Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak je to s pozérstvím linuxáků

H jako Hidiot :-D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Já se musím vyjádřit k těm fotkám - a co když potřebuju dělat např. profi koláže? Photoshop je bez diskuse bez nástroj, jenže na linuxu asi těžko ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

já si třeba v takovém případě pustím virtuální stroj s Windows, ve kterém mám photoshop a další windows-only SW :) Je pravda že to dělám jen občas, tak to není omezující..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vo virtuálnom stroji máš originál Windows?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tak nejak a navic proc to delat jednoduse kdyz to jde slozite a jeste muzeme plytvat casem a prostredky :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V práci jsme měli fanatického linuxáka (takový linuxový džihádista), který si u šéfa vydupal, že bude mít na PC Linux (Debian). Jeho pracovní den vypadal takto:
1) Přišel do práce, zapnul PC.
2) Po nabootování Debianu spustil vBox.
3) Ve vBoxu nastartoval Windows. Hodil je na fullscreen.
4) Osm hodin pracoval v těch Windows.
5) Po práci vypnul Windows, vypnul Debiana a šel domů.

... tomu se nedalo nesmát :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

U nás v práci je to přesně naopak. Všichni programátoři po příchodu do práce spustí Windows, v něm přes celou obrazovku Virtual Box s Ubuntu a celý den pracují jen v něm. Na rozdíl od tebe se ale nesměji, jen nechápavě kroutím hlavou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Potřebuji-li nástroje z konkrétního OS a jsem-li líný, nebo z jiného důvodu (třeba hodlám používat obojí, leč v praxi k tomu nakonec nedojde) nechci přeinstalovat původní odlišný OS, tak virtuál není špatné řešení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U mě je to tak, že přijdu k již běžícím Windows (nevypínám je, ani neuspávám, potřebuji, aby to běželo pořád a bylo to kdykoli online pro vzdálený přístup, mimo jiné na tom běží i virtuálky jak s Windows, tak Linuxem) a tam pustím Putty, připojím se na „ty linuxy, unixy, solarisy“ a jiné newindowsoviny různě po síti a v tom dělám ty věci, co se nazývají práce. A pak ve Windows v nástrojích jako Internet Explorer, Outlook apod. tu práci vykážu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

:) ty zástupy lidí, kteří léta píší (v diskuzích), že jediný správný editor fotek je Photoshop, jej budou mít koupený?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Photoshop měl asi před dvěma lety akci, kdy nabídl většinu starších verzi zdarma. Sice trvala krátce a několikrát jim to shodilo servery, ale kdo opravdu chtěl Photoshop a nutně nemusel mít poslední verzi, ten ji může mít opravdu legálně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne tak uplne, download zdarma byl jen kvuli tomu, ze odstavili aktivacni servery pro starsi verze. A aby platici zakaznici meli moznost radne zakoupeny programy nainstalovat i v budoucnu, tak nabidli ke stazeni verze, ktery aktivaci nepotrebujou. Photoshop zdarma pro vsechny se z toho stal jednoduse proto, ze tam nedali zadny omezeni, stahnout to mohl kdokoliv a skutecne to fungovalo. A takova vec se rozkrikne hodne rychle.
Oni to pak sice dementovali, ze jako zdarma pro vsechny to mysleny nebylo, ale nesnazili se zase zbytecne moc. Realne jim zadna ujma nevznikla, na profesionalni pouzivani uz je to stary, to nikdo delat nebude. A jestli domaci uzivatel pouziva "legalni" CS2 nebo nejakou novejsi pirat edici, jim muze byt taky ukradeny. Tak proc si kazit tu krasne pozitivni odezvu, jak moc hodna jsou firma.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mohou tam být i OEM, pokud jsou licencované na daný stroj.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Těžko netěžko , ... pokud dobře ovládate Krita nebo Gimp tak si vystačíte... ;-). Většinou je to pouze o tom jak dobře daný program ovládáte, funkčnost je dobrá a troufám si říct že Gimp je silná konkurence k Photoshopu. Navíc Photoshop funguje i ve wine pokud by bylo poravdu potřeba.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

I pod Linuxem existuje řada šikovného SW pro pokročilé úpravy fotek a obrázků, či zmiňované koláže. Potřeby naprosté většiny fotografů, grafiků atp. zvládnou tyto programy bez problémů uspokojit.
Objektivně ale třeba přiznat, že v množství možností a funkcí, a v případě složitých úprav a koláží i ve výkonu, za Photoshopem přeci jen zaostávají.
Pokud je práce na kolážích a podobně takříkajíc vaším denním chlebem, a jste s Photoshopem již pár let sžitý, je ve vašem případě volba Windows logická.
Sice je Photoshop pro občasné použití vcelku bezproblémově použitelný ve virtuálu, případně též přes Wine, ale pro časté/každodenní použití by to byla hloupost.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nechápem ako môžu byť ľudia takí zabednenci. Kto musí mať fotokrám = windows. Kto chce len prehliadač, vlc a winamp-like prehrávač, prečo mu nedať linux, kde nemusí riešiť virusy? Keby konečne dotiahli do RTM aspoň webpositive a dali viac ovládačov pre zvukovky, tak HAIKU mám na testovacom (nepredajnom) PC ako hlavný OS. To je tak ťažké pochopiť, že vštko má svoje určenie? Tak ako je Felicia lacné auto na dedinu/do práce, tak je Mitsubishi 4x4 vhodný do ťažkého terénu a ťažko sa jedno dá zameniť druhým. Tak je to aj s OS. Linux = pre BFU, ktorý používa ff, vlc, xmms a gimp, Win = človek neschopný prejsť na inú platformu (aj keď nevie povedať prečo), alebo ktorý používa výhradne win app (náročné hry, fotokrám). A už Ježko písal jasné vysvetlenie, že čo vyhovuje mne, nemusí ínému.Mne asi admin na HAIKU fóre radil Lubuntu, ale ten PC je čisto testovací, tak mám na ňom práve HAIKU, ale to neznamená, že som HAIKU džihádista. Ako je možné, že ľudia nechápu, že každý OS má svoje určenie? Puppy na P4 s 0,75 GB RAM, čisto mp3 prehrávač na P III s 128 MB RAM stačí aj Win ME, pre lamy, ktoré klikajú na každú blbosť je linux riešením...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jistý, že bych BFU svěřil do pracek GIMP...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

BFU sa velmi rychlo nauci s GIMPom, bol som az prekvapeny.
spravil som v zobrazeni jednooknovu verziu GImp,
po tyzdni pani mala multi oknovu 2 monitory a veselo vytvarala loga, udajne podstatne jednoduchsie ako v Photoshope

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja si myslim, ze drzat sa za kazdu cenu hesla, citujem "Jak už jsem tu psal vícekrát, já nikdy nebudu součástí stáda" sposobuje autorovi viac zatnutych zubov, ako si pripusta, a nielen ako linuxakovi, ale aj pri ostatnym veciach, o ktorych pise.

A nemyslim to ako urazku - trochu to poznam, mam to v niektorych oblastiach podobne, aj ked nie v takejto vyraznej miere...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo. Pokud musím řešit operační systém, pak je to špatný operační systém. Pokud pracuji, chci pracovat s programy a o operačním systému nevědět.

Každý nadšenec do čehokoli je trochu pozér, to je lidské a normální. Linux je ok, Windows je ok, Mac OS je ok.

Na druhé straně mám pocit, že Linux by do zítřka zanikl, kdyby se linuxáci nemohl bavit o špatnosti Windows. Asi by jim scházelo téma ke konverzaci a skončili by v depresích - alespoň tak to vypadá ze všech dialogů, které kdekoli na internetu jakýkoli linuxák začne. Mám dojem, že kdyby Linux získal majoritu a Windows by zanikl - do roka dvou by zanikl i Linux, protože by zmizelo téma, které jediné Linuxáky drží při životě a spojenectví.

Například jen velice těžko by vznikl článek na téma: "Jsou Windowsáci pozéři?", protože diskuse o Windows na internetu jsou jen zřídka o linuxu - a nepotřebují se do linuxu nutně navážet, pokud se tam neobjeví linuxák. Zato linuxová komunita a fandové linuxu generují ohromné množství článků spíše psychologických, politických či sociologických - jako tento - kde cílem je obhajoba linuxu, vysvětlení geniality linuxu, a hlavně cpaní linuxu všem do chřtánu za každou cenu.

Zajímavý vědecký výzkum by byl, kolikrát kdo na internetu řeší, jací jsou Windowsáci, a jací jsou Linuxáci.

Linuxáci vůbec enormně často posouvají tématu do netechnické roviny, a vytvířejí spíše fotbalové články typu "naši jsou nejlepší", "naši nejsou pozéři". Ve své podstatě rád budu číst takové články na netechnických webech a serverech, ale na technických webech jde o vatu a okurku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Do urcitej miery pravdu, no na druhej strane kolko windowsakov riesi a nadava v diskusiach na linux kvoli chybajucej podpore HW, za ktoru linux podla mna nemoze. Napisal aspon kazdy desiaty z nich vyrobcovi, ze preco nepodoruje linux?
WIndowsaci v diskusiach praveze viac riesia veci, za ktore linux nemoze ako riesia nejake principialne/koncepcne problemy linuxu.
Spomeniem aj BTJ, ten tiez v diskusii okrem ineho riesil HW, ze v linuxu nefunguje. Mna to vzdy trochu prekvapi. Ked som trochu inteligentny(a niesom BFU) a viem, ze chcem pouzivat nejaky operacny system, tak si pred kupou overim podporu daneho operacneho systemu(to iste plati aj o SW) alebo ked uz HW mam, tak si to overim pred instalaciou. Usetrim tak kopu casu a nervov.

Podla mna zo strany windowsakov viacej chyba konstruktivna kritika/debata(objektivny nazor). Preco? Lebo linuxak pozna lepsie windows ako windowsak linux.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna za neexistujici ovladace si Linux muze z casti sam svym fanatickym vyzadovanim opensource ovladacu primo v kernelu.
Linux ma take binarni rozhrani pro 3rd party ovladace, ale copak pro to lze rozume psat, kdyz je tam kazdou chvili nekompatibilni zmena?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Například s binárním firmwarem pro TV karty většinou problémy nebývají, ale když AMD u fglrx potřebovalo konkrétní verzi Xorg, byl to samozřejmě problém.

Výrobci sice říkají, že se bojí aby konkurence neobšlehla jejich know-how, já si však myslím, že hlavním důvodem je aby nebylo vidět jaké prasárny v těch blobech mají :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nebudeme bavit pouze o grafikách, kde čas od času ke změnám rozhranní dochází (jsou ale dopředu ohlášené a dobře zdokumentované) tak s jinak nejsou s rozhranním pro "ovladače třetích stran" žádné citelné problémy. Pokud tedy se tedy výrobce při uvedení výrobku "obtěžuje" s funkčním ovladačem pro Linux, není s ním obvykle problém ani po letech. Sám osobně provozuji cca 10 let starý filmový skener. Přibalené ovladače a SW zajistily bezproblémový provoz tehdy, a fungují pod novými verzemi Linuxu až dosud (a to jsem koukal, že výrobce mezitím vydal i několik aktualizací - poslední letos v dubnu, ač skener již 5 let není na trhu). Bezproblémů ale funguje i ten původní dodaný s výrobkem.
Jiní výrobci na podporu Linuxu z vysoka ..., a pokud se časem nepostará komunita, máte s jejich produktem zkrátka peška! Rozhodně ale není pravda, že by byl nějaký problém napsat pro Linux ovladač, který pak bude roky fungovat!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"dopředu ohlášené a dobře zdokumentované" ....... smutne je, ze timto se mysli informace obsazena v nejakem threadu ve vyvojarskem foru .... a nejsmutnejsi je, ze to takhle skutecne mnohdy je .....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Mohu vědět, na základě čeho toto tvrdíte a jste si jistý, že mluvíte o kernel ABI?

