Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kam směřuje Linux?

Myslim, ze ako bude niektore distro ziskavat viac a viac percent trhu, bude sa postupne uzatvarat. A ak niekedy bude v pozicii na realnu konkurenciu MS, bude uz pravdepodobne na nerozoznanie od windows (co do obchodnych praktik, nie technicky).

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Obchodní praktiky MS vychází z neveřejného zdrojového kódu a vlastních rozhraní a formátů. Pokud tímto nebude např. Canonical disponovat, nemohou mít stejné obchodní praktiky.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Už když jsem v prvním odstavci dostal překvapivou odpověď na otázku v nadpisu a sice že " Linux míří všude tam, kam jej hodlají nasadit ti, kteří si jej pro daný účel zvolili ", což je skutečně objevné sdělení, chtěl jsem se na to vykašlat, nicméně něco mi říkalo abych to dočetl pozorně až do konce. Udělal jsem dobře. Nebylo to jen obligátní mlácení prázdné slámy, jak tomu čím dál tím více v podobných "úvahách" bývá, ale i poučné. Například poslední věta je naprosto fatální. " Já osobně plně souhlasím s filosofií projektu darkTable neposkytovat instalačku pro Windows proto, že (zjednodušeně řečeno) komunita tohoto OS ve zcela drtivé většině jen žádá nové vlastnosti, ale sama do vývoje ničím nepřispěje, tedy pouze konzumuje. ". Tedy Windowsáci - zamyslete se nad sebou, vyžádejte si od MS zdrojové kody a začněte už konečně něco dělat a ne jen konzumovat ....

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Demagogie jak vysita, co? Windows komunita je ochotna do vyvoje prispet tim nejdulezitejsim co jde - zaplacenim za pouzivani. Takze autori Lightroomu nemusi skuhrat jako linuxari ze vyviji soft zadarmo a tim padem nutne potrebuji pomoc ostatnich, protoze sami to nezvladaji a nemaji na chleba.

Kdyby se takhle vyrabela auta - auto dostanes zadarmo, ale palubni desku si musis navrhnout sam a karoserii si musis jit do automobilky sam vyrobit tak by se nejspis moc aut neprodalo.

Uzivatel software pocita s tim, ze autor udela vse potrebne za nej (uzivatel neni programator, nechce programovat) a ne ze se bude muset podilet na vyvoji aby mohl software pouzivat. Kdyz se autor dobrovolne rozhodne vyvijet software zdarma, tak by pak nemel skuhrat ze se mu nevraceji vlozene prostredky. Uzivatele problemy autora nezajimaji. Autor software je tu pro uzivatele, nikoliv opacne. A kdyz neni kopie Lightroomu pro Windows, vzdycky jem mozno pouzit original. Tech par tisic autorum Lightroomu nebo Capture One za jejich praci rad dam. A at mi nikdo netvrdi, ze to neni podpora. Linuxovi vyvojari amji prece stejne moznosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten příměr s těma autama - jsem si jist, že pro některé lidi je už teď velmi omezující to, co se dá na trhu sehnat. A blbý je, že vlastní auto takové, které by ti bez výhrad vyhovovalo, si de facto udělat nemůžeš, protože neprojde státními regulacemi. Ale to je jiná písnička. Chtěl jsem jen říct, že s tím příměrem bych byl opatrný ;).

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že ten příměr s auty je naopak velmi dobrý a trefný, jestli se dobře pamatuji, kdysi se dokonce takto vtipkovalo o řediteli GM a Gatesovi, jak by vypadala auta, kdyby je dělal Microsoft.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Kdyz se autor dobrovolne rozhodne vyvijet software zdarma, tak by pak nemel skuhrat ze se mu nevraceji vlozene prostredky."
- Vložené prostředky jsou běžně chápány jako investice. Není mi znám případ, kdy by programátor začal tvořit komunitní otevřený SW s cílem zisku. Čili autor skuhrá aby se komunita zapojila a začala spolufinancovat provozní náklady. Nikoliv autorův zisk.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

open source (a teda aj Linux) je

free as free speech

nie

free as free beer

Takze zadarmo OSS nemusi byt, ale mate volnejsie licencne podmienky...

Pri proprietranim SW mozete mat v licencnej zmluve

"softver mozete pouzivat len, ak kazde dve hodiny sulozite s jedincom vlka opacneho pohlavia, ako ste vy.."

To sa Vam pri Open sosure nestane...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

>> Pri proprietranim SW mozete mat v licencnej zmluve "softver mozete pouzivat len, ak kazde dve hodiny sulozite s jedincom vlka opacneho pohlavia, ako ste vy.."

Napsané to tam být může, ale ve většině zemí to není legální, takže dané ustanovení není platné. Navíc by asi mohli autora daného sw stíhat za nabádání k trestnému činu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nevim sice, kde berete to "skuhrání nad příspěvky na náklady autora", ale podívejme se na autory pro windows, ti skuhraj nejvíc a příspěvky maj v podstatě povinně určeny v cenách, ale to už je jiná písnička. Že si někdo utrhává pro sebe nějak "spravedlivějc", to už mi neposoudíme asi a jestli to vývojáři dotáhnou tak, jako ve winech, tak ámen s linuxem, protože přide na scénu zase ta hamižnost, mamon a předhazování veřejnosti nečeho, co vlastně třeba ani nebude potřebovat, hlavně že se to zaplatí, jako u widlí, tfujtajbl. Tak to bych opravdu zažít nechtěl.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zcela jasně a logicky: kdyby se auta davala zadarmo tak by se zcela jasně a logicky neprodalo ŽÁDNÉ!

