Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k iPhone 6 budou ve Foxconnu vyrábět už i roboti. Je to dobře?

článek nejde zobrazit, někde se stala chyba

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Potvrzuji !!!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kedy si budeme môct prečitať článok?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Došlo k chybě v redakčním systému, kterou museli kluci programátoři najít a opravit. Díky za pochopení, už to funguje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jezku Jezku...Zakladni princip kapitalismu je ten, ze jeden dodava to, co druhy chce a da mu za to sve peníze, cimz dochazi k win-win situaci : Jeden něco umi a vydelava na tom, ze to umi, druhy něco chce a dostane to.
Bylo by mozna dobře si definovat, co se mysli pod tim pojmem "bohatstvi", které se pry nekde kumuluje. A také by bylo docela potřeba vysvětlit, proc by to bylo spatne, pokud by se tak delo.
totiž, v kapitalismu plati jedno : K tomu, aby clovek mohl kumulovat nejake bohatstvi, je zapotřebí, aby od neho lide dobrovolne kupovali služby/výrobky. Pokud někdo kupuje službu/výrobek, znamena to, ze ta služba/výrobek pro neho ma VYSSI CENU, nez ty peníze, které za to dava. Pokud by to tak nebylo, tak by si ty peníze radsi nechal, logicky. Tedy, kupujici jednoznacne ZISKAVA. I když prave zaplatil peníze za nakup, tak získal vice, nez vydal.
Pokud bude nejaky prodavajici nechutne bohaty, znamena to, ze pomohl spouste kupujících získat profit. Tedy cim bohatsi prodejce, tim vice pomohl celému lidstvu mit se lepe.
Nehlede na to, ze neznam prilis bohatych lidi/firem, co by si ty peníze skudlili doma pod polštářem. Nene, oni si kupuji jachty a letadla a kurvy a ja nevim co všechno, cimz davaji vydělat dalším a dalším lidem.

Samozrejme problém je,kdyz se do tohoto vztahu zacne srat stat a zacne urcite skupiny zvýhodňovat a urcite znevýhodňovat, umele. Potom se skutecne muze stat, ze zbohatne někdo, kdo jinym lidem nezvysuje jejich užitek, ale třebas ho snizuje. Ale jelikož tem lidem stat naridil, ze si to musí nechat libit, tak to tak je. To je samozrejme spatne, ale toto není prosim vlastnost systemu ryze kapitalistického, alebrž systemu ryze socialistického.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Uz je to tu zase ......
Neveril bych, ze se zastanu Jezka, ale ma samozrejme pravdu. Da se rict, ze prakticky 100% manualni cinnosti muzou nahradit roboti, proste ano, uz dneska muzou. Kdyz bychom byli optimisticti, tak se da nahradit JEN 90% prace vsech lidi na planete (nejspis to bude daleko vic). Tihle lide budou proste neuzitecni, nebudou mit absolutne zadnou moznost uplatneni, tezko se vitac ve wallmartu prekvalifikuje na programatora robotu .... v "idealnim" stavu bude 10% lidi vlastnich 99.9% vseho majetku a zalezi jenom na tom, jak se k tomu postavi socialni politika .... proste co vydelaji budou muset dat chudym, aby si od nich na jejich polich, jejich robotama vypestovane zradlo, mohli koupit ..... nebo bude vse zadarmo jak v idealnim komunismu:o) Ale budou lidi, co budou porad chtit mit vic nez nekdo jiny, zcela pochopitelne ..... takze je jenom otazka casu nez tem 90% dojde trpelivost a ty bohate proste zlikvidujou a vsechno jim seberou ..... ale to se nikdy nestane, 90% to nikdy nebude, pocitam, ze ten opravdovy zlom a obcanska valka by nastala nekde uz u 50-75% ....
Nejde mi do hlavy, ze tohle nechapes ... proste drtiva vetsina lidi nikdy nic jineho nez manualni praci delat nebude .....

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nevěřil bych, že budu někdy souhlasit s BTJ, takže +

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No...ja se ale nebavim o robotizaci, ja se bavim o kapitalismu :-)
Jinak samozrejme zcela souhlasim, vlamujes se do otevrenych dveri :-)) Ano, casem veškerou manualni praci mohou nahradit stroje...dokonce predpokladam, ze stroje budou vyrábět jiné stroje...
Nastane pak doba, kdy bude potřeba přehodnotit cele socialni souziti lidi, protože hmotne věci nebudou problém. Umim si představit, ze většina hmotných věci proste bude pro všechny zadarmo, prestanou ty byt vzacne statky. Stroje sezenou energii, sezenou suroviny, vyrobi, samy se opravi, samy si vyrobi náhradníky...pohoda. chces chleba? Staci rict a mas ho tu...

Timto stylem se uzivi na planete ještě vice lidi, nez dnes - jde především o energii, o nic jiného. Při dostatecnem prisunu energie (který si ty stroje proste nejak zajisti, v tuto chvili nevim jak presne, ale neobavam se, ze by se to nestalo) bude mozne vyrábět třebas potraviny ciste chemickou cestou, cimz padem se uzivi opravdu vice lidi, nez je na planete dnes.

Otazka je, co se stane s lidma. Lidi principialne neumi 100 let lezet na gauci a nic nedělat. Nebavi je to...soustredme se na takovou tu "sedou masu"- co budou delat? Pracovat nebudou muset, vse bude dostupne...Tedy si budou vymyslej jiné "vzacne statky". Neceho bude malo....ceho? Nevim...Mozna bude malo zabavy a lidi se vrhnou na tuhle věc, každý clovek bude hrat 10 sportu, třeba...ja si to neumim představit, kdybych umel, pisu scifi :-) Nevim, co to bude...
Ale logicky:
Vzacnost statku se meni. To, co bylo vzacne před 1000 lety není vzacne dnes, a klidne i naopak. Před 10 000 lety byl nejvzacnejsi statek mozna ohen. Dnes ohen fakt neresime...
Dneska je vzacny statek energie ...za 10 000 let mozna budeme koukat na dnesni lidi jakio na chudáky, co museli resit, kde vezmou elektrinu.
ale co budou ty nove vzacne statky.....tezko rict.

