Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft přesune svoji německou centrálu do Mnichova

zavádzajúci článok, ktorý núti čiteteľom názor autora článku...je to napísane tak silovo...autor by mal byť nestranný a nepresviedčať ľudí o tom že len on má pravdu a tak ako píše, že to tak naozaj aj je..

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Čemu nerozumíš na označení „Blog“?

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Proč to nebyl blog minule ? Protože Ježek. Nebo to snad nový super systém nedokáže po publikování změnit ? :D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Já to řeknu jednoduše: termín „novinář“ se silně přeceňuje a termín „autor“ v tomto kontextu působí, že taky. Podle mě má každý právo publikovat si, co sám uzná za vhodné, a tak nějak se předpokládá, že u blogu to platí dvojnásob (obrazně řečeno). Každý, kdo publikuje nějaké informace, má nějaký vlastní zájem na tom, takové informace publikovat. Novináři, autoři, bloggeři, investigativní žurnalisté, sloupkaři, PR manažeři a tiskoví mluvčí, prezidenti, já, zkrátka všichni, není mezi tím rozdílu. Za tu dobu, co jsem tuhle činnost provozoval a zejména pak po přechodu CDR/DIIT pod křídla Airy, což mi hodně otevřelo oči, jsem se naučil jednu důležitou věc: na každé zveřejněné či jakkoli komukoli předané informaci je stejně jako obsah, důležitý i motiv sdělení, někdy je dokonce motiv ještě důležitější. Platí to pro všechny informace, včetně mého příspěvku.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Minule to byl článek, který sděloval nové informace a uváděl nějaké věci na pravou míru. Dnes to je čistě můj osobní názor, než že by měl výraznější informační hodnotu. Proto je to v blogu. Pokud se ti moje blogové zápisky nelíbí, tak je klidně nečti. Probereme v redakci, jestli by nešlo blogy nějak více zvýraznit, aby byly lépe odlišitelné (z hlavy teď nevím, v jakém jsou tyto Drupal-věci stavu). "Protože Ježek" rozhodně není žádné oddůvodnění, ani validní argument. Dovolím si tvrdit, že my dva se vůbec neznáme, takže nevidím důvod, aby ses o mě otíral. Díky.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Možná byste si to měl po sobě znovu přečíst - v minulém "mnichovském" článku neuvádíte žádné relevantní informace, žádné doložení - jen Vaše názory - to je blog - nebo snad máte známé na Mnichovské radnici ?- např: "Já nijak nevylučuji, že se jednoho dne Mnichov vrátí k Windows." - to je nová informace ?- taková je většina toho článku - stejně jako tohoto - již správně označeného jako blog.
"Protože Ježek" je u Vašich článků často jediné možné odůvodnění - odpovídá Vaším standardním reakcím.
Doufám, že my dva se neznáme, skopové používám jen jako stravu. Prosím.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Uživatel "John Nagger" byl zablokován.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Jeste BTJ a bude pokoj od zaplevelenych diskuzi :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jak je pro pubertálního člověka důležité předvést svou "moc" :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tomu, že je to na titulce (tam je jen ikona blog, které jsem si nevšiml) a v RSS čtečce, kde se to tváří jako normální článek ze které jsem přišel.

A když už tak námět na článek: ať si zkusí pan autor porovnat ovládání desktopového Linuxu (KDE, Gnome) versus Windows s hlediska přístupnosti. Tj. jednak bez použití myši, druhak pro zdravotně postiženého, který špatně vidí (čtečky), nebo má problémy s pohybem.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

A co bude výsledkem toho porovnání, zvláště když to bude testovat zdravý člověk?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

LOL ... tohle je v linuxu snad uz od pocatku ;-)) takze 20let ?

Linux lze nainstalovat z brylovy konsole !!!, napr Debian ji detekuje standarte, pak vse co je na obrazovce i cte.

X-windows ma virt. rozliseni, tedy lupu odjakziva, ale ma i lupu ... OD POCATKU X-WINDOWS jeste jao starou aplikaci v dobach TWM !!!! xmag ... to je stara aplikace, jako X-windows jeste z unixu ;-))
http://resinblade.net/images/x_windows/x_xmag.png
Nove je samozrejme takove to puleni obrazovky, virt rozliseni a scrolovani je tam teda odjakziva ...

A cteni dodala do linuxu davno IBM, fungovalo to tam davno predtim, cestina tam byla default takova diva.

