Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jen kupujte Ryzen, holoubkové…

No otazka kdy to dojde do ceska, ale zda se ze uz to pomalu zacalo http://wccftech.com/intel-amd-price-war-ryzen-processors/

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je teda něco, z 500$ na 350$. Tomu říkám marže.
Myslíte, že se jim to ještě stále vyplatí? Nebo že by se dostali konečně na "normální" marži 30%?

Škoda, že to nemůže vidět pan "Mnoho Pese"...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U výrobních firem je zisková hrubá marže na cca 40 % a více. U AMD to bylo ukázkové, pokud se dostali pod to, šli do ztráty, když nad to, tak byli většinou v zisku. Ovšem za celou výrobu, na levnějších je mnohem nižší, na drahých řadách se to dohání.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aktuálně po slevách se dostanou u top modelů na 40 procent marže, u střední třídy cca k 50 procent. Takže si snad všichni uvědomí jak neuvěřitelně nás Intel ojebával a podpoří AMD když nabídne stejný výkon za nižší cenu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

On zase Intel vymyslí nějaký "věrnostní program" pro OEM odběratele. Takové cenové pobídky, cesty na semináře na Seyshely a tak... pokud ona firma zařídí 95% Intel exkluzivitu ;-) Však by to nebylo poprvé. Darrowova poučka: historie se opakuje

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Před deseti lety za toto podvádění intel dostal pokutu 1,4 miliardy dolarů. Bojím se, že s tím nepřestali a pouze si vyvinuli lepší možnosti jak uplácet dodavatele, OEM a velké firmy tak, aby vyšachovali AMD.
Do nové strategie podle mě zahrnuli i internetové trolly a zaplacené přispěvatele, podobně jako má například Kreml.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Právě o tom uvažuju taky, že ten Obr, to přece není možný...

Jinak lehce offtopic, kdo čeká na Ryzen APU a láká ho Bristol Ridge, potažmo by se chtěl nechat zlákat slevněnou A10-7890K, tak tady je můj skromný benchmark s i3-6100 HD530 (a ano, první místo mezi Intely a 3. místo mezi 7890K) - ale to byla situace před rokem.
http://www.3dmark.com/compare/3dm06/17957410/3dm06/17942928/3dm06/17949509

Takže čekat na Raven Ridge a.k.a. Zen Vega APU, tam už to bude mít smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obr je buď nemocnej, nebo placenej. V obou případech by neměl psát recenze o HW. Však stačí se podívat pod jeho články, převážná většina lidí už z něj má jenom legraci.

Co máš za chlazení na tom procesoru ? Mám tu A10-7860k, při zvýšení napětí o 0,1V se dostanu na 4,4GHz, ale mám tam boxovaný chladič, a po 10 minutách se začne přehřívat a snižovat frekvenci. Jinak při default napětí to jede na 4,0GHz a moc se to nehřeje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale já jsem ten "Intel"! ...altruista ))) Takže stock a 50 W ticho ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ajo :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Mám tu A10-7860k, při zvýšení napětí o 0,1V se dostanu na 4,4GHz

.. a k cemu je to dobre ? Sam mam jedno A10, ale nikdy me ani nenapadlo taktovat CPU cast, ziskate tak 2-3% za brutalne vyssi spotrebu. To uz dava 1000x vetsi smysl taktovat GPU cast, tam ziskate 10% navic v pohode...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Původně jsem to používal jako APU, ale teď tam mám diskrétní grafiku. Taktuju spíš pro radost a jako zábavu, než že bych ten výkon potřeboval. Bavilo mě to už za dob pentií a K5 / Cyrix 686.
Byť nesouhlasím s číslem 2-3 procenta tak to teď měřit v cinebenchi nebudu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmm to že zlevnil jeden předražený obchod zatím nic neznamená. Třeba i7 7700K doporučená cena 339 US - oni tvrdí že zlevnily z 380. Toť klasický marketingový fígl obchodníka - sleva je ve skutečnosti 40dolarů, tedy poloviční. Běžná praxe - před akcí se zboží na pár dní předraží, aby následná akční sleva vypadala bombasticky.
To že jeden obchod má vybrané CPU od Intelu v akčních cenách neznamená nic o tom, zda Intel bude zlevňovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsou oficiální koncovky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je ale doják , jak v americkém filmu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Trochu bych se opřel do toho že "hej hoši C2Q, Phenomy II a FX jsou stále dobré a nejsou zastaralé". Kdy podle vás budou zastaralé? Až na tom, nepůjdou spustit programy? Ty CPU jsou z dnešního úhlu pohledu hrozné, jejich herní výkon je strašnej, jejich aplikační výkon je mizernej, jejich multimediální výkon (obvzláště v novejch kodekách jako x265 co využívaj moderní instrukce), je doslova ohavnej. Tyhle CPU maj problém i s youtube, u ségry je Phenom II 920 @ 3,4Ghz a 1080p 60fps youtube to dává v Chromu s 70% CPU loadem? 1 Video, nic dalšího se na pozadí neděje a je rád že to přehraje. Přestaňte tady tvrdit že Phenom a Core2 jsou stále OK, protože nejsou, a to nezohledňuju idle spotřebu a to že už za ty roky propálili v součtu více elektriky kolik by stál upgrade. Dnešní low-end dvoujádro I3ka je naprosto vydrtí.

Co se Zenu a paniky Intelu týče, tak nečekám "paniku" celého Intelu, na to je to příliš rozsáhlá firma, ale marketing + sales oddělení udělaj vše proto aby firmy od Zenu odklonily. To neni panika, je to jejich standard job.

Jinak jestli uvedou nové produkty a jak rychle, případně jestli ise pohnou ceny je otázka, bude hodně záležet na schopnosti AMD produkovat, Intel nemá důvod slevňovat pokud AMD nedovede dodat dost CPU pro saturaci trhu (podobnej stav panoval v dobách K7 a K8 kdy Intel stejně prodal více horších CPU s horšim poměrem cena/výkon, protože AMD mělo jen 1 fabriku a to prostě nestačilo pro celej svět).

Další bude otázka jak se výkon pohne u Skylake-X s 1MB L2, ale pokud ne a ZEN bude mít fakt srovnatelné IPC s moderními Intely, tak je to pro Intel dost katastrofa. To hlavně z úhlu pohledu pokroku, kdy laděj svou arch už 7 generací a AMD z ničeho udělá arch v IPC srovnatelnou? Po dobách kdy K10 byla jen špekatá K8 bez jakejchkoliv new technologií či instrukcí, a FX což byl epic fail, najednou vytasej tak dobrej CPU na první pokus? Znamenalo by to že Intel neni zdaleka tak dokonalej jak si mysleli, a možná taky to, že to jeho věčné postupné (a posledních 6 let nudné a pomalé) zdokonalování a vylepšování Nehalemu taky neni best strategie, to že nepřítomnost konkurence jim dovolila se zakopat na ověřené architektuře a nepřinášet nic nového, a nevědomky se ta jejich už skoro 10 let stará arch už prostě stala zastaralou.

