Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Klidně dál vypalujte: 10 důvodů proč CD/DVD/BR není mrtvé

Už se mně to dlouho nestalo, ale souhlasím snad se vším. Vypaluji sice rozhodně méně než dřív, ale vzhledem k cenám mechanik mám nějakou optiku v každém PC. HDD beru, flašky taky, ale na úplné vymýcení kotoučků to nestačí. Na blu-ray jsem ještě nepřešel, ale chápu lidi co vyznávají kupování blu-ray filmů a ani si nejsem úplně jistý, že je to poslední optické médium. Internetové připojení má taky dost negativ a cloud je pro mě osobně (kromě občas steamu když to jinak nejde a mailu) cesta do problémů. Ono z nějakého důvodu zažívají menší renesanci i gramofonové desky a něco podobného možná zažijou i blu-ray nebo fyzická média obecně až si lidi uvědomí (a prožijí) i ty nevýhody „nefyzické" konkurence.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

S autorem článku musím souhlasit. Na optická média taktéž nedám dopustit. Co se týče spolehlivosti, tak drtivá většina mých CD starých 10-15 let a DVD starých minálně pět let je plně čitelná. Co se týče disků tak s nimi mám podstatně horší zkušenost, odešlo mi jich už několik. O flash ani nemluvím, ty mají ještě tu "výhodu", že když odejdou tak z nich nikdy nikdo nic nedostane. U HDD to v některých případech ještě jde, ale rozhodně to není levné.
Za další u DVD nehrozí, že z něj nepřečtu vůbec nic. Když je chyba, tak to zas tak nevadí, protože stejně většinou ukládám A/V data a tam zas tak nějaké "kostičce navíc" nesejde, rozhodně je to lepší než když nepřečtu vůbec nic.
Srovnávání ceny za uložení dat je také občas dost zcestné. Když chci používat disky tak když chcí mít podobnou spolehlivost jako u optických médií tak musím data ukládat na více disků současně, takže potřebuju technologie jako RAID, NAS, mirroring atp. To všechno stojí peníze a čas navíc.
Po posledním zdražení disků jsem si koupil u BD vypalovačku a zatím jsem žádný nový disk koupit nemusel, uvidíme jak dlouho to vydrží...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky se mi líbí jak někdo tvrdí, že pevné disky a flashky jsou spolehlivější než CD a DVD média. A přitom to není vůbec pravda.
Životnost pevných disků se pohybuje v průměru cca +- 5 let (v provozu).
Já mám DATA na kvalitních CD médiích už cca 13 let a za tu dobu nevykazují skoro žádný nárust C1 a C2 chyb a přitom už za tu dobu přežily 4 pevné disky, které odešly prostě ze dne na den (naštěstí už byly používány jen jako zálohy) ale pokud není člověk vyloženě guma a dbá trochu na kvalitu při vypalování a na kvalitu použitých médií tak není co řešit.
Ono se taky není čemu divit, když to nějaký pako škvarne padesátkou na noname médium za pětikačku, ještě s tím zachází jak prase a pak se diví, že to za 3 roky nepřečte.
No hold takový je trend. Lidi jsou strašně pohodlní.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

DVD mechaniku mám v PC také a to hlavně kvůli instalacím,pálím opravdu už jen svátečně.Píšete že HDD vydrží v provozu tak +- 5 let a o tom žádná ale co takhle USB HDD,ty jsou v provozu jen když je připojíte a tedy opotřebení je u nich řádově nižší.Výhoda je že když mám dnes film,seriál v Betacamu a později ho seženu ve Full HD tak prostě původní smažu a nahradím novou verzí.Odpadají náklady na nové médium.Dnes mám svá DVD ze 70% zgrabovaná a převedena do AVI a světe div se i když mají tyto filmy často 2 GB tak ty USB HDD zaberou méně místa než DVD v krabičkách.Díky tomu že filmy a seriály mám v adresářích dle žánru tak vyhledat na těch HDD cokoli je mnohem jednodušší :-).Nezatracuji DVD ale je pro mne překonané.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A jak a kam ten USB disk zálohujete? až ten USB disk jednou připojíte a ono "nic", ale opravdu vůbec nic, tak se budete hodně divit...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, původní článek je blábol. Bez ohledu na to jsem toho názoru, že jediné rozumné použití optických médií je záloha kritických dat (když odhlédnu od distribuce mediálních dat babičkám). Zálohovat na DVD jiná než kritická data (pro mě např. všechna média, jichž nejsem sám autorem) podle mě hraničí s masochismem. Potíže při správě knihovny optických médií jsou pro mě důvodem hledat jiná řešení, kde to jen jde.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