Windows nic takoveho nema !!! vse zajistuji externi firmy, je pravdou, ze cteni na windows je ted na urovni, ze se tim daji cist knihy, ale zajistuje to ceska firma, ktera to vyviji i pro bezpecnostni slozky na rozpoznavani reci pro mobilni site ;-))

na linuxu je tedy podpora handicapovanych mnohem lepsi a umi s tim delat i slepi ... tam je mnohem lepsi ciste textove rozhrani + sluchatka ... slepi obcas spravuji i servery !!! ... a pokud vim, v CR slepsi podporuji vyhradne linux a tvrdi, ze windows jsou temer nepouzitelne.

takze zase FUD co ;-)) nezname linux, nijak by jsme vedeli o veci, ktera je tam od pocatku ... to je jako tvrdit, ze tam neni xterm ;-))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy. MS stěhuje svou centrálu do hlavního města Německa a Linuxáci začínají mít strach, tak vymýšlejí konspirace. Mimochodem i po přechodu Mnichova na Linux tam stále 20% PC používá Windows...

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Mimoriadne vecny a dobre podlozeny prispevok cloveka, co ma ocividne prehlad a o veci nieco vie.

Mimochodom, hlavnym mestom Nemecka je Berlin ;-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Klidně tu lež opakujte kolikrát chcete, pravdou se nestane. Mnichov měl na počátku 15000 strojů určených k migraci, migroval jich 9000 a pak se o to přestala média zajímat, takže Windowsáci získali pocit, že tam někde něco běží na Windows a to zachraňuje situaci, protože ten zlý a nefunkční Linux by to nezvládl. Houno. Těch dalších několik tisíc strojů se prostě jen migrovalo v dalších vlnách, o které už nebyl mediální zájem a pokud tam něco ještě zbývá, domigruje se i to, protože tak ten projekt je prostě od počátku koncipován.

http://www.linuxvoice.com/the-big-switch/

Zbylé stroje běžely na NT4 nebo W2k, máte pocit, že by dneska mohly něco zachraňovat?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No hele, NT4 nebo W2K nevím, ale říkám si, jestli jde dnešní běžnou havětí ještě vůbec zavirovat třeba takový systém Windows 98 SE ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vetsinou ne, protoze PE soubory pro Windows 9.x jsou trochu jine nez PE soubory pro NT radu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ať může být Vaším, či kýmkoliv jiným zbožným přáním přechod jakékoliv administrativy na Linux, všem musí být jasné, že cesta vlastní distribuce levnější být nemůže. Bylo přece jasně řečeno, že se spousta věcí doprogramovávala. Navíc pro takto vysoké počty počítačů má MS různé typy smluv - EA, Select atd. a když celé řešení nebude levnější než řešení postavené na Linuxu, tak to bude minimálně srovnatelné.
V dlouhodobém kontextu ovšem musí MS řešení vyjít levněji a výhodněji, protože nikde není zaručeno, že nadšenci, kteří dnes Linux tlačí budou existovat i za pár let. Dále co se týče vzdálené administrace - tak nevím, proč doprogramovávat a objevovat něco, co na řešení MS dávno existuje. MS kromě Windows a Office nabízí na serverové straně další spousty nástrojů, které celou administraci sítě zjednodušují a zpřehledňují. A to nejen serverové role, ale také další nástroje z rodiny SC. Má něco podobného Linux? Určitě nemá.
Jediným důvodem, proč se o Mnichovu takto hovoří je to, že Linuxoví nadšenci vidí ostrůvek ve světe, kde se jejich podivné řešení bude používat. Problémy s nekompatibilitou Office dokumentů začínaje, problematickými ovladači pro HW konče.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím. V ČR programují úřednické aplikace a řekl bych, že to provozují na Windows. Takže motáte dvě věci dohoromady. Vývoj OS a vývoj aplikací. Nejsem si jist, jestli toho dnes většinu neprovozují v prohlížeči (úředník nejsem, jejich aplikace neznám).

To že řešení od MS musí vyjít levněji je jen vaše zbožné přání. Já to nepočítal, ale furt mi nějak není jasné, proč by to mělo vyjít levněji.

