Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Digitální středoformát pod 100 tisíc Kč do 10 let?

OK a teď vážně - kolik lidí si koupí tyhel drahé přístroje s dokonalými snímači? (a mám na mysli amatéry). Chtěl jsem přejít na FF, ale pak si člověk uvědomí, že to co má nahrdí třeba jen L skly typicky za 50k+ a k tomu dopst často nový filtry a všechny tyhle detaily ... no doufám, že někde seženu výhodně třeba 80D ... jo APS-C je prostě špatný, ale když na to člověk má výbavu za tisíce nechce se mu měnit ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš zainvestováno do Canon objektivů jo? Tak nepřecházej na full frame ale spíše si ho zároveň pořiď second hand v podobě Sony A7 - defakto pořád nejlepší 24mpix fullframe snímač na trhu totožný s Nikon 600d, 610 a 750d. Dá se sehant kolem 15 tis. Sem si teď koupil levný Comlite EF na E-Mount elektronický adaptér a mám dva lidové Canony 50 1.8 STM a 85 1.8 USM a lezou z té kombinace pěkné fotky si myslím, viz. link. AF je OK na portréty a statičtější subjekty, dokonce funguje i detekce oka, ale na žádnou akci to není a čím méně světla tím hůře. Lépe adaptovaný AF funguje na druhé generaci A7 a A6300, A6500. Nicméně je to s přehledem použitelné, a MF je v celku taky pohodlný.

https://goo.gl/photos/9my8iksBER91kT8B9

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ciste relativni. Ne kazdy je tak chudy jako my v male zemicce uprostred Evropy. A i tady jsou lidi, kteri si koupili vybavu za 100-200-300 tisic. V USA nebo Nemecku je to take jina uroven nez u nas, fotak za 1000 Ecek je tak ctvrtina/petina vyplaty. Tudiz kupcu by na svete bylo dost.

Nezapomenme, ze foto amater je clovek, ktery se fotografovanim nezivi, neznamena to, ze nema penize a ani to neznamena, ze pouziva horsi techniku nez profik. Nekdo si koupi auto, nekdo fotak, jiny barak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pamatujete dětskou policii? ))) Toto je lepší muhehe ))) Od cca. 40. minuty... chci tu "kníškujakdrži" ))))
https://www.youtube.com/watch?v=v4FXbwcMi6w

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím , že výrazné posuny se konat nebudou . Kvalitní fotografie a hifi technika mají mnoho společného. Úzký trh a z toho vyplývající adekvátní cenu . Komu dnes nestačí deformované pixely z mobilního telefonu , ten možná zaplul do vod APS-C , full frame pak utíkalo o řády deseti až statisíců a řekl bych že i díky platným fyzikálním omezením prostě bude snaha držet vše při životě a podobných maržích jako doposud . V kategorii fullframe prostě bude naceněné i sebemenší vylepšení a jen otázkou je kam až se přiblíží nižší kategorie ( s tím že kosmetické rozdíly budou zachovány vždy ,aby si i těch pár výrobců a zákazníků mohlo zachovat pocit exkluzivity)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, na zmenšujícím se trhu s fototechnikou nehrozí, že by cena středoformátu klesla někam do únosných mezí. Během následujících pár let teprve uvidíme, jak ceny porostou raketově nahoru. V zásadě nastanou dvě možnosti:
a) ceny FF těl zůstanou na stávající úrovni a výrobci to budou kompenzovat zvýšením cen objektivů,
b) ceny FF těl i objektivů půjdou nahoru (viz Sony, kde každé další tělo řady A7R a A7S je dražší než přechozí + nedávno uvedený Zeiss 135/2.8 za $1999).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Ježek sa rozhodol zahrať na veštca a dal článku nálepku blog a čakám, kedy sa objaví nálepka nepřehlédněte. Samozrejme, klesol na dno žumpy, zase naháňa príspevky do diskusie. A jeho úvaha"Chce to už jen tak jednoho-dva další výrobce na trhu, ideálně odněkud z Číny (alespoň napůl). Canon ani Nikon to nebudou, nemají s tímto formátem zkušenosti." naznačuje, že dvaja poprední výrobcovia foto techniky bez skúseností prenechajú výrobu stredoformátu nejakým neznámym firmám z Číny, ktorí nebudú mať skúsenosti ani s výrobou fototechniky. Táto úvaha ukazuje, ako dementne Ježek uvažuje. A za celým príspevkom si stojím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ona ta uvaha plati uz nejakych 70+ let - od te doby, co Canon a Nikon vznikl.
Desitky firem vyrabely a vyrabeji stredoformaty, Canon a Nikon nikdy nijak nereagovaly.