Na seznamu podporovaných grafik vidím Savage od S3 nebo G200 od Matroxu. Karty, které se již dávno nevyrábí. Viděl jsem jednoduchý návod pro rozběhání trident grafik apod.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Používám většinou Windows (teď po škole vlastně už jen ze zvyku, mám malého syna a dostanu se maximálně tak na web) a řeším je neustále. Blokování GWX, hledání popisu aktualizací tak abych se vyhnul těm šmírovacím, které mi MS nabízí už po několikáté i když jsem je dal schovat, nefunkční windows update vytěžující celé jedno jádro, extrémně pomalé načítání obsahu složky, protože si windows generuje náhled souborů, otravné dotazy na kontrolu flashdisku i když ho vždy vytahuju korektně přes ikonku a další...
Dokonalý OS mají leda tak ve Star Treku.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Podle toho kolikrat se jim do nej nekdo naboural, tak ani ve Star Treku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A samozrejme Linux by bez Windows nezanikl. Vim ze je to mysleno obrazne, protoze Win tady budou s nami na vzdy a nase data nasbirana Microsoftem tady budou jeste dele, ale kdyby jednoho rana proste Windows nebyly, tak by lidi presli na neco jineho. Dost pravdepodobne nejake Ubuntu. Zvykli by si na jine ovladani, tak jako si zvykaji s kazdou novou verzi Windows a mastili by ty svoje facebooky dal bez problemu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Linux jako jadro by urcite nezanikl. Ale mozna by zanikl linux jako komunita - rozdelila by se na Ubuntu a Redhat nebo X a Wayland (nebo vim a emacs) a podobne. Windows jako spolecny nepritel spojuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Já nikdy nebudu součástí stáda." Čoveče tahle věta ti musí hodně ztrpčovat život. Netvrdím že s tebe musí být bůh ví jaká ovce, ale umřít hlady zrovna jen proto že jsem třeba vegan zavalený v krytu plného vepřových konzerv. To mi přijde jako blbost.
P.S.: Proti linuxu ani veganům nic nemám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak neni stado jako stado :) tohle je takove nestadni stado :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ak to ide do extrémov, je to vždy zlé. Ani ja nemám túžbu byť súčasť stáda, ale nabudem sa s HAIKU na core2 trápiť rok kým by som ho rozchodil len aby som nebol súčasť stáda. Podstatné je používať rozum

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem se k Linuxu dostal vlastně náhodou. Když jsem si kupoval notebook, tak jsem si koupil model bez OS, protože byl levnější s tím, že si tam nějaké Windowsy upirátím. Ale protože jsem v té době nebyl v této oblasti tak zběhlý (nevěděl jsem kde je sehnat) a potřeboval jsem ho hned používat, s pomocí jednoho člověka, co jsem ho odlovil v diskusi, jsem si nainstaloval Ubuntu. A postupně jsem si zvykal.
Pak jsem, opět s pomocí Linuxu "oživil" notebook, kterého se zbavovala kolegyně z práce, protože na WinXP už nestačil (a já ho používal ještě asi 3 roky) a když jsem si kupoval současný, tak už mě jiný OS ani nenapadl. Pravda, zde mám dualboot, protože model, který jsem si vybral se bez OS neprodává. Párkrát jsem do Win zabrousil, využil jsem akce inzerované zde na bezplatnou instalaci her (např. Prince of Persia), ale jestli Win spustím jednou za měsíc, tak je to hodně.

Notebook využívám zejména na surfování, sem tam sepsání nějakého textu (píši občas články, třeba včera mi jeden vyšel - http://www.mesec.cz/clanky/dva-tydny-v-africe-na-vlastni-pest/ ), případně na nějakou základní editaci fotek (na to mi stačí GIMP).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím tak Windowss 10 gratis v insideru už dávno neplatí, musíte použít vlastní licenci, aby ste pak mohli používát neotestované buildy. Vím, že ze začátku tomu bylo jinak. Pokud se pletu tak ať mi někdo zašle odkaz. Zkrátka už to nejde.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to tak. Zadarmo v insideru byl naposled build 10240 (cili prvni vydani windows). To mel clovek aktivovane a plne funkci. Po upgrade na novejsi build uz je potreba licence a nova instalace uz nejde ani aktivovat. Bez aktivace to cloveka otravuje a omezuje nektere funkce.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

díky za potvrzení

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A jaky je duvod odejit z 10240 na neco nevejsiho? Poustim to jednou za cas, Steam tam furt funguje, bezpecnostni updaty chodej....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V ramci insider programu jsou nektera nastaveni win 10 mimo uzivatelskou kontrolu. Takze prisel update na novejsi build a clovek netusic, ze by mohlo byt neco spatne se mu nesnazil branit. A pak se nestacil divit, ze ma jen trial. Pokud si dobre pamatuju tak ta legalni verze win 10 z insider programu byla podminovana tim , ze v nem uzivatel zustane. Ale buh vi jak to realne je, protoze v tom mel bordel sam microsoft.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Re: na RSS používám náročnou Lifereu, protože jsem líný hledat něco lepšího

Zkus cesky rssguard od Martina Rottera (https://github.com/martinrotter/rssguard), nahradil jsem tim aKregator, funguje fantasticky...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Som nazoru ze nikto nemoze povedat ze linux je lepsi ako windows. Linux jednoducho nie je pripraveny na to aby bol schopnou konkurenciou pre Windows platformu.
Pretoze:
- Hardwerova podpora : Graficke karty ( ok tu to AMD zlepsuje ale len AMD ), Zvukove karty - ALSA driver - zvrhlost nad zvrhlosti. Podpora HDA asik neexistuje resp funguje asik v 1 z 10 pripadov.
Tlaciarne - naistalovat priblizne 60 % tlaciarni je bud nechutne tazke alebo nemozne a to som s tymi 60 % hoooodne optimisticky.
- Nestabilne ovladace - ked uz aj si firma da namahu na linux ovladace netestuju ich. Kto ma napr realtek sietovku na linuxe toto chape
-Softwerova podpora
- ziadne zpetne kompatabilne high API ,
-obrovske mnozstvo BUGOV - aby nefungoval blby scroling a tento bug je vo vacsine distribucii uz cca 8 rokov napodobne lokalne nastavenie klavesnice.
- Vsetky aplikacie s ktorymi som mal tu cest tak vzdy kopirovali funkciu appiek pre windows ale len tak na 70-80% Nikdy nebola funkcionalita ta ista. Vzdy len mensia.
-Kvoli fame ze linux je bezpecnejsi sa zanedbava bezpecnost na linux serveroch paradoxne su vacsinou menej zabezpecene.
- Vseobecne vec ktoru mam vo windowse na par klikov sa moze v linuxe v niektorych pripadoch rozvinut na 3 hodinove hladanie ci tu funkciu vobec podporuje.
-Absolutna neprehladnost v linuxovych distribuciach - ako linux moze sutazit s windowsom ked hlavne bojuje sam so sebou.

Keby si niekto chce precitat krasne spisane problemy linuxu http://itvision.altervista.org/why.linux.is.not.ready.for.the.desktop.cu... nech sa paci (ang)

Pane Jezku kvoli praci pouzivam linux. Ale nikdy rozhodne nebudem tvrdit ze je lepsi nez Win. Chapem ze sa vam to nemusi pacit ale vas problem je ten ze windows vyriesil 95 % problemov linuxu a ani sme o tych problemoch vacsinou nevedeli. Taktiez zjednotil platformu. Zase je problem ten ze co vsetko su ludia schopny urobit aby sa odlisili od inych ludi.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jste ten blog asi moc nečetl, že?

Někteří mají holt potřebu si je neustále přeměřovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V některých bodech máš v obecné rovině pravdu.

Od příchodu Windows Vista jsem po pár týdnech jeho používání hledal alternativu a po půlročním procesu, zakotvil u Linuxu. Takže jej nějakou dobu používám a osud tomu chtěl, abych se dostal trochu dál. Řekněme, že nejsem běžný uživatel. Proto si dovolím jiný pohled na tebou popsané body.

Na chvíli připusť, že existují uživatelé Linuxu, kteří jej nepoužívá pouze z pózy, nepotřebují někomu něco dokazovat nebo nemají potřebu se odlišit. Čili přistup na to, že existují uživatelé Linuxu, kteří si jej zvolili zkrátka proto, že jim z nějakého důvodu vyhovuje. Pak bude tvůj výpis bodů vypadat např. takto:

HW (včetně tiskáren, zvukovky a síťovky - sjednocuji) a ovladače - vyberu si to, to splňuje mé HW požadavky, včetně reálné podpory výrobcem v mém systému. V případě periferií to v zásadě problém není, jediné omezení je snad při výběru notebooků, kdy si člověk musí dát pozor na konkrétní výrobce osazeného HW, což je pro mne relativně snadné. Ale co úplně nechápu je zmínka o síťovkách Realteku, protože jsem za ta léta nezaznamenal žádný problém.

Bugy v distrech, nepřehlednost dister - pokud používám nějakou distribuci a nevyhovuje mi, pak zvolím distribuci jinou. Někdo má štěstí, že si vybere dobře hned, jiný může mít smůlu a trefit se na poněkolikáté. O tom není sporu. Že umějí vývojáři kašlat na uživatele či na konkrétní bugy je pravda. Existují distribuce, které umí při aktualizaci odstřelit základní funkce a přesto je jsou jejich uživatelé schopni lidem doporučovat. Např. Ubuntu je tím velmi známé a přesto jej cpou diskutující běžným uživatelům nonstop. Je to na hlavu postavené? Rozhodně, ale holt nebýt členem stáda je trošku složitější avšak to přináší ovoce. Tebou popsaný bug je mi znám a vím, že pár dister má podobné bugy několik let - a nejde o malé distribuce. Otázkou je, jestli pak nechybí na netu web, který by se zabýval distribucemi obecně a ukazoval plusy a mínusy. Každopádně se asi shodneme, že tyto věci nesouvisí s Linuxem v obecné rovině. Nicméně, pokud jsem uživatelem Linuxu, mám svoje distribuce zvolené, znám je a nepoužívám ty, se kterými bych měl problém - nejsem masochista.

Aplikace a funkce a jejich hledání - používat formulaci, že aplikace kopírují funkce, je asi nešťastné. Osobně nemám problém s tím, že někdo použije již vymyšlenou věc - na tom byl a je založený pokrok. Pokud máš pocit, že jsou aplikace pro Windows lepší, určitě by bylo lepší, kdyby si používal Windows. Já za sebe mohu říci, že nejsem líný jako autor zápisku a nemám problém si najít lepší aplikaci - pokud by mi v nějaké stávající něco chybělo. Nepoužívám minimalistická prostředí, neomezuji se na aplikace Qt nebo GTK, je mi to jedno - potřebuji aplikace funkční a jestli je napsaná v tom či onom je mi vzásadě jedno. S jedinou vyjímkou, vyhýbám se "j" aplikacím, pokud to jde. To co v systému či aplikacích dělám, znám. Nemusím tedy 3 hodiny hledat, jak to udělat. Pokud chci udělat něco, co jsem ještě nedělal, musím se to naučit. To myslím není omezené na konkrétní operační systém či aplikaci. Ale nikdy jsem nic nehledal několik hodin, popravdě mne nenapadá věc, kterou jsem nenašel za pár minut.

Čili je to věc pohledu. Jako uživatel Linuxu, mám zvolené distribuce, které nainstaluji podle potřeby (server, desktop, laptop, multimediální centra atd.). Prošel jsem si výběrem mne vyhovujících aplikací, stejně jako kdysi ve Windows, a pokud nastane situace, kdy potřebuji něco nového, najdu si aplikaci znovu, stejně jako konkrétní funkci - stejně jako dřív, co by uživatel Windows. Logicky si nekoupím, ani nikam neosadím HW, který není v daném systému podporovaný, stejně jako hardware od výrobce, který spáchá ovladače při vydání HW a neobtěžuje se je ladit či aktualizovat (pokud je to potřeba). Tenhle princip jsem ale aplikoval i na Windows - dodnes existují výrobci, kteří se neobtěžují vydávat ovladače pro novou verzi Windows. Toto jsem se učit nemusel, to jsem měl zažité. Tím vším se dostávám k tvé první větě - neexistuje jednoznačně lepší operační systém. Každý má svá pro i proti a je na uživateli, kde ustoupí a co si vybere.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Neviem, ci by som to lepsie napisal a da sa s tym len suhlasit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zyklon by měl dostat zlatou medaily, vystihl přesne to, co já jsem líný psát po každém blogu p. Ježka. Podobny pěkný názor má DoubleAgent o trochy výše. Zajímavé je, že oba mají záporná hodnocený u přínosti komentáře :) Mě osobně tyto blogy bohužel připadají jako novinky Jirky na PCT. Je jedno, jak velká pitomost se napíše. Hlavně když je pod článkem obrovská diskuze a je návštěvnost...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Asi ziju na jine planete, lidi kolem me maji ruzne OS a vubec netravi hodiny nad diskusema o tom co je lepsi. Kazdy ma to co mu vyhovuje, pro me osobne to je linux protoze ja to mam presne jak pise ten Zyklon jenze naopak - kdyz bych to co zvladnu rozjet na linuxu za 1h mel rozchodit na windows tak bych nad tim stravil mesice... bylo by to krajne neefektivni. Hry nehraju, ano to je asi jedinej padnej argument pro windows.

