Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Quo Vadis, Apple iPhone SE?

heh "plesnivy androidi low end"

jakou to bude mit kapacitu baterie ?(i kdyz s tak malym displayem vydzi dle meho vic )

telo mohli udelat v dnesni dobe kldne mensi nebo tomu dat aspon IP68 za ty penize :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

baterie je nevyndavatelná Li-Po 1642 mAh... a také si říkám, že tělo je na takovou velikost displeje zbytečně velké

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Baterie bude podle všeho v pohodě.

Podle specifikace a po odečtení Androidu a úhlopříčky větších telefonů je to zruba ekvivalent 3000mAh baterie v Androidu.

Má citelně lepší výdrž než iPhone 6S Plus.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Rozlíšenie 1136x640 je zo strany Apple podľa mňa výsmech. Pri 4", ak správne počítam, to činí ~320ppi, pričom dnes je v mainstreame bežné 400ppi (FullHD@5.5"). A veru, ten rozdiel je tam cítiť :) Ja osobne som si tiež kúpil 5.5" telefón (Xiaomi Redmi Note 2) a oľutoval som. Telefón je super snáď po všetkých stránkach, pri cene 130€, za ktorú som ho z Číny objednal, mu nemám čo vytknúť, výborne sa používa, na display sa krásne díva, ale keď príde na to, že je to MOBILNÝ telefón, zlyháva na plnej čiare. Nosiť také veľké zariadenie so sebou teda nie je nič jednoduché, do väčšiny vačkov sa to nezmestí a tak podobne... Používanie jednou rukou je niekedy obtiažne, Xiaomi síce implementovalo softwarové zmenšenie displaya, ktoré som pred inštaláciou custom ROM používal pomerne často, ale to podľa mňa nie je riešenie. Môj budúci telefón bude práve niečo na spôsob 4.5". Predtým som mal Galaxy Young 2, čo mi prišlo až moc malé (3.5").

+1
-42
-1
Je komentář přínosný?

Přeskočil jsem z 3.5" na 4.8" a dávám za pravdu, že pro ovládání jednou rukou je to moc, naopak 3,5" je minimum. Chtělo by to tak těch 4.2"-4.5", ale hlavně s pořádným rozlišením. K čemu je mi větší telefon, když se mi tam vejde pár písmenek vedle sebe a při zmenšení to nejde číst, že?

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

moja skusenost hovori, ze to aky velky telefon sa da ovladat jednou rukou viac zavysi od gripu/uchopu ako od uhlopriecky. Vhodny kryt s drsnymi krajmi posunie max hranicu z 4.5 na 5.5"

+1
-45
-1
Je komentář přínosný?

Nebude to hlavne zalezet na velikosti ruky?

+1
+44
-1
Je komentář přínosný?

Nie len od velkosti ruky. Treba vyskusat. Mam Huawei P6 a ked ho vyberiem zo silikonu tak ho drzim inak a dosiahnem palcom menej ako ked je v silikone. V silikone ho drzim viac koncekmi prstov pritom nemam pocit, ze mi vypadne. U P8 to iste, aj ked ta velkost je mi uz na hrane pouzitelnosti. Preto nezalezi len na velkosti ruky ale aj na uchopeni a to sa meni aj podla hrubky a smyklavosti mobilu. A pol centimetra posunuty mobil v ruke je uz ergonomicky rozdiel.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

V ziadnom pripade, na to si dosiel ako? :D

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Rovnaky telefon, ale iny pocit :) Prechadzal som zo 4,3" S2 na redmi note 2 a mensi telefon si nekupim. Je pravda, ze hore palcom nedosiahnem, ale poriesil som to jednoducho. Vsetky aplikacie ktore pouzivam som narafal do dosahu prsta, horna lista sa "privolava" gestom takze neje problem. Sice uz mimo temu, ale telefon presiel ohnom skrz tohtomesacne cestovanie a nemozem si ho vynachvalit, jeden si myslel ,ze na samsung uz nic nema, ale cinaci ukazali, ze su nesmierne sikovni a tak je xiaomi moj novy kral.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu. Taky se pozastavuju nad těmi 320ppi. Na to se nedá koukat. Ty pixely mi vyložěně vypalují díru do sítnice. Rozlišení jak na ATARI ;-) OMG

+1
+38
-1
Je komentář přínosný?

:)

Taky to nevydržím. jednu setinu milimetru pitche navíc bych ještě snesl. Ale dvě už jsou moc. Nechápu jak se na to někdo může na tři centimetry dívat.

Od té doby co jsem si nechal přeoperovat oči, takže místo 0.8' rozliším 0.6', tak na 320ppi vysloveně trpím.

+1
+42
-1
Je komentář přínosný?

;)

Ja mam foun s ~270ppi, LCD monitor s ~95ppi, a nijak mi to netrha oci. To na ne vsichni cumi z pul centimetru nebo co ?