A ještě: To všechno znamena i opusteni současného deleni lidi podle "bohatstvi". Pokud budou dostupne fyzicke věci bez omezeni, nebude mit smysl se poměřovat, ze někdo ma lepsi auto nez druhy - ty auta nebudou mit téměř zadnou cenu, budou zadarmo...CO tedy bude to, na cem bude zalezet, co někdo bude hromadit? Majetek ne, tak CO?
Nevim, kez bych to vedel...Nejspise nejake nehmotne věci, ale co....

A ještě uplne na zaver - to, ze někdo vlastní 90% majetku prece neznamena, ze to sysli doma pod polštářem...nene, zase ho pousti jinde ven, jen si drzi kontrolu nad vlastnictvím, například ma akcie, ale ty peníze, ty se tocej...A i ti "chudi" lide dnes se mají NESROVNATELNE lepe, nez chudi lide před par sty lety...Společnost jako takova se ma NEUSTALE lepe a lepe. I ten bezdomovec dnes se ma nesrovnatelne lepe, nez bezdomovec před 200 lety.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Příspěvky L.Suchánka a podobných hovádek ze zásady nečtu a nekomentuji(já vím, je to legrační, když jsem napsal komentář), a ostatním radím totéž. Ať si jde na Novinky.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

a jak muzes vedet, ze je někdo hovadko, když nectes, co dotycny pise?
Pokud mas tak vykonnou kristalovou kouli, mohl by ses tim zivit...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám dojem že to vidíte až moc jednoduše. Přitom je se z historie co učit. Podívejte se jak vznikali říše a proč zanikly. Říše vznikají tak že se vám podaří přesvědčit obyvatelstvo aby říší přijalo za svou. Takováto říše má sílu přežit, protože se může opřít o obyvatelstvo, které případně pro ní je ochotno přinést oběti. Rozpad říše se nastartuje v okamžiku kdy obyvatelstvo přestane říši považovat za svou a přestane jí podporovat třeba proto že mu bude vlastní prospěch bližší než prospěch říše(platí pro bohaté) a nebo pro filosofii říše na mne dlabe, tak já dlabu na ní(platí pro chudé). Už dnes se to dá pozorovat na volbách. Stát se moci vzdává a ležící moc na ulici sebrali korporace a zaměstnavatelé vůbec. Již dnes je patrné že loajalita lidí k zaměstnavateli (i z cizí země) je větší než k státu, protože je živí. Problém nastane, když už ani ty korporace nebudou ty lidi potřebovat. Moc bude znova ležet na ulici. Pokud sledujete seriál hra o trůny, byla tam položena filosofická otázka kde leží moc. Odpověď zněla tam kde si lidé myslí že leží. Chytrý ovšem ví, že že moc má ten kdo fyzicky drží zbraň. Né kdo velí ale kdo jí drží . Různé vojenské puče jsou svědkem toho že když si armáda začne myslet že ti co vládnou to dělají blbě vezme si moc sama.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A opravdu si vezme moc ten voják se samopalem? Ne. Vezme si jí nějaký generál, kterého ostatní poslouchají a ten generál rozhodně žádnou zbraň nemá. Ostatní ho poslouchají, protože věří, že má moc.

Zamysli se nad tím, co jsi napsal, protože to nemá vůbec žádnou logiku. A pak si ještě několikrát přečti, co psal Lojza Suchánek, protože to dává smysl a je v tom hodně ponaučení.

Ovšem opět platí, že vše se dá vysvětlit, ale ne všem...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kde berete tu jistotu že ten voják poslechne toho generála. V historii vojenství bylo prostými vojáky zastřeleno tolik důstojníků že by jste z nich postavil prapor. Naopak bylo známo že se důstojníci nejvíce obávali toho že jí v boji koupí od vlastních než od nepřítele.
ps. Naopak přečetl jsem si ho velmi dobře. Říše římská dojela na otroctví, otrok alias robot sebral práci občanům . Řím už nezachránily ani hry ani chléb frustrace prožírala jak rakovina říši až k úplnému rozkladu. Pak přišla jiná říše a ta dosud neporaženou velmoc smetla do propadliště dějin.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mas dojem, ze rimska rise dojela na otroctvi, tak mas VELMI zcestne predstavy o historii i o tom, jak věci funguji.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No mám obavu že to netušíte vy. Na území říše římské bylo víc otroků než římských občanů. Problém je že otrok není loajální. Otrok byl v očích patriciů a ostatních mocných levnější pracovní síla což bylo krátkozraké, protože ten na kom stála říše a ten co byl opravdu loajální byl obyčejný římský občan a ten strádal. Původní hodnoty sounáležitosti, které daly říši vzniknout vzaly postupně za své. Pak stačilo aby král Vzigotů ukázal svým poddaným směrem k Římu a řekl tam je bohatství a kořist. Jeho armáda měla motivaci, římská už tolik ne. Zvláště když Vizigoti nebyli jediní co chtěli okousat římskou kost. Faktem je, že velký Řím porazily národy primitivnější a méně vzdělané.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"Kdyz bychom byli optimisticti, tak se da nahradit JEN 90% prace vsech lidi na planete (nejspis to bude daleko vic). Tihle lide budou proste neuzitecni, nebudou mit absolutne zadnou moznost uplatneni, tez... "
Len doplnim . Ja som manualne pracoval a vobec ma nebavilo robit dookola stereotypnu pracu.Rad ju prenecham robotom nech to pre mna vyrabaju. Hlavna otazka je ako socialne prijatelne (bez fyzickeho nasilia/obcianskej vojny) zariadit aby celkova populacia priebezne "samovolne" klesla zo sucastnych 7mld na tych +/- 10% (200-900 milionov ?).
Pretoze vacsiu populaciu na prezitie nasho zivocisneho druhu naozaj netreba ...
Samoucelny rast populacie cisto len pre samotny rast nedava zmysel. je to neefektivne plytvanie dostupnymi prirodnymi zdrojmi. Niet proti komu bojovat, nemame ziadneho prirodzeneho nepriatela . Okrem nas samych navzajom.... Vcely sa kazdy rok vyroja a polovica ula odleti prec. Takto prirodzene rozsiruju svoj rod pri zachovani lokalnej rovnovahy. Kedysi sa tak hromadne presunuli miliony ludi do Ameriky. Lenze Amerika je uz obsadena ,na Sibir sa nikomu nechce a na Mars sme este nezaviedli lacnu MHD ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lojzo, chce to trochu otevřít oči. Dnes nejsme ve stavu kdy si lidi kupují věci pro užitek (win-win) ale pro spotřebu (WIN-???). Nedokážu si totiž představit jak může být koupě smartphonu/televize/herní konzole ... každý rok/dva výhrou pro kupujícího (dobře, konzole třeba míň často).

