Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Když kvalita videa nehraje hlavní roli

Osobně bych nelezl nad 6 TB z důvodů fyzikálních - šindel a hélium nejsou nic, co bych chtěl a věřil tomu.
Nějaké filmy a seriály skladuju. Proč? Až to u nás začne být tvrdé se stahováním, neměl bych možnost mnohé z toho už nikdy vidět. Výběr dvou set filmů z těch mnoha tisíc, co jich existuje, na nějaké streamovací službě mě jaksi nechává chladným. Tam je jen tuctovost, nic víc.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja dokonca v NASe nejdem nad 4 TB. Používam WD REDy, čo v pohode stačí pre 4 diskový NAS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasny, ono je to od potreby, pokud NAS neumi vic disku, tak nez kupovat dalsi, tak chapu radeji vetsi disky.
Ja nic takoveho nemam, 2TB disk pripojim pres USB (pres USB3 uz je to slusne rychle), stahnu na nej data. Pokud zalohuju, tak to stahnu na dva disky + vytvorim md5, pokud mne na datech nezalezi, tak to stahnu a ulozim do krabicky. Je to rychlejsi a ve vysledku levnejsi nez se v tom vrtat, co zkomprimovat, co vyhodit, co enkodovat, ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja NAS nepoužívam len ako skladisko. Cez AV receiver na telku púšťam cez DLNA filmy, prehrávam hudbu, slúži ako cloud (aj pre pár známych), záloha všetkých fotiek, VPN server (keď som niekde vonku v kaviarni na free wi-fi s mobilom, alebo NB), využívam aplikáciu DS Note, Download server (aj z ulož to ako free 5 streamov naraz, občas sťahovanie z torentov). Ale už som v NASe rozbehal aj RADIUS server na autentifikáciu na wi-fi routeri. Taktiež tam ukladám nejaké zálohy, alebo obrazy diskov, keď niečo robím na cudzích PC. Už mi 3 disky v RAID5 pomaly nestačí a asi tam založím štvrtý, ktorý mám v zásuvke. A dôležité veci mám zálohované na 2 diskovom NASe. Keby som len chcel ukladať dáta, zálohovať z PC, tak NAS určite nekupujem. Všetko je iba o potrebách.

A poznámka k veľkostiam a argumentom Ježka. MBRxGPT pokiaľ viem, na systém používa nejaké malé SSD. Takže pokiaľ ten HDD nie je bootovací, tak kľudne môže mať aj 4 TB HDD a MBR.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V MBR musi byt ulozeno pro kazdou partition zacatek a pocet sektoru, obiji 32bit, takze technicky mate pravdu, se dvema partition muzete mit az (4TB-2 sektory) misto 2TB pokud vam vsechny nastroje a OS co potrebujete takovou prasarnu podporuji (Linux, FreeBSD a Windows 7 podporuji). Vic ale ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne každej >6TB disk je šindel nebo hélium.
S druhým odstavcem plný souhlas.

PS: aktuálně mi dochází místo na rovněž 2TB disku. Je tam 9 GB místa. Jediné, co to se mnou dělá, je, že mě to konečně tlačí k přechodu na nový server, kde už bude konečně v provozu to 8TB šindelátko, co jsem o něm loni psal. Ono už teda běží, ale nic na něm není. Ten server ještě není kompletní, hlavně po SW stránce (trošku se s tím linuxem peru, ale postupně ho zdolávám ;).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dlouho už čtu Diit, ale teprve dnes jsem si vytvořil účet, protože musím napsat svoji zkušenost s 8TB Seagate se šindelovým zápisem, respektive s dvěma. Oba jsem vyřadil po neblahé zkušenosti, kdy se na nich "pomíchali data" a to tak, že je nebylo možné smysluplně obnovit. Upozorňuji, že nejsem BFU a živím se v IT už od r.1994 a od r.1997 sám jako živnostník a servisní technik a zažil jsem už leccos. Ale přijít najednou o "nasyslená" data (naštěstí muzika, filmy, seriály), vlastní data zálohuji se správnou paranoiou minimálně na třikrát, to mně teda dostalo. Pokud bys stál o podrobnosti, dám k dispozici email.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt nepříjemné. A jak staré ty disky byly?? (přece jenom každý disk někdy odejde...)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U obou disků se to stalo po cca půl roce používání. Fyzicky byly v pořádku. Prostě po téhle zkušenosti disk se "šindelem" ani náhodou. Naštěstí opravdu existují i 10 TB disky bez "šindelu".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, Jezek je proste svuj. Proc proste nemuzes tyhle svy zamysleni psat driv nez se do toho pustis. Proc musis stale dokola a dokola opakovat stejne chyby?

