Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Evropský parlament bude hlasovat o zákazu fotografování na veřejnosti!

Já myslím že je dobře, že něco takového přišlo, protože jak jinak vzpamatovat všechny ty prounijní nadšence a obhájce. Hlasovat by se mělo v prvé řadě pro okamžité vystoupení z tohohle spolku a do té doby nezbývá než modlit se, aby to co nejdříve krachlo tak nějak samovolně. Je fakt s podivem že i když se šrouby utahují čím dál více, ale hlavně čím dál nesmyslněji, tak se pořád najde někdo, komu se to líbí (i tady bohužel). A to není první včerejší jobovka, to včera se ještě objevila zpráva, že Weby jsou zodpovědné za komentáře uživatelů a to z rozhodnutí Evropského soudu. Já netvrdím že naši zákonodárci jsou nějací kór myslitelé, ale co se děje v Evropě, to už fakt přestává být sranda :-(

+1
+43
-1
Je komentář přínosný?

Také si myslím, že bít na poplach je nesmysl. Když to lidem nevadí, tak stačí počkat, až jich pár odsoudí k řádným pokutám nebo tak k něčemu... však ono jim dojde, co je ta EU vlastně zač. Jen ať Eurohujeři trpí. Když jim nepřijde divné, jak si EU může osobovat rozhodovat o tom, kdo bude občanem ČR a kdo ne, tak nelze než jim v tom vymáchat hubu.

Weby že mají odpovědnost za komentáře? To si snad dělají srandu páni soudci. Takže mě stačí napsat skript, který bude postovat linky na dětské péčko či cracky nebo tak na něco a DIIT.cz bude za to zodpovědný, že to nestihne smazat včas?
No to tedy potěš pánbů a zlý pryč...

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Nic ti nebrani sa odstahovat do krajiny ktora v EU nieje, napriklad na Ukrajine sa ti bude zit vyborne. Ak sa ti nepaci tak mozes odist, akorat cim to bude ze vseci utekali z vychodu na zapad a nie naopak.
Dovi!

A miesto vypisovania hovien mozes kontaktovat svojho europoslanca.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Tebe omlouvá akorát to, že v době kdy se o tom hlasovalo se Vaši ještě neznali a teď už Ti halt nic jiného nezbývá než poslouchat :-D

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

proč jmenuješ demagogicky zrovna Ukrajinu??? :-( ... Proč né např. Austrálii! :-) Svoboda není jen o západě/východě!

A další demagogie - neutekli všecí..., ale jen někteří!!! a dokonce začínají, ti schopnější (jako jeden francouzský herec, nebo hacker z USA) utíkat na východ!!!, ale většina utíká spíše na dálný jih ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ten francouzský herec, to byla čistě účelová věc kvůli balíku peněz. Nakonec NDR taky měla Deana Reeda :-) No a ten hacker neměl kam. Teď je vytěžen a nejspíš se má tak skvěle, jako kdysi Kim Philby. Dobře mu tak...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano to je presne reakcia 10 rocneho decka. Preco by som sa mal z EU stahovat ked som tu uz zaplatil kopec dani a odvodov ? Ja platim tych curakov co schvaluju zakony a idu proti mne, proti zdravemu rozumu, tak preco by som ja mal niekam odchadzat.
Co je skor neprijemne ze v poslednej dobe sa schvaluju rozne proaktivne represivne zakony, pritom uz existuju mechanizmy ako tieto "priestupky" riesit. Zakon nastupuje vtedy ak prestava fungovat zdravy rozum a dohodnutie sa. To znamena ze vecsina normalnej populacie si sem tam nieco nafoti. Ak zacne nejaky exot fotit a smirovat niekoho, nieje problem zavolat policiu a riesit to. To predsa je aj v zakonoch. Lenze problemom je ze nefunguje ani sudnictvo ani vykonna moc - policia, a zakonodarcom/vlade sa toto riesit nechce tak proste robia zakazy pausalne a plosne. To je problem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tomu, kdo se to líbí, se říká zkorumpovaný politik, neboli v našem pojetí = Telička, Zahradil

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslím, <em>že naše současné nastavení pravidel, tedy svoboda focení na veřejnosti s respektováním soukromí jiných osob, je nejvyšší možná míra omezení, která je akceptovatelná.</em> Ale ať si kua ta <em>hezká blondýna, co „ji sledujete už od Smíchova“</em> uvědomí, že na veřejnosti soukromí z podstaty fungování matičky přírody nemůže existovat. Stejně jako si to musí uvědomit ti, kteří na veřejnosti vystavují svá díla.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No mě by ku**a zajímalo, kdo si teda ten vstup do EU odhlasoval ? Co jste lidi chtěli to máte (bohužel to máme i my, co jsme nechtěli) !!! Mi to přijde jako by nikdo tenkrát nepřemejšlel a teď se diví, protože znám jen velmi málo lidí, co je stále za EU.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, nepřemýšlel. Ze všech stran se valilo jen jak je EU super, maximálně nějaký ten spor o Benešovi dekrety atd. A ani já jsem nepřemýšlel a hlasoval pro vstup, dneska jsem pro vystoupení z EU a podporuji stranu, která o to usiluje. Jinak prošlo by to i dneska, lidé nejsou informovaní, jen slyší o tom co všechno se musí dotovat a jak to krásně bude fungovat až tam ty dotace dojdou apod. Málokdo má kritičtější pohled a o dané problematice si něco zjistí.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Já se obávám že v duchu klasické české připosranosti se žádná strana, která by měla v programu opuštění EU nenajde, bohužel ...

