Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Proč stojí grafická karta 20 tisíc Kč a není to podezřelé

Když porovnám poměr ceny a mého platu dnes a před 8 lety, tak si říkám že jsem byl blázen že jsem koupil právě zmiňovanou ati 4870. (nyní používám gtx 970)

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Ano ta cena u 4 tisícové řady byla opravdu anomálie. Vyšší ceny si ale dokáži obhájit spíše k minulosti, kdy výrobní procesy šly za sebou rychleji a výrobce musel z prodeje zaplatit vývoj a náklady na optimalizace aktuálního výrobního procesu. Protože už za rok, nejpozději za dva tu byl nový. 28nm proces tu byl prakticky kolik? 6 let? To je dle mého dostatečně dlouhá doba na to, aby se náklady na optimalizaci výrobního procesu už dávno zaplatily. Chybovost se ale asi nepovedlo dostatečně snížit když velká jádra GPU stojí ranec, když prostý přepočet rozevírajících nůžek na počet vyrobených kusů z Waferu o proti menším jádrům hodně nesedí.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Procesy jsou tady sice déle, ale jejich cena je taky diametrálně jinde než před 8 lety.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

To byl ale dražší každý o proti tomu staršímu. To není argument! To se totiž říkalo i tenkrát, že nový výrobní proces je dražší a tedy ty ceny jsou vyšší.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

No to je argument. Ceny jsou stále vyšší a někde se to projevit prostě musí. Navíc ten nárůst není zrovna lineární.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale ta doba na něm už vůbec ne.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Problém je že do určité fáze se to sice prodražovalo ale pokrok byl poměrně snadný a rychlý, dnes jsou technologie hodně daleko, přínosy už nejsou takové jako dříve, vše je pracnější a náročnější, narážíte pomalu na fyzikální limity a díky tomu ty ceny prostě rostou a rostou.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

"musel z prodeje zaplatit vývoj a náklady na optimalizace aktuálního výrobního procesu. Protože už za rok, nejpozději za dva tu byl nový"

Jestli tady implikujes ze vyrobce grafik musi svymi produkty zaplatit vyrobni proces, ses docela drsne mimo.

1) grafiky vyrabi uz velmi dlouho TSMC/GF, AMD/Nvidia nikdy nic nevyrabeli inhouse, pokud vim.

2) TSMC ma spoustu jinych zakazniku (jestli i GF nevim ale hadam ze ano)

1) + 2) -> AMD i Nvidia vzdy platili maximalne nejakou cast nakladu na vyvoj noveho vyrobniho procesu.

3) Ten proces pote co se na nem prestanou delat CPU/GPU, nezmizi z povrchu zemskeho. Delaji se na nem chipsety, mikrokontrolery a tuna dalsich veci.

4) Naklady na vyvoj procesu se mozna uz zaplatili. To nic nemeni na faktu ze samotna vyroba je podstatne drazsi. Kdyz stal 28nm wafer pri uvedeni 5000$ tak mozna ted stoji 3500$ ale za stovku nebude nikdy.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

To mi nemusíte říkat, to vím!! Jde mi o to že se TSMC nijak nemusel snažit tu výtěžnost pozvednout. Měli totiž prakticky monopol a ani NV ani AMD neměli ke komu zběhnout. Tak si TSMC mohl diktovat cenu jak chtěl s odůvodněním velké chybovosti a AMD + NV, potažmo zákazník to zacvakal. Zaplať pánbůh za Samsung, že začal konkurovat. Jinak jsme v té monopolní žumpě TSMC byly dosud.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Moje poslední GF byla 6800 (odemčená nataktovaná skoro na ultra). Je zajímavé jak mi Nvidia nemá už tolik generací co nabídnout. Přitom bych byl aktuálně ochoten zaplatit okamžitě early adopter cenu za mini-ITX kartu připravenou na budoucnost (AS/DX12,DP 1.3). Nejblíž je tomu Nano, Polaris 10 bude ještě blíž. Poslední krátká GF byla 970, jenže to byl nedodělek s tou svou sběrnicí, nová generace GF opět není krátká -> NV zase nic (pro mě)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Karty pripravene na buducnost" ? To sa ako kupuje? Kupis dnes a rozbalis povedzme za 3 roky a až potom hraš? Ziadna karta nie je pripravena na buducnost kazda za 3 roky vykonnostne degraduje.
Pri slovnom spojeni "pripraveny na buducnost" si vzdy spomeniem na Bulldozer FX procesory tie boli vraj do buducna... a dnes je ta buducnost tu a tie cipy su este viac k ničomu ako ked boli uvedene.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

FX nebyli uplne povedene procesory a to hlavne diky svemu malemu IPC. Tvrdit ale ze jsou na nic, za cenu za kterou se prodavaji je hloupost. Jsou scenare, kdy tyhle starsi procesory jsou za svoji cenu lepsi volba nez stejne drahy Intel.

+1
+53
-1
Je komentář přínosný?

Psal mi jeden , že ty FX jsou prý mnohem lepší na CAD jak I7... Nevím CAD moc nepoužívám jen v rámci 3D tisku. Krom toho mám FX8320 na 4,6 (všechny jádra) už 5 let a pořád stabilně. Nyní jsou postaveny cěnově proti I3 kdy I3 jsou i dražší jak 83XX či 8XXX a I3 opravdu není lepší procesor ani náhodou... I3 je tak dobrá na multimediální centra a do kanclů...
Jinak AMD doufalo v rychlý přechod na vícevláknové programy... Evidentně se tak nestalo a 1vláknový výkon je stále velmi podstatný.

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, před rokem až třema byl FX výhodnější do domácího mainstream desktopu vzhledem ke svému poměru cena/výkon i přes svou vyšší spotřebu, která je nám v klasickém desktopu celkem ukradená. Intel byl jen pro hiend a mini ITX, i když i na ITX se dala postavit levná herní AMD platforma taky, viz má recenze takového buildu na konkurenčním webu

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Spotreba v desktope nie je `celkom ukradnuta` nikomu, kto ma trocha chochmesu!

Ono to nie je len vyskou uctu za elektriku, ale aj nutnost mat patricne dimenzovane napajanie, mnozstvo odpadoveho tepla, ktore je treba uchladit a z toho vyplyvajuceho hluku atd atd...

Orientacia na milionvlaknovost a kaslanie na spotrebu su asi naj faily AMD za posledne desatrocie ---> aj programovaci laik jak ja vie, ze kopa veci paralelizovat ani akosi nejde a dnes sa vydava standardne aj FUNKCNE NEDOROBENY SW, t.j. je totalna naivita mysliet si, ze programatori budu vykonnostne optimalizovat o 106 kod!!!

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Smazat prosím, omylem dvoják

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

to jsou karty, které morálně vydrží alespoň 3 roky. Výkonnostní degradace (kupodivu) postihuje jen jednu značku, třeba AMD si absolutní výkon +/- udržuje, protože jejich GPU je navržen tzv. "poctivě".

+1
+52
-1
Je komentář přínosný?

Pokud používám dejme tomu 6 let starou grafiku a stále vyhovuje mým požadavkům, je z mého pohledu morálně zastaralá nebo ne? A co znamená to, že "... si absolutní výkon +/- udržuje"? To jako jiné grafiky v aplikacích, pro které jsou určeny, najednou samy od sebe ztratí výkon?

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

ad 6 let stará grafika: Samozřejmě že není.

ad absolutní výkon: tady jde o to, že výrobce sice drží podporu, ale leckdy najednou karta s novými drivery ztratí výkon, protože výrobce má novou produktovou řadu a do nových driverů přidal obecnou funkcionalitu, která na starším HW nefunguje optimálně.

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

V mnoha případech není důvod používat na starším HW nové ovladače, byť starší HW podporují.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Já vám nevím, v pracovním PC mám FX-8350 @ 4,5GHz se stock napětí od roku 2012 + SSD + 24G RAM a pracuje se mi na tom dobře, včetně virtuálních mašin a tak. V době kdy jsem to kupoval bych mohl od Intelu vzít maximálně uzamčenou i5, což by byl fakt "kauf"

Syntetické benchmarky v SuperPI mě netrápí a nic na tom nehraju, na to mám jiný stroj, takže na práci, virtualizaci + nějaké multithreadování je to super.

+1
+43
-1
Je komentář přínosný?

MACHINA myslel to za jak dlouho ty grafiky zastaraj a ono i při pohledu na 7970 lze říct, že AMD zastarává mnohem pomaleji jak Nvidia. Za 3 a více let neztratí tolik na výkonu. To samé já jsem místo 960tky volil 380X. Ze zkušeností vím, že prostě její výkon nebude tak rychle degradovat.

+1
+41
-1
Je komentář přínosný?

