Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

FUP je správný, ale ne v Česku

Nežijeme ve Star Treku, v idealistickém 24. století, kdy všichni členové Spojené federace planet pracují pro společné dobro. Je 21. století, máme kapitalismus, nepřívětivý k slušným lidem, tedy alespoň co se týče parametrů nastavených mobilními operátory.
blog

Před několika, lety, když po jiných menších firmách upustili i velcí kabeloví poskytovatelé internetu od uplatňování drakonických omezení svých služeb, umně schovaných pod newspeakovskou zkratkou FUP, ulevilo se mi. Živě si pamatuji dobu, kdy jistý kabelový provozovatel nechal hlasovat své zákazníky, jestli chtějí raději větší FUP, nebo vyšší rychlost (než tehdejší dostatečnou) a „světě div se“, masa odhlasovala navýšení rychlosti. Víc proužků, víc Adidas. FUP ale v té době neumřel, chytil druhý dech s příchodem mobilního internetu a všemožných chytrých bazmeků.

Aby bylo jasno: to, že mě osobně stačí FUP velikosti 75 MB / týden, neznamená, že to není opět výrazné omezení kvality služeb. Opak je pravdou. To, že zrovna mě tento limit neomezuje, neznamená, že na limit FUPu by nenarážela většina zákazníků mobilních operátorů, kdyby se to dávno nerozhodli kompenzovat tím, že si prostě za tichého skřípění zubů platí vyšší tarif. Vždyť když se podíváte na nabídky majoritních hráčů, musí vám být jasné, že jsou postaveny tak, aby většině lidí něco drobného u toho nejlevnějšího tarifu (±300 Kč/měsíc) chybělo, co je donutí vzít si ten vyšší (±500 Kč/měsíc), nebo ještě vyšší.

Navíc v tomhle narážíme i na vlastní blbost. Mě ta moje došla ve chvíli, kdy jsem potřeboval někomu poslat SMSku a najednou jsem si uvědomil, že má také mobilní internet a jeho telefon tak permanentně přijímá vedle SMS i emaily. Proč bych proboha platil 1,90 Kč za 40 znaků textu, když to můžu poslat emailem zadarmo, neb mám svůj 75MB/t. tarif? No, drahej operátore můj, počítej s tím, že SMS ode mě drasticky ubude. Ale kdyby nás takových byla majorita, ty se jistě přizpůsobíš ;-).

Ohledně FUPu je krása pozorovat na českém internetu oba kraje názorového spektra. Jedni křičí, že FUP je svinstvo a jejich operátor by jim měl poskytovat neomezený internet. Ideálně tedy to, že mají svojí (například) 300 Mbit/s LTE konektivitu k dispozici tak, že pokud budou 24 hodin denně, 31 dní v měsíci „sosat“, nebudou operátorem omezeni. Takže měsíc co měsíc prolijí skrze LTE necelých 100 TB. To berme jako „FUP stanovený limity technologickými“.

Inu, kdyby tohle dělal 1 milión zákazníků daného operátora, tak se z toho „vopupínkuje“ nejen operátor, nejen internetová konektivita ČR, ale ostatně také i mobilní telefon daného zákazníka. Je to prostě blbost^n.

Druhým mantinelem jsou lidé, kteří vidí FUP jako legitimní nástroj operátorů a „když ti to nestačí, tak si kup větší tarif!“.

No, to je legitimní argument. Pomiňme to, že operátoři operují jen díky tomu, že jim státní úřad poskytl možnost (formou prodeje/pronájmu) provozovat v dané zemi na daných frekvencích dané služby. Udělat to nemusel. Protože pokud není nikde řečeno, že operátor musí být lidumil na věčné „LTE-sosače“, není stejně tak nikde řečeno, že stát (v obecném slova smyslu) musí dávat soukromým subjektům možnost vydělávat obrovské peníze na jeho občanech. Nicméně náš stát je velice efektivní ve zbavování se lukrativních věcí, takže tu tedy máme soukromé společnosti provozující mobilní služby a jejich tarify s FUPy. Pro Česko specifické tím, že poměr ceny vůči množství odvedené služby je hodně mizerný a ještě mizerněji vypadá optikou poměru vůči kupní síle obyvatelstva.