Stejně tak se neprodává LINUX, prodávaly se knihy přibalené k CD, nebo se prodávají služby okolo OS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fakt jo? A proč tedy v různých humblebundle akcích (kde je vidět platforma kupců) jsou ti skrblíci linuxáři v průměru na hlavu daleko před těmi s Windows?

Z mé zkušenosti je to přesně naopak - drtivá většina Windows uživatelů pirátí (viz třeba Adobe) až se hory zelenají a je jim "líto" za SW platit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud odpovim za sebe, tak je to proto, ze uz to mam davno koupene a necekam jak socka na nejake akce. Když se mi něco libi, koupim si to hned:-))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

On má zdrojové kódy od darkTable MalejMěkkej ? :-D :-P

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

On někdo tvrdí že ano?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ale opak je pravdou..

Velki OEM patrneri (Dell, HP, Lenovo) maju k dispozici izdrojaky Windows a sami si ho kompiluju s vlastnymi doplnkami...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

přestaň si proísmtě píchat tu trávu... Zdrojáky nemají, mají jen specialní instalační módy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zdrojaky sme mali na skole k dispozicii, islo o NT4.0 a tam boli info o tomto

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ahaa, takže nechápu, proč existuje projekt reactos, když vlastně MS dává zdrojové kódy studentům zdarma :))) vtipálku

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ak ste chceli vidiet dokumentaciu, museli ste suhlasit so zmluvou, ktora vylucuje pouzitie v open source projekte, cohokolvek v dokumentacii...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

počkat počkat. Ale dokumentace a zdrojové kódy jsou trošku něco jiného ;) a promiň, ale zjistit zpětně, kdo to někomu dal, když tu "dokumentaci" či zdrojové kódy dostalo třeba 10 000 lidí je nerealné. Ani sami programátoři v MS nemají přístup k celému zdrojáku, ale jen k určitým částem, na kterých dělají.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak jinak pochopit toto ?
"Já osobně plně souhlasím s filosofií projektu darkTable neposkytovat instalačku pro Windows proto, že (zjednodušeně řečeno) komunita tohoto OS ve zcela drtivé většině jen žádá nové vlastnosti, ale sama do vývoje ničím nepřispěje, tedy pouze konzumuje. Tedy Windowsáci - zamyslete se nad sebou, vyžádejte si od MS zdrojové kody a začněte už konečně něco dělat a ne jen konzumovat ...."

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A jo, ty jsi nečetl ten článek zase, tak to pak nic no :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jo ta posledni veta je opravdu perla. Takze pokud chci pouzivat nejaky SW tak musim pro nej udelat nejakou funkcnost jinak jsem parazit? Proto je vice programatoru pro linux nez je jejich uzivatelu, protoze kazdy kdo chce pouzivat linux musi byt programator aby necim prispel k rozvoji systemu, jinak ztraci moralni pravo linux pouzivat?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ti, ktori poznate uzivatela "Tudva" a nedajboze byvate poblizku, tak sa mu oblukom vyhybajte! Ma totiz chorobu, ktora uplne postrada logiku a vyzera byt nevyliecitelna. Trochu mam strach, ze ani moju odpoved nepochopi.

A teraz k odpovedi, ktora je priamo z clanku:
"...komunita tohoto OS ve zcela drtivé většině jen ŽÁDÁ NOVÉ VLASTNOSTI, ale sama do vývoje ničím nepřispěje..."

Nikto nepise o pouzivani softveru. Ale kedze windows uzivatelia softveru su zvyknuti, ze len buzeruju firmy, programatorov na dorobenie vlastnosti, ktore im velmi chybaju, pretoze si "pravdepodobne" za program zaplatili. Tak v pripade softveru s volnejsimi licenciami (obvykle je zakladny instalator pre Linux), ich tiez buzeruju za chyby a ziadaju nove vlastnosti, ale obvykle nezaplatia ani korunu, a ani neprispeju programovanim, grafikou, spisanim dokumentacie, kontrolovanim fora, navrhom dizajnu, novym algoritmom (ktory by naprogramoval niekto iny).

Vyvoj aplikacie, ako ho ty chapes, nie je len programovanie. Ani stavitel domov nelepi len tehly s maltou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ja napriklad s politikou darkTable nesuhlasim, ak robia drahoty iba z principu. Totiz zrovna dobre a kvalitne multiplatformove aplikacie su v mojom okoli najvacsim "presvedcovadlom" prechodu na Linux -> mam tam ffox, openoffice, gimp... windows vlastne nepotrebujem.

A zaroven suhlasim s tym, ze tvrdenie ze windowsaci su vyzierky systemu je hlupost, pokial sa nebavime o piratskom sw, tak oni realne zadotovali vyvoj svojich aplikacii peniazmi. To, ze neprispeli darkTable ci inemu OSS softwaru je druhorade, ved to nerobi ani absolutne drviva vacsina pouzivatelov linuxu.

PS: Odkaz pre vtipalkov, co tvrdia ze linux ma viac developerov nez pouzivatelov -> skuste si tie percenta (hoc na desktope smiesne male) prenasobit na absolutne cisla a zistite, ze tolko aktivnych developerov (katedrala + bazar) nie je ani na celom svete dohromady.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Krásně napsáno. Taky vůbec nechápu myšlenku autora, že bych si OS neměl kupovat, ale raděj programovat sám, abych něčím přispěl. Vypadá to jako článek studentíka z VUT, kterému tatík zaplatil koleje kde má internet a večer spoustu času, tak programuje operační systémy a píše o tom :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Duvod minimalniho rozsireni linuxu na desktopech je pouze jeden. Nulova standardizace. Pro linuxare silena predstava, pro zbytek sveta naprosta samozrejmost bez ktere je vetsi rozsireni nemozne.