Mně osobně vše co přišlo po Sandym pokrokem zklamalo (a i Sandy by zklamal, co ho zachránilo byly frekvence, ne IPC). Děti Nehalemu v IPC rostly nejpomaleji ze všech arch intelu, a jejich úspěch byl defakto dannej jen tim že AMD mělo katastrofální produkty, ne tim že by ivy,Haswell,Broadwell,Skylake,Kabyl, byly ňáký extra skvělý.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

> !!!!!(záleží na potřebách uživatele)!!!!!

To chce číst očima. Důvod proč je těžké tomu uvěřit je špatná orientace na trhu a málo zkušeností.

Jako nejlepší příklad mám z práce, kdy mi došel ticket s tím, že maníkovi padá hra. Po prozkoumání reportu o pádu sme zjistili, že měl WinXP, Core 2 Duo, Intel GMA, rozlišení 640x480 a 2GB RAM. Asi mu to stačilo ;-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Co se týká zastaralosti C2Q a spol - jsou to pořád dobře použitelné procesory. Že se ti nelíbí technické parametry je jedna věc, ale pokud uživatelům vyhovují, není důvod je házet do starého železa. S tím "za propálenou elektriku by byl upgrade" bych byl opatrný, u kancl uživatele je ten roční rozdíl tak 100-300Kč, u náročnějšího uživatele něco přes 500Kč. A low i3 je sice rychlejší, ale nezas tak výrazně.

V každém případě Zen není blesk z čistého nebe, v AMD na něm pracují už aspoň tak 5 let (a je naivní se domnívat, že v Intelu taky nemají nějaký vývoj nové architektury na pozadí zdokonalování té stávající, akorát jednak je za současného stavu nic nenutilo ji uvádět a za druhé je otázka v jakém stádiu ten vývoj mají). Ten tvůj poslední odstavec je hluboce pravdivý, Intel se tak prostě choval, protože mohl.

A jinak - to co v této chvíli AMD uvádí je sice "výkladní skříň", ale nejsou to produkty, které generují peníze. To co rozhodne o úspěchu/neúspěch táto procesorové řady budou notebookové produkty, serverové produkty a APU, výkonné desktopové CPU si dneska kupuje celkem malé procento zákazníků.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

> uživatele je ten roční rozdíl tak 100-300Kč, u náročnějšího uživatele něco přes 500Kč. A low i3 je sice rychlejší, ale nezas tak výrazně.

Presne. Je treba to pocitat s realistickou zatezi. Navic u BFU pri upgradu jsou dalsi penize: + novy win, + instalace win, prevedeni softwaru a dat.... a pak se BFU musi naucit novy wokna. 99% lidi na to sere a radeji pouziva masinu na kterou jsou zvykli, az chcipne uplne.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

c2q není až tak špatný pokud není na defaultu, minimum je aspoň 3Ghz. Jenže je další problém, desky už dost odchází a k mání jsou jen obyč. netaktovací. Sám mám v sekundárním pc původní q6600 kentsfield a není to žádná hitparáda ani na prohlížení webu, nízké takty na jádro se na výkonu dost podepisují.
A docela mě dostala hláška ze článku že Haswell je už dýchavičný :-)
Osobně mám 4c/8t Ivy a dýchavičné mi nepřijde ani v náročných hrách. Na zpracování videa a fotek už to nebude ono díky taktům nových čipů, ale ten nárůst ipc je minimální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sám píšem teraz z Q6600 @ 3,01 GHz. Procesor je na bežné browsovanie, pozeranie filmov úplne vyhovujúci, s týmto procákom by som ešte nejaký čas vydržal. Problém je ale s RAM, v mojom prípade 4x 2GB DDR2. Naraz spustený Lightroom a prehliadač pootvorený v pozadí už dokáže pamäť úplne zaplniť. Okrem toho odkedy spracovávam 24 Mpix RAW namiesto doterajších 12 Mpix RAW (z väčšie senzora, s menším množstvom šumu), pociťujem potrebu upgrade už viac. Práve preto čakám, že ako sa veci pohnú ďalej. Ale túto Q6600-ku si nechám aj po kúpe novej/novšej mašiny, akurát už ju nebudem používať na spracovanie a úpravu fotiek.
Otázkou práve ostáva, že za čo budem meniť. Sem-tam sa dá naraziť v bazároch aj na najnovšie i5/i7 za lepšiu cenu, a ak rozmýšľam racionálne, tak bolo by lepšie kúpiť niečo takéto. Druhá možnosť je, že pôjdem do nového 8c/16t Ryzenu, alebo nejakého Intelu s menším počtom jadier ale vysokým výkonom na jadro. To sa rozhodnem ešte podľa výsledkov testov. Ryzen ma láka hlavne kvôli novému socketu, do ktorého sa najbližšie roky určite bude dať splašiť zase niečo novšie a výkonnejšie bez potreby výmeny všetkých komponentov. Naopak u Intelu sa bojím, že zase čoskoro vymyslia nejaký "nový" socket 115x a o 3 roky budem na tom podobne ako som teraz, a ponuka novších procesorov pre upgrade bude nulová.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K prvnímu odstavci. Je to nesmysl, v době, kdy se prodávají tuny notebooků s N atomy nadávat na mnohem výkonnější CPU? Mám x6 a nemám žádný problém. Ano, tské nemám highend grafiku, ale ani ji neplánuji. A u střední třídy bude bržděnï CPUčkem téměř neznatelné.
Dyzen je fajn a plánuji konečně upgrade, ale reálně jej nepotřebuji, kromě toho, že asi mi odchází deska.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pane pane, zkuste Occamovu břitvu, takhle je to příliš mnoho slov pro nic.
Přesně jak psal autor článku - záleží na preferencích uživatele. Když mu to stačí, tak proč jako ne?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ne, původní komentář psal o objektivní zastaralosti a nedostatku výkonu, ne o subjektivní. A objektivně tak slabé n jsou, když se i dnes běžně prodávají výrazně slabší procesory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, původní komentář psal něco o trablích při přehrávání videa a to bych na procesor fakt neházel. Takové instrukce bývají součástí grafické karty, takže pokud hodíte Ryzenu na krk grafiku, která si s danými kodeky nebude rozumět, tak se také trochu zapotí. (teď vydávaný Ryzen zatím není APU, takže pochybuji, že má obvody specifické pro grafické karty)

+ "objektivní nedostatek výkonu" je prostě blbost... vždy záleží na tom, k čemu počítač používáte. Mám 2v1 s Atomem a psaní textu to zvládá obstojně. Troufám si říci, že bych rychlost zobrazování písmenek výměnou za soudobé highend osmijádro nezvýšil.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Popisuje základní vztah instrukční sady AVX2 a x265. Nedokážete-li se dívat dále než k přehrávači videa, ve vlastním zájmu raději nekomentujte názory ostatních.