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Já se obávám že v duchu klasické české připosranosti se žádná strana, která by měla v programu opuštění EU nenajde, bohužel ...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Pojďme se o tom bavit s chladnou hlavou. Já samozřejmě toto považuji za pitomý nápad jako každý rozumný člověk. Na druhou stranu se mi nezdá že jediný rozumný lidi v Evropě jsme my Češi. Každý parlament na světě má ve svém středu lidi (no jak bych to diplomaticky řekl), třeba mírně zabržděné a nebo zaplacené lobbingem. Pokud použiji svou víru že těch rozumných napříč Evropou je víc, tak to prostě neprojde. Zvláště že by ten zákon naplno dopadl i na samotné zákonodárce a jejich rodiny. Na parlament EU se poslední dobou člověk dívá zkrs prsty, protože je to velké těleso a tedy hustota blbů na metr čtvereční je enormně vysoká a tak z něho leze více přiblblých nápadů než odjinud.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No, ono bohužel vůbec nezáleží na tom, co za lidi sedí v parlamentech jednotlivých zemí, pokud jsou ty země členy EU. Doporučuji přečíst knihu Petra Macha - Jak vystoupit z EU, pak pochopíte. Zde velmi krátký citát :

"Ve skutečnosti parlament schvaluje dva druhy zákonů. Jedna část
jsou zákony, které schválit může a nemusí. Druhá část jsou zákony,
které schválit musí.
První skupina zákonů jsou zákony navrhované z iniciativy české
vlády a českých poslanců. O těch se před jejich případným schválením
vede veřejná diskuse. Zákonodárci se za ně zodpovídají českým voličům,
kteří si je volí.
Druhou skupinu tvoří zákony, které schválit musíme na základě
direktiv Evropské unie. O těchto zákonech se před jejich schválením
veřejná diskuse nevede. Ani by to nemělo smysl. Schválit je musíme,
jinak by Evropská unie vyměřila České republice finanční sankce. Formálně
poslanci zvedáním rukou „hlasují“, reálně to ale svobodná volba
není." .... tomu já řikám TOTALITA ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu ale jen na půl. Aby to bylo pro český parlament závazné, musí to odhlasovat parlament Evropský, a právě tady věřím že ten to neodhlasuje z důvodu, že je tam těch rozumnějších více než těch mamlasů. Evropští ouřadové nemohou nařizovat něco národním státům aniž to projde radou hlav států a parlamentem. Tak že zase to musí projít sítem lidí co si tam lidé Evropských států nadelegovali ve volbách ve vlastní zemi. Tady je spíš problém že se málo lidí zajímá kdo že to kandiduje do parlamentu EU a pak se tu divíme co odtamtud leze za zhovadilosti. To samozřejmě platí napříč zeměmi EU a ne jen pro českou republiku. Tak že by jsme si měli nejdřív zamést před vlastním prahem a více být zodpovědný. Přece když nesouhlasím s členstvím v EU tak nepřestanu rezignovat na to kdo je tam delegován, protože ten člověk pak ovlivňuje můj život do doby než z EU vystoupíme(jestli vystoupíme).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Na to nelze namítat naprosto nic, máte pravdu.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ale co zhovadilost jmenem zarovky ?
O tom se v €U nehlasovalo, takze i kdyby tam byla vetsina tech neblbu, coz pochybuji, tak se proste o nekterych vecech nehlasuje a clensky staty to musi totalitne schvalit a mame po zarovkach. Dalsich prikladu je kybl staci googlit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Podívejte se, jak funguje EU. Pustíte televizi a tam nějaká kráva popisuje, jak ji nikdy nenapadlo, že bude pracovat na superpočítači za peníze EU. Pak nějací chlápci vypráví, jak jsou vědci na plný úvazek díky EU. Pojedete na stezce pro cyklisty a stopro někde bude reklama, že to bylo postaveno z peněz EU. V televizi a novinách je neustále pro EU masáž. Kdo je proti, je extrémista. Kdo projeví vlastní názor a nesouhlas je nacista. Před vstupem byla taková reklamní masáž o světlých zítřcích, že by se za ni nestyděl ani soudruh Putin. Jak to hlasování asi mohlo dopadnout?

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Já byl pro! A jsem stále pro EU jakožto volný pohyb osob a zboží! Bez zkorumpovanejch celníků a buzerace na hranicích i na vnitrostátních :-( ... Ale ne EU jakožto centrální rozhodování o všem a zbavení se národních měn nebo zákoných odlišností nebo dokonce národní ústavy!