Je to jen o tom vyrobit co nejlevněj a vzbudit v ovcích pocit, že bez toho nemůžou žít a nahromadit bohatství aby se mohlo rozdělit mezi akcionáře a výzkum nových nepotřebných věcích, které ovce ještě nemají...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si někdo něco koupi, je to VZDY, ve 100% pripadu bez jedine výjimky proto, ze koupe neceho ma pro nej VYSSI UZITEK, nez ty peníze, co za to da.
Vyssi užitek nerovna se jen "koupim si novy telefon,protoze se stary rozbil, takze ho potrebuju". Vyssi užitek muze byt i "koupim si za milion hovno namalovany na zeleno, protože proste hovno namalovany na zeleno nikdo nemá a ja budu jedinej a ja ho chci a chci a chci a budu z toho mit orgasmus každý den".
Ten kupujici pak z hovna na zeleno na vyssi užitek, ze mit 1 milion v kapse.
Pokud se nejakemu prodávajícímu podari presvedcit kupujícího , ze bude mit z jeho vyrobku užitek, potom je to jeho plus - například apple muze presvedcovat lidi, ze jejich výrobky znamenaji nejaky lepsi zivotni styl, a ten ten kupujici pak ma třebas užitek z toho, ze ma dobry pocit, zema dobry styl. Pro jiného to užitek vůbec zadny není - ale to se nevylucuje. Co clovek, to original.
Pro me ma užitek podivat se na film v kine, pro jiného to užitek nemá a tak si ten film stahne a podiva se na nej v Tv. To naopak není zadny užitek pro me.
Atd atd

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud si někdo něco koupi, je to VZDY, ve 100% pripadu bez jedine výjimky proto, ze koupe neceho ma pro nej VYSSI UZITEK, nez ty peníze, co za to da."
Nad tymto sa da hodne polemizovat. Bezny obcan castokrat nema navyber za co tie tazko zarobene peniaze zaplati. Zo zakona vytvoreneho bohatymi (zamestnavatelmi) musi pravidelne cast zarobenych penazi vratit aj ked mozno nepovazuje stanovenu cenu za vyhodnu pre seba.Resp sa nemoze o cene jednat. Proste stat vyrubi nejaku dan, poplatok, dialnicnu znamku ,monopolnu cenu za plyn a neviem co este.... Ano mozem nezaplatit ale co z toho ked nieje zrovna vyhodnejsia alternativa ? Energie mi nikto za priatelsku vypomoc nedoda...
Pardon zabudol som ved vlastne Slnko mi uz dodava energiu zadarmo ;-) To nastastie este nejak nespoplatnili ako vodne/stocne kanalizaciu dazdovej vody. Ale zas to vyzaduje znacny vstupny vklad...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Co to proboha meleš za hovadiny? Daně jsou výmysl socialistů, tedy hloupých a chudých. Vodu musí někdo vyčistit a dopravit do bytu, odvodní zase znovu vyčistit a dopravit zpátky do řeky. Za to logicky musíš zaplatit. Pokud máš vlastní studnu a žumpu, nic neplatíš. Co je na tom nejasnýho?

Nikdo Tě nenutí používat plyn, můžeš topit dřevem, uhlím nebo elektrikou. Samozřejmě jsou ceny věcí, kde je monopolní prodejce, vyšší, než by byly ve fungujícím kapitalistickém trhu.

Ale pokud si kupuješ něco ve funkčním trhu, tak vždy kupuješ proto, abys měl z nově nabytýho statku vyšší (osobní) užitek než z peněz, které jsi za to dal. Pokud by to tak nebylo, proč by sis to pak kupoval? Nikdo Ti přeci nedrží pistoli u hlavy nenutí Tě kupovat, je to Tvoje svobodné rozhodnutí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

" Pokud máš vlastní studnu a žumpu, nic neplatíš. Co je na tom nejasnýho? " Ale coby ,praveze platime aj stocne /kanazilacne/ za dazdovu vodu ktora spadla na moju strechu a ktora neodtiekla do verejnej platenej kanalizacie ale som ju pouzil na polievanie vlastnej zahrady.... Teda neviem ako v Cechach ale na SK je to tak...
s "Ale pokud si kupuješ něco ve funkčním trhu," s tym samozrejme suhlasim ale kde ten funkcny trh vlastne je ? Jedaze sa pozrieme na ten "nelegalny" ten cierny ci sivy .....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

OK, to jsem nevěděl. Ale že Ti stát uvalil daň na dešť, je opět problém socialismu, ne kapitalismu.