Jedine co se v teto zrejme vyloucene pracovni komunice "apple, microsoft a linux useru" obcas na toto tema resi je nejaky vtip na adresu windows, kdyz to zase padne, jakoze to je bohuzel stale nejcastejsi v porovnani s ostatnima OS.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem začal používat Linux hlavně z praktických důvodů a to z renderingu v 3d softech, postupem času jsem přeskákal z 3D max ve wine přes Maya nativní až po Blender nativní, který je opravdu špičkový. Ve všech programech byl cca dvakrát rychlejší rendering na CPU než pod Windows. Momentálně se rozdíl zmenšuje, ale Linux je na tom pořád líp než W a tím myslím i WX... Tolik k výpočetnímu pokroku L vs. W. BTW rendering na GPU je na Linuxu taky rychlejší, sice né tak znatelně jako u CPU, ale je. A u Linuxu jsem nějak zůstal, prostě mi vyhovuje, že si nastavím prostředí jak potřebuju pro efektivní práci a prostě jedu. Fresh instalace včetně updatu a nastavení mám za hoďku a nemusím řešit blbiny.
A potom co M$ provádí s WX tak opravdu již nemám chuť jej ani zkoušet... Tolik zpověď jednoho outsidera a pozéra používající Linux.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Do dneška jsem nezjistil, jak připojit bluetooth sluchátka v linuxu. Ve win10 mi k tomu stačí cca 5 kliknutí. Totéž tiskárna se skenerem připojena přes lan, obrovský problém rozchodit. DVBT tunery, taky obvykle problém. Když něco by default ve win nefunguje, tak obvykle stačí stáhnout exáč a klikat next next next... Teda když to není 20 let stará tiskárna :)

A to nemluvím o grafickém výkonu. Ale jinak je linux použitelný (ne tolik jak win/macos).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Coz mi pripomina uzasne patalie co jsem mel kdyz jsem se snazil pripojit BT sluchatka k windows, je to par let zpet kdyz jsem jeste neco obcas hral, nebyl jsem schopen rozumne fungovat v rezimu hra + teamspeak + BT sluchatka (windows 7), nakonec jsem zjistil ze problem je v tom ze driver pro windows je bud spatne napsany nebo je spatne napsana ta cast primo ve windows od MS, konkretne se to tykalo nastaveni priorit, driver mel moc vysokou prioritu, protoze hra byla schopna vyzrat maximum z CPU zaclo BT koktat, dalo se to nejakejma postupama tunit (cilem bylo snizit prioritu pro to vlakno procesu co zpracovava BT) pak vse fungovalo OK jenze po restartu opet problem.

Nakonec jsem si pomohl jak jinak nez linuxem - nainstaloval jsem teamspeak pro android (= linux) a behal pres nej, tam to opravdu nebyl problem, neni treba aby 5 kliknuti - stacilo jen 1 :)

Jak pise hafran, dnes to mam tak ze nainstaluju fedoru, dodam 3-5 ks dalsiho software a mam za cca 1h hotove a nastavene pracovni prostredi, to same ale na windows mi trvalo nekolik tydnu nez bylo vse vyladeno tak aby se dalo na PC pracovat... uz jsem nad tim zlomil hul, nemam na to cas... a je mi to trosku lito protoze windows jsou stale relativne dobry, rozhodne se mi vice libi to graficke prostredi takovej ten user feeling, cim jsem starsi tim je to pro me ale mene dulezite a vice dulezita je efektivita prace => windows bohuzel museli udelat papa

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"to same ale na windows mi trvalo nekolik tydnu nez bylo vse vyladeno" ...... myslim, ze to mluvi za vse a presne jsi spadl do zyklonem vyhrazene skatulky, gratuluju:o)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Když tučňáka opravdu stačí jen nainstalovat a funguje to. A balíčkovací systém nerozlišuje jestli chci ovladače, prohlížeč, nebo nějakou systémovou utilitu - stačí napsat co chci a bum, konkrétně na Archu to za pár vteřin opravdu mám u sebe a funkční

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já tento problém nezažil, takže těžko říci, kde mohl být problém. Dokonce jsem to měl i na windows xp a také bez problémů. Ale jestli jsi měl jednojádro, tak se nedivím, tam se to asi opravdu může při vytížení takhle chovat.

v androidu taky potřebuješ tak 5 kliknutí na spárování :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Teda když to není 20 let stará tiskárna"
To je jedna ze silných stránek GNU/Linuxu, podporuje hardware od nejstarších kousků až po ty nejnovější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na jednu stranu souhlasím, že vidět uživatele Linuxu jako zaryté odpůrce oken je blbost.
Ostatně, velká část uživatelů Linuxu ani pořádně neví, že jsou uživateli Linuxu.

Jinak např. já používám Windows i Linux a pro zkoušení Linuxu jsem měl asi dva důvody:
1. Rozšiřování znalostí v oboru IT,
2. Snaha najít alternativu k pirátskému softwaru, protože když někomu seženete starší počítač za 1500, těžko ho přesvědčíte, aby si k tomu koupil originální Windows za 3000.

Ohledně používání Linuxu bych řekl, že provoz je v pohodě, podstatná je instalace a nastavení. Resp. častěji než u Windows věci fungují na první zapojení, ale když nefungují, bývá mnohem větší vopruz je zprovoznit.

Na druhé straně, pokud bych si tu práci cenil na 500 na hodinu, do ceny Windows se vejde 5-6 hodin konfigurace Linuxu, což obvykle tak dlouho netrvá.

Kromě toho jsem zjistil, že když jsem nadával, že „v Linuxu něco nefunguje“, asi tak v 50 % případů to následně nefungovalo ani ve Windows.

Ale samozřejmě jde hlavně o to, na co ten počítač chci.

Pokud ho chci primárně na hraní her pro Windows v den vydání a na Adobe® Photoshop® (doufám jsem to napsal podle představ Adobe), je pochopitelně blbost tam instalovat Linux.

V jiných případech zase naopak použití Linuxu žádný problém není, například v tom dnes asi nejčastějším, kdy se operační systém používá jako spouštěč pro webový prohlížeč.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zároveň ale nesouhlasím ani s tím, že by „Linuxoví pozéři“ neexistovali vůbec.

Nepochybně existují, tak jako u každé známější značky.

Prostě existují zarytí Linuxáci, kteří budou obhajovat Linux i v situacích, kdy pro to není racionální opodstatnění. A naopak existují lidi, kteří Linux nenávidí, aniž by k tomu měli nějaký racionální důvod.
Stejně jako jsou lidi, kteří „by si v životě nekoupili iPhone“ a naopak lidi, kteří „musejí mít jedině iPhone“, jsou lidi, kteří musejí mít, nebo by si naopak v životě nekoupili, hardware vyrobený Intelem, AMD či nVidií. Jsou lidi schopní někoho nenávidět kvůli tomu, že vlastní auto nějaké značky. A tak dále, a tak podobně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze nejsmutnejsi je, kdyz nekdo jeste cituje cloveka, ktery se ho snazi poucit a on napise zcela nesmyslny blogovy prispevek o uplne necem jinem a vlastne presne tom, co se ho puvodni autor snazil presvedcit.
Pane Jezku, proc proboha furt za ten linux tak agitujete???? Presne to vam ten zyklon vycita!!!
Vyslovene pise to co tu pisu ja, NEPOUZIVAM WINDOWS! NIkdy jsem nepouzival a nikdy pouzivat nebudu!!!!! Ja pouzivam PROGRAMY! Pouzivam HARDWARE, uz to konecne pochopte! Neni to o tom nekde hledat alternativy programum ve windows stylem "ze to na tom linuxu taky nejak jde". Kdyz si koupim zvukovku, tak nehodlam resit, jestli jede nekde v nejakem linuxu. Ona v tom linuxu nejede, TED KRUTA PRAVDA, proste proto, ze 99.9999% SQL serveru a SS7 radicu proste zvukovku nepotrebuje:o) A na desktop to nikdo nepouziva.
To co ziklon psal bylo, aby tu lidi linux nevnucovali kazdym coulem .... ja jsem osobne hluboce presvedcen, ze linux neni na desktop vhodny pro nikoho. Ale byl jsem tam, kdyz clovek nad tim stravi tisice hodin, tak uz proste nemuze jinak, ego mu nedovoli rict "jsem debil, vocasil jsem se s operacnim systemem", o operacnim systemu clovek nema vedet vubec nic, je to jen launcher programu. Kdyz prijdu domu, chci si pustit serial, podivat se na web a ne kompilovat nove KDE! Proste tak to je. Pokud nekdo "hraje" linux, v poradku, je to jeho vec, ale prece tu hru nemusi cpat kazdemu.
Uz jenom ta zminka o "smirujicich W10", i uplny BFU uz dnes vi, ze to byl jasny HOAX, je dokazano z nespoctu nezavislych zdroju, ze to mu tak proste neni, ale linuxovy dzihad bude furt bojovat:o) Ale temahle nesmyslama NIKOHO nepresvedcite. Kdyz budete lhat a tvarit se jako velky guru a zastupce linuxove komunity, tak lidi akorat odradite. Ja jsem skalopevne presvedcen, ze pan Jezek svym jednanim za cely zivot vic lidi od linuxu odehnal nez pritahl. Kdybych byl masochista a po 15ti letech se pokusil znova vyzkouset linuxovy desktop tak to neudelam kvuli zminenemu panovi ..... proste jenom proto, ze tenkrat mi vadila arogantni stupidni linuxova komunita a nemusim se divat ani na zadne fora, abych videl, ze je to snad jeste horsi ..... a mozna neni, mozna je to lepsi, ale ctu tu CDR a nejvetsi krikloun je proste "stary kadr" bojujici svatou valku proti windows, odmitajici jakoukoliv kritiku, presne jak pred 15ti lety kdy jsem od toho utekl .... a od te doby kompiluju jen kod, za ktery mi plati, ne kod, ktery potrebuju, abych si mohl pustit doma po praci southpark ...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

At ti nepraskne cevka ;-)

Normalni clovek na Linuxu uz tak 10-15 let nic manualne nekompiluje.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To že by někde někdo někomu mermomocí cpal Linux je jen vaše sugesce. A slova o džhádu začínají být poněkud trapně ohraná. Jako někdo přiváže flešku s Ubuntu na šutr a hází ji lidem do bytu nebo co? :-))) Nebo když jdete v kavárně na záchod, tak vám "bojovník" v nestřežené chvilce přemaže v NTB partišnu Windows Linuxem?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Uprimne, mi tenhle server tak zacina pripadat:o))) Ta flashka na sutru pobavila:o)
Jinak dzihad je moderni slovo pro svatou (=picovni:) valku vedenou za nejakou ideologii ...... taky bych mohl pouzit treba slovo kruciata, ale to vetsina nepamatuje:o)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Džihád je cca 1400 let starý výraz.

A ještě k předchozímu tvojemu příspěvku:

"Uz jenom ta zminka o "smirujicich W10", i uplny BFU uz dnes vi, ze to byl jasny HOAX, je dokazano z nespoctu nezavislych zdroju"

Jak tady pořád napadáš ostatní, že chceš odkazy, tak já jich nechi po tobě bezpočet, ale poprosil bych tři odkazy na seriózní a nezávislé zdroje, které jasně dokazují, že z W10 neodesílá žádná data, která by mě mohla jakkoliv identifikovat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No, a BTJ je zticha jak hurikán Katrina po mnoha letech... :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"microsoft
technet.microsoft
msdn.microsoft
a hlavne ved si to vypnite:D"
nuz bohuzial sa ukazalo ze Microsoft klame vo verzii home a pro sa to po aniversary update neda vypnut, az v enterprise. A dakujeme microsoftu za blokovanie editacie registrov

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"microsoft
technet.microsoft
msdn.microsoft
a hlavne ved si to vypnite:D"
nuz bohuzial sa ukazalo ze Microsoft klame vo verzii home a pro sa to po aniversary update neda vypnut, az v enterprise. A dakujeme microsoftu za blokovanie editacie registrov

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Data ktera identifikuji vase chovani se bezne odesilaji nejenom ve Win. Skutecne nejde o vas, ale o vase chovani, potazmo chovani vetsiny. Jina vec uz je, jestli to nazvete smirovanim nebo nejak jinak, to uz je ale vas problem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Kdyz si koupim zvukovku, tak nehodlam resit, jestli jede nekde v nejakem linuxu.“

Legrační je, že kdyby ta zvukovka nefungovala ve Windows, argumentace by byla to přesně obrácená (Já mám Windows a od výrobce chci, aby tam ta zvukovka fungovala).

Podle mě jsou oba směry celkem legitimní (prostě očekávám od toho, co přidávám, kompatibilitu s tím, co už mám) a zároveň je zčásti i na uživateli, aby si ověřil, že kupuje produkt kompatibilní s tím, co už má.

Podobně u celkem libovolného přístroje, který má spolupracovat s nějakým jiným, není od věci si ověřit, jestli je kompatibilní s tím, co už doma mám.

