Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows Vista → 7 = úspěch, 8 → 8.1 = ???

Stejně je Win 8.1 jen SP1 na tom faktu nic nezmění, říkat si tomu můžou jak chtěj... Nový OS bude až něco jako Win 9. A pokud se bude machrovat s procentama podílu na trhu OS, tak si s tím že to není SP1 jen ublíží, protože pokud to má nyní 8% tak už to v tom případě bude jen padat a začne nová položka s názvem Win 8.1 od nuly... Takže Win 8 bude tím pádem na věky neúspěšný OS s nízkým podílem na trhu (protože to byl ten chudák bez startu).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

PS: a co se týče tohoto Windows Vista → 7 = úspěch, 8 → 8.1 = ??? tak bych to viděl nějak takto Windows Vista → 7 = úspěch, 8 → 9 = úspěch. To jsem už takto tvrdil před ostrým vydáním Win 8 po té co jsem četl o metru, startu a dalších faiech... Marketing se to ale snaží urychlit tím že tomu SP1 budou říkat nový OS a tak se nás snaží přesvědčit že to je už ten Win9 co bude mít úspěch :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pominu-li, že to MS neprezentoval jako nový OS, tak Windows 95 (Chicago) měly svůj SP1 a pak vyšly Windows 95 SR2 (Detroit), což už nebyl takový průs*r (podpora FAT32, MMX, UDMA atd.), plus následně podpora USB...
Co Windows 8.1?... MS markeťáci potřebovali (špatná propagace/zacílení/vysvětlení Windows 8) "nový" produkt, tak ho udělali... nic víc, nic míň

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Počkat, ony někdy win95 nepodporovaly FAT32 nebo DMA? To snad přišlo s tim OS ne? A nebo jsem možná vždy měl až ty vylepšené a proto mi taky win95 v ničem nepřišly jako fail heh.

To samé autor v článků prohlásil win2000 jako fail, to byl skvělej systém jakejpak fail? XP v prvních 2-3 letech existence byly taky fail protože měli mizernou zpětnou kompatibilitu se SW pro win 9x a hlavně pro dos. Já sám jsem na XP přešel až v roce 2003 a do roku 2007 jsem měl dualboot s 98mičkama, protože taková SB16 emulace pod NT5 oh....

Vista taky nebyla až takovej fail, ten systém celkem fungoval, ne tedy když jej člověk intaloval na jednojádrovou K8 s 1GB ram. Vista a win 7 jsou na tom dnes prakticky stejně. Většina problémů visty plynula z toho že vývojáři si zvykli dělat jen drivery na 32-bit NT5 a na vistách roky nic nefungovalo. Drivery na zvukovky = katastrofa, TV akrty a podobně = většinou komplet nefunkční. Grafiky? Pomalejší jak ty pro XP, atd, atd. 90% problémů visty bylo 3rd party a v driverech, ne v Os jako takovém.

U Win8 se dá říci že failnly designem. Uvnitř ten OS nijak přelomovej neni, je to jen další upgrade NT6 jádra. Nemaj tudiž žádné dětské nemoci nového jádra. Jediné opravdu nové co přinášej je metro a pod což je to co na nich lidé nenávidí, takže existence tohoto OS je defakto nadbytečná. Kor při jeho kompletní aplikační nekompatibilitě s windows RT.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Win95 "první vydání" skutečně FAT32 neuměly. To uměla až ta OSR2 verze (OEM Service Release 2).

Win2K já osobně považuju za jeden z vůbec nejlepších počinů Microsoftu. To, že jsem si dovolil to nazvat fail, vychází ze zkušeností jiných, kteří nepochopili, že je to primárně business-class OS a chtěli na tom hrát hry ;) (já jich tam taky pár nerozchodil, ale jinak docela dost).

Win98 byly OK až Second Edition. První vydání bylo taky lepší přeskočit. Nejlepší je stejně kombinace 98SE s některýma věcma z ME ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem dost gamesil i pod NT4. Dost věcí psaných pod OpenGL tam chodilo dobře.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No mě vychází, že často označovaný fail OS není ani tak OS samotný jako jeho podpora ze strany vývojářů. Visty podle mě krom vlastních chyb doplatily na zoufale zlou podporu HW ze strany výrobců a značnému množstvé chyb v jejich ovladačích. Zkrátka i vývojáři se to museli nejdřív naučit. Podobně to bylo s chodem aplikací pod Win NT, Win 2000 pokud aplikaca byla převáděna z Win 9x, protože tam se až tak moc na bezpečnost nekoukalo, ale Win 2000 v tomto směru nic těmto aplikacím neodpouštěli.A podobně to bude s přechodem aplikací z modelu Win32/Win64 na čisté RT. Zkrátka ne všechno bude fungovat jakopřed tím (myslím aplikačně). Zase se budou muset vývojáři něco nového naučit a zbavit se starých zlozvyků.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně taky považuju jako největší fail jen Windows ME. Pokud byly fail i první W95, tak to nebylo tak znát, protože v té době je zase až tak moc nikdo nepotřeboval, především v našich luzích a hájích, kde ještě frčely 386, DOS a produkty Software602, Když bylo zapotřebí, tak W 3.11.
W2000 nebyly na hraní, přesto na nich většina her jela.
WV byl fail, ale dle mého za to mohlo jen pár věcí. UMC jsem ihned vypínal a proto mi nijak nevadilo. Co bych ale označil za největší problém Vist byla nevhodná konstalace nového Superprefetch a většinou děsivě pomalých notebookových disků. Na desktopu to bylo celkem bez problémů pokud člověk nerestartoval každou půlhodinu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