čau, jojo, mám R9 380 itx k tomu i7 Skylake. Raději jsem šel taky do GCN 1.2, která je mimochodem novější než třeba Hawai, těží jak z delta komprese, tak z AS. Výkon na moje současné 26" 1920x1200 je dostatečný. Na 2560x1600 přecházet nebudu, protože by to nebyl za ty peníze rozdíl, z kterého bych se posadil na prdel. To bude až 4K a úhlopříčka 40" Proto čekám jen na výměnu grafiky + monitoru, po upgradu chci aby mi grafika vydržela min. 3 roky, monitor cca 5-6 let, jako můj současný. Tím pádem chci při jednom aby to umělo (Gsync/adaptive sync) a nejlépe alespoň 75Hz. Z toho automaticky vypadává cokoliv od NV a to z těchto důvodů:
1. NV GPU 3 roky nevydrží, do 3 let bude DX12 masovka a NV se v těch prvních DX12 hrách a benchmarcích nechytá už dnes, co teprve za 3 roky. AMD nemá problém ani se starším HW.
2. Bůhví co bude s Gsyncem za 3 roky. Adaptive sync začal podporovat i Intel, očekávám že Gsync umře. Monitor budu mít na 5-6 let. K čemu mi bude za cca 5 let monitor s Gsyncem, když už tou dobou bude třeba mrtvý a nové grafiky (včetně NV) pojedou na adaptive syncu?
3. Polaris ani NV 1080 mě nezajímají protože na tolik fps ve 4K nedosáhnou.
Nicméně v 1920x1200 se s GCN 1.2 grafikou nemusím bát, že bych si v DX12 nezahrál, to bych se s GF960kou již bát musel. Všechny mé naděje vkládám tedy do Vegy. Od té mohu očekávat jak krátkou kartu (díky HBM), tak výkon, freesync a plnou podporu DX12. A druhý příklad: mám ještě 3 roky starý herní notebook s Pitcairn grafikou (HD8970M) a AMD APU(A10 Richland) a i na tomhle kousku budu benefitovat z DX12. Mantle hry podávaly až 2x více fps než DX11 (díky CPU limitaci), starswarm benchmark dokonce 300% (11fps v DX11, 33fps v Mantle!!! na extreme preset fullHD). Dnes je to stále použitelné na většinu her při 30fps, hry jako Civilization Beyond earth na tom díky mantlu jeli jako by tam byla i7ka, to samé půjde říct o DX12 hrách, mám tam 16GB RAM i SSD, ve fullHD to bude stále jako nouzovka na cesty použitelné. Kdybych v té době šel do kombinace i7+GF řady800, tak bych za notebook zaplatil 2x tolik a žádný boost díky DX12 bych nedostal. Nejen to i ten starý Pitcairn neboli GCN 1.0 je stále technologicky dále než GF řady 8/9. S AMD GPU jsem byl vždy technologicky spokojen. U NVidie se mi za posledních X let líbil pouze první ION, který nesl i chipset a na svou dobu akceleroval fullHD videa. Jeden takový nettop k televizi s Atomem 330 upgradovanými 4GB RAM, windows 10 a SSD mám doteď, prostě na filmy je to stále ok. Další IONy už byly srajdy, protože to byly jen zbytečné přídavné grafiky a to už byly na trhu první AMD APU, které IONům zasadili poslední hřebíček do rakve.
Proč bych si měl tedy kupovat cokoliv od Nvidie, když to do svého 7,5 litrového case ani nenarvu (17cm karty max) a když narvu, tak mi to nevydrží ani 2 roky a i kdyby vydrželo jakou mi to přinese přidanou hodnotu? Žádnou. Nechám si jak svůj ION1, tak Richland+Pitcairn notebook a v dohledné době jen přejdu u svého desktopu na 4K společně s Vega Nano grafikou. Jak jsem psal, je až neuvěřitelné, že mi Nvidia už tolik let nemá co nabídnout. Intel mi na Vánoce dokázal prodat 35W plnohodnotné i7 do mého ITX, čímž předběhl i ZEN, kde se low power plnohodnotné čipy v prvních vlnách neplánují, do té doby mě jeho performance CPU také neoslovali kvůli ceně. Nvidia? Ta ale absolutně nula nic

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

Hoj Ty máš taky atom s ionem? :-D Mám micro desku s atomem 330+ION a momentálně na tom mám v racku datové centrum. Case sem si sic musel vyrobit ale mám tam 4x 2TB HDD a dokonce k tomu mám i monitor připojený :-D
https://www.dropbox.com/sh/26w9riy56yfua8c/AACrr_FqA8NGjJQ0pX_4bbEPa?dl=0

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

ona ta omýlaná delta komprese není všelék, většinou funguje, ale jsou situace i hry kde to hapruje. Jasně že novější revize je lepší, ale za svou 290tku bych neměnil (koupená za 6,5 plus ještě roční záruka). Taky jsem o 380X uvažoval, ale když se vyskytla taková slušná koupě tak nebylo už o čem dlouze rozhodovat. Jediné co mi kalí radost je kvalita amd softu - poslední drivery strašně blbly při přehrávání videí v prohlížeči, až ty poslední to pořešily, ale stále to není úplně ono. Oni asi oba výrobci měly poslední měsíce slabší chvilky, jenže toto nasere víc než problémy ve 3D, protože ve hrách trávím max. pětinu času co jsem u pc. Pak si jeden myslí že je nějaký problém s hw a on jen zabugovaný soft...

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud nezměníš své potřeby, není ti co nabízet:) Připoj k tomu UHD+ monitor a rychle ti dojde, že ti Nvidia má co nabídnout. Obdobně s 21:9, nevím na kolik si s tímto poměrem poradí starší GPU, ale jak jednou zkusíš, ostatní tě se*re jak je to uzoučký:) Už jsi hrál na něčem, co má Adaptive-Sync? Opět v bledě modrém, zkusíš a už nechceš zpět, tedy result je...nové železo. Atd. Nové věci a impulzy za tebou nepřijdou samy za tebou a nezaklepou ti na rameno, musíš tomu jít naproti:)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Uvažoval jsem o acer XCR 341 3440x1440 (21:9) 34" + Fury Nano 75Hz a freesync. Dostatek výkonu i požadovaná synchronizace a více než 60Hz. Jenže pozor! Spousty her, včetně novějších jako Fallout4 mají s 21:9 problém! Není to chyba HW ale prakticky si to buď nezahraješ nebo je obraz deformovaný. Naopak s 3840x2160 si krásně zahraju i 5 a více let starou hru. Dalším problémem jsou UI prvky ve hrách (HUD atd). 95% her je neumí škálovat = čím jemnější rast, tím menší a nepoužitelnější HUD, minimapa atd. Proto plánuju minimum 40" 40K monitor! Tím mi odpadají oba problémy, rastr je jemný stejně jako u 2560x1600 27" monitoru, takže i hry které neumí HUD zvětšit budou mít ty prvky dostatečně čitelné. Já se snažím problémům předcházet a svoji strategii nehodlám měnit. Pokud je někdo masochista, nechť si 21:9 pořídí :-). Btw zkus si vedle sebe představit 21:9 nudli 30"-34" jak se teď prodává a 40" 4K monitor. Wow efekt bude větší z té 16:9 40" a navíc si ušetříš problémy. Navíc pokud umíš hledat, tak ten 40" monitor můžeš mít i za lepší cenu než tu nudli. Na ebay pořídíš třeba wasabi mango uhd400 40" 4K za 15 tisíc i s poštovným. Monitor má i freesync upgrade firmwaru! To umožnila jedině to, že je to otevřený standart, takže to může použít i levný korejec zcela legálně. Kdyby udělali gsync firmware, tak by měli od NV žalobu na krku

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Vím, jedu na 21:9 už půl roku:) Když je vývojář lempl, tak je holt lempl. Přitom na to často existují komunitní patche, věc o velikosti "1MB" a téma napraveno. Neskutečné. Tyto hry holt příp. hrát v 16:9, kdy okolo je černo nebo v okně. Např. u Blizzardu se to dá obejít borderless režimem. Ale jednu starší hru jsem pravda nepřemluvil k rozumné funkčnosti. Ale v ostatních případech je 21:9 úžasný formát. Je to takové nakouknutí do Eyefinity světa, ale značně jednodušeji, levněji a řekl bych v zásadě ne tak kompromisně. BTW. tebou zmiňovaný monitor jsem vrátil, pískala elektronika a dělaly to i další kusy, vada návrhu. S HUD jsem zatím na potíž nenarazil, pravdou je, že mi aktuálně hodně času bere právě Diablo.
Ad velikost, není cílem. už 34" bylo vlastně na nic, buď sedíš dál, ale moc si neužiješ detaily nebo blíže a jsi jak na tenise. Takže díky, 40" mě skutečně neláká, nevím k čemu bych to měl:) Nyní jedu 29" a na běžnou vzdálenost (stůl) mám perfektně pokryté zorné pole/detail.
Ad nudle, opět nesouhlas. Co přidává na vjemu je zorné pole, tedy vykreslení do stran. A 29" má výšku jako běžný 24" monitor, plus ale prostor do strany. Ještě se dá jakž takž považovat za ergonomické na výšku 27", pak už ne.
Osobně jsem velmi potěšen posunem HW v poslední době, zdálo se, že od SSD se nic nikam neposunuje, ale Adaptive-Sync a 21:9 jsou super nové technologie zlepšující dojem z hraní).
GSync FW udělat nemohou, je to spojené s přítomností specifického HW v monitoru.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

21:9 pro mě byl ještě větší skok než z 4:3 na 16:9... wide je prostě wide, 16:9 není wide :)

Zvolil jsem kvůli prostorové náročnosti třímonitorového setupu. Sice jsem se myšlenky stále nevzdal, ale na 21:9 se to dá přetrpět.