Tedy standardizace je - ale tyka se pouze jadra. Jadro je pevne dane. Ale zbytek distribuci je mix desitek programu ktere umi to same a ktere nejsou kompatibilni ani nekolik verzi dozadu.

I MAC OS X je uspesnejsi proto, ze se z uzivatelskeho pohledu nemeni - v nove verzi neni nove graficke rozhrani s uplne jinym zpusobem ovladani ani se nevymeni polovina aplikaci a knihoven za uplne jine projekty.

Vyvoj linuxovych aplikaci je vyrazne ztizen tim, ze aplikace je nutne neustale udrzovat aby zustavaly funkcni. U Windows staci vydat aplikaci a pak neni potreba se o ni nijak vyrazne starat.

Na linux kdyz nekdo vyda neco slozitejsiho, tak se muze stat ze za pul roku se budou muset rucne upravovat zavislosti baliku a za rok uz to nepujde pustit, protoze pod aplikaci zmizi cele API ktere vyzaduje, protoze se komunita rozhodla ze zacne pouzivat v distribucich neco jineho. Proto naprosta vetsina lepsich linux her jsou online multiplayer tituly u kterych probiha vyvoj neustale, ale bylo mozno resit rozmary linux komunity.

A prave standardizaci zavadi Steam OS. Steam OS je vzor distribuce, na ktere budou fngovat hry. Ostatni autori distribuci se budto prizpusobi, nebo budou resit tisice dotazu proc nefunguje hra XY a jejich distribuce bude u uzivatele nahrazena Steam OS prave z duvodu kompatibility.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

"U Windows staci vydat aplikaci a pak neni potreba se o ni nijak vyrazne starat."
- Toho bych se chtěl taky někdy dožít :)

"tak se muze stat ze za pul roku se budou muset rucne upravovat zavislosti baliku"
- A tak proč nevytvořit aplikaci bez závislostí, že... Závislosti balíků jsou střela vedle :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>"tak se muze stat ze za pul roku se budou muset rucne upravovat zavislosti baliku"
>- A tak proč nevytvořit aplikaci bez závislostí, že... Závislosti balíků jsou střela vedle :)

Nie je problem, ucim aj staticke linkovanie (3 prednaska predmetu), ale k tomu ukazujem velkosti binariek.. (na 12. prednaske ucim deploymnet cez tvorbu balickov deb a rpm, a tam sa daju bundlovat aj dynamicke kniznice tretich stran). Pravda neucim chroot, to az v projektoch na temu LFS

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No zrovna vcera jsem nad tim premyslel, kdyz jsem bez jakychkoliv uprav spustil na windows 8.1 simcity 4 z roku 2003... Jeden priklad , chtel bych videt hru pro linux z roku 2003 (jestli nejake byly, ktere by se vubec hraly jeste dnes, myslim , ze ne :)) ) . U linux je problem rozjet soudobou hru, nebo donedavna mit akcelerovany desktop.

Nebo treba takovy modplug(2000) player stahnes nekde z archivu a bezi . Obecne kazda aplikace kompilovana pro win32 bezi . A to byla snad kazda od win 95 nebo 98 ? :)

To je omyl linuxovych fanatiku , windows jsou docela dobre zpetne kompatabilni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste treba i takovy dynosaur z dosoveho prostredi jako PC FAND !? , ktery se stale pouziva frci na windows 8 bezproblemu . At nepisu jen oblast her.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mam zacat pisat zoznam nier, ktore maju s windows 8 a 8.1 problemy? To ze vypichnes par hier, neznamena, ze je vsetko kompatibilne. Sam mam na disku ovela viac hier, ktorym som musel dohladavat specialne fixy, kniznice, cracky - pretoze sa uz nedaju spustit normalne.
BG1, Fallout1-2, JA2, HMM3

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Těch důvodu je plno - ve stručnosti - lenost uživatelů, zvyk na Windows, zaslepení trollové v diskuzích co píšou tyhle komentáře, nízký podíl jako předinstalovaný systém na prodávaných počítačích a noteboocích, nedostupnost klíčového softwaru atd.
Distribuce nejsou mixy programů, ale jádro + doplňující software (knihovny, prostředí..).

Mac OSX je úspěšnější proto, že ho vyvíjí Apple, který si umí udělat marketingovou kampaň, umí to prodat, dostat mezi lidi a Maců se prodává dost na to, aby se ten systém nějak rozšířil.

SteamOS nezavádí standardizaci. Standardizaci zavedl Steam klient pomocí jedné vychytávky co má v sobě (viz níže). SteamOS už v podstatě existuje 21 let, ano, je to Debian GNU/Linux. A tento SteamOS je klasická distribuce na něm založená, která akorát nastartuje do BigPicture. Autoři se budou sice přizpůsobovat SteamOS, ale ty hry stejně poběží na jakékoli aktuální distribuci, protože jakákoli aktuální distribuce na které běží Steam má stejné prostředí pro běh těch her. Jak že je to možné? Linuxový Steam má totiž tzv. steam-runtime, což je takový pravidelně aktualizovaný set knihoven a potřebných nástrojů na kompatibilitu napříč distribucemi. Ve výsledku, Steam si vytváří takové vlastní prostředí s vlastními knihovnami, ve kterém pak spouští hty. Takže pokud běží Steam (a ono ho už snad každé distro v těch repozitářích má) tak běží i ty hry.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Když si představím, že tolik firem, kolektivů a jednotlivců neustále maká na tolika desktopových distrech - a přitom jediné, co svět doopravdy používá, je jádro s pár doplňky jako firmware v nějakém routeru nebo jako základ Androidu... něco je špatně, ne?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"jediné, co svět doopravdy používá"
- Máš zkreslenou představu o světě.

