Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nadvláda telefonů přichází

To jsou všechno bláboly založené na mylném předpokladu, že lidé budou používat buď počítač, NEBO mobil. Skutečnost je však taková, že lidé vesele používají počítač I mobil najednou a nějaké plky na blozích jsou jim těžce ukradené. Navíc je častější situace, že má jeden člověk více počítačů spíše, než více mobilů. Když půjdeme do extrému, tak i na počítačích typu Raspberry Pi se dá např. celkem dobře programovat či dělat nějakou další méně náročnou, ale přitom užitečnou práci. Na mobilu ne, nebo jen s velkými obtížemi - je to zkrátka zařízení určené primárně na tupou konzumaci obsahu, připraveného někým jiným (na počítačích, samozřejmě).

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem doma počítač prakticky přestal používat, drží mě u něj jen muse score, protože na tabletu nemám žádný slušný notační software. Ale jinak si s tabletem vystačím, s termuxem, pythonem a vimem se mi na něm programuje pohodlněji než na rawsberry pi, tablet je mnohem výkonnější a rychlejší a má více paměti. S androidem se dá v pohodě používat bezdrátová klávesnice a myš, takže o nepohodlí nemůže být ani řeči a i s virtuální klávednicí (hacker's keyboard) se dá ledasco udělat.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Raspberry je ale specifický HW nástroj, který má OS jen jako "nutné zlo" - ačkoli různé ty KODI apod. dodaly Píčku úplně jiné spotřebitele, než se původně zamýšlelo.

Nicméně, srovnat pohodlí velkého monitoru (nebo dokonce 2+ monitorů) a výkonu PC s nějakým slepencem tabletu a bzdrátové myši s klávesnicí, to opravdu nejde.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jde to srovnávat a z toho sorvnání mě osobně ten tablet vychází lépe. Největší slepenec je samozřejmě desktopové pc, to má i obrazovku zvlášť a navíc všude kolem spoustu drátů :-). Bezdrátové periferie jsou pohodlnější.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

u PC lze mit taktez bezdratove periferie a navic AiO je v podstate "tablet" s lepsimi strevy :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To jistě, ale pak je jaksi nemoudré mluvit o slepenci tabletu a bezdrátových periferií, ne?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

1) bezdratova mys + klavesnice u PC neexistuje ?

2) kdyz mluvite o programovani, zkusil jste na takovem tabletu treba kompilovat C++ nebo pustit nejake testy paralelne ? (ano, kupodivu tohle se u programovani dela..) Tablet je na programovani fajn, kdyz programovanim rozumite "pisu si pythoni HelloWorld ve vimu a o unit-testovani jsem nikdy neslysel", pripadne mate testy ale poustite je kdesi jinde (= defacto mate tablet jako vzdaleny terminal). Jinak ale, kdyz clovek potrebuje nejaky vykon tak jde produktivita prace do sr**ek...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

1) To se zeptej tynyta, ktery tím opovrhuje jako slepencem :-).

2) V C++ neprogramuji, nemám zkušenost, ale předpokládám, že je to v pohodě, protože v C je to bez problémů. V Termuxu normálně fungují věci jako je pip, který instaluje pythonovské moduly včetně toho, že je překládá z C, když je potřeba. Práce v Termuxu se pro mě nijak neliší od toho co jsem dělal na pc v Linuxu. Výkonově mi tablet plně dostačuje.

Když někdo potřebuje extrémní výkon, s tabletem se nespokojí, ale takových lidí moc není a o tom to právě je. To je to samé, jako byste tvrdil, že sou zbytečné notebooky, protože v některých případech nejsou dostatečně výkonné. Notebooky přitom mezi desktopovými pc jednoznačně dominují. Pro PC tu zatím stále je využití, a článek netvrdí opak. Článek je o tom, že dominantní úlohu začíná přebírat mobilní platforma, telefony a tablety. A pokud má nkdo pocit, že na mobilní platformě se nedá tvořit, tak se hrubě mýlí. Moje zkušenost je, že na tabletu se dá mnohé tvořit docela pohodlně a dobře. To mohu říct za sebe za IT i za kolegy hudebníky, kteří mají (hlavn na iOSu) spoustu produkčnho hudebního software, který používají při svých performancích. V tomhle prostředí je PC už zřejmý přežitek. Stejně tak vím, že se mobily a tablety uplatňují v průmyslových provozech. Tam kde dříve pracovníci museli chodit z provozu do dílny na PC psát různé evidenční záznamy a shánět informace to dnes řeší mobilně. A teď vás mohu parafrázovat, když člověk potřebuje mobilitu, tak s PC jde produktivita do ...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

> Když někdo potřebuje extrémní výkon, s tabletem se nespokojí, ale takových lidí moc není a o tom to právě je.

Rikal jsem nekde neco o extremnim vykonu ? Rikal jsem "nejaky vykon". I relativne maly rozdil vykonu (tablet vs 15W cpu) vam podstatne zkrati cyklus psat-kompilovat-testovat a tim zvysi produktivitu prace programovani. A pokud se programovanim zivite, tak to je velmi podstatna vec. A lidi co profesionalne programuji je docela dost, takze bych rekl ze praveze takovych lidi je dost (i kdyz urcite ne vetsina).

> To je to samé, jako byste tvrdil, že sou zbytečné notebooky, protože v některých případech nejsou dostatečně výkonné.

Ne neni to to same, nikde jsem nerikal ze tablety nebo notebooky jsou zbytecne. Ja rozporuji vase tvrzeni, ze tablety jsou plne pouzitelne na programovani. Mozno na amaterske patlani, a na malou cast profi, ale jinak ne, nejsou. Pouzitelne jsou jako vzdalena plocha. Ze se na nich "da tvorit" ve smyslu programovat je pravda, ale asi stejne, jak lze na Trabantu dojit z Prahy do Mnichova. Jisteze to lze, akorat nikdo pricetny to nedela, protoze uz s 10letou oktavkou to bude o necem jinem.

> V C++ neprogramuji, nemám zkušenost, ale předpokládám, že je to v pohodě,

Je videt ze moc zkusenost nemate, protoze predpokladate spatne. C++ kompilace bezne trva 3-5x dele a sezere 4-8x vic pameti. Kdyby jste nekdy na tabletu / RPi zkusil paralelni kompilaci C++ projektu, videl by jste jak pouzitelne to je.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

U c++ nefunguje objektová kompilace, že musíš všechno stále kompilovat znova? Tohle už umělo stařičké make. V C se kompiluje jen právě upravený soubor a to si zabere minimum času, pokud nejsi prase a nemáš veškerý kód nacpaný do jednoho souboru, což nepředpokládám. Lidí, kteří profesionálně programují a neustále kompilují na svém pc obří soubory je ve srovnání se všemi uživateli IT minimum. Ono jich je málo i mezi samotnými programátory. Ale já se s výjimkou ardruina už kompilovanými jazyky nezabývám, interpretované jsou z pohledu programování efektivnější a levnější. Python i na Raspberry Pi Zero v pohodě stíhá obsluhovat midi komunikaci, takže mě nic netlačí ani do C, natož do, jak uvádíš, ještě 5x pomalejšího a neefektivnějšího C++.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Podle sebe soudíš všechny ostatní? Nepopírám že kdo je přizpůsobivý tak se dokáže v jisté míře přizpůsobit, což je i tvůj případ, ale všude kolem sebe, ať už rodina nebo známí, vídám trend opačný: Děti mají mobily i tablet, ale stejně se po čase začaly vehementně dožadovat přístupu k PC - na tablet už se u nás práší hodně dlouho a mobily berou do ruk, jen když není vyhnutí. U známých to samé - 7" tablety i 10" Win10 Intel tablet od Aceru, a stejně byla zatím poslední nejčerstvější koupě plnohodnotný Dell notebook. Evoluce v IT nesměřovala k větším displejům jen tak náhodou, vše mělo praktický důvod, který tu s námi stále přetrvává.

Účetní ti nebudou makat na tabletu, úředníci taky ne (a že jich sakra máme), technické profese už vůbec ne. Každý, kdo byť jen trochu něco tvoří, potřebuje z principu plnohodnotný desktop s patřičnými rozhraními (klávesnice + myš či trackball). Počítačů je hromada, hromada jich je potřeba a vždy bude, jen jsme na ně už tak zvyklí že jejich přítomnost kolikrát už ani plně nevnímáme, zatímco mobily a tablety jsou z tohoto pohledu (psychologicky) zatím ještě pořád "jakási novinka".

Řeknu ti to ještě jinak: Je to jako s volebními průzkumy - často neodráží realitu, ale jen zbožná přání. Podobné texty se v IT médiích objevují v celkem pravidelných periodách, evidentně na něčí zadání, ale lidé si své počítače nechávají a nechají - zkrátka a dobře prostě proto, že je potřebují a i nadále potřebovat budou.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Pre mňa už aj laptop (akokoľvek dobrý a vybavený) je na normálnu prácu nepoužiteľný. Ale som trochu modernješí, mám Intel NUC a bezdrôtovú myš. Klávesnica je HP KU-0133, ale kľudne by som zobral aj staršiu ešte COMPAQ.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Laptop je na normalni praci nepouzitelny a tak pouzivas NUC, coz vicemene je laptop bez periferii a baterky? To si fakt "moderni" :D. Sem nikdy nepochopil, proc by nekdo tak nepraktickou vec jako NUC vubec kupoval. Leda na instalaci na TV/monitor, ale to se da i s mnohem univerzalnejsi a vykonnejsim miniITX.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to malé, je to tiché, má to nízkou spotrebu a má to výkon jako lepší notebook. Prostě ideální řešení pro toho kdo chce desktop a nepotřebuje extrémní výkon.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To sú presne moje dôvody pre NUC, alebo iné submini PC. Mini-ITX je oproti tomu obluda.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vykon lepsi nez notebook, male, tiche a nizka spotreba :). Tahle kombinace je spis zbozny prani tech, co ty nehorazny penize za tu vec vyhodi...
ITX narozdil od NUC tu kombinaci dokaze splnit i s moznosti upgradu.
Ale chapu. Je to neco jako HW od Applu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no ja som si nakupil HP 5069-8220 PS2 k desktopu a ked robim na notebooku pripajam Logtech K350
a musim uznat ze starsia HP je lepsia ako ten Logitech

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš to moc zaujatě. Klávesnice a myš se dá používat i s tabletemna já tak běžně činím, je to pohodlnější než synchronizovat data mezi pc a tabletem. To periferie nejsou žádná výsada pc. Tablet má ale tu výhodu, že je extrémně mobilní a když tu klávesnici a myš zrovna nepotřebuješ, tak se s nimi nemusíš obtěžovat. PC tady budou, ale jejich význam upadá. Já trávím 90 % času s tebletem. K PC si nesednu klidně třeba celý týden, s tabletem něco dělám několik hodin denně.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pracovné veci ukladám na OneDrive (nemusím riešiť zálohy), mám ich teda dostupné aj doma, aj kdekoľvek online. Na GoogleDrive mám napríklad KeePass KBX file a ten sa mi synchronizuje s firemným PC, domácim PC aj KeePass-om na mobile. Takže argument o potrebe prenášania dát je v dnešnej dobe prežitok. A ak treba viac dát, neverím že ich budeš spracovávať na tablete (strih, editácia...).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já takto používám dropbox pro menší data a syncloud pro větší, ale je to nepohodlné, až to zkusíš, uvidíš. Třeba raspberry s tím není kompatibilní, takže pro něj jsem musel zprovoznit další synchronizační službu. Na víc na mobilních platformých se tyhle služby snaží šetřit místem i energií, prostě to není ono. Takže ten argument není přežitek, to je zkušenost, kterou ty nemáš, protože nepoužíváš tablet jako svůj hlavní pracovní nástroj.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Našťastie nepoužívam :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš, takže mluvíš o něčem s čím nemáš zkušenosti. Prezentuješ zde své dojmy a předsudky. Synchronizací řešíš to, že přesedláváš mezi různými zařízeními. Já si svoje data neustále nosím sebou a synchronizaci používám jako způsob zálohování dat a jejich snadné programování. Třeba když na tabletu naprogramuji něco, co má běžet na Raspberry Pi.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Robím správu servrov, som zamestnanec. 50% robím z domu. Nechce sa mi nosiť laptop z práce domov. Tak preto mám firemné dáta v cloude a mám ich na oboch "pracoviskách". Súčasťou mojej práce je aj skriptovanie (powercli, bash, powershell), takže ani keby som chcel, tak na tablete by som to nerobil. Nie každý má rovnaké potreby ako ty... Dáta nepotrebujem mať nonstop pri sebe, lebo sú to firemné dáta, nie moje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Skriptovat se dá i vzdáleně přes shell a považoval bych to i za rozumnější než přes veřejný cloud.

Dneska už jsou tablety někde jinde, můžeš si na nich otevřít víc oken: https://image.ibb.co/kozojo/Screenshot_20180623_140823.png

A nebo v nich pohodlně pracovat v terminálu úplně stejně jako na pc: https://image.ibb.co/fsSKqT/Screenshot_20180623_145427.png

Čímž neříkám, že mají všichni pracovat na tabletu. Kdo nepotřebuje být mobilní a mít rozpracovanou práci pořád u sebe, ten nemá důvod. Já se jen bráním tvrzení, jenž tu zaznívá, že to nejde a že se tablety na práci nehodí, že jsou jen pro tupé konzumenty. Nejsou. A proto rozumím článku, který říká, že v IT přebírá nadvládu mobilní platforma. Většina užívání IT je konzumace obsahu, a to se bude stále čím dál tím víc odehrávat na mobilní platformě (je levná, je to pohodlné, stále po ruce a cena datového připojení klesá a klesá). A na mobilní platformě se krom toho dá odvést i slušná práce. Moje vize budoucnosti zde už zazněla, v budoucnu bude pro většinu lidí desktop pc jenom dok, do kterého si zastrčí svůj mobil.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To ze to jde je hezke ale je to neskutecny opruz jako obcasna nouzovka se to da sice prekousnout ale tim to taky konci

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Není a to ani trochu. Kdyby byl, tak to přece nepoužívám, nikdo mě k tomu nenutí. Nic mi nebrání si pustit notebook nebo zajít do pracovny a zapnou si desktop. Dělám to, co je pro mě nejpohodlnější. Mám dlouhodobé zkušenosti se všemi možnostmi. U desktopu jsem proseděl devadesátá léta, pak jsem přesedlal na notebooky a teď několik posledních let postuoně migruji na tablet. Přelomová je pro mě existence termuxu, s ním se mé primární zařízení na práci stal tablet. Předtím jsem ho měl hlavně na konzum zábavy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tohle bude ciste subjektivni proste vyzaduji rychlost efektivitu multitask atd. a tohle mi ani spickovy tablet proste nenabizi jde to ale dre to osobne mi to leze dost na nervy a delat na tom neco vetsiho tak mi praskne hlava a ztratim mesicne mnoho hodin sveho casu uplne zbytecne ........uznavam ze na nenarocne mensi ulohy je to v pohode a mensi efektivita a mensi vykon se da prekousnout ....

Ale ty porad nechapes ze neresime tvuj mikrosvet kde nevyzadujes benefity "plnotucneho" reseni ale to ze "matlaci" zarizeni v mnoha ohledech zaostavaji a neposkytuji takovy vykon atd. osobne taky vyuzivam mobilni platformy ale jen na nenarocne ukony nebo kdyz neni jina moznost ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že je to subjektivní, každý má jiné potřeby. Já jsem hodně mimo domov. Neřešíme můj mikrosvět, ale ani tvůj. Řešíme trend, který ač je jednoznačný, přesto jsme narazili na to, že tu spousta ajťáků jsou přesvědčení, že na tabletu se nedá pracovat nebo je to nepohodlné a bez desktopu to nejde. Ne u nich osobně, má to být poatné pro všechny. Proto se jim snažím ukázat, jak se dá tablet už dnes dobře využívat (což oni vnímají imho ustrašeně, jakobych jim bral hračku) a bude to stále lepší. Vývoj mobilních os a sw k desktopovému využití je zřejmý. Bude to stále lepší a použitelnější.