Mě osobně je úplně jedno co bude provozovat Mnichov, moje daně na to nejdou, ale je fakt zábavné sledovat apokaliptické scénáře Windows "fanatiků" (pracuji na Win a Mac OS X, než mě někdo unáhleně zaškatukuje). Opravdu nechápu co se stane tak strašného na úřadě kde nebudou Win. Stejně jsou to většinou maily, nekonečné texty v .DOC nebo nějaké prosté tabulky a nakonec specifické aplikace vytvořené přímo pro úřad (v ČR za miliardy a polofunkční)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Normalne som nechcel reagovat, ale az na tuto reakciu plnu virtualnej reality v administrativnej statnej/mestskej sfere som sa musel prihlasit.

Najprv zacnem tym, ze ano mas pravdu (na SK si vsetci na diskusiach tykame, tak sorry), Microsoft ma kopec kvalitnych rieseni, ktore vyuzivaju hlavne vacsie korporacie/firmy a nejake tie doslova male vynimky. Firma to ma jednoduche: vyberie si riesenie (napr. od MS), hodi do placu mzdu, poziadavku skillu a uz si vybera potrebnych ludi (zjednodusene).

No v statnej a mestskej sprave si uplne mimo reality. To nie je jedna firma, ale aspon 15 firiem a este tam plati, co kancelaria/budova to ine spravovanie, ine poziadavky. Uz len na dedinskom urade, kde je asi 10 zamestnancov si navzajom pod Windows riesenim nevedia zdielat ani dokument.
- jeden zamestnanec pouziva na kataster specialny slovensky program (odflaknuty na zakazku politika),
- druhy pouziva jeden z oficialnych uctovnych programov, ktory ale netusi o vymene informacii potrebnych s tretim
- treti pouziva aplikaciu na ktoru nie je statne nariadenie, ale bola naprogramovana nejakou firmou 10 rokov dozadu - a funguje.
... atd.

Teraz ked to zoberem vo vacsom, napriklad Slovenske posty, tak tam bol donedavna (3-5 rokov dozadu) este pravek. Ti co mali pocitace, tak o vyuzivani "siete" ani netusili. Vacsina dedinskych fungovalo stale na manualne pisanie dokumentov. Skoro vsetky mali nejake specialne terminaly - oddelene samostatne. A podarilo sa im konecne vsetko zosietovat, a uz aj relativne funguju. Cely tento prechod musel stat obrovske prachy - ktore nikto radsej nezverejnil.

Dalej poznam, ako to fungovalo v dalsich statnych firmach, a dalsich uradoch, a aj v inych mestach.

Na toto vsetko by to tvoje "MS cool" riesenie teda nestacilo. Uz len prechod medzi windows XP a Win7 bol z velkej vacsiny v statnej/ mestskej sprave utrpenim. Aj pre riesenie Windows od Microsoftu by muselo cele Nemecko (a to verim, ze su vyspelejsi v uradoch ako Slovensko) preprogramovat a zjednotit vsetky mozne aplikacie, aby mohli jednotlive urady bez problemov medzi sebou zdielat udaje. Viditelne to doteraz nemaju, ked Mnichov ma komlet svoje riesenie - ale aspon uz jednotne pre vsetkych Mnichovcanov.

U nas na Slovensku, by mohli najprv zapracovat na zjednoteni operacnych systemov. Zatial tu vyuzivame vsetky od roku 1994. Platime miliony Eur do luftu, pre take riesenia ako spominas, ale ak ich vyuzivame na 5% tak som prestrelil kanonom nas dedinsky meter siroky potok.

Nestaci vykecavat o rieseniach, ale skus sa ist pozriet do tychto uradov, ako funguju. O tomto Microsoft, ani politici nerozpravaju... pretoze to znamena iba zodpovednost, pracu a teda priamu odozvu od zamestnancov. Najlahsie sa keca o proviziach a "rieseniach", hlavne ze "zamestnanci" su zvyknuti na svoj styl prace.

Takze nejake "drahe" programovanie ani nespominaj. Mali sme tu take "webove riesenia pod IE", ktore nas stali viac ako 1 milion korun pre kazde ministerstvo a oddelenie, a rozsah hotoveho riesenia bol hodny 2 tyzdnovej prace studentovi za 20 000 Korun (aby si prilepsil na skolu).

To, ked Mnichov prejde pod Windows, nebude znamenat len nakup windows licencie, assurance softver licencie, office licencie, cloudove riesenie, specialne serverove licencie, znovu programovanie, zjednocovanie existujucich rieseni, ale aj obrovsky lobbing, a preplacanie zakaziek, kde sa tazko priamo dokazuje, ci bola draha, alebo nebola.

