Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Inverzní film žije dál, Ferrania vybrala čtvrt miliónu dolarů

Tak zacit vyrabet muze, a do roka zase prestane (nebo zase bude zadat o penize). Ona vyroba filmu se ukoncuje, protoze je o ne maly zajem a vyroba se nevyplati. Film je odsouzen do role vinylu. Je jen omezeny pocet lidi kteri je oceni a preferuji a ti se musi spokojit s drazsi malovyrobou. Velkovyroba pro ne nema do budoucna ekonomicky smysl.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kecy, kecy... Sám poznám veľa ľudí čo sa vracajú ku filmom z digi. Aj ja sám rád fotím na film. Keby nebol záujem o tie filmy tak by asi zasa neobnovovali výrobu, a navyše zbierali peniaze na ďalšiu linku. Na jednu už mali. A ku zániku je odsúdený akurát tak marketing digi foťákov, neustále prebaľovanie starých modelov a uvádzanie ich ako super mega novinky, HDR gíče a blbostí typu Android vo foťáku (ktorý sa 5 minút zapína a potom otravuje s FB). Navyše nejaké roky dozadu vzrástol predaj filmových foťákov v USA o 300% a digi poklesol o pár percent prvý krát (nechce sa mi to už hľadať tu štatistiku). Preto lebo už existuje generácia ktorá nepozná filmovú fotografiu a začína sa jej venovať. Stačí sa pohybovať v týchto kruhoch a tam je vidno koľko ľudí začína zasa aj s pinhole, solarografiou, lomografiou....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Meli prave linku na malovyrobu a sbirka byla pro linku na velkovyrobu aby byla nizsi cena. Jestli bude odbyt o moc vetsi nez mela malovyroba je nejiste.
Pokud ma neco male prodeje tak jakykoliv vykyv je ve stovkach procent. To moc nerika o oblibenosti.
Ano nekteri se vraceji k filmu ale stale je to pouze minorita. Pro masy je film mrtvy, protoze je uzivatlsky neprivetivy oproti digitalu (velky, omezeny pocet snimku, slozitejsi manipulace, okmazita kontola jestli se snimek povedl). Pro ne ma snazsi pouzitelnost prednost pred lepsi kvalitou. DIky tomu skonci v rozisrenosti digi x film stejne jako digi x vinyl a par novych nadsencu velkou produkci neuzivi.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejmne ze vzrostl prodej filmovych fotaku o 300% - kdyz je temer na nule.

Pred par lety jsme chteli dovezt jedine vyrabene kinofilmove zrcadlovky od Cosiny - plne forum reci o tom jak to vsichni chteji, ale neprodal se jediny kus. Samozrejmne ze ne, kdyz je presyceny bazarovy trh a do 10.000 Kc mas Hasselblad 500 i s 80kou Planarem a hromadou kazet, tak proc kupovat novou zrcadlovku za stejnou cenu.

Co se vyrabi nove na kinofilm? Lomo, pinhole, Leica a jeste par dalsich. A mozna jeden Nikon a jeden Canon.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„nejaké roky dozadu vzrástol predaj filmových foťákov v USA o 300% a digi poklesol o pár percent prvý krát (nechce sa mi to už hľadať tu štatistiku)“

Možná to bude tato, červenec 2010:
http://www.pmai.org/uploadedFiles/July%20Aug%20Sept%20b%20%202010%20Quar...

Počet prodaných digitálních foťáků tehdy klesl o 2 %, analogových stoupl o 30 % (nikoli o 300).
Všimněte si, že celý ten růst ve skutečnosti tvořily jen „polaroidy“, zatímco klasické analogové foťáky se propadly o 28 % a analogové zrcadlovky se téměř přestaly prodávat.

Dál si všimněte zmínky, že celkový počet prodaných foťáků mírně klesl, přestože digitální samy o sobě klesly jen o 2 %.
Tj. i když tam není napsaný podíl analogových foťáků, bylo to tak málo, že ani růst prodejů o 30 % nehrál v celkových číslech žádnou roli.

(Ostatně Leica v tom roce prohlásila, že analogy u nich tvoří „méně než 5 %“ prodaných foťáků.)

Pokles prodejů digitálních foťáků nemají na svědomí analogy, ale mobilní telefony.
To je zřejmé i z toho, že klesají hlavně prodeje levných kompaktů.