Uznávám EU jakou založili kapitalisti!!! - jako např. Tatcheorvá a Helmut Kohl! Ne francouzští socialisti... :-(

Sjednotit měli pouze a hlavně DHP (daň ze zisku ať je různá, alespoň je možnost migrovat dle výše přímé daně, kdy "daní" za nízkou daň může být horší sociální zabezpečení, nebo rozbitější silnice a nepořádek všude a pod.) a silniční předpisy! Nic víc! Ani stejná měna není nutně nutná k fungování mezinárodního trhu :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem hlasoval pro. Pro vstup do spolecenstvi suverennich statu s jednotnym hospodarskym prostorem, volnym pohybem osob a vyspelou demokracii.
Bohuzel, socialisticka havet me o tyto ideje pripravila. Hospodarsky prostor zamorila dotacemi, pokud chci vyjet se svym ditetem, musim mu poridit pas a vladnou nam trockisti, maoisti a STBaci pod kuratelou nikym nevolene Evr. komise.
Asi 14 dnu po referendu sel v TV v nekrestanskou hodinu dokument o tom, jak EU funguje. Napr. stehovani z Brusele do Strassburku nebo jak urednik vubec netusi, co dela. Ten dokument uz nikde nemuzu najit, nevim, co to presne bylo zac. Ale videt to predem, asi bych premyslel vic. Misto toho byla media plna rozzarenych spotu o tom, jak zodpovedni hlasuji PRO.
EU, do ktere jsme vstupovali, neni ta, do ktere jsme vstoupit chteli, a uz vubec ne ta, ve ktere zijeme dnes.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já ten návrh nečetl ale není to náhodou jen o _publikování_ copyrightovaných děl umístěných na veřejnosti? Teda ne o jejich _focení_ , ale následném publikování = prodeji.
Protože jestli jo, tak EU byla jedna z mála oblastí, kde to nebylo regulované. Např v USA platí svoboda panoramatu jen pro budovy ale už ne pro sochy apod.
Takže než místní hýkalové začnou dštít síru.... buďte lepší než já a přečtěte si to.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, třeba já jsem "si to přečetl" a všude kde jsem k tomuto tématu něco našel (tedy i zde) se JASNĚ píše o FOTOGRAFOVÁNÍ na ulicích evropských měst. O žádné publikování "copyrightových děl" tady vůbec nejde, to není legální už dávno a to i v EU.
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zakaz-fotografovani-na-ulic...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

je, ale pšššt! Kazíš dvě minuty nenávisti.. :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

USA je totalitní svaz už nějaký ten pátek. Publikování nerovná se prodej. Publikování je umístění fotky na twitter nebo fejsbůček. Publikování = zveřejnění.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

;)
Legislatívny výbor navrhuje, aby komerčné používanie fotografií a videozáznamov diel, ktoré sú trvalo umiestnené na verejných miestach, bolo viazané na predchádzajúci súhlas autora alebo iných kompetentných osôb.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby byla pointa jen v tom slově <strong>komerční</strong>, tak ta hranice, kdy jde o komerční využití (a kým vlastně a jak se to prokazuje) je šíleně neurčitá. Když já vyfotím nějaké chráněné cosi a dám to na rajče, tak pro mě to není komerční užití, ale pro to rajče možná ano.

Prostě je to celé blbě od základu. Myšlenku jde spolehlivě ochránit jen tak, že si ji necháte pro sebe. Jakmile ji předáte dál, ztrácíte nad jejím šířením a využitím kontrolu. Všechno, co se snaží tuhle základní přírodní zákonitost nějak přiohnout, jsou umělé regulace a restrikce. Pak už je to jen o tom silnějším psu.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

"umělé regulace a restrikce", nicméně úplné bezvládí, kdy si každý dělá co chce nefunguje úplně stejně, jako když se vše zakazuje. Myšlenka copyrightu je leckde dobrý nápad, protože pak by každý pouze kradl nápady ostatních a bohatl na nich, protože je to nejsnažší cesta.

Uvidím, že WIFT píše články, komplet je vezmu a vydám na svém webu tiid.cz, pak jen doporučím šefredaktorovi, aby WIFTovi za psaní nic neplatil, protože on sám je proti restrikcím a regulacím a je pro volné šíření všeho. Už jen stačí vymazat z patičky webu "Copyright © 1998-2015 CDR server s.r.o." To je přeci nesmysl.

Bez restrikcí a regulací by tu denně vydával desku jeden Mozart...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Jenže i to je nesmysl. Bude se snad za katedrálu platit potomkům Petra Parléře? To těžko, takže je to další daň pro nenažraného úředníka. A komické bude, až tuto daň začne chtít vybírat každý majitel čehokoliv, co se ocitne na nějaké fotce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Další zhovadilost z hlav spolku, kde je věkový průměr 60+.

