Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak se z Ježka stala socka

Autorove vnimanie viem pochopit a nikto mu ho neberie, ale autor by mal pochopit, ze vo vyssej spolocnosti platia nepisane aj pisane pravidla a tie vylucuju, aby sa clovek spraval a posobil ako socka. A je to o peniazoch a spolocenskom postaveni a ten kto nato nema tak sa vacsinou stavia do ulohy socky a tento postoj si obhajuje. Ako sa hovori, ten kto tvrdi, ze peniaze nie su vsetko, ten ich nikdy dost nemal:) Netvrdim, ze to plati aj pri autorovi, ale keby byval v luxusnej haciende, vlastnil firmu, daval ludom pracu, cestoval po svete, zarabal tazke love, mal vsetko co je dobre, stykal sa s vplvynymi ludmi atd. by jednoducho pochopil, ze je to ina dimenzia ludskej existencie. A ludia, ktori su vo vyssom leveli niekedy maju sklony vnimat bezny plebs za socky, ale to nie je obmedzenostou, len si uvedomuju, ze oni sa museli na vyssi level vypracovat tvrdou makackou a to im v kombinacii s peniazmi a mocou dodava silne a prirodzene sebavedomie. Aj v ludskom svete platia zakony prirody, niekto je lev a kral a niekto len seda mys, niekto je vodca a niekto ovca.

+1
-153
-1
Je komentář přínosný?

ten, kdo se skutecne vypracoval na svuj post temer z pravidla neni takovy imbecil, aby povrchne po lidech porvaval neco o sockach.... tohle delaji ´nedomrdli´ jedinci z bohatych rodinek nebo radoby podnikatele s vzdusnymi mlyny.

+1
+188
-1
Je komentář přínosný?

Urcita miera taktnosti musi byt zachovana. Tiez nebudem po niekom pokrykovat, ze je socka. Ale castokrat sa pozeram na ludi cez ich prinos spolocnosti, cez to, co v zivote dokazali. A mozno teraz budem s taktnostou na hrane a nech to Jezek nevezme ako urazku, ale aky prinos spolocnosti maju tieto jeho "socka-blogy"? No realne ziaden a este aj praca hajzel-baby vo verejnych WC je zmysluplnejsia ako tieto ufnukane dennicky obhajujuce autorove vnimanie sveta. Nech sa venuje clankom o foto, o linuxe, o tom co mu ide dobre a ma to aj nejaky prinos pre ostatnych. Mna dopalila ta veta o obmedzenosti bohatych. Za kazdym bohatstvom je kus prace, dokonca aj za tym, ktore ma na pohlad osemetne pozadie, ale sikovnym patri svet a sprostym lopata. Niekto uvazuje ako zarobit a niekto ako usetrit, lebo to zarabanie mu moc nejde, to sa da pochopit a nema zmysel to obkecavat nejakym pragmatizmom.

Pragmatizmus je typicky aj pre mnohych bohatych, lebo bez pragramatizmu by sa hore nedostali. Ale tieto blogy su vzdy len o jednostrannom pohlade autora a citit z nich, ze jedine jeho pravda je ta spravna. Mozno ho bavi byt sockou ako zadefinoval, ale nech nehodnoti inych a ich vnimanie. Poznam mnoho mladych a uspesnych ludi okolo tridsat, ktori dokazali uz tolko co mnoho ludi nedokaze za zivot, niektori su pragmatici, niektori moc nie, niektori davaju najavo svoj uspech, ale podstatne je, ze nieco dokazali, maju firmy, rodiny, penaze, postavenie alebo su sportovci, v skratke ludia, ktori si v zivote idu za svojim cielom a nechcu byt sockami a uvedomuju si, ze za svojim si museli ist tvrdo. A taki maju moralne pravo kritizovat.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Rajnoha: souhlas s tebou a těch 61 mínusek ti tam musela nacvakat sama redakce neboť to nechápu.

+1
-50
-1
Je komentář přínosný?

Aby to nezůstalo bez reakce: ty mínusy či plusy, to si, jak píšeš, nacvakáváte vy čtenáři. já osobně a věřím že ani nikdo jiný v redakci, nemám potřebu něco někde nacvakávat, ani jsem nikdy neztrácel čas tím, abych zjišťoval, jak to vlastně u nás / v drupalu funguje. tyhle +/- jsou nástroj pro vás čtenáře.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Zareagujem len na Teba. Verim, ze si pochopil, ze ludia ktori niekam smeruju sa navzajom podporuju aj cez niekedy nie prijemne postoje. Nakopavame sa do zadku navzajom, aby sme boli lepsimi. Vies co myslim.

Pre ostatne skutocne socky v komentaroch odkazujem, makat, makat, makat a pracovat na sebe. Nikto na primitivne luzy robit nebude. A ak pracu, osobny rozvoj a prinos pre spolocnost niekto povazuje za nieco zle tak nech sa rozbehne oproti prvej stene.

Najskor nieco dokazat pani, potom si hubu otvarat. Nikto na socky robit nebude! Takze makat!

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si přečetl všechny tvoje komentáře a nemám ani náznak pocitu, že máš pravdu. Životní zkušenost mě naučila něčemu jinému, právě, že ten co to vytvořil a vybudoval sám (nezdědil, nepřisál se na státní toky apod.), ten se chová právě jak autor píše.
On nenapsal, jak mu vnucuješ ty, že když přijde na společenskou akci jako ples v opeře půjde "modrákách", ale že když se pohybuje tam kde to nevyžaduje společenská dohoda, chodí v tom čem se mu je dobře apod.
Právě ve svém okolí mám ty úspěšné co makali i ty co přišli a "dostali". Na nich je vidět rozdíl v postoji k oblečení (nevkládat co děláš ty, ala ples v opeře v modráckách). Ti co řvou nejvíc o oblečení i na rodiiném opékání špekáčků jsou jenom ti co k tomu přišli, ten co si to vidělal prací toto nikdy neudělal...

Takže, bych hádal, že ne autor, ale ty budeš s těch co mají holou prdel a oblečením a akcemi kterých se učástníš pro pocit, že někam patříš se definuješ právě na ten plebs co říká socky...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Když se tu takhle řeší, co používáte v počítači, neplánujete třeba obdobný článek ?
http://arstechnica.com/gadgets/2014/11/where-and-how-do-ars-staffers-wor...
Představení na čem jednotliví členové redakce dělají ?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

rajnoha, nejsi nahodou peclivym odberatelem casopisu ala https://www.firstclass.cz/ a jim podobne? uplne miluji kecy tech mladych kteri cerstve podnikaji a jsou radi ze se uzivi, ale hubu plnou kecu ohledne toho, ze uz dokazaly za posledni 3 roky mnohem vic, nez ostatni za cely zivot..... totalne povrchni a sebestredny pristup odsuzovat nekoho podle toho, kolik vydela penez.... i ta uklizecka muze prece ve volnem case hrat ve filharmonii a mentalne byt podstatne na vyssi urovni nez ´zbohatlej´ borec ktery si lesti sve ´tezce´ upocene BMW z leasingu..

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslíš ty podnikatele z H1, kteří si koupili BMW na úvěr, pak firmu prodali konkurenci a teď o tom píšou blogy jakej to byl progress, jsou nesmírně chytří a všemu nejlépe rozumí?

Zažil jsem jednoho přistěhovalce v Arménie, který dělal frajera, chvástal se na internetu fotkama vedle nového (později vyšlo najevo, že půjčeného) BMW řady 5, tvrdil o sobě, že řídí samé sportovní a premiové vozy, velkej frajer to byl, jen do té doby než mi to nedalo, hodil jsem jeho jméno do OR a zjistil, že spoluvlastní tři prázdné schránky (prázdné s.r.o firmy se sídlem v paneláku), bydlí za Prahou v Ořechu v domečku na kterém leží v KÚ zástavní právo bance, jelikož je na hypo a před ním mu parkovalo jedno BMW řady 3 z roku 89 a druhá E46.

Poslal jsem mu fotky jeho sestry od bazénku, které měla na profilu vkontakte s dovětkem, že můj fotr je trojnásobný vrah a ve sklepě ubil k smrti...a k tomu dal jména pohřešovaných osob z databáze Interpolu.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

drogy jsou spatne, aaanoo

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Rajnoha zapada presne do skupiny ludi koli ktorym je na svete taky bordel!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu hovořit za Ranjhoju, ale za sebe ti povídám: "Díky! Krásně jsi mě zaškatulkoval a to jsem jen malinkatej OSVČ. Nepřítel státu."

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jako, že jsi jako Rajnoha a když jsi jako OSVČ někde na fušce a jdeš si kouopit sváču, tak přijedeš nejprve domů přesedneš do svého báwa dáš na sebe smoking a jdeš do kauflandu koupit rohlíky? :D

Jo, pak ano jsi jako Rajnoha, ale nepřítel státu, ale jeden s joudů kteří si hrajou na firstclass i když maj holé prdele... :D Takže, ti přeji aby jsi si ten status užíval, a až si někdy uvědomíš, že ti skutečně frstclass se akcí apod. učestní protože musí a lidé jako ty a rajnoha, že chtějí, pak pochopíš o čem autor a ostatní mluví a proč se vám smějí :D

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Moc do ruk ludu! Nech zavladne sloboda, rovnosť, bratstvo! :D

Rajnoha pise zase tie svoje neopravičiarske sračky školy Sionskej z ktorych je mi obecne na grcanie! Obhajoba vseobecne rezsireneho drancovania svetovych zdrojov malou skupinkou vyvolenych je zločin proti ludstvu!