Jinak funkční trh je všude okolo. Plné krámy zboží všemožných výrobců, konkurujících si jak cenou, tak kvalitou. Můžeš si vybrat auta, televize nebo telefony od spousty výrobců a nikdo Ti nenařizuje, co si smíš a nesmíš koupit. Je jenom na Tobě, co se svýma penězma uděláš a co si za ně koupíš. Tohle je funkční trh. Samozřejmě mnohde pokřivenej socialistickejma výmyslama, ale pořád nesrovnatelný s komunistickým centrálním plánováním...

Funkční je konečně třeba i trh s byty. Jediné, co nefunguje, jsou komunikace a energie. To jsou specifický obory, který tíhnou ke vzniku monopolů.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

co to tu trepete o dani za dazd? pokial nemam dazdovu vodu odvedenu na svojom pozemku a mam ju zvedenu do kanalizacie, je snad samozrejme, ze musim platit stocne podla plochy strechy, kedze tie potrubia sa proste neudrziavaju sami a ta dazdova voda sa tiez sama nevycisti, hlavne ked sa zmiesava s vasimi vykladkami na WC...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lenze u nas obecna kanalizacia nieje ,zrazkovu vodu nikam neodvadzam ....
Ale tam kde ju maju zavedenu tak musia platit bez ohladu ze tam ziadnu vodu neodvadzaju ale pouzivaju vlastnu studnu a vlastnu zumpu. Uz sa rozumieme ?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Stroje vyrábějí stroje. Jak ohavné...

Co se týká ekonomických následků, je to otázka. Pokud nebude existovat střední a dělnická třída, kdo si ty telefony koupí? Všichni nejspíš nebudou vlastníky nějaké továrny, že? Pokud vše bude automatizováno, mimo kreativních pozic samozřejmě, budeme tu mít sedm a víc miliard nezaměstnaných hladových lidí. Takhle začínají revoluce a převraty...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ako pisu vysie BTJ aj Lojza . Bude treba zmenu v socialno ekonomickom systeme.Ved preco by si mali ludia kupovat nieco co vyrobili roboti pre nich prakticky zadarmo (lebo bez ceny prace pre zamestnancov) ? Sucastne peniaze su potrebne len ako docany dlzny upis za pracu jednoho cloveka pre ineho cloveka. Nie za pracu pracu robota ktory je po 4 rokoch odpisany z uctovnictva takze dalsie naklady su len na udrzbu a energie.
Delenie ludi podla fyzickeho majetku strati zmysel lebo vsetko zdarma znamena ze nebude co zavidiet ostatnim okolo co maju niecoho viac...
Zostane delenie na sikovnych kreativnych a nesikovnych cisto konzumnych ludi.
Robotnicka trieda budu len udrzbari robotov.Tych vela nebude treba. Potom este nejaky vladcovia policajti a vojaci . Lebo asi nikdy sa neoducime jeden druheho zbytocne zabijat ... Aka bude motivacia bojovat proti sebe ked bude vsetko zadarmo a nebude si co zavidiet ? Uz asi len ziarlivost a nezmyselne nabozenske rozdiely ;-) ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ten robot jako bude fungovat bez nutnosti, aby ho někdo programoval, bez oprav, bez energií? Asi náklady na něj budou nižší než za člověka, jinak by to asi nedělali. Ale představa, že výroba bude zadarmo, je nesmyslná. Kromě toho cenu vůbec neudává náklad na výrobu, ale poptávka. Vyrobit iPhone stojí cca 200 USD, ale prodává se za čtyřnásobek. Proč? Protože se najde dostatek lidí ochotných za to tolik peněz dát.

O tom jak bude všechno zadarmo, jsem četl naposled v Ohníčku za komunismu. Kam tyhle zcestný představy marxistů vedly, snad už dneska všichni víme...

Samozřejmě se budou muset dělníci od pásu naučit dělat něco užitečnýho. Zaplaceno dostanu jenom tehdy, pokud umím dělat něco, za co mi někdo jiný bude ochotný platit. A čím míň je lidí, kteří umí to, co já, tím víc dostanu zaplaceno. Pokud to samý, co já, umí další 3 miliardy lidí, tak cena mojí práce nebude valná. To je snad logický...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jo preco nie. Predstavte si na chvilu situacu za za vobec nic netreba davat protihodnotu a nikto nikomu nic nezavidi. Utopia ze ? ;-)
Okrem prvotneho na programovania robota mu vsetko ostatne dodaju ostatni na to specialovani roboti. Ak Ste veriaci mozete si to pripodobnit k tomu ako boh vraj naprogramoval ludi na svoj obraz a potom ich nechal nech si robia co chcu.. Ak nahodou boh existuje tak sa urcite dobre bavi pohladom na svoje domace mravenisko.

No jo sucastny akoze trhovy kapitalizmus bohuzial funguje tak ze 90% ludi suhlasi a zije podla hesla "utrhni si co mozes na ukor ostatnych ludi " A v ramci svojho zmyslania nie su schopni prijat za svoj iny socialny system ktory by bol bez zbytocnej neefektivnej vzajomnej vnutrodruhovej konkurencie.
Evolucia nasho druhu este nedospela do takeho stupna vyvoja aby sme sami chceli zit inak a lepsie..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je nesmysl. Evoluci žene dopředu soutěžení a konkurence. Pokud by neexistovala závist a touha mít víc, neexistoval by žádný pokrok. Nikdo by neměl pro co se snažit něco dokázat. Základní (a fungující) myšlenka kapitalismu je ta, že sobecké zájmy každého člověka vedou k maximálnímu užitku pro všechny.