Ten výkon, kterým se neustále zaklínáš není pro naprostou většinu věcí potřebný. Tvůj mikrosvět ho možná potřebuje, a ty osobně potřebuješ výkonný desktop, ale většina lidí jako nejnáročnější aplikaci provozuje webový prohlížeč a ten jim utáhne nejen notebook, ale i kdejaký tablet.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti to napíšem takto na margo efektivity práce. Jedna ruka na klávesnici, jedna na myši. Alt-tab klik, klik, ctrl+c, rightclick alebo shift+ins, ctrl-alt-tab, klik... urob toto na tablete. Už len označenie bloku textu na tablete je aspoň 5x menej efektívne ako s myšou. A ešte niečo, skús robiť vo vSphere 6.5 (HTML5 alebo Flash) na niečom menšom ako 24" s 1920x1200. Potrebuješ rightclick, drag-n-drop... Kopíruj bloky skriptov v powercli, odlaďuj, google, listuj v docu... Sorry, to čo robím ja konkrétne je tablete nezmysel. Prípadne ešte špecifickí VPN klienti, terminály...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kolikrát budu muset ještě napsat, že klávesnice a myš se dá připjit i k tabletu, když je to potřeba a fungují tam i ty samé hotkeys? Externí periferie nejsou výhoda pc. Výhoda tabletu je, že se obejde I bez nich. Mám teď tedy po tobě obráceně chtít, abys dokázal efektivitu pc s odpojenými externími periferiemi? U notebooku to projde, co desktop? Pokud si chci na tabletu zahrát starou dosovou hru v dosboxu, tak to dělám jedině s myší.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti nebudem nič dokazovať, hlavne nie efektivitu PC bez periférií. To je rovnaká sprostosť, ako keby som chcel aby si ty niečo robil na tablete bez dotykov a bez periférií. K PC proste klávesnica a myš patrí, k tabletu nie. Pre tablet je to len niečo, čo z toho urobí čiastočne použiteľný nástroj. Ak by som mal potrebu niečo prezentovať na stretnutí bez zasadačky a projektora, tak tam by som kľudne volil aj tablet - lebo by som tam nepracoval kreatívne a netvoril obsah, iba prezentoval. Prestaň tu všetkých presviedčať o svojom prístupe ako jedinom správnom. Nech si každý robí tak, ako mu to vyhovuje...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak jsem to myslel, abys pochopil, že je to hlupost. Pro tvrzení, že klávesnice a myš nepatří k tabletu nemáš důvod, ty perifere jsou dhes na Androidu dobře podporované. Tablet je výborné mobilní zařízení a doma lze připojit k usb hubu a píhodlně na něm pracovat stejně jako na desktopu. Nikoho nepřesvědčuji o svém přístupu jako jediném správném, ale jako o přístupu možném, protože mě tu naopak mnoho lidí přesvědčuje, že tablet je jen pro tupý konzum a pracovat na něm nemohu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nepríde ti podľa počtu mínusiek, že čúraš proti prúdu...? Toľko nedostáva ani Crha s Redmarxom dokopy, a to je čo povedať. Ešte skúsim takto. Potrebujem 1920x1200 na 24", to mi žiaden tablet nedá. Potrebujem Win verziu Adobe LR a PS, lebo spracovávam dosť veľké RAWy a exportujem ich v dávkach (čiže aj nejaké rozumné CPU). Potrebujem myš (lebo pixel-precise robota) a klávesnicu (lebo klávesové skratky). Čiže toľko k tvojmu ppči nástroju zvanému tablet. howgh.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je zcela zkreslený názor, i když pochopitelný. Populárním jazykem, žiješ ve vlastní sociální bublině. Nikdo na tomto webu neuvažuje způsobem běžného obyčejného o techniku se nezajímajícího člověka. Pro drtivou většinu lidí na zeměkouli je počítatč nutné zlo (bez něj by se nedostali k mailu, facebooku, Youtube atp), počítači se vyhnou kdykoliv mohou. Na zmíněné potřeby stačí obyčejný telefon a mohu garantovat, že většina mladších lidí asi hned tak počítač neuvidí, protože nemají potřebu (zrovna nedávno mi někdo říkal, že mu "umřel systém" v NTB během "samoupgrade" W10 a nechal to tak chcíplé, protože ten NTB už ani nijak moc nepotřebuje a vzhledem k tomu, že nepatří mezi lidi co tomu rozumí by jej "oprava" stála dost energie případně i peníze - socsítě má v telefonu tak co, že).

Pak jsou tu lidé kteří na počítači něco tvoří či pracují a ti jej budou vyžadovat stále (i já), nicméně to je opravdu překvapivě malý zlomek lidstva, pro většinu to byl do nedávna terminál k internetu a ten teď seženou v mnoha jiných podobách. Pak jsou tu ještě hráči, ale i zažraní PC hráči jsou malinkatá minorita v populaci.

Takže to nejsou bláboly. Z klasické počítače se vrací odkud vzešly, k nadšencům a profíkům. Ostatním na spojení s internetem postačí "kapesní mikropočírače", oni nechtějí počítače, chtějí jen internet nebo dokonce konkrétní on-line služby.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, tohle je dost zajímavé, vůbec mě neznáš, ale bezpečně víš, že žiju v nějaké sociální bublině? Pověz mi o tom prosím něco víc, rád si to přečtu a pobavím se.

Jinak jsem přesně na tohle téma odpovídal už níže TyNyTovi, tak nebuď línej a přečti si to.

Obecně k zamyšlení: Někdo tu chce lidem (tj. vám, tobě) sebrat nástroje a nechat jim jenom šidítka (o to samé se mimochodem pokoušejí i ve světě aut). Je jen na vás samotných, na každém jednom i všech dohromady, abyste prosadili svoji svobodnou vůli a svá rozhodnutí místo vnucených cizích, a ponechali si své nástroje i svou svobodu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Neznámě tě, ale přečetl jsem si tvé názory, které tě dost jednoznačně zařazují, prosté. Týká se to pochopitelně jen IT preferencí, o politických, sexuálních a jiných pochopitelně nic nevím a nic mi do nich není. :-D Máš mírně militantní nutkání zachovat nutně nějaký stav, ale to stejně nejde. Počítače nikdo nezakazuje, prostě se jejich počty stáhnou na úrověň skutečného zájmu. Což bude zlomek proti "špičce" před deseti lety, ale rozhodně to nebude nula.

Přečetl jsem si to.

To není nic co by někdo nutil. Prostě se svět řítí tímto směrem a nikdo s tím nic neudělá. Babičky se museli naučit s internetem, aby mohly lecos zařídit a taky jim to nebylo po chuti, my si zase budeme muset zvyknout, že počítače se srovnají zpět na úroveň skutečného a odborného zájmu o ně - konzumenti již na ně nesáhnou. Typickým terminálem bude mobil po nejbližší léta než zase přijde něco jiného co to vytlačí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tímhle z diskuze diskvalifikuješ spíš sebe, nemyslíš? Jaké "zařazují", jaké "militantní nutkání"? Takto se chovali komunisti a nacisti, ti si lidi nálepkovali a třídili, když to tedy chceš vysvětlit "militantně".

Tvrdím ti tu ověřeně z praxe, že se mýlíš. I ten největší konzument potřebuje čas od času k počítači, a s tím prostě nic nenaděláš ty. Samozřejmě je přitom pohodlnější pak mít počítač doma, než přístup k němu někde pracně a časově náročně shánět. Já bych osobně neměl nic proti kdyby počítač byl zase jenom pro odborníky, ale nic takového už se nestane, nemá jak - počítače už jsou mezi lidmi, sem tam se jich pár ultralemplů skutečně vzdá, ale všichni ostatní chápou jejich význam.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Když myslíš. Snažím se ti naznačit, že uvažuješ chybným směrem (pocit, že ti někdo něco nutí a bere) a jseš poněkud afektovaný. Svět se prostě mění, jako se mění po celou technickou revoluci a buď se s tím smíříš nebo budeš nasranej dědek co mu mladý vzali jeho svět.

"Ověřeně z praxe" je opravdu vtipné tvrzení. Praxe jaké? Ze své praxe ti mohu říci, že mám počítačů několik a potřebuji je a také vím, že většina lidí takto vůbec počítače nepoužívá, spíše mě považuje za šílence. Ale třeba i osobně jsem přestal používat notebooky, ty mi leží a tablet jejich úlohu zastane výborně v něčem lépe (hmotnost, výdrž, teplota, mobilita) v něčem hůře či komlikovanějši (psaní na klávesnici). Moje žena třeba dělá ilustrace a zde tablet dokonce předčí počítač.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

- klasicke PC zatim nebylo prekonano vykonem ani univerzalnosti coz je dost vyznamny faktor
- klasicke PC nebylo prekonano v komfortu a ergonomii
- klasicke PC lze dovybavit mnoha periferiemi takze ani klasicky tablet/ipad atd. nepredci pocitac apod. (samozrejme dulezitejsi nez schopnosti daneho zarizeni jsou schopnosti uzivatele a ovladani konkretniho SW/HW)
chapu ze konzumenti si zvykli na horsi reseni protoze dostacuje ale co je hlavni vyjde vyrazne levneji nez plnohodnotny "stroj" rozumim i lidem kteri se kouknou na FB/Instagram pusti si YT apod. nepotrebuji PC (ale i tahle cinnost mi na tabletu/telefonu prijde krajne nepohodlna a kdyz chci udelat cokoliv komplikovanejsiho nez tupy konzum tak to stoji mnohem vice usili i casu dosahnout uspokojujiciho vysledku )

ale az bude uspokojujici vykon v tele tabletu/telefonu s moznosti vyuzivat mnoho ruznych periferii stejne jako u soucasneho PC tak se zlobit nebudu az vymenim tu velkou krabici pod stolem :D ale i tak si radeji sednu na sve ergonomicke kreslo ke klavesnici (ale v budoucnu za nas bude makat AI dle nasich predstav takze i klasicke periferie budou na ustupu :))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale to není o tom v čem je PC lepší, což zde nemá cenu rozvádět, ale kolik lidí má potřebu něco takového vlastnit. :-)

Vždyť spousta dnešních tabletů (i telefonů) má daleko lepší uživatelský zážitek a výkon než ty masově prodávané levné notebooky s Atomy a mizerným úložištěm i displejem před lety. Většina lidí stejně pojem jako "výkon počítače" nechápe a neumí si jej nějak představit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je s prominutím naprostá blbost. Je tu spousta výkonnějšího hardware než je PC. Leda byste chtěl za osobní počítače vydávat servery a datová centra :-). Komfort a ergonomie to je právě důvod, proč dávám přednost 8" tabletu, je lehounký, vždy po ruce, mám ho neustále při sobě. Když potřebuji víc psát, normálně k němu připojím klávesnici, mám dvě, mobilní na cestu a velkou plnohodnotnou na doma.

Výbava periferiemi, nevím co máte přesně na mysli, protože běžné věci jako klávesnice, myš, tiskárna, reproduktory, to dnes není žádný problém ani pro tablet. Já osobně za hlavní výhodu PC považuji softwarovou vyzrálost, tam jsou ty desítky let vývoje stále znát, sice to je jen otázka času, ale vyzrálost a komplexita pc aplikací je stále zřetelná výhoda.

Už jsi někdy sledoval YT na pc, v autobuse nebo třeba na letišti nebo v čekárně u doktora? Já běžně, je to ideální způsob, jak zabavit v čekárně děti (to mj. znamená, že jich potřebuješ víc, u nás doma má každý svůj). Ostatně, svá pc ani nemám vybaveny mobilním internetem, ty jo? S tabletem mám internet kdekoliv a je velmi jednoduché na něm sdílet internet i ostatním. Jak už jsem uvedl, mám k dispozici kvalitní desktop, notebook i tablet a mám tak doma plně svobodnou volbu, co použít a volím tablet, je to rychlejší a pohodlnější. Musíš mít hodně špatný tablet, jestli ti přijde nepohodlné na něm koukat na YT a dáváš přednost si kvůli tomu chodit sednout k bedně pod stolem. To já se s tabletem uvelebím pohodlně kdekoliv, ideálně na pohovce nebo ve vaně. Mimochodem, už jsi někdy pracoval na pc ve vaně? S mým vodotěsným Z3 je to v pohodě.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jasne tak ktery armovy tablet je vykonnejsi nez prumerny moderni desktop ? Fakticky uz neplacej blbosti

Je hezke ze tu nadhodis vykonejsi HW nez PC kdyz resime mobilni platformu vs PC ale pak jak primitiv zamrznes u beznych periferii :) snaz se aspon drzet konzistetnost svych nazoru ;)

Tak a jsme zas u toho ze u tupeho konzumu je to uplne jedno pokud neresime ergonomii a samozrejme uhlopricku atd. pokud ale resime i ergonomii tak mobilni platforma je pro telo zabijak ....navic ten multitask porad silne pokulhava ;) jeden z mnoha duvodu proc se z lidi stavaji konzumujici masochisticti je jista lenost a velmi dobra cena zarizeni ..

Jestli k zabaveni deti potrebujes placku s YT tak prosim osobne tomu neholduji....a pokud mohu za sebe hovorit tak u NTB i PC jsem nejdrive pouzival tlacitkovy mobil jako modem pak jsem mel 3G modem a v soucasnosti uz jednoduse sdilim pres wifi .. samozrejme jsou NTB do kterych se da instalovat LTE SIM ale to neni o cem je tu rec ...tady jde o jednoduchy princip ze skoro cokoliv je jednodussi a zdravejsi atd. delat na klasickem PC i ten konzum je ve vetsine pripadu celkove lepsi ....pracovat ve vane je opruz ...radeji tu praci udelam mnohem rychleji a pohodlneji na PC a pak si jdu v klidu uzivat nebo relaxovat chapu ze tablet je takovy zader ze si ho musis brat i do vany ;) btw tablet a mobil taky dost pouzivam tam kde musim proto taky vim ze je na spoustu cinnosti mimo jine nepohodlny a neefektivni ( telefon mam vodeodolny ..bohuzel ipad to jaksi nezvlada..)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nezkoušej na mě tuhke podpásovou argumentaci. Nikde jsem nenapsal, že tablet jenvýkonnější než desktop. Ono to ani není zcela srovnatelné, protože s 3GB tabletem Z3 pracuji surfuji bez omezení, kdežto 4 GB T460s mi s Ubuntu často chcípal na nedostatek paměti už jen při samotném surfování, takže jsem si musel připlatit za RAM.

Ano, rozporuji tvé tvrzení, že PC je nejvýkonnější hardware. Na tom není nic nekonzistentního. Klidně uveď jiné masově používané periferie, které nejsou na okraji zájmu.

Nevidím důvod, proč by mobilní platforma byla provtělovzabiják, trochu to rozeber. Imho se tělo musí víc přizpůsobovat desktopu, mobilní platforma je na používání flexibilnější. Myslím že sám sobě protiřečíš, když mobilní platformu spojuješ s leností. Protože ano, ta lenost = větší pohodlí. Ale dominantní je imho ta mobilita.

Kvalitní mobil nebo tablet nejsou levná záležitost. A levné křápy se dají koupit jak v mobilní platformě tak na pc platformě, obojí je zhruba stejně 'příjemné' používat.

Ano, pustit dětem pohádku, když mají někde způsobně hodinu+ čekat a nerušit je velmi efektivní prostředek, jak je zklidnit. Vzhledem k tomu, že jinak mají obrazovky pro zábavu povolené půl hodiny denně, tak si toho velmi váží.

Jo, pred erounsmartfounu jsem take pouzival klasicky mobil jako modem, tak jsem fungoval jeste s předchůdci tabletů N770 a N810. S Galaxy Tab a SIM přímo v něm to už bylo mnohem pohodlnější.

Ne, dělat cokoliv na desktop pc není lepší. Kdyby ano, tak se tyhle věci nerozšíří. Ono je to právě na desktopu dost nepohodlné a omezující, proto se hledajívalternativy. Mobilita je velmi žádaný artikl a tu má desktop pc velmi mizernou.

Pracovat ve vaně není opruz, z nějakého důvodu mi to prostředí a horká voda vyhovuje. Mnohem lépe se v ní soustředím, lépe mi to myslí, přicházím tam na lepší řešení, dělám méně chyb. Ve výsledku tam mám dlouhodobě zhruba dvojnásobnou produktivitu a to už desítky let. Neptal jsem se na to náhodou, já jsem ve vaně mnoho let pracoval i s notebookem. S tabletem je to o dost pohodlnější. Ano, tohle není úplně typické, ale dokazuje to flexibilitu mobilních zařízení a jejich schopnost se lépe přizpůsobit různým potřebám. Další mou potřebou je, že cesta do a z práce mi trvá celkem 80 minut. S tabletem se dá za tu dobu udělat hodně věcí. Zkoušel jsem kdysi i notebook, neosvědčil se, na dopravní prostředky je prostorově moc náročný a nepohodlný. Díky tabletu tak svůj čas využívám mnohem efektivněji.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jaka podpasovka my ti tvrdime ze PC j3 vykonejsi efektivnejsi atd. ty se nam snazis tlacit do hlavy ze tablet nezaostava ....proste obhajuhes neobhajitelne ..tobe to proste staci protoze to nepotrebujes a pak pro tebe zarizeni ktere umoznuje komplexnější nejen pracovni nazazeni nema logicky smysl i kdyz je vyrazne lepsi....

Rozporujes to blbe i super vykonny HW si mohu prizpusobit na uroven bezneho PC ( format zarizeni neni prekazkou) ale z tabletu asi tezko ze ;) a pro mene inteligetni tu debatujeme o mobilni technologii vs PC ostatne o tom je i clanek ;)
samozrejme ze bezne HID periferie nejsou vetsinou problem pro zadny OS ...

Spatne navyky nejen pracovni deformuji telo a poskozuji zdravi jestli tohle nevis tak potes koste ....jestli nemas poneti o ergonomii tak ti doporucuji rozsirit obzor btw lenost a pohodli nejsou zdravi zrovna prospesne ale to je snad kazdemu jasne

Zase placas nesmysly :) i na drahem mobilu/tabletu je utrpeni provozovat napr. tabulkovy procesor, webove app. atd. atd. i levne PC totiz vychazi v tomhle ohledu vyrazne lepe a je sviznejsi/efektivnejsi

No nevim sam jsi psal o tom jak je dnesni deti tezke odrthnout od tabletu/mobilu a najednou je z nej vzorny panacek tak ok to jen chvalim mensi sance ze vzniknou spatne navyky a zaroven nebudou odtrzene od technologii coz je velmi dulezite

Zase omyl
Lidi co vyviji/vytvari atd. neco komplexnejsiho je naproste minimum to je prvni duvod proc je PC na ustupu dalsi duvod mimo zminovane mobility je cena diky velke konkurenci je cena v postate minimalni ...co si clovek s beznym prijmem koupi NTB za 15k nebo tablet za 2k kdyz vi ze si obcas pusti YT apod. ....mobilni neznamena rychlejsi a efektivnejsi atd. ale znamena skoro kdekoliv i za cenu konkretnich omezeni a nedostatku ktere z toho vyplyvaji ....

