Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak Nvidia mění distribuci GPU ovladačů aneb „Tohle byla moje poslední GeForce“

co tak vím, tak všichni v mém okolí, co se nějakým způsobem pohybují v IT, považují GeForce Experience za největší shit platformu na distribuci ovladačů.

Kdo ví, možná se to k dnešnímu datu zlepšilo, ale tak ještě rok zpátky jsme se váleli smíchy u vtipů na GF Experience.
Bohužel špatná pověst se se značkou táhne navzdory tomu, co tvrdí její výrobce.

Nicméně chápu, že "člověk pohybující se v IT" asi nebude typický příklad "častého hráče (AAA her)". "Obyčejný user" asi uvítá jednoduchost, že nějaký program rozhodne za něj v jakých kvalitách danou hru bude hrát.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Zezacatku byl geforce experience fakt tezka beta verze... a rekl bych ze je i ted, at uz nacitanim nebo prapodivnym chovanim.
Zaroven taky nevidim prilis duvod proc by ho mel pouzivat nekdo, kdo ma grafiku rady 5xx a starsi(pripadne low end co nedava shadowplay), krome te zminene optimalizace her (ktera je ale navic treba u cs go udelana nesmyslne na 60fps)

tl;dr pokud byste ho nepouzivali pouze na stahovani ovladacu, super... ale jinak dalsi zbytecna aplikace, popup s upozornenim na novy ovladac grafiky bych klidne prenechal steamu (samozrejme s moznosti to vypnout)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Hm. zrovna u ovladacu mam na automatickou aktualizaci nazor takovy, ze to neni dobry napad a to vcetne automaticke aktualizace ovladacu pres Windows Update.
Ostatne jeste vic se mi nelibi to protlacovani aktualizace na Win10 ... neb tam to vezme ne jeden, ale vsechny ovladace + spoustu dalsich promenych ... vysledkem je u BFU a mirne znalych "nahodny stav".

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

zalezi ako kde a ako na co. Na nejaky nekriticky HW a v domacnostiach je to relativne v pohode - tlaciarne, scannery, citacky a rozny hw pripajany cez USB. V korporatnom prostredi je to hodne rizikova vec, automaticky update ovladacov ale tam sa to vecsinou aj riesi inak a aj bezpecnostna politika toto casto zakazuje.
No inak s Win10 si asi este uzijeme "zabavy". Momentalne MS skusa v testovaciom builde reklamy priamo v start menu a pri zmene default aplikacii (rozumej ms) aktivne presviedca uzivatela nech da este sancu stavajucej apke. Napriklad ked chce uzivatel zahodit edge a na miesto toho si nainstalovat chrome/ff a podobne.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ono je v zasade jedno ako to budu distribuovat. Bezna masa uzivatelov ovladace ani moc neaktualizuje. Hraci aktualizuju ale tiez podla nutnosti alebo skor ked menia grafiku. A potom je uzka skupina hracov, technikov a podobnych vykvetov ktory updatuju skoro stale. Nemyslim si ze zrovna tento distribucny kanal nejak "zamava" zo zabehanymi zvyklostami.
Pre mna osobne je GF Experience dalsi balast ktory musim mat nainstalovany, zere mi resources a je mi to k nicomu. Update ovladacov cez to obcas prejde obcas nie (treba stiahnut ovladace manualne, GFe zaryto hlasi ze sa nedaju stiahnut aktualne), ta ich optimalizacia hier je tiez pekne na prd a celkovo je to humus ze nVidia to za kazdu cenu tlaci a nieje to skor optional.
Hmm moja dalsia grafika, bude zalezat ako moc sa intel posnazi ale vzhladom na relativne klesajuce naroky hier, alebo skor stagnujuce a zaroven aj biednej produkci, malo volneho casu, vdaka tomu mi mozno za rok,dva bude uz stacit aj integrovane riesenie od Intelu (mozno aj AMD ak sa pochlapia s CPU).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem asi tak pred dvema tydny GeForce Experience odinstaloval. Po nainstalovani nejnovejsiho ovladace se objevil bug v Bad Company 2, takze sem se musel vratit ke starym. Priste budu updatovat az se dozvim, ze ten bug opravily apod. Hraju sem tam jen Dotu 2 a jeste mene Bad Company.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja asi pred mesicem nainstaloval nejnovsi drivery do widli (rikal sem si, mam rok stary, tak coz), a pak cca 14 dnu resil, ze appky znicehoz nic zbuchnou, pripadne se objevujou na monitoru divny artefakty. Uz sem si rikal, jestli neumira monitor nebo grafarna, ale pak sem drivery vratil na stary, a je to OK ... => nespravuj co neni rozbity.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy: pokud si chci z jakéhokoli soukromého důvodu instalovat aktuální drivery jinak, než přes bloatware GFE, tak mám prostě smůlu. Děkuji za "vysvětlení."