Nehraji příliš her, na jedniný problém jsem narazil že pokud hra obsahuje rendery, tak typicky v 16:9... ale tak s GTX1080 už renderům odzvonilo :)

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

1. Srovnávejme ceny v USD (nad konečnou cenou v čr se nikdo v amd ani nv nezamýšlí). Cena 4870 při vydání byla 300USD.
2. Radeon 4870 nebyl nejvýkonnější čip té doby. Výkonem soutěžil až s druhou linií karet nvidie (GTX260 - před vydáním 400USD). To znamená obrovský rozdíl v ceně - viz třeba nově ohlášená GTX1080 (600USD) vs GTX1070 (380USD). Za to nej se extra připlácí.... VŽDY
3. Přidejme trochu té inflace (10% od roku 2008) a zrazu nejsme od těch 380USD nijak daleko.

A potom je tu spousta drobností, které už byly řečeny v článku, ale i které nebyly (RV770 byl nejen z dnešního pohledu malý čip, přišel po konkurenci) .
Určitě měl dobrou cenu a při vydání podtrhl GTX260 o solidních 100USD, ale nedělejme si iluze, že se mohl prodávat 2x dráže (maximálně teoreticky o těch 100USD - při těch by ale asi těžko někoho ohromil vzhledem k pozdějšímu příchodu).

+1
+42
-1
Je komentář přínosný?

Davide, ve své úvaze máš zásadní chybu. Ty grafiky jsou vyráběny za dolary a dolar zaznamenal za těch cca 10 let inflaci okolo 20%, a to je zásadní (přispělo k tomu kvantitativní uvolňování FEDu a další faktory). Teprve k tomuto "zdražení" si musíš superponovat českou inflaci.

edit: teď když jsem to dopsal, tak jsem si všiml, že ptipi reagoval prakticky úplně stejně. :-)

+1
+43
-1
Je komentář přínosný?

Tak u podobných blogů se s nějakou tou ježkovinou počítat musí :)

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

ponechavat si VGA tak dlouho povazuju za financni zhyralost, maximalni zivotnost VGA u me je 2 roky, v teto dobe 2 let se da jeste prodat tak rozumne, ze me rocni porizovaci naklady na VGA prijdou na zhruba 1000-1500 korun (takovej operativni leasing :D) tedy me staci vpodstate co 2 roky prodat, prihodit 2-3 tisice a mit zase nejaky ten nizsi high-end treba v podobe GTX970, trosku horsi to ocekavam u Nano, ale tak ta byla spise srdcovkou abych si zase zkusil poskladat nejake to pidi PC s trosku lepsim hernim vykonem

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jo, take znam par lidi co stridaji grafiky po roce nebo maximalne po dvou a vzdy starou prodaji a upgrade je nestoji moc penez. Urcite je to rozumne, ale zdaleka ne kazdy to tak dela.
Za sebe muzu rict, ze ted budu upgradovat svou GeForce 570, kterou ale neprodam. Nic bych za ni uz nedostal a stejne nechci. Mam k ty karte nejakej citovej vztah, aby ne, vis jaka piplacka je sundat z karty referencni chladic a nalepit tam Accelero Xtreme Plus II? Tu praci s tim mi nikdo nezaplati. :-D

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

za GTX 570 dostanes vpohode 2000-2500, ja nevim, je lepsi nechat VGA skonat nekde v supliku s dobrym pocitem jak si na ni napiplal chladic, nebo ji nechat dal slouzit nekomu jinemu a jeste za to mit nejaky ten tisic na novou ?

a ne netusim jake to je davat na VGA chladic, ja si jen postavil nekolik skrini podle vlastniho nebo kamosova navrhu, udelal si vlasni bloky pro vodni okruh a nebo postavil elektrickej skutr, respektive prestavel bouranej skurt na elektropohon, takze netusim jak pracne je sundat a nasadit chladic na VGA, asi to bude drina i pro specialistu na skladani origami v lahvich?

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Je to docela jednoduché. Trochu problém je ho odpárat (ta svinská pasta z výroby má docela vysoké povrchové napětí). Nicméně pracovník na lince ve výrobě jim to nepochybně zvládne přidělat za 20 vteřin :)

Napastovat a přidělat to správně je trochu problém. Ve výrobě to řeší tak, že tam dají tunu pasty, a je šance že to nějak vodit bude a na paměti, regulátory a spínače plácnou plátek...
Doma to asi člověk nevydrží a zvrhne se to v piplačku :)

No, já bych taky prodával s vědomím, že miláček slouží, a že jsem někomu prodal věc v dobrém stavu, možná lepším než z výroby... a za odměnu si koupil něco namakaného.

Anyway,
jestli považujete za financni zhyralost neprodat to, pak i logicky ten chudák co to od Vás kupuje je finančně zhýralý.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Když už jsem u těch podivností. Víte prosím někdo, proč dedikovaná grafická karta (třeba GTX 970) potřebuje 400+ W zdroj a žere v zátěži jako blázen, když ta samá ale v mobilním segmentu a herním notebooku jde napájet 90W zdrojem včetně zbytku komponentů? Proč se nedělají výkonné dedikované grafiky, které žerou 50W, když to v notebooku udělat jde a výkonově to bohatě stačí?

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Protože mobilní varianta je jiný čip než GTX970 trochu, pokud máte na mysli 970M, má méně shaderů, nižší takty, pomalejší paměti + jsou to trochu i výběrové kusy co mají malou leakage, vlastně jediné co je spopuje je stejný výchozí a jinak ořezaný křemík + marketingové jméno.

Pokud by někdo tu mobilní variantu nacpal na PCI-E kartu, tak by si to nechal i pořádně zaplatit, protože tyhle mobilní karty bývají často dost dražší než desktopové varianty, protože nižší leakage/spotřeba a tak. Navíc by to asi byla malosériovka.

Nebo vás by oslovila desktopová karta postavená na mobilním čipu se jménem GTX970M, která by byla za cenu plnotučné GTX970, ale výkonnostně jako desktop GTX950? (teď možná plácám blbosti, z hlavy nevím jak si stojí GTX970M proti desktop kartám, kdyžtak to může někdo doplnit)

Navíc by to mohlo mást některé zákazníky.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

GTX970M oznacujes ze by mohla byt jako desktop GXT950. No reknu ti rovnou, to ty GTX970M dost fandis. :-) Ve skutecnosti bude vykonove pod GTX950, tipl bych si z hlavy 20procent pod, ale urcite se to da pres google dohledat.

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

GTX 970M ma mirne nizsi vykon nez dekstopova 960 a urcite vyssi vykon nez 950.
20% pod 950 je nesmysl.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Protože je to dražší a protože v notebooku je to nezbytnost (a často to nestačí, tak jak tvrdíte). V desktopu to nezbytnost není a člověk si neuvědomuje, že elektřina taky něco stojí. Nicméně normálně to člověk neprovozuje 24 h denně na těch Vašich 400 W. Takže těch dalších řekněme 50 % výkonu za těch dalších 300 W stojí.]

Samozřejmě, když budu hnidopich, tak i na desktopu to co říkáte jde. Ta integrovaná Intel grafika má tuším 15 W.

Mohly by se dělat výkonné dedikované grafiky, které žerou 50W, zvýšením počtu výpočetních jednotek a ne frekvencí. Ale stálo by to 2x tolik. Vlastně už by se nevešly na rozumnou velikost jednoho čipu, takže by to stálo 4x tolik.

Navíc je to dobré PR mít výkonnější kartu, takže většinou se taktuje na rozumné maximum, nehledě na spotřebu.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

když se ta desktop 970 zkrouhne na výkon 970M tak nebude žrát až tak moc víc jak ta M...

Mám OC 980, obvykle si vystačím s 100% TDP, přitaktuji ji ještě o dalších 10% a začnu narážet na bios limit 122%TDP... tzn 10% navíc mě stálo 22% energie a najednou karta žere 200W. Stejně to funguje obráceně. Když snížím frekvenci na cca 70% dosahuji něco kolem 50% TDP tedy něco jako 90W... Když to srovnám tak 50% výkonu navíc mě stálo 110% energie.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

gtx970 zere maximalne 180w, takze by ju uzivil aj slabsi zdroj, ale cpu a komponenty potrebuju svoje a prikon sa nabaluje

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Hodně podobně dopadly mobilní telefony před 8 lety stály vlajkové lodě 10 000 - 12 000 dnes s přehledem 20 0000.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Protože dolar byl 16 Kč a dnes je pro nás 24 Kč? Plus nějaká ta inflace, jako vždy...
+faby na novou technologii taky stojí čím dál víc, za menší přínos.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Podobne nízka cena bola cca. v roku 2010 (neviem presne), vtedy Sapphire vypredávala ATI 5830 a 5850. Mne sa podarilo kúpiť Ati 5830 za 84€. Ati 5850 bola tuším za 95€, ale tá sa nedala zohnať (nestihla sa ani ohriať na sklade).
Inak k tým cenám netreba zabúdať, že nemajú skoro žiadnu konkurenciu a tým ani tlak na ceny. Či monopol alebo duopol nikdy nevedie k dobrému.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Z meho pohledu, proste cena je trzni. Kazdy kdo prodava si muze nasadit cenu jakou chce a basta. Zalezi jaky zvoli trzni model. Kdyz se prodavaji baraky, tak staci prodat jeden barak za mesic a staci to. Kdyz se prodavaji rohliky, pocita se kazdy usetreny halir, protoze se jede na objem. (taky podle toho ten rohlik za korunu padest vypada).
Ja jsem dceri namontoval svoji GF650TI boost, protoze ji odesla stara GT8800 do kytek, a od te doby jedu na integrovane grafice. A protoze mi to na obcasne hrani Empire earth staci, a ani nemam na vice hrani cas, tak si novou grafiku koupim asi az v duchodu :)