A to uz jsem ti chtel zatleskat za pouzivani 2TB disku, samozrejme je to nejlepsi varianta, pokud nejedes v desitkach a stovkach disku. 2TB disky jsou i oproti 3TB variantam spolehlivejsi, jsou ozkousene a kdyz preci jen odejde, tak nahrajes na novy ze zalohy mene dat.

Jenomze pak jsi to podelal. Preci kazdej snad vi, ze na rozliseni mensi nez 720p se HEVC nevyplati a pri stejne velikosti jako H264 dava horsi vysledky. HEVC je optimalizovan na fullHD a vyssi rozliseni a je pouzitelny i na HD. Ale na nizke rozliseni obrazu pouzivaj H264 nebo XviD.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jeste jenom technicka, Opus dava v podstate stejne vysledky a stejnou velikost jako AAC, rozdily minimalni, ale asi o malinko Opus lepsi. Nicmene Opus moc zobrazovadel neumi, tak davam prednost AAC. Jinak ale privitam dalsi nazory a zkusenosti na Opus. pouzivate to a jak uspesne?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tiež ma to napadlo s tou kvalitou a rozlíšením. V podstate si zhovadil filmotéku. Okrem toho "... že opravdu nemusím mít tyhle věci, na které so možná ještě někdy podívám, ale možná ne, v tak vysoké kvalitě (720p / AC3)." mi táto veta v dobe FullHD Tv v skoro každej domácnosti pripadá ako anachronizmus. Fakt netuším, čo si chce dokazovať. Alebo je na tom tak biedne, že nemá raz za rok 78 € na 7200 rpm Toshibu 2 TB? Mi to nesedí, podľa množstva tých článkov, blogov a rozpumpovanou diskusiou, ktorými tu zasiera tento server. V podstate, keby tu on nebol, tak Diit by bolo celkom fajn.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

WD Blue 2TB 5400ot. na tyhle veci uplne staci a taky 78EUR na Alze.

Navic pokud ma SD v XviD, 720p v H264 a 1080p v HEVC, tak mu 2TB snad stacej i na dva roky. Predpokladam, ze setrilek nebude 4K resit jeste dlouho. ;-)

Teda ne ze bych ja 4K mel, sice sem tam uz se 4K rip vidi, ale neni zobrazovadlo a vcelku nemam duvod ho porizovat dokud bude soucasne 1080p funkcni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak že články/blogy od něj čtete, když vám tak vadí...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„mi táto veta v dobe FullHD Tv v skoro každej domácnosti pripadá ako anachronizmus“

Jo, většina domácností má fullHD televizi… a kouká na ní na vysílání v 576i :-D

Osobně teda nevidím důvod např. u většiny seriálů ani pro to 720p.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Preci kazdej snad vi, ze na rozliseni mensi nez 720p se HEVC nevyplati a pri stejne velikosti jako H264 dava horsi vysledky. HEVC je optimalizovan na fullHD a vyssi rozliseni a je pouzitelny i na HD."

To by implikovalo, že se nedokáže dobře vyrovnat s vysokou složitostí obrazu. Protože to je v podstatě jediný rozdíl. Stejná scéna / méně pixelů = více detailů na pixel (pochopitelně číslo obecně menší než 1, jinak by pan Nyquist řval. :)) Jinými slovy HEVC by pak bylo užitečné pouze tehdy, pokud není co komprimovat (navíc oproti menšímu obrazu), což by bylo smutné. Osobně bych čekal spíš jinou citlivost na bity na pixel než tohle. A tam jsem měl právě dojem, že HEVC je lepší u menších hodnot. Že to snad měl být jeho hlavní výhoda oproti předchůdci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jinými slovy HEVC by pak bylo užitečné pouze tehdy, pokud není co komprimovat (navíc oproti menšímu obrazu), což by bylo smutné."

Ano, presne tak tomu je. HEVC mimo jine zavadi jeste vetsi makrobloky, jejichz ulozeni ma mensi rezii, nez odpovidajici zaznamy o napr. 4 nebo 16 makroblocich u AVC. A uzitek to ma jen kdyz mate data ve kterych vlastne zadna data nejsou (velke souvisle plochy).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy ta výhoda HEVC u nižšího počtu bitů na pixel platí pouze pro vyšší rozlišení?