jj, asi už jsem pamětník :-)
První W95 opravdu nepodporovaly FAT32 ani UDMA, podpora MMX také nechodila korektně atd., navíc ŽÁDNÝ service pack na to nebyl, bylo nutné si pořídit verzi W95 SR2. Podpora USB také nešla do původních W95 atd.
Autor tentokráte dost a několikanásobně ustřelil (W95 vs. W95SR2, W2K Fail?)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Houby z voctem, kecale. SP1 na W95 nebyl? Nekecej:
http://support.microsoft.com/kb/146449/cs

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

8.1 bych vůbec nebral jako nový OS. Je to prostě service pack, nic víc, nic míň. Navíc mi přijde, že vylepšuje prakticky jen Metro/Modern UI prostředí, co se desktopu týče, nepřišel jsem za těch 14dní, 3 týdny co je mám na žádnou velkou změnu - co stojí za zmínku je akorát přímo možnost startu do desktop módu (ušetří jeden klik/jednu aplikaci) a přidání start buttonu, který je uplně k ničemu (takže naopak přidání jedné aplikace aby zmizel).

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak davat Windows Milenium a Windows 2000 do jednoho pytle je trestuhodne ... Milenium byla nestabilni tragedie, zatimco windows 2000 krome hnusneho modreho skinu az do vydani SP2 pro XP, nic podstatneho oproti XP nechybelo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, toho jsem si ani nevšimnull!!! Win Me byl fail jako blázen ale Win2000 rozhodně ne, nehledě na to že Win Me je následník Win 95/98 ale Win 2000 (XP a další) jsou následníkem Win NT 3.5/4.0 ! V tom máš WIFTe nějakej bordel!

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Také to moc nechápu, zejména v kontextu, že je to vlastně míchání "domácího desktopu" s NT verzí... W2K Pro = NT5.0 workstation.

Navíc nazvat W2K jako fail... to je už od autora do nebe volající. W2K ve firmách na klientech, desktopech právě mnohdy přeskočily WXP až rovnou na W7...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

V zásadě to bylo tak, že Windows 2000 byly "Professional" verze. Home verze dvoulitrů nevyšla, místo toho se objevily právě WinME (svým způsobem hrály roli Home edice dvoutisícovek, přestože to bylo jeden o voze a druhý o koze). A jak říkám, Win2K strkaj obecně laici do jednoho pytle s WinME, já jsem v podstatě jen papouškoval obecný podvědomí běžnýho uživatele (odborník ví, že Win2K byly super a nemají s WinME technicky nic společného, kromě stejného vzhledu plochy a stejných zvuků ;).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

W2K byly "fajn," až na to že se tak po půlročním "používání" bootovaly o dost pomaleji než WXP na srovnatekném hardwaru...neměl jsem je rád : )))

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

A proč teda nemáš v přehledu NT4, které taky vypadaly stejně jako W95 a přitom proti nim byly stabilní jak beton proti želé?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Všechno špatně. Windows ME a Windows 2000 vůbec nelze dávat dohromady. Existovali sice vedle sebe, ale to existovaly DOSové (Win98) i NTčkové (WinNT4) verze také.

Windows ME je nástupce Windows 98, tudíž patřil do rodiny jádra MS-DOS. Proto ta nestabilita, ale lepší podpora her.
Windows 2000 je nástupcem Windows NT 4.0, tudíž patří do rodiny jádra NT. Od čehož vycházela stabilita a profesní využití.

Ale to je jen zase moje papouškování, když píšete, že jste to spojení uvedl pro laiky.

Ta houpačka platí spíše pro domácí použití. Tudíž Windows 2000 bych z té rovnice vyhodil, i když se v domácnosti používal, jako náhrada za nestabilní WinME.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V porovnani vista -> 7, 8 -> 8.1 je jeden zasadni rozdil. Sedmicky se MS snazil vylepsit a opravit podle pripominek uzivatelu, 8.1 na ne kaslal a vylepsoval to co velka cast na 8 ignoruje/nenavidi - metro. Proto se ze 7 stal oblibeny system proti vistam, ale 8.1 zustanou tam kde 8.

