Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Foma představila Retropan 320 soft a Retro vývojku

Trochu škoda, že není svitek.
S Flexaretou byo mělo ten správný retro nádech.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Retro nádech by to mělo s Ljubitělem. Z Flexarety jsou výsledky kvalitnější než z digitálních zrcadlovek.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

v Ljubitelu jsem kdysi omylem otocil cocku pri cisteni objektivu, vylezly z toho docela zajimave rozmazane fotecky...., docela se mne nektere libily....

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Snimek z Rolleiflexu s Planarem je ekvivalent cca 20mpx pokud jde o detaily.

Belar ze zvetsovaku ktery je ve Flexaretu je podstatne horsi nez Planar, tedy cca 10mpx APS-C by mohlo byt srovnatelne. Pokud tedy pomineme tu vinetaci Belaru.

Zkousel jsem na Flexaretu digitalni zadni stenu pro Hasselblad a fakt ne - ten objektiv neni prilis kvalitni.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Víš, i kdyby to bylo jak píšeš, tak je potřeba si uvědomit, že rozlišení není všechno...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem skenoval starší filmy a při úpravě pro tisk mne ta nostalgie úplně přešla. 6×6 zní sice kouzelně, ale ne nepřekonatelně :)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Pravdou je že třeba z levné 24Mpix APSC DSLR (třeba Nikon D3xxx s cenou pod 10k) vytěží člověk víc než ze skenu čb svitků. Ale nakolik to je relevantní?

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

dávno v pravěku???... To může napsat leda mladej soplák co nepamatuje... Já jako padesátník tvrdím, že: docela nedávno! V historii lidstva od dob technické revoluce myslím, vcelé historii lidstva, natož ve vesmíru je to teprve před momentem ;-)

Ono čas vnímáte fyziologicky. 1-letému decku přijde 2. rok štrašně dlouhá doba, vlastně 100%! jeho života čili 1/1, tedy že jeli vám rok nebo dva je 100% rozdíl.

Nevzpomenete už, jak byl strašně až nekonečne dlouhý školní rok na Zš? a to měl ani né 10měsíců). Ale s věkem se to smazává, rok pocitově zkracuje, čas zrychluje a 1 rok je pro vás jen zlomek života, 100 letýmu přijte rok dokonce jako jen 1/100 života.

Nebo, že: pomilujeteli jako 20-ti letý 10-ti letou dívenku - čili o 10 let mladší ženu, zavřou vás pro pedofílii! Ale máteli 50 a ona 40, jak to mám dnes já, je to nevýrazný a akurátní věkový rozdíl rozdíl :-)

A dle mě byla revoluce v 89 významným mezníkem v mém! životě a docela nedávný časový mezník a podobně 1. "DIGItál" - DIGI-tální fotoaparát, i když tehdy jen 0,8MPx :-)) a nepravými barvami. Ale na dokumentaci a argumentaci supr věc z principu!

Tedy jaképak dávno, v pravěku??? Když už tak prosím v "pravěku" neb v pravěku byly akurát tak pazourky a kyje na mamuty ;-) V pravěku, by se dalo napsat, vznikla 1. a hodně nevýrazná fotografie. Ale analogová kvalitní fotka se používala hodne donedávna! Co používala, používá dodnes!

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Hele padesátníku a můžeš nám vysvětlit proč píšeš jako MEN-tál??? :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

DIGI je zkratka a přípona (-ální) je počeštění. Velká písmena pak jako odlišení, zvýraznění, podtržení :-), pakliže zde není možnost jinak :-(

Nějakej problém s porozuměním??? Píši osobitě, to ano, říkej si tomu třeba že jak mentál :-))

Jo a závorky a tečky a pomlka to jsou emotikony ;-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To že snažíš bejt vtipnej je snad ještě horší než když píšeš jako MEN-tál... Já jsem mladší jak ty, ne starší abys mi musel vysvětlovat "emotikony" čili normální češtinou zvaný smajly :-p
Zkus příště psát jako člověk a ostatní se ti nebudou smát ;-)

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

kdo je to: ostatní??? A jak víš, kdo se směje???...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Ostatní co nepíšou jako MEN-tálové???