JIná otázka ovšem je, co s dobytky, kteří si bezostišně fotí skutečně co chtějí, bez ohledu na soukromí osob, co si na karlově mostě detailně vyfotí kompletní nabídku stánkaře, kterého pak okopírují, kteří si fotí jen tak pro zábavu lidské tváře a dávají na facebook apod. Rozbít hubu totiž nepomáhá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to není o zákazu fotografování, ale nutnosti mít souhlas autora díla. Tedy pokud byste chtěl vystavit po odsouhlasení zákona fotografii ze článku, tak byste musel mít souhlas těch všech stovek autorů budov, které zachycuje. To že velká část z nich bude mrtvá, další část nedohledatelná to je Váš problém :). A komerční využití je i na blogu, kde si dovolíte vužít adwords, že.
Jsem si jist, že uvedený zákon v praxi k následujícímu. Najednou tam nahoře zjistí, že je nemožné u takovýchto snímků mít souhlas od všech autorů a tak na základě již zavedeného bude zákonný správce děl pro venkovní reprodukci...a máme tu další vyžírky alá OSA, Instagram ... :).

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

ano, super clanek o tomto je na digimanii, doporucuju vsem ho precist, ne tento pokus hodny max tak nejakyho blogu ...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

mno, asi by bylo lepsi, aby EUparlament odsouhlasil povinnou ucast pri volbach do EU, to by tam asi ubylo hodne soucasnych "predstavitelu"...
na druhou stranu by asi bylo nutne urcit, kdo je Evropan s pravem volit...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No vida. Když jsem tvrdil, že zákazem kouření to vše jenom začíná, nikdo mi nevěřil. Hlavně že nekuřáci mají kde chlastat (ne že by předtím neměli). Teď vám zakážou fotit. Už se těším, co zakážou příště.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak to je také kapitola sama za sebe. Jsem bývalý kuřák, ale né tak později militantní bojovník proti kouření jako někteří co znám. Moc se mi líbilo vysvětlení kamaráda proč je taková tvrdá kampaň proti kouření a né proti požívání alkoholu. Prohlásil " v parlamentu kouří každý druhý ale chlastaj všichni". Když poodstoupím pro lepší náhled na problematiku tak mi vychází že cigarety rodiny v drtivé většiny o proti alkoholu nerozvrací a v pravdě neznám kuřáka co si dá 5 cigár a zmaluje manželce úsměv. Zato patřičně posílený piják co přijde domu z hospody to zpráská včetně dětí. Netvrdím že jsou takoví všichni, jsou lidé co mají opičku veselou :-)). Nic méně platí že na rozdíl od cigarety alkohol probouzí v lidech vnitřní démony. Zabíjí a to zdůrazňuji prokazatelně více nevinných lidí než nikotin. Jinak pokud jde o devastování vlastního zdraví jsou si oba nešvary rovny. Opravdu mi nejde na rozum když vidím v TV ženské od rodin jak plamenně řeční proti kouření a o alkoholu ani nepípnou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Aniž bych chtěl hodnotit kvalitu zákona, tak na jeden dotaz jsem vám schopen odpovědět. Když budeme spolu sedět v uzavřené místnosti a já si dám panáka, tak vaše játra proti tomu nijak protestovat nebudou. Pokud si dám cigaretu, tak vaše plíce budou chtít být vaše játra. :-)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

To je hezký příměr :-) Ale zatím jsme na tom chválabohu tak, že vám EU nenařizuje mezi ty odporné kuřáky chodit, tekže se můžete sám svobodně rozhodnout jestli mezi ně chodit budete nebo ne. A to ani nemluvím o tom, že o tomhle to vůbec není. Je to o tom, že mi nějaký Eurovlezdoprdel bude nařizovat jak mám nebo nemá provozovat svůj podnik, ze kterého tomuhle státu odvádím sakramentsky vysoké výpalné ...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nooo, v Praze, Brně už je pěkný výběr, ale na vesnici a maloměstě se obvykle bez kouře večer nenajíte (maximálně tak větrník v cukrárně). Tolik ke svobodné volbě. :-)