OK/fail system je podle nazoru uzivatelu a ne podle rozsirenosti OS. Takze i kdyz ho MS narve povinne ke kazdymu PC tak to z 8.1 OK system neudela pokud ho uzivatele budou nenavidet.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?
+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To jsou zase nesmysly... Windows 95 nebyly "fail", nýbrž revoluce a Windows 2000 byl, na rozdíl od Me, plně použitelný a stabilní operační systém.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Win95 proslavily pojem "nestabilita operačního systému" a "modrá obrazovka". Bývalo dobrým zvykem stavět počítat pro Windows 95 takový, aby měl určitě HW tlačítko reset.

S Win2K souhlas, opakovat se nebudu ;).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Když ony tohle jsou tak trochu moudra vzniklá u nás, v desetimilionovém národě, který v roce 1995 neměl ani tušení, že software se dá taky koupit a počítač se nemusí stavět.

Provozuju několikery Windows95 na značkovém hardware a kupodivu nic nepadá, modrý screen jsem ještě neviděl a to nemám OSR2.

Když se o tom občas bavím s někým z evropského západu nebo USA, tak tam vesměs berou W95 jako revoluci a výrazný pokrok v uživatelském komfortu, protože tam se téměř nikdo bastlením domácích sestav nezatěžoval...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vymlouvat se na HW a kradený SW mi přijde mimo. Windows žádné zabezpečení nebo autorizaci neměly, takže celý "crack" spočíval v napsání toho správného sériového čísla, stejně jako u mnoha tehdejšího SW. A ohledně HW - na spoustě PC, kde Win95 padaly, fungovala už OSR2 případně NT4 bez problémů, takže v HW to asi nebylo... Prostě to jako většina MS systémů bylo dopečené až rok po vydání.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak už se nehádejte. Všechny windousy jsou fail :-D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To bych zase netvrdil, platforma, kterou používá drtivá většina PC uživatelů a kvůli které EU hází Microsoftu klacky pod nohy, zas až takový fail není ;).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No, za pokurveni trhu v podobe DirectX nedostala klackem ani jednou. Za snahu zcela ignoroval webGL take ne a az v IE11 sklonili hrb. Sveho casu za zmzaceni OpenGL ve Vistach take ne...
No a "vsimne" za prohlizec byla spis stouranim se paratkem v zubech.

Vetsina PC uzivatelu bere co jim nabidne "obchodnik", zakaznik hraje druhe housle ... Drtiva vetsina vlastne nema na vyber, marketing kvalitu valcuje a za vyssi cenu nez je pro vetsinu nutne (licence OS vazane na HW je sprostost, vetsina bere polotovary).

Na chvilku zapomente na aplikace tretich stran. Windows 8.x jsou pak v soucasne podobe fail (schizofrenicke a neergonomicke).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Lidi co chvali Windows 8 by meli veset, koupili si levnej notebook za 300€ z nasilu predinstalovanym systemem osmiček a ted se chvastaji jak je to vynikajici a prinosne, nevedi realne argumentovat na komentar, jednoduse povedi je to jenom o tlacitku Start pricemz tomu tak neni. Duplicita nastaveni, hnusne Metro, nefungujici VPN, problemy s ovladaci pro 2 rocni hardware a jine ceresnicky delaji tento system idealni pro psychace. Ne kazdy ma pocitac na hrani, no pozerani porna a instalovani reklamnich list, sou i taci co jej uzivaj na vydelavani penez, administrovani siti, ucetnictvi a podobne a tam rozhodne Windows 8 nesmi a neni. I dnes existujou spolecnosti kam nesmi okrem Windows 2000 SP4 a XP SP3 nic a div se svetu vydelavaj poradne prachy. Darmo povite lidem ze Nemecko dalo od Windows 8 ruce pruc kuli spionazi kterou Microsoft neprimo(pro NSA) potvrzuje, ze vsechno je svazano s uctem Live! na sledovani polohy pomoci polohy IP adresy a pozice GPS/Glonass(v tomhle me sere i Chrome) a lide jenom mavnou rukou hlavne ze sou iN! Mne neprinuti politika umeleho debilniho tlacitka Start ve 8.1 ktere me znova hodi do Metra podporovat Microsoft, ze sere na normalni spravu programu a nastaveni, nak si strci DirectX 11.1 s nativni 3D pro Windows 8 do prdele. Windows XP a 7 zadupou tenhle nedodelek a slo by to rychleji kdyby ke kazdemu i archaickemu notebooku na Atom-u nepribalovali nasilu osmičky což za do XP a 7 nebylo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já Win8 k práci používám, vyhovují mi a pokud se toho věšení chcete zúčastnit osobně, jsem vám k dispozici.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prani se maji plnit nejen o Vanocich.
Tak kdy a kde?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

já bych se s dovolením zastal WinME - měl jsem je v anglické verzi a byl to rockstable systém. narozdíl od Win 98 SE, které mi na stejné docela masivně padaly.
nevím, jestli českou verzi ME nějak dodrbali při překladech, ale s anglickými ME jsem fakt neměl sebemenší problémy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