AMD představilo konkurence schopnou architekturu s adekvátním výkonem. Ačkoliv ne vše je srovnatelné např.: popisované AVX2 mezi Ryzen(128) a Broadwell-E(256), vnese svěží vítr do nabídky, která bude reagovat cenou, nebo dalších inovací.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosimtě už si o tom něco přečti a nepiš to do každé diskuze. Jak Intel tak Ryzen mají implementovené AVX2 i FMA3. Žádný rychlostní rozdíl u AVX2 hloubky 256 není. Ze sady AVX-512 bude mít NĚKTERÉ instrukce Skylake-EX,EP v H2/2017. Jestli to bude mít i Skylake-X je otázka. Naples ta samá otázka. Z Handbrake navíc plyne, že to má Ryzen implementovaný líp než jakýkoli současný Intel.
https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Vector_Extensions#Advanced_Vector...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže pokud by grafická karta měla přímou podporu pro dané kodeky, tak by to procesoru nijak neulehčilo? A já měl za to, že VCE (a konkurenční obdoby téhož) je k něčemu dobré, že není jen zbytečným plýtváním křemíku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jakozto majitel FX procesoru se musim ozvat :)) Ne ze by dneska byl neco svetoborneho, ale rozhodne neni hrozny a rozhodne s nim neni Problem. To ze ma oproti Intelu nizky single thread je pravda, ale mne osobne nikde, opravdu nikde nelimituje. Naopak po OC, pri multithreadu a konvertu videa (na CPU) tak je vykonem na podobne urovni jako o 4 generace novejsi 3.2Ghz Skylake 4 jadro. A to za v principu polovicni cenu. Hry se s tim taky daji hrat, mam to v mATX bedne. Ne ze bych nepokukoval po necem i lepsim (Ryzen :)) ) ale za ty penize si opravdu nemohu ztezovat.
Tudiz s tim skatulkovanim bych byl opatrny ;)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tiež sa musím ozvať na Zenitha. Osobne si myslím, že má slabú grafickú kartu k tomu Phenomu. Pretože ja mám Phenom II 1090T, takt 3,2 GHz (turbo je vypnuté, nepretaktovaná) a bežné zaťaženie okolo 25%. A to mám obstarožnú HD 6850. Našiel som na YT 1080p 60fps a prehráva plynule. Na grafike stúplo zaťaženie procesora z 1% na 17%, ale základné takty to nezvýšilo. Takže o nejakom HW urýchľovaní sa nedá hovoriť. Proste len rendering videa trochu vyťažil grafiku. O dekódovanie sa teda staral samotný procesor.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně k Phenomu x6, jsem pořídil GTX1060 3GB. A všechno jede jako z praku. Manipulace s videem dělá grafika mnohem efektivněji, CPU jen některé filtry a demux, příp. mux. A to se potí i SSD. Nové grafiky se postarají o nové instrukční sady, je s nimi víc muziky za míň peněz než se orientovat na změnu platformy s novým CPU. RYZEN je konečně změna a důvod k úvahám. Ostatně to už tuší všichni s hlavou na krku. Ještě i na proudu se ušetří, protože se CPU častěji fláká.

NVEnc 3.06 (x64), using NVENC API v7.1
OS Version Windows 10 (x64)
CPU AMD Processor model unknown (6C/6T)
GPU #0: GeForce GTX 1060 3GB (9 EU) @ 1835 MHz (378.66)
Input Buffers CUDA, 32 frames
Input Info Avisynth 2.60(yv12)->nv12 [SSE2], 1920x1080, 24000/1001 fps
Vpp Filters copyHtoD
Output Info H.265/HEVC main @ Level 4.1
1920x1080p 1:1 23.976fps (24000/1001fps)
Rate Control CQP I:22 P:25 B:27
Lookahead on, 32 frames, Adaptive I, B Insert
GOP length 240 frames
B frames 0 frames
Ref frames 5 frames, LTR: off
AQ on
MV Quality Q-pel
CU max / min 32 / 8

125 fps tak proč xeon za 50 tis? EDIT 300fps u jiného videa..
Popravdě, RYZEN by fps dostal odhadem výš ještě o 50%.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> a to nezohledňuju idle spotřebu a to že už za ty roky propálili v součtu více elektriky kolik by stál upgrade

Mytus, kterej propaguji lidi, kteri si nedaji namahu pocitat. Na upgrade by jste potrebovali MB + CPU + DDR, coz je >120 euro, to se vam na usetrenych ~50W elektriky jen tak rychle nevrati. Pro ITckare, kterym to bezi 24h denne, mozna. Pro BFU: krom tech penez, by se museli naucit novej system (=vopruz), novy wokna + prenest data + software, rozbehat vsechno... to je dalsich par hodin prace (prace = dalsi prachy). Zapomen.

> kdy laděj svou arch už 7 generací a AMD z ničeho udělá arch v IPC srovnatelnou?

No, "srovnatelnou", ale furt s nizsi IPC. Vydolovat tech poslednich par % stoji mozna tolik co udelat novou architekturu, na to AMD nema penize - a fakticky ani duvod, staci ze nabidnou lepsi pomer cena/vykon pri prijatelne spotrebe.

> dnešního úhlu pohledu hrozné, jejich herní výkon je strašnej, jejich aplikační výkon je mizernej, jejich multimediální výkon

Mam jedno "hrozne" C2Q s DDR2, obcas ho zapinam na distribuovane buildy. Zkousel sem nedavno tu vasi uzasnou i3, na stejny build, byla o fous (tak 30%) rychlejsi. Skvele - 1 jadro i3 lepsi nez 2 jadra Core2 - bohuzel to celkove "o fous" neni ani zdaleka dost dobrej duvod na to, abych do toho vrazil prachy typu >200 eur (MB+i3+DDR). Ale zas tohle je dost specialni pripad, uznavam.

Zpatky k BFU, abych odpovedel na vasi otazku - kdy budou zastarale: pro vetsinu lidi, az kdyz chcipnou. Ten Youtube vam sel - a to je to co lidi zajima. Myslite ze se nekdo diva na % vyuziti CPU ? ITckari jako my mozna, zbytek populace na to sere. Fakticky 90% netusi co je CPU, a z tech co tusi, tak 5% vi, kde se lze podivat na vyuziti CPU. Muzou mit klidne jedno jadro zabrane na 100% windows update procesem, hodiny a hodiny, a ani si toho nevsimnou. To mam vicenasobnou osobni zkusenost. Je extremne naivni ocekavat ze BFU si koupi novy komp aby usetril 50 wattu.. Az budete mit moznost si nekdy promluvit s nekym z IT shopu, udelejte to, pak zjistite ze vas nazor "cokoliv starsiho 3r je desivy smejd" se trochu nekryje se zbytkem populace ;)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Vo svete procesorov 30% nie je ziadny fuz.
Tu sa troli a hejtuje za radovo % .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas s "oplusovanými kolegy" nademnou, nesouhlas s tebou. Tyhle moralistické "odborníky" s jejich jedinou pravdou miluju...

