Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pentium G4560 kanibalizuje prodeje Core i3, Intel jej zařízne (aktualizováno)

Opravdu tu budete řešit tyto nesmyslné a vylhané hoaxy?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

e?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Informace, že Intel Pentium zařízne je jen ničím nepodložená spekulace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Informace, že Intel Pentium zařízne

A tuhle informaci jste vytahl z ktereho otvoru ? blog je o G4560, ne o cele rade Pentii.

Za druhe, nenapadne zariznout produkt lze mnoha zpusoby, jeden z nich je ten, ze se jich proste vyrobi mnohem min nez je poptavka. Pak muze Intel vesele tvrdit ze je furt vyrabi, akorat je pulka lidi nesezene a ta druha pulka za uplne jinou cenu.

Za treti ano je to cele spekulace, nicmene cena v USA pred 3 mesicy byla 65$ a ted je 80$ takze Intel zcela jasne nema zajem zvysovat vyrobu aby pokryl poptavku.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

1) Z kontextu je jasné, že jsem měl na ,mysli G4560
2) cena byla 80, ale ne od Intelu, ta byla stále stejná. Cena se tam, jako i tady zvedla, aktuálně s novými dodávkami je zase zpět, Asbis např. ca 1200 bez DPH, ale ty jsou zase fuč, takže zase to poleze nahoru
3) G4560 nikdy nebyl hromadně dostatkový produkt, vždy byl určitý převis poptávky nad nabídkou, v tom se nic nezmění.
4) proč tedy Intel jednoduše nezdraží?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-------------

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Intel dal tomu Pentiu hyperthreading ještě dříve než AMD přišlo s ryzenem adod. Kaby lake verze je už nějaký ten pátek nejlepší procesor poměr cena výkon pod 2000 kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, do chvile kdy se Ryzen procesory objevily na Alze o nich nikdo nevedel ani neexistovaly zadne benchmarky :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale to zase prr, vždy se doporučovaly do levných herních a domácích PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono by to hlavne melo byt tak, ze i3 = lowend, i5 = mainstream a i7 = highend. Nebudeme-li uvazovat konkurenci, tak i7 ma cenu ok, ale i3 a i5 jsou predrazene. Proto je jedinny nepredrazeny procesor Pentium G4560 tak oblibeny, je to proste v podstate i3 za odpovidajici cenu.

Jinak samozrejme problem je v tom, ze nekteri zakaznici jsou ochotni si kupovat uplne sracky napriklad Hasvellovske Celerony a tak nema Intel potrebu se techto zastaralych smejdu zbavit a stale to prodava.

Za me teda momentalne bych maximalne uvazoval o tom Skylake-X, kdybych mel kupovat, ale jinak vyjma toho G4560 jednoznacne RyZen. Ja naopak zadny fanousek AMD nejsem, ale Intel je momentalne vyjma uplneho highendu (i7-7820X, i7-7800X) a uplneho lowendu (G4560) naprosto nekonkurencni a AMD je v ostatnich tridach jednoznacne vykonejsi a levnejsi zaroven.

Nicmene neni to muj problem, na i7-6700 a Xeon E3-1241v3 hodlam jet jeste minimalne 5 let.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Z mého pohledu Pentium G4560 kupovaly 2 skupiny zákazniků:
1. ti ochotní dát za procesor asi tak 3tis. Ti ale neviděli důvod kupovat i3 a šli do Perntia a ušetřili. Pokud nebude Pentium, sáhnou asi po i3. Velkou nevýhodou Ryzenu R3 je absence grafiky, která se v tomhle segmentu často využívá..
2. tu je ale nejspíš větší skupina lidí, co daj za procesor max 2tis a ti teď místo tohodle Pentia sáhnou prostě po jinych ve stejné ceně, třeba i po stařičkých AMD. O 1000 víc za procesor prostě nedaj.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

AD 2) Informovaná skupina škudlilů - INFORMOVANÁ. Pokud zcela odsunu lidi, kteří si G4560 koupí v nějaké LYNX/TESCO/HP... sestavě, pak člověk, který hledá nejlacinější a dohledá si super poměr cena/výkon ví, že nějaký Celeron, G4400 či šitové AMD (šitové v tého cenové kategorii - do příchodu R3) si kupovat nebude...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bude ale asi menšina. Když kouknu na Alzu, tak tam je Pentium G4400 4. nejprodávanejší procesor, na CZC 8. a ma Heurece 10. Takže už teď se i Skylake Pentia slušně prodávají.
A velikou nevýhodou Ryzenu R3 bude absence grafiky, takže do kanclu prakticky nepoužitelný, bohužel..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen dodatek, amd nejen že šlape, ale zaplaťpánbu už i pošlapal a aktuálně pěkně podrtil do země celej intel. Nabídnka intelu je šměšná a jak tu někdo psal mainstream až hajend je komplet bez konkurence ze strany intelu. Nedávno mi známej povídá, že jde to upgradu a prej že X299 a nějaký intel 8 jádro za 15klacků. Jen deska nejlevnější stojí asi 7 hadrů! Sdělil jsem mu novinku, že za o 10 000 nižší částku má stejně výkonný a mnohem méně papající Ryzen. Podle benchmaruseru je intel o 21% rychlejší a cenový nárůst je cca 60% a víc. Největší vtip na tom je, že tohle je hajend intelu který tak tak překoná mainstream amd. Prý tomu nevěří a radši utratí o 10 litrů navíc pro dobrý pocit. Tak tohle je realita, smutná, pro mě nepochopitelná ale je to tak. Každý ať si svoje peníze utratí jak chce. Ale logika cena/výkon je jenom jedna :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Taky do pracovních stanic beru pořád Intel. On totiž poměr cena/výkon není zdaleka to jediné, na čem záleží.