A ako spominali v minulom clanku v diskusii:
a) Budem radsej platit rovnaku sumu do USA nejakej korporacii, ktora softverove chyby opravuje, tak ako jej to vyjde; ktora ma security zmluvy zo zakona so statom USA; ktora svojimi zmenami priamo ovplyvnuje naklady na SW a HW vsetkych statov; ktora neponuka riesenie pre vsetky statne institucie a zamestnancov; ktora ponuka iba "priestor" na pouzitie aplikacii...

b) Alebo budem radsej platit rovnaku sumu programatorom vlastneho statu, domacim firmam, ktore vyvijaju komplet riesenie pre vsetkych zamestnancov?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

"Má něco podobného Linux? Určitě nemá."

Samozřejmě, že má.

A o HW kompatibilitě bych moc nemluvil. To platilo za dob winxp. Situace se trochu změnila :-/. Win sice stále asi vedou, ale nijak zázračné to není.

Zdar Max

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Když přišla řeč na HW kompatibilitu, tak mi to nedá: stačí si zkusit rozběhat třeba 10 let starý HW (který plně slouží a vyhovuje, tzn. není důvod měnit) třeba na Win7... je k pláči, jaký to je kolikrát porod, nebo se to ani nepovede. To pod linuxem neexistuje, tam jak je HW jednou podporovaný, tak je už podporovaný prakticky napořád (dobře, asi by se našly nějaké archaické vyjímky).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

HW pod Linuxem stejně jako pod Win funguje a je podporován zcela srovnatelně. Nedávno jsme si s kamarádem vyměnili scannery - on přešel z WinXPna 64bit. Win7 a Canon ovladače pro Win7 neudělal, já jsem měl Xerox a ten zase nebyl dobře podporován v Linuxu. Setkal jsem se i s nestandartní tiskárnou Samsung ovládanou propriertárním SPL (Samsung Printer Language) podporovanou sice Splix ovladači v Linuxu, ale kvůli patentu na JBIG je nutné si ovladač rekompilovat a dodělat, podobně zase firmware pro starší Broadcom WiFI karty je potřeba vybalit z Windowsových ovladačů a nakopírovat do kernelu. Všechno tohle jsou ale výjimky, naprostá většina hardwaru funguje hned po vybalení z krabice ve Win stejně jako v Linuxu, pro kancelářskou práci naprosto dostatečně, ty výjimky lze většinou v Linuxu nějak vyřešit, ve Windowsu ale většinou ne. Požadavek na otevřený kód a specifikace k HW je naprosto oprávněný a tohle je největším přínosem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to tak, kdyz se ale M$ dostane do Mnichova, dostane tam prece volice + tam bude tect cast DANI.

Ale je naivni si myslet, ze Mnichov je neco extra, krom Ostrava-Jih, kde to korupci zrusili ac vse jelo. Tam byly zajimave argumenty, ze jim vadi, ze si na fiemni notebook nemuse nic nainstalovat a ze kdyz mu tam syn donese neco na USB, ze to tam neda, ze co je to pry za archaicky OS ... na cez mu admin rekl, ze si ma koupit svuj NB, ze na firemni si nec neda nai na windows, ze mu to tam samozrejme zakaze, ze od toho je IT, aby instalovalo SW na stanice/servery

Kazdopadne tech prechodu jsou mraky, treba ve Francii, myslim ze mesto NIS, ale i v USA, Finsku, Svedsku ... prechodu na linux i jako stanice jsou mraky.
A co hlavne, prechody na linux uz jako tema ustaly naprosto, je to uplne bezna vec, ze server i v male firme bezi na linuxu, ve velkych kde na windows presli z unixu hodnoti nasazeni windows jako serveru za jeden velky omyl a v dalsi vlne upgrade se preslo na linux (RISC unix ma drazsi HW)

To ze nemuze prechod rozdychat v Mnichove je spise ciste problem Nemecke centraly, Mnichov je totiz velke mesto, spise tam zjevne i SW a hrozi, ze by se to dostalo az na vladni uroven, nebot z Mnichova z radnice se rekrutuji tez lide az na vladni uroven. Takze je to pise problem jen v D, ktery se cirou nahodou medializoval i mimo Nemecko, nebot jak rikam prechodu jsou po svete stovky, krom statu EU, tez Asie, nebo Latinska Amerika.