V případě Linuxu to má alespoň tu výhodu, že ten systém je zadarmo, takže když až po instalaci zjistím, že něco nefunguje, ztratil jsem jen čas strávený instalací.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Takze podle tebe microsoft na svem vlastnim webu siri hoax ? Uz to tu bylo nekolikrat, jak z toho microsoft i delal hezky statistiky kolik casu lidi travej ve win 10. Kolik stranek otevreli v edge a podobne. Microsoft smiruje a priznava to i na vlastnim webu v popisu co sbira v ramci telemetrie. Jestli tohle neni smirovani, tak nevim jak to nazvat:
"jaké programy jsou v zařízení spuštěné, jak dlouho běží, jak rychle reagují na zadávání"
"IP adresa zařízení a počet používaných síťových připojení, data o sítích, ke kterým se připojujete, jako jsou mobilní sítě, Bluetooth a identifikátory (BSSID a SSID)"
"jak používáte Windows, včetně softwaru společnosti Microsoft a třetích stran (aplikací, ovladačů apod.), který běží ve Windows"
"jak dlouho používáte určité funkce nebo aplikace"
"které služby používáte pro přihlášení k aplikacím"

Zdroj: https://privacy.microsoft.com/cs-CZ/windows-10-feedback-diagnostics-and-...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Shromazdovani anonymnich statistik beres jako smirovani? Tobe bych pral zit pred 30ti lety:o)
A pokud ti to tak strasne vadi, tak si to vypni .....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tezko se vypina neco co vypnout nejde. Navic jeste microsoft tvrdi, ze je to nutne k funkcnosti win 10...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, muzete tu treba minuskarit, ale to je tak vsechno, co s tim muzete delat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Před hodně lety jsem se s jedním takovým Linuxovým džihádistou, který nenáviděl vše od Microsoftu osobně setkal, byl to homosexuál ze Vsetína, který si dokonce se svým přítelem a jedním milencem založili v Praze IT společnost, jmenoval se tuším Petr Burdík, na internetových forech se vyskytoval pod přezdívkou “petujek”. Byli to ohromní komici, celá jejich “společnost” čítala dohromady tři pracovníky, jimiž byli právě oni tři zakladatelé. Na webové prezentaci se velitel homosexuální čety pan linuxový rádoby geek Burdík nechal prezentovat jako GENERÁLNÍ ŘEDITEL, jeho homosexuální partner byl MARKETING DIRECTOR a druhý milenec FINANCE OFFICE EXECUTIVE či tak něco… byli v podnikání natolik úspěšní, že dnes je pan "linux djihady" Burdík zpátky ve Vsetíně, má novou společnost, která sídlí v místě readymade sroček, ve svém novém sročku už je jen on sám bez bývalých homosexuálních milenců, kteří ho opustili. Náplní jeho činnosti je, že v montérkách objíždí okolní zákazníky a montuje jim klimatizační jednotky, ale na Linkedin si píše, že je CEO.

Windows bych nikdy už k pracovním účelům používat nechtěl, je to vhodný systém na hry, ale není vhodný k vytváření čehokoliv, je nestabilní, neustále padá a více času trávíte jeho laděním a udržováním alespoň v částečné činnosti. Linux je kvalitní opensource systém, neexistuje s vyjímkou her žádná činnost, ve které by měl Spyware 10 navrch. Windows stále ještě nedokáže pracovat s hidpi panely sám od sebe, musíte věnovat hodiny snahám o optimalizaci zobrazení a stejně nikdy výsledek není tak dobrý jako na Linuxu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tenhle koment hlavne mluvi o vas.. za kazdym slovem zduraznovat, ze to jsou homsoexualove - s tim souvisi Linux jak? - IMHO z vas zast a nekritcike predsudky jen prysti, takze nejste pro me jako relevantni zdroj v ZADNEM oboru (kdyz michate homosexualitu [se kterou mate evidentne nejaky mentalni problem] s uzivanim Linuxu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S předsudky ani homosexualitou problém nemám, snažím se držet výhradně ověřených vědeckých faktů a reálií. Ano, stejně jako byli výše zmínění homosexuální odborníci či chcete-li "experti" poněkud podivní, tak cílem mého příspěvku je nastínit, že když má někdo nějaký vnitřně nevyrovnaný problém, čímž si procházejí všichni homosexuálně orientovaní jedinci v průběhu svého života a zdaleka ne všichni jsou schopni se vyrovnat s odlišnou než většinovou orientací.

Podobné exoty nalezneme i v řadách Linuxových džihádistů...stejným extrémem je imo uživatel, na kterého reagoval autor blogu, podává nesprávné informace a jediné, co je relevantní, že Linuxu nerozumí a není schopen si osvojit jeho používání.

Přiznejte si, zdali soudný a duchem zdravý člověk by si v garážové firmě se dvěma společníky a žádnými zaměstnanci nechal říkat GENERAL DIRECTOR a společníky veřejně prezentoval jako CFO A MARKETING DIRECTOR?

Podle pár rádoby Linux geeků a exotů nelze posuzovat celou komunitu, rozhodně ne podle těch, kteří pracují v montérkách a na vizitky si píšou CEO, i když jejich firmu tvoří jediný člověk.

Ten člověk to jednoduše neměl v hlavě v pořádku, jinak by na Linuxových fórech nevytvářel ostudu ostatním uživatelům fóra způsobem, jakým sebe reprezentoval. Pokud o něm píšu jako o homosexuálně orientovaném jedinci, tak pouze proto, že se tak ventiloval on. Že k tomu lovil chlapečky do postýlky slouží jako ilustrace firmy o třech ŘEDITELÍCH, kteří navíc mezi sebou sdílí semeno a pokračování ve firmě o jednom CEO a nule společníků a zaměstnanců.

V odborném časopise „The Archives of General Psychiatry“, se uvádí: „Homosexuálové mají podstatně vyšší riziko symptomů psychických poruch." Není nezajímavé v této souvislosti si připomenout, že dva teroristické útoky z poslední doby (v Orlandu a v Nice) měli na svědomí psychicky narušení jedinci, kteří byli homosexuálně orientováni.

Ve významné studii z roku 1996 se konstatuje, že až na několik výjimek prohlásili homosexuální muži, že jejich otcové měli negativní vliv na jejich život. Neexistuje jediná dostatečně kontrolovaná studie, kde se homosexuální muži vyjadřují o svých otcích pozitivně nebo srdečně. Psycholog Dr. James Dobson, poradce Ronalda Reagana pro rodinu, tvrdí: „Nepotkal jsem jediného homosexuála, který by měl láskyplný vztah se svým otcem.“

Odborník na homosexualitu Dr. Martin Dannecker uvádí, že 83 % dotázaných v partnerském svazku mělo i jiné sexuální kontakty. Průměrný počet těchto kontaktů se pohyboval kolem 115 během 12 měsíců. Multicenter AIDS Cohort Study, která zahrnovala téměř 5 tisíc homosexuálních mužů, zjistila, že významná většina těchto mužů (69 - 83 %) měla 50 a více sexuálních partnerů během svého života

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak dalsi potvrzeni jaky predsukdoidni blb jste: "Nepotkal jsem jediného homosexuála, který by měl láskyplný vztah se svým otcem.“ - nepotkal jsem jedineho eskymaka, ktery by nemel problem s alkoholem - tenhl e"vyrok" je argumentacne uplne na stejne urovni jako ten vas - proste to neni argument. Rict, ze kadzej homosexual ma nejakej vnitrni problem?! -OMG.. tohle nema smysl komentovat...
s blby, ignoranty ademagogy se nehodlam bavit (jo klidne si honte ego na plusech)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tenhle koment hlavne mluvi o vas HOMOSEXUÁLECH za kazdym slovem zduraznovat, ze jste HOMOSEXUÁL - s tim souvisi HOMOSEXUALITA uživatele t117 jak? - IMHO z vas zast a nekritcike predsudky jen prysti, takze nejste pro me jako relevantni zdroj o HOMOSEXUÁLECH, kdyz michate homosexualitu [se kterou mate evidentne nejaky mentalni problem] s HOMOSEXUÁLNÍM CHOVÁNÍM...
tak dalsi potvrzeni jaky predsukdoidni blb jste: "Nepotkal jsem jediného homosexuála, který by měl láskyplný vztah se svým otcem.“ - nepotkal jsem jedineho HOMOSEXUÁLA, ktery by nemel problem s HOMOSEXUÁLY - tenhl e"vyrok" je argumentacne uplne na stejne HOMOSEXUÁLNÍ urovni jako ten vas HOMOSEXUÁL - proste to neni HOMOSEXUÁLNÍ argument. Rict, ze kadzej HOMOSEXUÁL ma nejakej vnitrni problem?! -OMG.. tohle nema smysl komentovat...i KDYŽ JSTE HOMOSEXUÁL
JSTE blby, ignoranty ademagogy se nehodlam bavit s HOMOSEXUÁLY (jo klidne si honte ego na plusech)

Co se nejdřív naučit psát diakritiku, osvojit si pravidla pravopisu alespoň na úroveň žáčka prvního stupně základní školy?

Pak můžem v klidu rozebrat Vaši HOMOSEXUALITU pane t177 a Vaše vnitřní myšlenkové pochody a problémy spojené s comingoutem, co vy na to pane?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Doubt2Doubt toho má bez pochybností o homosexuálech nastudováno hodně. Teda alespoň jak je to strašně špatné a jak vlastně takový člověk vlastně nemůže být normální v ničem.
Pěkná demagogie. S linuxem a IT obecně vůbec nesouvisející.

PS: Nemohu se rozhodnout jestli vnitřně bojujete s vlastní homosexualitou nebo s homosexualitou syna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bojuji s HOMOSEXUALITOU prof. Václava Klause a latentní pedofilií jeho ženy Dagmar Havlové. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naposledy jsem zkoušel instalovat Ubuntu a pak i OpenSuse na dva PC a ani na jednom to kupodivu nešlo. Buďto to hodilo nějakou chybu nebo to zamrzlo. Nemám čas řešit kraviny přes ubuntu fóra apod. takže jsem bezproblémů nainstaloval W7 a no problemo. Snad časem budu mít čas a náladu. Stopadesát linux dister k ničemu vs maximálně dvě silná a třeba i symbolicky placená (500Kč) s velkou podporou HW výrobců. To je to co linuxáci nechtějí pochopit a pořád plácají něco o rozmanitosti a svobodě na kterou BFU kašle úplně (viz úspěch Apple) a znalci asi tak z půlky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ked mas raz HW od vyrobcov, co na svoje ovladace pre ine OS z vysoka seru, tak sa nestazuj na Linux a distra.

Aj o tom bol tento clanok! Alebo mas problem s porozumenim textu?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mít výrobcům HW za zlé, že nebudou ztrácet čas s nedůvěrhodným projektem jakým linux bezesporu je? Ne, to nemohu. Chce to větší sílu a tu nezískají pokud se nespojí a budou vše dělat zadara. Windows to dokázal. Mac taky, tak proč ne nějaké linux distro? Protože je tam každý druhý pošahaný debil co si musí honit ego a pseudosvobodu na vlastním písečku místo toho aby uznal, že sám proti konkurenci nic nezmůže. To nic je cca 1% podíl v PC-noťasích, který nějak nechce růst.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Byl bych opatrný s tím, že mac to dokázal. Má velice omezenou množinu HW ačkoli je to PC platforma, tj. ne vše, co existuje pro PC, bude fungovat v macu. Úplně stejně jako v linuxu.

BTW, pamatuji si doby, kdy byly problémy s drivery pro servery. Dnes už to problém není. Enterprise HW má drivery pro linux, údajně to pochybný projekt...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

O linuxu na serverech nepochybuji.O to víc je trapné, že nedokážou trochu víc ukrojit Windows v PC světě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co když to není primární zájem vývojářů?

Jinak tohle je normální problém vejce - slepice. Když není dost uživatelů, není dost aplikací a her. A když není dost aplikací a her, nebude dost uživatelů.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Aplikací a her je dostatek, ale lidi jsou zmatení z počtu „linuxů", a tak si nakonec žádný nevyberou. A když to přece jen překousnou tak je odradí problémy při instalaci nebo po instalaci. Výrobci HW zase nevidí silného partnera, protože žádný není. Chci jednu silnou distribuci a klidně si zaplatím. Smůůůla. Vždyť i u toho Ubuntu není jisté jestli to nezaříznou. Chtěli bezplatný model, tak ho mají, jen ty prachy na pokračování jaksi nebudou. Někdy je 5 méně než 1.

Zeptej se jihoafričana jaký byl jeho zájem. Třeba to byla jen sranda a chtěl co nejmenší podíl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě proč se žehrá na to, že pod linuxem (nemyslím wine) není to či ono? IMHO není dost toho SW, který je nejvíce žádán.

Linuxový kernel není závislý na distribuci, nebo-li pro drivery není potřeba správce distribuce, ale správce kernelu.

Klidně i zaplatím - jeden machr v diskuzi to nezachrání.

Kam linux směřuje, je primárně dáno kernelem, ne Jihoafričanem. To že někdo použije linux jako OS pro router (např. openwrtg) neznamená, že primárním cílem je býti routerem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono se dost casto ani nechce, aby vyrobce udelal ovladac, staci kdyz da popis vyrobku. A kdyz neni ani to... Ovladace pro usb dvb-t dost casto vznikaji tak, ze nekdo vykucha streva, aby zjistil, co je tam za cip (ono tech cipu, co delaji dvb-t zas az tak moc neni). Pak je to o pridani patricne signatury do kernelu. Kdyby to ten Cinan napsal rovnou, mohl byt ten driver i driv. Cili to mame ty vsechny shitozni webkamery a dvb-t dongly. I ty tiskarny byvaji slusne podporovany, ale ne vzdy je to pro BFU - i kdyz ono nainstalovat takovou multifunkci pod win taky nebyva uplna legrace. Na 2. stranu, pokud chce neco prodavat v serverovem prostredi, tak si sakra da zalezet, aby ty drivery v linux kernelu byly.
Ten podil je podle vseho 2% a jediny, kdo to furt resi, jsou windowsaci. Linuxakum je to jedno. (proc to najednou vyskocilo o 100% nevim ;-) )

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevyskocilo to naraz. Je na to viacero pohladov.