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

No ale tady je jiný "problém". Trh se cenově roztáhl, resp. zespodu se tlačí větší "srač**" než dříve. Typicky je to vidět u laptopů, to co jsi dřív kupoval jako plnohodnotné notebooky si dnes kupuješ netbooky. Notebook je vyšší třída. Dříve byla vyšší třída notebook-DTR. Pak už byly fakticky jen subnotebooky. Dnes se ti tam ještě nacpaly ultrabooky, které se postupně také rozmělnili a ultrabook "dle prvotní specifikace" je cenově výše.
Obdobně je to i u GPU, tam kde byly řekněme 3 výkonnostní třídy a ty jsi tou druhou už pokrýval většinu potřeb je dnes našoupáno 5 výkonnostních tříd a tebou vyžadované pokrytí potřeb je posunuto výše než ve středu portfolia. Tedy dráze. Neber to doslova, jde o pointu.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

No nějak se mi to nezdá ... když jsem si kupoval GeForce 8800GTS 512 tak jsem se rozhodoval mezi ní a Ati HD4870, takže mi to celé nějak nepasuje do doby cca o rok pozdější s GTX9800. ..

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

8800 se tehdy doprodávaly, a 9800 byly právě vylepšené 8800, aby mohly konkurovat HD4800 řadě. Byla to opravdu zajímavá doba. Já si v té době (2008) koupil za pár korun 2850 Kč s DPH (mimochodem tehdy DPH 19 %) HD4830 s 1GB RAM a bez problémů jsem s ním vydržel až do minulého roku, kdy jsem na ní v pohodě pařil Far Cry 3 1920*1200 na slušných detailech. Teď ji používá brácha.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Preboha toto co je za blog a celkovo za uvaha? Aj liter mlieka stal kedysi 2 Kčs a vyplaty boli 2500 Kčs ... a preco dnes liter mlieka stoji 20 korun a nie 2 koruny? Preco dnes vyplaty nejsu 2500 korun?

Aj od indianov kupili osadnici poloostrov Manhattan za smiesnu hodnotu, dnes ma hodnotu stovky bilionov $ (bilion myslim 10^12).

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Nepochopil. 1) IT je vyloženě silně deflační prostředí, ne inflační, 2) AMD s HD 4800 opravdu nastřelila ceny hodně nízko a pro zákazníka výhodně, kdy nová generace byla výrazně výkonnější, ale zároveň výrazně levnější, než starší. Nebylo to o polovinu, jak by se dalo z článku vydedukovat, ale 20-30% ano.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Jo a Aljaška tehdy byla za babku taky! :D

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Jen pár poznámek na dokreslení. HD4870 vyšly v červenci 2008, od té doby průměrné platy stouply jen o cca 20%. Tehdy byl ovšem také USD na historickém minimu, cca 14,6 Kč, dnes je 23,7, tedy nárůst o 62% !!

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz jsme u tech cen, tak ted jsem kupoval vysavac jedny znamy a obycejnej vysavac pred par lety se dal sehnat i za tisicovku, dneska vykonove neco podobnyho minimalne 3.000Kc. Ale v pripade vysavacu je to krome CNB a kurzu proti dolaru i i nenasytne EU, ktera vysavace zregulovala. :-/

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Výkonově na základě W na štítku nebo na základě efektivity testu v "dTestu"?:) A to co EK zregulovala byly právě ty nenasytné vysavače, které svou mizernou konstrukci naháněly neefektivní spotřebou a případně marketingově nahoněnými výkony.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Acho jo. Ano, EU nesmyslně zlikvidovala levné vysavače, které horší a levnější konstrukci naháněly hrubou silou a spotřebou. No a co je na nich špatného? Ta spotřeba je v celkových číslech minimální. A pak samozřejmě zlikvidovala kvalitní ale ultra výkonné domácí vysavače. Takže se prodává defakto jen střední třída, ale zato dráž.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Znáš to o 100x nic i osla umořilo?:) Ano, stále čteme, žárovky bez dopadu na spotřebu, vysavače bez dopadu na spotřebu, energetické štítky buzerují, atd. atd.
O likvidaci levných vysavačů nic nevím, co tak koukám na Alzu, sáčkové začínají na 900,-. To byly před tím i levnější? Není to třeba pohybem kurzu koruny?
Koukám na nějaký kus za 1100,-, účinnost vysávání A, tak jako jiný za 3,5k, který má lepší filtraci. Nepřijde mi, že by se nějak zhroutil trh s vysavači.

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

No ona je naprosto mimo teze, že se má šetřit energie, určitě ne za každou cenu. A určitě ne tam, kde to jde velmi složitě, ušetřená energie je malá, ale stojí to strašné peníze. Tudy jde přesně EU. štříme promile celkové spotřeby u žárovek, vysavačů apod., ale prosazujeme větrníky a soláry, které jsou extrémně neefektivní jako zdroje, a kvůli jejich provozu se "vyhodí" miliˇonkrát více energie, než co ty "lepší" vysavače.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty na to nahlížíš jen z pohledu efektivity/náklady. S tímhle bychom měli za každým sídlištěm uhelnou elektrárnu, pěkně děkuju. Jenže cíl je jiný, obnovitelná energie, energie bez dopadu na okolí a zdraví, tlak na spotřebu energií, energetická nezávislost. V zásadě nejméně podstatná položka jsou právě ty peníze. K tomuto ale dospěje vyspělá společnost. Zdá se, že EU je.

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Pitomost, koukám z hlediska efiektivity/ekologie. A největší historicky ekologické zločiny - podpora FVE v mírném a civilizovaném pásmu, podpora biopaliv v civilizovaném pásmu.
Oboje zvyšeuje emise, plýtvání, a závislost na fosilních palivech. Obojí je jen tunel.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Aha.

A jak 100 W žárovky (které dělají to samé co 15 W LED) snižují emise, plýtvání, a závislost na fosilních palivech?

Na panelech na každé střeše jako nápadu taky není nic špatného. Problém byl u nás a ne v EU, že podnikavci začali stavět solární elektrárny na zelené louce.

Ideální by byli nějaké ty jaderné elektrárny. Nicméně v tomto Němce a Rakušany selhalo základní školství a nedá se nic dělat. Uhlí v objemu na Watthodinu je dokonce radioaktivnější. Nicméně, když jdete do Rakouska dozvíte se takové anekdoty, že Temelín jim způsobuje rakoviny a podobně.
U nás zase chudý ČEZ s desetimiliardovými zisky na to nemá.

Takže člověk musí být nakonec rád za každé omezení neefektivních vysavačů a podobné ptákoviny...
</rant>

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

100W žárovky nesnižují emnise, ale jejich spotřeba je tak marginální, že to není potřeba řešit zákazy. Ono, tam kde to mělo smysl, byly nahrazovány tržními silami. A hlavně zákazy, kdy LED ještě nebyly běžné, takže se všude cpaly jedovaté úsporky, kdy složitější výžroba nikdy nevyvážila o něco nižší spotřebu. Dnes, vývojem a trhem, i když žárovky mám rád, tak při rekonstrukci bytu bych určitě volil více LED, bez EU.

Panel na střeše není ekologický zločin, i když je stále v civilizaci neekonomický (něco jiného je např., chata, na samotě atd.). Ale problém byl a je v EU, jelikož nutí státy provozovat tzv. zelenou energii v takovém objemu zdrojů, které jinak nejde udělat, než větrnými, či FVE poli. Náš zákon Bursík opsal od Němců, pak vyl v parlamentu ještě jen o něco zhoršen. Ovšem celý byl napsán tak, aby to byl tunel, protože, kdyby to tunel nebyl, nikdo, kromě fandů, by do toho neinvestoval a my bychom nemohli ani náhodou splnit EU kvóty na "zelenou" energii.

S jaderkami naprostý souhlas. Momentálně nejlepší a nejekologičtější technologie získávání energie.

Ne, nemusí, dokonce nesmí být rád. Navíc nebyly zakázány neefektivní, ale výkonné vysavače. To sice zasáhlo i ty neefektivní, ale i efektivní výkonné. Takže neprůmyslové, ale výkonné efektivní vysavače již v EU neexistují. Je to podobné, jako je návrh zakázat vysokoodběrové varné konvice, kdy je vidět, že může zákazy navrhovat i člověk, který nezná ani základy fyziky.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si nesouhlasit téměř ve všem.

LED by pravděpodobně bez zákazu ani nebyly(vhodná technologie existuje už desetiletí).

Tržní síla by fungovala příznivě v přítomnosti uhlíkové daně.Tržní síla jde vždy cestou nejmenšího odporu (typicky setrvačnost a zisky nehledě na škodu společnosti)...