Já teď třeba přenechal (již dříve popisovaného) quadcora známému a doma jedu čistě na stařičkém E6750, 4GB DDR2, GF 650GTX na Win7-32. Víš proč? Na hudbu, net, filmy a... ! ano ! - i starší hry do roku 2013 to na 22" v high stačí. Nový věci nehraju, už mě to nebere. Zrovna teď jsem objevil starou perlu, RPG Arcanum a popravdě - na tu by mi stačil i ten Duron. Pokud budu časem kupovat něco novýho, bude to jen deska a asi Intel G4560 s 8GB RAM (SSD i plotny mám). Víš proč? Protože mi to prostě STAČÍ !

Laskavě nech lidi, ať provozují co jim vyhovuje ju ? ;))

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

...já tomu věřím, jsou lidé kteří mají jako hobby neustálé čekání .-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Trosku sa ukludnime aj s tym "verim" opatrne - Aj ked AMD fandim a tesim sa na Ryzen, tento prilisny optimizmus a prehnane ocakavania po par AMD vybranych benchmarkoch je uplne chory. To, ze vobec doslo k predobjednavkam povazujem za zvlastne a odhadujem, ze priemerny ze vykon na vlakno bude za Kaby o ~15-20% pozadu. Samozrejme to nemusi byt vobec zle, ak budu ine vlastnosti zaujimave. Ale na to je potrebna poriadna recenzia a dovtedy radsej budme ticho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> To, ze vobec doslo k predobjednavkam povazujem za zvlastne

Ja vubec ne. Kdyz vysel prvni Bulldozer, mel na i7 IIRC jen v jednom testu a spotreba byla neznama, pak spatna ;) IIRC i ty leaknute testy pred uvedenim ukazovali Bulldozer docela spatne. Tady je TDP zname, cena je taky znama. I kdybych ignoroval ruzne "leaknute" synteticke testy, na AMD akci byly k videni i hry (i vuci 7700k), staci se podivat na videa z akce. Navic AMD (Liza) primo rekla, ze na 7700k single-thread vykon uplne nemaji, takze se mi nezda, ze by nejak zvlast lhali o vykonu nebo spotrebe. Plus opravdu potrebuji neco, co lze prodavat :)

Kazdopadne, pro cloveka ktery chce a umi vyuzit 8 jader / 16 vlaken (a par se jich najde), je tohle jasny no-brainer, neni o cem premyslet - minimalne do doby nez Intel upravi ceny - ale i pak bude trvat nez ty upravene ceny probublaji do eshopu, obchodnici neradi prodavaji pod nakupni cenu... takze tech par predobjednavek je docela jasnych. Zbytek lidi si pocka na full testy. I kdyby byl Ryzen v par testech pomalejsi o 10%, rozdil v cene je dost velkej aby to bylo porad lakave.

> ze vykon na vlakno bude za Kaby o ~15-20% pozadu

moc to nesledujes, takze: 1) vzhledem k rozdilu ve frekvencich ano, mozna i o vic 2) tohle je davno zname (a nedavno oficialne potvrzene AMD). Na lakavosti osmijader to nic nemeni :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja nerozumim lidem, co se pozastavuji nad predobjednavkami. Viz napriklad posledni vyplod Obrtrolla na PCT. Predobjednavky existuji bezne u spotrebnich veci, je preci zalezitost kazdeho, at se rozhodne zda pocka jeste na dodatecne testy nebo ne. Logiku techto "udivu" opravdu nechapu. (Vyjma Obrtrolla, u ktereho je ryze ucelova :D )
Ohledne toho IPC..to mozna bude jeste zajimave..z tech leaku vychazi IPC dokonce nekde mezi Broadwellem a Skylakem. Optimiste dokonce tvrdi, ze je na Skylake urovni :)) Frekvenci tim padem toho Intel uz moc nenahoni..protoze uz ted u 7700k jede na 4,4ghz..a ono cim vys pujde, tim mu to bude i vic zrat.
Dulezite aby prisla 6 jadra, jako konkurent i7...tam jsou uz rozumnejsi ceny.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Předobjednávka je přesně to co ten název vyjadřuje. 28. 2. vyjdou recenze, pokud nebudou dobré, tak PŘEDobjednávku zrušíš, protože cpu se budou dodávat nejdřív 2.3. Ti co předobjednávají to dělají hlavně proto, že tuší, že pokud Ryzen dopadne dobře, tak dostupnost asi nebude ideální. V USA už má na první várku dost eshopů vyprodáno.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemám ani sílu už na takový kokoty jak obr, to bys musel brát větu po větě. Poslal jsem je tam dop.če klidně ať mi smažou účet. V dnešní době, kdy si můžeš něco koupit na 3 měsíce a vrátit (skřet) nemá smysl se rozčilovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

28.2 AMD akorat prozradi vice detaily o ryzenu jako treba terminy uvedeni 6c/4c ryzenu a ukazi Vegu.
NDA na recenze ma skoncit az 2.3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možné to je, v tom konci NDA je poměrně zmatek, protože jak už to tak bývá i datum a čas konce NDA je chráněno NDA. ;o) Ale na věci to moc nemění, v době kdy lze produkt do 14 dnů vrátit, příp. při odběru na prodejně ani nevyzvedávat a obj. zrušit apod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je krasa. Vcera na jedny strane zlobrik, ktery amd stale potapi. Dneska jezek opak... skoro jako by to byla reakce :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to shoda okolností, nevím co kde psal Obr, ale tenhle můj text vznikl v RC verzi před několika dny. Pak jsem ho překlopil do finální, nalil do Drupalu a jakožto oddychové téma nastavil na neděli.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