Treba JP je na tom tak, ze ta ma svuj TuboLinux, ba co vice, HITACHI vyviji IBM Mainframe a prodava jejich prepsane SW na Asisjky trh, ma zdrojaky od Z/VM, Z/OS, AS/OS400, vyrabi IBM Power CPU, tedy ma i dokumentaci k CPU, sbernicim ... neni nahodou ze top RAID diskove pole jsou dnes krom IBM DS800 jedine, ktere plne podporuji FICOM protokol pro Mainframe ... a ze i HP dodava HITACHI s jinymi dvermi s logem HP ;-)) ... tazke JP je silne serverove unixove a mainframove, dnes na mainframe temer nebezi OS360 ci Z/OS, ale spise Z/VM a v nem linuxy a AIXy, popr se jen koupi AIX masina, coz je po HW starnce velmi podobne mainframe, kde se provozuje AIX jako LPAIR cluster/virtualizace.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A zabrousime do vod CR ;-))
Jak jiste vite, jednou reformou se oddelily kraje od centralniho statu a museli si zacit kupovat HW i SW sami.

A jak to dopadlo? ... na mnoha uradech se nasadil OpenOffice na windows XP.
Zacal se prosazovat linux na veci jako posta (SMTP/IMPA/POP3/FreeBUSY) na soubory se zacala pouzivat SAMBA ... nebot jak se ukazalo, spravovat to zvladne kde kdo, nebot se to samo nekazi a instalace stoji treba 30.000, coz je mene, nez licence za server ;-))

A slozitejsi opravy, ktere jsou jednou za X let kde technik stoji klidne i 2.500/hod jsou do 2 hod opravene NA MIRU, support M$, kdy vam neco opravi je nutno predplacet mesicne a stoji majland.
Ale jsou i firmy, ktere taktez nabizeji na linux a pusal, pak do toho zahrnou i HW + dskove pole a zalohovani.

No a co udelal stat? ... korupcne s M$ upekl generalni licenci a rekl, vse vam dama zadarmo ;-)) ... az nato, ze to danove poplatniky stoji desitky miliard rocne za licence bez supportu ... support je na windows drazsi nez na linux, beru stejne kvalitni support, nebot linux diky tomu, ze je to OSS ma vetsi konkurenci co se podpory tyce.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Me prijde, ze autor ve svate valce za Linux nechapes, jak funguje dnesni svet.
v tomto konkretnim pripade svet "politiky". Ano, v Mnichove dozajiste nejsou zadne "Karlovarske losovacky". S takovejma drobnejma by se tam neozbtezovali. Tak se jede v uplne jinych sumach. Ostatne, staci se podivat na Prahu - tam se dlouhodobe jede v miliardách rocne. Neexistuje důvod si myslet, ze za hranicemi je trava zelenejsi a politici cestnejsi. Ooo nikoliv. Systém primo GENERUJE stejne typy lidi. Demokracie generuje primo urcite typy politiku, a stejne tak systém spravy mest (at u nas, v Nemecku ci v USA, to je uplne jedno) generuje politiky, kteří se snazi města ovládat a tim si prijit k penezum. Je tomu tak proto, ze to ten systém umoznuje, a pokud systém umoznuje nekomu zavratne zbohatnout, primo generuje lidi, kteří natolik touzi po zazracnem zbohatnuti a jsou natolik moralne flexibilni, ze se tak nakonec stane.
Pokud predstavitele nejakeho města hovori o tom, ze něco zmeni proto, aby se USETRILO, znamena to jednu jedinou věc - nasli způsob, jak si nakrást vice. NIC JINEHO to nemůže znamenat. Z principu. Dneska ti lide dostavaji urcite sumy za to, ze nekde je MS, a ted prisli na to, ze když to udelaji jinak, tak ty sumy budou ještě vetsi.
Takze se prechazi z toho na ono a zase zpet a vůbec to nemá co spolecneho se svobodnym SW, open source, obcanama, usporama ci cimkoliv podobnym.
Ano, verim, ze na nižších urovnich to tam delaj nadsenci, kteří vůbec nechapou, ze plni onu klasickou roli "uzitecnych idiotu" a svým nadsenim pouze podporuji to, ze se ti nad nimi budou mit zase o něco lepe.