BTW vsadim boty ze, komentator vyse v zivote nevidel ATARI..

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam galaxy note 2 a HTC ONE M7 a rozdil v jemnosti textu, fontu a vsech prvku na webu je okamzite evidentni. Muzu rict za na M7 se na ten display kouka tak nejak prijemneji. Je to asi hodne subjektivni, ale dalsi mobil chci aspon 1080p.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme, ze je to poznat ;)

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Komentátor to samozřejmě myslel absolutně ironicky ;-)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

iPhone SE se ti nastesti vejde do kalhot, kam strcis tu dvou kilovou zrcadlovku, se radsi ani neptam.

+1
-41
-1
Je komentář přínosný?

je-li řeč o zrcadlovce, pak to v mém případě znamená v 99% případů flexaret IIa, který váží ~700g. v kapse jej ale nenosím, mám na něj slušivou brašňu. děkuji za optání.

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

Tak ma 700g, to je preci uplne jedno, pointa prispevku bylo poukazani na ten neustale se omilajici nesmysl o potrebe nosit telefon v kapsicce u kalhot, je to preci uplne stejne jako bys tam chtel narvat tu zrcadlovku a nikde jsem necetl nikoho, kdo by se pozastavoval nad tim, ze zrcadlovku nemuze nosit v kalhotach.
Mimochodem do kapsy u beznych kalhot (nemam na mysli elasticke dziny apod.) se SGS4 4,8" normalne vejde, takze opravdu netreba trvat na 4".

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

vaše pointa je prostě dementní, zkuste si to přiznat. jsou lidi, co telefon nosí v kapse.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Priznam se, ze do kapsy u kalhot bych mobil - jakykoliv - nedaval. Prislo by mi to moc rizikove, ze se nekde blbe opru/sednu ci neco takovyho a zlikviduju ho.
Mobil nosim zasadne v kapse kosile :-))

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ja odjakživa nosím mobil v kapse a vždy jsem ho rozbil tim, ze mi spadl na zem :-D mimochodem, jednou jsem ho mel v košilce v kapsičce a blbe jsem se předklonil a hapal mi primo displejem na kamínek, naštěstí to tehdy byla nokia 3310 nebo tak něco :-D

Je rozdíl nosit mobil vepředu a v zadu v kapse. A to ze budu neplodnej - aspoň se usetri na antikoncepci...

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Nosím mobil v přední kapse u kalhot asi 12 let a neplodnej nejsem, takže na to bych nespoléhal :-D

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

To bylo jen pro ty, kteří by napsali něco ve stylu, že nošení v přední kapse snižuje plodnost :-D

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

A tech lidi je samozrejmne vetsina. Samozrejmne kdyz u kalhot tak v predni kapse. Ja ho treba nosim vzdycky displayem otocenym smerem ke stehnu...

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Zrcadlovka se v kapse nenosi, zatimco telefon ano.

4" displej zaruci, ze se tam krome telefonu vejde i neco dalsiho a nehrozi poskozeni, kdyz si na to clovek sedne.

Holt to neni nic pro lidi co musi mit telefon velikosti tabletu a rozklepou se nervozitou pokazde, kdyz ho nemuzou kazdych 5 minut vytahnout z kapsy a zkontrolovat postu, facebook, twitter a dalsi sluzby bez kterych nemuzou existovat.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

„je to preci uplne stejne jako bys tam chtel narvat tu zrcadlovku a nikde jsem necetl nikoho, kdo by se pozastavoval nad tim, ze zrcadlovku nemuze nosit v kalhotach“

A typický notebook se nevejde do pouzdra na zrcadlovku a nosí se v batohu, typická televize se nevejde ani do batohu… Ale jak to souvisí s telefonem?

Neboli: Překvapivě existují lidi, kteří telefon používají v jiných situacích, než zrcadlovku, takže na přenosnost telefonu a zrcadlovky mají úplně jiné požadavky.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Jakožto majitel Apple iPhone 6 a Samsung Galaxy S7 musím pořád zůstat u tvrzení, že Android je prostě uplně v pohodě a kromě výbavy aplikacemi (kde android vítězí na celé čáře) nepozoruji zásadní rozdíly v použití telefonu jako pracovního nástroje - dokonce bych opět hájil ten android, kde si krom práce s sebou vezu i hromadu zábavy klidně i na dlouhé cestování bez přístupu k internetu.Nakonec i výdrž na baterii má android (nebo aspoň s7) mnohem lepší.
takže za mě: android (a nemůžete mě osočit že jsem na jedné straně, jelikož používám obě značky/platformy) :-D