*stejné sestavě* :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Šťastný to člověk...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Dovolil bych si tomu věřit, neb pokud vím, překlady těchto OS se dělaly tak trochu horkou jehlou a překládaly se i věci, co měly zůstat nepřeloženy.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To samé u mě - jen si už nevzpomínám, jestli jsem je měl v angličtině, nebo ne (ale je to možné). 98SE byla nestabilní katastrofa, Millénia byla skvělá... Mám podezření, že většina z přispivatelů tady je nikdy ani neviděla, natož používala.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Patřím k podobně spokojeným uživatelům WinMe, na používaném PC šlapaly cca 5 let, nějaké drobnosti by se našly, ale celkově vydržely fakt hooodně. Dokonce mám dojem, že jsem je nikdy nereinstaloval! :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

„š***čka s Ivetou“ do vyhledávacího políčka, Microsoft se to dozví. A vy se možná dozvíte, že nejste jediný Ivetin hoblík"

To těžko. Milenec paní X.Y. simuloval jednu dekádu práci ve fa na stejném patře jako já.
Kdyby nerozbil nadřízenému hlavu, nenařknul ho z fa/na/rasismu a nechodil 50% pracovní doby rozjímat o velikost vesmíru či povrchovém pnutí kapek deště před barák tak by simuloval dodnes.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Teda donutilo mě to se zamyslet. Bohužel to nestačilo, asi jak mě sklátil ten moribundus, tak mi to nemyslí.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jste na tom dobře, já už na to čumím 10min, počtvrté přečteno a začínám tušit nějaký hluboký skrytý význam, na který bohužel asi nepřijdu, protože Elegantní vesmír jsem dočetl jen cca do 2/3.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Spis bych to tipnul, ze se bud autor upsal a nebo blbne system komentaru na diit/cdr, uz jsem si toho jednou vsiml, ze zprava byla vytrzena z kontextu uz s odpovedi na neco, snad i z casti cdr.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsem jen říci, že toto je zbytečný příklad jména.
Ten hoblík dával ostentativně najevo, že je jediný(a Win 8 tuším měl)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Wifte, nove win 8.1 jsou zdarma? Jupi kde je stahnu? Ups jen s marketu. Jestli sem se neprehlid tak v marketu je to take psane jako aktualizace nikoly novej system.

Co se tyka uspechu tak 8.1 je spis SP1. A po zkusenostech co mame tak knam do firmy se nasazovat rozhodne nebudou.

BTW nikdo mi nebyl schopnej odpovedet na dve otazky. Tak se zkusim zeptat tebe. Umi win 8(8.1) pripojit VHD automaticky po startu pc? A umi win 8(8.1) virtualizaci XP stejne jako win 7?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Virtualizaci Windows8 umí, jen ty XP už k tomu MS nedodává :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Stejne jako win7?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Nestejně. Do Win7Pro si iso pro virtualizované XP (XP mód) můžete stáhnout přímo od MS. Jedna XP licence je v ceně.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Stáhnout se to dá (mimo Store), budu o tom psát.

Připojit VHD automaticky po startu jsem ještě neřešil, ale asi by to šlo naskriptovat pomocí diskpartu a hodit někam "po spuštění". Nepočítám situaci, kdy z VHD bootuješ, to se samozřejmě připojí.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Aha diky, takze tam zas nedali "Automaticky pripojit po startu pc) :( To naskriptovani si mohl udelat i ve win 7 (ale ne vzdy to fungovalo). A jeste jeden blbej dotaz (win 8 co jsem mel byli vsechny bez pridavku pro). Jak je to s win store a domenovym uctem. Stejne musim mit ten jejich live?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně: nevím. Live účet nepoužívám. Ale vůbec bych se nedivil, kdyby byl potřeba, i když jste v doméně. Mám dokonce pocit, že to tak je.

