Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Core i9-7980XE ukazuje technologický odskok Intelu oproti AMD

Zaujímavo napísané.

Ale kocky boli hodené keď sa dohodli.
Mali a mohli ich zastaviť keď bola na to príležitosť, ale to máte tak, keď sa namiesto bezprecedentného klepnutia po prstoch príjme mimosúdna dohoda v dlhodobo symbolickej výške 1,25mld $ a na nešťastie si vzápätí prežijete éru Netburstu v podobe Bulldozeru.

http://diit.cz/clanek/o-cem-je-vlastne-dohoda-amd-s-intelem

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Krásný příklad toho, jak zdravá je konkurence. Najednou jde HT v lowendu, najednou bude 6 jader v mainstreamu místo 4 (Coffee Lake). I když mám raději CPU od Intelu a GPU od Nvidie, mám celkem radost z úspěchu AMD kvůli tlaku na Nvidii a Intel.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

V GPU světě ten tlak jaksi není už asi rok.

V mobilním segmentu také vládne Intel a NVIDIA.

Líbil by se mi workstation ThinkPad s mobilním ryzenem a firepro. Ale takový prostě neexistuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdy? za 5 let?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

začátkem příštího roku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Thinkpady s procesory AMD (byť řady E, budiž - třeba E545) existovaly i v době, kdy technická startovní pozice AMD nebyla ani zdaleka tak růžová jako je teď. Je dost nepravěpodobné, že jestli parametry mobilního Ryzenu budou tak dobré, jak se teď jeví (včetně grafiky), nechá si Lenovo ujet vlak tím, že konkurenci nechá pět let času. To by Lenovo udělalo snad jenom z trucu (a proč vůbec?).

Myslíte, že pokud se AMD povede výkonné čtyřjádro s dobrou grafikou za nízkou cenu, že ho Lenovo nenacpe třeba do Tčka?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by bylo potreba, AMD muze klidne vydat v desktopu 32c Epic, takze bych ten "naskok" intelu zase tak nehrotil.
Spise jsem zvedavy na 7nm zen 2 koncem pristiho roku, kde si myslim ze Intel muze zustat pozadu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud by bylo potreba, AMD muze klidne vydat v desktopu 32c Epic"

Keď kľudne môže, tak prečo ho nevydá? Teraz je najvyšší čas. Nebolo by to lepšie z pohľadu marketingu?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduše, není potřeba.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A načo by to robil??? "A protože Ryzen je sice terno, ale ne takové jako svého času AMD K7, má Intel s velmi překopanou odhalenou řadou procesorů Skylake-X pojištěno, že bude zase lepší. I kdyby jen o trošku za nesrovnatelně vyšší cenu." Posledné Ježkové slová hovoria za všetko. Takže bude síce lepší, ale za brutálnu cenu. A kto zo zákazníkov toto potrebuje? A načo by AMD robilo monolit? Aby bolo drahé ako Intel? Za cenu Intelu si kúpim dva AMD procesory a dosku. A myslím, že výkonom sa dostanem inam.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ja to samozrejme chápem. Aj keď si myslím, že také jednoduché by to nebolo a nemalo by to asi ani zmysel vzhľadom na vlastnosti, aké mnohojadové čipy majú (hlavne čo sa týka výkonu na jadro, ktorý je v desktope stále dôležitý). Okrem toho ako píše Jaroslav Brumer vyššie, nie je to ani potrebné. Intel má tiež Xeóny s viac jadarmi ako 18 a tak isto ich neťahá všetky do desktopu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, AMD nemůže vyrobit monolit, tak procesory dělá jinak. Autor trochu zapomněl na 32/64 Epyc...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ono také ne vše, co je možné, je také praktické. A pokud koncept zenových MCM uspěje, tak to podle mě tak trošku ukáže, že (aspoň pro menšího výrobce, jako je AMD) cesta Intelu až tak úplně praktická není. Jen byla dočasně prodejně životaschopnější vinou momentální absenci konkurence. Asi jako kdysi mainframy od IBM...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To nějak nechápu, AMD přece bude mít svoje Xeony 32j/64v. Další věc je, že AMD bude podporovat dvouprocesorové desky, takže se díváme na 128 vláken minimálně v této generaci Zenu. Že bude mít Intel na této patici 9+ CPU mě teda žíly rozhodně netrhá. Vše rozhodnou ceny a ceny desek.