Digitalni zadni steny pro stredofmormat tak vyrabeji "nezname" firmy jako Imacon nebo Phase One.

Jak lze z niceho vyrobit fotak ukazal treba Samsung, ktery zcela od nuly navrhl jak tela, tak objektivy pro svuj system NX. Staci mit jen pocitace na spocitani optiky a nejakou tu vyrobni kapacitu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

viz Samsung: když to neumíš prodat, je ti veškerá snaha k ničemu. A možná je to tak lepší, protože systém byl měl být založený na dlouhodobé strategii/životnosti, aby si získal ohlas/nové zákazníky. A Samsung jako výrobce spotřební elektroniky v tomhle směru nebudí moc velkou důvěru. Taky to podle toho dopadlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Phase One neznáma firma? Zabudli ste vymenovať tie desiatky firiem, ktoré teraz vyrábajú stredoformát. A Samsung dať ako príklad je čistý fail. To nie je malá, neznáma firma. Majú zdroje (materiálne, finančné, ľudské, ...) a napriek tomu to zabalili a to robili bežné spotrebiteľské foťáky. A kto z profíkov (lebo neviem si predstaviť, kto by z amatérov by sa ťahal so stredoformátom) by si kupoval drahý stredoformát od neznámej čínskej firmy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To neznama ma v uvozovkach a muzu ti rict, ze kazdemu komu reknu Phase One, tak na me kouka, jak kdybych spad z visne. Kdyz reknu Canon, Nikon, tak kazdy vi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Drahý koníček. A len málokto dokáže oceniť výslednú kvalitu fotky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nekecej nepoznas rozdil. Tady jde jen o ten pocit, ze mas na krku neco exkluzivniho.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Skus prodat fotku do fotobanky.

Az ti to zamitnou s tim, ze to nema dostatecne rozliseni, je to moc zasumene nebo malo ostre tak rozdil poznas. Na prohlizeni na monitoru staci 3 megapixely aby to bylo full HD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasny snad, ze do fotobanky nebudu posilat fotku z mobilu, ale jestli mas fotak za 25K nebo za 125K je sumafuk. Tim nerikam, ze jsou ty drahy fotaky uplne k nicemu, existuje pro ne vyuziti, ale spis specialni, bezne foceni nekde v terenu z ruky staci vazne fotak za petinu ceny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak digitální středoformát určItě není něco co by si profíci nebo extrémně nároční amatéři kupovali na "běžné focení". Typicky bude sloužit ve studiu, kde nevadí že je to velký těžký "krám", s cílem produkce velkých zvětšenin na papír a tam se to opravdu pozná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S požadavkem na rozlišení jsem se už setkal na nějaké fotosoutěži, ale upřimně rečeno s kvalitou fotografie to zas tak moc souviset nemusí. Je jasné, že fotografování krajiny má jiné požadavky než třeba sportovní fotografie - pamatuji, že na výstavě ČPF byly fotografie z 3MPx Canonu a byly to slušný fotky, ale myslím si, že to kriterium je tam jen kvůli tomu, aby to odfiltrovalo amatéry.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže Nikon ani Canon nemají zkušenosti s fototechnikou, ale zato z Číny to bude terno..... To jsou zase průjmy....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Schvalne jsem si to precetl znova, abych se presvedcil ze tam je skutecne "s timto formatem" nemaji zkusenosti, coz je pravda - Canon ani Nikon stredoformaty nevyrabely.

Navic by jejich vyrobou konkurovali sami sobe.