A ano, Ryzenům nevěřím kvůli těm CCX jádrům a sdíleným cache na jiných Zeppelinech. Nevím, jak se to chová při normálním použití, natož pak abych to zfleku dal k drahým programům. Vám se 10 litrů možná zdá hodně, ale v ceně HW+SW výbavy slušné WS je to zanedbatelné.

Až se objeví konečně serverové Ryzeny, koupím si nějaké uberjádro do labu na ESXI. Stejným způsobem jsem měl dva šestnáctijádrové opterony minulé generace, výkon na jádro byl srovnatelný s PIII (v mé aplikaci, ať mě tady někdo nechytá za slovo; zkrátka to šestnáctijádro mělo výkon jako 16 Tuallatinů). Dobře jsem udělal, že jsem koupil jen jeden server; v labu živoří doteď. Všude jinde je Intel.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pentium narozdíl od i3 nemá funkční AVX jednotku, což by mně jako pařanovi a střihači vadilo. Píšu to proto, že to nejsou jakoby stejný čipy, jak je tu naznačováno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejný čipy to asi stejně budou, jenom AVX bude vypnutá (byť třeba defektní). Těch vypnutých funkcí je daleko více.
Je to běžná praktika, občas výrobce něco nechá odemknout, Intel zkoušel i placené odemčení lepšího turba nebo co to bylo :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono je načase, aby si to Intel díky konkurenci po letech zase přenastavil a :
Pentium - 2 jádra + HT
I3 - 4 jádra + HT
I5 - 8 jader + HT
I7 - *nespekuluji*

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možná přenastavil, ale ne až tak nelogicky. Mnohem logičtější mi přijde (a vlastně je to trochu i podobné škálování AMD) toto:
Pentium: 2C/4T
i3: 4C/4T
i5: 6C/12T
i7: 8C/16T
i9 (nebo jak pojmenovat Xkové procesory něco jako socket LGA2011): >10C/12T

Je jasné, že i tohle konzervativní si můžem nechat zdát, i7 bude nejspíš 6C..no aspoň něco po těch dlouhých letech nadvlády 4 jader...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pouze si tak vesele spekulujeme, o ničem jiném to není. Předpokládám totiž, že ani jeden z nás není zástupce Intelu pro Evropu - nebo snad jo ? :))))))))) Mimochodem - píšu o HT, kde bereš, že moje 2+HT není tvé 2C/4T ? ;))

A poznámku směrem k redakci DiiTu - dostávat mínusy jen proto, že navrhuji aby Intel restrukturalizoval/přejmenoval svou nabídku (přičemž konkrétní detaily jsou otázkou názoru) mi přijde poněkud debilní a skutečně bych byl rád (po vzoru jiných fór), abych viděl, která děcka mi je dávají. Děkuji :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To sice nejsme, jenže já jsem chytrolín, na to nezapomínej, Bafomete :P :D :D
Však nic takového netvrdím, první půlku spekulací máme stejných, to sem měl možná napsat. Ale musíš uznat, že ty moje jsou víc reálný. Tvoje zas víc binárn..ý :D :D

Za to nemusíš prcat redakci, ta ti mínusy nedala. Jeden jsem ti samozřejmě nakliknul já :) :) ...mačkal jsem na to mínusko asi 20x, ale naskočilo to k mý smůle jen jednou :D :D

EDIT: A mám tam chybu :O HT bych měl rád vždy zapnuté, takže i3 jsem myslel 4/8 a i9 10/20 O:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Všechno jasný, ale kdo je to ten Craig-Barrett ? /a theme for a joke/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som zase na internete citala - a co je na internete musi byt pravdive ;-) - ze low-end procesory su vykupene kvoli tazeniu kryptomien. Tam nie je potrebne vykonne CPU a banici sa pochopitelne snazia utratit co najmenej penazi za komponenty. Takze z pultov obchodov zmizli nielen skoro vsetky graficke karty, ale aj Celerony, Pentia a i3-jky. Konieckoncov aj tie 7+ PCI-E slotove karty su na low-end chipsetoch.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, toto ma tiez urcity podiel na nedostupnosti tohoto procesoru. Je sice pravda, ze mining masina pojde v klude aj s Celeronom, ale minery kupuju hlavne G4560 z dovodu, ze na rozdiel od Celeronov budu mat aspon nejaku resale hodnotu. Do budget PC ide totiz o uplne idealne CPU, zatial co Celeron od nich po splasknuti bubliny uz nik nekupi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.