Zářivka není pro uživatele nijak zásadně jedovatá. Samozřejmě se musí recyklovat/likvidovat, jako ostatně by se mělo všechno...

Direktiva EU nikoho snad neospravedlňuje dělat tunely?! Krom toho 20 % do 2020 (včetně biomas apod.) není zase snad TAK nepřekonatelné(i kdyby se nepovedlo, tak rezervu v upřímné snaze tu vidím)... Mimochodem, myslím že oficiálně používají termín "obnovitelná enegie"

Byly zakázány DOMÁCÍ vysavače s určitým příkonem. Bohužel/naštěstí se mohou prodávat jako "průmyslové" či "hotelové" vysavače.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

A ja bych si taky dovolil nesouhlasit - LED technologie pred x lety byla nepouzitelna (vlastni zkusenost), byly by i bez zakazu, bohuzel se to neda dokazat ani vyvratit - to je podobne, jako kdyz urednici reguluji trh, a kdyz to nefunguje, tak reknou, ze a) bez te regulace by to bylo jeste horsi b) ze je potreba regulovat jeste vice.

Jsem zasadne proti zakazum od EU, pokud neco regulovat, tak maxilne formou vyssi dane, vse ostatni je kontraproduktivni... Muzu mit doma 100w zarovku a pouzivat ji 1xrocne po dobu 5 minut a muzu mit doma 50x LED 20W, ktere pobezi porad.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Stejně tak je špatně vyvratitelný opak. Je to čistě o zdravém rozumu, ujistit se co je pravděpodobnější.
Když si představím prostředí se zákazem a bez zákazu vedle sebe, je mi to s 90 % jistotou jasné.

Když je nikdo nekupuje(protože na to není zvyklý) nebo marže není dostatečná aby finančně(nikoli společensko-eticky) ospravedlnila vývoj, kdo by je vyráběl. To že jste měl v ruce kus, který Vás neoslnil, znamená pouze to, že nikdo jich nevyráběl tolik aby se Vám do ruky mohl dostat dobrý kus. Stejnětak, kdo by si je koupil za cenu, za kterou se na trh uváděly (klidně 1000 Kč).

To neznamená, že jsme nevěděli, jak vyrobit LED. To znamená jen, že je nikdo neměl důvod vyrábět jako produkt a zlepšovat v tom, co jde zlepšovat jen na lince pro miliony kusů.

Zásadně snad nejste, ale souhlas (vynutitelná) daň je nejlepší (pokud je politicky prosaditelná).

No, povězte mi, kde je pro Vás přesně ta hranice, kdy je příkaz/zákaz? Pro inspiraci nějaké činnosti: vražda, přimíchávání metanolu, obsah olova v potravinách, jízda bez řidičáku, dělání hluku v noci, pohazování odpadků, netřídění odpadu, kontaminace půdy na svém vlastním pozemku, vyvěšování reklamy viditelné z veřejného prostoru, povinné katalyzátory do aut.

KDE už zákaz a kde ne u veřejně škodlivých činností? A podle jaké exaktní míry to posuzujete?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Všiml jsem si zde několika příspěvků, kde uživatelé píší, jaké různé dedikované GK používají na "kancelářskou práci". No nevím...

Já žádnou dedikovanou GK s příkonem pračky nemám. Používám Intel HD Graphics 4600 choulící se v mém Intel Core i7-4770K procesoru a žádný problém nepociťuji ani při rozlišení 3440x1440. Snad jen občasné střihání FullHD videí v Premiéře by sneslo nějakou tu Cudu. Ale to je trochu jiné téma.

Může mi tedy někdo prosím osvětlit, o jaký že (pracovní!) požitek se připravuji? Není mi to moc jasné. Hry ale nehraji.
Děkuji.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Na toto bych také rád věděl odpověď, protože sám váhám nad smysluplností. Osobně se mi tedy dostalo zadostiučinění, kdy jsem před lety do kancl kompů tlačil dedikované GPU (také s jistou mírou váhání "k čemu"), ale měl jsem pocit, že to smysl dává. Zadostiučinění se dostalo po pár letech, kdy vznikl požadavek na více monitorové pracoviště, kdy byly mnou stavěné kompy plně ready a zcela bezproblémové:) Dnes toto už téma si není, u iGPU předpokládám plnou konektorovou výbavu. Nebo se historie opakuje např. nasazením 4K monitorů a danou revizí videovýstupů?:)

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Těch důvodů je několik:

- multimonitor
- nekrade se paměť z RAM, protože karta má vlastní a rychlejší paměť
- typicky kvalitnější ovladače, Intel vydává vcelku odpad
- akcelerace videa, OpenCL, flashe a dalších věcí bývá efektivnější přes GPU

Ale záleží co na tom chcete dělat.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

> multimonitor

Dneska i integrované grafiky zvládnou HDMI a DVI zároveň (ne jak před lety). U těch, co jsou zvlášť, to ale zároveň velká sláva není. Aspoň tři monitory (digitálně) umí Sapphire Flex, nějaká herní letadla a profi grafiky.

> typicky kvalitnější ovladače, Intel vydává vcelku odpad
> akcelerace videa

Minimálně na GNU/Linuxu to není moje zkušenost. Ovladače od Intelu měly zásadní problémy tak sedm let zpět. Teď s akcelerovaným desktopem žádné problémy nepozoruju, akorát nějaké novější hry nejsou vůbec podporovány.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Kolik boardů má Displayport výstupy? Na kolik Intel GPU připojíte víc jak 3 displeje? I obstarožní HD6670 z roku 2011 mi zvládne dodat tři monitory do QHD, přes DP, HDMI a DVI najednou.

Intel tohle umí až s tím Haswellem, Ivy Bridge umělo max tři monitory za předpokladu použití 2xDP + cokoliv jiného než DP a s omezením na 3xFullHD/60Hz.

Jinak pokud chete rozumné displeje, tak jedině DisplayPort, HDMI i DVI jsou prostě legacy porty.

Ad více monitorů, to je možné i klidně šest s Radeony už asi 5 let, problém je v tom, jak jsou výrobci konzervativní a místo aby na kartu dali třeba 6x miniDP + 1xHDMI, tak tam cpou Legacy bullshity :/

Ovladače Intelu jsou smutné hlavně ve Windows, v linuxu to tak nějak funguje, spíš je to taková Intel nepodpora celkově, pokud bych to měl rozepsat, tak:

Intel X3100 - Intel 965 chipset - 2007

- mizerný 3D výkon, 2D dobré tak na WindowsXP
- podpora DX10, kterou Intel sliboval nefunguje prakticky téměř vůbec
- velmi rychle zaříznutá podpora

Intel X4500 - Intel GM45/G45 a různé deriváty - 2008

- mizerný 3D výkon, 2D lepší
- h.264 akcelerace funguje jen u TOP chipsetů, ty s nižším taktem to nedávají
- mizerná OpenGL podpora, DX10 konečně funguje
- krátká životnost z hlediska novějších driverů nebo optimalizací

Intel HD Graphics - Arrandale - 2010

- mizerný 3D výkon
- akcelerace videa funguje
- mizerná podpora OpenGL, DX11 podpora neexistuje, rychle zaříznuta podpora pro novější OS, resp. nevydávaly se nějaké fixy nebo nové drivery

Intel GMA3650 - Atomy - 2011

- mizerný 3D i 2D výkon
- Intel se vykašlal na podporu Linuxu, ze začátku nebylo možné z toho dostat obraz
- jednalo se o bazmek od PowerVR, Intel obviňoval z ovladačů PowerVR
- akcelerace videa není plynulá
- OpenGL maximálně ve verzi 3.0 a se smutným výkonem

Intel HD3000 - Sandy Bridge - 2011

- 3D výkon skoro dohání low-end Radeon HD5470 z roku 2009 za předpokladu, že je aktivní dual-channel a je k tomu rozumné CPU, alespoň i5 a nethrottluje
- umí max dva displeje
- DX11 podpora pouze na papíře, v praxi to funguje tak nějak random
- OpenGL max ve verzi 3.0
- nekonzistentní výkon, kdy se zatěžuje CPU i GPU
- rychle zaříznuta podpora i optimalizace driverů ze strany Intelu

Intel HD4000 - Ivy Bridge - 2012

- 3D výkon o něco vyšší
- podpora až tří monitorů, za předpokladu, že dva jsou připojeny přes DP a třetí přes cokoliv jiného, omezení na max 1920x1080 a 60Hz, u notebooku lze docílit jedině dokovací stanicí
- rychle zaříznuta podpora i optimalizace driverů ze strany Intelu
- mizerná podpora při launchi, legendární video jak "funguje" 3D: https://www.youtube.com/watch?v=Dy4bELAYjKU DX11 jim totiž jaksi nefungovalo, ale předvýst se to muselo že?

A tak by se dalo pokračovat :)

Aktuálně mají zabugované ovladače pro W8.1/W10 pro grafiky Haswell a novější kdy komponenta řešící klávesové zkratky ihned po zapnutí spadne.