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"DIGI je zkratka ..." čeho přesně?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Také by mně zajímalo čeho je zkratka DIGI.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

slova digitální

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Mýlíte se, "digit" ve slově digitální není žádná zkratka. Digitální je slovo vytvořené odvozováním. Stejně tak manuální, aktuální, oficiální, atd. neobsahují zkratku. Podobně je to u slov vytvářených skládáním. Ve slově vodoměr není "vodo" řádná zkratka.

Proto tedy nepíšeme OFICI-ální ani VODO-měr.

Při tvorbě nových slov se mohou použít i nekompletní původní slova a zkratka to pořád není.

A pokud to vezmeme do detailu, tak s velkými písmeny by se psaly pouze hláskové nebo akronymní zkratky a mizi zkratkou a slovem by se nepsala pomlčka.

Stačilo mi10 minut googlení a mám výsledek a to přesto, že jsem na češtinu úplně blbej.

Není potřeba vymýšlet zbytečné novotvary a zvláště ne podle chybných pravidel. Ale možná za tím stojí snaha být něčím zajímavý...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

slova: digitální

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

>DIGI je zkratka a přípona (-ální) je počeštění.

DIGI + ální dá dohromady DIGIální. Vy fotíte digiálním foťákem? Kam uteklo 't'?

Čeho je DIGI zkratka?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

pardnon, vypadlo mi t - tální

DIGI je zkrácení slova: digitální

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

To byla nadsázka, drahý padesátníku. Ale abych to upřesnil: já se narodil v 70. letech, fotím přístroji z let 70. a 20. (ne, to není překlep) a ano, fotím na film. Myslím, že jsem to tu už mnohokrát zmínil v diskusích ;-).

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Ale to já vím, já nepíši k tvé osobě že: jsi! mladej soplák, ale něco zcela jiného. Tedy to nebyla invektiva, já píši obecně! z mého pohledu ;-) (a tu dobu a technologii spíše obhajuji i když nepřímo, neb sám jsem léta fotil na film a vyvolával - v koupelně ;-) a řešil lepší kvalitu negativu i pozitivu, kdy pro studenta cenově dostupná foma byla tragedie...) No právě, i proto nechápu, proč píšeš pravěk, když dokonce dodnes fotíš analogově??? (to je podiv i nad tou nadsázkou)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že to označení "pravěk" není až zas tak mimo. Já bych to prostě chápal jako označení toho, že to je "odepsané". I když to třeba nezanikne, bude se to používat jen okrajově. Do této oblasti bych třeby řadil dálnopis, logaritmické pravítko, crt monitory, a jistě by se daly přídat i další.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz jsme u toho praveku, tak filmova fotografie zcela urcite neni analogova.

Analogovy je zaznam na VHS kazetu, ale aby neco mohlo byt analogove, musi to byt napred elektronicke. Tedy neznamena to, ze kdyz to neni digitalni, musi to byt analogove.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Ano to mám jistou nepřesnost :-( Jak by jsi to nazval ty (myslím obecně!, co je to za technologii a to z pohledu mladého člověka, co poznal již jen DIGI-svět?)

Apropo analogové nemusí být nutně nebo pouze elektronické!... Analogové je i spektrum - barvy světla za hranolem ;-) Analogový = česky: spojitý!!! Nikoliv elektronický.

