bez ostreni do 3Mpx...
Středa, 5 Říjen 2005 - 15:16 | Anonym | Hack: sehnal jsem hooodle levne SE S700i...
Středa, 5 Říjen 2005 - 13:40 | Anonym | to já: tak to asi těžko protože větší čočka má...
Středa, 5 Říjen 2005 - 11:41 | Jan Trkal | qwer: Cena v recenzi je aktualni,...
Středa, 5 Říjen 2005 - 11:05 | Anonym | TO:advanced BFU - Pro mě prostě 2Mpx není...
Středa, 5 Říjen 2005 - 10:30 | Anonym | gimini 220 archos v akci na www.topcd.cz .......
Středa, 5 Říjen 2005 - 10:25 | Anonym | Tohle za 7 000 ??? Máte někdo zkušenosti s tímhle...

Zobrazit diskusi