Když k tomu přidám throttlující mobilní Broadwelly, ojeby ve formě pasty mezi CPU a IHS a pálky za nová CPU a další prasení typu FIVR, co naštěstí dali pryč, tak mi fakt nepřijde, že by ten HW i SW byl "prémiový a kvalitní"

Na druhou stranu, mám ThinkPad W530 s nvidií Quadro K2000M a v linuxu díky nvidii funguje skvěle Optimus stejně jako ve Windows. Oh wait nefunguje vůbec, takže jedu na Intelu, jinak bych musel jak idiot v BIOSu explicitně vypnout Intel a přepnout na nv. Naštěstí na linuxu hry nehraju, protože penalizace výkonu a často i voser s rozběháním těch her.

Navíc se ty nvidia drivery po updatu distra mají tendenci rozbít, nefungují digitální výstupy a tak podobně.

Na desktopu s R9 390 linux nepoužívám a na hry je to celkem ideální.

Rozhodně jsem s AMD GPU neměl takové problémy jako s Intelem a některými mobilními nvidia GPU v noteboocích, často ale za nějaké zprasení může výrobce notebooku.

Kdo to dočetl až na konec získává poukázku na jeden nvidia optimus pod linuxem.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně, netuším, zda si pod „kancelářským využitím“ představujeme totéž.

Tohle teď píšu na desktopu se dvěma 20" monitory (4:3) připojenými přes DVI (redukce na HDMI) do nějakého intelu a o ovladačích ani nevím, tzn. fungují perfektně. Kdybych chtěl třetí (stejný) monitor, zapíchnu do toho Sapphire HD 6450 FleX (resp. dneska R5 230 FleX) – pasivně chlazený a opět s open-source ovladači, o kterých člověk neví IME.

Co jsem se tak letmo díval, u levnějších monitorů (které bych čekal u kancelářského použití ve většině případů) taky DP není zrovna samozřejmost.

Jasně, jestli je někdo inženýr (ne zrovna softwarový) nebo grafik, nejspíš je cílovkou pro jinou třídu produktů. Akorát že to je valná menšina, kterou nevím, zda měl OP na mysli…

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Obecně máte pravdu, zde je jedno ale, a to jsou Intel ovladače, které v některých případech dělaly velké, dnes tedy o něco menší problémy, např. SketchUp, nebo jak se ten program jmenuje. Bohužel Intel dělá kvalitní HW, ale SW ten HW je celkem zabit.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Intel má trable s drivery i u aktuálních grafik, jejich SW podpora je strašná, i ten HW bývá občas na zabití. U těch jejich grafik ještě víc.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Hele, co mas za problem s tou premierou? U techto programu uz davno plati, ze je HW uplne jedno, kde to bezi. Akorat, pokud nema cip nebo grafika HW akceleraci enkodingu, tak to trva pak delsi dobu zabalit, ale to je asi kazdemu jedno (muze pri tom delat neco jineho, treba editovat dalsi video:o). Takze by vadilo leda, kdyby editace sla nejak pomaleji nebo ses setkal i s tim?

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Špatně jsem se vyjádřil. Editace videa je samozřejmě v pohodě. Problém je encoding do HEVC apod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten software neumí použít víc jak jedno jádro?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, umí. Při kompresi mi na i7 4770K jede všech osm vláken na 95%+
Ovšem u FullHD videa to stejně "chvilku" trvá....

Na druhou stranu je třeba říci, že díky moderním kompům jsem zcela odvykl (dříve běžnému) čekání na odezvu. Když o tom tak přemýšlím, vždycky mě točily vteřinové odezvy (třeba u přepínání programů), ale už si ani nepamatuji, kdy mě to stihlo naposledy. Asi někdy v před-SSD éře :-)

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Pak se ale nabízí i otázka proč na "kancelářskou práci" potřebujete i7.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Proč? No protože se pořád najde trouba, co za grafickou kartu dá 20k, za telefon třeba 8k, za auto 500k atd atp. Dokud budou mět hlupi penize, budu mět kramaři rej, nic jiného bych za tím nehledal ... a kromě toho je to dobrej námět na flame, protože těch hlupych je pořád hodně :-D

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Proč trouba? Trouba jedině, kdyby na to neměl a musel si nějak drasticky půjčovat. Pokud si na to bez problémů vydělá, tak to trouba opravdu není.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Co si kdo vydělá nemá s tím, za co je ochoten své peníze vysloveně vyhodit, absolutně nic společného ...

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Co je to za nesmysl? Jak vyhodit? Pokud bych byl miliardář, tak si koupím Rollce za 20 miliónů a NEBUDOU TO VYHOZENÉ peníze.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ho budes pouzivat jen na jizdu do 500m vzdalene trafiky pro cigara a noviny, tak to vyhozene penize budou...ale tobe to (jako miliaradari) bude jedno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

kazda mince ma dve strany :) ten kdo kupuje lacine sunty je trouba a navic tim ovlivnuje cenu standardni nebo vyssi kvality coz je nevyhodne pro zakaznika...
ten kdo koupi neco predrazeneho coz se da aplikovat i na auto za 20 milionu .... v podstate jsou to vyhozene penize protoze za mnohem mensi castky lze ziskat vuz se stejnou uzitnou hodnotou a dosta casto i lepsim pohodlim ..ale tak kazdy ma nejaky konicek do ktereho investuje sve volne prostredky a rozhodne je to mensi zlo nez kdyz si lide kupuji lacine kramy jen aby usetrili ale v realu spise trati dle hesla nejsme tak bohati aby jsme si mohli kupovat lacine veci ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vysvětlil jste to naprosto brilantně. Co je tedy předražený nesmysl a vyhozené peníze už bychom jako měli. Teď ještě co je to laciný krám a co už je věc v dobrém poměru výkon/cena vztaženo k požadované a možné užitné hodnotě .... aby to tedy pochopil i majitel dopravniho prostředku za 20 mega, který jej ale z místa A do místa B (což je, světet div se, účel tohoto dopravního prostředku) dopraví úplně stejně, jako dvoustopé vozidlo dvacetkrát levnější .... užitná hodnota obou zmiňovaných DP je pochopitelně naprosto stejná ....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

laciny kram jsou vseobecne produkty nekvalitni / smrdute/ s omezenou zivotnosti i funkcnosti atd atd.

napr. "cinske" tenisky drive se prodavali za smesnou cenu pro zdravi nevhodne zivotnost smesna ze za cenu 3-4x paru jste mel kvalitni boty ktere tolik nenici nohy a zaroven vydrzi i nekolik let ... jenze co nastalo lide zacli zaslepene nakupovat toto lacine zbozi tim se vytvoril tlak na ostatni podnikatele a zbozi se dostalo i do prodejen kde by za normalnich okolnosti nemelo sanci a logicky nekolikanasobne stoupla cena za stejne nekvalitni obuc jste najednou vyplazli cenu jako drive za kvalitni obuv a v navaznosti doslo k navyseni ceny standardniho i luxusniho zbozi ....tenhle problem se tyka veskereho zbozi :) a diky takovemu jednani trpi i ostani lide kteri u toho premysleji a vedi ze nekvalitni zbozi se jim proste nevyplati kupovat hned z nekolika duvodu.....(bohuzel v dnesni dobe sehnat neco kvalitniho a zaroven s delsi zivotnosti za rozumnou cenu je skoro zazrak)

myslim ze uz to tu nekdo zminil ten tlak zespodu je naprosto trefne a presne vyjadreni problemu

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

No tak to samozřejmě souhlas. Kvalitní bota, která je z ortopedického hlediska vyhovující, pohodlná a ještě navíc esteticky přijatelná ... no problem. A ekvivalent předražené grafiky za naprosto vyhozené peníze je obuv tzv. módní, ve které zřejmě také někam dojdete, ale tu cenu platíte za něco úplně jiného co už s tím, co má VĚC bota plnit, nemá nic společného ... a přesně na to jsem narážel. A dokud tyhle tzv. "trendy" body, jejichž přidaná hodnota co do funkčnosti "věci bota" je naprosto nulová, ba dokonce kontraproduktivní, budou na trhu a najde se jen jediný vohnout, co si ji bůhví proč pořídí, tak se prostě za úplně nesmyslné peníze bude nabízet (a asi i prodávat). A dokud bude existovat trouba co ji koupí, tak tady prostě bude ... a tak je to se vším :-) Tvrdím pořád dokola jedno a totéž :-)

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

40 let se tu bolševici snažili lidi vychovávat k lepšímu tím, že na trhu bylo k dostání houno a ještě často pod pultem. Opravdu nechápu, proč má někdo pořád tendence řešit, co si kdo koupí a za kolik. Natož podle toho posuzovat jeho duševní zdraví.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Já nemám tendence to řešit, já jen, když se mě někdo zeptá, řeknu co si o tom myslím, to je všechno, jinak chválabohu za troubu co si libuje v nakupování nesmyslně předraženého zboží, jen víc takových :-D

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

A protože se to zde, na tomto foru, potažmo v této zemi miliardáři jen hemží, je diskuse o VYHOZENÝCH dvaceti milionech za věc které říkáme automobil vůbec ta nejrelevantnější ze všech :-D Buď se snažte alespoň rámcově pochopit prostý text, nebo na mě vůbec nereagujte, žijeme každý v úplně jiném vesmíru :-D

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

No ale to je přece normální tržní chování. Když se najdou lidi, kteří jsou za danou cenu ochotni kupovat, tak prodejci to za tu cenu budou prodávat. Nic víc, nic míň...