Ale předpokládám, že na některé věci, na které bych ho rád použil, třeba na rekompresi přednášek (hodně statického obrazu na tabuli nebo statických slajdů) bude zřejmě pořád ještě dobře použitelné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to zkus na obrazcich

http://bellard.org/bpg/

Tezko rict, jestli to bude lepsi nez JPEG, u neceho jo, u neceho ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konečně jsme se dozvěděli, jak vypadá videoformát pro socky... není 360p moc pane Lorenc? Ještě se dá ušetřit tak, že se vymaže každý druhý díl - člověk si to tak nějak domyslí ze "stalo se minule" )))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

mno jeste by mohla byt alternativa delat "ztratovou kompresi" stylem vymazani prostredku a zachovani pouze "uvidite priste" a "stalo se minule"

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

2 nej příspěvky :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

XAXAXAXA

Tuhle ztrátovou kompresi by chtělo patentovat, cítím z toho velké prachy xD

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

no vidis, to me nenapadlo, kdyz k tomu prihodis horsta tak se to bude prodavat uplne samo

80% velikosti dolu pri zachovani kvality obrazu, no neni to skvele ? je to skvele! a vy volejte a objednavejete! a kdyz objednate ihned jako bonus dostanete balicek tele disket zdarma
kdo potrebuje hdd ? kdyz s nasi novou telekompresi disketa staci!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Smazat každý druhý díl, to taky zní dobře :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mno, mas pravdu, ze x265 je hlavne na HD+ format, ale nesouhlasim s pouzitelnosti na nizzsi rozliseni...
pro encoding TV vysilani x265 pouzivam, 400-440kbps/2pass/aac96-128kbps a je to srovnatelne s x264@800/2pass
1pass jsem zkusil a zavrhl / v tomto pripade je uspora mista pri doporucenem nastaveni kvality zanedbatelna /
zkusmo jsem preved par dokumentu z x264 / Third reich - Newsreels stazene z webu / a tam to opravdu nemelo vyznam / uz ten "original" je misty "nic moc" /, ale diky alespon za to....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nj, je to záležitost na čem se to zobrazuje. Pokud mám 2K a lepší zobrazovadlo tak pochopitelně nechci SD mazanici...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

no souhlas, strasny, mam nejaky filmy, ktery jsem si nechal, ze jako super a chci to casm videt jeste jednou, jenze kdo se ma koukat na 480p XviD?
Ve vysledku se na to nekouknu nebo hledam na torrentu fullHD.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu. Ježek ide "proti prúdu", alebo skôr "proti logike". Si predstav, že u nás nie je TV priorita. Do Vianoc (2016 aby nedošlo k omylu) sme mali 32" LCD TV HD Ready. Takže som kedy tedy stiahol film a FullHD som ignoroval, nič by mi to nedalo. Zvlášť, keď v bežných komerčných TV (Markíza, JOJ, ...) na FullHD nabehli pred časom, tak nemalo zmysel nič lepšie. Ale na Vianoce mali v Tescu 42" LG FullHD NIE SMART za 200 € (no nekúp to). Ako zobrazovadlo fajn, zvlášť, keď smart mi robí BD prehrávač. Zrazu sme prešli na FullHD filmy, lebo to vyzerá ináč (stačilo vidieť nejaký dokument o prírode a rozdiel v detailoch badateľný). Prevod do nižšieho rozlíšenia nedáva zmysel. Ani ak ho chcem zdôvodniť miestom na HDD a silným nutkaním nekúpiť ďalší disk.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jasny, taky mam 42" fullHD, chtel bych 50" 4K ale uz nechci TV, chci jen monitor a Philips uz snad dela, ale za tezky penize a jeho vcelku laciny do 20K Kc 42" 4K monitor nema cenu kupovat, kdyz mam 42" fullHD. Takze jeste par let pockam nez to zlevnej.

Snazim se vsechno co si chci nechat mit ve fullHD, ale v podstate rozdil u pohybliveho obrazu oproti HD je minimalni, ale pocitam, ze jednou prave pujde fullHD prehravat na 4K v pohode, zato 720p uz bude blby jako kdyz nekdo chce dnes na fullHD TV prehravat tu standardni SD matlaninu.