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Z hlediska technologického pokroku, nebo pokroku všeobecně, vámi uvádění pragmatičtí bohatí společnost nikam neposunuli. Možná dokázali využít příležitost lépe a rychleji, možná k tomu dokázali využít lépe i své bližní. pokud bychom hovořili o rozvoji společnosti pak už téměř jednoznačně vaše teorie bezohledných ostrých loktů pokulhává. Už ve starém Římě byla vrstva boháčů - ovšem co po nich zůstalo? Nějaké ty archeologické vykopávky, toť vše.
Myslíte, že např. kolo vynalezl nějaký pragmatický člověk, opásaný nejdražší kožešinou, se zlatou náušnicí v uchu? I kdepak - nejpravděpodobněji to byla nějaká vámi neoblíbená "socka", nebo aspoň člověk, mající z vašeho pohledu nestandardní životní styl (i na tehdejší poměry). Jít si tvrdě za svým, jak vy píšete, automaticky neznamená posouvat svět dál, neznamená to, že přispíváte "víc".
Je to zkrátka rozdíl v pohledu na svět - někdo musí mít vše a ani to ho neuspokojí, někdo hledá svět uvnitř sebe a pokud poctivě hledá a najde, bude mít už navždy dost.
A na závěr - budete-li mít v životě těžkou chvíli a budete cítit potřebu se někomu svěřit, půjdete spíš za chlápkem se zlatem v ústech který ví o vše světě, nebo spíše navštívíte někoho kdo má seprané džíny, ale ví vše o životě?
Jak říkám, je to věc přístupu.

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze je to vo vacsine uplna spodina spolocnosti co prisla k peniazom cez rozne kontakty a legalne podvody. A takyto clovek chce o niekom vyhlasovat, ze je socka? Ako bolo napisane, clovek, co k peniazom prisiel tvrdou pracou vacsinou nesudi takymto sposobom.

+1
+91
-1
Je komentář přínosný?

To víš že jo, to jsou přesně lidé, jako tento: https://youtu.be/DBxepoab9h8

Ale na druhé straně je nutné vzpomenout i Wericha: https://youtu.be/Um7NgSrzrtI

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Právě že ti z té tvoji vyšši společnosti se z velké části nikam nevypracovali, ale majetky zdedili, nebo k nim prišli nějak náhodně.A ted si tady hrajou na jaký si célébrity a bohužel jim to spousta lidi žere.

+1
+48
-1
Je komentář přínosný?

rajnoha ci iny nick na svetamdhardware)) urobil si uzasny pocin na internetovom svete CZ/SK.
fanaticky a asi aj chory ludia na ceskom internete tvrdohlavo obhajujuci amd ati uz od 1998+ odkedy ja citam denno denne cesky net.
su z teba hotovy, ked ty argeumentujes logicky a vecne oni maju len narazky a prekrucanie faktov aby s toho vzdy vysla amd dobre.. jezek len bezny cesky cloviecik akych stretnes a zabavis sa na nich .
k pc hardware by sa mali vyjadrovat ludia co nieco testuju v tazkej prevadzke . 24/7/365
pisu tu ludia co nemaju ziadny pc doma, alebo len taky co menia raz za 5 rokov a idu kecat nieco do a O fungovani pc hardware.. vzdyt 99% ani v zivote nevideli len googlia a su mudri ako truhlik z lidl taskou . nam co rocne minieme na pc hardware 4-5 ciferne ciastky v eurach.
takze cim viac minusiek tym pravdivejsi prispevok. vela zelenych + -dittHujer )))

+1
-47
-1
Je komentář přínosný?

Rajnoha: Víš, když umřeš, tak nevíš, že jsi mrtvý, ale pro ostatní to je těžké.
To samé platí, když jsi debil.

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

Ty musis mat velmi smutny zivot :D Seda mys, lev, vodca , ovca ... :D :D :D nemozem sa prestat smiat uz 5 minut. Z penazi robis Boha a pritom skoncis ako prach v zemi rovnako ako pan Jezek, rozdiel je ten ,ze ty prezijes zivot mozno luxusnejsie ,ale len preto lebo si si to takto vybral, vybral si si to ako svoju zivotnu prioritu a snazis sa to podstuvat ako ten jediny spravny smer ... bohuzial tych smerov je nekonecno, ale ty zaslepeny hmotnymi statkami ich nie si schopny vidiet a pochopit. Cim dalej tym viac rozmyslam ako sa zacinam na zapade citit nedobre, vsetko sa tu toci len okolo penazi a skutocne hodnoty miznu kdesi do prdele. Paradoxne najlepsie som sa citil na miestach kde ludia nemaju ani tolko co posledna socka na Slovensku, vsetko vsak vyvazili svojim pristupom k cloveku a to je to co ma daleko viac v zivote tesi a zaujima ako nejake zbieranie nepodstatneho kovoveho srotu do svojho zivota.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně zdaleka ne všichni bohatí pohrdají těmi chudšími.
A skupinu, která chudšími pohrdá, z velké části tvoří dalo by se říci „socky s prachama“.

Prostě lidi, kteří nic moc neumějí a nic moc nedokázali a ani ty peníze nevydělali, ale typicky jim buď nějak peníze spadly do klína, nebo se nechávají od někoho živit.
Tam je to logické, protože se od těch socek liší vlastně jen drahými věcmi.

Bohatí, kteří fakt něco dokázali a ty peníze vydělali, podle mě zdaleka tolik neškatulkují podle majetku.

A druhá věc: Podle průzkumů údajně víc peněz koreluje se šťastnějším životem jen do chvíle, než člověk vydělává tolik, aby nemusel řešit, jestli vyjde.
Ze zkušenosti bych s tím souhlasil.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Úplně nevím, jaká pravidla platí třeba ve společnosti ve které se pohyboval Steve Jobs, ale chodil zcela bežně bos a to i v práci a nebyl problém ho potkat v ošoupaných kraťasech - taky taková socka z Kauflandu ... :-)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

ted jen nevim jestli jsou smutnejsi ti povrchni chudaci u kauflandu a nebo ten ´nador´ ktery vam nasadili do hlavy...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

zaujimavy blog na zamyslenie.
hlavne pre niektorych diskutujucich

+1
+44
-1
Je komentář přínosný?

Slovo socka tak vlastně po letech beru spíše jako označení pro v dnešní době ne tolik oblíbený pragmatismus. Ano, nemám Windows 10, nemám Photoshop, nemám Core i7, nemám hi-end grafiku, nemám 4k monitor, nemám nejnovější iPhone, nemám „oktávku ftédéíčku v metle a na hlínách“. Mám Linux, mám GIMP, mám PC, které mi postačuje, mám tak obyčejný Android, aby plnil mé potřeby.
:-)
k niecomu podobnemu som sa prepracoval po 20 rokoch v IT.
pred 2mi rokmi som predal hiend pc a ostal na barebone s celeronom.
setrim na elektrine (doma 3x RPI, 2 moje desktopy (bezny zotac a workstation s xeonom), polovockin desktop a "server" plus 2x Macbook Air (reprezentovat musim)) fototechnika vyssej rady (nikon d700, D3 a D80) ale netaham sa za novinkami, zivy ma to a nema ma to aj pripravit o peniaze :-) na tom mam ine veci. Pouzivam Xiaomi a celkovo mam veci skor pragmaticke ako luxusne (luxus mam akurat audio sustavy :D)
Hlavne inak sa k tomu stavia clovek ked si vsetko musi financovat sam, plus hypoteka a domacnost, to nie je dostat od rodicov a nestarat sa o to co to zerie

+1
+51
-1
Je komentář přínosný?

Dle tebe si pragmatik nesmí koupit nové auto s příplatkovou výbavou, špičkový laptop a kvalitní telefon "dražší" značky? Stydět se za novou Octavii Scout s metalízou, navigací a příplatkovou výbavou nebudu. Vydělal jsem si na auto sám a naložím do ní celé modelářské vybavení, soutěžní loď, a nejezdím s ní jen po dálnicích. Obvykle až k vodě nevedou. Musel jsem si koupit přívěsný vozík (v bazaru), zaplatit za nosník se spouštěčem pro těžkou loď, kterou do auta opravdu nenaložíte. Ovšem nástavba, palivo, rádio a další vybavení zabere celý kufr Škodovky. A vidíš, jsou 4 hodiny ráno, místo spánku stále opravuji porouchanou hydrauliku dělové věže, protože jsme domluvení s modeláři - přáteli a budeme zkoušet synchronizaci 3.8mm děl ve čtyřech věžích s cvičnými terči. To znamená další náklad, který musí na střechu, "do rakve". Nafukovací člun, dřevěné makety lodí - terče a to všechno musí auto odvézt. Přeji dobrou noc.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pragmatik si to koupí, nemá potřebu to okecávat a hlavně za volantem toho na silnici jaksi jedná s respektem k jiným pragmatikům, kteří si z čistě pragmatických důvodů pořídili Citigo, nebo dodnes jezdí ve Felicii... :o)

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

preco nie, moze.
Ale Oktavka by to u mna nebola :D
Davam prednost 4 kruhom alebo trojcipej hviezde.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

neviem co je na tom na minusky. A6 mam na firmu MB c6 z 2009 je moja hracka na okruhy

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ono upřímně řečeno, dneska značka auta už o statusu jeho majitele vůbec nic nevypovídá. Hrátky na snoby se dneska přesunuly o řád výš než je značka auta. Auto samotné dneska už žádný snob-status neznamená pokud neparkuje v garáži baráku stojícího ve čtvrti, kde metr čtvereční pozemku stojí aspoň 5 tisíc, příp. často spíš ještě mnohem víc. :P
Takže kdo si dneska chce hrát na snoba a chce aby u toho nebudil jen útrpný úsměv, tak k tomu nutně jako jednu ze základních propriet potřebuje barák jehož samotný pozemek se pohybuje v řádech mnoha mega.... :P

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Já rozumím co tě vedlo k napsání tohoto článku do blogu, ale ty bystřejší to beztak už dřív napadlo a ti ostatní to nepochopí i kdybys je kopnul do zadele ... Tvé hodnoty naprosto sdílím. ;-)