Ale hlavně, už jen kvůli tomu, že Intel asi nakoupil Gumárny Púchov nebo co, kde se evidentně vyrábí z recyklovanejch pneumatik a kanagonu zamrdaná ŠEDIVKA, KTERÁ BUDE PANEČKU POD PROCÁKEM ZA 3 BÁBY, už jen za to, být kýmkoli, kdo o tom rozhoduje (datacentra atd.), NASRAT.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

no jo, pasta sedivka pod buducim 18C36T Ci9 za 2 tacy $ (predajna cena s clom, marzou, bulharskou konstantou a inymi bude asi tak 2300 €) je urazka a vysmech najhrubsieho zrna:

kup to jak to je, nepindaj, neser sa do toto a di do prdele a uvolni misto ve fronte lebo caka dalsi blb co to chce kupit

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Nooo a pak, ze nerostou :-D Ja to rikal ze zacatku, ze obema znesvarenym taborum fans ta zdrava intel vs. Amd konkurencni pranice prinese spoustu fajn novinek. No a je to tu... Bez Amd by intel byl zapsklej a zaprdenej moloch a zaba na prameni bez motivace.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mně ta "technologická nadřazenost" Intelu nějak moc nesedí. Vydá konkurenci, ale ta bude stejně žravá jako ta od AMD a stejně tak bude mít problémy dosahovat vysoké frekvence při zátěži - a to mi nepřijde jako "nadřazenost" u firmy, která by si mohla celé AMD 5x koupit, kdyby mohla a ani by si na to nemusela půjčit, a která má v R&D nastrkáno tolik peněz.

Všechno je to otázka úhlu pohledu. Nebudu tady shazovat intel a jeho možnosti - ty jsou prakticky neomezené, ale je zřejmé, že úprk intelu před AMD není tak drtivý jak by měl být. Domnívám se, že Intel v podstatě jen dorovnává AMD.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

toz ked mas viac jak 14-16-18-20 jadier, velmi tazko to moze ist na 4,0 GHz vo full load a 3,0 GHz bude velkyyyy uspech ... vsetky tie ultra-mega-hyper-mnohojardrove Xeony maju base velmi nizko, od 2,1 po 2,6 GHz

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To je holt tak, když R&D má za úkol dodat něco, co nejvíc vydělá, ne co bude nejlepší pro zákazníka ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k prosakujícím zvěstem o pastě pod víčkem, to asi o nadřazenosti bude. Jen nebude technologická...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už máme pár datumov

The first EPYC processor-based servers are scheduled to launch on June 20th 2017,

Radeon™ Vega Frontier Edition, a premier solution for both machine learning and advanced visualization, AMD announced that this powerful new graphics card is expected to arrive on shelf on June 27th, 2017. In addition, AMD showcased the highly-anticipated Radeon™ RX Vega graphics card, asserting that the "Vega" architecture based gaming powerhouse is expected to launch at SIGGRAPH 2017

http://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/amd-exhibits-pc-2017may30....

SIGGRAPH 2017
conference, SIGGRAPH, Graphics, Sponsored
Sun Jul 30
Thu Aug 3
2017
44th International Conference on Computer Graphics and Interactive Techniques
Los Angeles, California, USA

http://www.siggraph.org/attend/events/siggraph-2017

s jadrom 4.12 bude Vega v Linixe s OSS ovládačom len compute card

Linux 4.12-rc3 Kernel Released
Written by Michael Larabel in Linux Kernel on 28 May 2017
http://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Linux-4.12-rc3-Released

4.6 -rc4
11.6 rc 5
18.6 -rc6
25.6 -rc7
2.7 final 4.12 kernel alebo tc8
9.7 final 4.12 v horšom prípade

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel je proste nejlepsi, jsou to nejvetsi borci na celym sirym svete!