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Nic jiného jsem já nenapsal a tááák jsem dostal vynadáno, málem že jsem demagog :-D

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Pokud už nevíš, co jsi napsal, pak jseš to, co peče (kterýmžto termínem jsi označil ty, co si koupí něco, na co nemáš).

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

A teď ještě jednou a česky, vtipný už se být pokusil ... bezvýsledně :-D

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Bezvýsledný je tvůj poslední příspěvek, protože do správnosti mu něco chybí a ani ten smajlík to nezachrání.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Jo no, všiml jsem si :-D

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono otazka, co je pokrivene ..... v dobe, kdy se jeste najdou lidi, co kupuji detske android telefony za vice jak 10 litru, aby to vubec trochu jelo a vice jak 20, aby meli aspon trochu dobry telefon ..... tak mi 10 za kartu zas tak moc neprijde. Zvlaste s prihlednutim k faktu, ze minimalne 5 let moralne vydrzi, ale o telefonu s androidem za 10k plati, ze je moralne zastaraly uz kdyz spadl z linky .....
Tim chci naznacit jak se vyviji/vyvijel PC trh. Pred 15ti lety (nekdy zacatkem 2000) nebyl problem, ze behem jedineho roku se rychlost CPU zdvojnasobila a MELO smysl kupovat nove a nove CPU. To same GPU. Dneska? Dneska kdyz si koupim i7-6700k, tak mi vydrzi v klidu 5 i vice let ... to same grafika. Puvodne jsem mel spadeno na 960ku za 5500-6000 (4GB model), ale pokud 1070 bude stat 11, tak asi priplatim, kdyz ma byt rychlejsi nez v soucasnosti vlajkovy titan x:o) Navic ma nejnovejsi revize HDMI a DP, coz se muze sakra hodit. A jak rikam, cena je to samozrejme uchylna .... jo, je ... ale to dnes stoji blby cinsky telefon, co umi uplne hovno a vydrzi fungovat mozna rocni zaruku a to jeste mizerne. Takze je treba nepocitat jen s koncovou cenou, ale tim jaka je to investice do budoucna (za tuhle vetu bych si pred 15ti lety naliskal, protoze investovat do HW byla picovina). <b>Pred lety, kdyz stala dobra karta 5k (nebudu se bavit o ultra-vecech, kde hodnota samozrejme klesa exponencialne rychleji), tak za rok byla na trhu 2x rychlejsi a investice to byla na hovno (uz jenom proto, ze za rok jeji cena klesla na pulku, i niz). Dnes, kdyz stoji karta 10k, tak dvojnasobne rychla bude tak za 3-5 let a za rok ji jeste mozna za 7-8 v klidu prodate. Takze to vlastne drazsi neni, mozna dokonce levnejsi:o)</b>
Skoda, ze na heurece nejdou zobrazit historie cen produktu, ktere uz nejsou v prodeji:( Ale co jsem se dival na par grafik z posledni doby, tak si cenu drzi a ty uplne nejlevnejsi jako GT210 dokonce zdrazily:o)

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

proč si chceš pořizovat GF1070 , když za rohem je P10 ?

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Nejake ATI? Ja kupuju novy pocitac po asi 7mi letech ...... chci tam to nejlepsi, si to prece nezahnojim nejakym AMD ne?

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

jo, kup si nVidiu, která posledních 500Mb nepoužívá, neumí asynchrony...

Víš co, já si tu P10 koupím ať už bude mít výkon jakejkoliv, už jenom kvůli tomu abych srovnal potenciál nákupu nVidie vs AMD, jsem srdcař.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Koupis si HW na hovno, z principu:o) To mi pripadne jak ti lidi, kterym vadilo, ze se nvidia spletla v poctu ROP ..... ono je to sice zcela nezjistitelny udaj a nema s vykonem nic spolecneho, karty maji stejny vykon jako testovane, ale presto se nasli lidi, kterym to vadilo:o))))

A kde jsi prisel, ze nevyuziva jakychsi 500MB? Proc by tam jinak byly? To je ale pekna blbost ..... a jake asynchrony? Tak umi synchrony ne?:o) Neni to jedno? Vysledne zobrazeny obrazek na monitoru je stejny, karta v rychlosti nema konkurenci, je usporna, relativne levna .... nejake virtualni parametry a synchrony me nezajimaji:o)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Někdo má rád holky, někdo zase vdolky. Někdo utratí za víkend za létání jako amatérský pilot třeba 20 tisíc, parkrát do roka, někdo jiný si koupí brutálně předraženou grafiku na hraní prémiérových her - no a co ?

Fakt je, že korporáty poslední dobou nevědí, kde je míra. Stejně jako skuhrá mediální "průmysl" na piráty, ale zisky studií jsou stále vyšší, lístek do poloprázdného kina stojí 180. AMD | NVidia kručí, jak jsou časy zlé, ale svoje produkty si nechají řádně zacálovat, i když - hlavně v případě AMD - je kvalita ovladačů stále naprosto tragická. Včetně GPGPU a vývojových prostředí k tomu - že prý kdo chce, ať si koupí Teslu nebo Firepro nebo jak se to zrovna jmenuje. O předražených Intel procesorech, kde se v mainstreamu za posledních 5 let nikam nepohli, se mluví a píše pořád.

Přijde mi, že výrobci žijí na jiné planetě a nakonec na to doplatí, jako v mnoha jiných oborech. Za pár let to bude chrlit žluťák za hubičku, jako dnes aktivní síťové prvky nebo mobily, tablety a další elektroveteš.

Jo, Cisco L3 switch s IPbase routingem stál před pár lety v plné ceně - za kterou to samozřejmě nikdo nekupoval - čtvrt mega, dnes to samé dělá Dlink - včetně IOSu - za desítku a ještě k tomu v tom má detailní GUI pro pitomce, kteří neumí terminálové ovládání a IOS. Stejné je to v mnoha dalších oblastech.

Přijde mi, že trh je nasycen až přesycen a mnoho takových, kteří si tu fungl novou zázračnou grafiku za 20k koupí, je čím dál tím méně, ne protože by lidé měli nějak méně peněz, ale prostě už toho bylo všeho dost ...

Takových "pánů Ježků", kterým stačí 32GB SSD, protože nic více nepotřebují ... je stále více - a je to stále racionálnější postoj k věci.

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Skoro mi přijde jako nejlepší varianta si vyhradit 15k na kartu, objednat z eshopu a ve 14 denních cyklech vracet bez udání důvodu a koupit hned novou, potom má člověk vždy aktuální high-end a o peníze nikdy nepřijde :) Jediné by byl oser s tím vracením.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

To byste riskoval žalobu. Ten zákon není tak pitomý.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

A za těch 14 dní dohrát to zajímavé, co zrovna vyšlo a na co má cenu půjčovat si novou grafiku. No a protože nic světoborného nevychází, tak mi právě dobíhá tříletá záruka u GTX660, která mě tehdy vyšla jako nová pod 4k a vůbec mě to nevadí (4400 minus prodej kuponů na hry, co se k tomu dávaly a nehraju je). Dneska by asi nebyl problém ji prodat s 25% ztrátou. Za tři roky, to jde... ale když půjde pryč, tak spíš do rodiny, pokud bude GTX1070 za něco stát. Pokud ne, tak 960/970 za pár šlupek za bazáče :-) Jó taky jsem kdysi kupoval jetou 6800U za desítku, předtím R9500 128bit a 6800NU okolo 6k, nebo výhodně G3 Ti500 za osmičku, ale to bylo vždycky minimálně 2x rychlejší než předchozí karta a mělo to pro mě "smysl".

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

tech 14 dnu je urceno pouze na vyzkouseni zbozi. Eshop neni pujcovna.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Je to stejný, jako když si lidi půjčujou foťák na dovolenou a pak to vrátí, jsme češi .... no. Tak mě napadlo, by mohly obchody dávat slevu s tím, že se sám zřeknu té možnosti to do 14 dní vrátit. Třeba alzáč s tím má jen další náklady a stejně musí slevit, dát to jako vystavené/bazarové zboží a rovnou třeba 10 - 20 % dolů by bodlo (stejně jsou předražený), s tím, že to vracet nebudu.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

nicmene mi trosku unika kam Alza miri s nabidnou "Možnost vrátit zboží do 2 měsíců" Tady se takove pouziti primo nabizi a ?snad? to tak Alza i mysli. Navic tady ta sluzba uz i nejakou korunu stoji.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, zákazník se nemůže zřeknout práva na 14 dní, i kdyby za to měl dostat odměnu. Takovéto dohody lze jen dle obchodního zákoníku.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Jo taky jsem si říkal že koupím tu "rozbalenou" kartu. Jenže:
A) ta sleva není pro mne zajímavá
B) bůh ví co s tím dotyčný dělal a proč ji vrátil. Fakt si nemíním koupit kartu, která bude nějak skrytě poškozená a já ji potom půjdu vrátit a bude to na mě areklamaci mi neuznají.
závěrem: Tyhlencty aféry furt jen někoho obtěžují! Já bych všechny ty 14tidenní lhůty na vrácení zboží bez udání důvodu zakázal!"