+1
+70
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem zase ignorant. Opět jsem to nedocetl dokonce. Zaprvé kvuli podivnemu formátování - ty odstavce jsou fakt dlouhé. Zadruhé protože bylo už po prvním jasné, že jde o autorovu sebeobhajobu životního stylu a vzkaz pro všechny, kteří s vámi tento pohled nesdileji - že jsou tupci, kteří ještě nedospěli k životnímu poznání s kterým vy jste se dokonce už narodil. Lidí jako vy se pohybuje v IT spousta. Inteligenci stranou. Hlavním rysem je sebestřednost a naprosté přesvědčení o vlastní pravdě. Většinou bývají spíše introverti a preferují čistý pragmatismus. Často nekladou velký důraz ani na svůj vzhled, pach, popr osobní hygienu - považují to za druhořadé. Mají většinou rádi dekadentni styl - černou, metalovou hudbu, apod. Prostě taková typická česká verze nerda. Naproti tomu socka je někdo, kdo se pohybuje na hranici chudoby a tedy nový pc si koupit nemůže, což snad není váš případ. K čemu potom ta obhajoba..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

K ničemu samozřejmě, je to jen další blábol, další vata pro tento web, ale to co jste napsal Vy, to mě zaujalo, nad tím bych se pozastavil raději ...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, David Ježek tento blog napsal jako reakci na dlouhodobé napadání jeho osoby ze strany vaší a vám podobných. Ten výraz "socka" jste mu přisoudili vy, a teď mu ho zas chcete upírat? ;-)
Mám dojem, že vám ani tak nejde o to, co David Ježek píše jako o to, že to píše právě on. Zkrátka jste na něj alergičtí, přiznejte si to. Pak to ale nesměšujte s důvody jinými a poctivě si to přiznejte.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když už to vztahujete i na mě, ukažte mi kde jsem autora tak osočil. Naopak, přišel jsem vyjádřit názor do diskuze k článku a to ten, že socka není. Co tím autorovi upírám? Být sockou? Cmon..

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

".....Většinou bývají spíše introverti a preferují čistý pragmatismus. Často nekladou velký důraz ani na svůj vzhled, pach, popr osobní hygienu - považují to za druhořadé. Mají většinou rádi dekadentni styl - černou,......" Vystudovaná IT VŠ....
Jéjej, vždyť vy popisujete mě a to dokonce velmi přesně. :P :P Teda, ....až na tu metalovou hudbu, protože preferuju rock. :D

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Naposled jsem výraz socka slyšel (když vynechám inet diskuse) od jedné slečky sekretářky jejíž intelekt mírně překonává varnou konvici, ve které vaří vodu na kafe šéfovi. Takže bych si s tím moc hlavu nelámal... :o)

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Varná konvice je jako příklad poněkud ošemetná. Většinu času má sice něco kolem dvaceti, ale místy dosahuje hodnot okolo stovky ;)))

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Pravda. Je to ovšem krátkodobý extrém. Při dlouhodobém vystavení těmto hodnotám by došlo k nezvratné poruše hardwaru.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Hm. Čekuju, že se budu muset omluvit naší varný konvici... ach jo. :o)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Já pana Ježka chápu. Někdy je lepší se tvářit jako socka a pak překvapit, než se tvářít jako miliardář a být sockou... Stejně je dopré se tvářit jako hlupák a být chytrý, než se tvářit jako chytrý génius a veskutečnosti mít IQ bublající trávy či houpacího koně...Na co pořizovat novější PC, když stávající plně dostačuje.

Moje sestava je:
CPU: AMD Phenom II X6 1090T Black Edition
MB: Asus Crosshair IV Formula
RAM: Corsair XMS3 Classic 8GB (2x4GB) DDR3 2000MHz CL9
GPU: EVGA GeForce GTX 470 1280MB SuperClocked
System HDD: OCZ (OCZSSDPX-1RVD0120) RevoDrive PCI-Express SSD 120GB
Other disks: HDD1 500GB, HDD2 WD 2 TB, HDD3 2 TB, HDD4 3 TB, HDD5 WD RED 3 TB
Case: Antec DF-30 Dark Fleet Mid Tower Gaming Case
Cooling CPU: Noctua NH-D14 Six Heatpipe Dual Radiator CPU.

dříve OS Windows 7 PRO 64, potom Windows 8 PRO 64, nyní Windows 8.1 FPP

monitor HP2210m

Většina komponent zakoupena v Kanadě v roce 2009/2010. PCI SSD využíváno denně ke všemu možnému. Mám zazálohovaný obraz disku, proto jsem instaloval různé OS, dělal pokusy a slouží dodnes - tedy do kleknutí grafické karty, ale už je to opraveno a zase frčí... Byl jsem ale nucen koupit jiný počítač (nevěděl jsem jak dlouho bude vyřešení záhady zatuhnutí trvat). Umřely jen 2 staré disky jeden asi 320 GB a druhý taková ta zvláštní kapacita 1,5 TB - té 320cítce jsem se divil, že neumřela dříve...
Koupil jsem (nic jiného lepšího neměli a přiznávám, že jinak bych to nekoupil) Acer Revo One RL85, je to taková malinkatá bílá kostka. Specifikace jsou i3-4005u, 4GB RAM, 2TB HDD, přidal jsem 120 GB SSD (možná koupím 240 GB s tím, že 120tku dám známým- je fungl nová). Počítač jsem koupil někde v lednu 2016 v Anglii s anglickým OS Windows 8.1 64 OEM...Jsem překvapen, ale počítač frčí svižně a zvládne i Skyrim - což jsem myslel, že se bude sekat a neseká.. Nejsem vyloženě hráč, ale občas si něco zahraju.
Pokud mě dá AMD/Intel důvod koupit něco novějšího (důvod by to musel být opravdu pořádný), tak bych pořídil nový počítač. Ten by musel mít DDR4, dost výkonný a posuzoval bych jesli pořídit čisté CPU + grafiku, nebo APU. Záleželo by na testech a možnostech CPU. Dále NVMe SSD 240 GB, 240 GB SSD na zálohu obrazu, aby obnova byla blesková.. Jinak nevim. OS asi Win 8.1 64 FPP..

Auto také nové kupovat nebudu - možná časem leda Teslu model S v plné parádě - jen mě fascinuje ten dojezd a skvělé hodnocení uživatelů. Auto na baterie je super věc.

Foťák také nový kupovat nebudu, leda skla. To už bych raději koupil kameru..

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tady je většina v pořádku, jen ta užraná GTX470 mi tam dělá vrásky, možná lepší vyměnit za něco novějšího v podobě 750Ti a mít spotřebu o notný kus lepší. A hluk asi tak :)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Prostě socka

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Jistě časem vyměním, ale momentálně nebudu investovat, leda až na trh příjde AMD ZEN, nebo Intel Skylake-E s LGA 3647 na který bude mít smysl dělat upgrade. A v té době už by byl dostupný Radeon RX 480, která má 36 výpočetních bloků, co by za předpokládané nezměněné základní konfigurace odpovídalo 2304 stream-procesorům a 144 texturovacím jednotkám.... Předběžná cena prý 199 USD... Tak uvidíme..

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Čím více se klacíkem do lejna šťourá, tím více smrdí. Jeden blog na toto téma stačil, tato nastavovaná kaše plná klišé už není ani zábavná, ani poučná, ani nesděluje nic nového.

Nemám nic proti tomu, když si autor občas ublogne na podobné téma, ale tady se už jen bohapustě recykluje a impuls v podobě deprivovaného náctiletého pitomce pronášejícího provokativní kecy to nemá šanci omluvit, protože takové situace řeší zcela efektivně instantní hurónský smích.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak pre mna socka ako slovo uz davno stratilo povodny vyznam. Je mi jedno ci ma kto peniaze alebo nie. "Socka" oznacujem tych co maju v hlave prazdno, hlupakov a obmedzencov. Arogantnych soferov, psickarov, fajciarov ... ludi bijucich sa v obchode pri akciach, ludi co vezmu na byt hypoteku len aby si mohli kupit ojazdene audi, bmw, iphone aby susedia zavideli ... Penazi je v mojom okoli dost, napriek tomu "socky" su vsade a neda sa im vyhnut.

K p. Jezkovi - dospel do urciteho stadia poznania a evidentne ho bavi podelit sa on s citatelmi - znova a znova :-). Socka nie je vhodne oznacenie, skor "setrny pragmatik". Som na tom mozno podobne ... moj prijem len rastie - ale do elektroniky, pc davam historicky uz len malo penazi. Jednak nie je cas a na druhej strane po skusenostiach viem ze to je vacsinou "the same shit".

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Článek se mi moc líbil. Přidám vlastní zkušenost. :) Když jsem dokončil v roce 1998 stavebku, tak v našem okrese byla nezaměstnanost 15% a plat v oboru okolo 6000kč čistého. Měsíční jízdenka na autobus tehdy stála 990kč. Bylo lepší zůstat sockou s 3000kč podporou v hmotné nouzi a rozdíl do průměrného platu si vydělat u kamaráda na stavbě rodinného domu. Jako socka jsem si našel přítelkyni, se kterou žiji už 16 let. Později jsem si našel zaměstnání ve firmě, kde zaměstnavatel neokrádá a netrpí platební neschopností. Dva outsideři tak postupně rekonstruovali rodinný dům a vcelku slušně jej zařídili – bez dluhů! A teď jiný příklad. Můj kolega v práci si vzal manželku z rodiny, která si „hraje“ na vyšší kruhy. Dodnes musí dokazovat před tchánem, že jí je hoden. Má z toho nervy a řeší jen peníze, peníze a zase jen peníze. Naposled se rozčílil během mé nezávazné diskuze s kamarádem, na téma peníze ve hře Eurotruck Simulator II... Chvíli poslouchal náš rozhovor, kolik-že milionů máme na kontě a kolik máme kamionů v garáži a pak to nervově nezvládl a vybouchnul. :-D

Když jdu Okay Elektrem, tak za tím chlapem v maskáči a teniskách vyšlou prodavačku aby náhodou něco neukradl... Netuší, že má našetřeno tolik, že si může koupit to nejdražší co tam mají a ještě mu zbude. Nebo má hloupá tlačítková Nokie ( ani nevím typové označení, neřeším to ) omotaná lepící páskou kvůli několika pádům v práci, se stává terčem posměchu. Budou ti smějící se kluci ve svých 35 letech sedět na své vlastní zahrádce s vychlazenou Kofolou, nebo budou bouchat přesčasy, aby zaplatili hypotéku a živobytí finančním spekulantům? Žijeme jen jednou. Nemám v plánu se honit za fata morgánou, kterou lidem do hlav nasírají reklamní agentury. Úplně neovlivnitelný však nejsem a do svých koníčků jsem nacpal dost peněz. Jako fanda PC dnes jedu na Phenomu II X4 925 a přemýšlím co dál. CPU za 3500kč je pro mě strop. Buď počkat na nějaký ten levnější ZEN, nebo koupit odemknutý Pentium a za 5 let jej vyměnit za i5 z Aukra nebo bazaru za 500kč. :-)

Být sockou není vůbec špatná volba, pokud nejste bezdomovec a alkoholik. Podstatě máte větší schopnost kontroly nad svým životem. Pokud by došlo k nějakému hlubšímu ekonomickému otřesu, nemám dluhy a tak mi nemůže nikdo nic sebrat. Odpojím dům od elektřiny a plynu, koupím spacák do -20°C a okolní události mi můžou vlézt na záda. :-)

+1
+92
-1
Je komentář přínosný?