Jinak co tak koukám po netu, automatické připojení VHD po startu se skutečně typicky řeší diskpart skriptem v plánovači úloh.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak k tomu stažení … zatím se mi to nedaří. Asi jsem ve špatném luhu nebo háji (spíš jsem v háji ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

zajímavá diskuse. Mě tedy nejvíc padala Windows 98, pětadevadesátky byly v pohodě, Millenium jsem jenom vyzkoušel protože W2K mi sedly víc.
Teď mám dualboot W7/8.1 a po patřičném nastavení jsou 8.1 dobré - používám boot rovnou na plochu a prográmek ClasicShell, ten mi přišel nejlepší.
A teď menší otázka - jdou nějak přenést nastavení a konfigurace z W7? Jde mi jen o nastavení a záznamy z registrů abych nemusel reinstalovat a znovunastavovat aplikace. Nástroj Migrace od MS je k ničemu protože přenáší jen soubory....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem dnes zjistil, že můj pokusný počítač na X64 Windows 8 už na nich zůstane, protože X64 Windows 8.1 vyžadují, aby procesor podporoval CMPXCHG16B Instrukce, a to bohužel Athlon 64 X2 z roku 2005 jaksi taksi nenene :) Docela mne to pobavilo a zklamalo zároveň, že v podstatě update OS 8 -> 8.1 nelze provést na stejném HW...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

to je zajímavé, a C2D také tyto instrukce nemá?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že C2D už je má, nemůžu tedy ověřit, ale C2Q je OK, takže předpokládám, že C2D též.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

On je tam nejaky problem a nekdy to detekuje spatne. Mozna casem ti to update povoli. Nekteri lide na jednom stroji update provedly a na druhem ne, pritom procesor tentyz.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

provedli :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A nebo to nechají vcelku nesmyslně zabité jako nutnost NX bitu u Windows8 x86. Ne že by to moc lidí potřebovalo, ale přišlo mi hloupé, když to v preview verzích fungovalo a na závěr to stopli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To same jako AERO tema (rozmazani a stiny). V preview bylo, ve finalce nebylo. Nechapu proc nedaji na vyber, kdyz to ten OS umoznuje...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"early AMD 64-bit processors, before Rev D or E I think."

http://superuser.com/questions/187254/how-prevalent-are-old-x64-processo...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Trochu jsem zpanikařil a spustil HWINFO64, kde lze v podrobnostech o CPU zjistit víc.
AMD Athlon 64 X2 5400+ BE s jádrem Brisbane (z roku 2008) instrukce CMPXCHG16B podporuje! :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?
+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

podle mne matec chybu v tabulce uz u WinXP (do SP1 byly prakticky nepouzitelne a nebyly ovladace skoro na nic)

WinXP = Fail / WinXP + SP2 = OK

a pak to tak pokracuje i u Win8 = Fail / Win8.1 = ? asi OK

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro mne je 8.1 stejný fail, jako 8. Tyhle windows prostě přeskakuju, firma taky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

MS je tim stridanim povestny, ale novejsi systemy bych nesrovnaval uplne s temi starsimi. Protoze jestli stabilita/kvalita WFW, 95, 95 OSR2, 98, 98SE, XP byla nic moc a i kdyz se na nich delat dalo, jsou urcite novejsi systemy z tohoto hlediska uplne jinde.
To, ze 95 OSR2, 98SE byly pouzitelnejsi systemy, porad to byly relativni sr***y.

To stridani je ale srandovni a clovek se muze tesit, s cim na nej MS vybafne.
Tak trochu mi to pripada jako stridani vudcu v SSSR/Rusku - Lenin = plesatej, Stalin = vlasatej, Chruscov=p, Breznev=v, Andropov=p,Cernenko=v, Gorbacov=p, Jelcin=v,Putin=p,Medvedev=v,Putin=p )))))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste si vyvestit z kavove sedliny, to bude lepsi.
Windows 95 rozhodne nebyl fail, by to poprve ohromni celosvetovy trend, ktery se nikdy uz nezopakoval .. snad se k tomu muze prirovnat uvedeni iPhone a jeho prulom v smartmobilech /jestli vubec/. Krome jinyho to zmenilo svet PC a primelo vyrobce zlevnit pamete, ktere do toho casu byli neskutecne drahe. 8MB! modul stal kolem 10tisic
Dale Windows 2000 absolutne v zadnem pripade nebyl fail , naopak .. to byl prulom ve svete korporatnich OS. Nahradil NT 3.51 pridal vic podporu DirectX (za cenu mensi stability) a pridal vizaz 95. Prechod na XP byl tezky :)
Windows 7 je jiz nutny, ponevaz novy HW .. bohuzel na rozdil od Linux, kde si clovek vymeni kernel , popripade KDE a jede na novem, si tady clovek musi hezky zaplatit. Ale Windows je fajn.
Windows 8.1 asi tezko bude neco jinyho nez Windows 8 .. je to to same. Akorat service pack a tlacitko START, ktere je natvrdo :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jo a jeste .. dalsi OS uz nebude od m$ :) .. tady microsoft konci a nebude mi za nim smutno.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vzhled Win95 a náhradu NT 3.5 přinesl už NT 4 dlouho před W2000/NT5