Leta letouci Nikon obhajoval APS-C proti fullframe, ze fullframe neni potreba, ze APS-C je stejne kvalitni - a cela leta se to dalo vyjadrit 3 slovy - nemame fullframe snimac. A hned jak ho u Sony vyrobili, byl tu full frame Nikon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podľa mňa cena stredoformátových fotoaparátov závisí predovšetkým od ceny snímača. V roku 2008 bola cena 50MP snímača Kodak KAF-50100 asi 3500 USD. Takže, ak bude niekto schopný do 10 rokov dodávať stredoformátové snímače výrazne pod 1000 USD, budú aj lacnejšie celé prístroje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, ale já su kupříkladu zvyklej fotit faunu s 500mm objektivem na APS-C což je 750mm! I proto jsemnakonec nešel do FF, ale se středoformátem bych pak na stejné ohnisko musel táhat né 1kg fotoaparát ale 1,5kg a objektiv nikooliv půl odhadem cca metrovej!, ale metr douhej a né 2kg, ale 5-ti kilogramovej :-( ... Tedy namísto celkem 3kg bych pak táhal na vejlety 7kg :-() ................. O cenách i skla (ostrého i v krajích!) megavelkého! snímače, ani nemluvě)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kdyby sis koupil 40-50MP telo (A7R2 nebo ten novy canon) tak bys mohl delat vse naraz (hustota pixelu je cca stejna jako na 20-25mpx aps-c).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mám jej v merku, ale - ta cena :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu ze dnes to stoji 5000 eur, tak ta cena musela byt vyssi - kolem 6-8k$, za 3k$ se prodavaly fullframe snimace (16 a 29 MP)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nadhozene tema je - "telo".
Jenze k fotografovani, pokud clovek neni extremne uzce tematicky zamereny, je potreba system. Objektivy - nekdy jsou potreba zoomavaci, protoze se proste nestiha menit, nebo pevna ohniska, protoze nestaci minimalni clona na zoomu, blesk(y), nejake ty filtry.

Megapixely jsou nejzadanejsi u krajinkaru, jenze tam jsou jeste zadanejsi tilt-shiftove objektivy. Vyrobce ktery nabidne rozumne nacenene telo by musel nabidnou take T/S objektivy aby se hodil do kramu krajinkarum.
Profici kteri berou 5-$10k za den foceni nepremysleji jestli fotak stoji o $5000 vice nebo mene.

Co se autofokusu tyce, Canon potreboval snad 10+ let, aby dotahl konzistenci, presnost a schopnost AF za spatneho svetla tak daleko, aby se dala hodnotit jako uspokojujici.
Bud AF bylo pomale, nebo nepresne, nebo nepresne za spatneho svetla, nebo nekonzistentni s urcitymy objektivy atd atd. Ta rada problemu byla nekonecna, vcetne hromadneho svolavani (recall) 1Dm3 na revizi AF systemu.. Ktery stejne jako pred revizi za moc nestal.

Mereni expozice se podarilo poresit o neco malo drive (tusim jednu generaci tel).
=> tolik k pravedpodobnosti, ze neco zajimaveho vyprodukuje Cina.

Pokud se chce nekdo zavdecit krajinkarum, necht vyrobi dostupnou digi stenu pro 4"x5". Sam bych se ale rozmyslel, jestli neni lepsi volba, za zlomek ceny, neco jako: http://www.gigapan.com/

Tusim ze pan Ansel Adams rekl neco na zpusob - "Neni nic horsiho nez ostry snimek mizerne sceny", "There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept".
Prostredky je lepsi vrazit do cestovani - dostat se na zajimava mista, potkat zajimave lidi. Nejak nam ta priroda tady na planete ubyva - bez prehaneni.. :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Technicka: nevim jak jinde, ale v CR je povolani fotograf spise podprumerne az prumerne placena zivnost. Urcite se najde i nejaky lepe placeny a predpokladam, ze bude i par umeleckych fotografu, jejichz dila se dobre prodavaji, ale bude to celkem v radu jednotek az desitek lidi. Zbytek musi setrit a mas pravdu, kdyz pises, ze jedna vec je telo a druha objektiv, takze typicky cesky fotograf si usetri na jedno lepsi telo plus sadu ruznych objektivu, protoze ty jsou proste nutnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.