U podniků vidím nevětší slabinu v obcházení označení restaurace, kde většina tvrdí, že má stavebně oddělené prostory pro nekuřáky a on je to nakonec stůl v rohu nebo proti větru klimatizace. Kdyby to bylo buď a nebo, tak se hospodští rozhodují přesvědčivěji, jaké zákazníky opravdu chtějí a kteří se musí přizpůsobit. Ve velkých městech se to naštěstí (po 20 letech) postupně třídí samo.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Tento argument naprosto beru, ale bohužel nemohu být objektivní. Jsem z města, tady je to jasné. Občas se ale stane, že vyjedu "na jedno" i na vesnici, kde od nás jede MHD. Jsou to v podstatě 4 hospody ve čtyřech různých vesnicích. Tam se prostě člověk nesetká s tím, že by kouření v jejich hospodě někomu vadilo, komu to vadí tak tam neleze a kdo tam být chce a nekouří, tak to halt toleruje, je to jeho volba. Prostě se tam ještě tak nějak používá selský rozum. Z toho titulu se mi argument "ale na malé vesnici nemají lidi moc na vybranou" zdá jako demagogie, ale samozřejmě chápu co jsi chtěl říci.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Já bych byl opatrný s tím, "že to lidem nevadí". Když není výběr, lidi vydrží hodně aby se pobavili a napili či najedli. Také jsem toho vydžel dost a neříkal kolem, fuj tady je smrad, nečuď tady nebo tak něco. Ale fakt mi to vadilo, zahumusený plíce, smradlavé oblečení, několik dní chrchlání. Naštěstí jsem v Praze a tady už je možnost volby, tak nejsem stavěn před dilema. Jak říkám, jsem rád, že se to nakonec vytříbilo samo odvahou prvních průkopníků. :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ne né, Vy jste mě nepochopil, my jsme v těch hospodách na tohle téma zavedli řeč (ono to není problém v hospodě kde se vleze 30 lidí a je plno), když se tenhle Euronesmysl objevil na "paškále" a já vycházím z toho co jsem si tam vyslechl a ne z nějakých doměnek. Proto říkám, že nemohu být objektivní, protože s těmi co jim to vadí, jsem tedy logicky nemluvil a jejich postoje neznám. Já sám jsem kuřák, ale kdyby se provozovatel hospody rozhodl, že mu tam hulit nebudu, tak to budu respektovat tím způsobem, že tam prostě chci být a kouřit tam nebudu, nebo kouřit chci a půjdu jinam ... SELSKÝ ROZUM mi na to stačí, já nepotřebuji Eurobuzeraci na to abych pochopil, že chce mít Franta svou restauraci nekuřáckou.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ale nebojte, pochopil. :-)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

"zahumusený plíce, smradlavé oblečení, několik dní chrchlání" -
NEBUĎ TAKOVÁ CITLIVKA ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už měknu, není mi 20 :-P :-D

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Mě taky ne a nebrečím nad tím :-p

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Porad mate na vyber do te hospody NEJIT. To jako jit do hodpody je nejaky narok nebo co?

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

To máte sice pravdu, ale na druhou stranu půjdete do restaurace se napít a u vedlejšího stolu do určité doby zcela normální člověk do sebe hodí další 3 panáky a je schopný vám vpálit kudlu mezi žebra jen proto že dostal pocit že jste se na něj blbě podíval, a teď to nejlepší, druhý den o tom neví. Toto se vám u kuřáka nestane. Ten si minimálně pamatuje co dělal večer když se ráno probudí. V tom je ten problém. Alkohol mění osobnost, nebo lépe řečeno odbourává vnitřní zábrany se chovat civilizovaně. Pokud jste se s tím to dosud nesetkal, jste šťastný člověk. Na druhou stranu jste v ohrožení že si to nebezpečí bez předchozí zkušenosti neuvědomujete.
ps. Už jen skutečnost že je po republice dost léčeben proti závislosti na alkoholu společnost zcela jasně avizuje co je více nebezpečné, zda alkohol nebo cigarety. Přitom verbálně a legislativně to vypadá že cigareta je nebezpečnější.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl je zasažení dalšíh osob. Takže zatímco pijan upíjí jen sebe a pokud není agresivní, není nám do něj nic, tak kuřák zasahuje další osoby. Pokud jde jen o to, že jej sežere rakovina nebo jiná zdravotní chuťovka, je to jeho věc, nicméně kouř se od zdroje šíří všemi směry a i v čase kdy neinhaluje - zde nám tedy vzniká konfliktní situace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ze je cigaretovy kour zdravotni riziko je pravda, ale az zas tak bych to nehrotil, ono ovzdusi je zaneradeno i jinym svinstvem, o potravinach nemluve, v Praglu byla nedavno docela chutovka H2O atd...
ve vetsich mestech se zaneradenym ovzdusim je moznost volby, na dedinach se zdravym ovzdusim tato volba neni....
jedna se o docela sprosty alibismus vlad, pac pokud by veskera spotrebni dan z cigaret sla napr. do zdravotnictvi, tak mame nejprefinancovane HiTech zdravotnictvi a pokud by koureni nebylo pro stat financne vyhodne, tak zakaze prodej tabaku...
BTW: behem 5 let odesli tri pratele na raka jater, vsichni nekuraci, skoro abstinenti, malomesto se zdravym luftem, tak si vyber....

jsem zvedav, kdy budem muset nosit cinske cepice, kdyz uz se v Cine nenosi.....

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tady již nejde o to jestli kouř škodí či ne, ale o tu dikci, nesvobodu!!! Omezování práv vlastníků!!! jejich uzavřených prostor... A to jsem nekuřák!

Uznávám zákaz pouze v nutně veřejností sdílených prostorách - úřady, čekárny, chodby , výtahy, dokonce i toalety!!! Na tu taky musím! :-( Do hospody, baru, nemusím :-)

Ten již platí nejkej pátek a ani ten nikdo nedokáže ohlídat a už se "serou" do soukromejch práv...