No vidis horka voda telu taky neprospiva chapu ze ti to vyhovuje ale "prace" ve vane zdravi moc neprida ..chapu ze nenarocna napln se da delat i ve vane ...do prace jezdim autem ale nedokazu si predstavit praci v dopravnim prostredku kdyz si nesednes :))) btw kdyz jezdim dalkove trasy vlakem tak uz se tesim az budu moci zahodit tablet a sednout k NTB/PC a je to takovy opruz ze radeji vytahnu pocketbook a prectu si knizku nebo si pustim hudbu a relaxuji popripade spim :) protoze PC/NTB mi usetri tolik casu ze nemusim pracovat ani ve vane ani v dopravnim prostredku a mohu se venovat konickum rodine ci jen tak relaxovat....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Podpásové je o mě tvrdit, že jsem řekl něco, co jsem neřekl a pak se vůči tomu vymezovat. Vymezuj se proti tomu co říkám doopravdy. Obhajuji to, že používání tabletu je pohodlné a dá sena něm dělat i užitečná práce a to je obhajitelné vcelku dobře.

Ta pasáž s přizpůsobením super výkonného hw na úroveň běžného pc nedává smysl.

Špatné návyky mohou poškozovat zdraví, ale to má daleko k tvrzení, že zdraví poškozuje práce s tabletem. Zato se hodně ví o tom, jak poškozuje zdraví sedavá práce, zvláště u pc. A zde připomínám, že je to právě pc, co tě nutí k sedavé práci. Jen příklad z praxe, dříve pracovnící museli chodit do dílny psát různé evidenční záznamy které si před tím museli zapsat do notesu. Dvojí práce, námáhající zápěstí, ztráta času. Dnes mají mobily a záznamy dělají přímo v terénu skrz QR kódy. Pro zdraví jsou škodlivé monotóní stereotypní polohy a pohy. K tomu tě nutí desktop, s notebookem si můžeš trochu ulevit, ale mobilní zařízení jsou flexibilní mnohem víc. Jestliže má někdo sedavé zaměstnání a sedí 8 hodin denně v práci, ty bys ho zase doma posadil do pracovní židle k pracovnímu stolu s oddůvodněním, že si sednout nebo lehnout v obýváku do křesla či na pohovku a tam relaxovat je zdraví škodlivé? Proč si lidé tonezdravé obýváky pořizují? Tablet se dá krásně používat i v pohodlí obýváku při relaxačních polohách, dá se používat i u toho pracovního stolu, ve stoje, v kleče, v leže, kdykoliv a kdekoliv.

Ty ceny co uvádíš jsou nesmyslné, nejlevnější notebook koupíš kolem 5 tisíc a ty srovnáváš třikrát dražší notebook s tabletem za 2000 což je cena těch nejlevnějších tabletů. Tablet za dva litry nikomu nedoporučuji, to není použitelné vůbec, natož na práci. Smysluplný pracovní 8" tablet musí mít 3GB ram, FHD a 64 GB úložiště. A to se v český obchodech dostáváš na cenu 7 000 Kč. Použitelný notebook by měl mít i3, FHD, 4 GB ram a takový je k mání od 9 000 Kč. Tedy rozdíl daleko menší než tvých 2 a 15 litrů.

Koupel i horká voda a teplo tělu i zdraví prospívá. Je to výborná relaxace, otvírají se póry a detoxikuje tělo, má to blahodárný vliv na nervový systém a spánek, má na svaly stejný efekt jako profesionální masáž. Trochu tím trpí pokožka, ale nijak zvlášť a je dobré se potom namazat.

Hloupé závistivé poznámky odpusť. Nebo chodíš třeba lidem do zahrádkářské kolonie vykládat, že ty si vyděláš tolik, že si zeleninu můžeš koupit a místo práce na zahrádce se tak můžeš někde válet? Ani já nemusím pracovat ve vaně nebo v dopravním prostředku. Ale na rozdíl od tebe můžu, mimo své zaměstnání pracuji pro zábavu a tablet mi pomáhá efektivněji využívat můj čas. Být odkázán na desktop, neudělal bych skoro nic.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

S prominutím, ale nechápu jak může být mobilní platforma flexibilnější v celém kontextu odpovědí a nejsem si jistý, proč maskuješ přenositelnost za flexibilitu. Zbytek je už taková reklama na mizernou ergonomii s výhodami práce v terénu individuální preference. To bych ještě chápal, kdyby nebyla odpověď(i) prodávána za většinovou pravdu. Proti gustu ... když to vyhovuje, budiž. Jen to prodávej jako individuální, nikoliv vyšší pravdu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je obecná pravda a popisuji výhradně svou osobní zkušenost, chápu že tablet někomu nevyhovuje, nebo s ním neumí a nebo nákdy ani pořádný tablet neviděl. Záleží individuálně na každém, jak toho využije. Kdo nechce, vždycky si nějaký důvod k odmítnutí najde, ale neměl by popírat existenci této možnosti ze strachu, že to ohrozí jeho vlastní hračku, kterou preferuje. Nazapomínej prosím, že reaguji na obecná tvrzení, že tablet je na nic, je určený jen na tupý konzum a pracovat se na něm nedá. To je v přímém rozporu s mou zkušeností. Pokud si z diskuse někdo odnese poznatek, že teblety se dají využívat i účelněji, budu spokojen.

Mobilní platforma je flexibilnější třeba v možnosti využití. Kdybych byl odkázán jen na desktopové pc, byl bych značně omezen ve své tvůrčí i konzumační činnosti. To jest je flexibilnější v tom kdy, kde a jak ji mohu používat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Obecnou pravdou též zůstává závislost na poskytování datových služeb a infrastruktury (nejen připojení), velmi problematická ergonomie a zcela tristní výkon v zabezpečeném režimu. Používat veřejné datové služby lze bezpečně (např.: šifrovat ukládaná data pomocí EncFS) s vedlejším efektem vysoké spotřeby a omezeným výkonem. V opačném případě se vzdáváš soukromí a bezpečnosti. Druhým problémem s veřejnými službami zůstávají podmínky, stačí se jednou uklepnout fotoaparátem a přijde trvalý ban účtu, protože systém odhalí např.: odhalené dítě a máte po datech. Takových případů, kdy lidé přišli o účet Microsoftu znám osobně dost. Omylem bylo na fotce z dovolené odhalené dítě na pozadí a nikdo se nebavil, všechny služby (placené) rázem pryč. Samozřejmě, že můžete používat privátní, nebo firemní infrastruktury.

K ergonomii stačí vyslechnout názory lékařů ... ani notebook není příliš ergonomické zařízení a s každým z řetězu urvaným desingem, klesá použitelnost a zvyšuje se fyziologická zátěž.

Neříkám, že každý tablet je na nic, ostatně ve světě tabletů se pohybuji 15 let a používají se pro různé činnosti např.: diagnostika a datové čítače. Samozřejmě nároky na odolnost a provozní použití se odlišují od běžných tabletů, ale jsou to tablety. Momentálně používáme tři potenciální prototypy tabletu operátorů RC (pobřežní jednotky - rádiové, nebo satelitní spojení se statickou základnou) a dva prototypy integrovaného průhledového systému přilby, do kterého jsou odesílány výstupy z elektrooptických pozorovacích a zaměřovacích systémů, přehledový námořní radar a zbraňový systém pro budoucí věž s automatickým 20mm kanónem (6P programovatelná munice s vlastním střeleckým radarem) ... se zbraňovými systémy již bohužel nemohu přijít do styku (nejsem občanem USA). Raytheon nepeče housky, nýbrž vyrábí zbraňové systémy a nejedná se o typické příklady, ale existují i taková zařízení, jenže s běžnými tablety už nemají nic společného.

Používám standardní pracovní stanice i vlastní server a infrastrukturu pro své osobní projekty a činnost. Mobilní telefon, notebook, ... považuji za silně omezující, ale mobilní a nezbytný doplněk pro použití v terénu, nikoliv jako náhradu. Upřímně řečeno, najít kvalitní a použitelný notebook nejde, bez ohledu, jestli máte 50 nebo 200 000Kč. Koupíte leda tak nepoužitelnou věc vymyšlenou moderně vyšinutým ovádem, který nedokáže pochopit význam slov "pracovní nástroj". Nějakého vola napadlo odstranit spolehlivý dokovací konektor a HW tlačítka, která nahradil USB nesmyslem a místo jednoduchého stisknutí tlačítka ON, se notebook dal spustit bez otevření a patlání prstem po obrazovce/touchpadu, protože bez toho to nejde. Tomu se říká moderní pokrok ... tvá obecná pravda. Mně nepřesvědčíš, vím co chci a co potřebuji, ale máš velkou šanci přesvědčit ostatní. Mezi pracovní stanici a notebookem (osobní použití) s připojenými perifériemi např.: Wacom Intuos (WinTab), 3DConnexion SpaceMouse Pro, 3D Connexion CADMouse, sériový přenosný signálový a procesní 16TX/14RX (s USB převodníky nefungují), reproduktory, sluchátka, ... atd. jedním stisknutím tlačítka na monitoru, místo zdlouhavého opatlávání prstem po obrazovce a na cestách (terénní užití) se klávesnice nachází v těle notebooku, včetně plnohodnotných HW tlačítek, uskupení do bloků pro hmatovou orientaci ... až po zástupný numerický blok. Jediné co se musí připojit je signálová karta (na model Tirpitzu 1:100) pro kalibraci dálkoměrů a gyroskopický stabilizační systém. Telefon ... je dobrý na zavolání, čtení mailů, sem tam nějaké vyfocení bez vytahování digitální zrcadlovky, ale psát bych na tom delší mail plný technických údajů, zdrojového kódu, ... opravdu nechtěl. Ale zase k němu připojím FLIR.

Ale to je můj specifický případ, který se nevztahuje k obecnému použití a tvoří protiváhu tvé individuální spokojenosti.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Teď si nejsem jist, ale jestli jsi to byl ty, kdo tu psal, že se děti musí přemáhat používat mobil, tak to vskutu mnoho o světě kolem sebe nevíš. Děti je od mobilů potřeba odhánět.

Nikdo nikomu nástroje nebere. Já mám k dispozici desktopovej brix s i5 5200U, 16 GB ram a monitorem 24", pak 14" book T460s s i5 6200U 24 GB ram a 14" book U2442V s i7 3517U a 8 GB ram, pak tablety 8" Xperia Z3 se Snapdragonem 801 (2,5 GHz) a 3 GB ram a 10" Teclast T10 s MediaTekem MT8176 a 4GB ram.

Mohu si používat co se mi zlíbí, mám v tom naprosto svobodnou vůli. K tomu desktopu si sednu párkrát do roka, ne víc než 5 ×, ten mi zbytečně zabírá místo na stole, ale občas k tomu monitoru připojím raspberry. Naopak ten tablet Z3 používám několik hodin denně, je ze všech zařízení nejmenší a nejlehčí, nosím ho všude sebou (i místo mobilu) a mám ho na práci. Mám dobré oči, takže obrazovka je pro mě dostatečně velká. Na šířku mám ve vimu 40 řádků, na výšku 68 (25 a 43 s virtuální klávesnicí), weby a knihy se na tom čtou také pohodlně. Ten 10" tablet je už úplný luxus, ale nechce se mi tahat, je výrazně těžší, ten slouží jen pro zábavu. O noteboocích ani nemluvě, takg se mi nechtějí tahat. K notebooku si sednu tak jednou týdně na 2 až 3 hodiny kvůli notám, jedna z mála činností, pro kterou na tabletu kupodivu nemám vhodný software.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tablety jsou stále potřeba, protože ještě nejsou k dispozici 8" telefony. Doma tak máme a používáme tři 8" tablety a jeden 10" tablet.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

já si myslím, a praxe mi dává za pravdu, že mobily stačí jen konzumentům obsahu. Typicky jde o člověka, který koukne na sociální sítě, YT, updatuje status, vyfotí si nějakou kravinu a pověsí na FB, maximálně přečte poštu. Na tohle vše mobil dnes stačí a dokonce v některých ohledech exceluje (publikace fotek).

Ale v okamžiku, kdy je třeba soustavně na něčem pracovat, něco vytvářet, je to už na levačku. A to píšu jako člověk, který docela dlouho používal komunikátory od Nokie, a který má k chytromobilům docela kladný vztah. Dá se říct, že to jde (ať se jednalo o starý Komunikátor, nebo aktuální android s nějakou office aplikací), ale nikdy to není moje první volba. Jde napsat text, vložit obrázky, apod., ale finální zlom a rozmístění stejně vždycky dělám na PC, kde to je líp vidět, líp se s tím pracuje a i ty editory mají řádově víc funkcí, než ty "patlací" alternativy.

Jenže - kolik takových lidí, kteří něco vytvářejí, je?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Kolik takových lidí, kteří něco vytvářejí, je? Víc než je na první pohled vidět, protože prakticky každý potřebuje aspoň občas něco vytvořit, a když má možnost udělat to pohodlně a s dobrými nástroji, tak to tak prostě udělá - šetří tím svoje nervy i svůj čas.

Mobil a tablet změnily hlavně způsoby komunikace (jak píšeš, sociáílní média + fotky), ale PC změnilo způsoby práce obecně, metody jak něco vytvořit - CAD atd, třeba ve světě automobilů a automotive celkově je tohle viditelné doslova na každém kroku. Další věcí od toho se odvíjející jsou různá embedded IPC, řídící stroje přímo, to jsou taky počítače (a wifinu a facebook ke své práci nepotřebují). Opravdu si nedovedu představit, že by např. nějaký levný čínský matlací nesmysl s androidem měl řídít třeba řezání plechů, a kdo si to představit dovede, tak by velmi brzy hořce zaplakal, protože by mu ta mašina hodně brzo dojela.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Budeš se divit, ale většina lidí nikdy nic nevytvořila (na počítači). Převážná věšina lidí neví co to je dělat v CADu, sříhat video, upravit pořádně fotky či programovat. Pochopitelně třeba zase umí jiné věci, ale počítač k tomu nepotřebují (ostatně většina řemesel je starších než počítače).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ze své praxe vím, že tohle jednoduše není pravda. Netvrdím že každý hned používá CAD, ale něco tvořit je častější potřeba, než je na první pohled vidět. Uvědom si, že i třeba jen obyčejné skenování či tisk dokumentů už je ve své podstatě tvorba, která se bez počítače dělá dost špatně, potíž je víceméně pouze v tom, že lidé tohle moc nevnímají jako tvorbu a práci s počítačem. Přesto vytvářejí. Ovšem někdo se tohoto faktu, že to lidé nevnímají, snaží těžce zneužít.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To co popisuješ je pořád zlomek populace a když už byly zmíněny ty příklady, tak tisk a skenování jde dnes i z mobilu dostatečně funkčně, když někdo má takovou potřebu. Napsat si CV mlaďoch jistě zvládne i na Androidu, proč by kvůli pár stránkám měl kupovat komp.

Pochop, že se ti to nesnažím vnutit, spíše tě nasměrovat k tomu více otevřít oči, posluchat, třeba i v rodině a mezi příbuznými, zaregistrovat mezi lidmi v hospodě nebo kavárně... jak používají počítač (konzumace/tvorba), jak tomu (ne)rozumí, co umí udělat (vytvořit)... atp.

Většinovost je na trhu velmi důležitý parametr určující trend kam se trh majoritně vydá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je právě to v čem se neshodnem, ze zlomku populace většinu se tu snažíš nafouknout ty.

Když jsme u tohoto, mě nemusíš nikam směrovat, mám rozum vlastní a oči taky, právě proto si můžu dovolit psát to, co píšu a bezpečně u toho vědět, z jaké podstaty to píšu. Většinovost je důležitý parametr, to je pravda, ale tvrdím, že kdo zůstává jen u mobilu, je z podstaty hlupák, který si sám ořezává možnosti. Počítač je nástroj, a je to pro drtivou většinu použití výrazně lepší nástroj, než mobil či tablet.

Takových prognóz, co tu tvrdíš, bylo už celkem dost, a mezitím jsou procesorové firmy na světě jedny z nejlépe vydělávajících. Asi si podle tebe procesory prodávají navzájem, nebo co… ironií je, že hned vedle je čllánek, který popisuje, jak HP stavělo superpočítač z ARMů - asi proto, že počítače, servery atd. nikdo nepotřebuje? Těžko. Za chvíli ne že by měli mít lidi jen mobil, bude to přesně naopak - budeš mít ARMy i v notebooku a desktopu na stole, a klidně si troufám odhadnout že i s Windows - MS na tomto maká (sice poněkud pozdě) a tam přesně tohle taky směřuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Servery nejsou PC a právě mobilní platforma klade důraz na datová centra a jejich množství zase na spotřebu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Spousta věcí jde stejně dobře nebo i lépe dělat bez počítače (domácího PC). Hrát na kytaru, vařit, vyrábět nábytek, pěstovat, malovat obrazy, plést světry, šít šaty bože toho je. Dost silně pochybuji, že si kdokoliv takový myslí, že jej mobil omezuje ve smyslu tvořivosti. Večer se pak na Youtube a Twitter podívají na své SmartTV.