Naprostej souhlas :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ta prodavačka v Okay se za tebou neřítí, aby ten chlap v maskáčích a teniskách něco neukradl, ale aby mu něco střelila. Kdysi se nechal zákazník rozkoukat a pak se šlo na věc, dneska firemní politiky těhle Pláneí a Oukajů velí zavěsit se zákazníkovi na prdel dřív, než se mu na ní zavěsí kolega. Kdysi se totiž jelo na plnění plánu prodejny, dnes si ti prodavači jedou na sebe a pokud neprodají - smůla. První a druhý měsíc jdou domů se základem (obvykle minimálka), ten třetí jdou domů přes ÚP. Dlouhodobě tam dnes vydrží dělat jen individualističtí sobci...

Jinak s tou sociálkou v letech 1998-2002 souhlas. To byla prdlá doba, kdy byla minimální mzda 4.500-6.000Kč hrubého měsíčně, ale socka dala KOMUKOLI staršímu 18ti s českou občankou něco přes 3.000 čistého jen tak za jednu návštěvu měsíčně...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

" jedna z těch čtyř socek je redaktor IT webu, další je těsně před dokončením FAVky, další již Ing. z FAVky má a ten poslední kromě Ing. i Ph.D. "
Dalším druhem je mentální socka, která si potrpí na to, kdo je čím a jaké má tituly. Jak se tímto někdo začne ohánět, tak víte, že máte před sebou blba. Nejspíše od narození.

+1
+54
-1
Je komentář přínosný?

Jaj, pane Jezku, vy ale musite byt v jadru nestastny clovek :-(
Tak neco nepotrebujes, tak sis to nekoupil, no. To je teda panecku dulezita vec, o ktere je potreba opakovane psat do sveta, aby to vsichni videli, jak jses lepsi clovek, protoze si nekupujes veci, ktere nepotrebujes...
Normalni clovek tohle proste neresi. Pokud nekdo ano, velmi obvykle ma nejaky mindrak.
Cestina na to ma hezke pojmenovani: Z nouze ctnost ...

Me teda prijde docela normalni, ze si proste koupim to, co chci, a to co nechci, si nekoupim.
Pred 4,5 rokama jsem dal za PC asi 125k, protoze se mi chtelo. Taky jsem si o malicko drive koupil auto, to uplne nejlevnejsi na trhu, protoze se mi chtelo. Nemam o tom napsat 10 clanku ?:-))

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

karma +

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"Pravda, z prvního dojmu, vzhledu naší čtveřice a značky a stáří vozidla opravdu nemohl usuzovat, že jedna z těch čtyř socek je redaktor IT webu, další je těsně před dokončením FAVky, další již Ing. z FAVky má a ten poslední kromě Ing. i Ph.D."

Davide více méně chápu tvé pohnutky i názorově to vesměs sdílím až na to viz výše. To, že má někdo titul, vůbec nic neznamená a to jak to píšeš vyznívá jako povyšování lidí s titulem (vás ze článku) právě nad ostatní.

Naopak moje vlastní zkušenosti mi už mnohokrát ukázali, že lidi s tituly jsou většinou "jednostranně" (pouze ve svém oboru) inteligentní a pro reálný život nepoužitelní. Čož je tím, že tráví mládí (kdy toho člověk nejvíce absorbuje a utváří se) ve škole a ne v reálném životě a chybí zkušenosti. Znám opravdu hodně lidí s titulem Ing. jsou extrémně inteligentní v oboru, který vystudovali a naprosto bez empatie a jako lidi odporní.

Z toho co tu poslední dobu píšeš, mi připadá, že tak nějak hledáš sám sebe. Jestli to má ve virtuálním (nereálném) světě, kde píšeš pro virtuální (reálně-nereálné přezdívky) smysl, musíš posoudit sám.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Můj tatínek je gynekolog, celý den sahá rukama mezi chlupy, večer přijde domů a těma samýma rukama připravuje rodině večeři, už jsem si zvyknul.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Že si tou istou rukou utiera zadok, ti nevadí ?

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Za mě Socka je trapné slovo jeto totiž hovorová zkratka ze Sociál což samo osobě je zkratka Sociální nebo spíše Sociální Případ.

Upřímně řečeno nepoznal jsem za život moc lidí kteří ho používají alespoň né dospělých. Jedna spolupracovnice označuje Sockou > Tramvaj. Navíc v kontextu jdu na socku stejně pořád trapné ale vtipné je tím referuje k 1/3 možná 2/3 národa kteří jezdí tramvají do práce. Já bych neřekl že autor je Socka spíše > škudla (škudlit) > Synonyma: skrbla (skrblit) > Synonyma: šetřil (šetřit) možná přímo šetřílek.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Však máš úplně normální střízlivý pohled na věci Davide. Já jsem měl třeba v životě štěstí, že jsem se narodil do rodiny a místa kde jsem se narodil, že jsem se poctivým studiem dopracoval k slušnému, né však k závratnému platu, který mi umožňuje žít si malinko nadstandardněji, ale opravdu jen malinko. Stačí ale málo, a všechno může být jinak. Kolikrát taky šetřím na věcech a nepotřebuji si kupovat nejnovější věci. Trpím teď poslední dva roky taky trochu na G.A.S, ale je to zároveň i můj koníček. Až na můj posledni foťák kupuji všechny těla second-hand. Auto mám takové, aby mě zbytečně neokrádalo o peníze, kterýma můžu udělat radost rodině, přátelům nebo sobě. Mohl bych si dovolit daleko dražsí auto, ale na co? Jako nějaký symbol? Mobil taky nepotřebuji obměňovat co dva roky apod. Mám určitý standard, který mi teď vyhovuje a to je vše co potřebuji.

Je pravda, že jsem se tu sem tam snažil hloupě povyšovat nad některé ostantní jedince apod, jako že "já jsem vystudoval výšku v zahraničí a díky tomu mam rozumný plat a co jsi ty", ale to byli jen opravdu hloupé provokace, které už nepraktikuji. Sem tam se snažím zafrajeřit, že mám to a tohle, ale přitom nic extra zvláštního, co by němělo dalších pár miliónů lidí nemám. Peníze jsou v dnešní době důležité, protože umožňují větší svobodu, ať už jen pohybu, ale pro mě je nejdůležitější to, že mám skvělou rodinu, přátele a nově i manželku a že žiji v místě a době relativního míru. Za peníze si člověk štěstí nekoupí. Šťastný a spokojený život si člověk musí budovat určitým rozumný, moudrým a inteligentním jednáním a hlavně spravedlivým a dobrým chováním k ostatním, musí mít k tomu také příznivé podmínky ve svém okolí. Je pravda, že společnost je celkově třídní, že né všichni jsme si v životě úplně rovni, že né všichni máme stejně dobré startovní podmínky do života, nejsme všichni stéjně přínosní pro společnost. Ale před smrtí jsme si rovni všichni a obecně veřím tomu, že můj život nemá větší nebo menší cenu, než život kteréhokoli jiného člověka na této planetě. Všichni by měli mít stéjné právo na radost v životě a na seberealizaci. Někteří mají jen více štěstí než jiní a čím více lidí na zeměkouli dosáhne určítého dobrého životního standardu, tím lépe pro všechy, protože se bude dít méně špatných čí nežádoucích věcí. Šťastný člověk musí oplývat určitou moudrostí, která plyne většinou ze životních zkušeností a ty Davide určitě určitou dobrou moudrostí oplýváš.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Celá tato demokratura je jenom virtuální realita.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

"Ano, nemám Windows 10" - to se mi líbí, mám Windows 10, nejsem socka! :D

Jinak s článkem v mnohém souhlasím - taky si kupuju nejčastěji to, co potřebuju, v takové kvalitě, aby to stačilo - ale pozor, to neznamená nejlevnější šmejd. Léta mě poučila, že střední kvalita je ideál, vydrží a poslouží, ale není předražená. Minulý PC mi sloužil 5 let, loni jsem do něj investoval sockovských 16 litrů, takže zase poslouží dalších 5 let. Ale trápit se při úpravách fotek s Celeronem, to ne, na to si svých nervů příliš vážím (nejsem právě kliďas :-) a nemám Photoshop :-) ). Navíc překomprimuju film do H265 v přijatelné kvalitě za 15 minut díky i5-4590 a GTX950...

