Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Huawei Y560 versus 13 věcí, které musí splňovat smartphone

Loni v červenci jsem vydal seznam 13 věcí, které musí mít smartphone, abych do něj šel. O 107 dní později jsem koupil a začal používat levný androidí Huawei Y560. Co myslíte, jsem v rozporu sám se sebou, nebo ne?
blog

Tohle téma zápisku ve mě evokoval logout, který okamžitě poté, co se o mém Y560 dozvěděl, „vyletěl jako čertík“ (:-). Ano, na první pohled to vypadá divně, ale dovolím si připomenout, že v textu blogpostu o 13 věcech, které musí splňovat smartphone, jsem na závěr psal, že pokud splní alespoň polovinu (tj. 6 a půl věcí), půjdu do něj s radostí ve tváři. Přiznávám, že jsem tehdy v říjnu nijak nekontroloval, jestli Huawei Y560 polovinu splňuje, moje vidění výhod × nevýhod smartphonů se prostě za ty tři+ měsíce změnilo, ale i tak jsem si chtěl jednoho dne provést tohle vyhodnocení. Tak se pojďme na jednotlivé body podívat.

  1. hardwarová klávesnice, ideálně QWERTY, nebo aspoň klasická mobilová: tento bod Y560 nesplňuje, neboť má jen sw klávesnici. Navíc jeho 4,5palcový displej je na mé prsty poměrně malý, takže většinou stejně datlím jedním prstem. Možná na nějakém 5,5palcovém pádlu bych to viděl lépe, ale tam by mi zase vadilo to pádlo. Ale textu píšu minimum, i to je tak důvod proč jsem si stále na sw klávesnici nezvykl, tedy za 0b.
  2. 1:1 (nebo blízko tomu) displej, alespoň 1280×1280: nesplněno (ale weby jsou i na 480×854 obvykle celkem v pohodě).0b.
  3. fotoaparát s f/1.x objektivem a větším (alespoň kompaktovým) čipem, RAW: nesplněno, objektiv má (téměř jistě) horší světelnost, jistě nemá větší čip a jestli jsem dobře zkoumal, tak nemá ani podporu RAWu (takovou tu androidí). 0b.
  4. kvalitní reproduktor a mikrofon: zde musím říci, že na hlasitý poslech hudby je Y560 sice horší než můj někdejší tupý Samsung, ale dostatečně dobrý, dále pak s hovory nevidím problém (kvalita je dostatečně dobrá). Původně bych v tomto bodě přidělil 0,5b, ale jelikož to je buď anebo, tak je to za 0b.
  5. microSDXC slot: no, microSDXC neumíme, ale microSDHC pro až 32GB kartičky je zde. Pointa tohoto bodu byla primárně o tom, aby nějaký microSD slot vůbec byl, XC bylo sekundární, nicméně s ohledem na to, jak mi ten prostor postupně ubývá, tak opět přiděluji 0b.
  6. vyměnitelný akumulátor: splněno, takže 1b.
  7. USB (3.1 Type C) rozhraní: microUSB tu je, dobíjí se přes něj (díky EU), rychlejší není. To mě nijak netrápí, datová rychlost telefonu po USB je celkem nepodstatná a ostatně ani interní flash, ani moje microSDHC kartička nejsou takové rychlosti, aby jim USB 2.0 nestačilo. Tento bod je vlastně splněn (s ohledem na uvedení 3.1 Type C v závorce), nicméně by bylo nefér za něj bod přidělit, když onu prostou přítomnost USB konektoru nařizuje EU. Takže 0b.
  8. dual SIM: nesplněno, ač dualSIM už pro mě již není žádnou prioritou. Plně jsem přešel (z určitých důvodů) na jedinou SIM. Je to tedy každopádně za 0b, i s ohledem na to, že ve stejné cenové relaci konkurence dualSIM umí.
  9. kvalitní displej (dobré barvy a zorné úhly, dobrá čitelnost na přímém slunci): no vlastně splněno napůl. Je zde TN panel, takže úhly nic moc, ale jak jsem psal v první části recenze, nijak mě to při výběru telefonu nevadilo. Čitelnost na přímém slunci je ok, jediné co ji případně sráží, je zapatlanost nalepené fólie, za což samotný Y560 nemůže. Každopádně v červenci jsem požadoval IPS, OLED či něco takového, takže 0b.
  10. hardwarová tlačítka pro volume, spoušť fotoaparátu a zvednutí/položení hovoru: toto beru jako splněné napůl. Telefon sice má dobře fungující volume / spoušť, zámek také, ale chybí hw tlačítka pro hovor. Tudíž je to za 0b.
  11. klidně silnější konstrukce těla, ale výdrž aspoň 1 týden při běžném používání: Y560 mi při mém běžném používání (tj. nějaké to surfování po Wi-Fi/EDGE/3G/4G, telefonování, focení atd.) vydrží 1 až 3 dny než spadne stav akumulátoru někam k 40 až 50 %. Předpokládám tedy, že 4-5denní výdrž při typickém (většinovém) provozu je reálná, a to i přes menší rozměry akumulátoru. Kdyby byl větší, mohlo to dát ten 1 týden, ale není, takže 0b.
  12. kvalitní pevná konstrukce: Nejsem tím, kdo si pod souslovím kvalitní konstrukce představuje hliník, který jednou ohnete a je to v pytli, nebo Gorilla Glass, které jednou upadne a je křuplé. Y560 jsem bral právě i proto, že má prostou obyčejnou konstrukci z plastů, ale slušně pevnou. Po doplnění o fólii na displeji a gelové pouzdro se odolnost i jistota držení výrazně zlepšily. Celkově hodnotím bod jako splněný: 1b.
  13. žádný vendor lock-in co se týče OS, SW či hardwarového příslušenství: Sluchátka jsou standardní 3,5mm jack, dobíjet lze libovolnou zásuvkovou nabíječkou či skrze USB port (ještě jednou: díky EU), softwaru jsou hromady plus třeba to že když jsem potřeboval vyměnit dočasnou 8GB microSDHC kartičku za větší 16GB, prostě jsem mezi nimi jen překopíroval data a telefon s tím vůbec neměl potíže. Takže za mě to dělá 1b.
  14. BONUSový: mobilní tarify, se kterými operátoři nedřou kůži ze zákazníků: bonusový bod se nakonec vyvinul tak, že není o tarifu, ale o dobíjení. A momentálně mi jeden majoritní operátor (ne virtuál) umožňuje držet účet kolem 300Kč měsíčně s tím, že nejsem reálně nijak omezen na hovorech, SMS ani datech. Ale to jen tak na okraj bez bodů.