ARMy a servery jsou poněkud jiná probelmatika. Právě ty servery rostou protože uživatelé více používají "terminálové" služby (cloud) a nejrůznější socsítě, na úložiště nejsou potřeba výpočetně silná CPU, spíše efektivita a tak se dostává ke slovu ARM i na tomto poli. No a supepočítače to už je vůbec specifická oblast, nějak mi není jasné jak to souvisí s tím, jesttli běžná spotřebitelská populace přejde z notebooků na pádla. Podle mě to nijak nesouvisí. Že internet roste je evidentní a není to nijak spojené s tím z čeho se na něj bude dostávat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já skenuji notové partitury, dělám to v tabletu. Má to jen výhody, mobilní PhotoScore je výrazně levnější než desktopový, přitom jsou stejně kvalitní, a fotit stránky je rychlEjší a pohodlnější než je dávat do skeneru. Také jsem skenoval/fotil karty do Magic the Gatering, bylo jich asi jeden a půl tisíce. Pomocí mobilní aplikace Delver Lens to bylo extrémě efektivní. Tablet jsem položil na stůl, aby objektiv přečuhova a koukal na zem. Pod objektiv jsem dal balíček karet a prolistoval, ho. S každou novou naskenovanou kartou tablet pípnul a pípal zatraceně rychle, za minutu jsem dokázal nasnímat kolem 50 karet. Na pc se skenerem by to byl děsný opruz. Naskenované fotky byly uloženy do sqlite souboru a včetně podrobných informací o kartě načtených z veřejných databází. Pak jsem si na tom tabletu ještě napsal program v pythonu, který s touto databází dále pracuje. Ne, pc dneska už není tak nezbytné jak si myslíš, naopak, řada věcí jde na tabletu dělat snadněji a pohodlněji než na pc. Představa, že tvořit se dá jen na pc, je lichá. Dá se tvořit i na tabletu. A zvláště my, ze staré školy, co jsme vyrostli na příkazové řádce, si díky termuxu na tabletu spokojeně užíváme. Sázel jsem kdysi dokumenty v TeXu v DOSu, teď to mohu dělat na Androidu. Vimu jsem se nevzdal nikdy a mám ho teď na Androidu jak v terminálové podbě v Termuxu tak v gui (droidvim).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

parkrat jsem zazil, ze jsem remeslne nadanemu padesatnikovi ukazal jednoduchy free Sketchup a po pul roce na nej nedali dopustit. Prave tem remeslum dokaze takovyto jednoduchy a snadno dostupny software neuveritelne usnadnit zivot. Jenom jim o techto dnes uz jednoduchych a snadno dostupnych nastrojich doposud nikdo nerekl.

K tematu - Klasicke PC ma jeden nedocenitelny trumf - ergonomie. Osobne pouzivam vse mozne, ale zadne zarizeni neni tak pohodlne a ruzna "patladla" povazuji jen za nouzove reseni.. Pripojit k mobilu/tabletu periferie, tak z nej udelas jenom mene vykonne PC.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ergonomie, to je diskutabilní. Jako pro mě to také platí, stejně jako u ostatních lidí co počítači žijí, ale jsou lidi a je jich hodně, co jsou na desktopu ztracení jak Karkulka v lese, když jim posuneš ikonu prohlížeče do jiného rohu, tak mají v tu ránu "rozbitý" počítač (nemají ten internet) a desktopový systém pro ně je něco jako kokpit B737. Ergonomického na tom nevidí vůbec nic. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ergonomie neni vubec diskutabilní my tu neresime UI a presunuti ikonky ale mimo jine i vyrazne horsi vliv na zdravi cloveka pri pouzivani Tabletu/telefonu apod. u klasickeho pojeti PC je negativni vliv mirnejsi a s vhodnym pristupem jde velmi dobre minimalizovat...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To vskutku není diskutabilní, mobilní platforma je mnohem ergonomičtější. Ti kdo si myslí opak akorát netuší, že k tabletu lze připojit obrazovka, klávesnice a myš jako k PC, ale tablet se neomezuje jen na toto použití, je to pro něj jen jedna z možností, kdy to je výhodnější.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mluvím pouze za sebe, ale myslím, že to tak bude mít většina lidí:
- s mobilem/tabletem můžu pracovat cca hodinu, pak mě začnou bolet prsty a ruce
- s notebookem dokážu pracovat několik hodin, ale pak mě začne bolet krční páteř
- s PC dokážu pracovat denně 10-15 hodin. Ano, musím si dávat pozor na karpály, ale to je řešitelné a s ohledem na délku denní činnosti pochopitelné.

Nejsem už nejmladší. Nebaví mě dělat z tabletu nebo notebooku desktop tím, že jej připojím k monitoru, klávesnici a myši (tyhle kratochvíle propojování všeho se vším jsem si užil zamlada s Amigou :-)). Netvrdím, že mám univerzální pravdu, ale myslím si, že to takto (myšleno ergonomickou otázku, nikoli "propojování všeho") má spousta, možná i většina lidí, alespoň podle toho, co vidím ve svém okolí (doky, PC, laptopy s připojenými monitory a klávesnicemi).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

O bolesti rukou z mobilu slyším poprvé a rozhodně to tak nebude mít každý. Spousta lidí vysí na mobilech hodiny denně. Já s kolegy v práci hraju jednu online hru, Walking Robots, když se sejdem, hrajeme to klidně 2 až 3 hodiny v kuse. U tabletu bych tomu věřil, pokud je velký a těžký, jako třeba můj 10" Teclast, tam se ruce časem unaví, navíc je už tak velký, že se na něm píše nepohodlně, když se drží v ruce. Ten mám proto radši položený na stole nebo ve stojánku s klávesnicí, jako třeba teď. Ale Z3 je lehoučká, s tou mohu pracovat hodiny bez sebemenší únavy.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi tu lepší ergonomii popište. Tablet mohu s periferiemi používat stejně jako PC, ale mám k dispozici i jiné způsoby použití, které u pc použít nemohu. S tabletem se mohu lépe přizpůsobit okolním podmínkám a potřebám a je extrémě mobilní, mohu ho mít stále u sebe. PC je na tom ergonomicky hůř. Ano, k tabletu mohu připojit externí periferie stejně jako k PC, to tedy není žádná PC výhoda.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak já to vezmu podle sebe:
- dostatečně velký monitor, který je v dostatečné vzdálenosti (cca 50 cm)
- standarní klávesnice a myš
- standardní OS se standardními klávesovými zkratkami, šetřícími čas a pohyby rukou

Mobilita není pro mě prioritou, resp. pro tyto extrémní účely mám laptop a mobil a sesynchronizovat data dnes není problém.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tablety mívají výstup na obrazovku (u mě se to týká nVidia Shieldu, Xperia Z3 i Teclastu T10) a lze k nim připojit standardní klávesnice a myš. Tady není žádný rozdíl. Když pracuji v termuxu s midnight commanderem a vimem, tak mám přesně to samé prostředí, na které jsem zvyklý přes 20 let, včetně všech hotkeys. I gui funguje vcelku intuitivně a obdobně, třeba alt-tab na přepínání aplikací, ctrl-l ve chrome a podobně, netrpím žádným diskomfortem. Ale tohle už není záležitost ergonomie, to je věc zvyku. Mé děti tablety ovládají zhruba od tří let každé, tedy mnohem dřív než si vůbec mohli sednout k těžkopádnému (používání myši) a složitému (bez znalosti čtení to moc nejde) pc. Pro ně už je normální tablet. To se týká i spolužáků mých dětí, každý z nich má mobil a bravurně ho ovládá, pc je pro ně poněkud přežité.
Je jasné, že stará generace s tím bude mít problém, ta lpí na starých zvycích a nové věci se už nenaučí. Můj strýc se nikdy nenaučil s počítačem, i když chtěl a hodně o tom mluvil, možná že tablet by zvládnul, kdyby se jich dožil. Pro mladou generaci je zase standard mobilní platforma. No a ta naše střední to má všelijak.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

On ten rozdíl je v tom, že mi na stole bude ležet tablet, který budu muset ještě nabíjet, aby mi těch pár hodin práce vydržel. Já tam teda rozdíl vidím dost velký.
A jak jsem už pravil, mobil/tablet s externí klávesnicí, myší a monitorem - to je už PC, jen s nedokonalým dotykovým OS (a to je mj. taky jeden z důvodů, proč neuspěly W8/W10 - zmixovaly násilně desktop s dotykovým rozhraním). Já jsem orientovaný na efektivitu a produktivitu, nebudu pracovat na suboptimálním HW, kterou mobilní platformy bezesporu jsou.

Nemám problém používat mobily a tablety (ono to je ostatně dětsky jednoduché), ale odmítám se patlat s jejich UI, když vím, že se jedná o regresi.

Apropos, ty sám snášíš důkazy o tom, jak se dá s tabletem pracovat, ale argumentuješ desktopovými aplikacemi jako mc nebo vim, nikoli "UI-nativními" aplikacemi dané platformy. Osobně to pokládám za příznačné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to připojit jeden kablík s usb hubem k tabletu. Tím je vše hotovo, nabíjení, myš i klávesnice. Popřípadě připojit ještě druhý kablík pro externí monitor, ale to při práci nepoužívám, vyhovuje mi obrazovka tabletu. Ano, konečně jsme dospěli k poznání, že se tablet dá používat jako pc. Nižší vyzrálost OS jsem uvedl, ovšem to pokračuje mýlovými kroky. Ještě v Androidu 4.4 se selekce textu dělala myší stejně jako prstem, podržet a počkat. Dnes už tohlemvšechno na Androidu funguje desktopově, tedy je to ergonomicky přizpůsobené těmto periferiím. Jak Google tak MS mají vizi jednotného OS pro desktop i mobilní platformu, který se bude přirozeně přizpůsobovat situaci. Je to jen otázka času a už dnes se to dá používat, je to jen ws. záležitost.

Žádný hw není optimální pro všechny potřeby, takže je to jen o úhlu pohledu, výhody a nedostatky má desktop, notebook, tablet i mobil.

Samozřejmě, když ho používám jako desktop, používám desktopové prostředky. Proč bych to nedělal, když to jde. Ale i ten vim používám v dotykovém režimu s virtuální klávesnicí. To už na velké psaní není, ale třeba pro odladění programu, kdy se moc psát nemusí je to plně použitelné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, za příznačné považuji, že ve windows, linuxu i na androidu stále používám starý vim s terminálovým rozhraním jako nejefektivnější řešení, které mě nenutí přehmatávat z klávesnice na myš.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O čem to mluvíš? Řídící tablet je mimo úplně stejně jako řídící PC. Pokud potřebuješ něco spolehlivě řídit, použiješ PLC. Jestli chceš něco řídit desktopovým pc s windows, tak to už klidně můžeš i s tím tabletem, obojí je stejně nerozumné :-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak hodne zalezi na tom co ridis a za druhe i ty PLC krmis nekdy daty vytvorenych na PC

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

PLC krmím daty z technologie a ovládají opět technologii. Ovládání technologie je možné z prohlížeče jak na pc tak na tabletu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To máš pravdu, ale podobně jako v divadle, konzumenti drtivě převažují nad tvůrci obsahu. Ostatně podobný poměr platí třeba i u zemědělců či automechaniků atp. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To pořád ještě nedává nikomu právo chtít lidem sebrat ten počítač, byť ho zapnou třeba jen jednou měsíčně.

Proč tu mluvím o "sebrat" pochopíš, až si doplníš základy psychologie, protože tyto články, co se tu i jinde v celkem pravidelných periodách vynořují, nejsou nic náhodného a mají hlubší podstatu - bohužel ale celkem špinavého charakteru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Počítač ti nikdo nebere. Počítače se prostě méně kupují, protože spousta lidí už je nepotřebuje a nikdo nechce vyrábět na sklad bez tržeb, takže klesá nabídka počítačů. Zastaví se to až se nabídka a poptávka vyrovná.

Koneckonců stačí si chvíli sednout do kavárny v Alze a dívat se. Ty tam jsou časy, kdy tam odtud proudily komponenty a NTB. Dnes hlavně TV, mobily, nějaký ten doplňkový HW... až pak sem tam notebook.

Pro lidi v IT může být důležité aby pochopili trend mimo jejich uzavřený svět - protože s trendem nejde nic udělat, ale může být dobře osedlán.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blbost, viz výše. Procesorové firmy jsou jedny z nejlépe vydělávajících, někdo ty procíky zkrátka kupuje a ví proč, a nejsou to jenom firmy.

To co tu plácáš s trendem je blbost už úplná, ale jeden trend, se kterým z vyšší vůle nejde nic udělat, ti přesto předložit můžu: Zní "Lidé používají vlastní mozek a zůstávají svobodní ve své lidskosti". Až si osedláš tenhle trend, pak ti ledacos dojde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná tě to překvapí, ale v mobilech a tabletech jsou také procesory :-). A možná tě i překvapí informace, že příjmy z pc klesají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V mobilu ani tabletu není mikropocesor? V serveru? V chytrých věcech, v pokladnách, automatech...

"Lidé používají vlastní mozek a zůstávají svobodní ve své lidskosti"
Moc pěkná fráze. Jaký to má vliv na to jestli někdo koupí dobrovolně místo notebooku mobil? Podle tebe nemá mozek nebo není lidský nebo je tam ještě nějaká skrytější poloha?

Já nepíšu o trendu jako o freecoolinském slově "trendy", ale skutečném tržním trendu, jinak česky jeho tendencích. https://cs.wikipedia.org/wiki/Trend

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenom takovy poznatek, ktereho si budes urcite vedom. Bez tvurcu ti konzumenti nebudou mit co konzumovat = vpodstate bez PC nebudou mit ty mobily, tablety a ruzne konzole realne vyuziti.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych přidal pohodlné ovládání klimatizace, zavlažování trávníku s množstvím vody v záchytné nádrži (dešťové vody), stav domácího alarmu a v případě narušení ukáže krátké video narušitele v jedné aplikaci od výrobce domácího modulárního systému. Vlastně ještě celkem dobře funguje elektronická servisní knížka a provozní události u auta. V tom zbytku už se shodneme, jen s rozdílem, že psaní delšího mailu pokládám na mobilu za utrpení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od dob, co ms zmrwil win, používám laptop s ubuntu na práci a na vše ostatní mobil. Posledních 10 dní jsem třeba na laptop nesáh vůbec. A myslím si, že až budou slušné brýle na vr s haldou virtuálních obrazovek, nebudu laptop potřebovat vůbec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obavam se, ze se priklanim k READERovi. Panove Fotobob a dalsi zapominaji na jeden fakt. IT a pocitace jsou dnes vsude. Profesi, kde je vyzadovana jista pocitacova gramotnost je tolik, ze lidi, kteri tuto praci chteji delat, museji nekde ziskat zkusenosti. A kde jinde nez pouzivanim vlastniho PC doma?
A to se nebavim jen o IT odvetvi, ze jo?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mobily a tablety jsou také IT. Většina PC bude zanedlouho jen dokovací stanice, dokteré si člověk na chvíli odloží svůj mobil.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jistá počítačová gramotnost obvykle zahrnuje pouze otevřít a uložit něco ve Wordu a to se učí už ve škole. :-) Velká část BFU už nedokáže najít kam to uložila. Firemní aplikace bývají dost specifické, když si jen vezmu Českou poštu nebo prodavačky, tak nic takového specifického doma nemají ani trénovat nemohou. Též EET, daňový soft, různé v browseru běžící firemní systémy, SAP atp... Na to je zaškolí a to umí a kdo zvládne smartphone, tohle zvládne také.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No za me popis notebooku trochu jiny, asi takhle: Notebook je drahy, pomaly a slaby, mnohem hlucnejsi nez stolni pc. A opravdu, hlavne ten hluk, pokud vezmu v potaz "herni dela" za krasnych treba 30k vykonem stolnase za 15k, mam hodne veliky rozdil v hluku, ntb se neda poslouchat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem rád že čte autor Rybku. I Rybce trvalo řadu let, než se dostala na aktuální level (IT není jen o těch nutných technikáliích, ale i o zkušenostech a znalostech nabytých v průběhu let), takže časem má i autor šanci ;))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A ještě odladit ten doslovný překlad PR článků.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TY VOLE.
To je jeste horsi nez pamatny Jezkovy blogy, to je teda co rict! ::)

---
U nas doma: 3xPC, 1xNB, 0xTablet, 3xPhone
Rodice (mimochodem typicti konzumenti obsahu): 1xPC, 1xNB, 1xTablet, 1xPhone.

Jinak v praci co jsou neIT kolegove a kolegyne, tak v kazde domacnosti je minimalne 1xPC nebo 1xNB, za to tablety moc nejedou, ikdyz take se tam nejake najdou, ale bude to tak maximalne pulka domacnosti, kde je i tablet. Samozrejme smartphone maji vsichni.