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Mě je jasné, že si pan Ježek nemá potřebu kupovat Core i7, když na jeho práci stačí Core i5. Co mě ale odrovnalo je tohle: nevím už jak to bylo přesně, ale pan Ježek to vyjádřil v tomto smyslu Měl jsem pracovní 27" CCFL monitor pracovní plocha navíc byla dobrá, ale mělo to velkou spotřebu, takže jsem koupil ten nejlevnější 21" acer s extra pomalým VA panelem, 16:9 se na práci moc nehodí, nejde na tom hrát hry, je to malé, obraz se rozmazává, z agresivního overdrivu mi tečou nervy, v OSD je na dlouhé lokte najít regulaci osvětlení, divně to invertuje barvy, takže pořádně nic nevidím..
Ale jsem maximálně spokojený, protože to bylo levný, a má to malou spotřebu, takže už se to x-krát zaplatilo, a co se týče her, tak na ty beztak nebudu mít čas

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, další článek z kategorie deep in ježek...

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Autor se bohužel, jako vždycky mílí, protože jako Socka se označuje ten, který dlouhodobě nepracuje a pobírá sociální dávky. Autor souhlasí s tím, aby někteří jedinci nepracovali a tyto neoprávněné sociální dávky pobírali?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak vidím, tak mi některé duševní kreatury dávají minusy, protože asi patří k neoprávněným pobíračům sociálních dávek. Že se nestydíte a nejdete raději pracovat?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Mínus jsem ti nedal, ale mýlíš se ty. Za socku se označuje ten, kdo může makat jak chce, ale stejně nemá prachy na "radovánky", které většinová populace považuje za běžné.

Já třeba vím o jedné slepici (bílé prosím pěkně), která sice dlouhodobě nepracuje a pobírá sociální dávky (čímž by splňovala tvou definici), ale nikdo by jí na socku netipnul, neb ty dávky jí se všemi příplatky spočítali tak, že spousta těch makajících nemá nárok na ty peníze dosáhnout...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas - jen tu "většinovou populaci" jste netrefil. Většinová populace právě odpovídá vaší definici socky.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně, to už by pak byla diskuze o průměrných mzdách a mediánech... tomu jsem se zjednodušením snažil vyhnout. Tyhle diskuze jsou totiž na kilometry dlouhé a stejně se nic nevyřeší.

Řekněme prostě že moje definice na mě samotného je - pokud mi z platu zbude i na blbosti (byť bych je nepořídil), jsem ještě OK. Pokud bych ovšem na ty samé blbosti neměl (byť bych je pořídit ani nechtěl) tak si už se soc-slovíčkem pohrávat začnu...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

no děláte tady pěknej bordel, připojuji se k Metrixovi, socka je ten kdo je chudej, nechce makat a chce mít peníze ale protože nikdy nechce udělat nic proto aby měl peníze bude navždy sockou.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Jo zrovna o jedne slepici byla zminka ve zpravach (ta nebyla bila) ktera pobirala 48 000,-
Takovato socka bych chtel taky byt, ale "bilej" ma v tomto state smolika.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Mám drahý, ale kompromisní mini ITX, právě proto že nemám potřebu se chlubit kompem, nicméně i7 tam je, bez nálepky, v industriální nenápadné case. Iphone nemám nechci považuju ho za nesmysl. Win10 mám, mám VŠ nechlubím se tím. Mě jen dojímá jak to škatulkujete. Podle kritérí které jste tu vydefinoval jsem tedy "polosocka" a "polodebil" :-), děkuju pane Ježku, konečně vím, kde si stojím

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

jj zas s Tebou souhlasím tak nějak mi tu připadá, že někteří opilí pocitem nedoknutelnosti přes internet se tu pěkně projevili... Někteří až jako asociální případy...
Znám spostu lidí co maj vysoké školy a nikdy se tím neměli potřebu chlubit... Taky znám lidi co jsou těžce za vodou a i když mají drahá auta tak by se nesnižovali k tomu aby na ostatní pohlíželi seshora jen pro to, že oni je nemaj... Ano i jim samozřejmě vadí to, že tu jsou lidi co zneužívají sociální systém a dávky... to ale vadí i těm které taky nějací "nasamci" chcou nazvat sockami... Opravdu rajnoha je buď silně omezený jedinec a nebo se neumí vyjadřovat a hodně špatně to napsal... Protože v tu chvíli by podle něj mohly být sprostými sockami i matky samoživitelky se kterými nějaký "nadsamec" zametl či jinak s nimi vyběhl a ony potřebují sociální dávky aby se mohly o děti postarat... A teď bych chtěl mistra Rajnohu vidět jak by s malým prckem o které se musí neustále starat a které je neustále nemocné vyšplhal na "ne socku"... Tento příklad platí i pro nemocné lidi lidi po úrazu a pod... Takže to jak se tu mnozí velmi omezeně projevili mě až zaráží...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zajímalo, jak to bylo, když ti Davide bylo řekněme 10 let v roce 1988 až 1992... Tys byl z nemajetné rodiny a dva tři roky prosil rodiče, aby ti koupili . . . j a k ý k o k o l i počítač...? Pokuds toto zažil, tak se ti nedivím. Ale není to náhodou zbytečné sebemrskačství a trauma z dětství? Byly doby, kdy to byla nutnost, dnes je to jen póza.

To jako přijdeš do obchodu (na stránky eshopu) a napřed se podíváš, co má nejlepší poměr cena výkon (kvalita cena) a pak to vydělíš dvěma a jedeš si pro to tramvají? )))

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Kolik ze stoji tramvaj? Spravna "socka si to objedna v cine a postovny nula :)
Takze vlastne vsichni co nakupuji v cine jsou socky :D

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Například tramvaj 15T stála cca 65 milionů za jeden vůz, nic moc levného...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A nebo ta katastrofa 14T Porsche... zlaté Té trojky... užívejme si jich dokud jsou! Nízkopodlažní zdeformované nesmysly.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Mě se Porschata docela líbila... jen se tvrdilo, že mají neúměrný nápravový tlak nebo tak něco... no škoda... :o)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Sakra, nedá mi to a pridám názor kvôli tejto Vašej vete: "Tohle rád přenechám těm, jichž je mi vlastně trochu líto, protože jejich vidění světa je hodně omezené."
Pán Ježek, vy nie ste socka, pretože sa do nej pasujete. Len sa snažíte úsporne žiť. Ale podľa vyjadrovania ste mentálna socka. Lebo ak má niekto viacej (kľudne aj 100x), nosí drahé hodinky, má drahé auto, má svoj sociálny status, neznamená automaticky, že má obmedzený pohľad na svet. Napríklad ak človek, čo skončí tri vysoké školy technického smeru (nie po sebe) má dosť vysoké postavenie vo veľkej firme, zarába toľko, že by "uživil celú Africkú dedinu" a kupuje si podľa vás drahé veci, ale podľa neho len veci, ktoré si môže dovoliť a stále mu ešte ostane "na starobu", tak asi nemôže mať obmedzené videnie sveta.
Váš problém je škatuľkovanie ľudí a aj seba. A preto ste mentálna socka.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem taková socka, že kdybych se narodil jako holka, tak bych si ani neměl s čím hrát.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Holky si taky hrajou...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevim bud mam omezene videni sveta nebo jsem pragmatik ;-)
Ale muj herni pocitac, je koupenej z casti na ebay a z casti open box - co vrati zakaznici. Proto me GTX 970 stala 223€ a ne plnou cenu. Sice bych si mojl koupit pro me zajimavou GTX 980 ,ale nevyuzijuji mam jen 1440p.
Mam iphone 6S plus jelikoz ho mam na pausal a tak mam kazdy dva roky free upgrade. Popravde ani z nej moc netelefonuju a vyuzivam ho vice jako tablet.Ano mohl bych si vybrat jaky koliv jiny telefon ale kdyz by se stalo ze si rozbiju screen tak na iphone jsou dily vsude a jsou ve sve tride telefonu levne.
Neumim si koupit veci s tim ,ze bych delal kompromisi na ukor mojich pozadavku jen proto abych usetril. Rad si koupim to co chci ,ale vzdy si pockam nez to najdu za rozumnou cenu.
A abych to potrhnul nemam ani VS a jestli uzivim celou africkou vesnici? Netusim ale svoji rodinu ano a s tim jsem ochoten zit ;-)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

ja se naramne bavim...
nevim, nakolik to bylo umyslem pana Jezka, ale uroven diskuze pod timhle clankem si nezada s "kvalitou" diskuzi na idnes... jen houst a vetsi kapy a bude to jak na novinkach...
..zaroven to krasne doklada, ze ikdyz clanek nepovazujete za jeden z nejchytrejsich, diskuze pod nim z nej razem udela intelektualni skvost; protoze to co se v ni najde, je o nekolik radu pod nim...
At atak se dozvidame, ze socky jsou ti, co nechteji makat a berou socialni davky (krasny mytus) a nevyrcene doporucene reseni (nejake pracovni tabory)... jini tvrdi, ze oni si muzou koupit co chtej, tak si to koupej; jini tvrdi, ze socka je ten, kdo jezdi ve skodoce... zaroven priom spousta tech samych lidi tvrdi, ze oni na ten svet nepohlizeji zpusobem posanych v clanku - to jest jakymsi premerovanim pindiku pro dospele: kdo ma lepsi/drazsi majetek/osaceni/posatveni... - ale neopominou se sami pochlubit, cim ze to zrovna oni jezdi nebo jak skvelej maji komp...
...i pan Jezek ve svem clanku se neohrazuje proti cejchu "socka" jako takovemu, ale vadi mu jen, ze je podle nej pouzivan i na lidi, kteri ji podle nej nejsou (vcetne jeho sameho) ...

Krasa, nadhera; lidska blbost, zavist, machrovani jsou skutecne bez hranic.

Diky autorovi a diskutujicim... priste nejak podobne nenapadne nahodte tema uprchlici, merkelova, romove nebo neco podobneho - ctenost to bude mit jeste lepsi nez antiEU clanky.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Tak on David hlavně není socka - už jsme se o tom bavili minule. To, že si kupuje levné komponenty, které mu svým výkonem stačí a vnitřně se nad tím radostně tetelí JE sice na pokec s psychologem (třeba někde u piva), ale není to definice socky.