Není mě jasné, proč bývalý Windows admin v důchodu musí neustále komentovat články o Linuxu :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Treba ze stejneho duvodu, proc sem "linuxovy silenec" imrvere kopiruje ( pardon, pise ) casti textu vytrzene z kontextu o Windows ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zlepši si přehled - drtivé většiny článků o linuxu si vůbec nevšímám. Obvykle komentuji linuxáře a linux pod články o Windows nebo Microsoftu, kam se linuxáři neustále off-topic seřou. Asi jsi poněkud přecitlivělý.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

firmware v routru, android? a co firmy zaoberajuce sa webhostingom - tam s prevahou vyhrava Linux (gentoo, debian..), alebo oni vlastne funguju na derne pasky?
superpocitace - vedecke vypocty.. - co takto si najskor pohladat, kde vsade je nasadeny Linux a az potom prispievat do diskusie?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kam směřuje Linux? To víte že jo, já vám to řeknu a vy mě tady zabanujete :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

od vcera/dnes smeruje na hererogenne architeltury

AMD Publishes Open-Source Linux HSA Kernel Driver

Published on 10 July 2014 06:23 PM EDT

AMD has just published a massive patch-set for the Linux kernel that finally implements a HSA (Heterogeneous System Architecture) in open-source. The set of 83 patches implement a Linux HSA driver for Radeon family GPUs and serves too as a sample driver for other HSA-compatible devices. This big driver in part is what well known Phoronix contributor John Bridgman has been working on at AMD.

Hopefully these patches will be quickly reviewed and will be able to enter at least the staging area for the Linux 3.17 kernel given there's still a few weeks left before the debut of Linux 3.16.

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTczOTY

Jano Mostár (John Bridgeman) to premostuje...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A kam se vůbec poděla Linuxová Anička??

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Vubec mi o linuxu nemluvte. Ve stroji pro stare rodice prestalo definitivne fungovat Lubuntu 13 (nepodarilo se nikdy rozjet sambu, tisk, webkameru, hw akceleraci 2d a driver pro wifinu jsem prekladal po kazdem updatu, ale whatever, je to linux). Tak jsem si rek, zkusim ubuntu 14 lts. Instalace v pohode, ale bez hw akcelerace desktopu, cili nepouzitelne (nvidia 6200 agp). Nainstalil jsem 178 drivery z repositare a konec. Uz jsem se v recovery ani nedostal do shellu.
Okej, vzal jsem z police Win7Ultimate, za hodku chodi uplne vsechno jak pomasle, sit, tisk, webkamera, wifi, akcelerace videa. Tedy SP1 a zbytek updatu se instaloval celej den, ale to uz rodice cetli svuj Seznam. Na P4 2.8GHz, 1.5GB ram, Abit IC7 slapou Win7 Ult 32bit. Linux mi uz nesmi do baraku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bez urazky ani pokusu o flame sa neviem zbavit pocitu, ze neuveritelne kecate.

Totiz, nikdy som nepatril k ludom, co si kupovali ultrakonzervativy a standardny hw, experimentoval som s x-y distribuciami, rukami mi presli desiatky roznych hw zostav vratane notebookov a netbookov ale proste do takehoto alebo podobne zufaleho stavu som sa dostal 1x - slovom raz. Ale to sa pisal este rok 1999 a linux bol vtedy na desktope naozaj nepouzitelny.