Jenže nemístný socialismus tohle popírá, snaží se bojovat proti přírodním zákonům a popírat je. A tak tu máme vládu idiokracie, protože každej primitiv si umí udělat 10 dětí a stát se o ně postará. Naopak inteligentní lidé mají dětí míň. Proto přibývá lidí, jejichž maximem schopností je šroubování telefonů u pásu a kteří se pak bojí, že je nahradí robotama...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme nepopieram ze to teraz takto bohuzial "funguje". Nanestastie vacsina sa este stale nedokazala odputat od tych pradavnych primitivnych evolucnych pudov a nedokaze konat z pohnutok naozaj hodnych inteligentneho ludstva. Ako su napriklad tuzba pomahat ostatnym za dakujem alebo vynaliezat nove veci cisto z radosti objavenia niecoho noveho.
Add "Základní (a fungující) myšlenka kapitalismu je ta, že sobecké zájmy každého člověka vedou k maximálnímu užitku pro všechny" Moze to byt zakladna idea ale ked nefunguje tak je to len klam. Svetom vladne lacno kupit a draho predat.Najlepsie za pozicane peniaze (dlhy) niekoho ineho. Co najsikovnejsie zhrnat k sebe zdroje od ostatnych.
Pozrime sa okolo seba. Cca 100 ludi si nazhrnalo od ostatnych tolko hmotnych zdrojov ako ma 3.5 miliardy najchudobnejsich ? Jo obcas im velkodusne nam hodia zopar drobnych aby sme sa neburili. Mne to ako fungujuce nepripada. A uz vobec nie ako maximalny uzitok pre vsetkych.
Kto je stat ? My ludia . A vraj si mozeme demokraticky zvolit zastupcov co maju akoze v ramci ludskej solidarity spravodlivo prerozdelovat zdroje ktore spolu skladame na vseobecny osoh pre vsetkych. Toto ma byt ciel zvolenych clenov vlady. Bez ohladu ci sa na to skladame ako kapitalisti alebo ako komunisti. Robia to spravodlivo ? Ani nie....ale lepsi system riadenia zatial nemame. Ludia si nechceme nechat vladnut absolutne spravodlivym automatom nezatazenym myslienkami na korupciu apod..
Ako Ste spravne poznamemali inteligentni ludia maju prirodzene menej deti lebo nechcu drobit limitovane zdroje medzi viacej potomkov... Relativne prijatelne riesenie je naznacene ciastocne napr aj v knihe Inferno od Dana Browna... Cital som na tuto tema dost vela protichodnych nazorov ovela mudrejsich ludi ako som ja. Ale nikde nikto nepodal logicky dovod preco by nebolo pre ludstvo uzitocne zastavit populacnu exploziu a postupne prirodzenym ubytkom zregulovat nas pocet na nejake vhodne +/- stabilne cislo.... Takze ke to nejde prirodzene a dobrovolne tak to pojde casom asi bohuzial "po zlom " Ako sa uz aj vlastne aj pozvolna deje. Chemia v jedle, od malicka sa napchavame liekmi atd coho vysledkom je zvysujuci sa pocet problemov s pocatim. Aj robotizacia vo fabrikach. Ludia bez prace nebudu mat zdroje pre svojich potomkov. Ti nebudu konkurencie schopni .. Pomenujme to krute, neludske, nesocialne, nesolidarne a podobne. Ani ja nebudem skatat od radosti ked ma pripravi o prijem zdrojov nejaky robot. Ale lepsie ako by to mal byt akoze "lacnejsi" ale pritom iba neskutocne majitelmi firiem (tienovymi vladami) zdierany iny clovek...Naozaj nikomu taky tazky zivot neprajem. Radsej keby nas bolo na svete menej ale vsetci by sa mali luxusne "zdarma" Nie na ukor jeden druheho ale na ukor automatov ktore budu za nas odvadzat tazku a sterotypnu pracu=tvorit pre nas potrebne zdroje..
Ale tusim som sa v tejto diskusii nejak moc rozpisal. Nedovolujem si to oznacit za vseobecne pravdive.Su to len nazory a postrehy. Snad si z toho niekto najde aj daco pozitivne. Pisem to sem zdarma len na ukor svojho casu ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uz dnes by vestinu praci dokazal delat vyhradne robot ale protoze je socialni situace v chudsich zemich taka jaka je radsi staty samotne dotuji prichozi investory do sve zeme stimulacemi v radu miliard a danovych ulev pricem robotnik dostane zakladni almuznu a kazdy z politiku zeme se tvari jaky sou prinos pro spolecnost. Je to problem globalizace, stirani hranic statu a zotroceni jejich lidi, stat co mel musel pod zastitou nastoleni demokracie a kapitalistickeho systemu odovzdat do soukromych ruk a z jedincu se tak ze dne na den stali miliardari tvorici 0,1% ze spolecnosti i kdyz podniky ktere vlastni vybudoval lid daneho statu ne oni. Proste bud ses bohatej jak svine a nerobi ti problem utratit 100000€ za den nebo si clen v soupisce obycejnych zamestnancu za 300€ mesicne. Foxconn, Teleplan a korejtsi vyrobci kabelovych svazku, to je jen priklad spolecnosti ze sta dalsich kteri zamestnance otvorene vykoristuji. Nejlepe je mit vlastni soukromou firmu, byt si panem pro sebe, tahle psychicka a fyzicka tyranie se div svetu obevuje ve vyspele Evrope i dnes, v 21 stoleti.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsem četl, hodně dávno, že ideální počet lidí na planetě Zemi, aby se všichni měli dobře(žádný hladomor atp.) je 200 miliónů lidí. Při 7 miliardách lidí se prostě bohužel všichni dobře mít nemůžou :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co to znamena mat sa dobre ? To je relativny pojem. Niekto sa citi dobre ked sice zarobi len par susnov predajom Coly na plazi v Rio de Janeiro ale hlavne ze ma cely den veget... A niekto nieje spokojny ani ked ma 4 jachty a 40 mld na ucte.... Stacilo keby par najbohatsich (cca 100 ludi) rozdelilo cast svojho medzi najchudobnejsich a hned sa zvysi priemerna svetova zivotna uroven, dostupnost lekarskej starostlivost, vzdelania atd.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takhle už to zkoušel Lenin. Jak to dopadlo, snad víš.