A jen taková noticka: kdyby za tím nebyl jiný (skrytý) úmysl nvidie, tak by nechala vše při starém. Já se nestarám, co v jejich GFE je či není, ale stahuju si co chci a kdy chci přímo z webu. Nyní tato druhá možnost padá. Protože se jinak tyto dva distribuční kanály nijak neovlivňují a mohou bez potíží koexistovat, lze poměrně jednoduše logicky dovodit, že nvidia CHCE, aby uživatelé používali GFE.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

edit: A je zajímavé, že Ježek, druhdy velký propagátor free-cool-in řešení typu "Dělám si to po svém a vám je po tom houby" najednou obrací a nadšeně se řadí do stádečka oveček.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Z nvidia.com si pořád lze ovladače sosnout.

Jinak mě osobně se líbí ten autodetect od AMD, kdy pustím jeden malý exáč a sosne se mi aktuální non-beta ovladač a nemusím tak vlastně nic hledat.

Akorát to nefunguje s chipsety jako X1200 a starší, ale to vlastně ani nevadí.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Tak vzhledem k tomu, ze to nic nedetekuje a sosne to uni balik pro vsechno ... tak je to stejny svinstvo jako vsechny podobny stahovadla. Jako vysvetli mi, proc mi mozilla by default nenabidne celej firefox, a chce, abych ho stahoval nejakym jejich priblbanym exacem?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

<i>Já se nestarám, co v jejich GFE je či není, ale stahuju si co chci a kdy chci přímo z webu. Nyní tato druhá možnost padá.</i>

Což mě také hodně nadzvedlo, protože bloatware typu GFE nemá v mém PC co dělat. Je to od nVidie sakra nefér hra a rozhodně mě to odrazuje s ní už cokoliv nadále mít, bez ohledu na další megafaily typu Async Shadery...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na jednu stranu je tohle docela sviňárna vůči uživatelům, na druhou stranu GFE není něco co bys nepřekousnul nebo to nějak nefungovalo na stabilním OS.
Důvod ani není zátěž RAM (protože pokud máš málo ram tak máš povětšinou stejnak low-end PC s low-end grafikou a nějaké supr-aktuální ovladače tě netrápí, ntb nevyjímaje), jako spíš ten fakt samotný, který tě prostě prudí.

Byl bych rád, kdyby z toho lidi nedělali bublinu co neexistuje...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

pekne sepsane, ac nadpis k textu pusoby trosku cirkusacky :D

ja mam instalacni cyklus ovladacu asi tak 2 roky, takze to ze budou nejake ovladace nekde na strankach me tak nejak netrapi, proste pouzivam ty co se nainstalujou pri prvni instalaci a na nich si zivot dana grafika u me proste odkrouti, rozesirat si pracovni PC nejakym betatestovanim opravdu nehodlam, radsi stravim hodinu produktivni praci ci klabosenim na webu, nez zkousenim kde co se udalo v novejch ovladacich a ze me to v nejake hre kterou ani nezma zvedne fps o 1.368 az 2.591%

Nvidia jde v tomto jen s dobou kdy uzivatel nechce neco resit (vetsinove) ale chce jakoze videt ze se neco deje a ze je o nej jakoze postarano, a nebo ho to proste naprosto ubec nezajima (vetsinove), ti co se radi hrabou a nejradsi si ovladace vybiraj kdesi na netu ze seznamu ovladacu ktery vyda na nekolik stranek jsou v takove mensine, ze nema smysl je as tak resit, pro ne tam bude ten seznam sice kratsi, ale pokud ho nezrusejuplne , tak za rok bude mit az 4 radky navic, to je ta naprosto titerna (mensina)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to vypadá, jako bys s vážnou tváří tvrdil, že nvidia má bezchybné ovladače, což je samozřejmě lež jak věž a ke každé nové známější hře vydává ovladače, které řeší problémy - ostatně na tomto má přece postavený celý byznys s "kvalitními ovladači," který vy fanboys jindy neopomenete vždy zdůraznit. :-)

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Sice je dost pravděpodobný, že tady bude takových většina, ale ne každý hraje hry a ne každý hraje ty AAAAčkový pro který má asi smysl ty ovladače updatnout.

Navíc podle zdejších diskuzí jsem usoudil, že zde většina volí Losnu a Nvidii by si nikdy nekoupila, takže tento blog se spíše veze na této vlně a autor si u nich chce vylepšit mínění :-D

Z článku na konkurenčním Webu jsem usoudil, že se jedná pouze o Bety. A že normální půjdou stáhnout. Neví někdo jak je to doopravdy?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Normální drivery jdou z nv stránek sosnout, mě spíš štve, že nemají nějaký funkční autodetect tool jako AMD, spustím exáč a je to. U nvidie musím pustit nějakou java sračku na webu, což je super, když nemám javu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Díky za info, takže další manipulace alá p. Ježek. Zase jsem mu na to skočil :-)

Nevím o jaké aplikaci píšeš, ale Catalysty dokonce tvrdě vyžadovaly MS.NET kvůli nainstalování driveru. Z toho jsem tedy nebyl 10x nadšenej.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nemám na mysli catalysty ale: Automatically Detect and Install Your Driver
http://www2.ati.com/drivers/auto/autodetectutility.exe

Tj exáč na detekci GPU a nabídnutí korespondujícího driveru.

A ano, Catalysty vyžadují .NET ale ten je od sedmiček typicky přítomen a novější verze jsou od W8 built-in ve Windows. Navíc to používá spousta jiných aplikací tak v tom nějak nevidím problém?