Firma, ktora ma uz svoje meno v podavani medzinarodnych statistik, ma mierne degenerovanu vzorku zastupenia. Z tych svetovo par linuxakov len velmi malo je na socialnych sietach, alebo "na ich poskytovanych domenach". Najprapovodnejsimi uzivatelmi linuxu boli geekovia. Ti sedeli casto za IRC, casto boli napojeni cez SSH na svojej serverovskej masine alebo proste len pracovali a nezaujimal ich elektronicky "socialny" zivot. Percento zastupenia linuxu firma takto verejne vyrazne znizuje. Kludne mohli kupit firmu s dalsimi domenami alebo obchodne ziskat statistiky dalsich domen, kde tie cisla boli ine a im vystrelil linux na 2%.

Dokazom toho su rozne uz historicky zname odchylky:
- ICQ mal velmi vysoke zastupenie v krajinach Cesko, Slovensko, Izrael, zatial co ostatny svet, bezal na inom.
- Opera na Slovensku a v Cechach dosahovala vyrazne nad 10%, zatial co celosvetovo mala tiez len 2-5%.

Aby som sa vratil k linuxu. Ked si pozries viacero roznorodych statistik zistis, ze casto ma linux vyssie zastupenie. To, ze ma male zastupenie v USA resp. v anglicky hovoriacich krajinach, neznamena, ze ho vlastne nikde ani nepouzivaju. USA by sa mali zobudit a otvorit oci, pretoze tu nie su sami.

Na zkladade browserow (krasne je vidiet historicky posun) 5.6% v maji: http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp

Je tam vidiet, ako niektore roky su percenta stabilne a niektore roky to ludia skusaju. Najviac je to vidiet v mesiacoch, kedy vydavaju distribucie ako -buntu, alebo Mint.

Wiki ukazuje v 2015 podiel 1.56%: https://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems

2.33% na netmarketshare:
https://www.netmarketshare.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=...

nad 2.5% na w3counter (v jednotlivych mesiachoch az po februar 2016 - potom z neznameho dovodu klesol o 1% a vypadol z TOP10 OS.
https://www.w3counter.com/globalstats.php?year=2016&month=2

Zaujimavy je tu podiel Win10 v poslednom mesiaci: len do 11%.

Zatial co tu ma linux 1.54% a windows 10 nad 23,5%
http://www.statista.com/statistics/218089/global-market-share-of-windows-7/

Dalej do toho keca vyrazne politika. Ak ludia chcu znizovat naklady, tak postupne prechadzaju. Ten kto neznizi naklady, tak v prichadzajucej krize bude najviac trpiet a vyplakavat. Oni nemusia ten linux pouzit, ale mozu vydieranim znizovat cenu u MS. Obcas obetuju nejake ministerstvo, ale tu nizsiu cenu dosiahnu tak ci tak a zrazu vyskoci aj percento pouzivanosti ineho OS. Zatial co my na Slovensku okrem OS, HW, Office zaplatime navrch este 70mil Eur za "pravo na upgrade" pre 80 000 zariadeni!!!. Kludne chodte po nasich uradoch a zistite, ze nikde nemaju najnovsi Office, databazu, OS.

Zoznam krajin, ktore pracuju na vlastnych distribuciach:
https://itsfoss.com/linux-national-os/

Uz len z tohto dovodu bude Windows klesat a ostatne OS rast.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejaka mensia cinska firma si povie, ze bude vyrabat nejaky (zvukovy, sietovy, iny) komponent len pre svoju krajinu a nechce mat na starosti nejaky medzinarodny shipping, marketing a ine ulohy s tym spojene. Okrem toho chce sa zamerat len na windows, pretoze doteraz mali len takych zakaznikov a ine riesit nechcu, kedze linux ma len 2% ludi a to este na celom svete a v ich okoli to nebudu riesit pre jednotlivcov. Vzhladom na to, ze planom su velmi nizke naklady, tak ani neriesia kompatibilitu s ostatnym svetom. Vdaka tomu ma svoj komponent ukrutne lacny.

Medzinarodna firma (reseller, vyrobca notebookov, skladac PC) zisti, ze mozu znizit naklady, alebo s vacsou marzou predat ak si ten komponent objednaju od tejto firmy. Windows ovladace maju, a ak nahodou nieco nepojde, tak si zaplatia licenciu a opravia/prisposobia na ich windows poziadavky (napr. podpora necinskych znakov, vlastnu ovladaciu aplikaciu nad ovladacom a podobne). No stale to bude na stotisicoch kusoch ovela lacnejsie.

Nejaky Mirda Cervicek si tu "windows cocotinu" kupi v notebooku, rychlo nainstaluje cool linux a nadava na linux, ze mu ta komponenta nejde.

Ano... pan je lietadlo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No ale v podstate to taky znamena, ze Linux neni pro kazdeho, ma bariery a v podstate nesplnuje to, co ma umet OS.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak tohle je zajímavé - jakýže bod definice OS ten linux nesplňuje?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Hlavním úkolem operačního systému je zajistit uživateli možnost ovládat počítač" - sach mat :-) staci mit hw, ktery linux nezna, coz neni vubec tezke a je to...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ten linux nainstalujete, bude moc jej i ovládat. Zatím jsem se nesetkal s případem, kdy by linux šlo nainstalovat, ale už jej nešlo ovládat. Na rozdíl od windows serveru, který se mi v pohodě nainstaloval, ale už nenastartoval. Problém byl v driverech.

Jinak není problém sehnat HW pro PC, se kterým si neporadí aktuálně podporovaná windows. Kdo chce psa bíti...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ve vašem případě spíš: "Kdo chce Windows bíti..."
Píšete, že není problém sehnat HW pro PC, se kterým si neporadí aktuálně podporovaná windows - já vám to neberu, ale v praxi jsem na nic takového nenarazil - rozhodně ne ve sféře PC.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já ano, u Windows Vista a Windows 10 pár měsíců po uvedení, ale jedná se o výjimky jako starší notebooky a tiskárny. A nebo takové blbosti, jakože vše funguje, ale počítač nelze bez upgradu biosu uspat nebo se probudí do BSOD nebo po probuzení jede grafika na zlomek výkonu a tváří se tak trochu vadně a tyto problémy půl roku po vydání zmizí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

150 linux dister bych mel problemy najit i ja a to jsem z oboru. Ktery BFU bude vedet o vic nez dvou distrech? Ono totiz tech velkych je skutecne jen par.

Ne ze by podpora HW souvisela s distrem. Podpora HW je zalezitost kernelu a ten maji vsechny distribuce stejny, maximalne se stridaji ktera ma nejnovejsi. Pokud uvidim na HW ze to ma podporu pro Redhat, tak si pomyslim neco o inteligenci vyrobce a beru, prestoze jsem Redhat nikdy nemel - protoze kdyz to funguje v Redhatu, bude to fungovat i jinde.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Celkově máš zhruba pravdu, ale trochu by to chtělo upřesnit. Není pravda, že všechny distra mají stejný kernel, může se to lišit třeba (ne)absencí nějakých patchů, nebo třeba podporou starých verzí kernelu s backportováním některých nových vlastností a oprav bezpečnostních děr. Další věc je, že pokud někdo napíše, že jeho zařízení je podporováno třeba v RHELu, tak to vůbec nemá co společného s jeho inteligencí, ale spíš to znamená, že to je certifikované pro RHEL a zákazník se může spolehnout, že to pod ním bez problémů pojede. Že to pojede i téměř na jakémkoliv jiném linuxovém distru, je nanejvýš pravděpodobné, ale už tam není ta záruka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takze Ansel Adams byl masturbator?

Hmmmmm.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Instaloval jsem ubuntu na Dell E6530, po instalaci grafického ovladače, začalo ubuntu plivat nějakou chybu, každých 5 minut. Po vyhozených hodinách času, jsem musel systém smazat, nahrát znovu a nastavit znovu. Obnova systému není... Další věc je, že speciální programy, jsou jen pro win, pod emulátory nejedou...

Jinak běžím na W10, bez problému, aktualizace OK, rychlost OK, na surfovani OK, poslech hudby OK, používáni programů OK, stabilita a pády Nikdy nic, všechny ovladače OK...

Linuxák je buď programátor, nebo milionář, protože takhle plýtvat časem při nastavení barev paketů a že bude ikona o 2px doprava, si nemůže jen tak někdo dovolit.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To je ta zhovadilá roztříštěnost a z toho vyplývající problémovost a nedůvěryhodnost linuxu. S tímhle modelem se nikdy nedostanou nad podíl 5%. Dokud se nespojí např. ubuntu-opensuse-redhat, tak nikdy nevznikne důvěryhodná distribuce, která dokáže oslovit i nějaké BFU. Každý týden nějaké distro zanikne a jiná dvě vzniknou - tomu neříkám užitečně vynaložená energie.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je další šílenost, stovky distribucí. kdyby měli tři distrubuce a pracovalo by na tom velka banda lidí, tak by mohl být linux leaderem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zaprvé, důvěryhodnost je dost subjektivní záležitost, ale jestli spousta firem nasazuje třeba RHEL nebo SUSE a považuje je za nedůvěryhodné, tak to tam asi pracují samí nesvéprávní lidé :-). Další věc je, že ta roztříštěnost má svá negativa, ale na druhou stranu uživatelé linuxu to berou jako plus, jako pestrost než roztříštěnost. Prostě to, co na windows není a nebude. A jen tak mimochodem, ze svého okolí vím, že až na občasné vtipkování na adresu windows uživatelé linuxu nemají potřebu win nějak moc řešit, je jim to úplně fuk, hlavní je, že oni sami jsou spokojení s linuxem. A já to vidím taky tak, windows jsou mi úplně ukradené, pokud a) mi někdo necpe, jak jsou super/jak linux stojí za prd, b) pokud po mě jejich uživatelé nechtějí řešit, proč je to věčně pomalé, zamrzá to nebo padá (fakt nemám chuť se v tom vrtat nebo kolem toho hodiny googlovat s nejistým výsledkem). Takže ať si každý jede, na čem chce, je mi srdečně jedno, jaká je penetrace linuxu mezi uživateli, je mi srdečně jedno, jestli bude nebo nebude vyšší, a nemám potřebu linux nikomu cpát (snad s vyjímkou počítačů, o které se pak musím starat - třeba v rodině), a totéž bych očekával od uživatelů windows. Myslím, že mluvím nejen za sebe :).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pane Jezek,pekny clanok :-) Ved nech si kazdy pouziva co chce a otravuje sa s virusmi a stratou sukromia a plati si za programy - jeho vec :-) Ja osobne na XUbuntu 14.04.5 LTS 64 Bit nedam dopustit :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pan Filuta zlobil. to budou alespoň 3 hodiny BK.
Co je to BK ?
Bez kyslíku !!!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A co na to "Pán bramborových lidí" ?
:-D

Zřejmě to lidi neznají, protože nikdo k tomu mimo Vás nenapsal ani řádku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hledám alternativu prgramu HWinfo co používám na Windows pro Linux (Fedora), jaký program byste mně doporučili? Je to program co přehledně do detailu vypíše HW počítače.

viz https://www.hwinfo.com/

Díky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

http://alternativeto.net/software/hwinfo32/?platform=linux
za mna
Open Hardware Monitor , HardInfo alebo inxi -xxxF

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak, inxi jsem neznal a líbí se mi, díky :)
Jinak Arch-Anywhere má na ISO obrazu ještě Hardware Detection Tool - http://www.hdt-project.org/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, že by to byla alternativa 1:1, ale hodně informací se dá zjistit pomocí lshw :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sú v podstate štyri typy motiváciíí na používanie GNU/Linux a každý z nich má dva podtypy pozitívnu (robiť to na podprou niečoho a) ) a negatívnu (robiť to prioti podpore niečoho b) ) motiváciu

Tie štyri typy sú:
1. Politické
2. Ekonomické
3. Technické
4. Technickio-politické.

Rozoberme si ich trochu viac

1. a) -pozitívna motivácia na politické dôvody-
O'Reilly European Open Source Convention - 17-20 October, 2005, Amsterdam

70 percent of the world's open source developers are based in Europe,
http://conferences.oreillynet.com/eurooscon/coverage/

Politickou motivaciou je pouzitie europskeho softveru, kedze som europan. toto razi Europska komisia
a aj mecka kolaicia

New German government to encourage open source
Submitted by Gijs Hillenius on November 28, 2013

Germany's upcoming government coalition of CDU, CSU and SPD is to encourage the use of open source software in public administrations. In its coalition treaty, leaked last Monday evening, the government describes open source is an alternative to 'closed digital ecosystems' and says it will commit itself to open source at a European level.

Public administrations are to give priority to open source in their public procurement, the government writes. "Cost-effectiveness and the potential for innovation should be made part of the selection criteria."

Open source will also be given priority in the government's plans for research into IT security. This type of software allows sharing and re-use of results and solutions, the government explains.

https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/new-german-government-en...

Problem, ze to preslo

do
1 b)

German coalition favors German-owned or open source software, aims to lock NSA out
PCWorld News
Dec 17, 2013
http://www.pcworld.com/article/2081140/german-coalition-favors-germanown...