Jak proboha ještě může dneska někoho napadnout, že znárodňování může někomu prospět? Krátkodobě tomu, kdo ten majetek ukradne, ano, ale dlouhodobě to vede do prdele.

Socialismus je skvělý než vám dojdou peníze cizích lidí. Tohle si všichni pamatujte!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jo viem , chudak idealista predbehol dobu. Stado si to nevzalo za svoje a opat prevladli prapovodne instinkty preferujuce vzajomnu konkurenciu(kradeze) namiesto inteligentnej vzajomnej spoluprace....

Takze to dalej smeruje doprdele ... Akurat elitari kvalitnou reklamou presvedcili stado ze to ked su v prdeli je vlastne to najlepsie a nikdy nic lepsie uz nebude ...
Teraz nas "legalne podla sebou vytvorenych zakonov okradaju nenazrani elitari (jo Ti spravne najsikovnejsi kapitalisti ?).
Nie to nieje ludske. Inteligentny clovek by nemal mat potrebu za kazdu cenu tlacit sam seba na vrchol pred vsetkych a co najviac sa na ich ukor napakovat.
Pravda okrem sportu , ten by bez konkurencie nebol zabavny. Bolo by to len take nudne nahananie kondicie / svalov. Ale ani v sporte uz moc nefunguje fair play.

Inak pojem znarodnovanie nemam rad. Smrdi zbytocnym delenim ludi do skupiniek podla narodnostnych ci inych rozdielov. Globalizacia znie lepsie. Ci ;-) ?
"Socialismus je skvělý než vám dojdou peníze cizích lidí" .
Teoreticky peniaze niesu potrebne a ziadny clovek name byt povazovany za cudzieho (niekto na koho ukor idem zit) .
Akurat ze bez penazi sa dost zle prerozdeluju fyzicke zdroje ci vzajomne sluzby (dlhy za pracu).
Vo svete funguje par skupin kde sa na peniaze vykaslali.Priklad farmar tam da zubarovi 100 Kg zemiakov. Alebo si zaviedli svoju virtualnu menu ked si iba zapisuju co je kto komu dlzny.A postupne skrtaju dlhy. Asi sa tam na skusku prestahujem :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nestěžuj si na to, jaký jsou lidi a vůbec jaký je svět. Spravedlivý neni a nikdy nebude. Pokud by se lidé nechovali sobecky, tak by jako živočišný druh neměli šanci se nějak vyvíjet. Můžeš říct, že to je krutý a nesocialistický, ale jedině systém, kde přežije ten lepší a silnější, vede k rozvoji. Současný systém, kdy početnější neschopní parazitujou na menšině lepších a schopnějších, vede k úpadku.

Smiř se s přírodníma zákonama a nebreč nad tím, že nemůžeš lítat a že jsou lidi zlý. To nezměníš.

Mimochodem ty "komunistický" skupiny většinou fungujou jako silná diktatura, rozhodně ne jako svobodná společnost. Fyzickou měnu opravdu už dneska moc nepotřebuješ. Zapisovat a škrtat si dluhy je stejný, jako používat bankovní konto a platební kartu.

Samozřejmě neni špatný mít nějaký ideály a sny. Ale nemůžeš se tak hrubě rozcházet s realitou. To pak často následuje tvrdý střet...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Dakujem za Vase reakcie pomahaju mi drzat sa v realite .
Proti konstatovaniu sucastnej situacie sa neda samozrejme namietat nic.
Nepisete aka je Vasa vizia co a ako zmenit ? Alebo naozaj zmenu (este) netreba ?
Pride mi nedostatocne uspokojovat sa pasivnym : "Smiř se s přírodníma zákonama a nebreč nad tím, že nemůžeš lítat a že jsou lidi zlý. To nezměníš"
Bohuzial presne takyto je pristup 90% opic, ryb , zajacov a konzumnych otrokov reklamy .../
Keby sa chcelo tak by sa s tym dalo nieco robit...
Lietat mozem a uz som letel lietadlom. Najblizsie mam v plane zoskok padakom. Mozno sa mi neotvori takze sa uz nebudem musiet zamyslat na svetovymi problemami. :)
Ludia mame vyhodu ze mozeme byt na seba dobry alebo zly podla vlastneho vyberu..Zvierata taku moznost nemaju...Vacsina ludi vsak voli bez rozmyslu instinktivne tu zlu cestu konfrontacie. Ale poznam aj par dobrych ludi...
Ked to zhrniem tak uz by bolo nacase konecne sa inteligetne odputat od prirodnych zakonov ktore su zjavne vhodne len pre nedostatocne vyvinute zivocichy . My ludia mame moznost postavit sa prirodnym zakonom a rozumne si vybrat vlastny lepsi postup dalsieho vyvoja ...