Navíc driver jde i bez Catalystů nainstalovat.

A tady lze driver normálně sosnout od nv: http://www.nvidia.co.uk/Download/index.aspx?lang=en-uk

Zda je tam beta netuším, nikdy jsem to nepoužíval.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jsem stará konzerva a ovladače si stahuju ručně a většinou je to to první co instaluju a tak nikdy nezapomenu na to jak mě Catalysty vyfakovaly, že takhle ne, napřed bude NET což mi přijde naprosto úchylný(že je v tom udělaná aplikace ovladačů, nikoliv to že nemůžu nainstalovat první driver:-).

Zamrzl jsem u WIN XP:-)

Bety také nepoužívám, proto takový názor na blog.
(Působí to na mne dojmem, že co je moc bulvární na "článek" vyjde jako blog.)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Neni to ale jedno? .net je nieco, co tam aj tak kazdy nakoniec nahodi, cize si mohli dovolit to spravit vtom. A ak uz ovladace prinutia bfu nainstalovat .net, nebude musiet neskor zistovat preco mu nejde polovica programov spravne

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

<i>Catalysty vyžadují .NET ale ten je od sedmiček typicky přítomen a novější verze jsou od W8 built-in ve Windows. Navíc to používá spousta jiných aplikací tak v tom nějak nevidím problém? </i>

Já v tom problém vidím a to <b>ZÁSADNÍ.</b> .NET Framework je M$ shit, který ti udělá z počítače hodně průstřelný a nezabezpečený stroj. Jsou volně k dispozici nástroje, jak přibalit vir/trojan k blbému jpegu, máš-li v PC .NET Frameshit:
http://s22.postimg.org/y48ljj25d/Grieve_Crypter.png

"<i>Features: 100% FUD 0/35, NEW! File binder that supports any filetype and only executes once., Icon Changer, NEW! Fake error message, Startup w/Custom Startup Name, Scantime and Runtime, 32 and 64 Bit Compatible, .Net File Support, Builder needs .Net Framework 3.5, Encrypted files need .Net Framework 2.0</i>"

Takže z toho můžeš snadno zbudovat vlastní botnet, např:
http://postimg.org/image/rf8la2ugh/
http://postimg.org/image/qwpv9ec2p/

<i>Andromeda v2 + ALL PLUGINS
Communication between the bot and the control panel are encrypted using RC4. During the installation you do not need administrator privileges or UAC to jump. This process is protected to prevent bot can be removed from the system. Firewall Bypassea and injected into a trusted process. When properly installed, the exe will automatically be deleted. It works on systems from XP to 7, including x64. Weight is approximately 10KB file. Bypassea more proactive anti-virus.

Andromeda bot
Description:Flexible modules bot. Based on this product, you can build a botnet with extremely diverse opportunities. (...) Works line from WinXP to Win7, including x64 systems. Small size, written entirely in assembly language.</i>

Takžwe chceš-li dát svůj PC k dispozici hackerům, měj na něm .NET Framework. Pro mě je to tedy jednoznačné NE za jakoukoliv cenu. WinXP mě stačí.... I když tohle píšu na Win7, tak to je jen herní, NE pracovní PC. <b>Proto jsem ATI opustil, že začala vyžadovat .NET Framework pro ovladače grafiky.</b>

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ovladace ATI/AMD nevyzaduji net.framework.. jen Catalyst CC a ty instalovat nemusis. Jeste se mi nestalo za 10 let ze by me to kvuli frameworku vyfaklo... Maximalne me varoval instalator ze nepojede prave CCC...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Stačí instalovat bezpečnostní záplaty a nepouštět jakýkoliv bordel, pokud jsi ve firmě, máte i určitě nějaký rozumný firewall a antivir.

To musí být někdo fakt dement aby random pustil nějaký WTF exáč.

Ten .NET je potřeba jen pro CCC, který ale není pro samotný chod vůbec třeba.

To je jako napsat, že v C# jde napsat škodlivý kód který něco udělá, když ho pustím jako full admin nebo využiju slabinu, která je stejně velmi rychle záplatovaná.

A co mají všichni na diit s Windows XP? On už není rok 2002, wXP jsou na používání a administraci úplně strašné a to i všelijaké komponenty nastavování, klávesové zkratky a podobně.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

<i>To musí být někdo fakt dement aby random pustil nějaký WTF exáč.</i>

Dovol9m si bonmot: I dementi maji volební práva a podle toho to také vypadá.

Jinak by to chtělo lépe číst. GrieveCrypter právěže přibalí exáč k jpegu, třeba, takže k zavirování to nevyžaduje nic než otevřít na webce nevinný obrázek. A to většina lidí udělá...

Ano, vím, že probém jsou CCC, ale bez nich nemohu upravovat nastavení ovladače, takže bez CCC je grafika vždy jen v default nastavení, což je problém...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

<i>To musí být někdo fakt dement aby random pustil nějaký WTF exáč.</i>

Dovol9m si bonmot: I dementi maji volební práva a podle toho to také vypadá.