Zalohovat si na horsi casy SD je prinejmensim neekonomicke, smazat to vyjde jeste levneji. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

vzdy mam take silne nutkanie clanky od jezka ignorovat, ale toto mi dalo napad ak zmensit moju 3TB kolekciu pecka, kedze sa mi kvoli tomu novy disk fakt nechce kupovat :D este by to chcelo nejaky navod ako na to najlepsie (handbrake?)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Handbrake nebo pro Windows VidCoder, ale vyjde te draz elektrina nez to zmensis nez kdybys koupil externi disk.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. 4TB disk cca 4000Kč, kolik zabere film v dost dobré kvalitě? 4GB/hodina? Takže hodina filmu filmu vyjde na 4Kč? To je fakt něco na čem má cenu šetřit.
A raději nechci vědět, kolik na sockoplečce zabere překódovaní 1h filmu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Porno musí naopak zůstat uložené v co nejvyšší kvalitě. Full HD už je v dnešní době rozumný standard. Všechny tyhle kodeky mají tu nepříjemnou vlastnost, že vyhladí drobné detaily a nahradí je barevným flekem. A často to tím opakovaným rekomprimováním degraduje tak, že už to pak vypadá jako ta specifická japonská odnož. No, takže vlastně jo, jedna výjimka je – u toho japonského censored by to nemusel být problém.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pevne doufam, ze to prevadite na tom Celeronu, protoze tim vlastne setrite i elektrinu :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by to převáděl nějaký démon na pozadí s nízkou aktivitou, tak nepochybně ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

převádět 2TB videí na pozadí s tak velkým převodem?? Práce minimálně na pár měsíců...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když to za mě dělá někdo jiný, třeba softwarový démon, tak je mi to jedno. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To jsou ekoteroristicke nazory s elektrinou; v nasem z velke casti pasivnim domku vytapime <9kW elektrokotlem celou zimu ale to je jenom cast vykonu, cim musi topit pul roku drtiva vetsina lidi nejen v CR.

CPU s prikonem ~100W nebo podobne spotrebice me absolutne nevzrusuji; LED manii- ze bych vyhazel klasicke zarovky a koupil predrazene LED smecka, tomu jsem nepodlehnul.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ale ano, jenze u Jezka jde o to, ze on bezi na "ultrasockoidnim" Celeronu, kdy mu jeho nabizeny vykon staci. A ejhle, najednou je tu prevod desitek (stovek) videi a casove to vyjde na dny (tydny, mesice), kdy ten pocitac musi bezet, pripadne kdy bezi jen a pouze 2-3 hodiny denne, kdy u toho Jezek i sedi.
A to nepocitam s tim, ze ty nova videa musi nekam dat, nez muze smazat ty stara.
A uz vubec se nepozastavuji nad prevodem do nizsi kvality - ok, na prehravani na mobilu budiz, ale jinak je to samozrejme smesne. Ale diskuze tu je jako dycky a o to prece jde ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

uplne zbytocna aktivita

za 10 rokov budete lutovat stratu casu nad takymito blbymi konverziami na nizsie kvality ... aj ja som pred 15-17 rokmi konvertoval niektore svoje mp3 (192 kbps a vyssie) na 96-112-128 kbps mp3pro a prehraval si ich s mp3pro pluginom v novucickom winampe 2.9X a jpg na jpg2000 a prezeral si ich nie na adcsee 3.11 ale verzii 4 ci 5

a to vsetko preto lebo som mal iba jediny 80 gb disk a kazdy usetreny MB ma hrial na dusi a 160+250 gb som kupil az neskor ked som zistil, ze konverzie na 80 gb disku ma nezachrania ...

proste blbost a strata casu s nejakymi konverziami. mozem mat 10 tb seagate ironwofl za 4 stovky €? mozem. alebo 8 tb seagate archive za necely 3 stovky? mozem. aj tak sa popri inych povinnostiach (co nesuvisia s IT) nezaplni tak skoro a ked hej, da sa za par rokov kupit dalsi ... kapacity diskov istotne klesat nebudu, maximalne stagnovat ... t.j. ked sa da dnes kupit 8-10 tb disku, bude sa dat aj v buducnosti min. 8-10 tb (pripadne vacsi)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak no. Co pochopim je třeba převod na H265 s žádnou či neznatelnou ztrátou ala ve výsledku poloviční soubory a kvalita furt fajn (nicméně je to časově náročné protože h265 se enkóduje cca 4x pomaleji jak h264) Ale převody do horší kvality fakt nepochopim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No já občas extrahuju jen zvuk (u pořadů, které obraz nepotřebují - různé diskuse apod.):

ffmpeg -i video.mp4 -vn -acodec copy audio.m4a

Je to rychlé, jen se vykopíruje stávající audiostream a strčí se do vlastního kontejneru, bez nutnosti to rekódovat.