vyvoj bazarovych cen Intel CPU bude podle me zaviset na % upgrade PC s Intelem / cim vyssi pocet % upgrade, tim vyssi pokles ceny /
uplne nejlepsi by bylo, pokud by se bazarova nabidka presytila a "nikdo" by nemel zajem...
to by ovsem Intel musel nabidnou zajimave ceny a ne refresh 100W+ CPU, uvidime co na ceny Ryzenu manageri/"magori" Intelu "vymysli"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já teda nevím, ale bazarový ceny v česku jsou naprosto přestřelený vždy a všude, spíš tam ty lidi zkouší najít vola, než to dají nějakýmu známýmu zadarmo a zbytek překupníci. Hlavně grafiky jsou mimo vždy - 8 let starej highend za 1500 a podobně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bazarové ceny jsou jaké jsou - je to vždy nabídka vs poptávka. Takže když vezmu ten tvůj příklad - pokud dotyčný tu 8 let starou highend grafiku za těch 1500 dokáže prodat, tak to není přestřelená, ale reálná cena - prodávající není charita, chce dostat co nejvyšší cenu. A pokud se ti nelíbí ceny v ČR, tak je tu vždycky ebay a spol :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To jsem hodil těžce od pasu, to by i odpovídalo jako dobrej kup /odmyslím-li elektriku a to, že tomu každou chvíli odejdou kvůli teplu kondenzátory/, tak abych zachoval pointu, tak si tam představ 2500 ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten pokles bazarových cen už dávno nastal, na podzim jsem šel do i7-4771 za 5000Kč (rozhodlo to starých 16GB DDR3 1666Mhz). Proto mi příjde moc účelový: "zapiště si do ní současné ceny modelových procesorů: Core i5-4460 dnes stojí zhruba od 5100 Kč, Core i7-4790K vyjde na zhruba 10300 Kč" Reálné ceny tří generace starých intel CPU jsou už dávno jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsem slyšel / četl / viděl, že AMD dělá milion čipů - a teď už nevím - denně? měsíčně? týdně? Nebo že mají připraveno miliony čipů?

Asi měsíčně, tak to je na jednu zem velikosti česka řekněme lomeno dvěstě - např. USA je 25 česek apod. - 5000 čipů pro česko měsíčně. Nebo řekněme že bude kupovat 1 ze sta, co má desktop počítač a že je jich miliarda, tak to je 10 milionů čipů během deseti měsíců pro svět. Pro česko by v tomto scénáři stačilo 20 000 čipů a měli by "hotovo" za 4 měsíce. Tak kdyby to dal jeden z desíti na aukro, tak to může dělat 500 čipů měsíčně? No nevim.

Nebo se podívat někde do statistiky, kolik se kupuje měsíčně PC, vzít z toho polovinu s AMD (umírněnej scénář), ale to se mi nechce hledat. Pointa je ta informace "milion", z toho si můžeš udělat představu, jestli budou stíhat nebo ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S autorem souhlasím a navíc jsem něco podobného citoval už asi před 2 lety. Intel se stal opravdu nenažraným soupeřem a začal být od Ivy Bridge skutečně nudný, nuda spočívá s tom stereotypu a poměru zvyšující se ceny za to samé neustále dokola. Jistě, zlepšující se integrovaná grafika, zvyšující se takty, snižující se výrobní proces a neudržitelný výkon v deseti nejkomerčnějších programech a aplikacích. Spíš jde o to, že Sandy Bridge byl poslední chleba se sádlem, potom už se chleba mazal z obou stran a nakonec i kůrka, v tuhle chvíli doslova krajíc máčen v sádle. To byla tenkrát sranda když jsme se smáli, že osmijádrový procesor od AMD FX-8300 má výkon jako i3-2120 na jedno vlákno. Ano bylo to tak, Intel vyráběl Mazdu MX-5 a AMD Pontiac Aztek, ale AMD už v tu dobu ukázala trhu, že je schopna nabídnout více jader za solidní cenu, i když ten výkon nebyl jako u konkurence, navíc spousta uživatelů říkala, že je více jader úplně k ničemu, v té době opravdu k ničemu. Jenže komu za to plivat pod nohy, za to, jak to vypadalo a trhu posledních 5 let?

1) Tak samozřejmně AMD, pětiletý cyklus, který musel doběhnout a nedal se zastavit AMD poslalo do kolen. Věc která dobře vypadala na papíře v reálu moc nefungovala, počet jader 5 let dopředu a funcionalita a výkon 5 let dozadu, majitelé Phenomů II X4 965 BE, můžou mít letos důvod upgradu...a trvalo to jen 8 let.

2) Intel, protože začal prodávat procesory jako housky, někdy sypané kmínem, někdy mákem, ale furt je to houska, stejně velká houska. Intelu nic nechybělo k úspěchu, protože na trhu nic lepšího nebylo, počet jader a vláken byl furt stejný a člověk byl přesvědčen, že to tak má být. Ono když vás nic nepálí a máte hromadu času a je venku hezky, asi se vám taky nebude chtít pracovat. Pokud se Intelu něco opravdu nepovedlo, tak to byl mobilní segment, a přebrandování mobilních čipů řady M, to už ze všech udělali debily

3)Výrobci HW a SW
Tak kdo asi jiný, jsou to sudičky co breptaj o osudu procesoru v kolébce, ještě před tím, než je u někoho doma. Testy v programech Blender, PassMark, bla bla bla. Je naprosto jasné, že to normální smrtelník nebude hrotit. Co bych hrotil je třeba HW výrobců notebooků, například notebooky s APU a jedním slotem na operační paměť, to je sranda, školácká chyba, nebo možná při návrhu v Gong-Baově dílně bylo 1. května.

Závěrem: Intel se teprve ukáže a všechny naštve, prosím zkontrollujete své účtenky , řekl bych že i3 se posune směrem dolů vytlačí Pentia a Celerony, ty se budou vyprodávat do parkovacích hodin. AMD FX seženete jenom na Wikipedii, u důchodců se přestanou houpat stoly, jediné na se bude dlouho vzpomínat bude Brisol Ridge,

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já chtěl být holoubkem, který si koupí Ryzen, dokonce už jsem měl všechno u zeleného uřvaného chrchla v košíku připravené k předobjednávce. Jenže pak jsem při pohledu na základní desku začal počítat: 16 pcie si veme grafika, 4 deska, 4 nvme SSD, 8 Adaptec řadič, 4 10GBit síťovka. Dohromady 36. Ryzen má 24 linek. Takže grafika dostane jen 8, což nevadí... ale ani to nestačí pořád 4 linky chybí. Game over :-(

Uznávám, že tam toho potřebuji narvat víc, než je běžné. Na druhou stranu není vhodné si hrát na to, že Ryzen je plnohodnotnou náhradou za X99 platformu, protože není. A to se nebavíme o SLI/Crossfire.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to není Game Over, ale The game does not take place :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne ze bych se v tom pocitani tak moc vyznal, ale dyt tam je dalsich 8 PCIe2.0 linek a NVMe se daji ruzne kombinovat (x2) se SATA..
ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming:
2x PCIe 3.0 x16 (1x x16, 1x x8), 1x PCIe 2.0 x16 (x4), 2x PCIe 2.0 x1, 1x M.2/​M-Key (PCIe 3.0 x4, 2280/​2260/​2242), 1x M.2/​M-Key (SATA/​PCIe 2.0 x4, 2280/​2260/​2242/​2230)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vsak X370 je skoro to same jako X99 (az na par detailu) a zbytek je zavisly na CPU takze taky az na vyjimky naprosto totozne akorat s vyrazne lepsim pomerem cena/vykon/TDP

dalsi fakt je ze je to spis konkurent pro "1151" s vykonem a ficurkami blize k TOP produktum pro 2011-3 ale klidne dal plakejte ze to zase AMD nekam posunulo a donutilo Intel reagovat zatim aspon jen snizenim cen stavajicich produktu ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nic takového nedělám, to jste si tam domyslel. Já brečím, že i nadále budu nucen kupovat Intel.