DVD bych prirovnal k televizi. Naslo si misto na slunci a bude tam asi na vecne casy. Ja osobne ho ale nepouzivam, muj novy pocitac nema PATA a novou mechaniku jsem se neobtezoval ani koupit. Take notebook a HTPC v obyvaku je bez DVD mechaniky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tech 10 nesmyslu me nepresvedcilo cd dvd bluray je uz mrtve davno

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro vás jsou CD,DVD, Blu-Ray dávno mrtvé, jiní (včetně mne) je spokojeně používají a nechystají se s tím v nejbližší době skončit :o).

Pro přenášení, zálohu a archivaci fotografií a soukromých (ale i pracovních) dat používám různé způsoby. Využití optických médií je jen jednou z využívaných možností, ale rozhodně ne nevýznamná.

Každý z nás má zkrátka své důvody a preference, a ty jsou člověk od člověka jiné. A to nejspíš má být ;o)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A můžeme vědět v kolika kopiích a jak máte zálohována vlastní kritická data. Tedy zejména to co jste sám vytvořil.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

na zadnych mediich nic nemam nepotrebuji je dropbox je zatim to nejlepsi co znam
fotky mam na sd karte nekolik let a stale funguji vic nepotrebuji hudbu posloucham online pres internet radiosure mi staci
20 kanalu v tv me divani filmu taky staci co vic si prat

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pro mě osobně je DVD i CD mrtvé, doma jsem ho použil za poslední 2 roky jednou, a to je u mě datový provoz velmi velmi velký

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna tento a minulý týden jsem vypálil asi 10 DVD. Pravda - jsou to fotky a filmečky z domácí akce po kterých rodina toužila, ale párkrát do roka se prostě důvod k vypálení nečeho najde. A nečekám, že to bude jiné, dokud penetrace moderních lcd ze čtečkama karet nebude extrémně vysoká (schválně se podívejte, kolik levnějších ale i dražších modelů čtečku nemá).
A protože má stařinká LG palírna na poslední média zvládá vypalovat jen dvourychlostně, asi se poohlédnu po nějaké nové.
Tak mě napadlo - nechtěli byste po delší době udělat zase nějaký test mechaniky? Jestli se s ústupem ze slávy nezhoršila taky kvalita?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tohle by mě taky zajímalo. Moje stařičká NEC4551 tady nebude věčně a tak bych se rád poohlídl po nějaké obstojné BD mechanice, která ale umí kvalitně pálit i DVD a CD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A nejlépe aby zvládala pálit i DataTresorDisc.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si dal tu práci a zavzpomínal, kolikrát jsem od loňského roku použil CD nebo DVD: Přesně pětkrát. Jednou k puštění filmu z přehrávače - vážně přemýšlím, že ten krám a zásobu DVD ekologicky zlikviduju, v obýváku to jen překáží - jednou jsem pálil DVD pro souseda a tři kusy pro zetě.

Pro mě je CD/DVD v podstatě mrtvé dávno a BR se vlastně ani nenarodilo. Pro různé pokusy bootuju z ISO souborů na USB disku Zalman VE200, filmy si promítám z HD sbírky na pár pevných diskách a když nějaký chybí, stáhnu si ho.

Přečetl jsem první bod a jakmile jsem viděl, že stejně můžeme argumentovat i pro děrnou pásku a diskety, bylo mi to jasné: Pan Ježek má doma data i na děrné pásce, ta taky zřejmě není mrtvá. Kolik metrů osmistopé pásky zabere takový obsah jednoho DVD? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela mě překvapilo, kolik zastánců optických médií ještě je :D
Nevím, mě jaksi nebaví mít 125 kusů drahých DVD.