Takze myslim vcelku logicky zaver, ktery je myslim aplikovatelny i obecne, u vetsi casti rodin pripada na domacnost "jen" jeden PC. Vic PC v jedne domacnosti najdeme u hracu pocitacovych her. Naopak mobilni telefon ma kazdy a to ve vetsine pripadu smartphone, ikdyz stale najdeme i lidi s obycejnym mobilem (tam muzu dat priklad sve sestry, ma PC + notebook + tlacitkovou Nokii). Naopak tablety nejak extra nejedou a pokud jo, tak je to vetsinou pouze doplnek k PC nebo notebooku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No máš to přehlédnuté ke své generaci a starší, otázka jak to vidí mladší generace (což bude s lety určující). Dále to jedno domácí PC, to opravdu bývá a většinou dožívá nějaký starší stroj, otázka je jestli lidi budou PC nahrazovat až jim umře (u BFU, nemluvíme tu o lidech co jej aktivně denně vytěžují). Každopádně je to stav nijak slavný pro prodeje PC, když mobily si lidi kupují nové co chvíly. Co pár let upgradované PC je dnes v říši pohádek. I mě počítače vydatně stárnou a vono to pořád výkonově stačí, když se tam vrazila SSD (hry nehraju).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mlada generace prochazi osvetou nepiji tolik ani tolik nekouri a budou resit i negativni dopad na zdravi videl bych to ze se to pohne smerem jaky nastolil MS s Continuum a dock station nasledne pak DEX od SMG apod. takze koncept PC pretrva hodne hodne dlouho minimalne do te doby nez veskerou pracovni/tvurci cinnost neprevezme AI :) rozhodne pretrva u konzumentu obsahu kteri resi komfort efektivitu a sve zdravi ..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U konzumentu kteri resi komfort, efektivitu a sve zdravi to pc rozhodne nevyhraje :-).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

uz meles blbosti a ocividne se vyjadrujes k necemu o cem nemas ani paru ....ale jo kdyz veris tomu ze kurvit si zdravi u patlaciho nevykonneho zarizeni je ergonomictejsi a efektivnejsi nejen kvuli omezenemu UI tak prosim je az s podivem co je clovek ochoten obetovat pro sve pohodli ;) ze existuje mizive procento ukonu kde to vyjde o trosicku lepe nez klasicke PC nic nezmeni na tom ze v drtive vetsine konzumni i pracovni cinnosti vyjde PC lepe ano bohuzel si musis z pohodli gauce presunout na PC (coz nemusi byt nezbytne nutne)kde si kurvis zdravi mnohem vice nez kdyz si sednes k PC ... pocitac ti nabidne vyssi vykon i vice moznosti ovladani jak tablet opacne to bohuzel zatim nejde ....tim nepopiram fakt ze je pomerne velka skupina uzivatelu kterym i pres zjevne nedostatky takovy zpusob vyhovuje nebo presli z donuceny protoze vyrazne nizsi cena je pro ne dostatecne padny argument...ne nadarmo se rika proc jit s kanonem na vrabce ale preci jen tim kanonem sejmu cele hejno naraz;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kyby to bylo tak jak říkáš, tak desktop nebude na ústupu z domácností. Má tu výhodu, že tu byl první a etabloval se a lidi neradi mění své zvyky, když jim něco vyhovuje. To, že desktop domácnosti opouští navzdory nejlepšímu poměru výkon/cena, má jednu jednoducho příčinu. Jeho používání je nepohodlné a omezující. Je to nekomfortní a to tak moc, že lidé mění svá zvyky a dávají přednost méně ekonomickým zařízením. Já melu blbosti a tobě je jedno, že si protiřečíš. Komfortní a pohodlné jedno a to samé je a ty mi tu říkáš, že práce na desktopu je komfortní, tedy pohodlná, ale lidi jsou na to moc pohodlní :-). Ne, komplexně vzato má desktop tolik nevýhod, že o něj má zájem málokdo.

Tzv. patlací ovládání je lepší než ovládání pomocí myši, je pohodlnější, přirozenější a jednodušší. Kdo nevěří, nechť si to ověří na 3 letých dětech nebo naopak satrých osobách s horší motorikou. To, co je náročnější, to co je méně přirozené, to je při dlouhodobém monotóním opakování méně zdravé, jednostrané zatěžování organismu mu neprospívá. Flexibilita mobilního zařízení umožňuje, aby se přizpůsoboval změnám tvých poloh. S mobilním zařízením můžeš u stolu pracovat přesně tak, jako s pc, ale můžeš ho také používat v mnoha jiných polohách a prostředí, nemusíš ho a nepoužíváš ho monotónně jako pc.

Jaké možnosti ovládání ti nabízí pc a tablet nikoliv? Tablet ti umožňuje použití klávesnice, myši i gamepadu jako pc. Navíc ti oproti pc umožňuje zařízení držet v ruce a přitom ho pohodlně ovládat. Větší výkon pc může být pro někoho výhoda, ale to je minorita uživatelů. Já mám na hry konzoli, a na nic jiného výkon nepotřebuji, takže i můj desktopový pc je Barebone GIGABYTE BRIX BXi5H s notebookovým procesorem i5 5200U. Důležitější je pro mě, že je to tiché a má to malou spotřebu. Investoval jsem ale do 16 GB ram a výkonného SSD Samsung 850 PRO, to má pro můj uživatelský komfort daleko větší význam. Není to o ceně, je to o potřebách a pro naprostou většinu lidí je takový výkon plně dostačující. Proč chodit na králíka s granátem, když ho stačí klepnout za ucho, že? Jde o racionální přiměřené jednání a uspokojení potřeb.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proc lide kupuji horsi veci ? Kvuli cene nebo ze chteji jist nekvalitni potraviny nosit nekvalitni obleceni mit horsi auto atd atd ...odpovez si sam .... bavime se o ergonomii efektivite ci vykonu atd. lide delaji kvuli svemu pohodli,zavislostem atd. mnoho nerozumnych veci ....to od tebe nebyl moudry argument
Komfortni prace a UI neni totez jako pripadny komfort vychazejici z moznosti se u toho natahnout i za cenu snizeni komfortu v produktivni casti a zhorseni tlaku na zdravi ze se ti vse musi polopaticky vysvetlovat je k nevire :)
Patlaci ovladani je mozna prirozenejsi ale zaroven nepresne , neefektivni a jeste si clovek zakryva "vyhled" koukam same plusy;) uznavam ze slusny tablet jako digitalni skicak je dobra vec ale jsou "profesionalnejsi" reseni na kreativni činnosti a ty se ani k tabletu pripojit nedaji ...navic jsou momenty kdy upatlany display je spise na skodu
Ano trilete deti programuji pracuji na projktech apod. Tak jestli pouzivas tablet jako dite tak se nedivim ze ti to bohate staci ....nekdy vyzkousej delat neco poradneho a tablet zahodis :)
S mobilnim zarizenim urcite nemohu pracovat stejne jako s PC protoze mu chybi vykon;) a kdyz pujdu do extremu tak i periferie PC jdou natolik prizpusobit k osobnim potrebam ze se tablet bude krcit studem v koutku ano i tablet se da prizpusobit akorat tam bude chybet ten vykon a vhodnejsi UI a rozumne resene dalsi funkce :) chapej vubec ti nevyvracim ze pro tvou omezenou konzumni/pracovni napln ti takove reseni plne vyhovuje ... ale snad v kazde situaci je desktopove provedeni efektivnejsi, vykonejsi, prehlednejsi atd. i to brouzdani na netu je mnohem lepsi a sviznejsi ok se standardnim pojetim desktopu si nelehnu do postele ale tim to asi tak hasne....

Ano flexibilita mobilniho zarizeni v zakladu je nepopritelna ale neexistuje snad jedina prirozene pohodlna poloha ktera by byla ergonomicka a zaroven by nam dovolovala pouzivaz v klidu dane zarizeni...

A jsme u toho TY vykon nepotrebujes ale on ho nepotrebuje skoro nikdo dulezite je ze i kdyz ho primo nepotrebujes tak kdyz je "pritomny" tak je to uzivatelsky mnohem prijemejsi .....ale to ty asi nechces pochopit ... ano staci ho klepnout za ucho ale vysledek je nejisty a stoji to vice usili ale rozhodne je to levnejsi reseni :))))

Takze kdyz ti rikam ze tablety se rozšiřují i kvuli nizke cene diky ktere jsou lide ochotni ozelet nedostatecny vykon a efektivitu prace tak se kroutis a najednou je to racionalni primerene jednani a uspokojeni potreb :)))))))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Argument cenou je falešný. Nejlevnější desktopová pc (když pominu Raspberry a jeho klony) se dají pořídit pod tři tisíce. Že to není moc použitelné? To levné tablety také. Cena v tomto nerozhoduje. Lide v domácnostech preferují před desktopem notebooky, které jsou jak dražší, tak mají horší poměr cena/výkon. Lidé desktopy jednoduše nechtějí. Nejsou flexibilní, zabírají místo a jejich výhody jsou pro většinu lidí neužitečné. Ve firemním prostředí je to trochu příznivější.

Lidé komfort posuzují komplexně. To že vytáhneš jeden střípek ti nic neříká o celé mozaice. Psát na virtuální klávesnici je samo o sobě méně pohodlné, ale když mám nasat pár slov, je to pohodlnější, než to odložit o pár hodin až se dostanu k desktopu (už to ani nemusí být relevantní nebo to zapomenu), nebo než vytahovat a připojovat externí klávesnici, nebo mít tu klávesnici připojenou a k dispozici pořád. A že tu byla řada pokusů o hw klávesnici u mobilních zařízení, viz Psion Revo nebo Nokia N810, obojí mám v šuplíku. Prostě to není komfortní, na trhu jednoznačně uspěla zařízení s virtuální klávesnicí. A moje skušenost s N810 to potvrzuje, krátké texty jsem radši psal virtuálně, než bych se obtěžoval vysouváním hw klávesnice. Komplexně vzato, je virtuální klávesnice u mobilní platformy to nejlepší řešení. Až když je potřeba toho napsat víc, tak stojí za to se zabývat externí periferií se všemi nevýhodami, které z toho plynou. Já rovněž nechápu, proč je nutno ti vysvětloat polopatě takové banality.

Desktop má řadu zásadních ergonomických problémú, které převáží to, že nějaká drobná činnost je tam pohodlnější. Proto desktopy opouští domácnosti.

Patlací ovládání má nějaké vlastnosti, kladné i záporné a tomu je přizpůsobeno uživatelské rozhraní, které jeho nedostatky kompenzuje. To je tvoje tvrzeni, ze trilete deti pracují na projektech, moje tvrzeni bylo, ze dotykove ovladani je prirozenejsi a mene narocne, dolozeno na schopnostech triletych deti ovladat mys. Ztracis pudu pod nohama, proto ty urazky na osobni rovine.

I rade pc chybi vykon a pouzivaji se k praci. Nizsi vykon tabletu omezuje jejich vyuziti, ale neznemoznuje na nich pracovat.

Moje prace neni omezena, diky termuxu mam na tabletu to same prostredi co pouzivam na pc. Brouzdani na netu byla prvni vec, kde vyhody tabletu jasne a zretelne prevazily nad pc a k cemu jsem pred mnoha lety zacal pouzivat tablet a to i doma s desktopm a notebookem hned po ruce.

Neumis pouzivat tablet a najit si pri praci s nim pohodlnou polohu, ktera by ti umoznila ho klidne pouzivat. To ale neznamena, ze to nejde. Myslim, ze to bude predšvsim psychicky problem. Ja tablet klidne a pohodlne pouzivam v rade poloh, ktere mi vyhovuji.

Ano, ja extremni vykon nepotrebuji a se mnou vetsina uzivatelu it. Nadbytek vykonu neni z podstaty veci uzivatelsky mnohem prijemnejsi. Kdyby byl, tak bych ho potreboval a to prave pro tento ucel. Ve skutecnosti ty rozdily jsou nepatrne a zanedbatelne.

Výsledek je předvídatelný a spolehlivý, je to po staletí osvědčený proces. Nejistý je proces zabíjení králíka granátem, je to neefektivní, neergonomické a nebezpečné, nadělá to více škod než užitku, proto to nikdo nedělá. Ale ty hodláš obhajovat sebevětší blbost, jen abys mohl oponovat.

Ne, já odmítám toto tvrzení z důvodu, že desktopové pc je zhruba stejně levné, lidé si mobilní platformu nepreferují kvůli ceně, ale pro její flexibilitu. Když už někdo chce pc, volí spíše notebook, přestože tento je dražší než desktopové pc při srovnatelných parametrech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

hele falesne jsou akorat tve argumenty a zrejme mas na mysli NUCka (SoC mini PC ) ?
ok ukaz mi moderni desktopove PC(y2017/18) ktere neni z roku raz dva bez nutnosti dokoupit dalsi komponenty jako napr. RAM apod. pod 3 tisice nepocitam cenu za nutne periferie K/B:, mys, monitor apod. ;)
plno beznych lidi kupuji NTB od 4 do 15 tisic >>> ti co si kupuji drazsi stroje uz vetsinou vedi co kupuji a proc to kupuji ;) chapej rozumne PC je za 15-20k a na to proste bezna domacnost nema rozpocet obvzlast kdyz to nezbytne nepotrebuji radeji se budou vztekat u levnych tabletu/telefonu a pak si po letech koupi na splatky neco od applu nebo v bazaru ;)
jasne ze ve firemnim prostredi je to priznivejsi kdyby meli tablety tak potrebujes nekolikanasobne vice zamestnancu aby jsi dosahl stejne efektivity jako s plnotucnym PC ....

vsak o tom to cele je na drobne nenarocne ukony tablet bohate staci ale pokud chces delat komplexnejsi cinnost tak je desktop doslova nenahraditelny v tom slova smyslu ze na tabletu to neni tak uzivatelsky privetive, svizne a prehledne >> pro konzum a jako nouzovka je tablet naprosto vhodne zarizeni

hele ale sorry ten kdo nechape vyrazne rozdily a je mu potreba vysvetlovat kazdou banalitu jsi ty ;) ale sam jsi nakonec dosel k tomu ze klasicke reseni je lepsi jsem rad ze pomalu otacis ac v situacich kdy to neni mozne jsi nucen vyuzit horsi ale dostacujici varianty ...davas nam tak za pravdu (konecne)

zpusoby uzivani tabletu/mobilu je pro lidske zdravi doslova katastrofa tak mi netvrd ze spravne postavene pracoviste ma ergonomicke problemy navic i SW nastroje jsou v klasicke desktopove verzi mnohem lepsi nejen na praci ale i na konzum :) ale ty budes porad mlet to sve naopak PC je ergonomictejsi uz v zakladu a nejen na drobne ukony ale hlavne i ty komplexnejsi a narocnejsi vychazi lepe

jakou pudu pod nohama ty mi jako priklad ohledne efektivity, vyssiho vykonu atd das priklad 3 lete deti a rikas ze kvuli tomu je tablet vlastne super ...to uz mas dobre pomotane v te hlave ;) nevyhody patlaciho zarizeni jsou zrejme ...a to ze se k tomu musi prizpusobit GUI je kazdemu jasne protoze nemuze byt tak efektivni a prehledne jako klasika ;)
dite se taky musi naucit nejdriv chodit protoze je to lepsi nez se plazit po zemi a pak se nauci i jezdit na kole atd. ale s tvou logikou by mel zustat u toho chozeni a curat do plenek protoze to bohate staci vsak ani behat nemusi stejne je to i se slovni zasobou(skreky staci) a ostatnimi vedomostmi .... mohl bych pokracovat donekonecna ale k popreni toho nesmyslu to bohate staci ;)

vsak celou dobu tvrdim ze ve vetsine pripadu to lze i na tabletech ty proste nechces pochopit ze ta "klasika" je proste lepsi i na mnoho zakladnich cinnosti

rikam jeste jednou z podstaty veci nelze pracovat s tabletem a mobilem ergonomicky to ze si clovek najde pohodlnou polohu neznamena ze je to dobre pro zdravi promin ze utocim ale takhle natvrdleho cloveka jsme dlouho nevidel :)

takze tam ty rozdily nakonec jsou jen jsi se prizpusobil horsimu opet nam davas za pravdu ;)

kdyz vezmu v potaz ze to bylo obrazne receno a ty to zbytecne prevracis do extremu tak jsi nejspis nikdy nezabijel kralika (ani jine zvire) jinak by jsi nenapsal takovou blbost opravdu to neni predvidatelny ani spolehlivy proces vysledky jsou nekdy velmi prekvapujici :) ale abych ti to osvetlil jde o lepsi vs horsi reseni ktere sice dostacuje ale jsou lide kteri preferuji lepsi reseni
hodne lidi voli NTB kvuli mobilite nebo protoze jim nekdo nakukal jak je to cool a must have to plati i o mobilech/tabletech a nekdy toho i lituji (hluk, teploty, zivotnost, nizsi vykon)

hele o tom co lide preferuji se muzeme dlouhosahle bavit i tom ze koupi nakousle jablko a pak jen telefonuji(nekdy ani to ne) chodi na instac a pisou pres whatsapp apod. ale proste preferuji mobilni reseni :) takovym lidem je uplne jedno ze to stoji 20k+ ale vysvetli cloveku ktery neni ochotny dat za telefon/tablet vic jak 3-5 tisic aby si koupil slusne PC + periferie za cca 20k nebo nevykonny NTB z hroznym panelem kolem 10-15k kdyz to nepotrebuje ale o tom opet neni vubec rec a ty nejsi schopen pochopit ze nejde o to kdo co si koupi ci potrebuje ale o to co je v konecnem dusledku lepsi/vykonnejsi/ergonomictejsi/ univerzalnejsi atd. ......nemotej prosim tyhle aspekty dohromady :)

klidne si to odmitej jak dlouho budes chtit ale az mi ukazes nove kompletni PC vc. periferii za 2-5 tisic tak ho zacnu odmitat taky ;) tech lidi co si kupuji telefony a tablety s cenou nad 10 tisic opravdu moc neni

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Treba nasi doma meli a maji PC (Core2Quad) a sice to furt staci, ale je to na konci zivota, takze ocekavam, ze jeste letos nejpozdeji pristi rok budu stavet nove. Do toho si ale otec koupil notas i3-5010U. Je tam otevrena i eventualita, ze by si mamka koupila taky notas a PC by se nestavelo, ale furt je to pocitac nebo notebook.

S tim, ze mobily lidi meni casteji mas urcite pravdu, ale zase to vem z hledicka televize. Neznam nikoho, kdo by si kvuli 4K koupil novou TV, kazdy si kupuje TV az mu ta stara odejde, tudiz vymena TV se bezne v rodinach kona mezi 5-10 lety a podobne je to i s pocitacema.

Nikdo z PC byznysu se nemuze porovnavat s mobilama, pokud to dela, tak je to nesmyslna chybna uvaha, PC je opravdu spis jako TV.

U mobilu je jednim z problemu jejich raketovej vyvoj, treba mamka ma SGS3 Neo a pomalu se chysta na vymenu, protoze zacina citit problem, ze nema LTE.

Druha nevyhoda mobilu je rychla aktualizace OS v dusledku cehoz ty stare mobily zastaravaji velmi rychle. Google tohle vymyslel hodne dobre pro ne a kdo mobil pouziva treba k placeni, je nucen kvuli bezpecnosti (nikdo nechce prijit o penize) aktualizovat hardware, protoze musi aktualizovat software. Lepsi je to u iPhonu, ale tam jsou problem velke porizovaci naklady, do cehoz hodne lidi nikdy nepujde. Je fakt skoda, ze to zabalil Microsoft a Google si v dusledku chybejici konkurence muze delat co chce.

