Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Avast Photo Space je zvláštní aplikace pro smartphony

Avast známe především jako tvůrce antiviru a souvisejících bezpečnostních řešení. Ale delší dobu se věnuje také všemožným šikovným aplikacím pro smartphony.
blog

Nejnovější počin Photo Space značně zjednodušuje a automatizuje kompromis mezi focením a kapacitou úložiště.

Aplikace Avast Photo Space je aktuálně dostupná jen pro platformu iOS. Avast o ní tvrdí, že umí zvětšit množství fotografií, které váš smartphone pojme, až sedminásobně. Odvážné tvrzení, ale jak jistě tušíte, případně jak vám napovídá selský rozum, nepřichází Avast s žádnou přelomovou obrazovou kompresí, jen využívá fenomén současné doby, kdy mnoho lidí má smartphony prakticky neustále připojené k nějakému slušně rychlému internetu.

Základní idea za programem je ta, že když má displej nějaké rozlišení, obvykle pro běžné prohlížení nepotřebujete fotografii o rozlišení mnohokrát vyšším. Photo Space tak funguje jednoduše: vaše fotografie v telefonu zmenší na rozlišení displeje telefonu a jejich originální původní verze v plném rozlišení sama automaticky pro případ potřeby odsune na vše cloudové úložiště. Rozumí si přitom i s DropBoxem či Google Drive. Vy tak pro běžné prohlížení máte v telefonu určitou verzi - říkejme jí třeba náhledová - a ve chvíli, kdybyste chtěli se snímkem pracovat či si jej přizoomovat, sáhne se po originálním snímku v hlubinách cloudu.

Inu, řešení je to jednoduché, triviální a dá se říci, že určitým pohledem na věc přímo geniální. Ale je tu ono obligátní ale, které vás jistě také napadá: všechny vaše fotografie se tak fakticky přesunou do nějakého cloudu, takže vaše mobilní připojení (pokud nebudete někde připojeni přes Wi-Fi, například) se potenciálně dost zapotí a hlavně je to prostě služba někde venku, mimo váš fyzický dosah.

Avast s touto aplikací přichází též proto, že podle průzkumu má více než polovina uživatelů iOS nejvýše 16GB interní úložiště v telefonu a jak víme, do iPhonů se zrovna moc microSD karet zasunout nedá. A jelikož se Photo Space automaticky stará o všechnu tu potřebnou synchronizaci a přelévání dat, lze program považovat za elegantní řešení pro ty, kteří mají nedostatek místa a současně nebývají mimo dosah rozumně rychlého internetu, případně používají rozumného mobilního operátora, který je neškrtí neustále nějakým drakonickým FUPem.

Photo Space je jako obvykle k dispozici zdarma.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Avast Photo Space je zvláštní aplikace pro smartphony

Středa, 12 Prosinec 2018 - 13:00 | RichardGunn | Avast Photo Space optimalizuje vaše fotky a...
Středa, 29 Červen 2016 - 15:54 | Tomas A | Ozaj paráda, hlavne keď si chcem potom zväčšiť...

Zobrazit diskusi