125 krát 60Kč = 7500Kč.
za ty prachy pořídím 2 a mnohem větší HDD. Ano. Bude to spolehlivější řešení než jak magor se potýkat se stovkama DVD. Abych měl stejnou zálohu na DVD, muselo by jich být 300. Nehledě na to, že kapacitně jsou mizerný.

Tak co Vy na to? ;-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

asi se shodneme, že na běžné zálohování jsou mirrorované disky (ale ne v jednom počítači) lepší, ale na zálohování a odkládání typu "vypal a zapomeň" jsou optické disky nenahraditelné. U nich (kvalitních, nemusí být DTD) za předpokladu vhodného skladování, je vysoká pravděpodobnost že to přečteme i za 10let, u takového HDD nikoliv...
Pokud na DVD/BD zálohuji něco co chci mít ale zároveň operativně dostupné (třeba pohádky pro děti, muziku atp) tak to samozřejmě zároveň dám na NAS s RAIDem, ale zároveň už nemusím řešit složité zálohování nebo mirrorování. Vím, že to v případě nouze na těch DVD/BD vždy zase najdu a obnovím.
Taky jsem se setkal s naivní představou, že zálohat A/V data je zbytečné, že to kdykoliv stáhnu z internetu. To ale vůbec není pravda. Mnohé by o tom mohly přesvědčit nedávné události kolem megauploadu a dalších serverů.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

právě na ten megaupload mířila i moje připomínka ohledně cloudů (a možná jsem jí měl do textu dát): s odstavením megauploadu nezmizela jen možnost stahovat z něj "pirátské filmy", ale o svá data tím fakticky přišli i uživatelé, kteří tam třeba skladovali své rodinné fotky. právě v tom jsou cloudy nebezpečné: nikdy člověk neví, kdy buď svá data neztratí úplně, nebo mu k nim fbi neodepře přístup, nebo kdy prostě dojde k hacku služby a data se budou volně válet po internetu a stanou se terčem vtípků a fotomontáží.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud davam na cloud data, ktera bych nevystavil na sve homepage, tak je pred tim zasifruju, ne? Ale odepreni pristupu jako problem zustava - nemusi to byt FBI, taky se firma muze normalne polozit (zbankrotovat).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Vypal a zapomeň" - proč bych to proboha měl dělat? Pro svůj čas a své peníze mám věru lepší činnosti, než vypalovat data a pak na ně zapomínat (protože je nejspíš za čtvrt roku nepřečtu).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vy asi nechápete smysl archivace, že?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Archivace má ovšem smysl jen v případě, že jdou data po předepsané archivační době (10 let?) přečíst. A to DVD ani náhodou.

Asi jsem to nenapsal dost jasně, tak lépe: Vypal a zapomeň ve skutečnosti znamená Vypal a zapomeň, že to přečteš, až to budeš potřebovat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

nechcete tím snad říci, že z HDD nebo snad Flash máte pravděpodobnost že většinu dat přečtete větší? že? :-D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Data čtu z 15 let starých CD a 8 let starých DVD naprosto v pohodě. Kdyby ta DVD byla skladována v podmínkách archivu, tak o to líp. Tudíž vaše ani náhodou je dost mimo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Trochu OT - nevíte proč se do EU vůbec nedovážejí BDXL mechaniky i média? Například LG WH14NS40.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nic proti, ale mam dojem ,ze autor clanku ma doma asi 5000 CD/DVD/BD a nevie stravit pohlad na terajsiu realnu situaciu tj. to co hovori povodny clanok, preto asi taka reakcia spojena sem tam s chytanim sa za slovicka. V mojom ponimani su opticke media historia presne tak ako diskety a nemozem zato, ze v historii zije este vela ludi (napr. aj preto sme sputili digitalne ci HD vysielanie o 10r neksor ako zvysok vyspelejsieho sveta), ale terajsi svet je uz davno pripraveny na zivot bez tychto medii ... itunes, windows instalacia z usb, stiahnutie driverov z internetu, autoradia na usb ci BT, zaloha na cloud (je to sice blud ale existuje to), zaloha na HDD, SSD, flashove prehravace a kadeco to vsetko je uz TU, funguje to skvele, len to zacat vyuzivat (nieje moja chyba ze babka z hornej malinovej to nedokaze) a preto sa treba otocit a zakyvat optickym mediam ... boli svojho casu super, ale mame tu uz lepsie technologie kde netreba nic napalovat ani konvertovat do spravneho dvd formatu ... treba ich nechat dostojne dozit v historii a nepisat zbytocne taketo obranne clanky, najme ked je vsetkym jasne, ze pomaly ale isto taketo media fakt svoju put koncia