Pripadne pokust pre zahranicnu firmu v duchu hesla "Ako je mozne, ze americka firma obmedzuje europske na trhu v Europe"

2. a) je snaha dat zarobit europskym tvorcom
2 b) je snaha nedat zarobit cudzim krajimam na daniach

3 a) to je bezpecnost
3 b) to je boj proti NSA

4 a) to je moznost kazdeho obcana revidovat kod a tak pomoct bezpecnosti
4 b) moznost odhaliot nekvalitne produkty a firmy,ktore ich ponukaju vylucit z vrejnho obstaravania

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Argument "Nestěžujte si na SW, protože jste použili špatný HW" neberu. První, co mě zajímá, je dostatečnost HW pro to, abych od něj dostal požadované výkony. Nemůžu trávit svůj život tím, abych navrhoval stroj podle podpory OS. Beru specifický HW, protože od něj požaduji nějaký výkon. Potom se můžu rozhodnout, jaký na něj dám systém, popřípadě systémy.
Jistěže si můžu složit o generaci starší počítač, abych měl plnou funkčnost, ale proč bych to dělal? Tímhle tempem bych zůstal na 486, protože ten je přece skvělý na zpracování textu.

Jinak to s tím GIMPem mě upřímně rozesmálo. Nemám Apple rád, ale v tomhle mají pravdu - počítač se má přizpůsobit uživateli, ne naopak. Pokud existuje jeden jediný vynucený způsob, jak SW používat, pak sory, nesedí mi, nepoužívám. Ukazuje to spíš na aroganci týmu kolem GIMPu, než na nějakou svobodomyslnost.
Dokonce i u Krity to už pochopili. Jenom GIMP je prostě pohřben ve svém "dělejte v tom měsíc neproduktivní práci a pak si stěžujte".

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Citujem "Argument "Nestěžujte si na SW, protože jste použili špatný HW" neberu. První, co mě zajímá, je dostatečnost HW pro to, abych od něj dostal požadované výkony. Nemůžu trávit svůj život tím, abych navrhoval stroj podle podpory OS. Beru specifický HW, protože od něj požaduji nějaký výkon. Potom se můžu rozhodnout, jaký na něj dám systém, popřípadě systémy."

To si kupis napriklad grafiku bez toho aby si si precital nejaku recenziu? Urcite nie a tym si protirecis.
Ak by tvoja grafika mala mizerny vykon vo windowse(zle ovladace), tak sa jej ani nedotknes a kupis si taku , ktora dobre bezi vo windowse. To iste plati o CPU,MB, disku,... Tak o com to tu tocis. Si dalsi z prikladov neobjektivneho pohladu cloveka, ktory si prispevok pred odoslanim ani neprecita aby zistil,co za blbost napisal.

HW kupujes podla SW podory a podpory daneho OS, bud vedome alebo podvedome.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No vida. A co Altair? Prodával se prakticky bez softwaru. Stejně to lidi kupovali.

HW kupuju především podle kompatibility mezi samotným HW. Když to skládám pod Windows, tak nemusím řešit, jestli to pojede nebo ne, protože to prostě pojede. Jenže u Linuxu musím sednout, rozhodnout se, jaký systém chci použít, a teprve potom můžu začít skládat a budu velmi rád, když to nebude generaci zastaralé. Nevím, co to na mě zkoušíš.
V okamžiku, když je to šité na míru, tak to kupodivu funguje. Android "funguje", rootery fungují, switche fungují, server funguje, pokud jeho výkon používáme standartním způsobem. Gratuluji, Linux dosáhnul funkčnosti Apple zařízení.
Kde se tedy stala chyba? Proč je tak mizerná podpora ovladačů ze strany výrobců HW? Odpověď je jednoduchá: Protože jsou Linuxové forky i jenom v rámci desktopů, které jsou od sebe víc vzdálené, než Windows XP od desítek. To nekonečné štěpení a dělení, hádky a rozchody v internetovým stylu vedou jen k tomu, že když se někdo z NVidie, AMD nebo nějakéfabriky na nápady podívá na Linuxovou scénu, tak si řeknou: "S těmahle lidma máme spolupracovat? Vždyť za půl roku to může být úplně jinak!"
A to je ten důvod, proč Linux nebude nikdy masově používaný na PC platformě, proč nikdy nebude mít nejnovější ovladače a proč argument "špatný HW" neberu. Normální člověk totiž vždycky jde do obchodu a kupuje HW. Ještě jsem nepotkal zákazníka typu Franta, který by šel do obchodu a řekl: "Já bych prosil notebooka na kterém mi poběží jádro 3.12." I kdyby jste tam přišel Vy a řekl to, budou na vás hledět jak tele na nový vrata. Takhle to prostě nemůže a nebude fungovat.
Nebo někomu přijde normální, že DJ nebo Wift píšou články o tom, jak nemusí upgradovat a jak jsou spokojení s tím málem, co mají? "Mám 5 let starý notebook a jsem s ním spokojený" je strašlivá věta. Říká totiž, že dotyčný je spokojený s nízkým rozlišením displeje, který už nemá pořádné provozní charakteristiky, s výdrží baterie, s ergonomií, s tím, jak to topí atd. Gratuluji, vývoj už nemusí pokračovat, máme tu vlastně dokonalé zařízení. Vítejte v Tibetu, může nás sežrat nirvána.

Takže jestli má dojít k nějaké změně, doporučuji, aby na příští konferenci o Linuxu se takhle všichni chytli za ruce, přestali si nadávat a konečně se dohodli, že "něco" bude to hlavní, co všichni podporují, a bude to určené jako hlavní uživatelská verze systému, ze které se bude vycházet, a přes to nepojede vlak. Vydají se jasné specifikace a to pak uvidíte, jak se výrobci HW budou předhánět, aby psali aktuální ovladače. Třeba uzavřené, ale aspoň nějaké.
Jestli to totiž Linuxová komunita neudělá, tak se stane to, že přesně tohle udělá Valve. A to bude teprve prdel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

blbost. distribucí je sice 3 prdele, ale ve výsledku se jedná o odnože 3-4 nejpoužívanějších distribucí. Problém s distribucemi mají vývojáři SW, nikoli driverů nebo výrobci HW.

Byl jste na nějaké konferenci linuxu? Nevšiml jsem si nadávek mezi příznivci/výrobci jednotlivých distribucí. Možná s výjimkou oracle linux :-) Nemají tedy důvod se chytat za ruce.

Jinak nemusíte uvádět verzi kernelu, stačí verzi distribuce. Stejně jako to děláte u windows (nebo říkáte windows a myslíte tím win 10 mobile? :-)

BTW, o jaký úžasný pokrok v HW (PC/NTB) za posledních 5 let jsem přišel? Ničeho jsem si totiž nevšiml. Vlastně to musím prozradit i IT mého zaměstnavatele, které teď prodloužilo interval obměny HW ze 3 na 5 let :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že mícháš několik věcí dohromady a nevidíš do toho, jak to funguje. Jak souvisí softwarová výbava distribuce s "nemožností" vytvoření ovladače pro Linux?

a) Pokud výrobce chce, má pro konkrétní typ hardwaru možnost, jak distribuovat ovladač pro svůj hardware. První a nejjednodušší je začlenit jej do kernelu. To je v drtivé většině typů HW nejjednodušší jak pro výrobce, tak vývojáře. V takovém případě bude tento HW podporován od verze jádra, do kterého byl ovladač zaslán. Ve výjimečných případech je třeba jej modifikovat, pokud jsou změněny některé související věci, nicméně to výrobce dělat kolikrát vůbec nemusí, pokud existuje dokumentace. Většina výrobců, kteří přispívají do jádra, si spravují ovladač sami. Pokud se chceš podívat, kdo tak činí, najdeš velmi dlouhý seznam prostřednictvím svého prohlížeče.

b) U HW typu USB udělátko stačí, aby dal výrobce technickou dokumentaci. Ano, je to delší cesta, protože záleží na tom, kdy se to bude chtít někomu za výrobce udělat. Přesto to dost často funguje.

c) výrobci HW, který je v Linuxu "problematický", volí cestu nejhloupější a napíší modul, zkompilují jej oproti jedné verzi jádra v konkrétní distibuci či distribucí a nezařadí jej do jádra. Takový modul (ovladač) je sestaven oproti konkrétní verze jádra a logicky nebude fungovat s jádrem jiným. A korunu tomuto postupu dají v případě, kdy vytvoří "univerzální" balíček pro deb a rpm a zaváží závislosti na konkrétní verze knihoven. Pak nastává situace, o které mluvíš. Pak tento "ovladač" nebude fungovat ve většině distribucí a na vícero jádrech - musí se totiž znovu sestavit.

d) pokud se už výrobce rozhodne, že zvolí způsob C, je pak možnost použít technologii dkms, ale to se už musí umět a hlídat. Touto cestou šlo a ještě jde pár firem, typicky Nvidia a AMD. AMD od tohoto upouští a přechází na způsob A v kombinaci s "podpůrným binárním SW". O tento způsob se pokoušelo několik firem, ale buď to neumí, nebo na to kašlou.

e) výrobce nechce podporovat OS Linux a má na to právo

Body C a E jsou to, o čem tu mluvíš. Bod E není třeba rozebírat. Bod C je typická pro firmy, které chtějí udělat kšeft s jinou velkou firmou (ale děje se to i v obecném měřítku - u některých výrobců). Nicméně jeden příklad za všechny - pro laptopy HP wifi & BT kombo od RaLinku. Protože HP vydává laptopy i s Linuxem, pokud chtěli zakázku dostat, museli napsat ovladač pro Linux. Ten byl napsán pro SUSE a následně byl zařazen do různých dister. Po nějaké době ale v jiných distrech nefungoval a dodnes RaLink nevydal aktualizaci, nezařadil jej do jádra BT část. Jaké překvapení, že v další generaci laptopů HP již RaLink nenajdeme. Nicméně tento HW tu je a je výrobcem z dnešního pohledu již nepodporovaný. Ano, komunita se snaží udržet ovladač při životě, ale protože obsahuje binární část, není to úplně jednoduché ani nainstalovat.

Takže se zeptám, co by člověk, který ví o čem je řeč... je to opravdu tak jak píšeš? Opravdu nejde distribuovat ovladače do všech distribucí bez ohledu na to, jakou SW výbavu distribuce má? Tedy ovladač pro Linux? Opravdu je řešení C chybou toho, jakou SW výbavu má ta či ona distribuce?

Psal jsi, že když sestavuješ počítač, tedy desktop, nechceš starou generaci HW. Mohu se ze zvědavosti zeptat, na který desktopový HW si při sestavování nového desktopu narazil, že nebyl podporován "v Linuxu"?

Co je roztříštěnost Linuxu? Dodnes mi nikdo nevysvětlil, co to v jeho očích znamená. Většinou lidi opakují dokola stejné obecné fráze, ale nikdo mi je ale není schopen blíže popsat / specifikovat. Mohl bys?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co k tejto nekonecnej diskusii napisat? Toto nebude mat nikdy konca a Jezek s DIIT ma ulohu splnenu, nahnane pageviews.
Co ma ale zaraza, pri podobnych "rozboroch" je skoro kompletne ignorovanie casu. Napriklad pri ovladacoch sa donekonecna omiela ako vyrobcovia ignoruju Linux a to je problem. A ze teda uzivatel, ak mu nieco nejde co si zakupil, ma sa stazovat u vyrobcu alebo si mal dopredu zistit ci mu to pod Linuxom pojde. Iste, ale to by sme moc chceli od bezneho mainstremoveho zakaznika. A je tu ten casovy faktor. Ked vyjde novy kernel alebo nova verzia nejakej distribucie tak mam vzdy pocit ze sa to prezentuje ze teraz sa konencne nastolila doba Linuxu. Akosi ty diskuteri zabudaju ze Linux je na desktope stale v tazkej minorite a vecsina ludi, ktory skusia Linux budu na neho prechadzat z ineho os a vecsinou je to prave Windows. A velka cast ludi bude mat uz nejaky existujuci HW, kotory prave pod windowsom pouzivali - to je ten casovy faktor. Ako chciet od potencionalneho uzivatela aby teraz vsetko zahodil lebo vyslo nove Ubuntu ktore je uz dostatocne "cool" a nakupil si podporovany HW je fakt morda. To moze fungovat akurat tak v statnej sprave s dotaciami od unie.

Tak isto Linux kernel je tu s nami od 1991, t.j. este skor ako relativne tragicke Windows 3.11. KDE je od 96 a GKT od 98 vonku. Cize zhruba ako windows 95/98. A kde sme dnes ? Linuxovy desktop sa furt placa v roztriestenosti, pridavani novych funkcionalit namiesto toho aby sa doriesili stare bugy a podobne. Este aj z kotrmelcov MS, ktory si to pohnojil s Win8/8.1 a ich Metro aplikaciami nedokazali nic vytazit. Ano da sa oponovat ze Linux bol zo zaciatku maly projekt par nadsencov kdezto MS je komercna firma z prijmom a kopec zamestnancami. Lenze to uz tiez niekolko rokov, ehm, nieje pravda a do linuxu prispieva obrovske mnozstvo ludi.
A na zaver to obhajovanie ze Linux podporoje aj stary exoticky HW je beznemu uzivatelovy na dve veci ked nemoze rozbehat dnes kupenu grafiku alebo iny kus HW. Multifunkcne zariadenia, ako prax ukazuje, nikdy spolahlivo nefunguju a vlastne nezvladaju ziadnu funkciu poriadne. Ostatne na tom pohorel aj MS s poslednymi windowsami. Ak sa snazi Linux a hlavne jeho desktopove GUI byt vsade a zvladnut vsetko tak nikdy neprekroci svoj tien a stale to bude okrajova minorita.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Malý podíl linuxu na PC trhu je vinou AMD a nedostatkem nereferenčních RX 480.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Používam doma výhradně Linux. Občas pro nějaký věci spustím přes Wine Total Commander, foobar2000 nebo Mp3tag (alternativy v podobě Krusaderu, Double Commanderu nebo EasyTagu prostě některé věci neumí a pro foobar2000 ani nic, co by se mu blížilo, neexistuje). Některý programy z Windows prostě nahradit nejde, ale jsou to zřídka používaný věci.