U některých video snímků jsem si říkal, že by stálo za to to strčit do novějšího a úspornějšího formátu, ale toho času ..... To už je levnější si koupit další disk.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Avidemux

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě kdyby tak šel inteligentněji skriptovat. (Ale MEncoder snad ještě pořád existuje?)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Existuje ale je u nich divna licencni politika + mne to obcas padalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz si vzpomenu na VHS... casto byl dulezity obsah (u filmu scenar a vykon hercu), kvalita na druhem nebo az dalsim miste. Naopak spickova kvalita media nezarucuje kvalitni zazitek z dila- z dnesnich filmu jsem hodne zklamany.

A nechtejte vedet, v jake kvalite jsem videl prvni Matrix- to byl humac v rozliseni 352x288; no ale ten zazitek, kdyz jsme na VS kolejich koukali 12lidi do 14" monitoru!

Ja s autorem clanku souhlasim.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsme meli stejnou verzi! :) A prehravali snad na Pentiu MMX 200 :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tusim AMD K5-PR166 :-))))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

presne tento K5 som mal a prvy film co som na tom pozeral bol 2cd mpg 5th element... Matrix prisiel az omnoho neskor, to uz som mal K6-II 450Mhz a nestihal prve divx filmy, obraz predbiehal zvuk (abo naopak :) ). Prechod na celeron 300 s naslednym nataktovanim na 420 to vyriesil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže dnes si ochotný znovu si pozrieť Matrix v rozliseni 352x288?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz bude obsah stat za to, klidne! Pro velkou cast dnesni produkce je i 4K a vicekanalovy zvuk uplne k nicemu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Njn...nekomu staci Matrix v rozliseni, kde neni nic videt..a ja na nej sel 3x behem 5 dnu do kina :-)
Uprimne receno zrovna Matrix je film, ktery chce velke platno a dobry zvuk, imho...

To je jak kdybych se dival na Pana prstenu na TV. To bych asi musel byt padlej z jahody na znak :-(

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale troska rozumu do toho. Napr. ked mam k dispozicii The Big Bang Theory ako 1280x720 velksoti 120 MB HEVC x265 alebo 640x360 DivX/XviD velkosti 200 MB, istotne si vyberiem prvu moznost...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no keby aj dnes mal CRT 15" s rozlisenim 1024x768, tak by to celkom slo. Na 40" 4K obrzovke by sa to dalo pozerat max v 20x10cm okne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

něco jde skousnout a něco ne. Dnes bych pod DVD kvalitu nešel. To si radši pár měsíců počkám než vyjde něco solidního. Koukat na nějakou mazanici se zvukem z kina kde každou chvíli nějaký rušivý zvuk - děkuji, nechci.
Taky mám takové zážitky ze studentského života, ale vždy přišlo rozčarování když jsem viděl film v plné kvalitě. Pokud silně pokulhává jedna stránka tak zbytek to nezachrání. Určitá kvalitativní úroveň musí být jinak je zážitek poloviční, ne-li třetinový.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tehdy to možná bylo normální, ale dnes je úplně jiná doba a oči si zvykly na jinou kvalitu.

Nedávno jsem vytáhnul starý 13'' monitor a zkusil jsem ho rozjet... po 10 minutách mě z toho záření boleli oči!! Se nedivím, že se říkalo, že ty monitory strašně rychle kazili oči.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jj a i některé hry měly takovou paletu barev že déle než dvě hodiny to nešlo, pak začla bolet hlava, viz třeba Heretic. I na slušném 17" crt s 85Hz to nebylo nic moc. A před ty stařičké 14"/15" se dávalo i předsklo jako filtr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak zde již někteří naznačili, nezbývá mi, než to znovu zopakovat: Konverze doma se nevyplatí!
Zkoušel jsem konvertovat seriál z nějakého prehistorického kodeku a nízké kvality do x265 (cca 50-60MB na jednu 22 min epizodu) a úspora byla cca 200 MB. Za čas konverze jsem propálil více elektřiny, než kolik bych zaplatil za koupi nového disku - nehledě na (byť skriptování minimální) otravu s laděním toho, do čeho to konvertovat.
Pokud člověk chce ušetřit vyplatí se aktualizovat sbírku stažením někým překonvertované video do nového kodeku z Internetu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