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jaky spravny DVD format? Na CD i DVD jsem palil zasadne .avi. Respektive obcas taky mkv ... nebo v pripade muziky mp3, pozdeji ogg.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že s Vaší neúprosnou logikou dokážete vysvětlit i dnešním spokojeným uživatelům vinylových desek, že je vlastně nepotřebují a místo nich můžou používat itunes, že? :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

vinylove desky nesluzia ako medium pre data (ok hudbu nanej mozme teoreticky za data povazovat, ale pri castom pouzivani by asi ta platna vela nepozila), takze Vas komentar je trosku scestny :) ale ano myslim si ze trosku lepsia aparatura a flac dokazu nahradit aj vinyl, ale ja nechcem nikoho o nicom presviedcat. Proste si myslim, ze opticke medium je pasé, ci uz do jednoduchosti pouzivania (sam netusim ako napalovat bez nera), zivotnosti , jednoduchosti skladovania atd. atd. ... pripojit hdd, ci flashku je premna (a myslim ,ze nielen premna :) ) daleko jednoduchsie a komfortnejsie, dnes s tym nemaju problem ani radia, telky atd. a cim dalej tym viac sa podpora zlepsuje... ale kazdy nech si pouziva to svoje, premna su opticke media minulost

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě jste nepochopil v čem spočívalo moje přirovnání k vinylu. Spočívá v tom, že stejně jako vinyl tak i optická média mají určité vlastnosti, které žádná z technologií kterými je nahrazujete NEMÁ. To že tyto vlastnosti pro Vás osobně nejsou důležité neznamená, že to je mrtvá technologie. Ano, možná pro Vás, ale pro spoustu jiných lidí určitě ne.
Základní z nich, že optické médium je skutečně pravé WORM médium, což se ani o HDD ani flash ani o ničem dalším používáte nedá říci. Všechny podstatné výhody pak vycházejí z tohoto prostého faktu...
Já osobně bych v životě nedal všanc mnou vytvořená data tak choulostivé technologii jako je HDD nebo snad dokonce flash, o Internetu a cloudech ani nemluvím. Samozřejmě i já používám po síti mirrovaná RAID uložiště na běžné zálohy, protože žonglovat s DVD by mě taky nebavilo. Ale prostě pro účely archivace jsou optická média stále nenahraditelná.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas: Sám mám doma High-End zařízení i s gramofonem a můžu tady říct, že to ani FLAC nedokáže plnohodnotně nahradit, protože už při samotné výrobě vinylu a zápisu na něj vznikají určité vibrace na vysokých kmitočtech, které jsou výraznější na poslech než na samotném digitálním originálu.
Vinyl a analogový (přirozenější zvuk) je pro mě prostě nenahraditelný a žádná digitální technologie jej nikdy nenahradí.
Stejně jako přirozený teplý svit 75 wattové žárovky mi nikdy nenahradí chladná úsporka s tupým a nepřirozeným světlem.
Takže stejně jako vinyl i CD, DVD a BD tu s námi budou ještě hodně dlouho a troufám si říct, že i za 100 let, pokud tu bude samozřejmě lidstvo, se bude dát koupit v obchodech optická mechanika na tato média stejně jako gramofon na LP desky, který je tu s námi už přes sto let a stále má co nabízet.
Je jasné, že v případě datových nosičů je hlavním problémem úpadku kapacita a skladovatelnost ale to se může samozřejmě neustálým technologickým postupem zlepšit.
A na zálohy opravdu citlivých a důležitých osobních dat to bude vždycky lepší i za cenu nižší kapacity než zařízení FLASH nebo HDD, které podléhají možnému technickému selhání elektroniky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z čeho myslíte, že se ty vinyly masterují. Z nějakého 192 kHz/24 bit záznamu, čili zase digitál. To na co hifisti nadávají, není vada digitálního záznamu, ale jeho ořezání na 44 kHz vzorkování, kde se už začne projevovat aliasing, který se musí filtrovat a s ním i to, co už vaše netopýří uši slyší. O loudness war nemluvě, nicméně i na ten vinyl se používá kompandér, jinak by to přenoska občas nezvládala.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mastering z vinylu se neprovádí jen z digitálního záznamu ale i z páskových nosičů (např. klasická hudba), takže analog.