Oproti Windows ale Linux funguje stabilně, spolehlivě a bezúdržbově. Proto ho používám.

Ale tvrdit, že pro něj jsou stejně kvalitní programy, opravdu nelze. Bohužel nejsou. Pár jsem už zmínil, ale největší slabina je už přes 10 let práce s videem. Avidemux opravdu není plnohodnotný video editor, neumí pracovat s timeline a více stopami. Nedávno jsem měl pár videí k sestříhání, tak jsem si řekl, že zkusím OpenShot 2, když už je konečně s dvouletým zpožděním vydaná alespoň beta verze. Je to beta, očekával jsem chyby. Ale nemožnost zkrátit klip mě donutila udělat to nejprve předem pomocí Avidemuxu. Další zpracování probíhalo trhaně a s pravidelnými pády programu každých 5 minut. Totální zásek ale nastal na konci, kdy nebylo možné video exportovat do žádného formátu, program pokaždé spadl po několika minutách exportu.

Video jsem nakonec sestříhal ve funkčně omezeném a neintuitivním Kdenlive. Ale aspoň fungoval export a nepadal tak často. Ještě omezenější PiTiVi vůbec nemělo cenu zkoušet a to ostatní už je naprostá tragedie. Ne, stříhat video na Linuxu dodnes opravdu rozumně nelze. Ale situace už je aspoň o trošku lepší než byla před 10 lety.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já došel k závěru, že video nelze stříhat ani na Windows a protože nemám potřebu stříhat video víc než jednou za dva měsíce, tak jsou akorát krkolomné možnosti mplayer/mencoder, ffmpeg, tužka, papír, google -> skript a nebo udělat export zajímavých částí ve vlc a doufat, že se při spojení nerozhodí zvuk. Jestli je nějaký freeware nebo sw v ceně 10USD pro Windows, tak si jej rád nechám doporučit. Přitom mi stačí označit zajímavé části, možná přidat anotace/titulky a vymazat zbytek, možná nějaké části dvakrát zrychlit a někde ostranit/přidat zvuk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"kecá se v Pidginu, jako ve Windows" :D spíš ...jako v roce 98, protože pokud nemáte přátelé kteří používají XMPP nebo ICQ, tak si moc nepokecáte...

Nesouhlasím s tím, že neexistují linux pozéři v mém okolí je jich tolik, že jakákoliv diskuze na téma OS je zbytečná... ostatně stejně jako tady, protože i zde lidi nedokáží skousnout nikoho, kdo prostě není stejný IT punkáč jako oni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, koukam, ze pan Jezek nepochopil podstatu...
"nestěžujte si na Linux, že v něm fungují blbě" a doplnte si libovolne!
Faktem je, ze prakticky neni mozne mit HW konfiguraci, ktera v libovolne distribuci funguje bezproblemove. Zvukovky, dokyny, grafiky, baterie, monitory, touchpady, wifi, atp. Pracuju s linuxem (RH, debian, Ubuntu) denno denne, doma mam W7 a muzu prohlasit s cistym svedomim, ze na vyvoj software je lepsi Linux, vsechny mozne tooly, nebo napr tedka nove docker, atp. Na vse ostatni je tu windows.
Nestezuju si, ze na Linuxu prakticky nic nefunguje. Nebudu palit svuj cas hledanim 105 alternativ, vsechny je menit, nez najdu ten sweet one, kterej funguje, ma pouzitelny UI, atp.
Co me opravdu rozesmiva jsou ale prave ti *nixaci, co reknou, "vygooglete postupy pro příkazový ffmpeg". Misto toho aby uznali, ze ta komunita stoji zaprd. Na to, tolik je, tak nic neudelaj poradne. Furt se hadaj, malokdy neco prosadi a temer nikdy jim nic nevyjde dobre :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, ale funkčních komponent kompatibilních s Linuxem je na trhu více než dostatek, v podstatě stačí dbát na to, abys nekupoval AMD, a u konkrétních karet vybíral ty ke kterým jsou dostupné drivery, možnost výběru je menší, ale není natolik slabá, aby to nějak zásadně omezovalo Linux a možnosti instalace. Už někdy v roce 98 šel RedHat nainstalovat takřka na cokoliv.

Ad návody, nikdy v historii nebylo na internetu tolik dostupných wiki a návodů jako je dnes.
Podívejte se na Ubuntu wiki, je tam všechno, spousty návodů k Mintu i v češtině, základ je pro začátečníka vybírat distribuci založenou na debianu.

Ubuntu je ovšem opravdu co do GUI málo povedené, proto Xfce, KDE, nebo něco alternativního, přeskinovat na Macbuntu... nechápu proč Canoncial nechává dělat UBUNTU tak, že vypadá stále jak omalovánky, zase je jednoduché vzhled změnit a asi žádný jiný operační systém než Linux neumožní tolik možností volby.

Přejít na Linux je podobně jednoduché jako přejít na OS X. Ze začátku nevíte a netušíte, ale časem se to zažije a vše je jednodušší, než se zdálo na začátku.

Některý specializovaný software na Linux neexistuje, stejně jako neexistuje na OS a úplně stejně neexistuje software z OS X na Windows, třeba FinalCutPro...

Naříkat, že OpenSource varianta neumí to samé jako placený software...je zdarma opensource, když jedete stopem, taky nevíte jestli se povezete Dacií nebo Roomsterem...

No a nemyslete si, že ten placený software na Windows je nějaký zázrak, když něco nastřiháte v Adobe na i5 6600K, 16GB RAM, SSD pod Widlema, nebo na Macbook Pro 15 mid 2014, tak na papírově slabším MBP15 to bude vše hotové čtyřikrát rychleji včetně exportu. Na levnějším MBP13 v iMovie to bude trvat zhruba stejně jako na výkonném desktopu s Windows. iMovie je přitom zdarma. Windows nejsou moc produktivní software, na některé programy možná ano, ale na většinu činností je produktivnější OS X, na něco jiného se zase hodí lépe Linux.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Za sebe můžu zaklepat, že s AMD nemám vůbec problémy. Jak stará sestava s CPU + GPU, tak nová sestava s APU, všechno běhá hladce. Ohledně instalace binárních ovladačů grafiky bych se dokonce nebál tvrdit, že fglrx funguje líp, než blob od nVidie. A majitelé GCN grafik na tom musí být ještě výrazně líp díky driveru amdgpu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přidám také zkušenost trochu z jiného soudku pro mne naprosto běžných věcí, které postrádám, abych ze svého Core 2 notebooku udělal á la "bezpečný" a svižný chromebook. Nejsem IT odporník, pouze zběhlejší uživatel, tak mé poznatky prosím berte s rezervou a spíše jako pohled na věc uživatele, který ví, že něco jako Linux existuje, dokáže si jej nainstalovat, něco si počíst, jak se používá terminál pro instalaci programů, tiskárny a vytvoření zástupce na ploše (a nerozumí tomu, proč to musí být v případě zástupce tak nepřívětivé). Líbí se mi Linux Mint, tak jsem si prošel všechna rozhraní (zkoušel i Xubuntu a Kubuntu, z Unity jsme byl zmatený) a shrnutí kotev je následující:

1. Kurzor myši
Z Windows jsem zvyklý zvětšit si kurzor a neočekával jsem, nakolik problematickou se stane tato trivialita a jak se bude lišit možnost nastavení napříč rozhraními a distribucemi. Testoval jsem Linux Mint (KDE, XFCE, MATE), Xubuntu a Kubuntu. Některé distribuce mají možnost zvětšení myši přímo v nastavení a vše funguje v pořádku. V případě Mintu MATE je u správce oken Marco nedostupná, zatímco u Compizu se stane, že kursor zůstává zvětšený pouze, pokud se pohybuji na ploše a při přechodu do okna Firefoxu se opět zmenší.

2. Redshift vs f.lux
Situace se komplikuje s druhou podmínkou přechodu, a to je filtr modrého světla. Jak redshift, tak f.lux nefungují (spolehlivě) na všech verzích. V případě Redshift se dá hovořit o bezproblémovém chodu prakticky jen na UBUNTU s Unity. Zároveň jsem zmaten, který z nabízených balíčků v softwarovém centru se má vlastně instalovat, stejně tak, jak poté nastavit hodnoty s polohou, míry sytosti filtru nebo časovače. Zatímco KDE se jeví jako bezproblémový pro nastavení velikosti kurzoru, zprovoznit Redshift jsem nedokázal. Návodných videí je poskrovnu a diskuzní fóra zabíhají do přílišných podrobností, na které již mé schopnosti nestačí.

3. Znatelné trhání obrazu
Možná je to subjektivní, nicméně při pohybech se zmenšeným oknem shledávám oproti Windows viditelná „natržení“ okrajů okna a nic na tom nemění ani změna nastavení u grafiky i přes terminál podle návodů z fór. Zcela zjevné je trhání obrazu při scrollování (uprostřed obrazovky se objeví úzká linka).

4. Náhledy fotografií při drag and drop přímo z prohlížeče na plochu.
Poměrně jsem si navykl na jednoduché přetažení fotek na plochu ve Windows a snadnou změnu velikosti náhledů velikosti ikon přes ctrl + scroll, bohužel u XFCE toto postrádám.

Ve výsledku se mi nejvíce zamlouvá prostředí KDE s vychytávkami jako je náhled obsahu složky přímo na ploše, efektní procházení spuštěných aplikací přes TAB nebo přehledný aplet pro více minimalizovaných oken. Nepotýkám se zde navíc ani problémem s nastavením velikosti kurzoru. Zásadním problémem je však zprovoznění filtru a oproti XFCE horší svižnost na stroji se slabou integrovanou grafikou
.
+ detail: Na desktopu (AMD Phenom + NVIDIA) se mi alespoň podařilo spustit nepříliš spolehlivě se chovající f.lux u Mintu KDE, avšak samotný kurzor nadále nepříjemně září křiklavou bílou – podle diskuze dosud nevyřešený problém s dedikovanou kartou.

Pro rádoby chomebook se mi nejvíce zamlouvá svižnost XFCE, u kterého pro změnu postrádám zejména možnost náhledu minimalizovaných oken, což by mělo nová verze rozhraní 4.12 vyřešit. Přijde mi také škoda, že některé uvedené prvky z KDE nelze jednoduše (pokud vůbec) přidat.do XFCE...

Když to shrnu - velký kurzor, filtr světla s nastavením a plnou spolehlivostí jako f.lux na Windows, náhledy obrázků po přetažení na ploše, plynulý scrolling - tyto požadavky mi nezajistila žádná distribuce.

K diskuzi o softwaru bych pouze doplnil, že je pro mě velmi účelnou funkcí v MS Word stylistická korekce zeleného podtrhávání, kterou při psaní delších textů v jiných editorech poměrně značně postrádám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ také jsem někdy před 10 léty koketoval s Linuxem a prvními verzemi Ubuntu (Pravou víru hlásající nálepky jsem z Canonicalu dostal i s médiem ) . A od té doby jsem zatvrzelý - Systém který budu používat musí umět obsloužit veškerý HW , který chci užívat a .... s touto podmínkou jsem stále u Windows .
Tehdy jsem se několik týdnů marně snažil rozjet GPRS (či snad už CDMA) modem a pomalu jsem začínal ty desítky zaručeně funkčních návodů z komunity proklínat ... AT příkazy , skripty , ovladače ....ve stavu největšího zoufalství jsem pak vytvořil v konfiguraci něco jako COM1=USB a ....tady jsem před Linuxáři smeknul , najednou modem fungoval a bez nějaké předběžné inicializace ,nad kterou se nakonec shodli všichni diskutující kolem modemu který jsem vlastnil .
Prostě viditelná prasárna a nejen že mne linux neposlal do patřičných mezí , on dokonce začal fungovat . Nakonec ale Linux stejně nevydržel díky problémům s XWindow a konfigurací pro různá rozlišení dvou monitorů , což už bylo pod Windows v roce 2005-6 otázkou minuty .

Linux je dobrá hračka , na repetitivní úlohy dokonce ideál .... ale právě že je to hračka , kde vlastně komunita stále lepí nesourodé části do jakéhosi rádoby funkčního celku má problém prosadit se na většinovém trhu , kde vládne neoblomně přímočarý Windows

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak člověk na pár dní zdrhne do lesa a pak zjistí, že kvůli němu vyšel článek :-).

Vyjádřím se k tomu už jen stručně - zvukovku jsem nevybíral pro linux, to je jasné (a dnes bych taky volil jinak, třeba HRT music streamer, ale z Titanium HD leze hezký zvuk, není to tak úplně typická karta od nich ). Ani jsem nenadával na linux - jak jsem psal, tak karta tam rozchodit šla. Vše co potřebuju tam rozchodit jde, jen u toho "rozchozování" člověk stráví tunu času.