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

MS si myslí, že zákazníci ochotně koupí, co vyrobí. Jenže to platilo v době, kdy neexistovala prakticky žádná alternativa, pominu-li celekem dobrou půlku OS, kterou IBM nepochopitelně zabilo. To už dneska neplatí. Jsou tu skvělé windows 7, které není důvod měnit, pro ještě spoustu lidí zřejmě Windows XP, celkem dobře použitelná distra linuxu a konečně i OS X. Do toho přijde MS se systémem, který nutí uživatele ovládat PC jako tablet/telefon. To musel vymyslet někdo na drogách.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Win95 SR2 byl vynikajici OS, se kterym jsem nemel NEJMENSI problémy...to same win98 SP2..
Win 2000 byly velmi solidni, ovšem pro komercni sféru, pro lidi domu to asi nebylo. Rozhodne v komercni sfere jsme s tim staveli pracovni stanice a bylo to stabilni a obecne spolehlive.

Ach jo...ona uz nefunguje www.alt-f4.cz

Tam byly tak neskutecne perly, ze jsem z toho vždycky slzel smíchy

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Napsat vynikající o čemkoliv z řady Win9x mi přijde dost odvážné. Nic z toho pořádně nechodilo, skutečně slušná Wokna v té době byly NT4 a pak W2k.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Už měsíc a 4 dny trpím s Win8.1 Enterprise a lituji přechodu z pro mě bezchybných Win7 Enterprise. Největší problém je neexistence driverů pro grafiku Intel HD2000/3000 pro Win8.1. Prostě máte složitější stránky v IE i Firefoxu a tu vám zmizí určité prvky, obrázky, kusy textu, checkboxy... Podporována je bohužel jen poslední generace intel grafik ;(

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Win8 by měly brát všechny WDDM compatible drivery digitálně podepsané drivery, nemusej bejt přímo pro win8. Třeba pro Radeony X1800 taky oficial driver neexistuje ale ten pro vistu/7 jde bez problému použít....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No já tady nemluvím o tom "co by mělo". Uvádím příklad z praxe a říkám, že pokud máte starší intel grafiku (HD2000/3000), nedoporučuji upgrade na Win8.1. Nejsem sám:

...Latest Windows 8 driver (9.17.10.3223) has a lot of issues in Windows 8.1, particularly in IE11...

...Yeah.... the latest driver for HD 3000 has issues with windows 8.1...

...Windows 8.1 is releasing and there is not any driver for 2-3 years old HD3000?!!! WTH?!!!...

...The Hardware-Rendering in IE is horrible with the latest driver!...

...1st issue is hardware acceleration with IE and FF. 2nd issue is completely broken ID games: Quake 1/2/3, and Rage (parts of screen is flicker)...

...It looks like DirectWrite and/or Direct2D are completely broken at the moment...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Intel je co se driveru na tom hodne spatne obecne. S velkou radosti dela drivery tak aby nesly na budouci verzi Win pouzivat - vylozene jde o umysl. Kupte za cca 700 K nejakej pasivni Radeon a mate klid.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:c( Jenze jde o notebook. Navic jich mam po firme 20 a dalsich 25 desktop. A pritom kvuli licencni politice MS upgradovat musime do 6mesicu od doby co vyjde nova verze... Ehh to je svoboda.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Co to je za licenci? Většina multilicencí měla právě tu výhodu, že povolovala downgrade i tam, kde to běžná licence neumožňuje.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mame ji diky partnerstvi s MS a jsou pro interni provoz firmy.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No u partnerstvi MS je ale jedna hodne dulezita a opomijena podminka. Operacni system vyplyvajici z partnerstvi muzu pouzit, ale musim k nemu mit tzv, podkladovou licenci (XP Pro,Vista Bussiness, 7 Pro, .. ) .. Plati to (tusim ..) 3 roky zpet ... Bez teto licence pouzivate OS nelegalne ... Tak proc tam nenechate tu puvodni licenci a mate klid .... Partnerstvi s MS je cim dal vyhodnejsi ... No comment ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vím a proto veškeré železo kupujeme s OEM licencí, která na to stačí. Sice to kvůli OEMkům nepotřebuji, ale pro strýčka příhodu jsem z tohoto důvodu nevyhodil ani krabice s Win98 s jejich fakturami ;-D