Takze, hoc nevylucujem, ze hovorite pravdu (v IT svete som videl naozaj vselico), dovolim si neverit vam. Nic v zlom.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Snadny. Over si pres google podporu pro mediatek 5572 wifi. Dal si dej do googlu "lubuntu CUPS not started automatically". Potom "ubuntu geforce 6200 driver crash", nebo "sweex wc062 ubuntu". Co se tyce samby na linuxu, to snad radsi ani nehledej, to jsou miliony problemu.
Takze desktop user linux je furt zadarmo drazsi nez ty krabicovy ultimejty.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Čo sa týka ovládačov plačeš na zlom hrobe pýtaj si ich od výrobcu rovnako by na tom boli win keby nemali tie ovládače.
Samba je kategória sama o sebe, smb protokol je MS, veľakrát je chyba na strate užívateľa či to dobre nastavil a či vôbec sú dobre nastavené win.
"Takze desktop user linux je furt zadarmo drazsi nez ty krabicovy ultimejty" toto nieje úplne pravda keď ovládaš systém tak vieš fungovať aj nalinuxe. Aj na win sa vieš dostať do úzkych a nie vlastnou vinou.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A koho to jako zajima. Uzivatel chce funkcni system a ne obyhat vyrobce a zadonit po nich ovladac. Uzivatel chce aby system fungoval a pokud mu to poskytne windows a linux ne tak je pro nej lepsi windows. Ze vyrobce nedodal ovladace pro linux neni problem uzivatele, ale problem linuxu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na jednu stranu je to problém užívateľa, mal si vybrať taký HW ktorý má podporu. Tak ako keď máš nejaký HW ktorý má ovládače len na winXP a nejde na win7, 8 je to chyba win alebo chyba výrobcu čo nedodal ovládače?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kamo, jakmile zacnes vybirat hw podle OS, stava se dany OS velmi drahym. A jak spravne podotkl kolega, zdaleka se nejedna jen o podporu hw, i kdyz ta graficka karta chodit proste MUSI a nikdo mi nebude vykladat, ze nefunkcni akcelerace 2d desktopu je jen chyba nvidie, po vsech tech letech. K tomu hw, treba canon dela drivery i pro Win8 pro skener 4200F a podivej se, co to je za vykopavku. A co mne fascinuje nejvic, software k tomu skeneru psany pro Win98 funguje i s Win7/64. Ono to jde, kdyz se chce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Práve si mi napísal že funguje jedno zariadenie super, ale sú zariadenia ktoré niesu staré a nefungujú. Grafika by mala šlapať bez problémov to bezdebat ale veľakrát sa stane že si to užívateľ rozbije a potom sa čuduje. Chyby sa stávajú. Ja som skôr narážal na sieťovky a wifiny tam si musíš dať pozor, stáva sa že aj tie drivre sú sprasené a nefungujú, je problém si to pozrieť pred kúpov či stým sú problémy?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pokud kupujes hw dopredu pro linux, jsi schopent si zjistit co ma co za chipset, jestli ma podporu treba tiskarna (mineno komunitni, linuxovou podporu nema oficialne prakticky nic, a nebyt dellu a redhatu - vubec nic), atd. Ale pokud uz mas hw na stole, mas smulu. Myslel jsem ze to je uz lepsi, a je to horsi.
Dokonce se zacina kaslat i na zpetne testovani kompatibility, jak je videt a to i u Ubuntu (tedy oni na to kaslou od zacatku, proto je tu mint, lubuntu atd...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já měl na Linuxu vživotě potíže pouze se síťovou kartou. Za 100 korun se koupila nová a bylo po problému. Je ale pravda, že u Windows jsem se s podobným problémem nesetkal nikdy ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je pro uzivatele zcela irelevantni. Tuhle zasadni elementarni pravdu odmitaji "linuxaci" pochopit od pocatku. Uvozovky jsou namiste, opravdovy linuxak pracuje jak na linuxu tak na woknech, bez kecu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A neni nad to, kdyz dostanes notebook s windows 7 a chces ho preinstalovat, protoze uz to jaksi nefunguje.... 3 hodiny stravis instalaci a pred nabehnutim to zahlasi, ze se to nepovedlo nakonfigurovat. Parada a co ted? Vyhodit to do kose.. Ne, hodit tam linux a bude klid.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A teď ještě tu O Perníkové Chaloupce ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mám relativně novou zkušenost k nezaplacení.

Přišla známá, že nejede NTB. Příčinnou byla smrt HDD. Jak je dobrým zvykem tak výrobce nedodal instalačky Win a recovery samozřejmě na novém disku není. Zavolal jsem tedy na oficiální podporu a dozvěděl se, že mi ji za 20EUR pošlou, ale bude to trvat minimálně 14dní. Když už bude platit 20EUR za instalačky, tak jsem chtěl čisté Win. Odkázali mě na Microsoft.

Tak jsem zavolal do českého Microsoftu a tam mě poslali zpět k distributorovi. Ten mě poslal na uložto.

Protože potřebovala počítač, tak jsem tam hodil Ubuntu a řekl jí, ať si to objedná a za 14 dní mi dá vědět, abych ji tam hodil zpět Win. Neozvala se, tak jsem ji napsal, co se děje. Řekla, že na to kašle, že NTB jede a nebude to řešit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Do te doby, nez zjisti ze to bez MS Office proste nejde.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem MS Office použil naposledy před 7 lety. A pokud vím, tak ona používala Libre Office už na Win.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, to je klasický případ, však naco vyrábět záložní DVD s Recovery na které všichni výrobci notebooků apellují že, však ono to "nějak dopadne" :-) Pokud se těma reinstalacema zabýváš, tak víš že existuje něco jako MSDN. Tam si skopneš název příslušného souboru, lupneš do vyhledávače a to ISO s instalačkou takřka vždycky najdeš, tam bych problém neviděl. Někam volat a zjišťovat něco z toho už jsem vyléčený :-) Vyřešil jsi to, jak bylo v dané situaci nejschůdnější, ale jak vidíš, úplně optimální to halt nebylo no :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jo, BFU si si běžně vyrábí recovery DVD. Samozřejmě jsem se jí na to ptal, vůbec nevěděla, co po ní chci.

Ne běžně neposkytuji suport pro Win. Není optimální? Co je to Optimální? Je spokojená, takže je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, i to je mozny...ja například neumim vůbec kreslit, takze bych taky dokazal, abych nakreslil prisernou patlanici, která se nikomu nebude libit...Akorát nevim, proc bych to delal no....stejne nechapu, proc instaluje notebook někdo, kdo to neumi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja som dopadol podobne pri novom ubuntu, mam starsi notas s nvidia 8400MG, po instalacii ovladacov koniec, nedostal som sa ani do konzoly, proste cierna obrazovka a padla. to iste linux mint s mate.
Doteraz vsak v pohode fungujem na ubuntu 10.04 ( gnome 2) a nvidia ovladacmi 195 - ziadne ine mi totiz nefunguju. Uz niekolkokrat som chcel prejst na novsie distro (kernel mam 2.6.32.60), ale tento problem s grafikou ma brzdi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Otázka ako inštaluješ ovládače? Dávaš noveau ovládače do blaklistu? Alebo máš v grube parameter nomodeset?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

ako najprimitivnejsi uzivatel: nainstalujem cez synaptic. naivne som si myslel, ze budem moct experimentovat ako v starsej verzii: v konzole skusat rozne verzie, ale ako som pisal, nabehne cierna obrazovka a nedostanem sa ani do konzole, mam podozrenie, ze isli cestou MS a x-ka uz nie su nadstavba, ale zakomponovane v systeme.
Skusal som aj rozne navody, ale nic. prisiel som vsak na to, ze ak si dam nove nvidia ovladace do stareho ubuntu, tak padnu aj tie. Keby sa mi podarilo do noveho systemu dat nvidia 195, tak by to slo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čiernu obrazovku som mal práve keď som zabudol v grube upraviť riadok GRUB_CMDLINE_LINUX=" " na GRUB_CMDLINE_LINUX="nomodeset" a preistotu treba skontrolovať či je blacklist na adrese /etc/modprobe.d/ a keď nie potom tam ulož súbor blacklist.conf s textom blacklist nouveau
Po týchto úpravách môžeš experimentovať lebo ti vždy nabehne recovery mód ak sa ti to nepodarí.
Jasne všetky tieto úpravy treba robiť ako root alebo pomocou sudo

