Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

FOQUS Type-D 200 přímo z Matičky Rusi

Černobílých kinofilmů je na trhu stále dost, přičemž v posledních letech se objevují různé obskurní malosériové záležitosti.
blog

Nezřídka jde ale pouze o rebrandované filmy od některého z běžných výrobců. Ostatně i česká Foma prodává třeba do USA své filmy pod jinou značkou, Adox se za prodávání klasických emulzí pod vlastní značkou nestydí (naopak, všechna čest mu, neb mimo jiné drží i výrobu vývojky Rodinal) a tak by se dalo pokračovat.

Nový film FOQUS Type-D 200 pochází z Ruska a jeho výrobce explicitně hovoří o tom, že jde o tamní ruskou výrobu, nikoli přeznačený film z Evropy. Za vývojem stojí banda nadšenců z Moskvy. Každopádně jde o další přírůstek do standardní nabídky, neb panchromatických negativů v kinofilmové špulce je na trhu mnoho.

Očekávat prý můžeme velmi dobrý tonální rozsah. Prvotní série mohou přinést drobné tečky na negativech (což je nejspíš problém technického rázu související s nanášením emulze na podklad), není to pro výrobce velký problém, nicméně se na to do budoucna zaměří. Sluší se také dodat, že tento film prý neodpouští, čímž jsou na 99% myšleny chyby v určení expozice. Ale to každý znalec ví, že když chcete extrémně pružný film, je vhodné sáhnout po Tri-Xu či Há-Pé-5ětce.

Je dobré, pokud je informace o původu pravdivá, že se do výroby pouští další malé subjekty. Ukazuje to, že i v menším měřítku může být výroba filmových materiálů udržitelná, i když třeba za cenu toho, že není tak technicky precizní jako u Kodaku, Ilfordu či Fujifilmu.

Film je momentálně vyprodán.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu FOQUS Type-D 200 přímo z Matičky Rusi

Pátek, 1 Září 2017 - 11:46 | Fotobob | Co jsem tak viděl, tak Foma v USA pod svou...

Zobrazit diskusi