Problém České republiky a jejích mobilních operátorů tedy nespatřuji ani tak v aplikaci FUPu, či obecně limitů na čerpání služeb (minuty, počty SMS i megabajty), ale příliš nízkých hodnotách těchto limitů. Trh mobilních služeb se ale v tomto v Česku nijak zásadně neliší od jiných zdejších služeb, ať již je to cena za kubík vody (nejen) v Praze vůči kvalitě dodávané vody, ať již je to cena dálničních známek vůči kvalitě silnic (v čele s „nejdelšími schody v ČR“, vtipně pojmenovanými zkratkou D1), ať již je to cena za od počátku pochybné a špatné projekty v MHD sféře (nejen OpenCard, ale i Plzeňská karta si zažila své „vtipné momenty“), ať již je to mizerná kvalita předražených potravin, omlouvaná tím, že my Češi máme ve srovnání s Němci jiné chutě (pro toho dementa co to vyslovil mám v tom případě jediný vzkaz: ich bin ein deutscher!) nebo deset tisíc jiných věcí, z nichž víme možná i pár stech a stejně jsme z nich 90 % už zapomněli.

Vlastně když nad tím tak přemýšlím, tak FUP u mobilního internetu a jeho pojetí u českých operátorů vlastně nijak nevybočuje z šedého průměru toho, jak se jiné firmy v jiných oborech také chovají k českému zákazníkovi. Zčásti je to jistě tím, že jsme prostě malá země, nejen mimo střed zájmu mateřských firem (tedy pokud zrovna naše banky nesaturují s peněz českých vkladatelů svoje zahraniční maminky), ale spíš přímo kdesi na okraji. Krásně to bylo vidět před pár lety, kdy jistý výrobce GPU uváděl nějakou novou generaci grafik (omlouvám se, ale opravdu už si nevzpomenu o kterou šlo) a do ČR nedorazil ani 1 ks na testy, zatímco americké weby dostávaly po 3 kusech, aby mohly testovat 3-way zapojení. Stejné to bylo/je se vzorky u dalších firem a v žádném případě to nechápejte jako výtku, jen jako další ilustraci toho, jak jsme pro svět příliš malí až často spíš neviditelní/neexistující.

Je na každém z nás, kolik ze svých příjmů je ochoten vrazit do té či oné věci. Někdo nepřežije ani 1 den bez své plechovky energetického nápoje, jiný stejnou částku měsíčně vrazí do knih, další zase do návštěvy divadel a někdo třeba právě do onoho vyššího FUPu u mobilního internetu. Jenže narozdíl ode mě mu už nezbude na Fomácký filmy, ale … :-)

Tagy: 
FUP

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu FUP je správný, ale ne v Česku

Čtvrtek, 3 Prosinec 2015 - 18:50 | omnipresent | Tak mi prijde ze tenhle clanek neni ani tak o FUP...
Čtvrtek, 3 Prosinec 2015 - 10:52 | Marek Novak | Tak ono, kdyz tady (v Australii) jsou dan z...
Čtvrtek, 3 Prosinec 2015 - 01:21 | JVc | "Vždyť právě mobilní segmet je tuším (někde...
Čtvrtek, 3 Prosinec 2015 - 01:02 | JVc | Prave ze frekvence pribyvaji, rusi se frekvence...
Středa, 2 Prosinec 2015 - 20:06 | AndyF1 | Ja v rozumne nastavenom FUP nevidim problem....
Středa, 2 Prosinec 2015 - 17:04 | Petr Kraus | To by mohl. Jenom nevidím co to vyřeší, když...
Středa, 2 Prosinec 2015 - 16:31 | jakub novak | ja myslim, ze stat by mohl uvolnit dalsi pasma...
Středa, 2 Prosinec 2015 - 12:35 | IT Joker | Opravdu si myslíte, že když stát vybere tři firmy...
Středa, 2 Prosinec 2015 - 11:16 | Anthavio | "Není stejně tak nikde řečeno, že stát (v...
Středa, 2 Prosinec 2015 - 09:46 | mattyy1hp | Netvrdim, že potřebuju stahovat 24/7/31@...

Zobrazit diskusi