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ked budem mat cas tak sa s tym pohram, dik za tip.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

I s W7 se můžete dostat do problému. Nedávno jsem je instaloval na nový HW (intelH97, i5) W7, instaluji - restart do windows a nešlo USB (klávesnice ani myš). Moc jsem nepátrál, dal jsem tam PS2 klávesnici a myš a jel dál, ale pro někoho by to mohla být noční můra.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo pane, usb3 je svine, klavesnici pri instalaci jen do usb2 a v biosu zapnout usb2 legacy. Sedmicky usb3 drivery nemaji v sobe.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jojo...ovšem nejlegracnejsi bylo, když jsem instaloval win7 na notebook, co mel POUZE USB3 porty :-)
Win7 nemely ani sitovku, ani wifi...takze jsem musel stahnout drivery, vypalit na Pc na DVD a instalovat to z DVD :-D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Toto sú presne veci ktoré ukazujú že žiadny systém nieje ideálny len si treba vybrať čo človeku vyhovuje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Clanek je o tom, kam smeruje linux, konkretne desktop user linux. Nebyt rusu a cinanu, kteri si z bezpecnostnich duvodu musi do desktop OS dat vlastni smirovaci backdoory a do woken to jaksi nejde (Obsazeno!), tak linux nesmeruje vubec nikam. To je cela ta tragedie.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No já jsem o víkendu instaloval Ubuntu. Musím říct že po jednom dnu s GNOME s nadstavbou Unity které je v Ubuntu jako hlavní jsem začal instalovat KDE. Jenže Ubuntu s KDE naběhlo jen jednou a poté při každém loginu zamrzlo. No tak jsem zkusil Kubuntu a musím říct že KDE prostě vede nastavím si vše co potřebuju dle mých představ ikony, lišty, tlačítka, kurzory, navíc mám k dispozici 3D plochu :) (ať žije COMPIZ) . Kubuntu mi dokonce samo našlo ovladače NVIDIA takže jsem je nemusel instalovat ručně. Jediný problém je že zobrazení po nalogování má 90fps ale stačí vlézt do nastavení a přepnout v efektech plochy z OpenGL 2 na 3 nebo naopak jakmile proběhne jakákoliv změna jede stabilně 60fps. Našel jsem si jak nainstaluju Steam takže uš jsem si zahrál i Metro: Last Light (běží v pohodě). VLC pro přehrání videa šlape jako hodinky. Blender 3D renderuje na grafice přes CUDA stejně rychle jako ve Windows navíc se nemusí instalovat jen setahne a rozbalí. Gimp běží lépe než na Win stejně tak inkscape obojí je o ždibec richlejsí. Nebít toho že hraju i jiné hry a hlavně potřebuji CorelDRAW klidně bych na linuxu zůstal. Koupil jsem před 4 lety Win 7 a jiné už kupovat nebudu. :)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Jako Linuxem nepolíbený noob jsem se poté, co se na spravovanám NTB už totálně potentovaly Win Visty rozhodl s tím něco dělat. První volba byla Win XP SP3. Při instalaci zátuh při nabíhání kernelu. Vždy. Hmmm.

Tak jsem vzal instalacni CD k uBuntu 12.02 LTS a pustil se do toho. Tady instalace naběhla, ale pak že škrábnuté CD. A fakt že jo. Tak jsem stáhnul uBuntu 14.04 LTS a půstil se do instalace. Za cirka 15min bylo hotovo a ukázalo se, že už bez nějakých doinstalací balíčků tam jede přehrávání i nejnovějších WMV videjí.
Pak se také ukázalo, že instalace na Linuxu může být asi tak 10x jednodušší než ve Win - stačí jen v "ovládacím panelu" napsat samba a kliknout na ten balíček a vše se samo stáhne a samo nainstaluje a vítej v Win síti, uBuntu mašinko.
Krusader vypadá a funguje jako TotalCommander na Win a po instalaci VLC fungují titulky k filmům a přehrává to vše jak má.
Instalace jak VLC, tak Krusadera byla stejná jako u Samby - prostě člověk napíše jméno aplikace a o víc se nestará. Tomu říkám komfort!

NTB je to nějaký starší Sony Vaio krámek, nicméně vše jede jak má. Síť jede od doby, kdy jsem ji při instalaci nastavil, grafika je akcelerovaná a rychlá jak hrom, zvuk také jede a nemusel jsem udělat nic, co by nezvládla cvakající opice na tlačítka.

Web to má přes Firefox v30 v čemž jede vše jak má a svižně (včetně akcelerace WEBM videjí - nová móda na 4chanu - (VP8 codec - http://a.pomf.se/nxmntx.webm - work safe, IMHO, no audio, velikost 836kBy! ) a dokonce to má jakési obdoby Office balíku jako Word a Excel (Libre Office). Reklama na Amazon asi také přináší nějaké finance (odkaz na hlavním panelu) a na rozdíl od rozsypávajících-se Vist i padající instalace WinXP tohle jede a bez problémů (což je na problematickém HW skoro zázrak).