Pokud bych však v zájmu diskuze připustil, že David socka je - co jsem tedy já ? Já který zásadně už léta kompletuje PC z dílů ze sběrného dvora ? Pro mě je to koníček a v době, kdy Vám na běžný domácí provoz stačí průměrná sestava z roku 2010 je ten koníček i užitečný. Já bych si mohl ten komp (řekněme za 15-20.000) bez problémů koupit, ale neudělám to. Dělá to ze mě socku ? Ne přátelé, jsem jenom "prdlej magor", kterýho to prostě baví :))))))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

tak dnes to jde, já mám v ntb c2d 3Ghz a v druhém stolním c2q a zvládají co chci. Dá se řici kdo má aspoň c2d nad 2Ghz tak si vystačí když nehraje. A stroje z té doby se dají dobře taktovat. Horší už je to s lepšíma základovkama.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, základovky jsou největší problém. Proto jsem taky poslední CD2Q dával do kupy 3měsíce. Nebyla deska. Nakonec to jede na nějakým Asrocku, ale zatím vypadá solidně

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, tak to ses muj clovek. Taky rad takle sbiram, kompletuju a opravuju ruzne haraburdi. Je to obrovsky rozdil, jak se situace za poslednich 20 let zmenila. Tehda koupit nejakou komponentu v bazaru (treba radic portu nebo VGA kartu) stalo hodne nasetrenych kapesnych, zatimco dnes se da v pohode vyzit s tim, co lide (vetsinou i funkcni) donesou k popelnici. PC, notebooky, tiskarny, mobily... Nezridka to vyhodi i s diskem plnym osobnich dat. Pritom takovy PC (neco tridy C2D) postaci vetsine lini na net, kancelar a starsi hry. Na rade skol jsou porad jeste i horsi sunky...
U tech desek casto staci jen povymenovat nafoukly elyty a jede se vesele dal...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

je to o vykladu daneho slova "socka" , ja tak spise oznacuju lidi co neumej s penezma nakladat a zbytecne je tedy nevedomky pri setreni utracej, a je celkem jedno kolik jich maj, proste s tema penezma jen nesmyslne nakladaj ve snaze usetrit, aby nakonec utratili vic nez jini pro dosazeni tehoz cile a je to na nich nejak videt, socka muze bejt jak miliardar tak nekdo kdo ma mesicne sotva davky od statu

vpodstate kazdy asi nekdy byl socka, i ty, i ja, i kdokoliv z nas :)

PS> to je ted na diit takova moda psat o sobe nejaky blogy o tom jak je kdo socka a tak podobne? stava se z diit filosofickej servr o filosofickych otazkach? aby se tu nezacalo resit kdejake bebicko kazdeho z redaktoru, aneb totalni upadek serveru o technologiich smerem k dusi cloveka, jehovisti by zaplesali :D

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

„oktávku ftédéíčku v metle a na hlínách“

Koktou jezdí jenom socky, nikdo jinej, ještě větší socky jezdí Fóbijí, rádoby nóbl socky v dehtu, ultra socky v H0vn0 T0 P0JEDE motorizaci.

Zajímalo by mě, čím se David stravuje, protože podle tendencí naznačený v blogu si ho představuji jako typického konzumenta párku v rohlíku nebo vlašáku.

Dá si někdy David Ježek i nějaké nóbl jídlo, třeba z restaurace čtvrté cenové kategorie McDonalds?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě takto přesně fungují appláci, kteří nadávají do socek těm, kteří apple namejí. Ale tyto skupiny najdeme asi všude. Podlě me skvělý příklad Mark Zuckerberg, který si na nic nehraje a tomá super majetek.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Tak když se někdo oblíkne za váguse ať se nediví že se na něj lidi jako na váguse dívají.
Neříkám oblékat se do módních hadrů, ale působit upraveně a čistě. Starší auto také není na závadu ale výsledný dojem dělá jeho úprava a čistota, kdy je vidět že se o něj majitel stará. Když je dotyčný prasák tak nepomůže ani deset titulů.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

neni dobre "filozofovat" na IT webu.... :)
takovy online konferencni pokec u piva by byl urcite zajimavejsi... :)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Je to o prioritách a pohledu na svět. Je mi 31, cestuji po světě. Rád si zajedu 1x do roka na měsíc do asie s manželkou. 2x do roka někam po evropě na kratší, týdenní dovču. Kvalitní desktop je pro mě základ, protože rád hraju hry - PS4 nebo Xbox je hardwarová slabota, mimoto ceny her.. i7, 32GB ram, Fatal1ty mobo, velké SSD, 2x R9 280X 2k LG LCD, receiver do toho, velké sloupové bedny a mám pocit že by to už teď chtělo změnu. Prostě to potřebuji. Octávku mám taky. Dva domy jsou v plánu a budou. Hypotéky a půjčky nesnáším a jsem v plusu. Víte, vesmír Vás chce vidět růst. Od toho tu všichni jsme. Neříkám že stravovat se po bufetech je špatné, že jezdit v žigulu je něco pod úroveň, není a někomu to prostě vyhovuje. Proč ne? Když mi bylo 20, tak jsem tak taky žil. Život je ale krásná obrázková knížka v které se dá listovat a říkat si, tohle chci, tohle ne.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Hezky řečeno. Dobré je, mít už jen tu možnost, říct si - tohle chci a tohle ne.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Poslední věta vašeho komentáře se mi moc líbí ;-)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ked nato peniaze ludia maju nech si kupia.

Ako inak ich chcete z nich vytiahnut? Napis deluxe, premium, extra, ultra, a ine, pozlateny pasik dokola, chromu nato trochu, a je to.

Peniaze su dobra vec, ale bohaty treba byt aj duchom.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

A volakedy to byval celkom dobry IT web...
Nieje co viac dodat.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Tak na DSL.SK zas už léta frčí toto: "v nejakom obrovskom kancli potrebujes vytlacit dokument z PDA, namiesto toho, aby si zapajal PDA do PC a tlacil, vytlacis to cez wifi a prides po hotovy papier."

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

V tom článku cítím tak trochu rozpor. Asi rozumím, co jste chtěl napsat. Jinými slovy - dejte mi všichni svátek a prostě mě nechte tak, jak jsem - co si myslíte je mi jedno, já jsem takhle spokojený. Jenže... mám pocit, že Vás to stejně musí trápit, myslím to označení "socka", jinak byste o tom nepsal. Hned na úvod musím říct, že jsem přesvědčen, že staus "socka" nemá skutečně nic společného se vzděláním. Naopak je faktem, že lidé, kteří utrpěli vzdělání hodně, nebo jsou dokonce intelektálně výjimeční, bývají dost neuchopitelní pro zbytek společnosti a dost často se to projevuje např. zanedbaným vzhledem. Není nic špatného na tom, chodit čistě oblečený, umytý a s upraveným vlasem/vousem. Zakládat si na svém (nebo se sám ignorovat) tím, že jaksi zanedbám vlastní vzhled, je ale jistě právo pro každého. Pak se ovšem nelze na nikoho zlobit, že prostou asociací dojde k závěru, že je daný člověk zřejmě z chudších, nebo méně mentálně obdařených vrstev. Mám 12 let statou Toyotu (dobře se o ni starám), mám X4 740 Athlon v jednom a C2D 8400 v druhém PC, obyčejný tlačítkový telefon, žádný fotoaparát, dlouho jsem neměl ani televizi, natož VHS, nebo DVD (dokud jsem se neoženil, teď už televizi máme, stejně na ni nekoukáme). S těmito fakty se nijak netajím a nikdy mě nikdo sockou nenazval. Peněz moc nemám, vysokou školu také ne. Jestli ono to nebude přístupem k věci. Víte, z vašich reakcí má někdy člověk dojem, že tak nějak tiše útočíte na kohokoliv, kdo hájí něco dražšího, než je Celeron, protože je to prostě zbytečné. Tohle lidi nemají rádi. Zbytečné je to pro Vás, dobře. Nebo jste se zvládl přesvědčit, že tomu tak je - a na tom není nic špatného - ba naopak. Oprostit se od věcí je taky cesta, ale není úplně středoevropská. Sobě jste ušetřil peníze a pokud Vám výkon nechybí, dobře pro Vás. Ale podívejte se na to očima někoho, kdo si prostě udělá radost tím, že si koupí to Pentium, nebo cokoliv jiného. Chce si třeba něco zahrát, tak proč ne. Copak mít něco - musí nutně znamenat nějaký společenský status? Pokud byste řekl pouze to, že Vám Celeron stačil, nemyslím, že by Vás někdo nazval "sockou" jen z toho důvodu. Někdo ty Celerony kupovat musí, když je Intel stále dělá a nemyslím, že jste jediný zákazník Intelu s Celeronem. Taky nemyslím, že jsou mezi námi miliony "socek" s Celeronem. V tom CPU to prostě není. Je to o přístupu k věci. Možná lidem vadí, pokud jim někdo něco příliš vnucuje či naopak vymlouvá, nevím. Z Vašich článků jsem neměl pocit, že bych Vás potřeboval nazvat "sockou". Ale něco asi děláte jinak, což někoho nutí takhle mluvit. Stejně tak si nemyslím, že "socka" v tomto ohledu popisuje majetek, nebo společenský status. Myslím, že se u Vás lidi snaží popsat rozpoložení mysli. A troufám si tvrdit, že byste se možná měl naučit dělat si v životě radost i těmi obyčejnými světskými věcmi (myšleno koupit si občas i něco, o čem Vám hlásek v hlavě říká, že to chcete), ne vždycky je "skutečná potřeba" nečeho ten jediný a správný důvod. Pokud máte možnost být spokojený, tak proč sakra ne? Na tom totiž taky není nic špatného. Peníze budou, my nebudem a rakev kapsy nemá.Vždyť se podívejte, jak to kolem vypadá.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

V reakci na Váš předchozí a tento komentář s Vámi naprosto souhlasím. Vždy je to o přístupu k věci a začíná to ve Vaší hlavě. Je nutné mít radost z maličkostí, z Celeronu, z krásné dne, ze škaredého dne, že se druhý den probudíte. Přeběhne Vám černá kočka přes cestu, tak si řeknete, mám já to ale štěstí! Někdo Vás za něco seřve, tak se nerozčílíte, ale usmějete se a řeknete si, že se Vás to netýká, je to stav mysli té dané osoby a spíše ji politujete. Tímto se dopracujete k tomu, že místo toho abyste si říkal, čím více utratím, tak tím více ztratím - začnete si říkat, čím více utratím, tím více vydělám. No a ono to začne fungovat! Začnete si vybírat, toto chci, a toto nechci.
Celeron stačí, ano. Ale z logiky věci by bylo fajn mít doma i7, třeba i starší kus, na mrtvé patici 1155, třeba 3770k, s kterým se dají už dělat husarské kousky.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Milý autore, tentokrát s tebou souhlasím téměř bez výhrady a tak se nebudu v duchu "věcí a majetku" vyjadřovat, leč mám "dvě ale", která mne donutila se přihlásit a reagovat v tuto pozdní hodinu.