Tak jsme Intela poplacali po ramenou a ted se muzeme vratit do reality. Je uplne na hovno (sorry), ze ma Intel nejlepsi procesor za 50K. Tak jako tak si ho nekoupim. Zajima me nejvykonejsi procesor do 20K a popravde se mi za procesor ikdyz potrebuju co nejvykonejsi nechce davat vic nez davam obvykle, teda nejakych 10-14K a v teto kategorii v pomeru cena/vykon dostava Intel tezce na budku. Takze at si je Intel technologicky nadrazenej sebevic, ja mel vzdycky doma procesor od Intelu (Pentium 133, Pentium MMX 233, Pentium III Coppermine, Celeron III Tualatin, Pentium 4 Northwood, Pentium 4 Prescott, Core2Duo, i7-950, i3-3220T, Xeon E3 1230, i7-6700), ale jestli Intel nedokaze reagovat na priznivy pomer cena/vykon, ktery predvadi AMD s RyZenem, tak pristi procesor je prave od AMD. Intel at si svoje procesory s priplatkem za teplonevodivou pastu strci nekam.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Treba ve hrach dostava Intel na budku tak tezce, ze I7-7700K za 9000 Kc je vykonnejsi nez Ryzen 1800X za 14500 Kc.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

A co příp srovnání i7700K (netaktovat, by Intel) za 9990,- vs 1600 (taktovat, hy AMD) za 6500,-? Ano, dostal na budku a ještě ji ztratil... Btw. Za 9k je nonK model. I ten jediný fakt jsi měl špatně :-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je hrozne jednoduchy, za prve se to tyka jen lidi s GeForce GTX1080Ti, protoze na zadny jiny karte nevyuzijes procesorovy vykon i7700K naplno a zmineny RyZen ti da naprosto shodny vysledek, protoze holt jsou hry predevsim o grafice a az pak o procesoru.
Druha vec je, ze to zavisi na vzorku her, nekde je ta vysoka frekvence Intel procaku znat vic a nekde mene. Takze tezce na budku bych v pripade her urcite nepouzil, ovsem nejsou jen hraci PC her, mne se na enkodovani videa hodi co nejvic jader.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ještě je třeba podotknout, že o chloupek slabší výkony Ryzenu proti Intelu končí s použitím nových ovladačů ve Windows, s novými BIOSy a lepšími RAM - kteréžto tři věci během pár měsíců zvedly Ryzen ve hrách cca o 15-20%.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Iba cisty c0c0t by kupoval 8C16T R7 1800X na hry ked je tu ovelaaaa lacnejsi a jednovlaknovo uplne totozny 6C12T R7 1600X ze ano ... a za POLOVICNU CENU !!!!!!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že 1600X je Ryzen 5.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Řeknu ti tajemství, v dnešních hrách zatím bude dávat I7-7700K na budku i tomu 18jádru Intel za 2000 USD :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Predstav si, ze na svete existuju aj ludia, ktory na PC robia aj ine veci ako len hranie hier...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A i7-7700k za 9000 Kč je ve hrách výkonnější než i7-6900k za 30000 Kč, takže Intel je na tom oproti Intelu ještě hůř než AMD. :) No co, je to vaše logika...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A co třeba taková i7-5820K? 6C/12T CPU co jde skvěle točit, to není vůbec špatné. Rozhodně mi to přijde jako lepší volba než třeba i7-7700K.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Akurát si zabudol na takú drobnosť, a to 2x tak drahé dosky pre toto CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ak bude Threadripper zlepenec 2*8 a Epyc 4*8, bolo by možné urobiť zlepenec 3*8?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc by ne. Nicmene proc to delat, i z cenoveho hlediska bych si nemyslel, ze tam bude prostor pro neco dalsiho.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi je otázka, jestli je levnější použít tři plně funkční čipy místo čtyř zčásti nefunkčních. MCM modul speciálně pro tři čipy tak jako tak asi dělat nebudou (sériovost?). Navíc by to mohlo zlepšit provozní parametry (stejné teplo na větší ploše). Tudíž mi přijde, že modul 4*6 by mohl být výhodnější pro obě strany.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pořát je TR pro HEDT, zato Epyc pro servery. Hádám že rozdíly nebudou jen v počtu jader, ale i některých funkcích specializovaných pro server grade cpu. Takže si myslím že je prostor udělat i 1*8 Epyc procesor, pro nejmenší "servříky" (s šestnácti vlákny ROFL). A bude to mít smysl i jinak, než většina z Vás myslí.
Pokud v enterprise segmentu nepůjde Epyc nahradit TR a normálně s TR stavět servery, bude muset Epyc jít s jádry dolů (oni přece psali že bude mít max 32C/64T, nebo ne?). Jde totiž o to, že softwarové firmy zavětřili že se začnou dělat multicore servery a né multisocket jako do teď a změnili licenční politiku. Zatím co dříve se licencovalo na socket, nyní se licencuje na jádro a můžu říct že je to masakr. Postavit multicore VMhost a dát na něj MS server s přiřazeným kýblem jader se licencuje pro oboje zvlášť. A dost to leze do peněz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za licencování Windows Serveru by měl někdo udělat odpovědnému z Microsoftu něco hodně nehezkého :-(