A ano praveze sa mozem s realitou rozchadat kolko len chcem. Jedna z mala veci ktoru mi nikto nemoze zakazat . Je to moja volba a nikomu ju nenutim :).
S realitou zamerne zlych ludi sa stretavam denne v praci a nemam to problem prezit. ;-) Obcas na niektorych spozorujem ze sa zmenia k lepsiemu. O to je prijemnejsie ked sa mozem obcas v myslienkach odputat od sucasnej reality a hladat riesenia pre lepsiu buducnost. Napriklad ako v tejto diskusii. Samozrejme bez halucinogennych prostriedkov ;-) Drogy su rovnako falosne ako nabozenstvo alebo reklama...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problém je ale v tom, že ty přírodní zákony nejdou změnit. Snaž se změnit to, co můžeš změnit, a nepokoušej se měnit to, co měnit nejde. To je plýtvání časem.

Lidi jsou lidi, některý dobrý některý špatný a nic s tím bez genetický modifikace případně genocidy neuděláš.

Podle mě je rozumný přijmout svět takový, jaký je, a snažit se mít se v rámci možností co nejlíp. Mít se co nejlíp samozřejmě znamená například i dobrý pocit pocit z toho, že lidem okolo pomáhám a že mě mají rádi.

Je třeba si pamatovat, že cesta do pekla je dlážděná dobrými úmysly. Spousta lidí má nějakou na první pohled pěknou ideu, ale nedomyslí plně její důsledky. To je případ třeba komunismu, který na první pohled vypadá jako dobrá myšlenka. Ale není.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Roboti nebo Roboty?

iPhone 6 budou ve Foxconnu vyrábět už i roboti.
Dle vyjádření šéfů Foxconnu se na výrobě iPhonů 6 podílí také roboty.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro inteligentní roboty (podobné člověku) se (obvykle ve vědeckofantastické literatuře) dnes běžně používá životné skloňování podle vzoru pán (množné číslo roboti). Neživotné skloňování se stále používá pro průmyslové a jiné člověku nepodobné roboty (příkladem je tzv. kuchyňský robot).“ Vyjádření ústavu pro český jazyk: „V uvedeném významu lze užít slovo robot jako jméno životné i neživotné. Záleží tedy na vás, pro kterou z životností se rozhodnete.“

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

v nadpisu je životný rod čistě jako úlitba lepšímu url. bez ohledu na neživotnost těchto konkrétních foxbotů, obecně lidé dnes používají slovo "roboti"

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za info. Právě mě zaujalo, že v nadpisu je to jinak než v článku a stále se mluví i těch samých robotech.

Ono ale i foto je poněkud zavádějící, že...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Hm. Kdyz se Apple pocitace delaly jeste v USA tak ve vyrobni hale byl jen jeden "udrzbar" co kontroloval ze vse funguje. Dnes na to same v asii jsou po tisice lidi a protoze tam rostou mzdy tak se to prestava vyplacet a stroje zacinaji byt levnejsi. Na to ze to nekoho prekvapuje lze rict jedine WOW.

PS: BTJ ma pravdu, v soucasnem svete dela vetsina lidi praci, kterou dokazi zastat roboti a nebo je zcela zbytecna zpusobena neefektivitou rizeni, ale rozhodne to neznamena, ze nebude potreba zadnych manualnich pracovniku. Alespon zatim by bylo potreba ruznych opravaru, servisnich techniku, ... . Ne vse dokazi zastat roboti (zatim). Tezko vam provedou napriklad rekonstrukci bytu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi lidé rozbíjely stroje a křičeli u toho, že jim stroje berou práci. Dnes čínské děti berou práci americkým strojům.

Každopádně se dnes například ukazuje, že i když někdo zrovna nemá valné intelektuální schopnosti, tak jako šikovný zedník, truhlář, elektrikář nebo instalatér, si vydělá velice dobře.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

http://www.a-kontra.cz/, http://www.parlamentnilisty.cz/, WIFTovi články a teď i David jde do toho. Myslíš Davide, že to někdo normální bude číst a diskutovat? Je zajímavé, že třeba na http://www.blesk.cz/ a Stream.cz diskutují normálnější lidi než na těch ostatních zmíněných. Nechtěl by si směřovat články pro normálnější část populace? Laickým zpochybňováním základních ekonomických pravidel jen natáhneš na server lůzu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Zakladne ekonomicke pravidlo je pokryvanie dopytu ponukovou. Vsetko ostatne su odvodene podrobne navody ako sa sikovnejsi mozu majetnejsie zit na ukor prace menej sikovnich ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když narazíš na téma kterému nerozumíš, tak se k němu nevyjadřuj. Jestli cítíš frustraci z nepochopitelného a nespravedlivého světa, nestyď se to napsat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ooo VELKY DIO vsetkych ekonomov . Prosim vo svojej nekonecnej milosti laskavo odpuste ze si moja malickost dovolila sem vobec nieco napisat :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A není to spíš tak, že ten nešikovný žije na úkor toho šikovnýho? Ten šikovnější totiž zaplatí mnohem vyšší daně, ale na oplátku za to dostane úplně stejný zdravotnictví, silnice, kulturu a "sociální jistoty". Takže ten méně šikovný má lepší služby než by si jinak mohl ze svých daní dovolit. Žije na úkor toho šikovnějšího, kterému bere stát víc peněz.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskusia sa toci stale dokola . Zatial tu na moje dobre mienene prispevky reagovali len privrzenci teorie nutnosti zachovania pradavnej vnutrodruhovej konkurencie.
Ako inteligentne rozmyslajuci ludia snad vieme ze na Zemi je dost zdrojov na uzivenie schopnejsich aj menej schopnejsich z nas rovnako luxusne.
Dolezita podmienka je aby nas vsetkych nebolo privela a jeden druhemu si dopriali ....
Ved Slnko nam sem na to zdarma kazdu sekundu posiela dodatocne prispevky energie-> buducich hmotnych zdrojov." V skutocnosti to az tak uplne zdarma nieje. Slnko raz vyhasne a to este len bude sranda ... :) Tipujem ze toho sa nase ludstvo nedozije pretoze ludia sa nikdy neprestaneme odrbavat jeden druheho....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proboha není žádná "teorie nutnosti zachovania pradavnej vnutrodruhovej konkurencie". To je zkrátka fakt. Takhle svět funguje.