Jinak by to chtělo lépe číst. GrieveCrypter právěže přibalí exáč k jpegu, třeba, takže k zavirování to nevyžaduje nic než otevřít na webce nevinný obrázek. A to většina lidí udělá...

Ano, vím, že probém jsou CCC, ale bez nich nemohu upravovat nastavení ovladače, takže bez CCC je grafika vždy jen v default nastavení, což je problém...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Stačí klinúť na záložku beta a následne vybrať si operačný systém a kartu čo máš. Dlhú dobu to používam na liuxe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně nečiní problém koupit nvidia grafiku, pokud to má smysl, mně dělá problém šikmá plocha, která se tváří jako rovina.To jen tak na okraj.

Tzv. beta drivery pokrývají u obou výrobců dobu, než se změny a patche pro nové hry promítnou do "stabilní" WHQL verze driveru, ona "betovost" je pouze v tom, že nemají certifikaci od MS, což nebrání "stabilnímu" driveru např. upalovat starší modely grafik (že to byla zrovna nvidia je irelevantní, takové přůšvihy se prostě stávají a příklad má ilustrovat pouze to, že v podstatě o nic nejde). Problém je, že ty si koupíš, celý natěšený, hru na kterou jsi dlouho čekal a tvé nadšení je záhy zchlazeno starým a polofunkčním driverem, takže jsi nucen buď počkat i měsíc či dva, nebo nainstalovat "betu".

Že se jedná o gamesníky je nabíledni - nicméně titíž gamesníci neváhají utrácet horentní sumy právě za hiend grafiky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Problém je, že ty si koupíš, celý natěšený, hru na kterou jsi dlouho čekal a tvé nadšení je záhy zchlazeno starým a polofunkčním driverem, takže jsi nucen buď počkat i měsíc či dva, nebo nainstalovat "betu"."

To mi ale opravdu nehrozí :-D

1. Nejsem takový nadšenec, abych dával za hru cca 1000,-
2. Nehodlám dělat betatestera
3. V podstatě vlastně ani moc nehraju a když tak si počkám až je hra starší odladěná a má nějaké reference od známých.

P.S. Odhaduji, že bude snažší(rychlejší) sehnat ten beta ovladač než offline verzi flashplayera pro browser ;-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

ofline instalace Adobe flash jsou zde (pro všechny major distribuční platformy - SCCM/MSI-GPO/EXE-LD): http://www.adobe.com/cz/products/flashplayer/distribution3.html ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Az na tu drobnost, ze ony "upravy ovladacu" neresi to, ze je nejaka chyba v driverech, ale to, ze autori hry jsou neschopni trotli. V 90% pripadu pak jednoduse ta "optimalizace" vypne pouzivani nekterych soucasti API. Tzn, napr kdyz spustis UberSmejd.exe, tak se vypne AA, a muzes si nastavovat co chces a kde chces. A prave proto maj drivery stovky MB, protoze obsahujou tisice pravidel co se kdy kde ma vypnout nebo prenastavit.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

samozřejmě, jenže právě takto si je AMD a nvidia vychovali.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

nic takoveho netvrdim, a vzhledem k tomu ze rocne hraju tak 1-2 hry a ne zadne novinky, tak me k instalaci novejch ovladacu nic "netlaci"

proc bych mel bejt betatesterem? ja na PC potrebuju pracovat a vydelavat penize na zivobiti, ne resit problemy nejake korporace/firmy a prodelavat tim mim stracenym casem

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

trochu off-topic, ale tvrzení "Je to stejné jako vybírat si zubaře či gynekologa podle toho, jakou barvu a vzor mají kachlíky u něj na chodbě. Jednoduše nesmysl." může říct jedině chlap, u ženské tenhle 'nesmysl' platit nemusí ;-)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

To neplati ani u chlapu... teda presneji, pro zubare asi jo, nicmene... si vyber jakoukoliv znacku aut, a najdes nemalou skupinu muzu kteri si kupuji JEN auto te znacky, a druhou nemalou skupinu, ktera si NIKDY nekoupi auto te znacky. Tvrzeni plati i kdyz vymenis slovo auto za mnozstvi jinych slov :)

Pan redaktor proste razi davno vedecky zlikvidovanej nazor, ze lidi se chovaji racionalne...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Kupovat si auto jedné značky nebo koncernu nemusí být úplně iracionální. Přestože všechny mají volant, pedály a řadičku, tak si většinou každá značka/koncern drží nejaký svůj styl, koncept ovládání či ergonomii.

To samé můžu napsat třeba o ovladačích ke grafickým kartám. Pokud nabízí obě víceméně stejně muziky za stejně peněz, tak proč si nevybrat to na co jsem zvyklý? (jsem konzerva na WIN XP)

Je racionální způsobit si radost(vyvolat endorfíny) utracením nějakých papírků? :-D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

někteří se chovají iracionálně. Jiní se zas chovají racionálně, ale na základě špatných informací. Další zas mají jinak seřazené preference, takže ačkoliv se rozhodují na základě stejných informací, výsledek je jiný než očekáváte.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pochybuji, že i po zavedení tyhle bejkárny přestane např guru3d.com vydávat všechny verze ovladačů, kde je stejne vždy stahuji. Hlavně bety tam jsou většinou dříve, než byli na nvidii (o to ještě ne všechny na nvidia stránkách vyšli:). Tudíž znalý člověk si poradi i bez používání GFE a nebude to pro něj vůbec žádný problem....