U teho omezování focení je to naopak - omezují mě na veřejném prostoru, respective chtěj chránit soukromí na veřejném prostoru - to je absurdní! To si i slovně odporuje! Veřejné soukromí :-)) ...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně o tom jsem vůbec nepsal. Jen vnímám ten rozdíl proč jedno je v hledáčku a druhé tolik ne.

To že se stát snaží vytlačit závislosti na okraj společnosti (tedy je vyloučit i z nornálnosti prostředí v resturaci) vnímám subjektivně spíše jako pozitivní, protože autorita na to jde pragmaticky, zatímco jedinci se rozhodují pod vlivem (drogy, závislosti, peněz). Ale asi jsem ovlivněn i tím, že jsem trávil civilku v nemocnici a mnohokrát viděl i tu "druhou cestu" kterou se dá nemocnice naposledy opustit a to si pak člověk říká, proč tohle je "normální"?

Jinak restaurace zase až tak moc svodné podnikání není. Těch povolení co musí mít je docela dost. Kontrola z hygieny je určitě jedna z nejobávanějších. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ummm vsem tem kteri tady broji za vystoupeni z EU... chapu vasi frustraci, jedinej drobnej problem je, ze vystoupeni z EU vam vubec, ale vubec nepomuze. Problem totiz neni v EU, problem je ze tady neexistuje neco jako obcanska spolecnost. 99% lidi si mysli, ze k demokracii staci raz za 4 roky hodit jeden papirek do urny, a je vybaveno... a jejich angazovanost rovna se "zanadavam si v hospode / u TV"... s temihle lidma muzete mit presne takovou demokracii jakou mate ted, EU nebo ne-EU...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

On je problém i v EU - např. v tom že má nevolenou komisi dosazovanou vládami jednotlivých zemí.

Ale máte pravdu že vystoupení z EU nám nepomůže ... a nepomohlo by ani odtržení od Prahy / Kraje / města / vesnice ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

TRUBTE NA POPLACH!

Pardon, trochu jsem se nechal unést. Ve skutečnosti o houby jde - pirátská poslankyně podala ve výboru návrh, aby se v EU mohlo volně fotit všude všechno, prošel pozměňovací návrh - pouze pro nekomerční účely. 9. 7. o tom bude jednat EP a uvidí se, co z toho vyleze. Dnes například můžete jako turista dostat pokutu za focení Eifelovky v noci nebo Atomia i ve dne. Nemluvě o tom, že můžete dostat přes držku za focení na Karlově mostě. Pak si je budete moci fotit až do alelujá. Bity budou například noviny - jejich chyba, neměly se angažovat v podpoře kopírovacích monopolů.

Nikdo ovšem neví, co z toho nakonec vyleze v EP.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Dnes například můžete jako turista dostat pokutu za focení Eifelovky v noci nebo Atomia i ve dne."

To není pravda.
Views of the Eiffel Tower taken by private individuals for private use do not require prior agreement. However, professionals must contact our teams, who will inform them of the conditions of use governing images (zdroj: http://www.toureiffel.paris)

There are some cases however where use of the image of the Atomium is not restricted by any rights. This is the case namely where photographs are taken by private individuals and shown on websites, social media sites, blogs for no commercial purpose (zdroj: atomium.be)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Evropský fašistický diktát v plné síle

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pavel Svoboda je čistě náš byrokratický klero-fašoun, co by vždy za jakékoliv utahování šroubů (AZ, drogy, třikrát a dost, ... ) a proti jakémukoliv dekriminalizaci čehokoliv (marihuana, sdílení, ...).

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tento zákon projde velmi hladce a bohužel není šance s tím něco udělat. Ten zákon je schvalován v zájmu úředníků EU, stejně jako politiků mnoha zemí. Ono je to jednoduché. Ať jste slyšeli o vzniku EU cokoliv, tak hlavní myšlenka vzniku byla ta, aby lobisté nemuseli prosazovat své "obchodní" zájmy v jednotlivých zemích a korumpovat politiky v každé zemi zvlášť. Stačí, když zkorumpují úředníka v EU a on to pak protlačí do všech příslušných zemí. Případně tomu pomůžou tam, kde by se mohli nahlas ozvat. Jenže ono se občas ukáže, že nějaký ten úředník žije vysoko nad své oficiální příjmy. A nebo, že si politik postavil vilu, na kterou nikdy nemohl našetřit, ani když přidal všechny poslanecké náhrady, které tu máme. A pak to někdo objeví, vyfotí to, šoupne do novin nebo na Facebook a takový politik nebo úředník najednou musí vysvětlovat. Teď už nebude muset. Teď jen podá žalobu na osobu, která si dovolila vyfotit jeho domeček. Opravdu si myslíte, že se politici takové možnosti jen tak vzdají?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Šance něco s tím dělat je.
Tyhle euronápady se často stáhnou, pokud kolem nich vznikne dost velký povyk.