Tedy pokud někdo říká, že Linux je napikaču, nebo že to či ono... tak já bych to shrnul takto:

1) je to snadnější na instalaci než Win a rychlejší (Win7 se na 3,5GHz i5 instalují 2x déle a to bez veškerých driverů, tohle už má vše v sobě)

2) instalace aplikací je neuvěřitelně komfortní, o tom si Win mohou jen nechat zdát, a to v ještě hodně divokých snech

3) podporuje to všemožné Winblows "standardy" a to i bez VLC s vestavěným přehrávačem (asi na úrovni Mediaplayeru z WIn)

4) rodiče Vám takový PC rozhodně nezavirují :-)

5) je to legální, neotravuje to s aktivací (jéééé, vy jste si vyměnil GFX kartu? Tak to musíte... FUCK YOU!)

6) nemusí se to restartovat kvůli každé druhé změně nastavení

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mám veľmi podobné skúsenosti ako ty ale popravde nie vždy je to tak ružové ak natrafíš na chuťovku čo nieje podporovaná tak si v perdeli pane hrábě.
Win je dobrý systém mám skúsenosti od 98SE po Win7 ktorá mi nesadla a nasrala natoľko že som prešiel na linux konkrétne na debian a som rád, najradšej som mal winXP. Ale kôli štátu mám stále vo virtuálke sedmu a aj keď si chcem zahrať diabla tak sa prebutujem do sedmi ktorú mám na druhom separátnom disku.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdím, že mé zkušenosti jsou univerzální. Hodně záleží na použitém HW - pokud je výrobce zmetek, co na Linux kašle, tak chápu, že může docházet k hrůzám a katastrofám neskutečných rozměrů pro naprosto malicherné důvody. Ano, stát se to může.

Pokud ale člověk jede např. na Intel grafice, tak moje první zkušenost byla s DSL (Damn Small Linuxem), jenž v 50MB (!!!) na flashce zdarma z nějaké prezentace v Brně na Invexu nabootoval a hned jsem měl:
1) grafiku 1024x768x75Hz
2) síť a Firefox
3) zkuk, který jsem nezkoušel...

Tím jsem měl otestováno, že jsem recapnul mainboard dobře pod 2 minuty. To bylo první setkání s Linuxem, jenž jsem zažil na svém HW. Od té doby vím, že otevřené drivery = podpora Linuxu = intel politika je v tomhle super = dokážou zázraky.

A víš, co mně uchvátilo nejvíc? Když jsem zadal IP adresu (vnitřní síť mám na pevných IP, abych mohl přesměrovávat porty) tak to nečekalo jako ve Win cirka 30sec na nic (vím, Win testují IP adresy v rozsahu, takže všech 256 adres chvilku trvá opingat... ale k čemu to je? Když bude konflikt, tak to bude jasné i jinak, sakra...), ale HNED TO FUNGOVALO.

Ve Win7 to čeká jako na smilování a mám dojem, že ještě v Win7 to stále chce restart pro změnu pracovní skupiny. Nevím už jistě, už jsem z těch restartů tumpachový... Vím jistě, že Vista SP2 restart vyžadovala v tomto případě...

Takže samozřejmně, pokud půjde o nějaký nepodporovaný HW, tak se Linux asi zesype jak domeček z karet. To samý ale udělají Widle. Zkus je přehodit z jednoho disku na druhý a jak swap nenajde svůj disk, tak začne peklo :))))

Podstatné je tedy kupovat jen HW, které má otevřené standardy a lze ho tedy podporovat a tedy podporován je.

A pokud na PC chtějí rodiče k emailu, na web a dívat na nějaké filmy a fotky - pak vše tohle jim uBuntu poskytne v základní distribuci, nezavirují to, nepokazí (normálně mně to v Konqeroru nepustí ani vytvořit adresář v rootu na separé disku, musím na Superusera a pak ještě "darovat" ten adresář normálnímu userovi, aby se do něj dalo zapisovat...) a rozhodně jim to konfortně poskytne vše, co si přejí.

A to se musím přiznat, že principielně se mi Linux moc nevoní tím, jak mně omezuje a jaký má přistup k tomu, kde mám a nemám mít soubory, přístup, atd. Zejména mně vadí množství souborů, protože čím víc malých fajlů, tím je to pomalejší... Na druhou stranu s SSDčkama to začíná být fuk a tím, že je to téměř blbůmvzdorné, to má jisté výhody.
Jenže úplně stejně mě omezují Win7... takže?

Nejlepší OS co jsem měl v ruce byl Amiga OS. Příklad? Vyšly DVDromky. Linux = musí být nový kernel. Amiga OS? Do Devs přidáš dvdromfilesystem, mountneš a rázem se to k DVDromce zná.

Prostě big kernel (Win, Linux, MacOC...) vs small kernel (Amiga OS, QNX...).

Amiga OS zvládla i odpojení systémového disku za chodu. Zkus to s Win a uvidíš BSOD. To je výhoda malého kernelu - ovladače nejsou částí kernelu a proto když spadnou, třeba proto, že zařízení je kaput, tak to kernel nijak neohrozí. Prostě ti napíše, že disk failure, ok, retry, cancel a nazdar. Kernel kvůli tomu napadá, protože to je přeci KUA LAME aby PC spadlo proto, že disk odejde, ne?