Kdyby se měli všichni stejně, nikdo by nic nedělal. Nikdo by neměl potřebu pracovat víc než druhý, něco se učit, zlepšovat se. Na tomhle shořela celá idea komunismu, která je pro inteligentního člověku jasně nefunkční. Pouze idioti ji museli i realizovat, aby to zjistili.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, dostudujte si to. Praveze to nezrealizovali. Ku skutocnemu idealnemu "komunizmu" sa nikde nedopracovali. Vsade to stroskotalo na pol ceste presne na tom o com pisete . Na neschopnosti nedostatocne inteligentnych preniest sa cez svoje nizke pudy...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To není jenom o inteligenci. Jestli je někdo svině nebo ne, s ní až tolik nesouvisí. Jsou to podle mě dva nezávislý aspekty lidský mysli.

Ten problém komunismu je právě v tom, že k tomu "ideálu" se dopracovat nelze, protože jeho myšlenka je v rozporu s realitou. Stejně jako je v rozporu s realitou, aby lítali do huby pečený holubi. Vymýšlet teorie, které jsou nerealizovatelné, je podobně nesmyslná činnost, jako vyrábět perpetuum mobile nebo se snažit namíchat zlato. Bylo by krásný, kdyby to šlo, ale nejde to.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dovolim si sem este zdarma :) pridat jeden teoreticky priklad na zamyslenie.
Chysta sa projekt na osidlenie Marsu. Posleme tam 30-100 ludi bez moznosti navratu s velmi obmedzenymi pociatocnymi zdrojmi.
Otazky za milion :
Ake si tam postupne vybuduju socialno ekonomic zriadenie ? Budu mat peniaze/vzajomne dlhy ?
Budu sa riadit prirodnym zakonom silnejsi vyhrava, ublizovat si atd takze postupne vymru ?
Alebo si tam budu navzajom dobrovolne solidarne pomahat aby prezili vsetci a +/- rovnako kvalitne ?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě bude záležet na povaze těch lidí, jak to nakonec bude fungovat. Ale už brzo rozhodně nastanou spory. Každý z 50 chlapů bude chtít tu nejhezčí z 50 žen, co tam budou. A kterýho si vybere ta ženská? Toho, co dobře vypadá a zajistí jí nejpohodlnější život. Už v tomhle nastává první konkurenční boj a ten bude pokračovat dál. Samozřejmě to neznamená, že se kvůli ženským navzájem podřežou, ale soupeřit o ně budou.

Pak si třeba budou potřebovat zajistit nějaký jídlo. Jeden z nich bude lítat za ženskejma, zatímco ostatní budou makat na poli. Jak dlouho bude ostatní bavit toho jednoho živit? Co s ním? Zastřelit? Pracovat nechce, je to lempl a nešika. Někdo jinej zase bude vyčnívat svojí šikovností a chytrostí a nebude se mu chtít pořád hasit chyby ostatních jenom za děkuju.

V každej společnosti existuje nějaká hierarchie. A pokud tam není, časem se vytvoří. Jinak to nemůže fungovat...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

BTW: Zákony robotiky, jak je definoval Assimov nemůžou v širším kontextu nikdy fungovat. Stačí se nad nimi zamyslet nebo si přečíst třeba tento článek od někoho, kdo se zamyslel za nás :)
http://vtm.e15.cz/aktuality/zakony-robotiky-kdyz-i-bohove-maji-strach

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Precitane ma to nieco do seba ale este stale je tu moznost ze ak sa robot dostane do dilemy co robit tak sa proste zasekne a nespravi nic. Pripadne poziada o rozhodnutie cloveka ktoreho by mal ist zachranit za cenu rizika ze sa poskodeny ost zruti. Mimochodom na tuto temu som davnejsie cital sci-fi poviedku. Teraz si nespomeniem na nazov ale podstatna je pointa. Extremna snaha robotov chranit ludi doviedla situaciu do takeho stavu im roboti nedovolili vychadzat z domov ani robit nic take pri com bola coilen minimalna sanca zeby si mohli nahodou ublizit. Taky dobrovolny utopicky matrix. Ludia sa len bavili a postupne zdegenerovali v tupe stado neschopne nicoho... Potom roboti znicoho nic odisli a evolucia sa zacala odznova...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Motat dohromady inteligentní humanoidní roboty s těmi, co budou vyrábět elektroniku, je značně přitažené za vlasy. Podobné roboty používají automobilky už desetiletí.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pokud už nás mimozemšťani viděli, musí se nám smát - umíme zautomatizovat téměř veškerou produkci zajišťující nejen budoucnost lidstva, ale i jeho komfort, a přesto musíme nejméně 50 let denně chodit do práce...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo velice trefne. Dovolim si doplnit. Nie nemusime chodit vobec do prace.Nastastie je to uz volitelne ;-)
Urciti ludia to bohuzial zneuzivaju ,nerobia nic a pritom sa maju uplne najlepsie...
Mna zatial terajsia praca docela bavi.Dokonca urcite prace robim obcas pre ostanych gratis bez naroku na revans lebo ich mam rad.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro Mr. Ježka: pokud neznáš, k tématu je zajímavé toto: http://a2larm.cz/2013/09/prace-na-hovno/ :) Reší obdobnou otázku.

R.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.