A konecne treti problem mobilu je jejich krehkost, malokomu prezije dva-tri roky obvykle kvuli padu na zem nebo nepozornosti a utopeni ve vode.
Trh PC a mobilu je proste neporovnatelny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen k těm aktualizacím. Google na svém hardware android aktualizuje, takže tě ke koupi svého hardware nenutí, můžeš aktualizovat na stávajícím hw. Manželka myslím na svém mobilu má Android 5 a myslím, že žádné omezení nepotřebuje. Mimochodem, používá svůj mobil při své práci jako důležitý pracovní nástroj. S ohledem na to jsme ho vybírali. Zase tvořivá činnost s mobilní platformou, která tu podle některých není možná.

Co se týče křehkosti, z mnoha tabletů děti rozbily jen jeden a to ten nejlevnější, nějaký Asus, popraskali sklo a zlikvidovali usb konektor při snaze narvat do něj nabíječku naopak. Stejně odpravili i hdmi na notebooku, takže oddolnost imho srovnatelna. Tablety od Samsungu (Galaxy Tab a Galaxy Tab Kids), Sony (Z3 tablet compact) a NVidie (Shield) všechno přežily v pohodě a pádů pár bylo. Tablet je těžší než mobil, měl by být k poškození pádem náchylnější. Je to i o kvalitě provedení a materiálů a také o krytu, všem mobilním věcem kupuji kryt, za prvé je to chrání, za druhé je to praktický stojánek. Kolega v práci si tablet přejel autem, prasklo mu sklo, ale jinak funguje bez problémů dál. Nemyslím si, že mobilní zařízení jsou křehčí, ale jsou vystaveny většímu riziku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasny, vyrazne vyssimu riziku. Treba u nas v praci z 10 lidi polovina menila mobil kvuli rozbitemu displeji, u lowendu okolo 5.000Kc se oprava nevyplati nebo kvuli utopeni. Dalsim dvou chvili po konci zarucni doby odesel.
Tyhle veci se u PC a notebooku stavaji mnohem mene casto.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To máš pravdu, jí to vztahoval spíše k v článku otevřenému tématu "prodejů" a co si budeme nalhávat, pro výrobce jsou prodeje samozřejmě důležité a když budou prodeje slabé (třeba protože to vždy vydrží řadu let) tak nabídka bude také slabší (ve smyslu šíře nabídky). Možná to zase pročistí trh od těch nesmyslů co byly stavěné s důrazem na nízkou cenu a rychlý obrat.

Dříve člověku PCdlo nevydželo nijak náramně dlouho, každý rok se zvětšovaly a zrychlovaly paměti, nároky OS a softu rostly na násobky původních... Dnes toto stagnuje a v podstatě mi to vyhovuje :-), snad jediní hráči, z domácích uživatelů, mají chuť táhnout to o pár procent nahoru tím že zase koupí novou (předraženou) grafiku. A kdyby se AMD nepovedl ZEN, bylo by to úplně zabité, tohle alespoň dalo svěží vítr v zahnívajících vodách stolních počítačů a poněkud zarazilo trend trvajícího poklesu prodejů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda je tak trochu někde mezi (jako obvykle) a dost záleží na tom, co si člověk pod pojmy jako "PC, mobil, počítač, server, IT, ..." vybaví. Ono je totiž se potřeba na to podívat v dalekých souvislostech:

Mobilní telefon - vesměs internetový terminál s určitým minimem programů, které se opravdu dějí v rámci tohoto zařízení. Jeho výkon je silně limitován a na složitější operace je potřeba jedna věc, bez které je v polovině případů k ničemu - server, na kterém běží nějaká služba, které s daty následně pracuje.

Tablet - ekvivalent telefonu, obvykle bez GSM části.

Notebook - samostatně fungující jednotka (vynechejme chromebooky a podobné věci, tam je to prakticky pjur "thin client"). Výkonově sice stále dost mimo oproti desktopu, ergonomie a cena je taky mimo, ale už to není čistě odkázáno ve větší míře na "ten cloud".

Deskto - tady je to jasné. Samostatná jednotka která má i dost výkonu na provoz serverových programů/aplikací/systému. Server pak následně obsahuje více specifický HW, nicméně HW platforma je prakticky totožná.

Rozdíl je ten, že všechny tyhle mobilní srandy rychle zestárnou. Pár let a už si na tom stroji nezobrazíte ani ten blbej web, protože se změní standardy, přestane se akcelerovat to či ono a "slabý" mobilní ARM to sám neupočítá. V desktopu to sice taky začne časem výkonově upadat, ale pořád tu mohu vytáhnout stroje z doby, kdy uživatelé sotva snili o "mobilním božstvím" jako je JáTelefon (opravdu v tom roce ještě nebyl) a představte si, ten web si na tom zobrazím, netrvá to minutu a systém nespadne při pokusu o zobrazení toho webu (což se nedá říct o poměrně velkém počtu zastarých "mobilech").

Z toho vypadlo jedno - je třeba relativně často obměňovat toto spotřební zboží (telefon). Dochází i k rychlému zabíjení starších verzí systému, takže i kdyby čistou náhodou HW stačil, stejně to zabije ukončení podpory (což v desktopu nehrozí, i kdyby se típnul support woken, taková podpora "muzeálních" PIII se v linuxovém světě ukončuje až v době současné).

Jako těch argumentů je tuna. Ano, je sexy mít v kapse "kancelář", jenže ta kancelář je taková, že si většinou jen něco zobrazíme, přečteme, poslechneme, ale to je tak všechno. Psát se na tom nedá, tvořit něco komplexnějšího také ne (je sice hezké k tomu připojit klávesnici s myší, jenže bez toho vzdáleného serveru ta práce - kompilace, syntéza, editace, ... (pokud to vůbec je v reálných možnostech zařízení) bude trvat věčnost.

Takže ano, telefon je v současné době zřejmě populárnější pro konzum/hry, ale nějaké plošné šrotování jiného než "mobilního" HW opravdu nebude. Je potřeba tyhle zařízení krmit hromadou dat ze serverů a spousta věcí se jen tak přesunou na telefon nedá, protože nemáme tak rychlé linky aby daná služba běžela použitelně. Nemluvě že často to žere mnohem víc výkonu než program nativně běžící na stroji u kterého ten člověk sedí.

Schválně, řekněte si potencionálně, co by jste mohli dělat na svém počítači a telefonu, kdyby jste byli bez internetu. Bez jakékoli konektivity mimo svůj dům. Najednou je ta použitelnost telefonu naprosto jinde, oproti desktopu (pokud tedy ten desktop neslouží podobně jako telefon - jako klient).

A poslední takovej "kopanec" do celé té teorie... tou hromadou mobilních zařenízení, "cloudovostí", always on a podobných věcí si lidstvo vypěstovalo další řadu nehezkých zlozvyků, závislostí a umělých potřeb, které nebyly tak markantní (některé byly i kdyby, ale přeci jen se to posunulo na vyšší lvl). Osobně, always on "režimu" jsem se zbavil velmi rád (ale to už zabíhám mimo hlavní střet mobil vs "desktop").

Takže ano, útlum výskytu pracovních stranic, desktopových počítačů a notebooků nastává, ale apokalypsa se nekoná. Trh se bude různě vlnit podle trendů (eSports, mining, ...), ale popularita, v jaké byl "desktopový" HW v době rozmachu internetu se zřejmě stala historií. Dřív alternativa nebyla, dnes už je, byť je to dost nešetrné a nehospodárné. Proto je pravda někde mezi - nenastane žádná apokalypsa desktopu, stejně jako se nikdy nevyprdneme na ty telefony (pravděpodobně).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

1. I na desktopu jedes dneska dost v cloudu - treba hry Steam, ..., Office 365, .... Ale jako tim ti komentar nevyvracim, PC je pouzitelne i jako samostatna jednotka, zatimco mobil uz tim slovem mobilni je mnohem bliz nejakemu klientskemu rezimu.

2. Ja uplne nemuzu souhlasit s poslednim odstavcem, on se ani ten utlum ve skutecnosti nekona, protoze v dobe rozmachu internetu na nem byli hlavne ajtaci a ty meli pocitac tehdy a maji ho i dnes. Bezna populace se v podstate stale pridava, bych rekl, ze stale neni 100% lidi na netu, ale bude to treba 90% a tihle lide si furt kupuji nove pocitace respektive notebooky.
Jak to nakous fotobob, jde jen o to, ze mobily maji uplne vsichni a meni je casto (2-4 roky), zatimco PC maji lide spolecne treba pro domacnost a meni je mnohem mene (5-10 let). Takze ta krivka trhu mobilu je podstatne strmejsi.

Ono kdyby si nekdo dal tu praci, tak verim, ze krivka trhu televizi bude dost podobna krivce trhu PC, mobil je proste jiny typ zarizeni, se kterym to nema cenu srovnavat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, že ten mobil/tablet je mnohem osobnější, než tzv. desktopový osobní počítač. Není běžné, aby každý člen rodiny měl doma svůj desktopový PC. U notebooku je to už lepší, ale není to standard. U mobilní platformy to standard je. Navíc ten mobil má člověk při sobě pořád, PC nikoliv.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasny, u PC a notasu maji v rodine bud jedno prihlaseni a neresi to, coz mozna i napomaha k tomu, ze si vyslovene osobni veci kadej resi na mobilu. Ale zase dneska mohou mit na PC v pohode viceuzivatelskej system, coz taky prispeje k tomu, ze vic nez jeden PC v domacnosti neni treba.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se to IT v domácnosti více používá, tak jedno pc na domácnost je málo. V rodině důchodců, kde se používá pc dvě, tři hodiny týdně si to předsřavit dovedu, ale tam kde mají třeba děti, jenž si na pc dělají každý den přípravu do školy, hrají hry a pod. potřebuje mít každý svůj stroj a to už je cesta od desktopu k notebooku. Desktopy v domácnostech imho dožívají s výjimkou hráčů her na pc, ale i u hraní se v mainstreamu prosazují konzole a mobilní sféra. Víceuživatelský systém to nezachrání. Až běžní lidé zjistí, že k tabletu lze připojit klávesnici, pak si myslím, že se bude tablet etablovat i zde.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A ještě k tomu srovnávání. To samozřejmě cenu srovnávat má. I ten telefon kdysi býval jeden na celou domácnost. Býval méně rozšířený než televizor a podívej se dnes. To je prostě výhoda mobility a ta se uplatňuje jak u telefonu tak u IT. To je příčinou té počínající nadvlády. Nelze tu hlavní příčinu ignorovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proste se doba vyvinula tak, ze telefon ma kazdy za sebe jako osobu. Naopak pocitac a televize se kupuje do domacnosti obvykle jedno nebo dve. Tezko tohle nekdo zmeni, PC firmy se musi smirit s tim, ze nikdy nedosahnou na obrat vyrobcu mobilnich telefonu.
Na druhou stranu neslysim zkuhrani ze strany vyrobcu televizi a ti na tom nejsou lepe nez vyrobci PC (komponent). Takze to breceni je zbytecne.

Jenze to neni nadvlada, je to specializace. Desktop jako pocitac do domacnosti a mobil jako pocitac ven mimo domov. Samozrejme nekde na pomezi toho bude i notas, kterej muze prekrejvat do obou prostredi.

Na cem se asi vubec neshodnem, ze ja nevidim nejakou zarnou budoucnost tabletu. Nepocitam, ze by vymizely uplne, ale je to jen jedno z prekryti:

PC - notebook - mobil
notebook - mobil
PC - mobil
PC - tablet - mobil
notebook - tablet - mobil
tablet - mobil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný rozbor, ale ne úplně přesný.

Hodně lidí používá mobil bez mobilního internetu a přesto jim poskytuje řadu služeb. Kromě samotného telefonování a SMS slouží jako fotoaparát, hudební a filmový přehravač, budík, čtečka na knihy, nákupní seznam, hraní her a podobně. Největší omezení plyne z malé obrazovky, proto dnes máme trend rostoucích mobilů. Jestli mobily dorostou 8" pak by mohly nahradit tablety.

Velká obrazovka je výhoda, kterou právě poskytují tablety, to značně rozšiřuje možnosti jejich využití a proto na ně nelze nahlížet jako na to samé. Tablet zvládne to samé co mobil a mnoho dalšího navíc a pohodlněji. Na výběr je mezi několika velikostmi počínaje 8" a 13" konče. Oproti mobilu se nevejde do kapsy a je težší, takže jejich mobilita je horší a mívají i horší fotoaparáty.

Navýhodou mobilní platformy jako celku je nižší softwarová vyzrálost. Je to mladá technologie, proto se rychle vyvíjí. Není ale pravda, že by měla nízkou životnost, stále se dají používat i velmi staré tablety.

Já jsem na mobilitu vysazený, jsem mobilní early adopter. Míval jsem už kdysi dávno různé databanky, měl jsem Psion 3MX a Psion Revo, které jsem nahradil Nokií N770 a N800, což jsou předchůdci tabletů. Už na nich už jsem měl mobilní internet. Skřípalo to, dřelo to, hlavně mobilní gprs bylo pomalé a weby se načítaly dost dlouho, ale nebylo nic lepšího. Pak přišly tablety, pořídil jsem si hned ten první od Samsungu Galaxy Tab P1000. A pozor, přestože je z roku 2010, tak ten doma používáme stále. Na hodně věcí je už slabý, OS má zastaralý, ale pořád dovede být užitečný a slouží. Pořád dokáže přehrávat hudbu i video z domácího NAS, fungovat jako multimediální ovladač, meteostanice i v kuchyni na poznámky (seznam nákupu, který se manželce synchronizuje s mobilem), pořád na něm fungují hry. Byl to poctivý kus hardware a tak přežil 8 let tvrdého zacházení i od našich dětí, což ne každý tablet o sobě může říct.

Vývoj mobilní platformy se zpomaluje. Nové verze OS už nepřináší žádné převratné funkce. Poslední užitečnou novinku přinesl Android 7 s možností mít na obrazovce dvě spuštěné aplikace vedle sebe. Co se týče hardware, tam se už také nic převratného neděje. Můj Z3 tablet od Sony je z roku 2014 a naprosto nic mě netlačí od něj odejít. Naopak, mrzí mě, že už se nevyrábí, protože kdyby se mi rozbil, chtěl bych zase tento. Nové tablety, kromě vyššího výkonu, nic podstatného nepřináší a proto se na nich začíná šetřit. Najít kvalitní 8" vodotěsný tablet s horizontálními stereoreproduktory vepředu, NFC, LTE a výstupem na externí monitor není jen tak. A vyšší výkon nepotřebuji. Ne, mobilní zařízení není nutné vyměňovat často, už ne, v tomto směru ta technologie už vyzrála. Je to stejné jako u PC, to se kdysi také muselo obměňovat co dva roky, hráči každý rok. Dnes už to není pravda ani u PC ani u mobilní platformy. Když si člověk pořídí kvalitní tablet, se slušným procesorem, 4 GB ram a 64 GB úložištěm, vydrží mu mnoho let. Doporučuji, aby měl slot pro SD karty a hdmi výstup. Dá se to pořídit i docela levně, za necelých 5 000 Kč jsem koupil 10" Teclast T10, třeba zde https://www.geekbuying.com/item/Teclast-T10-Tablet-4GB-64GB-White-Silver... Tohle je levný číňan, takže asi nevydrží mnoho let, ale za tu cenu se to s touhle výbavou imho vyplatí, kvalitní tablet přijde na cca trojnásobek.

K tomu bych měl ještě jednu doušku a to je výdrž. Můj tablet dokáže z bateri naplno pracovat cca 8 hodin. To je cca dvakrát tak dlouho než můj book T460s. Přesto mi to je málo a tak sebou nosím powerbanku 16 000 mAh. Ten tablet sám má akumulátor 4500 mAh. To mi zajišťuje prakticky neomezenou výdrž na celý víkend. S notebookem? Utopie.

Bez internetu mohu na svém tabletu dělat spoustu věcí. Programovat, tvořit hudbu, psát dokumenty, sázet dokumenty, hrát hry, poslouchat hudbu, koukat na filmy, číst knihy, telefonovat, fotit a natáčet videa, upravovat fotky a videa. Tvá představa, že tablet bez internetu je mrtvá věc je hodně lichá.

Nejlepší ale na tom je, že já ten internet mám přímo v tabletu, neomezený a rychlejší než ten, který mám doma. Takž si to zkus naopak představit ne bez internetu, ale bez elektřiny, třeba dva dny, ať kalamita nebo někde na cestách. Desktopové PC je v háji, notebook je za pár hodin také v háji, obojí bez internetu. Já s tabletem a powerbankou jsem na dva dny zabezpečen a se solárním napájením (mám tohle http://rpishop.cz/solarni-panely/934-pijuice-solar-panel-40w.html, ten dává 5 W i když opravdu moc nesvítí) v podstatě neomezeně a to včetně internetu, pokud pojedou BTS. Nízká spotřeba, resp. mnohem efektivnější využité el. energie je na straně mobilní platformy. Zmíněná nešetrnost a nehospodárnost je na straně PC. Ale i to nejspíše časem přejde na mobilní technologie, zejména ARM. U serverů se už tyto pokusy dělají. Uvidíme jak dokáže zvýšit efektivitu svých procesorů Intel. Myslím že u architektury X86 se mu nepodaří se vyrovnat ARMu.