dalsi argument je, ze ak dany obsah najdes na internete v h265, tak to podstatne rychlejsie stiahnes ako prekodujes... V buducnosti (davam tomu koli yebnutym majitelom prav este 10-15 rokov) bude na netflixe "vsetko" a nebudes musiet riesit take kraviny, ze xTB disk a stahovat filmy...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

soucasna tvorba je plne v duchu hesla navrch huj, vespod chuj.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jo, pred 7-8 lety jsem si poridil HD-ready plasmu Panasonic (za 12tisic), s tim ze stejne za 5 let prejdu na full HD OLED dvb-t2 smart s nahravanim a buhvi cim...
.
Realita je takova, ze nahravani uz nepotrebuji, (take 3D moda mezitim vznikla a zase zanikla) a full HD - (natoz 4K ) mne nechava totalne chladnym... Takze si jen preju, at ta plazma vydrzi co nejdele, protoze mi naprosto vyhovuje... (a filmy nestahuju vetsi nez 5GB a vetsinu z nich po shlednuti hned vymazu, pokud se vubec vydrzim divat az do konce...)
Ta

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A teď si zkuste představit, že jsou i tací, kteří se doslova a do písmene bez těch filmovejch a seriálovejch kravin naprosto obejdou (včetně mě), víte jak mám jednoduchej život? 500GB hadrák na systém (na konci 50GB nenaformátováno, tzv. "záložní" 1TB pro práci a dočasné zálohování při "operacích" s mašinkami známejch, nic víc, nic míň, krom vlastních rádoby pracovních potřeb. Su "vyřehtanej jak lečo" a maximální spokojenost :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

toto ani nie je vtipne. ten reenkoding je chory :) za 140eur sa da kupit pohodovy 4TB alebo 5TB disk...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka smyslu reenkodingu je trochu širší než jak ji interpretují někteří diskutující. Nejde jen o relativně malé kapacity HDD a nízká rozlišení. Zda a jak únosně reenkodovat videa je nelehká otázka i pro uživatele s relativně kvalitní videotékou. Uvedu tedy několik technických poznámek z vlastní praxe.
1. HDD větší než 4TB mají úzké hrdlo v připojení SATA3. Pokud je máte v poli trvá rebuild po selhaném disku kriticky dlouho. Totéž platí pro ofline zálohy. Obyčejné kopírování větších HDD je mnohahodinový proces. Takže bod pro pana Ježka. Také používám 2TB jednotky v poli. 4 TB v ofline zálohách.
2. Náklady. To je ošemetná věc. Při cca 30TB úložištích začnete narážet na limity cenové, energetické, technické. Např. kam s tolika disky? Jak se zálohami? Chlazení, Hlučnost...atd..Profi racky jsou finančně jiný vesmír než nějaké SOHO skříně.
3. Moje řešení. Pro videa 30-15 GB se vyplatí reencoding do H265. Při cílové velikosti souborů 6-10GB přibývá uspořené místo rychle. Náklady na GTX1060 3GB jsou na úrovni lepšího 4TB disku.
Kvalita videa při ještě takto vysokém datovém toku je na Pascalech taková, že osobně neregistruji rozdíl.
4. Pro enkoding použijte STAXRIP v poslední verzi. Podporuje akceleraci jak pod novými kartami od AMD tak NVIDIA.
5. Níže uvádím nastavení encoderu akceptované většinou novějších ARM krabiček, přehrávačů a telefonů, které mají ve specifikaci podporu H265. Encoder se orientuje složitostí scény a snaží se produkovat konstantní kvalitu, takže každé video bude mít jinou velikost. Rychlost enkodování cca 150fps a to z důvodu, že mé letité AMD nedokáže pravděpodobně GTX1060 dostatečně rychle krmit.