Takže celkově to máme: 0+0+0+0+0+1+0+0+0+0+0+1+1 = 3 body. Můj androidí huaweií telefon se tedy nedostal ani na polovinu minimálního počtu bodů. Mohl bych to teď odůvodnit tím, že u řady bodů jde o méně podstatné věci (jako limit na 32GB kartičky, s ohledem na absenci podpory SDXC), ale jak jsem to v létě zadefinoval, tak to dnes boduji. Od loňského léta se ale moje potřeby a vnímání smartphonů změnilo, jak jsem ostatně nedávno vysvětloval, takže Y560 dobře plní to, co od něj žádám. Mohlo by objektivně lépe, například v kvalitě fotografií a videa, ale to posoudím až si ve Vodičkově vyzvednu na papír vyvolané čtverce 10×10 cm :-).

Je mi jasné, že někteří z vás budou mít problém uvěřit, že tohle celé není jen umělá konstrukce, abych si ospravedlnil Y560, kerý nesplňuje letní kritéria, ale s tím nic moc nenadělám. Když jsem psal přehled těch 13 věcí, bylo to nezávisle na čemkoli. Od té doby se změnilo to, že BlackBerry jde pomalu ale jistě „do kopru“ a kdo ví, možná i s jejími 1:1 displeji. Změnilo se i to, že už sebou nepotřebuji vozit dvě SIM. Ale změnila mě od té doby i po několik měsíců používaná Nokia 5230, díky které jsem se v hromadné dopravě či v různých čekárnách nenudil, nebo nebyl odkázán na zrovna tu jednu konkrétní knihu, kterou mám v batohu rozečtenou.

Ano, byl bych raději, kdyby existovaly v cenové relaci mezi 2500 a 3500 Kč smartphony, které splní můj výběr vlastností třeba na 10 bodů, ale pokud k tomu někdy dojde, ještě si na to X měsíců či spíše let počkáme. Do té doby budu žít s Huawei Y560, které není nijak zázračným revolučním telefonem, je prostě jen „dostatečně dobré“…

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Huawei Y560 versus 13 věcí, které musí splňovat smartphone

Pátek, 1 Duben 2016 - 08:55 | DRK | Kdysi jsem na dovolené fotil s SE 800i pak to...
Čtvrtek, 31 Březen 2016 - 10:52 | Anonym | Jak soudíte ty fotografie "na papír vyvolané...
Pondělí, 7 Březen 2016 - 11:05 | Duck Daffy | Naprosto vám rozumím! Měl jsem 2x T-Mobile MDA...
Úterý, 1 Březen 2016 - 12:52 | IT Joker | Takže bych to shrnul tak, že se ukázalo, že ty...
Úterý, 1 Březen 2016 - 12:34 | IT Joker | Takže rozdíl oproti současnému stavu by byl, že...
Úterý, 1 Březen 2016 - 08:54 | s3icc0 | a ty jedeš na 8 let starým Windows Mobile od HP?...
Úterý, 1 Březen 2016 - 01:03 | BTJ | PWM je proste zlo a podle me snad ani neexistujou...
Úterý, 1 Březen 2016 - 00:56 | BTJ | 1, 3, 5 ..... tobe asi na nejake bezpecnosti...
Úterý, 1 Březen 2016 - 00:47 | BTJ | "žádný vendor lock-in co se týče OS, SW...
Pondělí, 29 Únor 2016 - 20:46 | WIFT | První obrázek je běžný autojas teď večer při...

Zobrazit diskusi