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

IBM i Oracle tohle dělají už dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím se nesetkáváme, jsme přes jen hlavně SMB. Ale opravdu je u nich nutné zalicencovat VŠECHNA fyzická jádra, bez ohledu, na kolik virtuálních to pojede?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Máme volný trh, nikdo vás nenutí používat Windows Server. Máme tolik pěkných serverových systémů...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Core i9-7980XE ukazuje technologický odskok Intelu oproti AMD"

To je smelé tvrdenie aj keď je fakt že o now hav Intelu vieme figu drevenenú.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"now hav"

Ehm...Now have? ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že myslí "know how" :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pan Levenshtein by sice nesouhlasil, ale máte samozřejmě pravdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejsem si jist jestli nazev tohoto clanku je myslen jako ironie nebo pasticka na kliknuti kvuli kontroverzi

ovsem pri pohledu na http://diit.cz/clanek/premiera-pasty-sedivky-v-hedt
se musim proste smat

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ta pasta v praxi bude mít malej vliv (jako u malého Skylake ihmo), extrémisti si zas udělaj delid. OC bude furt citelně nad Ryzenem.

Co je mnohem podstatnější je, že Intelův čip je native s nerozsekanou cache. Threadripper je 2-die slepenec a každá die je navíc dual-CCX slepenec. Tzn 4 bloky L3, ten CPU bude defakto quad-numa. To bude velká nevýhoda třeba v hrách, prostě ve všem co neni cinebench-style rendering.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ta velka L2 je samo docela tahoun to bude zajimave
ovsem zmenseni L3 ma taktez jiste neblahe nasledky

jestli se nepletu tak jadra nemuzou pristupovat do L2 jineho jadra ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano u i9 také se už nekopíruje obsah L2 do L3, takže jsou jádra také více oddělena od sebe, než u dnešních Intel desktop CPU

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naples mal byt 32/64 pokial viem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pamatate si ako nam EU zakazala ziarovky nad 60W. co ked pride doba aj na CPU :) Intel dobre robil, ze do mainstremu nedaval silnejsie procesory. Este by sa v tom Eu zacala vrtat :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technologický odskok opravdu ne pane autor. Jediný odskok (který ale trvá věky) je výrobní. A možnosti výroby jsou opravdu úplně jinde proti AMD. Výkony architektur jsou víceméně vyrovnané a AMD víc těží z rychlých DDR4. Ovšem výrobní finesy s vyšší taktem má v rukávu jako vždy Intel, tam jsou finanční možnosti nejvíc vidět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K čemu je "technologický odskok", když je pro drtivou většinu potenciálních uživatelů zcela mimo dostupnost a nákladovou efektivnost??? Pánově by měli něco vědět o ekonomice, tohle se nedá efektivně zainvestovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Super nice guys I had been looking for cloud mining services for zcash for sure zcash-cloud.com seem expensive but the value of zcash could be anything. I bought the $200 setup to start with . I done a live video chat with one guy and he showed me some of the cards and boards they would be using . looks good for the community at the moment I will keep everyone updated.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.