Někdy mi připadá, že jen zkoušejí, jestli to projde bez povšimnutí.
(A bohužel toho spousta opravdu projde.)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Evropský parlament není národní parlament a žádné zákony neschvaluje. Tečka. Tedy ani nemůže něco zakázat. Tak to prostě v EU nefunguje. Jediné, co v tuto chvíli evropský parlament schvaluje, je něco jako doporučení pro Evropskou komisi, co by se případně v této oblasti dalo upravit. Aby to někdo mohl zakázat, tak to musí navrhnout Komise a následně to musí projít standardním legislativním procesem v EU (což může trvat i několik let) a poté být implementováno na národní úrovni parlamenty členských států.
(tím neříkám, že nemá smysl protestovat, ale bude ještě spousta jiných příležitostí, aby to tam lobisté vecpali)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Tak zaprvý, co zakázat kamery na veřejnosti, to je snad vpořádku???
A zadruhý, co udělaj s focením mobilem??? Když chci tak nikdo nepozná že fotím, můžou se max. domnívat když na ně mířím, ale průkazný to není jako míření normálním foťákem :-p

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Článek úplně minul podstatu problému.

Ve skutečnosti, pokud vím, nejde o focení jako takové, ale o komerční použití té fotky.
Karlův most je nejspíš taky mimo, protože u něj už uplynula ochranná doba (70 let od smrti autora).

Jádro problému spočívá právě v tom komerčním použití.
Spoustě lidí, včetně předkladatelů toho návrhu, nedochází, co všechno to ovlivní.

Například europoslanec Svoboda se hájí, že možnost sdílet fotky na Facebooku nikomu nebere.
Zjevně nečetl podmínky Facebooku, nahráním fotky dáváte Facebooku souhlas s jejím komerčním využitím. Takže fotky, kde takový souhlas dát nemůžete, oficiálně nemůžete na Facebook nahrávat.
Totéž webové galerie, např. na Rajče nesmíte nahrávat fotky, které by mohly porušovat autorské právo třetích stran.
Wikimedia Commons vyžaduje volné použití pro jakýkoliv účel, takže fotky uzavřené pro komerční použití by zmizely z české Wikipedie.

Takže dopady by byly velké.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že tu je pár faktorů, které stojí za uvážení:

- nápad je to "francouský" a zrovna ve Francii a Bellgii svoboda panoramatu neplatí (v kupr. Německu platí a existuje na to direktiva EU, i když dobrovolná)
- je to návrh, tedy to nezanamená, že je široce podporován a že projde. Šance kontaktovat europoslance.
- situace na Karlově mostě naznačuje, že (i) kdyby ČR nebyla v EU, tak jsou tady snahy svobodu fotografování (zpeněžitelných témat) omezit

Podle mě by díla umístěná na veřejném prostransví měla být zcela bez omezení. Proto je to prostransví veřejné. Pokud navíc bylo dílo zaplaceno erárem, platí předchozí bod dvojnásob. Pokud si autor nepřeje aby jeho dílo bylo zachycováno, holt jej nemá umisťovat na veřejné prostřanství, ale třeba do soukromé galerie, kde je zákaz fotografovat (obvykle celkem respektovaný).

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Díky za rozum. Ostatní ať si pění...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Podepisuji v plném rozsahu! (eurosocialisti jsou svině!) A dávám +

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zato ODSáci jsou naši spasitelé že? :-D

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jak spasili??? A kdo je to "my" (viz "naši")? Upřesni!

Mnozí zástupci ODS včetně V.Klause (ten podával příhlášku pro vstup do EU!) právě chtěli do EU - jako prostor se svobodným pohybem zejména osob ale i zboží (a bez kvot , omezení, cel a dotací...) ale! - varovali před přílišným přeskupováním zákonodárství do Brusele, nebo do jaký to prd...e... a dokonce i před zbrklým přijetím ojra - co se tiskne a rozdává kde komu... a tedy, vlastně máš pravdu!, spasili by ČR - přesněji svobody!!! jednotlivců! v ČR, kdyby ovšem měli většinu v EP a také, kdyby nenominovalo vedení ODS do čel kandidátek a vy voliči jste do vedení ODS nevolili arogantní a přitom slabochy jako Nečas a pod... :-(

Zahradil neustále varoval a v TV opakoval: Do EU ano! ale!!!... Ale né za daných nevýhodných podmínek! (těch bylo mnoho právních i ekonomických, např. i nesvoboda občanů ČR pracovat nejen v Rakousku, kabotáž - CZ dopravci nesměli vzít zakázku Rakousko Rakousko!, rakouští ale vzít dopravu CZ-CZ mohly... aj aj aj , to pak není svobodný prostor a stejný metr pro všechny občany EU :-(... )

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Nauč se číst a pak piš...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