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Hej, az dokial nVidia nepohrozi, ze im nebude dodavat grafiky na testovanie zadarmo, pokial tie ovladace neodstrania. Mozno prehnane, ale celkom realne mozne

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

U nVidie je vysoké riziko z tohoto chování vždy .

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

problém G3d je ten, že to není vendor driveru, ale jakýsi fandaweb, který defacto za ten driver není zodpovědný a zároveň je tam vždy nějaké riziko, že driver bude obsahovat škodlivý kód.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nebojte, místní uživatelé mají WindowsXP bez .NETu a jsou zcela chráněni proti jakýmkoliv novinkám, protože nemají HW a tak nepotřebují korespondující SW výbavu, takže to vlastně vůbec nevadí a bezpečnost nikoho nezajímá. Bohužel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sice si nemyslím, že jsem místní uživatel, ať již to znamená cokoliv, ale jestli se obouváte do mne(kvůli vlíknu výše), tak Vás zklamu, mám na XP nainstalovaný .NET mimo jiné kvůli předchozí grafice - AMD jak jsem psal výše.

XP mám zejména kvůli lenosti, ale rád nechám se poučit jakých důležitých novinek jsem uchráněn. Třeba mě to konečně dokope k upgradu. Koneckonců, když už ty nový Wokna jsou tak levný.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

No GFE je akorat balast co zere ram a na pozadi dela kdovi co .. nenavidim ho :-)) ale nadruhou stranu znam uzivatele, co si to nemuzou vynachvalit .. Vsecko to dela samo a nejlip :-)) Jinak jak stary PCckar vi .. Nikdy neinstaluj jine ovladace, pokud k tomu nemas duvod .... Zbytecny risk.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V cem je problem? Stabilni verze stale volne budou. A pouzivat kazde beta ovladace stejne nehodlam. Dokud grafika funguje tak na ovladace nehrabu. Nemam problem mit dva roky stare funkcni ovladace nez s riskovat ze nejnovejsi maji nejaky problem/nekompatibilitu.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladam, ze bez toho svinstva uz to nainstalovat nepude. A zrovna tuhle sem resil, jak to ze systemu odstranit, a presto, ze sem to dal odinstalovat a presto, ze sem zakazal vsechny sluzby a vse po spusteni systemu, tak to stejne nastartovalo a na disku zustalo. Takze sem to manuelne z disku proste smazal, ale BFU se toho nijak nezbavi.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

GF Experience mi nijak nevadila a byla mi zcela lhostejná, dokud se mi nějakým omylem nenainstalovala do PC, ač jsem při instalaci ovladačů žádal, aby se neinstalovala. Když pak na mě začalo vyskakovat to její okno a neustále mě otravovat s něčím, co mě nezajímalo, musela z mého PC pryč a já jí pak odinstalovával pokaždé, když se z nepochopitelných důvodů nainstalovala.

Zde ale není problém jen v té aplikaci, ale také v tom, že bude nutná registrace. Tedy nVidii bude muset její majitel zaslat své osobní informace a ona jej pak naoplátku bude neustále otravovat kravinama. Což v oblasti ovladačů pro HW je něco neuvěřitelného a nepochopitelného. Opravdu nevidím důvod, proč bych měl nVidii dávat svůj funkční mail a další informace.

Z těchto důvodů jsem to vyhodnotil tak, že raději oželím ty ovladače a budu tedy případně ovladače na grafiku aktualizovat jednou za 3 měsíce. Stejně tak předpokládám, že dříve nebo později už tato aplikace,která se po registraci promění v malware, určený pro sledování mé aktivity na PC, bude pro chod grafiky a her nutností a že tedy již nepůjde odinstalovat. To bude ten správný moment se na nVidii definitivně vykašlat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tvle takovej hejt na GFE sem dlouho nevidel, uplne me to zacalo tyct z monitoru a zamrdalo me to klavesku u notasu

ted vazne, ja si naopak myslim, ze je to celkem logickej krok
- ulehci to supportu nvidie: ovladace BFU nestahujou a pri vydani nove AAA hry spamujou support, ze jim hra nejede
- a spropaguje moznosti shadowplaye: "fraps", streaming na twitch/youtube, hrani local coop her po netu/real time streaming

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Moc nerozumím tomu, o co jde.
Aktualizace ovladačů budou dostupné pořád, že nebudou veřejně dostupné beta-verze, hm, a co?

Podle mě ani pro hráče nových her to nebude zásadní problém, protože když něco bude nějak zásadně nefungovat, vyjde brzy opravená „stabilní“ verze ovladače.