Někde hranici udělat museli, to je jasné, nejde na jedné platformě stavět i lowend i enthusiast segment a na dvě platformy neměli prostředky. Já jsem zkrátka nad touto hranicí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Já jsem zkrátka nad touto hranicí."

jasne jasne to vypravejte holoubkum na strese :) kdyby tomu tak opravdu bylo uz mate neco s dvema xeony(nebo aspon jednim s 40 linkami) a nad RYZENEM vubec nepremyslite .......protoze by to nemelo zadny prinos

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dual xeon mám na pracovním stroji, dával jsem sem screenshot v souvislosti s jinou diskuzí (někomu se zase nezdálo, že mám 256 GB paměti) http://imgshare.free.fr/uploads/a70aee25d4.png Ten zatím stačí.

Nicméně mám také 3930k který by se hodilo už vyměnit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tomo můžu se zeptat kde se využije 256GB ram ? Rendering nebo video ?
Díky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V mém případě to je virtualizace (simulace výpočetního clusteru).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsem tu ostatně zmiňoval. Víc jak 90% potencionálních zákazníků s tím mít problém nebude. Já když vidím ten sytentickej výkon ryzenu, tak ano, dal jsem 50k za upgrade, který by se v případě ryzenu smrsknul skoro na polovic, jenže musel bych se uskromnit s pcie a to se mi nechce :)

Každopádně i tak je to super a doufám, že AMD vytáhne s něčím, co bude konkurovat X99 - tedy něčemu ala WS. Sice víme jak bude asi naples vypadat (hrubě), ale to je řekněme, ten nejvyšší kalibr. Chtělo by to něco mezi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neřešila by to nějaká deska s PCIE můstkem, které by udělala z toho pcie ×16 víc slotů? Pro LGA 115* takový desky běžně bývaly (podporovaly někdy třeba i quad SLI), tak by se tady IMHO taky nějaká mohla objevit. Vzhledem k tomu, že X99 stojí vždycky navíc, tak by to možná nebyla ani taková pálka.

Spíš mi na X99 přijde hodně potenciálně užitečnejch těch 8 slotů pro RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si nejsem jistý. Mám tu WS mobo od asusu pro X99, jsou tam dokonce dva můstky, deska oficiálně sežere až 4 GK, ale klasické 2 GK řešení je vyznačeno zvlášť, takže kdo ví. Obecně mi je kolem fungování PCIe dost záhadno a nikdo o tom nikde moc nepíše/neřeší (kromě klasického srovnání s omezenou LGA115x platformou).

Dost by mi pomohlo, kdyby mi někdo detailní fungování PCIe vysvětlil (sice znám fyzické fungování mnoha sběrnic, ale většina z nich je sériová a jednoduchá, tohle je něco trochu jiného).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen, ačkoli předběžně soupeří v ezinech i s X99, je původně stavěný proti 1151. AMD nikdy nevrdilo že ho staví defaultně proti X99. Pokud budeme počítat linky, je třeba být spravedlivý. Jak je na tom 1151? Až letos v únoru Asus uvedl desku s PLX chipem, který distribuci linek řeší. https://www.asus.com/Motherboards/Z270-WS/ . Pokud bude Ryzen dostatečně populární, nedá se vyloučit od některého z výrobů MB podobná strategie s PLX chipem. Dokud nebudou známy aspoň startovací prodeje platformy, tak by to pro tak úzký trh poloprofi zákazníků ekonomicky schválilo jen šílené ekonomické oddělení. Pro profi řešení je třeba volit profi platformy na skutečných serverech a ne si honit pindíky na spotřebních platformách. Ve spotřebce je počet linek 99% klientů úplně fuk. Enthusiasist si naprojektuje serverový cabinet. Co si jsou schopni opravdoví fandové pořídit domů, toho je plné youtube. :-). Počet linek nejde jen na vrub procesoru, ale také na vrub výrobců desek. A taková deska s PLX od nikoho rozhodně nebude za 200 USD, Ale spíše na úrovni špičkových desek pro X99, tj od 350USD nahoru. Mimochodem ta deska je konečně technicky zajímavá a dost ultimativní (kromě absence 10G LAN) a ne plná plastované kapotáže a podobných zbytečných marketinkovývh volovin ala supr čupr herní deska. Na druhou stranu výrobci desek pro Ryzen mají velké mínus v neexistenci jediné desky aspoň s dvojitým LAN schopným teamingu. Obecně výbava je slabší, spíše střední segment.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den pane Ježku, moc děkuji za úvahu. Myslím, že jste vystihl parádně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

C2Q@3,2GHz jsem ještě před půl rokem používal. K tomu 8GB RAM, SSD a Desítky. Pro net, videa, hudbu v poho (spotřebu neřeším, řeším hluk). Dalo se na tom i hrát - u mě s RX480 - a to i nový hry, byť bylo znát, že by mohli být rychlejší, kdyby byla grafika krmena rychleji. Ale i tak to šlo na vysoké detaily. Některé hry patrně používaly nějaký kompatibility patche, třeba Doom. Původně jsem chtěl počkat na vydání RyZenu a Kaby, ale umřela mi deska sc 775. CPU jsem v pohodě prodal za 1500,- Půlku RAMek (DDR2) asi za 1200,- Čili to starý železo ještě nějakou cenu má. Myslím, že jsem s C2Q vydržel velmi dlouho kvuli čtyřem jádrům a -jak jinak- tehdy vysoké frekvenci. Koupil jsem Skylake a splnil svůj goal - navýšit frekvenci minimálně o 1GHz oproti přetočenýmu C2Q.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vidim tu v diskuzi minimalne jednoho ctenare, ktery tu pod kdejakou diskuzi otravuje svyma vyzvama typu "nekrmte troly". Ovsem, protoze tentokrat podobne jako kazdy vikend troluje Jezecek, tak nas k nicemu takovemu nevyzyva, naopak. Mohl by si to tedy pro priste uvedomit a uz ty vyzvy prestat psat. Tady se troleni stalo sportem a Jezek v tom exceluje, to se mu neda zaprit.