Co se fotek týká, tak zrovna photoshop/lr moc nepoužívám. Používám nejvíc PTGui + capture one/dxo optics. Taky by to pod linuxem asi běželo, ale proč se tím zabývat?

Zkusím to tedy podat trochu jinak - v čem Vás omezuje Windows, že dáváte raději přednost linuxu i když to sebou nese občasné nepohodlí, když je třeba nějaký ms soft. I dualboot beru jako nepohodlí.

A proč proboha, když je nepoužíváte, proč o nich tolik píšete ? Proč berete jako chybu, že ms nabízí upgrade zdarma a tento upgrade propaguje - jako každá firma propaguje své produkty?

Proč se pořád zmiňuje šmírování a není tady rozbor šmírování vyhledávačů, jednotlivých prohlížečů případně jak jsou na tom se šmírováním pevné disky, backdoory v základních deskách atd.

Nezlobte se na mě, ale člověk, který spokojeně používá linux přece nemá potřebu co týden komentovat okna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ještě bych uvedl pár věcí na pravou míru - rozhodně se nesměju lidem, kteří mají jiné zájmy, nebo pro stejné zájmy používají jiné prostředky. Směju se jen, když člověk záměrně zvolí obtížnější cestu a ještě se snaží přesvědčovat, že je ta cesta lepší.

Ke zvukovce - asi to vyznělo jinak. O zvukovku jako takovou až zas tolik nejde (mimochodem i pod oknama byly s creative problémy, musely se používat Daniel_K ovladače a i dnes raději používám jeho verze), jde spíš o kvalitní přehrávač. Pod linuxem to pro mě byl jen Amarok. Mimochodem jak je to v lin. s něčím na způsob ASIO?

Co se fotek týká - photoshop/lr jak jsem psal, prakticky nepoužívám. PTGui využívá výpočet přes kartu pomocí CUDA - jak si s tím rozumí linux?

A taky jsem nepsal že pro fotky je objektivně lepší windows (i kjdyž si to myslím), ale že pro kombinaci hraní skyrimu, skenování a úprava fotek je objektivně lepší/pohodlnější volba windows. A za tím si stojím.

No ale opravdu to není o zajetých kolejích. Je to pouze o pohodlnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pod tyto příspěvky se podepisuju.
Na Windows má člověk vše co je dobré z GNU světa, na Linuxu se člověk musí spokojit s tím druhým. Na Windows můžu používat RawTherapee, Hugin, Inkscape, Gimp, ale taky můžu používat Lightroom, Google Nik Collection (jestli to pan Ježek nazve sadou kurvítek, tak s ním klidně souhlasím), na anotaci fotek můžu použít FastStone nebo Paint.NET a obojí bude mnohem intuitivnější než Gimp (ostatně nechápu co Linuxáci vidí na polomrtvém projektu, kde za 15 let není znatelný vývoj - třeba podpora větší barevné hloubky)
Mám volbu jestli psát texty ve Wordu nebo mi stačí nějaký klon OpenOffice.
Operační systém mě nijak neomezuje ve volbě aplikací nebo hardwaru (ok, tohle není tak rok po vydání nových Window úplně bez komplikací) a nemusím si nalhávat, že je RawTherapee lepší než Lightroom, když je za mě jediný validní argument licenční politika.
Jasně, Windows nejsou dokonalé, i jejich použití přináší pár kompromisů a na desítky mám rozporuplný názor.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Eh, linux sem mel moznost pouzivat jen parkrat, vsecko super. Jen na nem nejedou programy co pouzivam. Nebyt toho jedu na linuxu non-stop. Bohuzel sem lina ves takze dual boot je pro me na nic, kdyz to co muzu delat na linuxu muzu delat i ve widlich i kdyz si musim o chlup dyl pockat tak me to netrapi. Pohodlnost a lenost hybe svetem a v tom sou widle neprekonatelny.

Ps. Stale cekam na vetsi telefon (phablet) o vykonu cca PIII 1Ghz s GF2 MX a s rozlisenim obrazu neco na styl 1366x768 za cca 3 litry s OS od MS kerej plne podporuje desktop apps kua kde je problem proc to ms nema uz davno...... to by pomohlo rozsireni mobilnich widli.......

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"kde za 15 let není znatelný vývoj - třeba podpora větší barevné hloubky)"

Jako třeba v GIMPu 2.9, že? ;)

"Mám volbu jestli psát texty ve Wordu nebo mi stačí nějaký klon OpenOffice."

A oboje samozřejmě dopadne stejně hnusně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Mimochodem jak je to v lin. s něčím na způsob ASIO?"

Tak v obecne rovine to neni tak uplne potreba, protoze v Linuxu je to jako kdybys uz ASIO mel by default. Teda pokud to jede ciste pres ALSA. Kdyz je do toho vrazeny i PulseAudio, coz je pomerne casto v distrech jako default, tak to pry nebyva uplne to pravy orechovy.
Pro opravdovy fajnsmekry(no, spis pro masochisty) je k dispozici JACK. Ale ten v realu stejne "taha" za ALSA. Spis jde o to, ze (polo)profi SW je typicky ochoten pracovat pouze proti JACKd serveru (a pripadna "dratenicina" kanalu se resi prave pres JACK).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi falme o Linuxe od Ježka?... Ake typicke! Teraz to vyšperkoval tym že članok postavil na komentariku z diskusie. :D

Linux je len pre zapalenych nadšencov.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak Linux má svůj význam a účel. Nikdy si nebudu mysle, že Windows je lepší systém pro raketoplány, pračky, ledničky a routery, ale je tím nejvhodnějším OS pro běžné domácí/pracovní používání. Co potřebujete to většinou funguje. Člověk nemusí hledat 20 způsobů jak něco rozchodit. Ono to prostě všechno funguje. Jak píše správně Zyklon, všechno ostatní jsou pouze umělé důvody aby člověk ospravedlnil sám před sebou proč ty Wokna vlastně nechce používat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já si nemohu na Linux na svých PC a Pi krabičce stěžovat. Co chci to šlape a ani mě to nestojí námahu.
Co mi před časem říkala manželka, tak na těch miminovských serverech je taky takový zajímavý flame - pleny jednorázové nebo látkové? Asi tak nějak. Především by mělo jít u těch plen o dítě a stejně tak by se neměla generická SW výbava přizpůsobovat jednomu OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Inu moje zkusenost. Linuxaci nepozujou .... Vetsinou pozujou widlari, protoze linuxu nerozumej a neumej uz ani pouzit prikazovou radku. A to rikam jako widlar.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto přesné...
Pro mě je navíc záhadou, proč mají lidé z fanklubu Steva Ballmera(záměrně uvádím jeho, protože současné vedení MS už s jeho přístupem nemá moc společného) tu neustálou potřebu masturbovat pod každým článkem o Linuxu nebo Unixu obecně. Snad si ani neuvědomují, jak perfektní přehlídku ubohosti při tom vždy uspořádají...
Myslím, že za tím je neznalost a z ní pramenící strach: "Co kdyby to po mně někdy někdo v práci chtěl?"

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě, Linux je furt minoritní systém a je to stejné jako když vyrůstáte v určitém státním zřízení a myslíte si, že to tak má být. My jako děcka jsme začínali na DOSu a pak na Win95 a o linuxu jsme neměli ani páru, někdo se k tomu nedostal, někdo se k tomu dostal a pak to vzdal a někdo zůstal. Jenže většina lidí se k tomu ani nedostane. Bavit se s kamarády o linuxu ani nemá cenu. Buď neví o čem mluvím nebo je to nezajímá a MSWNDWS je jediný OS co znají nebo o něm ví. Nikdy jsem netlačil na pilu, jen jsem jim řekl: "tak si to zkus", nic víc nic míň. Samozřejmě mám okolo sebe i lidi co si myslí, že seznam cz je internet nebo kabel je internet. To nemá cenu. řekl bych, že pravý linuxák nikdy nemůže odsoudit Windows z hlediska jeho vlivu. To nejde, jsou zde výhody a nevýhody, ale nikdy si tyto odlišné systémy na 100% neporozumí stejně jako jeho uživatelé. Co je teda velká paráda je,že Linux má dobrou komunitu, nikdy se mi nestalo, že by mě někdo poslal do....nebo si ze mě dělal srandu, že něco nevím. S naprostým klidem můžu říct nebo napsat, že Linux je velké něco a Windows malé všechno, tak bych to asi definoval.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to ve skutecnosti tak, ze linux je temer vsude, jen ne na desktopech.
Je to zvlastni ne? Je to totiz jedina svera, kde ma microsoft vse pod palcem.
Linux je mnohem rozsirenejsi nez windows - tech krabicek co kolem nas maji linux je proste moc.
A nikdo si nestezuje, proste to jede. Takze psat tady neco jako, ze linux je pro hracicky apod. je naprosty nesmysl. Stoji za nim ty nejvetsi IT firmy a je to nejvetsi opensource projekt lidstva. Takove postaveni nema nic jineho.

Problem je jen a jen na desktopech, kde pocitac casto nespravuje nekdo chytrejsi, ale jen bezni uzivatele. Koupi pocitac a nejak to jede. Aby se rozsiril linux i na desktopech, je zapotrebi nekdo, kdo veme rozum do hrsti. Opacne to nepujde. Ale ta tendence rustu i kdyz relativne pomaleho, je spravna. Takze je to na dobre ceste.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Celé tohle poměřování a dohadování je k smíchu. Každý od PC čeká něco jiného. Mě třeba Windows nestačí, já s ním nemůžu být nikdy spokojený, jeho filozofie se mi příčí. Ale chápu, že někomu plně vyhovuje.

Koupil jsem si SSD, od kterého očekávám, že vydrží hodně dlouho (snad Intel nezklame), nainstaloval Arch Linux, týden stavěl a hrál si jako se stavebnicí. Všechno jsem si postupně nastavil podle sebe a končilo to !pro mě! dokonalým systémem, který vypadá, jak chci, dělá co chci a jediné co stačí, je občas napsat "pacman -Syu". Navíc ho nikdy nebudu muset reinstalovat (maximálně obnovit image, kdyby selhalo SSD). Za 10 let můžu mít tu samou instalaci, která bude stále aktuální. Je to systém, který mi maximálně vyhovuje a je takový, jaký jsem si ho udělal - rychlý, jednoduchý, stabilní. Nic po mě nechce, nijak mě neotravuje. Když chci po něm něco já, udělá to, stáhne zdroják, zkompiluje, stáhne si klidně DEB balík a převede do svého formátu. To přesně chci. Cokoli se dá změnit a upravit. Nepotřebuju Adobe Photoshop apod. Stačí mi GIMP. Nepotřebuju hrát každý rok nový Battlefield, mě stačí CSGO. A nepotřebuju podporu všech tiskáren na světě, když jsem si koupil Xerox, co má Tuxe i na krabici a podporu špičkovou.
Nebudu používat Windows, abych byl otrokem MS, nemohl nic změnit a nemohl mít nad ničim kontrolu.

Tohle ( http://tinyurl.com/jgf7txl )mi jiný OS nenabídne. Ale to od OS očekávam já. To, že někomu místo stavebnice vyhovuje hotový produkt a že se nechce rozhodovat, ale radši přijímá obecné mainstreamové řešení (tady bude lišta, tak to bude vypadat) respektuju a nemam potřebu chodit někoho prudit, že musí používat Linux nebo si dokonce stavět Arch ( i když si stejně myslim, že postavit si systém podle sebe znamená vyšší efektivitu a spokojenost, ale nikomu to necpu, jsou pak i další otázky HW/SW podpory apod. ). Naopak jsem vypozoroval, že když se někdo neustále prudí Linuxem, tak se mu Linux zhnusí. A zase naopak, když vidí uživatel Woken dlouho tiše spokojeného Linuxáka, co si používá svoje a nikoho neprudí, začne mu vrtat hlavou proč to minimálně nezkusit ten Mint nebo Ubuntu.

Je mi úplně jedno kolik má co % na desktopu, serverech, ledničkach nebo elektrických zubních kartáčcích. Dokud mi to plně vyhovuje a plní to to, co chci, budu to používat i kdybych byl jeden z třeba deseti uživatelů na světě. A ať si ostatní používají co chtějí. Nejdůležtější je, abychom byli všichni spokojení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam Linux 15 let a musim napsat, ze s prispevkem do vecne diskuse nesouhlasim. Linux pouzivam tech 15 let, protoze to je svobodny software. Neresim ukonceni podpory toho ci onoho, neresim smirovani ze strany dobraka poskytovatele, neresim co s pocitacem udela nainstalovany ad-ware/malware, nebojim se prihlasit do internetovyho bankovnictvi atd. Argument ve stylu osobne mi nabizene aplikace vyhovuji, pripadne take jsem se setkal, ze Linux je technicky na vyssi urovni beru, ale to je skutecne osobni pohled. Pro majoritu uzivatelu proste nabizi Windows vice aplikaci a lepsi podporu HW. Ale urcite nejsou svobodny software a ten ev. prospech, ktery by mi Windows v teto oblasti prinesly, mne za to proste nestoji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.