Vidím analogové foťáky podobně jako ty vinylové desky: Nadšenci si je určitě koupí, ale běžný uživatel, který v té technologii vidí jen cestu za nějakým cílem, nemá důvod.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No tak já nikdy na klasiku nefotil a čekal jsem na první použitelný digitál, ale jsem rozhodně rád, když se klasický postup zachová.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

petr22 > Ďalšia vec je ešte to, že aj 30-40 ročný filmový foták stále fotí. Čo o digitáloch sa povedať nebude dať. Z digi foťákov sa stal spotrebný materiál ktorý sa mení po pár rokoch alebo sa kazí. Mám doma jeden Flexaret z roku 1961 a keď som doňho nabil 120-ku zvitok, tak som ju normálne krásne nafotil, hral sa s hĺbkou ostrosti, robil 50 minútove expozície pohybu hviezd v noci...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

použiju tvá slova... kecy, kecy, kecy... možná znáš pár lidí co rádi fotí na film ale i tak budete tvořit 0,0001% trhu a čísla je to co se dneska počítá...
Jasně filmy se budou vyrábět,ale bude to okrajovka pro fajnšmekry nic velkého. To přirovnání k vinylu bylo myslím dost trefné...

tak se už smiř že 60tá léta se nevrátí.

Jistě dá se souhlasit že dnešní digitál nevydrží to co klasika, ale koho to dopr... štve? celý svět je jeden veliký kolotoč spotřeby, čím víc tím líp pro ekonomiku. Fotoaparát v přepočtu na výši platu dnes stojí možná i několikrát méně než tenkrát ten flexaret, takže v podstatě tu výdrž už nikdo ani nevyžaduje. Nemyslím si že si dnes někdo kupuje elektroniku s tím že mu vydrží 10let a více... spíše se počítá tak 5let plus mínus, protože i pokud se to do tý doby nevyklepe, tak to bude staré morálně. Dříve si lidé kupovali novou baterii do mobilu a dnes? si raději koupí nový celý mobil....

je to neekologické, neekonomické ale na tomto principu funguje svět. Spotřeba pořád do kola a čím víc a častějí tím lépe... díky lidské blbosti se to zastaví nejspíš až po té co dojdou zdroje. pak to možná... ale jen možná někomu i dojde...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Len aby časom digi fotáky neskončili tiež v historií a nefotilo sa iba smart-genius fónmi. Nehovorím že masy začnú fotiť na film, ale film tu bude stále. Skôr v digi technike sa začínaju objavovať zvláštnosti typu android vo foťáku alebo bezdrotový objettív ku smartfonu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak on už dnes pohled na Japonce pobíhající s 10ti palcovými tablety a fotíc památky je dost výmluvné... před pár lety by je člověk potkával spíše s DSLR a dnes... mobily a tablety...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ten co dnes fotí tabletem by předtím fotil fixfocus mýdlovkou. Kdo chce pěkný fotky fotí něčím lepším. Tohle se nemění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

koexistují stále, ti s DSLR, spíše už s bezzrcadlem!, nezmizeli , to jste si nějaké s tabletem splet asi v Větnamci ;-))

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jaká se??? Nebude SE... fotit jen founmi, ale jak kdo!, někdo!!! bude fotit founmi, fajnšmekři, i když v menšině, lepšími stroji (pouze jim podraží), prostě stále bude koexistovat celá hyrearchie lidí fotících - mobilem, přes kompakt - spíš UZ kompakt, až po (bez)zcadlovkáře :-) Jen poměry se změní, spíše , jak bych to napsal výstižně? - vyextrémují.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

, čím víc tím líp pro ekonomiku...

no "vsichni" to tvrdi a diky tomu nema minorita temer moznost vyberu...
za chvilku z nas bude ten "vinyl" uz jen diky tomu co zerem+akcni slevy, no nekup to....

BTW: napr. "mleko" v krabici mne nesmi do baraku, ale kdyz ho mam od kravy, tak klidne 2l za den zlikviduji bez nasledku....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

na 100% souhlas :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

„Z digi foťákov sa stal spotrebný materiál ktorý sa mení po pár rokoch alebo sa kazí.“
Neřekl bych.
Low-end kompakt z roku 2003 mi přežil dodnes, druhý postarší low-end kompakt by přežil taky, kdyby ho někdo neupustil na zem a nerozbil objektiv.
Celkově mi připadá, že se foťáky samy od sebe nekazí, buď se zničí pádem apod. nebo si lidi kupují nový lepší (nebo „lepší“), přestože ten starý ještě funguje.