---

"v součtu je Haswell / Refresh už fakticky trošku dýchavičnou architekturou"

Coze? A zkousel jsi tu dychavicnou architekturu nekdy? Ja totiz mam Skylake Core i7-6700 a Haswell Xeon E3-1231v3, coz jsou v podstate tytez procesory a rozdil ve vykonu pri enkodovani Handbrakem je presne 0%. Takze je to presne naopak, vykon se na Intelu od Haswellu vubec neposunul. (Ano Kaby Lake pridava asi 1% diky vyssi frekvenci a take ve hrach se vykon nameri trochu jinak, ale obecne je to ~0,00nic, takze Haswell urcite dychavicny neni, dokonce i Sandy Bridge je stale dobre pouzitelny procesor a do prichodu RyZenu v podstate neni na domacim (hernim) PC duvod menit za vykonejsi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Sandy bridge I5-2500k i po pretaktování dopadl v moderních hrách v testech téměř o polovinu hůře s moderní grafikou oproti stávající střední třídě. Takže to tvrzení u her určitě neplatí. V ostatním asi problém neni, ale tam to utáhne i obyčejné 4 jádro od AMD nebo I3 od Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SB byl ten přelom, proto jsem radši šel do 22nm IB kde byly drobná ale podstatná vylepšení a jak se nyní ukazuje je kus před SB který to musí hnát OC na max a i pak má v určitých úlohách problém...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ozkousel jsem i7-950 proti i7-6700 a v hernich testech je rozdil sotva tretina, ve vypocetnich testech potom ona polovina. Jenze to je procesor o generaci pred Sandy Bridge, takze ne, Sandy tak dole vykonem neni ani nahodou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj bezny Haswell je stale top CPU, nevidim ziadny dovod, preco by 4690K bol zastaraly. Stale je to efektivne CPU s dobrym IDLE rezimom.
Teda, ak niekto nema Apple syndrom a nemusi mat vsetko najnovsie uz len z principu (lebo inak bude mat vyrazku), ked uz si mam zatrollit :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

I7-4690k mám v pracovnim počítači a je to slušný procesor, také si nemyslím, že by bylo zrovna nutné to měnit. Doma mám A10-7860k a to už je jiná písnička :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Páni, nechcem narušiť hlboko analytickú debatu, ale skúste vyliezť zo svojej nerdovskej bubliny a pozrite sa na celý trh. Predaje CPU nerobí minorita nadšencov, ktorí si stavajú vlastné stroje, ale majorita, ktorá kupuje hotové riešenia, dnes predovšetkým notebooky. Tých absolútne nezaujímajú pojmy ako DDR3, Haswell, IPC a pod. Chcú jednoducho výkonný, neprehrievajúci sa stroj za rozumnú cenu. Ide teda o to, či AMD presvedčí výrobcov PC a s nimi aj majoritu spotrebiteľov.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi na uhlu pohledu, v CR si stavi desktop procentuelne dost velky mnozstvi lidi nebo si ho nechava postavit na zakazku, pripadne ruzne HAL skladacky apod. Na zapade se znacne mnozstvi lidi spoleha na tzv. znackova PC typu Dell. (Samozrejme u notasu neni co resit, ale notasy si bezne nekupujou lidi co maji zajem o vykon, to jest lidi ktere to IPC zajima, at uz hraci, grafici nebo kdokoli jiny.)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je v tuhle chvíli dost irelevantní, protože ještě nejsou ani APU do kancel. PC, ani notebookový cpu, takže naopak uživatelé co si staví vlastní PC, nebo nechají poskládat + menší výrobci jsou přesně ta skupina na kterou teď AMD cílí. Podle mě se právě mezi nerdama AMD pokusí co nejvíc rozšířit povědomí o značce, Ryzen se poměrně slušně pamatuje, pak je i šance, že nějaký BFU v obchodě nebo nákupčí se bude pídit po PC s jakýmsi Ryzenem, protože jeho kamarád Pepa Sláma mu říkal, že se na tom dobře hrají hry. A kde je poptávka, tam bude i nabídka..
Jinak souhlas, OEM výrobci a výrobci ntb to je mnohem větší segment, kde jde dost o vzájemné vztahy, ale pokud bude mít AMD dobrý produkt, může výrazně uspět i v těchto segmentech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dnes naprostý souhlas s autorem! Přát AMDčku ať mu to s RYZENem dopadne jako mu to dopadlo s Athlonem/XP, počkat si na slevovou reakci Intelu a pak... si koupit Intel ;)))

Jinak o kluky intelácký bych se nebál. AMD to vyvýjí a vyvýjí a vyvýjí...tak dlouho, že pokud bude RYZEN fakt tou očekávanou bombou, inteláci sáhnou do šuplíku a prostě vytáhnou novej projekt o pár let dřív, než se chystali. Doteď nemuseli, ať si AMDfans říkají co chtějí, Intel prostě neměl léta žádnou konkurenci... (což je pro zákazníky škoda, mimochodem...)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Naivko důvěřivá, kdyby byli tak schopní jak tady tvrdíš, tak získali trh s tablety a telefony. Nic lepšího nemají a dlouho mít nebudou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Desktop a mobilní segment je trošku něco jinýho, nemyslíš? ;))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No třeba Microsoft si to určitě nemyslí ;). Já jsem v podstatě odpověděl v komentáři o trochu níž, takže se opakovat nebudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je další blud na webu
- Všichni mají všechno v šuplíku a tahají to jak "králici z klobouku" až je nejhůř a do té doby dojí.
- Američani nepřistáli na Měsíci
- ...

To vytažení z klobouku sice existuje (počet jader a ceny), ale v tom smyslu, že se to musí naplánovat tak 2 roky dopředu. Ne ve smyslu, že před náma Intel tají antigravitační pohon 0nm proces za 0 miliard. Takže teď "táhne" Intel - do jara 2018.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Děláte dvě zásadní chyby.
1) Pokud si i přes to vše zmíněné koupíte Intel tak Vám chybí logické uvažování. Pokud totiž bude podobně uvažovat většina lidí, tak tu ýádné AMD za pět let nebude a Intel si budete kupovat za trojnásobné ceny. Cožpak neni lepší si koupit AMD pokud nabídnou stejný výkon za nižší cenu ? I kdyby ta cena byla stejná, tak dává logický smysl si koupit AMD. Chráníte tak pouze svoje budoucí investice.

