Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak mě doma vystrašila lavina

Uvažovat o tom, že by snad mohla u nás doma být lavina nebezpečná, byla až do letošního roku tak nepředstavitelná, jako kdybych se měl bát anakondy při koupání v našem bazénu. Letošní zima je však extrémní (pamětníci ale tvrdí, že je to zima normální), alespoň co se sněhu týče a tak mě opravdová lavina vystrašila doslova pár kroků od domovních dveří.
blog
lavina

Jsem na světě už poměrně dlouho a musím říct, že v našich končinách takovou sněhovou nadílku nepamatuju a už vůbec ne, aby v takové výši vydržela tak dlouho. V mládí jsem se závístí koukal na černobílé pohlednice mojí rodné obce, kde byly opravdové sněhové závěje výšky půl metru i více, nikdy jsem totiž tolik sněhu u nás v Českém ráji neviděl, dost často býval sníh jen pár týdnů v roce a to ještě jen pár centimetrů.

Kdo ví, snad je to tím oteplením, ale fakt je, že dříve prý takové zimy, jako prožíváme letos, byly normální a to bez přičinění vlivu lidí na životní prostředí, tyto úvahy ale zatím ponechám jiným, chci se jen podělit s událostí, která se u nás přihodila zrovna včera.

Nejprve musím říci, že náš domeček i garáž jsou přízemní se střechami s poměrně malým sklonem a tak právě díky sněhu jsem nechtěl nechat nic náhodě a trochu podlehl televizním zprávám a jal se tedy s prvním oteplením před pár týdny řešit jejich zatížení sněhovou pokrývkou, která mohla být místy vyšší než půl metru. I sestrojil jsem speciální hrablo s použitím šestimetrové latě a sundal co se dalo a kam až jsem ze země dosáhl. Mé závratě totiž jaksi neumožnily řešit problém ze shora. Sice by se asi střechám nic nestalo, přeci jen jsou na nějakou tu zátěž dělané a jsou i celkem nové, ale člověk pak byl takový nějaký klidnější.

Před pár dny začalo další tání a sníh se střech pomalu mizel. Místy mírně popojel a dělal přes okapy malé převisy, které jsem průběžně sklepával lopatou a byl stále v klidu, až do včerejšího rána. S večerem začal trošku foukat vítr, což s teplotou nad nulou způsobovalo mírné a příjemné odtávání. Ráno jsme v klidu dojídali snídani, když najednou dvě silné tupé rány. Co to bylo? Praštilo to s tchýní, nebo se probudili mamuti? Pohled z okna vše objasnil.

lavina kolem garáže

Snad 20centimetrová sněhová čepice se ze střechy garáže sesula na zem. Uff! Za pár desítek minut jsme se chystali vyrazit za prací a do škol a proto musíme použít naše vozidla, která jako vždy spinkají přes noc právě v garáži. Nechybělo moc a mohli jsme ten příval mít přímo za krkem. Zatím jsme se tomu smáli, jaké by to bylo probuzení, ale když jsme přišli k vratům, smích nás přešel.

Při pohledu na tu hromadu a její hutnost nám hned došlo, že být pod ní, nemuselo by to skončit vůbec dobře, u auta by to jistě skončilo přinejmenším silně poškozenou střechou.

Autem se to projet nedalo a tak jsme museli použít vlastní svaly, škoda, že z toho leknutí jsem vyfotografoval až samotný závěr likvidace naší "laviny".

lavina před garáží

No a co s tím tedy?

Už dříve jsem přemýšlel o použití sněholamů, ale to proto, aby sjíždějící sníh nepolámal stromky kolem domu. Jestli ovšem budou další zimy takové, jako ta letošní, což prý tak má opravdu být, nezbude nic jiného, než něco takového alespoň nad vrata a vchody použít. Mimo výkonnější sněhové frézy, protože ta elektrická už prostě ty vysoké bariéry nepřefoukne, to bude v tomto roce další nemalý výdaj, který budeme muset letos udělat.

Na střeše sice takové "protisněhové tašky" máme, ale ty jsou asi jen na sněhovou pokrývku výšky pár centimetrů. Co se tedy dá použít? V ceníku firmy Bramac jsem našel toto:

 

Bramac - protisněhová taška Bramac - protisněhové háky Bramac - mřížový sněholam Bramac - trubkový sněholam Bramac - držák kulatiny
protisněhová taška protisněhové háky mřížový sněholam trubkový sněholam držák kulatiny

 

A jak vy jste na tom s následky letošní zimy?

Diskuse k blogu Jak mě doma vystrašila lavina

Neděle, 21 Březen 2010 - 07:17 | J D | Bydlím v předhůří Beskyd a "žuchání"...
Čtvrtek, 4 Březen 2010 - 11:15 | Máček333 | Jo je to síla, já mám klasickou sedlovku a to je...

Zobrazit diskusi