Kdysi jsem delal v mensi PC firme technika a vim, jak to fungovalo ve statnich podnikach. Takove Povodi Labe v HK, třebas. Vyhorel jim zdroj, clovek jim vezl jiny (nemohli si ho dojit koupit, samozrejme...to by vedeni nemelo vyhody, viz dále). Dal ho tam do ruky mistnimu IT technikovi, at si to opravej, a uctovalo se: Zdroj 500kc. Cesta 200kc. Práce 500kc.
To same byly třebas plynarny, nez to vzal poradne do ruky nejakej soukromej investor. Pak uz to nebylo takovy...Pripadne jeden rok se nakoupily tiskarny za milion....druhy rok se nakoupily tiskarny za milion, a když jsem je tam vezl tak koukam, ze ty z lonska se ještě nevybalily...
No, a samozrejme zadarmo ani kure nehrabe. Takze...ne, necpaly se tem lidem obalky do kapes. Ale takovy pan generalni riditel mel u nas "otevreny ucet". Prisel, ze chce Pc pro kluka na hry...Ok, tady mate pane rediteli, pozornost podniku...
A takhle to funguje VSUDE. Jsem ochotny se vsadit, ze jestli bude nekde nejake poctive vedeni nejakeho většího města, tak to bude absolutni výjimka. Jinak VSICHNI a VSUDE koukaji ciste na to, kolik z toho kapne jim do kapsy.

Takze nejake blaboly o tom, co se kde usetri me docela rozesmivaji. Jak je někdo naivni...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

> Pripadne jeden rok se nakoupily tiskarny za milion....druhy rok se nakoupily tiskarny za milion, a když jsem je tam vezl tak koukam, ze ty z lonska se ještě nevybalily...

Nebolo to tak cca ku koncu roku? :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No Praha to je vec, tam se dokonce delaji zakazky pro zakazky, treba jedno min. ma snad 4 archivacni SW pro exchange .... muze fungovat jen jedno, zbytek se vyplo, duvod byl, aby si nekdo prisl k penezum.

Pak taky nekdo nakupuje nepouzivane licence k SW, kterym nikdo nerozumi, treba backup SW, to je pro vetsinu Spanelska vesnice, nebo moduly do rycnych SQL serveru.

Popr mag. Praha nakoupil exchnage licence na solaris servery ;-))) ... a kdo pozna, ze na tech 200 serverech fakt exchnage nebezi ;-)) ... kazda kontrola vam to odklepne i kazdy IT clovek vi, ze je to blbos, samozrejme jsou to SPRAC solaris servery ...

Ale budete se divit, fakt existuji vyjimky i v CR a to jak na ministerstvech, tak ve skolach ci statni sprave, archivech, nemocnice, kde se aspon v IT fakt nekrade.

Ale nekdy se krade i v soukromych firmach, velkych firmach, tam jsou taky projekty, jen nesmi byt predrazene, takze to vsimne je mensi, ale je to velka konkurencni vyhoda.

Ale verim, ze v Mnichove jsou fakt nadsenci, kazdy soudny clovek vi, ze linuxem usetri a i pokud by je to melo stat uplne stejne, ale zamestnat Nemce, tak se to vyplati, proc zivit US firmu, ktera ma pro EU vyssi ceny nez pro USA (1$=1e+20% a nekdy i vice !!!)
Takze mozna ze to bylo motivovano opravdovou usporou ... je jasne, ze ti co tam chteji zpet M$ si chteji nakrast, nebot kdyz uz ted vse prepsali, vsadim se to pokusi prepsat znovu a to tak, aby to na linuxu vubec bezet nemohlo a aby se to pak muselo zase zahodit, kdyby nekoho napadlo to zase prehodit ... v zamykani na platformu jsou v M$ mistri.
Stejne jako super slevy, ale upgrade uz za plnou palku ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jinak napr. komercni firma KOFOLA ma vetsinu serveru na linuxu a rozhodne tim setri nemale penize, tu M$ vylozene nesnasi, o tom, jak se je snazi podrazit, pomlouvali i vedeni IT vi kde kdo. M$ je proste banda mafianu, co cekat od firmy, kterou pro Evropu vede byvaly agent STB

Ona kazda vetsi firma ma dulezite servery postavene bud na linuxu, nebo na unixu, na windows se nic, co je kriticke nedava.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.