A co se týče frekvenčního ořezu, sice nevím, na jak vysokých kmitočtech ho při masteringu provádějí ale na mé přenosce Denon DL-110 mi 45kHz daleko za hranici slyšitelnosti bohatě stačí (ověřeno na spektr. analyzéru). A to mi ve FLACU nikdo nenabídne. Samozřejmě ke všemu mám i patřičné reprodukční zařízení. Ale nechci se tady hádat, kdo co slyší nebo neslyší, protože většina lidí to stejně nepochopí. Mně zní prostě analog líp, tečka.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Autorovi článku

Načo si nechávate hýbať žlčou? Ja by som tomu vtipálkovi k bodu 3 dal za pravdu, že je dvd mechanická a pohyblivá súčiastka. Veď sám uznáte, že sa dvd medium pri čítaní v mechanike točí. A to že je DVDcko statická vec a v mechanike ním točí rotor mechaniky, to asi pisálkovi nedošlo. Udelte mu za ten bod pochvalu a požiadajte ho o vysvetlenie pohyblivej časi média. Určite sa tomu poteší a dozvime sa možno aj doteraz netušené informácie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já tedy musím souhlasit s autorem původního článku. Panu Ježkovi ale asi šlápl na kuří oko. Jak si jinak vysvětlit:

V původním článku je „10 důvodu, proč zahodit OPTICKOU MECHANIKU“ - „Mechanická konstrukce“. Na diit je „…pokud možno podrobně mu též vysvětlit, že DVD MÉDIUM žádné pohyblivé součástky nemá“. Proč autorovi podsouváte něco, co nenapsal?

A ostatní věci jsou taky pěkná snůška blábolů. Např. hned bod 1. Optická média se dřív k předávání dat používala a byl to jeden z důvodů jejich rozšíření (na rozdíl od nahazování maltou). Dnes máme efektivnější postupy i média, tak důvod k používání padl. Co na tom autor vlastně vyvrací?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Okrem dvoch - troch ľudí nechápe pojem vinyl, cd. Skoro všetka hudba je prevedená do mp3, bohužiaľ. Potom sa ďalej opýtajme na čom dnešná mládež svoju hudbu počúva. Sú to čínske chrastítka, ktoré nemajú ani potuchy ako má hudba vyzerať. A to nehovorím o špuntových sluchátkach, ktoré z konštrukčného hľadiska vyhovujú najkvalitnejšiemu podaniu celého hudobného spektra. Nehovoriac o tých všetkých kadejakých pochybných mp3-mp4-mp5-mp6-mp7-prehrávačoch, kde jeden šváb zastane všetko. Bože ľudia keby ste neboli hluchý z tých štopľových sluchátiek, tak by ste ten rozdiel tam počuli. Ale prečo sa to všetko udialo? Kto už dnes nahráva v poriadnom štúdiu. Každý si doma zapne v pc soundrecorder zoberie si ku tomu dva hrnce, maminu varešku a mačku od babky a o 15 min je už na jutube hviezda. Na takúto produkciu fakt netreba najaká mega hifi zostava. Na to naozaj stačia dnešné hudobné prehrávače. Ak by som si na tom mal pustiť Štrausa, Pink floyd, Vangelisa, Enyu, Celine Dion asi by som do rána neprestal vracať. Ľudia moji to si radšej každých dvadsať rokov prepálim svoju zbierku CD a pustím na zostave, lebo ani dnešný najmegagiga soudblaster dunič to nikdy nezahrá.
Prečo? Skúsme sa opýtať opýtať stýčka gúgla. Alebo radšej človeka čo s tým robí??? Aby to s vami a s vašou vierou vo všetko nové nedopadlo ako s tým cigáňom (SAV ešte nepozná slovný pojem róm) keď sa ho pýtali:
- Aké je najchutnejšie jedlo?
- Predsa byndzové halušky.
- A už si ich jedol???
- Nie ale môj brat ich videl.