2) Intel nic nemá a nic mít dlouho nebude, je to stejná situace jako s P4. Dlouhou dobu neměli nic a jediné co měli štěstí byl Dothan na kterém postavili celé Core, nic takového ale teď nemají. To znamená, že budou hnát výš takty a zlevní současnou produkci + zapojí špinavé praktiky jako v minulosti. Lidi jako vy jim jenom pomáhají v monopolu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud si i přes to vše zmíněné koupíte Intel tak Vám chybí logické uvažování. "

Ale pokiaľ budeš robiť up povedzme len výmenou I3 za I7, bude to pravdepodobne lacnejšie ako výmena RYZEN+doska+RAM+VGA :(

"Intel nic nemá a nic mít dlouho nebude"

Tak to je veľmi odvážne a ničím nepodložené tvrdenie...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Že nic nemá, je vidět z toho, že nedokáže konkurovat ARMu v oblasti nízké spotřeby. Nejsou žádné zázračné instrukce nebo zapojení, která by obecné výpočty zrychlily. U velkých procesorů je zas poměrně složité řízení vyrovnávacích paměti a predikce výpočtu, proto se tam zas tak rychle ty ARMy nemůžou dotáhnout. Intelu nepomůže ani technologie, protože jak je vidět, zmenšování má své hranice (to také možná vedlo k nižší životnosti některých procesorů). Podle mne se výrazné zvýšení výkonů dá dosáhnou jen zvýšením počtů jader a pomocí specializovaných (možná programovatelných) koprocesorů. Jedním takovým koprocesorem je dneska už grafický procesor.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Koprocesory tu už byly v minulosti a moc dobře nedopadly. Počkat, vlastně dopadly - integrovaly je do čipu. Vlastně je to výborný nápad a už by mohli přijít s něčím pěkným. Snad to nebude cinknuté jak generátor náhodných čísel v Intel procesorech uzpůsobený pro amerického velkého bratra z NSA.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Ale pokiaľ budeš robiť up povedzme len výmenou I3 za I7, bude to pravdepodobne lacnejšie ako výmena RYZEN+doska+RAM+VGA :("
Souhlasím, tam to nemá smysl. Jedině by měl už starou platformu.

"Tak to je veľmi odvážne a ničím nepodložené tvrdenie."
Klidně se vsadím, obecné představy, že firmy sedí na technologiích a tahají je ze šuplíku v případě potřeby je vadná.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dělám to, co považuju za přínosné - pro sebe. Jako ostatně všichni. Že to upřímně hodím na fórum a lidem se to nelíbí, není můj boj. Respektive já ho bojovat nebudu. AMD má dostatek fandů, aby ho při trošku slušných výrobcích udrželi naživu a já jim to rozhodně neberu.

Taky jsem měl Athlona s následným upgradem na Athlona XP... ale opět - dělal jsem to pro sebe. Poměr cena výkon byl výborný. Ale dál ? Od Pentia D (a ano - Intelu ten Athloní šok trval čtyři roky) jsem měl jen Íčko :))) Dodneška vzpomínám na neskutečné CPU za pár kaček - E2140, na kterém se bezproblémově dal na průměrné desce udělat 100% overclocking z 1,6Ghz na 3,2Ghz a to byla jízda...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To byla ta doba, kdy se přetáčel i Opteron 144 ze 1,8 na více než 3GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že z dlouhodobého hlediska je to pro Tebe těžce nevýhodné, speciálně pokud by AMD krachlo.
E2140 je super o tom žádná :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Respektive já ho bojovat nebudu. AMD má dostatek fandů, aby ho při trošku slušných výrobcích udrželi naživu"

Tzv. efekt přihlížejícího v praxi... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná... už prostě nevedu žabomyší války po diskuzních fórech. Rád si počkám na všemožné benchmarky reálných prodejních kousků a fakt AMDčku přeju nového Athlona. Co si časem koupím, uvidím až ve chvíli, kdy na to dojde a rozhodnu si o tom sám. Ale upřímně, na net, filmy a na ty starý hry co občas zapařím (do r.2013) je i ten mnou aktuálně zvažovaný G4560 poněkud předimenzovaný ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě...
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/11504339640-detska-dopravni-polici...

Někam jsem to musel postnout )))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuju to poslat ještě sem :
http://www.mvcr.cz/cthh/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

olala Intel má několik vývojových týmů a ti specialisté se tam roky jistě nepovalují a neberou tučné platy pro nic za nic. Je to sice těžkopádných moloch, ale esa jistě schovaná má - a proč by taky o nich vytrubovali předem, že....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

šiši, zase ty esa a šuplíky, viz výše

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je vcelku jasne co muze Intel vytahnout z klobouku - jadra! Na 14/16nm neni vubec problem pridat k i5 o dve jadra navic a k i7 o ctyri navic. Ve chvili, kdy z toho Intel udela i5 6/12T a i7 8/16T, tak zase AMDecku o neco utece. Jenze takovejhle krok Intelu brutalne snizi zisky, takze se tomu budou snazit odolat a jit na to marketingove. Ja jsem presvedcen, ze RyZen je minimalne na rok mozna dva zcela jasna volba minimalne misto i7.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tady snad není nikdo, kdo by si myslel, že Intel nemůže udělat protikaci. Každopádně všechny varianty budou plus pro zákazníky a mínus pro Intel. Přidávání jader posune TDP, takže to zhorší marketingová čísílka. Zvětší to plochu křemíku a počet zmetkových čipů, takže profit půjde dolů. Navíc to nebudou moci udělat za (příliš) vyšší cenu, protože to by už tuplem nikdo nekoupil až na skalní fanoušky Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel na tom nie je tak zle ako v case P4, nepotrebuju novu architekturu, Kaby nie je horsi ako Zen. Zen nie je pre Intel prekvapenim, hovorilo sa o nom uz velmi dlho. Intel nema problem vyrobit 8 jadro bez iGPU do mainstreamu o velkosti Ryzenu. Ich jediny problem je ako optimalizovat zisky. AMD momentalne nedokaze pokryt dopyt po CPU a Intel nemusi reagovat okamzite a ist s AMD do cenovej vojny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stale nechapu proc tu vsichni resi Intel vs AMD , kdyz intel ma daleko vetsi problem nekde uplne jinde. A rozhodne mu dela vetsi starosti nez cele AMD ,ktere by v pripade potreby dokazal koupit lusknutim prstu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lusknutím prstu nekoupí nic, zaprvé by to někdo musel chtít prodat a za druhé by mu tu koupi nepovolili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A za třetí by Intel koupit AMD nechtěl, ani kdyby to bylo zadarmo :-) .

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Se obavam, ze za treti zadne neni, jak tady spravne pise Ji si ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doted jede tchanoni na pocitaci intel 2140 na desce gigabite cipset intel 965 ds3 3gb ram ddr2 frekvenci nevim win 7 uz nestihal tak jetam linux mint na tom to vyslovene lita ikdyz je tam starej hardisk 40 gb hitachi sata 1 a muj nethalem I5 650 beha taky z 6 gb ram jak spraku s ssd a stiha vsechno co ponem chci.. jen dtarsi hardvare co mam je hp 6910p 2x z cpu 7300 a 7500 jeden z grafikou ati a druhy z intel jen na brovseni pro cerky hry valim na sve i5 650 z grafikou ati 7 xxx radou v pohode ale spominanm na zlaty casy amd duron 650@950mhz pretaktovani to byly hry parada pozdeji atlon xp 1800,2500 3000 co jsem em grafiaka ati pozdeji amd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiez som nazoru, ze ked AMD vyjde Ryzen podla ocakavani, tak to vsetkym prospeje. Tiez som nazoru, ze ked toto u AMD financne nevyjde, tak AMD skoncilo(v oblasti CPU).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.