Analogový je skorocelý svět kolem tebe! (kvantoví fyzikové to doufám nebudou pitvat až k základu hmoty neb na této úrovni zjistíte, že vlastně není ;-) ) A průbehy jevů jsou nejčastěji nelineární! Mnohý vjem člověka pak fyziologický! (např graf frekvencí zvuku nemá smysl rozlišovat jdeli o 18kHz nebo 180001Hz aůe grafy jsou také 18kHz +- 1kHz-. U 50Hz úak má smysl +-1Hz atd.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

ono tech zaznamu je vicero typu, pokud jsi skoncil u VHS, tak si rozsir obzory...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vaše vysvětlení relativity času je hodně rozšířená formulace, která svým zjednodušením spíš mystifikuje. Čas je relativní a jako takovému je třeba k jeho relativitě přiřadit konstantu. Věk je ovšem nepřímá konstanta, protože rozdílné vnímání času je důsledek průměrné životní náplně odpovídající roli 1, 20, 40, 80, ...letého člověka.
Zamyslete se nad tím, co je rozdílného v životě dítěte a dospělého. Vzhledem k tomu, že čas vnímá naše vědomí, které nemá vlastní hodiny, tak se jeho prožití převádí na paměť. Dítě denně narazí na spoustu naprosto nových podmětů a jeho čas/paměť obsahuje výrazně více údajů, než běžný den dospělého, který žije jen rutinou. Přímou konstantou je tedy míra nových vjemů.
Pokud se začnete učit novým (takovým, které jsou pro Vás naprosto cizí) věcem, bude Váš rok subjektivně opět stejně dlouhý, jako před padesáti lety.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Vis co by bylo zajimave? Protoze mas velkou a zivou zkusenost s filmem, bylo by zajimave kdybys mel nekde moznost nainstalovat trial verzi DXO Optics Pro nebo jen samotneho DXO Film Packu (myslim ze je standalone) a porovnal a okomentoval vzhled realne vyvolane fotky z filmu VS jejich softwarove simulace. Za predpokladu ze mas pristup k nejakemu windows PC.

Foma je v DXO Filmpacku zastoupena temito filmy -

https://www.dropbox.com/s/v448b7fftxyjeq9/Screenshot%202015-05-17%2008.5...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Na to neni potreba DXO.

Relita je takova, ze fotografove fotici leta na film nepoznaji upravenou fotku z D90 / D700 /D7000 kdyz se tam prida trosku zrna a upravi se. Jeste se rozplyvaji jak je ten film super a automaticky to povazuji za stredoformat kdyz je to metr a pul na sirku.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

jen se zeptam jinak, kolik let jsi fotil na "analog", kolik stovek hodin jsi stravil pri ruznych postupech zpracovani "analogu" do pozadovane kvality, kolikrat jsi zmackl spoust nahodne a pak z nechteneho vzniklo neco mimoradneho, kolikrat ti stalo za to osvitit papir na stene a pak jej vyvolavat/ustalovat ve vane s pouzitim malirske stetky/houby a kolik tyto pokusy staly jen pro zabavu?
jo, v tomto digi veku a SW/HW vymozenostem je kazdy generissimem...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Výsledky budou z 99% do technického hlediska podobné. Zbytek jde na bedra odlišné pořizovací techniky. Kterou z miliard kombinací objektiv/film/vývojka/papír oproti které z miliard kombinací objektiv/snímač/procesor/raw_editor/čb_filtr by sis přál porovnat?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

:-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak až asi na podesáté jsem na ten obrázek v titulku zaostřil oči a všiml si, že to není dřevěná dýha ale umělecká fotka lesa :0)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

dobrý postřeh, já si myslel, že to jsou nějaký dřevěný dveře :D. Nekoukal jsem na to tak podrobně ;).

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem ten les videl napoprve, asi taky zalezi na jak velkem zobrazovadle se na to clovek diva... pokud nekdo na mobilu...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Já taky na poprvé :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

je to svitek ve zvětšováku opemus prosvícený objekivem rodenstock 50 (proto ta vinětace v rozích) na A4 papíry položené na desce zvětšováku. Ve chvíli, kdy jsem hledal fotku do perexu, tohle byla jediná, která dávala jakous-takous představu o tom, co jde vytěžit z foťáku za 400kč z aukra a nejlevnějšího filmu 60kč/svitek.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.