Tak aj ja tak verím že kloud ma spasí.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Spolehlivost optických médií je především dána způsobem zacházení s nimi. Chápu nářky mnohých o "nespolehlivosti" DVD a CD nosičů. No, ruku na srdce, co je častý obrázek většiny domácností a leckdy i kanceláří? Cédéčka a dévédéčka poházená po stolech a šuplících (nezřídka pod stolem či postelí) bez obalů. Z mnohých nosičů sice data nepřečtete, ale za to máte otisky prstů celé rodiny, širého příbuzenstva a rodinných přátel. A v mnohých případech si také z optického média přečtete co měla rodina k večeři za posledních několik let. Takže ať mi nikdo nepovídá báchorky o nespolehlivosti optických médií. Mám kotouče vypálené v roce 2000 a audio přehrávače je bezproblémově přehrají. Fotky mám na DVD nosičích i mnohé filmy a opět jsou i po letech bezproblému čitelné. Proč? Nechovám se k nim jako prase!!!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aby pro mne optické placky nebyly mrtvé, tak by se musely chovat jako HDD a umožňovat pohodlný náhodný přepis. Zapsáním bez možnosti změny jen zbytečně přibývá odpad.

Nejblíž ideálu je pro mne DVD RAM, kterých pár používám pro zálohy (rsync nastřídačku na víc médií), ale velmi mi vadí zoufale pomalá práce s nimi i když objem zálohy bývá v desítkách MB (změny od minule).

4G je málo i na malé zálohy. V BD nevím o ničem, co by se DVDRAM podobalo.

Takže co s tím? Radši budu střídat trojici/čtveřici HDD uložených v šuplíku, odpojených od napájení, na které týdně rsyncu data a zas odložím (plus server mi nezávisle část dat zálohuje denně sám). A klidně část může selhat a nepřijdu o vše. To celé mi přitom nijak nebrání občas na placku něco vypálit, ale spotřebuju jich řádově méně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Právě to zapsání bez možnosti změny z nich dělá archivační médium. K čemu mi je, že HDD mechanicky přežije, když při připojení k zavirovanému PC nebo jen špatnému zápisu alokační tabulky mohu o data náhodně přijít.
To, co vy popisujete, je průběžná záloha, nikoliv archiv, k tomu se samozřejmě HDD hodí líp.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně jak psal kolega nade mnou. Právě to, že se NECHOVAJÍ tak jako HDD, je jejich největší výhoda. Kdyby takovou výhodu neměly, tak už je HDD dávno nahradily.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s článkem, ačkoliv CD ani DVD už skoro nepoužívám. Mají svoje místo. Co mi ale vadí je fakt, že se notebook bez mechaniky téměř nedá sehnat. Opravdu jí tam nepotřebuji - v nejhorším případě si prostě mechaniku nasdílím z desktopu přes síť - a najít si nějaký velký noťas s numerickou klávesnicí vhodný pro práci je prostě kumšt. Kdyby místo toho byla baterka (který by tak mohla být o třetinu větší nebo o třetinu levnější), byl bych mnohem radši.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

HP Probook 5330, 5320... kto hlada najde. Jaj, do 300€? O com sa tu bavime :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S DVD/CD jsem už dávno skončil...na přenášení tu mám flashdisk (32GB za 600kč je skoro zadarmo), na skladování si nedokážu představit HORŠÍ médium než DVD.
Já zlohuju tak, že na NASu je jedna kopie a na jednom externím disku je druhá. Ke všem souborům jsou vytvořený kontrolní součty, který čas od času zkontroluju jak na NASu tak na tom záložním HDD.
Kdybych chtěl tohle dělat s DVD, tak nebudu dělat nic jinýho než že budu kontrolovat kontrolní součty jestli se to DVD nepodělalo. Když zjistím že se mi podělal disk, tak koupím novej, nakopíruju to tam a zase klid...když se mi podělá jedno DVD mezi 300 dalšíma, tak to hned nezjistím, pak selže primární uložení a jsem v háji.

Teď se bavím o fotkách a videích z kamery (skladuju v DV formátu bez další komprese) tzn tak 1TB+, malý věci a aktuální fotky mám ještě na dropboxu a na dalších PC atd..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.