Tady mají analogy „výhodu“ spíš v absenci technického pokroku, takže 30 let starým analogem se dají dělat podobné fotky jako novými, zatímco 10 let starý digitál je proti novým foťákům stejné třídy úplně mimo.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Canonu 350D co už mám jen na "ničení" do batohu bude příští rok 10 let a furt je mrcha funkční, i když už je dost zaostalý na dnešní poloměry a 5D MkII táhne pátý rok a také ji měnit nehodlám. A objektivy si určitě nikdo nekupuje s vidinou funčnosti pouhé 4 roky. Na Flexaret to teda nemá, ale pořád to není úplně spotřebka.

Každopádně je dobré si uvědomit kolik lidí je na světě a pokud výrobce nehodlá spasit svět a zahltit jej svým konzumním produktem, dá se provozovat výroba zaměřená na minority (pořád jsou to miliony lidí). Stejně jako pekárna na roku těžko může ubít masovou konkurenci, tak své zákazníky co si zajdou na čerstvý křupavý i když dražší rohlík, si najde. Není zde prostor pro strmý růst a krásné nakloněné grafy, ale dlouhodobá malovýroba "speciálka", proč ne?

Edit: mělo být odpovědí na Lukáše Kohouta

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

EOS 350D mám doma taky :ú a taky pořád máká...

Já razím že dokud to maká a vyhovuje potřebám neměním, ale bohužel svět kolem mě na tomto principu nefunguje...
btw. ja nikde netvrdím že se film nebude vyrábět, jen to že to nebude nic masového

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je jisté, masové už to nikdy nebude. :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak dnes se vyrabeji i nove parni lokomotivy. A to dokonce v Cesku. Samozrejme jde o kusovou zalezitost. A pekne drahou. Stejne tak to bude s filmem. Kdo bude chtit film tak se pekne prohne.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak film je podstatně méně komplikovaná věc než lokomotiva a stále je masovější. :-) Nejvíce se prodraží distribuce si myslím. Už to není komín kontejnerů s FUJI Superia denně do Evropy, už to je krabička sem krabička tam.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Začínám mít pocit, že se záchranou klasických vinylových filmů to dopadne podobně jako se zmrtvýchvstáním gramodesek. Nejdříve všechny firmy ukončí výrobu, aby se pak pár nadšenců sešlo a zachránilo poslední výrobní mašiny a slavnostně obnovilo výrobu (výroba gramodesek v Loděnicích je prý dnes největší na světě). Proč ne, když se najde plno lidí, kteří stále dokáží ocenit rozdíly mezi analogem a digitálem (ať už v obrazu nebo zvuku).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Fotka na filme bude mat stale vyssiu a trvalejsiu hodnotu, nez sebelepsia z digitalu. Achilovou patou vsetkych digitalnych dat je sposob ich ukladania. Kto z vas dnes dokaze precitat CDcko napalene (a starostlivo odlozene do bezpecneho obalu v tmave a suchu) pred 15timi rokmi, alebo nebodaj disketu, ktoru nahral a ulozil do skatulky pred 30timi? Ved uz na stare IDE harddisky je problem zohnat redukcie a precitat ich, nieto na disketovky... O tych napalenych CD/DVD mediach si iluzie nerobim uz vobec. Naproti tomu filmy alebo diapozitivy, ktore nafotil este moj otec (cca rok 1960), su pouzitelne dodnes a pokial nedojde k neocakavanej udalosti (ziv. pohroma, kradez, poziar), tak si ju budu moct bez vacsich problemov pozriet aj moji vnuci. Ani k tomu nebudu musiet horko-tazko zhanat specialne zariadenie. Lupu a kusok bieleho papiera na pozadie pri prezerani zozenu aj o 100 rokov.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono degraduje i filmová emulze, nejrychleji asi u barevných negativů. Ale zdá se, že je to značně pomalejší než umírání digitálních dat (změnou formátů, technologie, smrtí média), to jo.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.