Tady je právě ta zrádnost té "výhodnosti" těchto licencí. V minulosti se to člověk rozhodl sjednotit napříč firmou (WinXP, Visty, Win7 Pro -> Win Enterprise) a už není moc cesty zpět.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já mám HD 4000, vše zatím funguje jak má.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To lidi právě na těch fórech též vytáčí, že ono to lze, když se chce, pro ty poslední generace grafik. Ale jaksi se zatím stále kašle na generace né až tak zastaralé (mě se týká jen HD2000/3000, nevím co ty ještě starší).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zrovinka nedávno (víkend?) jsem instaloval Win8.1 na jeden starší noťas, kde je ještě FSB-based procesor a čipset řady 9xx, což už je obsolete i podle Intelu. Je tam cosi jako GMA X3100. Osmičky si nainstalovaly vlastní driver (WDM 1.1) z Windows Update, Intel měl nějaký "číselně starší", ale s podporou vyšší verze OpenGL, tak jsem nainstaloval ten (byl určen pro sedmičky). Nějak to jede :).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Stáhni ovladač, co není oficiálně na stránkách.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Mohl bych poprosit o link případně verzi, abych mohl dohledat? Ale jestli je to mimo Intelí web, tak nevím jestli se toho neobávat? ;) Máte vyzkoušeno? Díky.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Zlaty Visty proti Windows 8 potazmo Windows 8.1, fuuuuj!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

WIFTe, co takto spravit tabulku so vsetkymi Win od 3.1 po 8.1 (aj so subverziami - SP) a velku anketu o naj system a naj fail system, hm? :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Blázníš? Náš redakční systém má ankety takhle rozsypané, nechci vidět, co by to udělalo, kdybych tam nastrkal takovou kopici položek ;).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Zober to ako vyzvu a POD do toho ;-).
Ja som bol v tom ze web fici na Drupale ci sa mylim?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak a s ohledem na loajalitu k zaměstnavateli to nehodlám dále řešit ;).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

98SE - výborné, občas lehce nestabilní
2000 - výborné, dobře se s nimi pracovalo, ale zastaralé
ME - nepoužíval jsem, ale strýc si je na hry pochvaloval
XP SP2+ - výborné, dobře se s nimi pracovalo, ale trochu zastaralé
Vista - použitelné, ale hrozně špatně se s tím pracuje (ovládá ten OS)
8 - použitelné, ale ještě hůř se s tím pracuje (ovládá ten OS)
8.1 - tlačítko Start to nespraví

ty starší už si netroufám hodnotit, je to moc dávno

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jaký je vlastně s vistama problém?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

8.1 = SP1 , takze stale spada do kategorie FAIL ...

kdo nesouhlasi at mi vyvrati, ze nejde jen o hezky okecany SP :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tak to víme všichni, že jde o SP, ale to je teda možná první Service Pack, který má jiný instalační klíč než původní verze ;).

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Wifte, zase s tebou nesouhlasím a budu se opakovat.
Windows 3.x nepočítím, ale pak:
Windows 95 a fail? Byla to revoluce a největší fail byl ze strany IBM (neprosadili stabilnější OS/2) a Microsoftu, že nedokázal udělat domácí systém na NT platformě. 95 padaly, SP1 skoro nic neřešil, ale OSR2.1 s podporou FAT, USB a Internetu byly na svou dobu dost dobré.

NT4 : Z tvýho pohledu by to byl taky fail a hry na tom moc nešly, ale ve firmách běhaly ještě v dobách XP Pro. Ale za milion servicepacků nevyřešili USB a Plug and play a chyběly drivery.

Windows 98: O nic menší fail než základní 95. Ale Second Edition už byly celkem vychytené.

Windows 2000: výborný systém, ale taky potřeboval x servicepacků.

Windows Millenium: Všude se tvrdí, že je to nejhorší systém od MS. Ale v čem byly vlastně tak hrozné proti Windows 98? Měly lepší Windows Update, lepší podporu USB i internetu. Největší průser byl chybějící DOS mód, ale i to byl pro mě podstatně menší fail než chybějící Start menu ve windows 8. Me proti 98SE zabíraly víc místa stabilita se možná vrátila k původnímu vydání 98.

Windows XP: Vždyť RTM bez SP byly příšerné. Teprv s SP1 začaly být použitelné, SP2 z nich udělal výborný systém a SP3 je vychytal.

Windows XP 64bit: Z tvýho pohledu naprostý fail, protože neznám nikoho, kdo by to používal a bylo mu to něco platné. Ve skutečnosti je to asi jinak a následují stabilní Windows NT4 a 2000.

Windows Vista: Stejně opovrhované jako Me. Ale když teď přijdu k počítači s SP2, kolikrát si ani neuvědomím, že tam nejsou Windows 7. Teprv při reinstalaci z recovery partition vidím bez SP ty "divné Visty", ale po instalaci SP1+SP2 je z toho systém, kterému k praktickému používání nic nechybí. Když mají dost RAM a dvoujádro, to platí i pro W7.

Windows 7: Podle mě nejlepší OS od MS. Přitom jsou to jen vyladěné Visty, podobně jako byly 98 vyladěné 95.