Takže ne, není nezbytné tyhle zařízení krmit hromadou dat ze serverů, jsou použitelné i bez netu stejně jako PC. A pracovat se na tom dá, psát se na tom dá, tvořit se na tom dá. Ne všechno, ale to je problém především softwarový a ten software se vyvíjí a jde toho na mobilní platformě dělat stále více a lépe. Tady žiješ v hlubokém omylu a proto ti ten článek přijde neuvěřitelný.

Závislost lidí na cloudu je špatná stejně jako závislost lidí na IT vůbec, nebo stejně jako závislost lidí na elektřině nebo ropě. Prostě jako každá závislost.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna mi pred pul hodinou volala mamka, ze chce vyhodit tablet, co s nim. Rikam ze do sbernyho dvora. No ale ja tam mam prihlaseni na email, do banky a tak. Rikam, ok pockej az prijedu a rozmlatime to a az pak to odneses do sbernyho dvora, at mas jistotu. :-)

Ten tablet je 5 let stary, byl ale uz chvili v prodeji. Kazdopadne je novejsi nez o kterem pises a presto je naprosto nepouzitelny. Android 4.3 uz neni podporovan ani aplikacema a lecjakou na tom mamka nerozjela. Snad bych zdejsi obecenstvo urazel, kdybych se zminil o videu, to snad kazdy tusi, ze dnesni videoformaty na tom rozjet nejdou ani 720p.H264 natoz prehravat 1080p.HEVC video to nedokaze. proste krap k nicemu.

Mamka se teprve bude rozhodovat, jestli bude kupovat novy tablet nebo vezne notas. Vypada to spis na tablet kvuli nizsi cene.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak je otázka, co to bylo za tablet. Jestli nějaký krám, tak je použitelný asi tak jako nějaký Atom z té doby. Můj Z3 tablet z 2014 je plně použitelný, začínal s A4.4 dnes na něm mám A6 a rozhodně ho neplánuji měnit, doufám že jeho hw vydrží co nejdéle. Tady mě tak napadá, že většina lidí tu posuzuje tablety podle nějakých laciných krámů, neodladěných a s mizernou podporou, kdežto já tu mluvím o špičkových zařízeních cenově srovnatelných s notebooky. Na tom Samsungu P1000 (s Androidem 2.2!) mi ale třeba YT pořád frčí na plno. Zkoušel jsem teď třeba nové filmy označené 4K a bez problému. Samozřejmě se nepřehrávají v 4K, ten dědeček všech tabletů má mnohem menší rozlišení, ale přehrává to v pohodě, bez trhání v rozlišení, které ten displej umí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zastarávání mobilů/tabletů, no, upřímně, píše se rok 2015 (zima) a vybírám mezi telefony... do cca 6kkč neexistuje nic moc lepšího, než 1GB RAM, 4×1,3GHz ARMy a nějaké ty 5" IPSka (obvykle 1280×720). Někdy je horší baterie, někdy lepší, fotomoduly většinou taky plichta. Dneska za 5k koupíš od xiaomi telefon s 8×2GHz ARMem, 4GB RAM a 64GB interní flashkou, celkem dobrým fotomodulem a displayem s rozlišením prakticky 2× takovým. V tom roce mezi i byť jen trochu zajetými čínskými značkami nic lepšího nebylo, dnes už je... tolik k tomu že ten vývoj stojí a nehne se. Taky jsem si to myslel, ale světe div se, děje se. Vývoj OS a výbavy už trochu stagnuje, ale HW se pořád někam posunuje. Takže první nepravda vyvrácena.

Co je ale pravda, ano, tablet pravděpodobně bude nahrazen phablety - dneska už tomu tak ale nikdo neříká a je to bráno za standard. Piditelefony tolik nejedou, je to logické a byť se najde někdo, kdo v době šmatlafounů chce pidiúhlopříčku, moje prsty a oči říkají ne (byť vidím stále velmi dobře a bez brýlí, v roztřepané lokálce si často i na svém 6" zvětším font, aby se to vůbec dalo číst). Takže tady souhlasím.

Jsem internetovým uživatelem od roku 2002 a žijeme v místě, kde stačila menší bouřka a vypadlo celé město (ať elektřina, tak obvykle i internet - tehdy ještě nebyly zálohy všude). Můžu ti říct, že i když mám dnes vše pečlivě zálohováno, tak ve většině případů je problém s internetem. A to se nebavím jen s přípojkou pevnou - domácí, ale i o mobilu, MHD (což je vlastně taky mobil), univerzita, společnost. Šance že nepojede elektřina je daleko menší než to, že přestane fungovat internet. Běžně to v rámci údržby vypadne i tady, byť se to poslední půlrok moc neděje. Navíc v době levných DDoS útoků není nějaká vyjímka že služba není dostupná z důvodu útoku. Tím jsem ti vymýtil teorii o problému s elektřinou. (mimochodem, desktop s UPS už mám přes 10 let, to že si někdo koupí stroj za 50k a nedá k tomu žádnou UPSku a spoléhá se na distribuci, to je jeho problém)

Cloudovost a potřeba internetu, užitečnost a všestranost tabletu, resp. omezenost zařízení na samostatnou jednotku. Opět nepravda. Když "zruším" internet, mobilní telefon opravdu nemá 1TB úložiště (v desktopu mám v součtu 2TB +/-). Něco tvořit tam jde, ale teď je o tom co ty považuješ za tvorbu. Ano, ten helloword tam vypotíš, ale bude ti to trvat mnohem déle. Kód s více řádky, ještě to asi taky půjde, ale dlouhé kusy kódu na tom za normálních okolnostech dělat nebudeš, protože to začne být líné. Pak už budeš muset mít ten stroj v režimu terminál a ouhle, potřebuješ ten internet a to zařízení jen zobrazuje obsah. A ne, opravdu si nedokážu představit, že bych na tabletu pustil matlab a generovat minuty koeficienty pro filtr, nedokážu si ani představit že bych pustil syntézu pro nějaké menší FPGA a nedokážu si ani představit, jak někdo kompiluje i relativně malý projekt v C na takovém zařízení (byť teď je to dost o definici, co je malé). Jestliže plnotučný 12T desktop s jedním z nejrychlejších nvme na trhu provádí tyhle operace minuty, tak pak nechci vidět ten tablet. Tohle je prosím tvorba, ano? To že vezmu fotku, proženu to auto filtrem a pošimrám posuvníčky a následně po chvilce vypadne upravený výsledek, to je hezké, ale tohle není tvorba. Ano, dojde ke změně a vyprodukování něčeho, ale ta změna je jen mírnou modifikací a opravdu nedochází k nějaké bůhvíjaké tvůrčí činnosti. Na telefonu mám taky něco jako fotokrám, ale nikdy jsem to nepoužil, protože to bude pomalé a JE to omezené (oproti fotokrámu, Paint.netu a podobně). Neumí to skoro nic ve srovnání s tím, co mohu dělat na desktopu... tolik k té tvorbě na mobilních systémech. Další argument padnul.

Ještě trochu k té spotřebě... výkon/W je u ARMu v loadu podobný jako u ULV řešení x86 architektury. Není to zas takové terno a jen to dobře vypadá. V určitém typu zátěže ARM vyhraje, protože naloží s daty lépe a zvládne je zpracovat v kratším čase a nebo s nižší spotřebou. Ale to je zkrátka rozdíl architektury, kde něco vyniká v tomhle a jiné zase v támhletom. Pokud se to ale zprůměruje, revoluce se nekoná. Mám tu nonstop server (ULV stroj) co v idle žere 22W, je to staré jak metuzálém a i ta malá UPSka to vydrží krmit 3h. Dokážu si představit moderní stroj s monitorem, co si v idle řekne tak o 15W a v loadu dejme tomu 40W. Spotřebu notebooků známe, ULV řešení se dokážou dostat celkově i na hodnoty jako 5W. Takže pokud by jsi chtěl jó hodně úsporné řešení, vhodné i do nečasů, tak možností je hromada. Ten telefon to sice s tou velkou baterií vyhraje, jenže jaký to má výkon a jak moc to vytěžuješ... a taky jak velký display to krmí ;)

No a poslední totální bullshit. Ne, opravdu většina uživatelů telefonu "nemá" mobilní internet. Teď se tolik mezi veřejností nepohybuji, ale ať jsem sednul do vlaku, byl na fakultě, nebo cestoval po republice, pořád jsem viděl někoho browsit s telefonem po webu, chatovat, různě se gebit před plackou a byly to místa bez veřejného hot-spotu. I moje matka, která ten mobilní internet moc nepotřebuje, tak ho má. Před pěti lety bych ještě možná věřil, že většina bude bez mobilního internetu, dnes ale ne. Pokud vyloučíme uživatele ne-smarphonové (důchodce, co to mají pouze jako přivolání nouzové pomoci a prostředek je spojení s rodinou... a nejen ty, netvrdím že důchodce = NEsmartphone), tak věřím že bude taková 80-90% penetrace smarphonů s mobilním internetem, byť na hranici použitelnosti).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rok 2014, kupuji Z3 s 3 GB ram. Dnes po 4 letech koupím tablet s 4 GB ram. Ano, koupím ho výrazně levněji a o tom jsem tu psal, snižuje se cena, ale technologický pokrok se podstatně zpomalil a Z3 z 2014 je i dnes plně dostačujícím zařízením. A budu mít docela problém najít zařízení v tak kvalitním provedení, vodotěsné anfc, právě z důvodu snižová í ceny. V důsledku toho se žádná rychlá obměna tabletů nedá očekávat. Takže i první pravda potvrzena :-).

To je tvoje osobní zKušenost. Já mám dva internety, ADSL a mobilní. U mobilního jsem nezaregistroval jediný výpadek, u ADSL je to tak dávno, že už si to nepamatuju. Elektřina vypadává daleko častěji, jsou to zhruba dva tři výpadky za rok. Ale nejde jen o výpadky, přehlédl jsi, že jsem zmiňoval i cesty mimo civilizaci a dosah elektřiny.

UPS u desktopu s extrémním příkonem (výkon je neustále vydáván za hlavní výhodu) kolem 500W ti nezajistí celodenní chod PC které ti zrovna kompiluje paralelní C++. UPS je dobrá tak akorát na to, abys při výpadku elektřiny nepřišel o práci, uložil si jí a vypnul počítač. A to za poměrně vysoké náklady, v zaměstnání měníme baterie v UPS co dva roky, pak začínají rychle ztrácet kapacitu. Tvoje UPS stará deset let je už jen na ozdobu.

Když zruším internet (což nemám důvod dělat, že) tak mám doma pořád k dispozici 6 TB NAS. Proto nepotřebuji velké úložiště ani na tabletu ani na PC. Třeba má T460s má jen 128 GB SSD rozdělené půl na půl pro windows a linux. Paradoxně tak mám v linuxu i ve windows méně místa než v mých pracovních tabletech 16+64 GB a 64+64 GB. Neomezuje mě to nikde. Pracovní data a dokumenty se mi vejdou do 20 GB. V případě potřeby mohu jak zvětšit SD kartu, tak připojit externí disk.

HelloWorld není moje doména, to jsem dělal před více než 30 lety. Dlouhé zdrojáky nejsou problém, nejdelší co jsem našel má přes 2000 řádků a to už je pěkná prasárna, která by si zasloužila být rozdělena.

Déle mi to trvat nebude, mám tam totožné pracovní prostředí, které mám na notebooku i na desktopu. Není v tom pro mě žádný rozdíl, jestli pracuji na desktopu, notebooku nebo tabletu. Vlastně jeden tablet má proti zbytku výhodu, všechno to mám FHD, až na T10, který má 2560 × 1600. Co se týče progrwmování, dělám na tom všechno.

Dále uvádíš příklad potřeby extrémního výkonu, kdy ti výpočty i na tom nejrychlejším trvají minuty. Zbytečná námaha, sám jsem uváděl, že kdo má potřebu extrémního výkonu, je nucen používat desktop, ale to jsou atypické případy, které nepostihují většinu uživatelů IT. Je to stejně hloupý příklad, jako kdybych se tu někoho snažil přesvědčit o zbytečnosti desktopu a obhajoval to příkladem, že brát si ho do autobusu na práci by bylo hodně nepohodlné a neumím si to představit.

To slyším poprvé, že arm má stejnou spotřebu jako x86 přinsteuném výkonu. Lzento nějak věrohodně doložit?

Ten poslední odstvec popírá sám sebe. Nepochopil jsem, jestli se snažíš dokázat, zda většina lidí má nebo nemá mobilní internet. Každopádně já jsem nic takového netvrdil ani na jednu stranu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Slusne tablety se snapem 820 stoji 15-20 tisic ale to uz bych radeji pockal na neco s 845 ... ale nejak nevidim ze by u TOP zarizeni klesala cena spis naopak

Vypadky maji vyjimecne vsichni operatori o tragickem pokryti v nekterych lokalitach ani nemluve ...to ze nejsou pokryte ani hlavni silnicni tahy ani vlakove koridory je taky ostuda....

PC s prikonem 500W ty jsi taky z dobreho oddilu :) to uz by byl sakra nabuseny WS/server poskytujici vysoky vykon :)

Ohledne internetu to nerozporuji spis mi vadi silna orientace na poskytovani sluzeb a cloud ....dle meho je to pro uzivatele cesta do pekel

Kdybys delal narocnejsi veci tak rozdil poznas ....i samotny provoz bude sviznejsi nevim jak snap845 apod. ale predesle army porad zadrhavaji znatelne vice nez i3 natoz i7 ci obdoba AMD i u pomerne jednoduchych ukonu ...takze bud delas neco spatne nebo lzes ;)

I clovek co nevyzaduje extremni vykon pozna ze desktop je sviznejsi ;)

Arm vzhledem ke sve architekture neni o tolik efektivnejsi jeho sila je uplne nekde jinde a v mobilnim segmentu je doplnen o specialni akceleracni obvody diky kterym pusobi lepe i pres svou mensi univerzalnost nasazeni ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně o tom to je.

Ke spotřebě, ano, můj desktop v burnu cucne i těch 600W+, ale v burnu to běžně nejede a i kdyby tu byl blackout, tak ta UPSka by to v idle měla udržet 8h+ (1,5kVA 7 baterek). Server je na druhé UPS. Baterie v UPSkách vydrží dlouho, pokud to není nějakej offline krám (nebo laciná interactivka). Bavím se o onlinovkách, tam ty baterie (i ty levné) hnedka nepojdou. Obvykle vydrží 6 let. Investice cca 5kkč/6let mi přijde fajn investice na to, že mám zaručený bezvýpadkový chod a že se kvůli náhlémů výpadku něco nesesype (třeba data na SSD disku).

Internet mi tu vypadával naprosto běžně v ranních hodinách, kdy se prováděla údržba. Tu a tam to vypadlo na hodinu, dvě... i tři. Jede mi tu i server a občas se objeví i nějaký ten DoS. Vtipnou diskuzi podobného ražení jsem měl nedávno, vlastní TS server vs discord. Stejně většina raději razí cestu jednoduchého discordu, byť v tom vidím spíš tunu nevýhod, kdežto u toho TS serveru vím, co na serveru leží za data a co se žene sítí.

ARMy jsou zajímavé, ale není to taková spása jak se o tom moc mluví, ostatně i kvůli tomu to stále nenahradilo velké desktopy, o čem ostatně píšeš.

Ty mobilní srandy už jsou použitelné, není to tragédie 10+ let zpět, ale rozhodně to pořádnej desktop/WS nenahradí, k tomu to má sakra daleko. Ceny hi-end arm potvor taky nejsou nejnižší a s tím jak rychle to zastarává (tím jak se právě vyvíjí nové standardy a staré se opouští - obvod na akceleraci MPEGu-2 kupříkladu).

Ono nevím jestli výše zmíněný pán někdy debugoval něco na nízké vstvě, kdy tu a tam něco zapomene, syntéza sice vyplivne chybu, ale v podstatě víme jen to, že někde je nějaká chyba a kolik jích je, to je taky neznámá. Když pak jedna syntéza trvá déle jak minutu a i pidikód se potom takhle "osyntézuje" 10×, tak pak si to nedokážu představit na tom ARMu. To samé jako by nějaké ARM platforma generovala třeba ty zmíněné koeficienty filtrů. Když je to komplikovaný filtr, tak opět, otázka i jedné minuty plně vytíženého stroje. Člověk koukne jakej z toho vypadne průběh, poladí par parametrů a generujeme znovu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Základní vlastnosti profesionálů je schopnost jemného rozlišení, protože hrubě musí umět rozlišovat každý, kdo na profesionála aspiruje. Kdo nerozliši nezabezpečenou hračku - mobil od převážně zabezpečeného a převážně pracovního nástroje PC, ten by se místo psaní měl věnovat elementárnímu studiu metodologii. To, že se prodá víc mobilů a tabletů ještě neznamená, že jich je smysluplně využíváno více než PC. Čím více se technologie používají jako hračky, tím více hrajících nezlobí mocné a jen tupě dělá to, co se od nich očekává. Mám mobil s předposlední verzí Androidu, dva notebooky s poslední aktualizací Archlinuxu a jeden desktop, taktéž z aktuálním Archlinuxem. Na Androidu zapínám připojení pouze na domácí a pracovní zabezpečené wifi, jinak jsem offline. Na noteboocích a na desktopu pracuji v anonymním prostředí Toru při zesílené ochraně na portech a silným pískovištěm, kde se hasí vše, co vypadá tepleji než je bezpečné. Nikdy neposílám mobilem maily, natož data svých tvůrčích souborů - od toho jsou notebooky a desktop. Pracovní věci řeším výhradně na pracovním desktopu, pouze výjimečně na domácím. Kdo se nechce stát snadnou kořistí síťových lovců hlupáků a jejich identit a dat, ten sio z mé praxe vezme příklad. Ostatní nadále budou s pocitem abstraktní svobody nadále otročit...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Boze, instalni si tuhle appku:

https://play.google.com/store/apps/details?id=ru.zdevs.zarchiver&hl=en_US

Normalne muzes tvurci soubor zasifrovat pres AES kompresi do 7zipu a poslat emailem z mobilu. Je to v poho. Heslo pak prijemci posli postovnim holubem. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A tak zase jak na co. Někdy ta "paranoia" má svůj smysl, ale přehánět se to nemusí. Ano, v době randomwaru určitě zálohy a ideálně mít i separé stroj úplně mimo internet. Důležité maily s citlivým obsahem neřešit po telefonu, ano, to je asi taky správná varianta, a rozhodně bych to netlačil emailem.