No, ještě Klaus tu chyběl. Profesor Tunel, zločinec kterého měli za privatizační zvěrstvo dávno pověsit by neměl být zmiňován už nikdy, nikým a nikde. Tím méně v souvislosti s prosperitou a demokracií ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dle tebe měl zůstat socialismus - tedy vše státní a vše řízené politiky??? Jak zdravotnictví... I Diit mělo být státní??? ... Pak by ale nebylo žádné! Nebo jak , krom privatizace, si představujete transformaci ze socíku na demokracii, kapitalismus!?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ale přestaň plantat prosimtě. Nic takového jsem nikdy neřekl. Ten bordel co tady je, je výsledkem jednání těch šašků co se tam čtvrtstoletí střídala jak fusekle a mafie jim rozkradla republiku pod rukama s Klausovým požehnáním. To dneska neví fakt už jenom úplný trouba.tady se ještě ani netuší co to demokracie a kapitalismus vlastně je naivko :-D

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

njn soudruzi z prognostaku co si pripravovali jak beztrestne voskubat stat, vzdyt prognostak je Moskevsky urad tak co cekat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

soudruzi, mladej, by prosazovali spíše znárodnění! a větší vliv státu!!! a politiků tedy i nich! A ne privatizaci, kapitalismus :-)) ... Máte to lidi ale doplandané...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jenze tou privatizaci a pokrivenym postsocialistickym kapitalizmem si jen upevnili vliv a pripravili mocensky kapital sami sobe. Nebo se nekam ta banda byvalych soudruhu vytratila?? Ne, jsou dodnes na hodne vlivnych mistech, jen nejsou medialne zverejnovani.
To ze se minuly rezim rozpadl vedel tam nahore kazdej nekolik let pred 89 tak si pomoci prognostaku a podobnych instituci chteli pripravit pudu k sebeobohaceni. Zkuste googl a najde te si kolik komunisticko-socialistickych statu padlo behem kratkyho obdobi 89-90 a ve vsech bylo to stejny masovy rozkradani to neni nahoda.

"soudruzi, mladej, by prosazovali spíše znárodnění!"
to ano pokud by chteli znovu komunizmus, coz je tesne po revoluci nesmysl kdyz si budovali ziskovu pudu k sebeobohacovani. A pro priste toho mladyho vynech.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Šmarja s Tebou bude práce ... Soudruzi, co zavčas převlíkli kabáty a na vestičky si připli modré ptáky, červené růže a začali chodit do kostela nic znárodňovat nechtěli, ti potřebovali zavčas urvat z eráru co se ještě dalo. A jestli se Ti zdá vliv státu, respektive EU malý, tak to zřejmě buďto žiješ úplně v jiné zemi než ČR a nebo si potřebuješ osvěžit paměť jak to vlastně bylo. Shodou okolností jsem objevil čerstvou rekapitulaci, takže je možné že tak úplně zabité to s Tebou není.
http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2015062103
http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2015062104

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pozeram, ze sa u vas celkom rozmaha antiEU propaganda, to som ani netusil, ze taketo nieco niekto riesi. U nas mame iba prorusku.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jaká antipropaganda?
Pokud jde o předmět článku, tak podobné blbé nápady je potřeba aktivně zadusit v zárodku, jinak by si lobbisti protačili do EU doporučení, etc. co by se jim zamanulo.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo to se tady zase hýká na poplach kvůli ptákovině. Co přesně europoslanci navrhují
„(Legislativní výbor) zastává stanovisko, že komerční používání fotografií, videozáznamů či dalších vyobrazení děl, která jsou trvale umístěna na fyzických veřejných místech, musí být vždy vázáno na předchozí souhlas autorů nebo jiných zplnomocněných osob.“

Žádné fotografování zakázáno nebude. Někdo tady zakejhá na internetu nesmysl a všichni to přeberou bez ověření zda je to pravda nebo ne, česká novinářská klasika. Ale že to najdu i tady, to jsem nečekal...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

1. problém je ve vágnosti slova komerční
2. problém je, že když vyfotím kupříkladu panorama Pražského hradu, budu jej chtít prodat nebo publikovat a v záběru bude nějaká umělecká ptákovina u Sovových mlýnů, tak musím pracně hledat autory a ptát se jich na souhlas, i když mě jejich dílo vůbec nezajímá a třeba bych byl raději aby tam vůbec nebylo. Na určitých místech těch děl může být v záběru celkem dost od různých autorů.
3. většina služeb na internetu vyžaduje, aby byly fotky autorskoprávně čisté včetně zobrazeného obsahu. Bez "univerzálního souhlasu" může být spousta témat najednou problém a začnou mizet z netu. Svým způsobem jde o publikování fotografie.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ptakovinama to vzdy zacina (zakriveni okurku/bananu/fazolovych lusku, zarovky atd.) ale srouby se casem, salamovou metodou, utahuji a postupne se zavadi to, co uz tu jednou bylo DIKTATURA

Pokud vam nevadi toto, pak vam casem asi nebude vadit kdyz vam zakazou vas oblibeny casopis protoze nekdo nahore rozhodl o jeho zavadnosti. Uz ted mi vadi ze film ze zamori promitany u nas ma vystrihany sceny protoze zasahla nejaka CENZURA a to uz tady taky bylo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.