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky si to vlastně zkusím a pak vrátím. Ale asi to má smysl dělat jen u velkých eshopů jako Alza, protože to vůbec neřeší.

Jako třeba nedávno. Měl jsem vadný zdroj, co mi pravděpodobně odpálil desku, ale to jsem ještě nevěděl, že to je zdrojem. Měl jsem za to, že deska odešla. Přešel jsem tedy na Skylake, deska, procesor, paměti. Bohužel se stalo, že už druhý den PC zase nešel nastartovat, deska nespínala. Koupil jsem nový zdroj, ale deska mrtvá. Tak jsem ji vrátil v rámci 14 dní jako nefunkční kus. Na reklamacích nehnuli ani brvou, na nic se neptali a vysolili prachy. Pro jistotu jsem vrátil i procesor a paměti, kdyby náhodou taky přišly k újmě. Taky bez problémů a to jsem na procesoru měl Noctuu, akorát jsme ho pořádně vyčistil od pasty. Řekl jsem, že jsem si to rozmyslel. Koupil jsem to celé znovu a už to jede bez problémů.

To mě právě přivedlo na myšlenku, že kdyby se s tím chtěl člověk srát, tak to tak může dělat pořád, kupovat a vracet. V Alze to nikdo řešil nebude...

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to bude nefunkční, tak to opravdu řešit nebude, pokud vrátíš desátou kartu/desku za 5 měsíců, tak si piš, že bude.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

jj a zaruka nula s tim ze kdo nejakou chce si ji zaplati extra.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Důvod je zcela jednoduchý: platnost Moorova zákona skončila, takže za vyšší výkon teď musíme víc zaplatit a to jak za kartu, tak za elektřinu. Výrobci bohužel ještě nepochopili, že budoucnost je jinde než v křemíkovém CMOS.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Ta věta platí pořád, akorát si lidé pletou její výklad. Jedná se o výpočetní výkon a ten opravdu stále roste. To že ty to nevnímáš, protože software už neždíme hardware do maxima, neznamená že ten zákon přestal platit.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl, že karty opravdu hodně zdražily a že to odstartovala nVidia svojí kartou 680 a následně 780. 680 nebyla karta nejvyšší třídy, spíše střední, jenže měla takový výkon, že překonávala vše. Tak u ní nVidia pořádně osolila cenu. 780ka byla skutečně highend, u které by ona cena nad 10tisíc odpovídala, jenže vzhledem 680ce to osolili pořádně. Tomu se přizpůsobila i AMD.

U dvojčipových karet bych chápal, že stojí kolem 15 tisíc, nejlepší jednočipové lehce nad deset. V současnosti je to dvojnásobek.

Domnívám se také, že u současných grafik nejde jen čistě o výkon, ale také o technologie, které podporují. Zejména s nástupem vyšších rozlišení, než je FullHD. Tedy konektivita, i plná podpora directx12, možná virtuální realita atd.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Tak nejak bych to videl taky. ATI se poucila, ze snizenim ceny dosahne tak akorat nizsiho zisku, a tak uz to nikdy neudelala. Je to vlastne takovej nepsanej kartel :-/

Ale jak to napravit? Ja proste chci mit high-end kartu, protoze mam slusnej monitor s vysokym rozlisenim a chci hrat hry v max rozliseni a detailech pri 60fps min. Ale opravdu nechci dat za grafiku 40-50K, nebo kolik ta dvoujadrova AMD bestie tedka ma stat. Kdyby to bylo nekde mezi 15-20 tak to jeste beru, ale tohle?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

velmi jednoduše, nehraj nejnovější tituly. Dělám to tak a nemůžu si to vynachválit. Koupím poslední modely co mají velmi nízkou cenu, a na nich si pustím hry, které mezitím než klesla cena toho hardwaru, někdo počeštil, mezitím vyšli všechny patche a prakticky hraju odladěnou, českou hru a k tomu se ještě přibalí datadisky.
Proto mi zabere hraní Fallout New Vegas roky a než to dohraju, bude následovat GTA4-5...mezitím bude 980Ti za pár šupů a můžu se pak pustit třeba do Fallouta 4, kterej tou dobou bude už česky, bude mít datadisky a opravy... atd. pořád dokola.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Jo a hlavně to bude do pěti eur na steamu k dispozici, nebo i v nějakém humblebundlu za mizivou částku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jo máš pravdu, onehda jsem kupoval Commandos Behind enemy lines za 125Kč to je zadarmo, lepší než hledat v zátoce pofidérních námořníků a pak ještě dohledávat poločeštinu...

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Vzpomínám si na tu dobu, já měl 8800GTS 320 a kámoš si koupil novou 4870 a jak mu na tom pěkně jelo crysis 1 to jsem si mohl nechat s 8800GTS jenom zdát, docela jsem tenkrát nechápal když přišla ATI s takovou cenovkou za 4870....

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Vysvětlení je prosté a nepotřebuješ k němu dva doktoráty. Novější technologie výroby bude vždy dražší, než ta předcházející. Ale hlavní důvod je ten, že i kdybys chtěl vyrobit jen jedno jediné GPU, potřebuješ k tomu továrnu za několik miliard US dolarů. Moje odpověď je stejná i např. na otázku proč jsou CPU Intel tak drahé, když je výrobní cena pár dolarů. ☺

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Clanek absolutne o nicem. Karty se prodavaj za 20000, protoze je najdou magori, co to koupej. Nic vic zatim hledat netreba. Karty s dostatecnym vykonem se prodavaji kolem 5000 porad.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ano v roce 2007 jsem měl oficiálně o tisícovku nižší výplatu a highend od ATI (HD3870) za bratru 3700Kč , kurz dolaru byl koruně příznivý , ČNB neintervenovala proti vlastním občanům a vůbec byly to krásné časy , kdy si člověk za svůj plat mohl dovolit i něco koupit ... Pak přišla západem dlouho dopředu oplakávaná krize a ..... pro českou kotlinu reálná stagnace na dalších deset let :( . Bohužel za 5000 kč dneska nelze zakoupit grafický mainstream , zato "už" za 8000K z legální distribuce rovnou celou novou konzoli :/
Takže ono to jde prodávat inovovaný HW v tisícových sériích , ale nějak není důvod jít s cenovkou dolů , když odpadlíci raděj fungují na všudypřítomných IGP od Intelu a nasycený trh spokojeně uživí oba GPU "rivaly" .

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Tehdejší top-high end NVIDIA TNT2 Ultra 32MB mě stála 7000 korun

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, já dával za tehdy horkou novinku GeForce 2MX asi 6000 Kč. Nelitoval jsem toho, i když to bylo víc, než jsem tehdy chtěl dát. Byla s pasivem, netopila, nežrala a vydržela dost dlouho. A hlavně jsem ji vyměnil po peripetiích s nefunkčními a ošizenými nounejm TNT2 Pro kartami (už spadly do mainstreamu, tak se toho ujali borci jako manli a kombinovali podtaktované čipy a pomalé paměti). Takový highend (GF2 GTS, Ultra) musel stát určitě víc. Pokud tedy TNT2U stála po uvedení jen 7k Kč, tak i tehdy prostě top grafiky mezigeneračně zdražovaly, jen pan Ježek o tom ještě nevěděl :)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Díky za tento článek. Vysvětlení, že HD4870 byla anomálie mi stačí.
- AMD nasadila cenu nízko a byl z toho zajímavý konkurenční boj... pro zákazníka prospěšný.
- Dnes takovýto boj nevidím a skoro mi přijde, že Nvidia i AMD si vesele vyrábí vedle sebe a nelezou si do zelí... to pro zákazníka není moc prospěšné.

HD4870 nezastaral jen výkonem ale i morálně.
- Nevydávají se pro něj ovladače, čili nebude ani hardwarová dekompese H.265.
- Jeden DVI výstup na monitor je dnes taky málo.
- Přehrávání 4K videa se seká. (Cože, obraz se seká?)

S hardwarem Core 2 Quad, 4GB RAM a HD4870 jsem vydržel 8 let. Pomalu ale cítím, že se blížíme ke zlomu kdy budeme skokově potřebovat řádově lepší železo. Indicie jsou tyto:
- 4K není lehké přehrát, bez HW akcelerace je to děs (přechod z MID a MOD na MP3; přechod z Windows 3.11 na 95, začátek přehrávání AVI, ...)
- Renderování her do 4K + nějaký antialiasing... bude makačka
- Rozhraní pro disky M.2, NVM Express 2500MB/s... oproti SATA 500MB/s.
- 64GB DDR4 podporuje spousta desek (dříve nový Windows se rovnal nové PC, dnes nás "zatím" softwarové firmy nenutí nakupovat - proto taky ty propady prodeje stolních PC)

Nových high-end technologií je celkem dost, zbývá jen vymyslet... "Co bude tak náročný aby to sotva stíhalo na dnešním nejlepším železe?"

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Pokud pominu hry, tak s nějakým slušným SATA SSD, ramkou rozšířenou na 8GB+ (to asi bude největší problém a spolkne to peněz... imho tady se vyplatí přejít na jinou platformu nebo levně sehnat LGA775 DDR3 desku a starší RAM) a modernější grafikou na to 4k video (GTX950 nebo časem nějaký ekvivalent od AMD, až vyjde), nebude na dalších pár let zase problém.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.