A to pomíjím fakt, že většina uživatelů si stejně nainstaluje verzi dostupnou v době nákupu karty, na které pak jedou klidně celou její životnost a upgradují maximálně ve chvíli, kdy jim něco přestane fungovat.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tynyt a jeho otevřený hate vůči Nvidii mně někoho připomíná :-D Tynyte, je to zcela určitě velká konspirace, toto je první krok plánu Nvidie, jak ovládnout celý svět! Slyšel jsem, že Huang už si jde pro tebe!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to o preferencích a zvyklostech, nějaké ovčaření, hloupost atd. bych do toho netahal.
Znám lidi, kterým nesmí GE do počítače.
Znám lidi, kteří GE spokojeně používají.
Znám sebe, který má ve svém tři roky starém pracovním noťasu stále původní ovladače, se kterým jsem ho koupil. Když všechno pracuje, jak má, proč to dráždit :)
Koneckonců, zatím jsem se nedočetl, co všechno bude nVidia při registraci chtít. Pochopitelně email a pak nějaké ID. Tak jestli to bude jen tohle, pak je to jako do Steamu (a s tím má někdo problém?).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Steam je ale aplikační platforma, ve které se uchovávají tvé osobní informace jaksi by default (vč. platebních karet apod.), podle toho je taky zabezpečen a zejména pro něj platí opt-in. Jednoduše se musíš sám a dobrovolně zaregistrovat, není to povinnost, hry se dají koupit jako krabicovka nebo u konkurenčních portálů.

Proti tomu nvidii si kupuješ primárně jako grafickou kartu, ne GFE.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pozor. Hry sa síce dajú kúpiť aj ako krabicovka, ale aj tak sa na to aby si si ich zahral musíš zaregistrovať na Steame, Origine, Uplay a podobne to platí tiež. Jedinou výnimkou je GOG, ten ale nemá zďaleka takú ponuku a rôzne zlavové akcie v takej miere. Nemáš proste moc na výber aj keď sa to ako dobrovolné tvári. Okrem toho NVIDIA predsa bude vydávať WHQL ovládače, na ktore GFE potrebovať nebudeš. Takže ho naozaj nemusíš inštalovať. A že to bude raz za 3 mesiace? Konkurencia vydáva oficiálne ovládače aj v menších intervaloch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale stále si kupuju licenci na hru, o které VÍM, že bude chtít registraci. A jedná se o SW chráněný AZ, takže tam dokážu akceptovat, že po mě budou chtít registraci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja sa len čudujem že zrovna p. Ježkovi to vadí nakoľko ako užívateľ linuxu žiadny GE nemá a nepoužíva. Stále v linuxe ostávajú rovnaké možnosti použiť slobodné ovládače, uzavreté ovládače z repozitára alebo ovládače priamo zo stránok NV presne ako doteraz.
Beriem to ako len kopnutie do firmy ktorú asi nemá rád. Skôr by som to čakal od no-X

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja se prozmenu nedomnivam ale vim, za autor claku je chory mozek, ktery nema vubec paru o tom, co jak kde funguje. Kazda podobna appka je dalsi bezpecnostni dira do systemu. Plati to samozrejme i o servisu Mozilly a dalsich. Protoze ABY to fungovalo, MUSI to bezet pod uctem administratora.

Sekundarni vec je, ze kdo pouziva napr win, tak zjistuje, ze jsou s casem cim dal linejsi, cim dal dele startuji, a je to prave presne proto, ze s ti, jak pridava aplikace a ty si pridavaji (casto bez ptani a vedomi uzivatele) podobne hruzy, tak to take vse musi nastartovat a bezet.

Smirovani je az tercialni vlastnost, ktera vskutku BFU prilis nezajima.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je zajímavé sledovat zase ty řeči rádoby grafických kutilů, co si musí ručně instalovat grafické ovladače a upravovat ini soubory a další frikulínské věci. GFE je parádní věc, která mě nejenom pravidelně upozorňuje na nové ovladače, instalace je naprosto bezproblémová a je to otázka pár kliknutí a doporučí (nikoliv vnutí) nastavení her vzhledem k mojí sestavě a já pak nemusím ručně nastavovat každý blbý posuvník.Tady na Diit mám pocit, že se na GFE nadává jenom proto, že to AMD nemá. Nečetl jsem tu jediné objektivní a logické zdůvodnění té nechuti, kterou tady mnozí tak rádi šíří, pana Ježka nevyjímaje.

Klidně si mě umínuskujte, ale tady už jsem na to tak trochu zvyklý. Opravdu vám to není blbé? Očividně ne. Tady už začíná být FanATIsmus slabé slovo. Někdy mám pocit, že jsem v KLDR ten co se nepoklonil soše velkého Kim Ir Sena.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Proč není možnost nechat lidem svobodu? Ti co milují GFE a podobné truhlíkoviny pro lamičky, ať si používají GFE, ti co nemají rádi bloatware ať si instalují ručně balíčky z webu?