Max B frames are 0 frames.
NVEnc 3.07 (x64), using NVENC API v7.1
OS Version Windows 10 (x64)
CPU AMD Processor model unknown (6C/6T)
GPU #0: GeForce GTX 1060 3GB (9 EU) @ 1835 MHz (378.78)
Input Buffers CUDA, 32 frames
Input Info Avisynth 2.60(yv12)->nv12 [SSE2], 1920x800, 24000/1001 fps
Vpp Filters copyHtoD
Output Info H.265/HEVC main @ Level 4.1
1920x800p 1:1 23.976fps (24000/1001fps)
Encoder Preset quality
Rate Control CQP I:20 P:23 B:25
Lookahead on, 32 frames, Adaptive I, B Insert
GOP length 240 frames
B frames 0 frames
Ref frames 5 frames, LTR: off
AQ on
CU max / min 32 / 8
Others mv:auto

S nastaveními jsem laboroval dost dlouho a stačil dát podnět i k některým změnám profilů v DVDFAB. U něj je bohužel problém s tím, že jednotlivé profily pro transkodování jsou trochu černou skříňkou. Ttačí aby vývojáři změnili enkodovací level z 4 na 5 a najednou zjistíte, že Vám nejde přehrát v HW modu videa na oblíbené čínské krabičce.. Takže je lépe mít parametry kodéru raději pod kontrolou a podobným překvapením se vyhnout. Očekávám reakce typu HW kodéry jsou špatné atd. Ale to je zjednodušené generalizování. Jednak vývoj jde kupředu, pak i profi sféře se používají OPENCL a CUDA kodéry vysoké kvality. (Samozřejmě X265 je svatý grál, jenže neprakticky pomalý). Všiml jsem si také že GTX si při výše uvedeném nastavení nevystačí s NVENC jednotkou, ale také si vypomáhá na CUDA jednotkách (zřejmě při predikci lookahead a dalších operacích, což při primitivním nastavení nedělá. Dá se to odsledovat na senzorech programu GPU-Z.)
Tak hodně štěstí všem s Vašimi pokusy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ten GOP 240 a B nula, no nevim

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Standardní B snímky nejsou u H265 u Pascalu podporovány. Obecně má struktura GOP v rámci implementace odlišnou strukturu než jakou lze očekávat ze zkušeností s MPEG2 a H264. GOP 240 v tomto případě znamená její maximální délku. Díky zapnutí lookahead je délka GOP dynamická a je omezená touto konktétní hodnotou právě na 10 x snímkovací frekvenci - často doporučovaná hodnota v diskusních forech k různému typu softwaru. Ve skutečnosti je délka OP vždy výrazně kratší než limit. V případě, že zaznamenáte u cílových zařízení problémy se seekem (nestalo se mi) nebo optimalizujete pro webové služby je možné tento parametr snížit na 3xsnímkovací frekvenci. Případně je možné délku GOP zafixovat parametrem strict-gop na požadovanou hodnotu.
Obecně doporučuji nejprve vytvořit testovací video a ověřit si že ho korektně přehrává HW pro který ho vytváříte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tuto informaci jsem z tebe chtěl tak nějak vymámit... tak ok, aha

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu smysl článku... Když už chci koukat na něco s tokem na 4000kbps tak tak se na to podívám a letí to z domu. Aktuálně mám cca 7TB disku v pc a jsou cca z 60% plný... Nic z toho není nelegální - a to je účel diskového prostoru - skladovat věci které skladovat potrebuju.
Cokoliv jiného stáhnu z dnešního internetu v rámci hodin typicky přes noc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musim povedat, ze fungujem scasti podobne ako pan Jezek. Snazim sa co najviac oddialit kupu novych diskov roznym filtrovanim a pakovanim mojho warezu (zip/rar->7z a pod.).

Viackrat sa mi ale stalo, ze som nenavratne prisiel o cast dat, a musel som ich zhanat nanovo, co ma prinutilo spravit si offline backup vsetkeho cenneho.
Postavil som velmi lacnu masinu (micro-ATX 8x SATA, Celeron, 4GB RAM, ... cca 160 eur cela) a do nej som dal vsetky starsie nepouzivane disky a na nich som spravil zalohy.
Teraz fungujem tak, ze ked dochadza miesto na disku, kupim novy viac-menej skoro top co sa da kupit (teraz napr. rozmyslam nad WD Red 8TB).
Vsetko prehodim na novy velky disk a zvysne starsie disky presuniem do backupu. Teraz tam mam 4ks od 500GB po 3TB (+stary 80GB na system) a miesto na dalsie 3-4ks (+ moznost rozsirenia o PCIe SATA radice). Data mam zalohovane a stare disky nehniju v sufliku.