Je to stejné jako že si nebudu brát skafandr do vesmíru pro sebrání psího exkrementu, na to mi bohatě stačí rukavice a mnohdy ani to ne. Svoje tlachy taky nepotřebuju šifrovat, na citlivé údaje samozřejmě volím zajímavější kanály ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Začíná to tady být legrace. Paranoidních uživatelů IT je asi tak jedno promile. Tor je mimochodem pro ně k dispozici i na Androidu. Díry objevené v procesorech intel a amd pro tebe musí být noční můra, doporučuji ti se od internetu odstřihnout zcela a pro jistotu na tvé počítače ani z nich nic nekopírovat. Jo je ještě bezpečnější chování. Jen hlupák své počítače připojuje k internetu s děravým hardware.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ony se ty "mobily" zase zmenší. V momentě kdy nebudou na sobě potřebovat velkou obrazovku. A ta doba nemusí být zas až tak daleko. Jenom co se rozšíří brýle pro "smíšenou realitu". Přijde mi to jako další logický krok. Za ním pak už následuje nějaký interface do hlavy....

Jinak sám jsem částečně desktop opustil, v práci vystačím s výkonným notebookem (samo že s esterní klávesnicí miší a dalším monitorem). Představa že bych tam vystačil s mobilem je ovšem zatím nereálná. Doma mám pc prostě na výpočty, modelování a hraní, je to několikanásobně levnější než dostatečně výkonný NB...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Imho se budou stále dělat velké i malé mobily. Na brýle místo obrazovky moc nevěřím. Jak kvůli pohodlnosti (3D tv imho selhaly právě kvůli brýlím), jednak kvůli napájení a jednak kvůli ovládání.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Cim je to mensi, tim je to mobilnejsi. Kazdej nepotrebuje byt mobilni, takze urcite velky mobily budou. Na druhou stranu lidi s opravdovou potrebou mobility dneska zoufale shani male mobily a tihle lide nevymizi. Naopak s rozsirenim a zlevnenim technologii bezdratovych pripojeni se nekteri, kteri dnes rezignovali nebo prijali kompromis zase vrati k mensim mobilum.
Predstavu mam takovou, ze s narustem vykonu mobilu a toho bezdratu prijde moznost externich monitoru, ktere budou vsude a bude se lehke na ne pripojit a samozrejme dalsi na rade jsou ty bryle, ktere taky rozhodne nerekli posledni slovo, jen trochu predbehly svou dobu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, čím je to menší, tím je to mobilnější. Ale zase k práci potřebuješ dostatečně velkou obrazovku, takže je potřeba najít nějaký kompromis. U mě je to 8" FHD obrazovka na Z3. Třeba 10" obrazovka Teclastu T10 s rozlišením QHD (2560x1600) je už fakt luxus, ale je to moc velké na nošení neustále u sebe a zabíjí to hmotnost půl kg. To už je pro mě přenosné zařízení na doma, ale nikoliv mobilní. To ta Z3 s 270 g je proti tomu lahůdka. Ale pro někoho i tohle je moc velké na celodenní nošení a preferuje radši 6". Pro mě už je ale 6", byť FHD, už moc malá, už to není pohodlné na práci.

Já si zase myslím, že výkon je už dávno dostatečný, a že pozadu je software a je to on, kdo brání masovému nasazení mobilní platformy na desktop. Ale blíží se to. Až to dozraje, budou domácí desktopy docky, do kterých se vloží mobil a už to pofrčí. Taková je ostatně i vize Google a Microsoftu. Pak už člověk nebude muset mít desktop, notebook, tablet a mobil. Bude mít jen jeden malý stroj a k němu několik hw rozhraní, kterému se přizpůsobí i to softwarové rozhraní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pises tu jen sve podivne dojmy a nekolik uzivatelu uz te usvedcilo z jejich nesmyslnosti, vazne by me zajimalo co na tom tabletu delat kreativniho.

1. Pises o potrebe pracovat na vetsi obrazovce, ale takovych lidi je minimum. Vetsina lidi ma telefon na volani + konzumaci obsahu, takze radi vymeni vetsi obrazovku za to, kdyz je pristroj skladnejsi a lehci. 200g do kapsy je moc.

2. Pises, ze hardware je dostatecny pro tvou praci, ale ve skutecnosti hardware dostatecny neni ani podle Microsoftu, jemuz se vize krabicky na vsechno nedari prosadit, protoze je proste ARM hardware prilis malo vykonny. Nejprve to MS zkousel se Snapdragonem 820, potom 835 a dnes 845, teda nejvykonejsim procesorem na trhu a stale je to slabe.
Na nejvykonejsim ARM se da jakztakz plnohodnotne konzumovat obsah, ale tvorit potrebujes na x86, pokud teda zrovna nepises knihu bez ilustraci.
Jelikoz je stale mozne zvysovat kvalitu nebo dalsi parametry, tak doba kdy mobilni zarizeni dorovna desktop je na mile vzdalena.
= efektivnejsi komprese videa HEVC ale je to zaroven narocnejsi na vykon. Na pocitaci fullHD HEVC neda ani Core2Duo. Kdyz se zacneme bavit o nastupujicim 4K HEVC, tak se s pouzitelnosti dostaneme do doby Sandy, Ivy Bridge a ta neni tak vzdalena a zadny ARM se na tyhle x86 procesory nechyta. Proto u ARM potrebujes specialni jednoucelovej cip, kterej umoznuje v telefonu prehrat HEVC, to se nedela pres procesor. (Z duvodu efektivity maji ten cip i moderni x86 procaky, ale nutnej tam na rozdil od ARM neni.)
= snem mnoha vyvojaru je raytracing u her a odhaduje se, ze ta doba z duvodu nutneho vykonu prijde nejdrive za 10-20 let, v soucasne dobe NVidia udelala nejake pokusy a zjistila ze to furt nejde.

Takhle bych mohl pokracovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Píšu tu své názory a zkušenosti, stejně jako ostatní. Nesmyslné nejsou.

ad 1) Ano, proto také za pracovní nástroj označuji tablet, nikoliv mobil. Co všechno lidi s tím dělají ani netušíš. Já na něm programuju a vidím i do hudební sféry, lidé mobilní platformu používají na tvorbu hudby, je tu na iOS a Androidu fůra zad́ařilého hudebního software. Na moji práci je 6" málo, ideální je 8", ale ano, každý má jiné potřeby.

2. Ano, ten hardware je plně dostatečný pro mou práci a to na tabletu programuju převážně v pythonu, interpretovaném jazyku, který se považuje za pomalý. Že je to málo pro bloatware od microsoftu? Tak to mě vážně netrápí, má programovat efektivněji. A to kdysi Win95 fungovaly na 8 MB ram. Microsoftu se nedaří prosadit žádné krabičky, to je jeho odvěký problém, mobilní hardware za to nemůže. Android a iOS se prosadily úspěšně.

Snažíš se popřít očividné, já na tabletu tvořím a nepotřebuji k tomu x86, hudebníci na mobilní platformě tvoří a nepotřebují k tomu x86. Knihu nepíšu, ale nějaké články občas jo a dělal jsem si k nim na tabletu i jednoduchou vektorovou grafiku v SVG. Tu mimochodem pužívám i ve svých programech, v GUI, protože jsem si oblíbil možnost dělat gui mým pythoním programům ve webovém prohlížeči přes websockety. Je to nejlepší řešení tvorby GUI napříč všemi platformami a nádavkem to umožňuje vzdálené ovládání aplikací. GUI je tak naprogeamované kompletně v javascriptu, tedy opět pomalé řešení a přesto to na tom - dle tebe - nedostatečně výkonném tabletu bezvadně funguje. Ne, mobilní platforma není pomalá, jen ji někteří bloatware programátoři neumí efektivně využít.

Mobilní platforma desktop výkonově nikdy nedorovná. Limitují ji jak rozměry a možnost chlazení, tak i spotřeba energie, kde si nemůže dovolit plýtvat výkonem jako desktop a na něm microsoft. Ale to není důležité, důležité je, kdy dosáhne výkonu, který uspokojí většinu lidí. A hodně lidí imho jako nejnáročnější aplikaci provozuje webový prohlížeč, což už mobilní platforma zvládá bez kompromisů a nic ji proto nebrání začít dominovat IT sféře, jak se začíná dít, na což upozorňuje článek, pod kterým diskutujeme. Imho tolik protestů tady není proto, že to není pravda, ale proto, že se dotyčným ten vývoj nelíbí, cítí se tím ohroženi a snaží se ho popřít.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

3d tv neselhaly na nějakých brýlých ale na chybějícím smyslupném obsahu... VR či MR brýle jsou o něčem zcela jiném.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Smysluplný obsah byl, jak 3D filmy, tak 3D hry. To bylo parádní, odehrál jsem třeba takhle na PS3 remake Crisis 1 ve 3D a byla to paráda, akorát ty brýle byly opruz. Za prvé nebyly moc kvalitní, neseděly, za druhé používat optické a 3D brýle dohromady je opruz (dokonce jsem kvůli tomu uvažoval o kontaktních čočkách), a také to docela žralo baterky. Pomíjím cenu brýlí a toho, že jsem měl jen dvoje, na hry ok, ale sledování rodinného filmu ve 3D, utopie. Prostě to nebylo pohodlné.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Bylo jen pár filmů a pár her a efekt oproti vr naprosto o ničem. Ve hrách často chyby atd..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pár? I teď jsou v nabídce stovky 3D filmů. Kolik filmových titulů je ve VR? To nemá smysl vůbec uvádět do souvislosti. Co se týče her, na PS3 jich bylo přes 70, ale tam byl problém i v malém výkonu, 3D hry měli nižší rozlišení a když přišla PS4, už bylo po 3D boomu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je mi líto ale tohle neokecáš prostě ten obsah nestál za ty prachy a opruz okolo. Na rozdíl od 3d brýlí kde se najednou ocitneš v centru dění, ne jen že stromečky vypadají prostorově.. Ty dnešní brýle jsou mnoohem nepříjemnější na nošení přesto to lidi snášejí i tak. A i kdyby nebyly hry či filmy tak jen to 3d porno prorazí.... :0) Ty televize nic takového neměly ani omylem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám to přesně naopak. Notebooku jsem se zbavil a vrátil zpět k PC. Fotím a na menší obrazovce než 24" je práce v grafickém editoru nekomfortní. To samé mobil. Po počátečním bezmezném nadšení z velkého phabletu plánuji návrat k 5" který je praktičtější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to stejné jako s módou. Nejdřív mrkváče, pak zvonáče, košile, trička s V výstřihem.... Vývoj telefonů je takový jojo efekt, nejdřív cihly s vysouvací anténou, pak bez antény, menší menší a menší...a pak to zase začalo kynout, už samozřejmně né cihla, ale spíš malta mezi cihlama, což by odpovídalo i svojí křehkostí :D . Když už bychom byli u předpokladu o tom, že nadvláda mobilů přichází, řekl bych, že se nad tím asi pár lidí zamyslelo, co by se stalo...ale mě by se spíš líbil článek nebo studie o tom, co by se stalo, kdyby 20 lidí od 16-30let měsíc nepoužívali chytrý telefon a komunikaci na sociálních sítích, to by bylo zajímavý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že jde o zvyk a přizpůsobení se podmínkám. Mnozí přátelé si nedokážou představit pracovat na výjimečné pracovní pozici se striktním režimem bezpečnosti (podotýkám, že bez bezpečnostních prověrek nelze fungovat ani na paralelních pozicích). Zvykneš si přijít ráno do práce, zaparkovat auto na bráně a s rukama prostrčených do věnce volantu počkat, než ti prohledají podvozek se zbytkem auta a budeš vpuštěn na parkoviště. Potom se několikrát protlačíš přes hlídané rámy do šatny, ve které necháš veškerou elektroniku, hodinky a mnozí i zdravotní pomůcky, včetně všech materiálů, které neprojdou přes čtveřici detektorů, které stojí v cestě mezi kanceláří, laboratoří a zmíněnou šatnou. Každý krok zůstává pečlivě monitorován a svět se striktně vymezí na vnější a vnitřní. Sem tam člověka náhodně vyberou na polygrafický test apod. Zvykneš si bez ohledu na věk, protože jde o motivaci a nadšení pro práci na konkrétním projektu a po měsíci už to člověku připadá celkem normální. Nevšiml jsem si, že by mladší kolegové při odchodu domů začali žhavit své mobilní telefony už od šatny.

První dny prskání a lamentování, ale potom si většina prostě zvykne. Zase tak tragicky bych to neviděl, člověk je hodně adaptabilní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ze zpráv je více než jasné, že výroba telefonů začíná pomalu ale jistě utlačovat výrobu počítačů."
Ono je taky potřeba hodnotit "životnost" smartphone a PCčka:

= PC se za poslední roky výkonově moc neposouvá a jeho OS lze kdykoli hravě upgradovat nebo změnit. Navíc PC jde hravě rozšířit (PCI-E, USB, možnost stáhnout ovladače podle potřeby).
Oproti tomu smartphone je potřeba do pěti let zahodit, protože mu jednoduše ujede vlak - výkonově nedostačuje, OS už dávno není aktuální a neexistuje možnost ho upgradovat. Časem se dostanu do stádia jako WinXP - systém nějak funguje, ale nejsou pro něj aplikace. A kdybych chtěl připojit nějakou jinou periferii než myš a klávesnici, tak nejspíš ani nebudu mít ovladač.

Skoro bych si dovolil tvrdit, že zatímco PC už dosáhlo za ta desetiletí "dokonalosti", tak smartphone teprve hledá co uživatelé opravdu potřebují a co se neprosadí. Tím se samozřejmě boostuje prodej - přidá se přední kamera, všichni ji musí mít, potom se přidá indukční dobíjení, všichni ho musí mít,... Samozřejmě se přitom přidá i (pořád nedostatečná) RAM, aby byl opravdu důvod upgradovat.

= jak tu někdo zmínil, utopit nebo nahradit zařízení po nacenění opravy je opravdu častější u smartphone než u PC, hlavně když u PC můžu měnit díly jednotlivě.

= o ergonomii se nechci hádat, to už se tu probíralo mnohokrát. Ano, můžu strčit tablet do doku (pokud to tablet umí), můžu k tomu připojit ještě externí 24" monitor aby byli všichni spokojení....ale když už mám tohle všechno, tak přece nebudu trpět s patlacím Androidem, nebo lenivým Debianem v chrootu. Patlací aplikace opravdu moc nepočítají s připojením klávesnice a myši. A když přidám touchpad/trackpad, tak už jsem u produktu co dávno existuje - tablet s odjímatelnou klávesnicí ve tvaru notebooku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ať si přichází nad"vláda" jaká chce, u mne bude na prvním místě vždy stolní PC. Ta ergonomie a pohodlí jsou k nezaplacení. Tablety jsou mrtvé a mobily jsou na hraní. Stačí se podívat do diskuse, kolik lidí tablety obhajuje. Jeden, dva omezenci?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč to demagogické označení za omezence? Jinak tablet je celkem fajn pro lidi v domácnosti co to mají jen na brouzdání po netu a mobil je na to moc malej....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to tu nikdo taky nepopira ale tech par omezencu tvrdi nesmysly ohledne vlastnosti/vykonu tablet vs PC a dokrve obhajuji mobilni platformu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimave by bolo keby sa masovejsie rozsiril desktop-ui v telefone - ala Remix OS.
Uz davnejsie tu bolo par konceptov. Teraz to ponuka viac vyrobcov, samsung (dex), huawei, xiaomi, ... Nieco na styl dexu, len polozit telefon do dockingu a bezdrotovo pripojit mys, klavesnicu, monitor, periferie...
Osobne cakam, ze sa google konecne rozhybe a prida nieco taketo do androidu ako sucast zakladnho systemu. Vykonny mobilny hardware uz je vcelku dostupny. Sucasne telefony by s tym uz nemali problem. Toto by mohlo celkom zavarit trhu s pc a notebookmi. Vela ludi by si potom skutocne vystacilo len s telefonom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, jak příšerně z těch hrubek v textu článku bolí oči, by autor místo telefonu potřeboval spíš něco jako SkyNet, aby se do toho přestěhoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl. Tablet nevytlacuje PC a telefon nevytlacuje tablet. Mam tablet, PC a telefon zaroven. A vse pouzivam pro ucel, ke kteremu je to dane zarizeni vhodne...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je velkou chybu extrapolovat "já" na celou společnost. Já mám dokonce několik PC a přesto vidím jak z domácností pomalinku mizí. Já bych taky nikdy nevolil Babiše a přesto je premiérem. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si že by mizely ze společnosti, jen spousta mladých lidí prostě pc najednou k životu už nepotřebuje, takže jich nepřibývá jako kdysi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, ad nadvláda... to bude něco ve smyslu: Jeden mobil vládne všem, jeden jim všem káže? Blbost... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduché, mobil má dnes každý, počítač je pak většinou jednou v rodině, stačí to, je pak jasné, že mobilů musí být zákonitě víc...
Navíc mobil má v dnešní době kratší morální životnost a u počítače je to naopak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.