Kdyby totéž udělalo AMD, budu jej kritizovat taky, protože já ze zásady odmítám nějakého černokněžníka, který se "postará" za mě, výměnou za mou virtuální duši (registrace, "neodolatelné nabídky", šmírování). U běžného SW existují alternativy z kterých si můžu vybrat, ovladače jsou ale nezbytná součást HW a nainstalovat je jednoduše musím. Tak prosím nestav toto jako projev nějakého "fanATIsmu," když to s tím nemá vůbec nic společného. Naopak tvůj fandovský přístup bych označil za silně kontraproduktivní, kdy v zájmu oblíbené značky jsi ochoten překousnout a bránit její pokusy o "privatizaci" uživatelů. Já dokážu pochopit, že existují inteligentní jedinci co se každý den s rozkoší veřejně nimrají na Facebooku, Twitteru, YT, apod. ve svém soukromí, ale ty pro změnu pochop, že existují lidé, kteří si své soukromí chrání a přesto chtějí dostávat stejně kvalitní službu (kterou si zaplatili v HW) jako ti, co se upsali velkému bratrovi, protože zcela objektivně, neexistuje žádný logický vztah mezi povinnou registrací a přístupem k aktuálním driverům. A z takového pohledu dává tvá zmínka o KLDR hned jiný význam, nemyslíš?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Může se stát že ovladače vyjdou i několikrát měsíčně, například s optimalizacemi pro konkrétní hry. Hlavním účelem GFE je poskytnout uživatelům nejnovější ovladače pro jejich sestavu kdykoliv vyjdou. Jejich neaktuální verze můžou vést k problémům či přímo nehratelnosti jednotlivých titulů. Proto je zapotřebí aby byly co nejnovější. To u ruční instalace opravdu nelze, protože nikdo si nebude procházet stránky webu výrobce každý týden a ověřovat jestli nevyšla nová verze. Proto nemá význam dávat na stránky každou novou verzi s upravenými profily nebo ještě hůře s beta funkcemi, které můžou znemožnit chod aplikací, které do té doby běžely. Proto se NVidia rozhodla, že bude tlačit GFE a na web bude dávat pouze odzkoušené stabilní verze s delší časovou prodlevou. To nemá nic společného se zhoršením služeb pro ty, co si chtějí ovladače instalovat ručně.

Nevyužíváš doplňkové funkce GFE? Fajn, ale schovávání svých mindráků za kecy o šmírování, velkém bratrovi, NSA a podobné hlouposti u každého SW, který přináší svým tvůrcům nějaký response, je opravdu na hlavu. Napadlo tě třeba, že informace o HW je pro tvůrce velmi důležitá informace při psaní ovladačů, tak aby se vyhli nepříjemnostem s nekompatibilitou svých produktů a o žádné šmírování soukromí nejde? Bez ohledu na míru tvojí paranoii, nelze každý SW označit nálepkou velkého bratra a kritizovat jejich tvůrce za všechno co udělají.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak znova: mně to je buřt, já si ty drivery umím najít sám. A jeslti mě nvidia považuje za debila (což ty naznačuješ), tak je to další důvod abych si od nich nic nekoupil, protože já se cítím v současném stavu naprosto pohodlně a nevidím důvod, proč by mě měli omezovat šašci z nvidie (nebo AMD, abych zase nebyl označen za "fanatika"). S dovolením, co bude nainstalováno na MÉM PC si budu rozhodovat sám, ne nějaký pičičmunda z Indie nebo Kalifornie.

A když už GFE nebude šmírovat, tak proč teda vyžaduje registraci? K čemu? Na anonymní HW survey (ačkoli nechápu, proč bych měl být betatesterem zdarma) opět žádná registrace není potřeba.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

proc registraci ? treba pro lepsi zakomponovani streamovani, uz ted je tam v menu cosi s friendama a to bez nakyho id moc dobre nepude
zatim muzes jenom pres generovani linku

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo tě ale nenutí instalovat si GFE (případně si kupovat kartu NVidie). Nvidia bude dále publikovat ovldače na webu pro ty, kteří mají problém s registrací nebo je všichni všude sledujou. Tady jde hlavně o tu kritiku NVidie za to, že snad zhoršuje služby těm, kteří to chcou dělat ručně. To ale není pravda. Dále budou vycházet ovladače na webu a s tím se nic nemění, jenom už to nebudou dělat v těch velmi krátkých intervalech, kdy se nepřidávají žádné funkce, ale jenom upravují profily. Jednou za pár měsíců budou i nadále vydávat stabilní verze pro ruční instalaci.

FanATIsmus je v kritice prakticky všeho co NVidia udělá. Změna strategie vydávání driveru a na Diit se můžou zbláznit, div jim nezapalují baráky, byť většina těchto magorů má stejně grafárnu od AMD, protože oni by si od NVidie stejně nikdy nic nekoupili. Ale zanadávat si prostě musí, protože je to součást téhle pošahané kultury (nejenom) na Diit.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Dík žes mě teda odhalil. :-/

Takže jaké máš pro mě řešení, když nechci GFE a mám novou hru, která se starým ovladačem z webu nefunguje?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Běž do kina.
Přiště si kup něco od AMD. Ty budeš spokojený a AMD taky a ta zlá NVidia tě nemusí trápit.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Sice jsi mi neodpověděl na mou přímou otázku, ale i tak ti děkuji.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zkus na duckduckgo.com zadat název hry a karty:-)

Jak bylo napsáno výše, určitě je bude pár serverů orientovaných na hry či hardware nabízet.