Windows 8/8.1: Naprosto to samé jako Windows ME. Millenia byly vylepšené Win95 a 98, kterým přidali a vnutili pár funkcí a sebrali DOS.
Windows 8.x jsou Windows Vista a 7, kterým přidali a vnutili pár funkcí a sebrali klasický Start.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

MS v NT4 USB řešit nechtěl, navíc vzhledem k nepodpoře plug and play by to nebylo tak jednoduché. Ale aspoň částečně to vyřešit měli, W2k přišly dost pozdě a do té doby byl problém i s USB klávesnicí nebo myší. NT4 jsem měl rád, i hrát v OpenGl se na nich dalo a v práci běžely ještě někdy v roce 2006, W2k běží někde doteď. XP64 brzdil nedostatek driverů a následně někteří výrobci SW, kteří pro 64bit aplikace chtěli až Vistu.
Vista se mi i po SP2 chová hůř než W7 a nejde jen o otravnější UAC. Něco je v tom jádře shnilé, i při dostatku paměti má tendenci občas bádat sama nad sebou a reagovat se zpožděním.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Můj osobní názor:

Windows 95 stály zaprd ve všech verzích, samozřejmě čím novější, tím lepší, ale OSR2.5 bych asi chtěl jen vidět, ne používat. Windows 98 první vydání považuju jen za pokračovatele Windows 95, takže je taky řadím do kategorie fail. Naproti tomu Windows 98 SE považuji za nejlepší DOS-based systém, jaký kdy MS spáchal. Dal se ještě vylepšit o prvky z WinME, ale samotné WinME fakt ne, to se prostě těžce nepovedlo.

NT4 považuju za dobrý OS, bohužel už ve své době zastaralý z důvodů, které zmiňuješ. Něco jsem si s nimä užil, používaly se v řadě firem, kde jsem je měl tu čest nějaký čas (ne zrovna krátký) servisovat.

Windows 2000: Největší revoluce v dějinách OS od MS vůbec (myslím k dobrému). Skloubily uživatelskou přívětivost DOS-based systémů a stabilitu NT. Nic podobného se zatím nikdy nepovedlo. U mě dlouhou dobu nejlepší OS, co kdy MS udělal.

XP - ano, od SP1 použitelné, ale tenkrát se prostě tradovalo (a byla to svým způsobem pravda), že nemá cenu považovat OS od MS za dodělaný, dokud nevyjde aspoň první SP. Od SP2 skoro dokonalé, od SP3 doladěné.

Vista - no comment, nechci být sprostý. SP2 základní problémy neřeší.

7 - dobrý OS, neb se podařilo opravit Visty. Jako první OS od MS použitelný ihned od vydání bez nutnosti čekat na SP.

8 - po stránce Win32/Win64 relativně dobrý, ale to Metro tam prostě překáží. Opět použitelné hned od vydání, pokud si člověk odmyslí to Metro.

8.1 - problémy, které lidi hlásí, se mě netýkají, takže za mě zatím ujde, ale fakt to považuju spíš za SP na Windows 8.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ještě slovo k XP x64, na to jsem úplně zapomněl: to byly u mě nejlepší XPčka vůbec. Používal jsem je hodně dlouhou dobu, rozhodně déle než 32bit. verzi a byl jsem s nimi naprosto spokojen.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fascinuje mě rozčarování uživatelů nad Startem, protože pro mě osobně je Windows 8 Start Screen velkým vylepšením Win 7 Start Menu. Start používám téměř výhradně pro spouštění aplikací a ve Win 8 toto jde MNOHEM rychleji. Na co jste jej používali vy?

Nejpoužívanějších 30-40 aplikací mám přímo na Start Screen. Jejich spuštění je otázka 2 kliků (=> obrovské vylepšení oproti Start Menu z W7). Zbytek najdu během sekundy prostým psaním nebo v nejhorším W7 stylem otrockým vizuálním hledáním ve všech nainstalovaných aplikacích.
Přístup ke správcovským aplikacím je také rychlejší (PTM klik na Start).

Každopádně Modern UI (Metro) aplikace jsou pro desktop na nic, s tím souhlasím.

Mimochodem absence Start Button vadila hlavně přístupu přes Remote Desktop, který se používá v bussiness segmentu velmi často. Byl celkem problém přes RDP kliknout do levého dolního rohu a někteří uživatelé měli problém s použitím klávesy WIN.

P.S.: to, jestli má být použit Binq při hledání v Start Screen, se mě Windows 8.1 ptalo hned při aktualizaci (samozřejmě jsem to vypnul).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zaujímalo by ma či sa nájde niekto čo si povie ten Windows8 je neskutočný shit, ale W8.1 tak ten je super. Porovnávať prechod Vista -> W7 s W8 -> W8.1 je prinajmenšom scestné.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nebudeme bavit o obchodních názvech, tak se jedná o Windows 6.0 -> 6.1 s 6.2 -> 6.3 Takže zase až tak "scestné" mi to nepřijde.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.