MacOC je vlastně dneska něco jako Linux se skinem, ale pracoval jsem na něm od v7 a musím říci, že kolem v7.0.1 se mi o dost líbilo, protože ač to byl big kernel, tak se v něm dalo ledasco upravit, předělat a hlavně - bylo to malé, mělo to pár fajlů a běhalo to solidně i na Motorola 68030 procesorech.
A verze 7.5.3 na PPC 603e na 200MHz letěla tak, že v s 32MB ram překonávala v rychlosti v Photoshopu AMD 1GHz Athlon s 1024MB ram... Nepochopitelné, co custom řadič SCSI a efektivní správa ram + faaaast bus dokáže. (je také fakt, že bit přesuny jsou sakra silnou stránkou PPC architektury a x86 zase umí lépe výpočty)

A na DTP práci to byla mašina k nepřekonání.

Takže určité zkušenosti od roku 1991 a Amigy 500 mám a umím si živě představit, že na nepodporovaném HW bych asi s Linuxem zaplakal. Nicméně nebude to chyba Linuxu, ale chyla v tom, že useři ještě nedokopali výrobce k tomu, aby laskavě podporoval ovladače napsané pro Linux a obecně otevřený systém programování. Navíc Linux nemusí vyhovovat všem, ale jen dnes přestává být záležitostí brejlatých nerdů, co si tam něco na něm kutí a recompilují si jádro sami, nikdo jim nerozumí atd. Tahle doba je pryč. Když vidím, jak o na low-end NTB dokáže v realtime updatovat náhledy (malé screeny aplikací) mezi kterými se klasickám Alt-Tab přepínám, tak není nějaké ohrnování nosu nad Linuxem na místě.

Spíš bychom měli ohrnovat nos nad fanatismem lidí. Jakkoliv mám rád Apple (a MacOS do verze 7.5.3 :) ) tak to, co Apple předvádí posledních pár let, není nic jiného, než kult Apple. Viz. např tyto videjka, jenž jsou parodiemi, ale vlastně vůbec nepřehání:
http://www.youtube.com/watch?v=GXr1kmuqGcU
http://www.youtube.com/watch?v=KS_s96CJnf4
...
Stejný fanatismus se dnes nevidí ani na Win, nebo snad se někdo najde, kdo bude obhajovat Win8, resp. Win8.1 ...? Už svoje Win7 začínám slušně nesnášet a pokud nepůjdou nějak upravit aby mi víc vyhovovaly, tak se s nimi prostě rozloučím.

Alespoň budu hrát míň a víc dělat podstatné věci, než utíkat ke hrám :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1) 2) LOL, si naposled instaloval WinME, ne? Ale pokud neumis nainstalovat ani kradeny wokna....
3) Az na to, ze nefunguje hw akcelerace videa, a casto ani desktop, super :)
4) Rodice, pc analfabeti, mi nezavirovali nikdy nic, a starsi lidi obecne jsou velmi opatrni, narozdil od mladejch uzlozto pseudouseru
5) ja mam wokna legalni od Win2000, no problem, s re/aktivaci nikdy problem, ale je fakt, ze jsem mel wokna vzdy origo, vo tom to bude
7) Win7 nezname? Evidentne ne. A narozdil od woken nemusim pripojovat modul ovladace wifiny po kazdem debilnim updatu kernelu, jako u ubuntu

Ale gratuluji k funkcnimu linuxu, zavidim ti tve stesti.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Každý článek od tohoto fanatického autora pouze plive na Windows a hledá neexistující spiknutí, proč se ještě Linux na desktopu nerozšířil na všechny počítače v galaxii. A štve ho, že je Linux zadarmo a stejně ho naprostá většina uživatelů nechce. A já ti řeknu proč, neexistující podpora, nekompatibilní programy, roztříštěnost distribucí, špatná podpora hardwaru. Co na tom že je zadarmo když musíš být nejlépe nadšenec/admin/programátor abys rozjel opravdu všechno, co potřebuješ. Obyčejný uživatel ti nebude sedět dny na fórech a ladit všechno možné, ten se na to vysere a radši si za pár tisíc koupí Windows

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, jak by se Linuxovým fanatikům líbilo, kdyby nastala následující situace. Jednoho dne by peklo zamrzlo, byly uveřejněny zdrojáky pro Windows, byly by licence slevněny na symbolické minimum a bylo by řečeno něco ve smyslu "Tady to máte a makejte na tom". Osobně bych si tipnul, že "do roka a do dne, by po Linuxu neštěkl pes" :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Never tomu to že fungujem na linuxe nieje o cene win (jednu karbicovku win7 mám) ale o jeho fungovaní a správaní sa MS.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To by se to muselo komplet od základů přepsat a kdo by si s tim dával tu práci, když už tu je Linux?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl, ja si treba Ubuntu neinstaloval kvuliuverejnenym zdrojakum nebo ze bych nemel dva a pul tisice na OEM licenci Windows, proste mi Ubuntu vyhovuje, vsechno co na pocitaci delam mi tu funguje a vyhovuje mi i komfortni aktualizace programu a systemu. Na Windows dokazes jednoduse aktualizovat jen system a programy od MS, ostatni musis rucne a trva to, na linuxu podobnym zpusobem jako je spusteni Windows update aktualizujes uplne vsechno, to je paradni a je to jeden z duvodu, proc jsem si vybral Ubuntu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty si dávno ten linux neskúšal ináč by si väčšinu vecí nenapísal.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Největší skutečný problém Linuxu jsou zaslepení ignoranti, kteří opakovaně pod články o něm popisují 10 let starou situaci jak zaseklá natahovací hračka, šíří fámy, mýty, vlastní domněnky a odmítají otevřít oči.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.