Takze, ... kupu noveho disku netreba zbytocne odkladat, stare sa daju rozumne vyuzit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já teda nevím, ale co pořád všichni křečkujete??? už tak je dost dat co chrlí blbý mobily, tady ta kompulzivní obsesivní porucha zálohovat celej internet... mám doma obsahu tak na 12 hodin - co jsem neviděl, např. dokumenty - pro případ třetí světové války kdyby vypadl internet, zbytek je VŽDY online.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

co by křečkovali, tahaj porno akorát a pak si poměřujou ty pindíky před tim.
ale já to chápu, ono v pornu to má totiž dycky šťastnej konec!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to je ten problem, ze nie vsetko je online.
Mam veci, ktore NIE SU online (napr. rozne graby z TV). Takisto som mal veci, ktore boli online a uz nie su, uz som ich neskor nenasiel (napr. rozne torrenty, kde uz nie su seederi a preto sa nedaju dotahat cele).
Co je doma, to se pocita ;-)
Co je online, nie je tvoje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pán už zapomněl na Megaupload. Byly tam věci, které jsem nikde jinde nenašel. I z YouTube mizí videa, nebo jsou blokovaná, protože nejsem ve správné zemi apod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně si víc jak 2TB medium nepřipojde k PC se systémem starším jak W7in! Já mám 2TB pro přenos dat mezi mojím novším PC a novším systémem a starším PC ještě s XP, to proto, že jde o audio (video) centrum se starým (dobrým) HW na PCI, na který nejsou ovladače pro novší systém a PCIe... a nic na těchto profi zvukovkách a j. nemíním měnit :-) (a to z hlediska 50-tníka co chvíli... kvůli neustálým změnám a nekompatibilitě HW i SW... Starší uživatelé co nehrají jen hry na PC pochopí, mladí - ještě naivní horlivci, co si jen hrají..., se budou smát nad pravěkem a konzervativismem. Jednou taky třeba pochopí, unaveni neustálýma změnama HW a SW co už je o moc dál neposunou a neustálým vyhazováním prachů...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ježkovyvoči, to je zas Ježkovina, normální člověk tohle snad nemůže vymyslet.. Zhoršovat kvalitu své sbírky videí jen proto, že nejsem schopen pořídit si další HDD a plýtvat tak energií nejen elektrickou kvuli konverzi, ale i svoji a svým časem, protože u toho musim sedět, to je prostě na Chocholouška. Takže to máme minimálně 3 konverze.
1. konverze - DVD/BR/DVB-T/S - > 2. AVI/MKV/MP4 z Ulozto - > 3. znovu MP4/MKV
To to musí vypadat...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No neberte to nikdo jako neco proti nekomu, ale autor tohoto, je mirne receno v opozici vuci jakemukoliv konzumu, coz neni jiste na skodu, na skodu je, ze se tyto jeho názory na svet, zde zverejnuji, coz dle meho nazoru tomuto webu/jezkoblogu, skodi.I kdyz se to jaksi alibisticky oznaci jako blog, tak to je opravdu usmevna omluva za to, ze tady nekdo siri svoji ideologii, jinak uz to nelze pri tomto mnozsti ani nazvat a vubec to pusobi, jako ze tento web vlastne ridi(??)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No neviem, pokial by som mal chut nieco prekodovat do podstatne nizsej kvality tak to znamena, ze to za vela nestoji a skor by som zvazoval rovno vymazanie. Zvazoval som prekodovat Planetu zem v kvalite x264 15 mbit/s (dokopy cca 50 GB). Da sa to prekodovat do x265 polovicnej velkosti takmer bez viditelnej straty kvality. Aj napriek narocnosti x265 mi to s Ryzen 7 vytiahne 25-30 fps, takze za takych 7-8 hodin by to bolo hotove. Na druhej strane Planeta zem je dokument kde clovek len velmi nerad kazi kvalitu obrazu. 25 GB ma cenu 1,5 € v pripade lepsieho Bluray nosica alebo 1 € v pripade 2 TB HDD, takze je otazne ci sa s tym trapit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je tu spoustu lidí, co reenkodují, např. starší věci. Máte nějaký tip, jak co nejvíce zachovat původní (ne)kvalitu a přitom zbytečně neplýtvat prostorem? Ideálně nějaký analyzátor, co by si soubor prošel a vypadl z něj optimální CRF. Nebo se takto nějak dá nastavit 2pass encode? Nejde mi o výslednou velikost souboru, ale o maximální zachování původní kvality a optimální využití datového toku. Ideálně pro x264 i x265.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám tento limit na 600 GB. Pak to musím odlifrovat, smazat, nebo jinak uklidit.

Přiměřený nedostatek místa nutí k datové hygieně ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.