1. protože jsem celkem poctivě procoural Evropu a činím tak dodnes, mohu zodpovědně říct, že "sockovatost" se v podstatně vyšší míře řeší v bývalém východním bloku. Pokud přijede člověk do Polska, Srbska, Makedonie či na Slovensko (Česko nevyjímaje) ve 20 let starém autě, je socka. Pokud se ve stejném autě prohání Německem, Rakouskem či třeba Velkou Británií, řeší to jen málo kdo. Lidé jsou tam zvyklí, že někdo jezdí ve starším autě, jiný třeba v novém modelu "průměrné značky" či značně drahých až předražených autech. Na druhou stranu naprosto jiné reakce jsou např. na telefony a jiné drobnosti, které si může pořídit každý a tak nechápou, proč se někdo v dnešní době pohybuje po Zemi se starou Nokií. Nicméně to je asi tak vše. Oblečení apod. se tam neřeší, protože berou jako normální, že se každému líbí něco jiného a i když přijdu např. do banky v pracovním oblečení v centru Mnichova či Londýna, nikdo se nad tím nepozastaví, stejně jako když si koupím v obleku kebab u tureckého stánku. Nedávno jsem zažil scénku, kdy jsem si kupoval v ČR v obleku párek v rohlíku a pár lidí divně koukalo... světe div se, občas na něj dostanu chuť bez ohledu na to, co mám na sobě nebo v jakém autě jsem přijel. Stejně jako se někteří ošívali, když jsem přišel v montérkách v ČR do banky.

2. sockovatost u nás (v bývalém východním bloku) řeší hlavně mladší generace. Sic mi asi nenáleží v necelých 40ti letech říkat "ti mladí", ale je naprosto zřetelně znát ona hranice, kdy jedna generace v převaze toto neřeší a ta další to naopak řeší v plné palbě. Existuje u nás jakási pomyslná čára, kdy jedna generace ještě nepodlehla a další již v této "nové době" vyrostla a přijala ji za svou.

Nechci svými "ale" kontrovat, naopak pouze doplnit tvoji myšlenku, protože se to tu samozřejmě zvrtne v to, že jsi vůl. A tak píši především proto, abych tě podpořil a aby lidé pochopili, že vůl je ten, kdo podlehl nějaké smyšlené a nesmyslné hodnotě. Ano, vyrostl jsem v generaci, která zažila i doby, kdy nebyly peníze až na prvním místě.

Mezi mé přátele patří lidé, kteří mají hoňky vyjít od výplaty do výplaty, stejně jako jeden z top manažerů v ČR - když naše partička, v podstatě "v nepatřičném složení", vyrazí do ulic - tihleti troubové z toho mají téměř trauma... jestli tohle přijde někomu normální, zřejmě moc normální nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, ono je i pozorovatelny ze ten byvaly vychodni blok je tak masivne posedly konzumem ktery neni tak extremne videt na zapade.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Hezky napsane. Ono se tomu rozdilu nelze divit. Tech ~40 let totality se proste na spolecnosti nejak podepsalo a skokove uvolneni pomeru prineslo skokovou odezvu (oproti zemim ktere se vyvijeli prirozene, kontinualne). Ona ta mladsi generace taky casem pochopi, ze nejde jen o prachy a ono se to nejak srovna...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji.

Ale obávám se, že to nebude socialismem, protože ona generace, o které je tu řeč, ani netuší co to socialismus byl. Spíše mám pocit, že jde o generaci, která vyrůstala v přelomu, který nastal v naší společnosti. Pokud si vzpomeneme na "polistopadové" pokusy nám sem do TV nacpat talk show různého ražení a podobné nesmysly, tak tyto pokusy narazily. Nicméně o "pár" let později se z toho stává pro nemalé procento populace v ČR nesmírná zábava. Toto není jediným ukazatelem, mnohem podstatnější je ten, že lidé přestali přemýšlet. Někdo to označil, že národ hloupne - s čímž nesouhlasím. Jen nepřemýšlí a přijímá nesmyslné hodnoty, nejen tohoto ražení. Ona sockovatost je podle mého názoru pouze dílčí část problému celé společnosti.

Ještě podotknu, že doba je nastavena tak, aby lidé přemýšleli o penězích na prvním místě, čili si dovolím nesouhlasit, že se to časem poddá.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

David neni socka. David je druh exota(v dobrom). Ma svoje videnie sveta a tak aj vidi to co potrebuje a co nie. Je to jeho vec a mozeme/nemusime s nim suhlasit. Ale aspon mame co citat ci uz s nim suhlasime alebo nie.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Když ta i7 je tak bezva :-)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Tak small-block engine je taky bezva... :o)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

To byl ale zbytečný článek, kdo mi vrátí ten čas u něj?:-)

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Pane Ježek, existuje ještě jedno moc hezké slovo které by se na Vás spíše hodilo a to je čípák. Čípák (rozuměj od slova cheap) je člověk který za každou cenu musí koupit to nejlevnější jen aby to náhodou nestálo o korunu víc. Dále pak neodolá lecjaké akci a slevě případně nákupu nelogicky malého SSD.
Já Vás však hodnotit nebudu ani nechci, vážím si rozmanitosti přírody, smýšlení a sociálních statusů. Pro mě jste redaktor který má svůj názor a bojuje proti všednosti středního proudu, to se počítá.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, "čípák" je opravdu trefný výraz. :D Přesně totiž vyjadřuje jednu konkrétní vlastnost aniž by se nutně dotýkal vlastností ostatních.
Typickým čípákem byl můj děda. Na jedné straně to byl člověk, jehož rozhledu, vzdělání a intelektu jsem si opravdu uctivě vážil. Pracoval v technickém oboru. Za komančů od několika prezidentů lidodemo států obdržel vysoká státní vyznamenání za úspěšnou realizaci investičních celků (myslím, že není podstatné pro tuhle debatu cokoliv blíž specifikovat).... Plyně hovořil cca. osmi jazyky, což jsem mu fakt záviděl :P Vlastně jsem mu celkově záviděl, že mě "pánbíček" nenadělil schopnost jeho postřehu, pevnou vůli neustále na sobě pracovat a také jeho jazykové nadání....
V roce 1968 z Československa emigroval a v nové domovině začal prakticky od nuly, když v cca. 75 letech odcházel do důchodu, tak odcházel jako šéf, který v jednom nadnárodním koncernu velel cca. pětseti lidem, tři z nich měli dokonce PhD jak se mě hrdě jednou zmínil. :P
Co vydělal, to víceméně utratil zejména za cestování, ale také měl jednu vlastnost, kterou bez debat bylo možné charakterizovat jako iracionální úchylku - zásadně kupoval to, co bylo nejlevnější, v akci, ve slevě..... nedělal to z touhy po majetku, dělal to prostě pro svůj dobrý pocit z levného nákupu - proto, že byl "čípákem". Nemohl si pomoct, prostě měl radost když natrefil na to nejlevnější z nejlevnějšího a ještě k tomu v akci.... že se mu dotyčný výrobek za chvíli třeba rozbil, to až tak moc neřešil.
Proč to vlastně dělal, to netuším. Myslím, že důvody pro to nejspíš byly hlubší psychologické.... narodil se za Masarykovy první republiky do rodinných poměrů, které popisoval jako "žebrotu", sám bez rodičovského zázemí se musel protloukat životem - od vyučení až po vysokou školu, kterou studoval jako denní studium a přitom u toho ale musel pracovat. Vyprávěl mě např. jak jednou usnul při přednášce, přednášející si ho k sobě zavolal "na kobereček" a vytýkal mu, že je to drzost spát při jeho přenášce. Děda mu omluvně vysvětloval, že přes noc musel pracovat aby měl na obživu. Prý se mu na to dostalo odpovědi "To mě nezajímá. Tady jste abyste studoval a dával pozor při přednáškách. Pokud to nedokážete, tak ze školy odejděte"..... Myslím, že někde v těchto dobách se začala rodit ona deviace "čípáctví". :P

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Článek a diskuze mě připadají natolik zajímavé, že si prostě nemůžu pomoct oblažil Vás také svým pohledem na věc. :P
Myslím, že v první řadě dost záleží na tom jak konkrétně ten termín "socka" definujem, jaký konkrétní obsah mu dáme. Je socka ten, kdo jezdí starým autem s nízkou tržní hodnotou, příp. ten kdo chodí "voháknutej" v neznačkových šatech? Nebo že by třeba spíš ten, kdo má v hlavě duto a pusto?
To jsou totiž dvě úplně rozdílné záležitosti.
Myslím, že pro stanovení správné definiční báze je kromě výrazu "socka" nutně také definovat obsah výrazů "snob", "nabob" a rozhodně také i "lůza".
Toho, kdo na druhé pokřikuje, že jsou socky, bych totiž bez debat onálepkoval právě zmíněným výrazem "lůza".
Jinak, na základě své vlastní životní zkušenosti jsem přesvědčenej, že inteligentní a pracovití lidi, kteří si sami dokázali vybudovat svůj vlastní úspěšný život, mají příliš mnoho intelektu, zkušeností a pokory na to aby kohokoliv nějak jednoduše pejorativně nálepkovali a na základě jakýchsi povrchních vnějších znaků jako je oblečení a značka auta.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