P.S. Osobně to chápu jako službu pro lamy aproto je mi divné, že pro někoho, kdo vyžaduje ruční instalaci a chce mít PC pod kontrolou(beta verze???), je problém najít na internetu ovladače (vždyť se pro ruční instalaci nic moc nezmění).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

K problemum vede vyhradne instalace neceho, co nekdo prave vydal. A specielne u ovladacu to plati 1000x.

To samo trotl jako ty nemuze chapat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prejav "fanATIzmu" ale nie je vyjadrenie názoru ak sa ti niečo nepáči. Je to napríklad zbytočné označovanie GFE ako "truhlíkovina pro lamičky" či podobné narážky, ktoré nemajú s témou nič spoločné a ktoré sa u pár ľudí objavujú výhradne iba u produktoch firmy NVIDIA (je jedno či ide o SW alebo HW). GFE nie je predsa iba na sťahovanie ovládačov či nastavovanie hier. Slúži aj na nahrávanie, streamovanie či kooperatívne hranie a pod. Má proste o dosť viac funkcionality, ktorá je ešte k tomu naimplementovaná na mieru grafickým kartám od NVIDIe. Prečo by som namiesto tohto mal inštalovať X rôznych aplikácií, keď môže mať všetko v jednom a ešte k tomu priamo optimalizované na HW, ktorý používam? A hlavne ak ide o kvalitné prevedenie, ktoré by si mal problém nájsť u bezplatného SW (narážam teraz na ShadowPlay, ktorý na rozdiel napríklad od Frapsu nahráva video z hrania tak, že si to ani nevšimneš a v kvalite o ktorej Fraps môže iba snívať)?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Podívej, úplně stejný názor mám na lamičkoidní Raptr, který používám jen a pouze na nahrávání videa, jinak jej ani nespouštím a zejména se v něm neregistruju a AMD mě sere, že jej dává do autorun sekce registrů (odkud jej ovšem můžu bez potíží vykydlit, dokonce to jde přímo z toho programu). Kdo chce ať si jej používá, nikomu nic neberu, já jen ODMÍTÁM POVINNOST stahovat ovladače přes takový SW. Prostě nechci aplikaci na něco, co si můžu pohodlně zařídit sám - kdy chci, jak chci a když chci (nebo nechci).

Čtěte už proboha co píšu!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Odmítej povinnost jak chceš. Nikdo tě nenutí instalovat GFE. Nikdo nezakazuje instalování ovladačů ručně. Jenom vydávání pro ruční instalaci bude omezeno na stabilní verze s novýma fičurama bez pouhé aktualizace profilů. Viz můj příspěvek výše.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ty imbecile, ty netusis ze se to nainstaluje samo a odinstalovat to ani korektne nelze? Je to normalni virus. Je uplne jedno odkud ty ovladace postahujes.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Urážky? Opravdu? Na více se nezmůžeš?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

o "nucení instalovat" se pobavíme za rok, ano?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

takze zachvilu skidrow/reloaded nebudu len lamat drm hier, ale aj driverov :))

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Výběr gynekologa LOL. GFExperience není jen program pro automatický upgrade ovladačů! Pane Ježek to píšete tak schválně černobíle?! Je vidět že někomu lezete do prcky. Ať už někomu nebo sám sobě.
AMD nemá službu jako NV. NV to vynucuje aby lidé začali používat jejich fičury a zvykly si na ně. Tedy manipulace. Block aby měli překážku při rozhodování koupě AMD karty.

Zjednodušení update?! Vážně!!! Já každé třetí ovladače musím instalovat v safe modu protože se jinak správně nenainstalují. Automatický update od MS naistaluje veškerý soft od NV. Já nemám 3D tak proč to mít nainstalované. Další program a služba na pozadí. GFExp. Vám aktivuje 9 procesů na pozadí. K čemu mě to je když používám jen shadowplay. Nepotřebuji streaming apod.

GFexp je jen další bloatware. Ano zjednodušuje pro laiky práci ale pokud není možnost podrobného nastavení pro pokročilé uživatele tak to je a vždy bude jen bloatware.

Jinak ti co jsou zasvěcení a vlastně oné firmy tak ví jak dopadají aktualizace ovladačů na noteboocích.

Třeba od AMD ta game evolve sračka napozadí dokonce dokaže zasekat kompl že jej musíte resetovat a potom safe modu zakázat spuštění a potom reinstalovat či co.

Dělají služby které jsou možná super ale nejsou schopni je udělat pro všechny funkční. PC už dávno nejsou jenom hračkou. Je to pracovní nástroj. Lidé nemají čas se zabývat modrými obrazovkami apod. Potřebují pracovat. Připadá mi že MS úmyslně sabotuje PC gaming. Kde konzolisti pustí a hrajou hru tak my PC hráči ztrácíme svůj drahocenný čas jejím zprovozněním apod.

Hmm co asi čekat od konglomerátu. Matrix has you...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby vydávala Nvidia ovladač ke stažení jednou za 3 měsíce, tak je to oproti AMD pořád několikanásobně lepší. Pokud jsem dobře koukal na web červených, tak vydali letos "1ks" WHQL ovladačů. Úžasná práce. Navíc, teď nejde stáhnou z jejich download center nic, takže tam je prostě něco špatně a něco v té firmě nefunguje. ☺

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.