S autorem clanku naprosto souhlasim, pred chvili jsem zrovna z kvasku z lednice zadelal testo na chleb :)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pravda je nekde mezi.. Videli jste film Cesky sen? Tam byla jedna socka vedle druhe.. A klidne mezi nimi mohli byt i inzenyri a docenti....
..
Pro mne je socka ten, co si nevazi sveho "casu" a ze cas jsou penize..
Nekdo je ochoten ject pres celou Prahu pro o korunu levnejsi parky, nekdo dokaze stravit desitky hodin na internetu, aby nasel ten nejlevnejsi eshop se svym vyrobkem... a pak aby opet zacal hledat pote, co se v objednavce dostane na stranku s dopravou.....
Nebo nekdo, kdo chce ode mne postavit pocitac a travi se mnou diskuzi na tema, proc je ten zdroj tak drahy... a posila mi kazdy den novy odkaz na nejlevnejsi zdroje...
..
Sam jedu na celeronu bez graficke karty, protoze ted nic vykonejsiho nepotrebuji.. a osobne si nemyslim, ze pan Jezek je socka, ale nicmene, pokud o mne nekdo prohlasi, ze jsem socka, je to dobry inpuls se zastavit a trosku se nad sebou zamyslet, jestli treba i nahodou neni potreba koupit novou kosili, protoze ac technicky ta seprana je stale funkcni, spolecensky je jiz neunosna (a diky moji manzelce vim, ze ani spolecensky uhel pohledu neradno podcenovat)

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Tomu panečku říkám proklik!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jezku Jezku...co ty nechapes je, ze co lidi ponouka ti rikat socka tady "na internetu" neni to, kolik mas penez, ale uchylny zpusob kterym setris svoje penize.
Ja bych te "sockou" nenazval, ale je mi nad slunce jasne - ze na hodinach stravenych nad tim, ze si chces koupit 24GB SSD protoze 64GB je moc velkych - je neco dost spatneho.
Ty se totiz branis ze nechces kupovat "to nejlepsi" abys delal dojem. Ale to neni tvuj pripad, ty totiz vyhodis do vzduchu hodiny casu protoze lowend ti prijde moc vykonny a snazis se za kazdou cenu usetrit vic.

Takze asi nejsi socka - ale rozhodne jsi ujety. Ja taky nevyhazuju za novinky, highend apod. - a casto si i kupuju veci z druhy ruky kvuli lepsi cene - ale chapu ze neni racionalni stravit jako ty 10h nad internetem a cinskymi eshopy, abych si misto 120GB SSD za 1000Kc koupil 92GB SSD za 900Kc (virtualni priklad, nereste cisla).

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

jj, vybavil se mi detsky vtip:
Rodina setrilku - syn prijde domu a chlubi se: "dneska jsem bezel za tramvaji, takze jsem usetril 26 KC za listek."
Otec: "Hlupaku, kdyby si bezel za taxikem, tak usetris 200,-"

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Či bol článok prínosný ? Už len diskusiou pod ním určite.
To, že sa autor cíti dobre vo svojej skromnosti, je len jeho životný postoj. Niekomu to nestačí, rozdá majetok a žije ako pustovník. Nebudem ho za to odsudzovať , tak ako ani niekoho, kto sa snaží viac ako väčšina a by mal viac, krajšie, lepšie ako ostatní pre seba , svojich potomkov. Je to prirodzené. Sme primáti, nie mravce. Iná vec je za akú cenu to urobí a ako sa s tým jeho deti vyrovnajú. Že niektorí násťroční smradi pokrikujú a robia si srandu zo starších je len dôsledok dnešnej doby.

Treba si užívať ,robiť radosť, kým sa dá. Inak ostane iba z núdze cnosť. Reklamy neznášam, ale jedna sa mi páčila... " Až se ti promítne tvůj život, ať je na co koukat..."

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Ja se posledni dobou pri nakupovani snazim dodrzet tyto 2 pravidla
a) opravdu to potrebuji? - pokud NE, tak nekupovat.
b) Pokud ANO - zaplatit si takove reseni, ktere vyzaduje co nejmene casu a prace z moji strany - i kdyz je cena drazsi.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ta alpská šunka, není to narážka na jednoho českýho redaktora? Takovej výtrysk kreativity na osobním blogu (naštěstí) cca před pěti lety? :)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

jj, náhodou jsem teď nedávno našel v archivu jeho perly typu té alpské šunky nebo "jak jel jirka brouček do sf". to jsou nezapomenutelné články patrně chorého mozku :-).

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Haha... no jo, čas to milosrdně přikryl expirací domény :)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je definice socky ještě někde jinde. Socka je člověk, který není schopen ufinancovat své životní potřeby. Jestliže někdo vyrůstá v prostředí, kde si všichni každého půl roku kupují nové Ferrari a on na to nemá, pak je socka, i když má relativně tučné konto v bance. Jestliže je někdo spokojen s touláním v přírodě s plackou rumu a má v kapse tisícovku, která mu vystačí na měsíc, pak je to boháč. Sockovitost je poměr mých peněz k obvyklému množství peněz lidí, mezi nimiž žiju.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

„Jestliže je někdo spokojen s touláním v přírodě s plackou rumu a má v kapse tisícovku, která mu vystačí na měsíc, pak je to boháč. Sockovitost je poměr mých peněz k obvyklému množství peněz lidí, mezi nimiž žiju."

Tak co teda? V první větě píšeš, jak je to jen o mých výdajích a příjmech a v druhé, že záleží i na ostatních.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

A jak si to odporuje? Moje životní potřeby se formují prostředím, ve kterém žiji. Tedy i lidmi okolo mě a jejich příjmy. Zemědělec na vesnici těžko bude přemýšlet o koupi jachty na černém moři. Budu-li tedy bydlet na vesnici, budou i mé potřeby relativně obdobné. Pro toho venkovana bude třeba standard auto za 400 tisíc. Pokud na takové nebudou mé příjmy stačit, jsem pro něj socka. Pokud se multimilionář bude ucházet o dceru miliardáře, bude se na něj potencionální tchán dívat jako na socku. Zkrátka nezáleží na absolutní hodnotě, ale na porovnání s ostatními. Tady si všichni myslí o Ježkovi, že je socka. Protože porovnávají své možnosti s jeho názory. A většina si myslí, že to, co Ježek propaguje, by si oni nekoupili. Z pohledu jejich finančních možností je nákup podobného zboží nesmysl. Proto je pan Ježek označován za socku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ježek je socka jako všichni co mají Android. Já mám Symbian a ještě k tomu Made in Hungary, takže žádná Čajna. Vzádu ve skříni jsem našel dlouho nenošené tričko Adidas, což mě uklidnilo a můžu jít v klidu do Kauflandu (i tak raději po setmění).

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Parádní článek!

Slovo "socka" má v sobě negativní nádech a jak je uvedeno o pár komentů nahoře, tak i já chápu socku jinak. Jako bezdomovce, který "sockuje" drobáky a cíga. Po nastoupení do šaliny se kolem něj uvolní 5 metrový okruh a lidi se tlačí u dveří, jen aby neumřeli smradem.

Tento článek je ale o IT sockách... a když to tak vezmu, tak nás výrobci každý rok masírují novými modely televizí, iPhonů, IoT krámů, ... a snaží se nám vnutit, že musíme být "cool" tím jejich způsobem(tím který jim přileje peníze).

A já sdílím také tento socko přístup... nemám televizi, mám Nokii s klávesnicí, počítač má tak 8 let a čtu časopisy. Není to tím, že bych neměl rád technologie a moderní věci. Ale spíš, že po mnoha hodinách útrap a nástrah moderní techniky, jsem se rozhodl raděj si nekomplikovat život.
- Proč mít čtečku knih za 10 tisíc(Oasis) a koumat nahrávání knih, konverzi, jejich kupování... mám předplacený časopis, který se záhadně objeví ve schánce a po přečtení ho vyhodím. Papír funguje neomezeně-krát spolehlivěji.
- Když si chci zatelefonovat, tak nepotřebuji matlat po displeji - displeje jsou na dívání.
- Televizní program by se dal asi shrnout jedním číslem... 80% reklam. Dokud na TV někdo nevymyslí adblok je to pro mě mrtvá technologie.

Takže být socka je podle mě boží... Obecně platí, že člověk, který toho míň potřebuje je svobodnější.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Už pro můj ročník byla socka status chuďase a manilo se to na pojem co používájí "zbohatlíci", a ty co popisuješ už tehdá byli bezďáci apod.

Článek není o IT sockách, asi neummíš pochopit psaný text, IT bylo jenom ukázka, že daná sestava tam nepatřila a to jenom proto, že mezi nima v autě neseděl žádné chirurg... Článek byl, o tom, že když uviděl někoho v autě co TV NOVA a jejich pořad o "vyšší vrstvě" ukazuje sockově, tak ten co si na firstclass hraje to pak papouškuje. Fristclass skutečná, když uvidí někoho v tomto autě si neřekne socka, ale otázku proč to dělá... Socka firstclass ala rajnoha, si dá otázku si v hlavě řekne, to jsem toho sockáče setřel a mám krásné báwo...

Ty podle popisu si hraješ spíš na druh hipstera apod. individua, autor jenom popsal, že dělá co se mu líbí, nosí co mu je příjemné a jezdí v čem chce. Tvůj přístup je ala rajnoha, ty to děláš, protože vyznáváš styl života a podřizuješ tomu, autor dělá jenom to co chce přirozeně...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Nemám pocit, že by se k tomu stylu nějak nutil, nebo že by ten styl byl pro něj umělý-nekomfortní. Reklamy v TV a stupidní upoutávky mně taky vadí a jako přirozená reakce je částečný bojkot TV vysílání. To není póza-podřizování se, ale přirozenost.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.