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Temer vsechny aplikace pro Android jsou i na iOS, pravda je, ze na Androidu jsou mnohdy placene z reklam a na iOS je potreba je zaplatit uzivatelem, otazka je co je lepsi.
Osobne ale take za jedinou mnou pouzivatelnou platformu povazuju Android, duvodem je jak kvalita, tak mnozstvi aplikaci a hlavne volnost - moznost s tim telefonem delat opravdu co se mi zlibi treba i diky rootu. iPhone stale vnimam tak, ze abych vyuzil vsechny jeho vyhody, potazmo vyhody celeho ekosystemu Applu, chtelo by to i Maca a hlavne zit v Americe, protoze nektere navazane sluzby jsou u nas jen s omezenou dostupnosti nebo vubec.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Na Androidu jsou především placené z agregování, sbírání dat zákazníků a prodávání dat inzerentům. Nedávno byl průzkum první stovky aplikací v Google Play a App Store a na Androidu byl průměrně skoro dvojnásobek analytických nástrojů a dalších monetizačních parádiček. .

Na Androidu na tohle neexistuje kuratura, review proces na straně iOS největší šílenosti zastaví (občas jim ale něco uteče).

Jen že ta otevřenost má svoje slabé stránky. Na iOS jakžtakž ještě funguje model, kdy si něco koupím a je to moje což je mi bližší než to co provozuje Google.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Malware byl nalezen i v AppStore.

Řešení na Android existuje, root AdAway a Xprivacy.

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně. Malware samozřejmě byl (a nepochyně je) i v App Store a existují content blockery pro Android.

Ale to na tom nic nemění. Obě platformy mají svoje silné a slabé stránky a ochrana soukromí a obecně přístup provozovatele platformy a producentů sw pro Android k tomuhle problému je jednou ze slabých stránek Androidu.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Potom je to ale slabá stránka i u iOS a WP, zrovna MS má toho podvodného sw ve svým storu děsně moc.

Kdybys chtěl být více v "bezpečí" musel bys využívat telefon bez cloudu nebo šifrovat EncFS/boxcryptor. A asi ani nepoužívat internetové bankovnictví.

Stačí zadat do Google "Hope Solo icloud leak".

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Teď nějak nechápu proč do toho pleteš cloud a proč nepoužívat bankovnictví. Já jsem mluvil o stavu platforem, kde panují jiná paradigmata směrem k obvyklé monetizaci aplikací a přístupu ke kuratuře storu.

Nevím kolik podvodného SW má Microsoft ve storu, já měl za to že tam nemají vůbec nic. Možná jsou něktěří rádi i za ten podvodný sw :)

Hack celebrit si asi pamatujeme všichni kdo se bezpečností a vývojem zabýváme na to nemusím nic dávat do google. Možná bys měl rozvést co tím jako myslels a proč to zmiňuješ.

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

Můj 5.5" se vejde do kapsy v pohodě, ze začátku mi taky propadák veliký, teď mám pocit, že bych mohl klidně nosit i Lenovo Phab Plus.

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam padlo proto, protoze mam tluste prsty a na mensim mobilu nez 5 palcu, se mi spatne pise. (ovladani jednou rukou ani ve snu ). A pristi mobil bude 5.5 palcu, protoze i u toho petipalcoveho je to nic moc...

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

1. Ježku, 5s za výpredajové ceny bude tiež zaujímavá varianta
2. "Highend" Apple v 4" má za následok to, že do pol roka bude od <dopln lubovolny android manufacturer> alternatíva.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Co na to jít rači od lesa? Udělat tenké rámečky kolem dokola čelní strany a mít 90% plochy displej? Vlk se nažere a koza zůstane celá a malý telefon s velkým displejem je na světě. No, Apple na to nikdy nebyl přeborník 60,8% u SE displej je 39,2% nevyužitý plochy u fungl novýho telefonu? To je jeden velkej rámeček, jen se stačí podívat na fotky. Jsou výrobci co to umí mnohem líp a bez problémů se dostanou na 70%. Když to vezmu ve světě televizí, tak trend je naprosto jasnej a u telefonů to je ještě důležitější, páč televizi do kapsy nestrkáme... cože(:

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Co na to jít rači od lesa? Udělat tenké rámečky kolem dokola čelní strany a mít 90% plochy displej? Vlk se nažere a koza zůstane celá a malý telefon s velkým displejem je na světě. No, Apple na to nikdy nebyl přeborník 60,8% u SE displej je 39,2% nevyužitý plochy u fungl novýho telefonu? To je jeden velkej rámeček, jen se stačí podívat na fotky. Jsou výrobci co to umí mnohem líp a bez problémů se dostanou na 70%. Když to vezmu ve světě televizí, tak trend je naprosto jasnej a u telefonů to je ještě důležitější, páč televizi do kapsy nestrkáme... cože(:

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

No vidiš to, já zase konzervativní řešení hodnotím vysoce pozitivně. Kdo chce displej přesahující skoro na záda :-) musí holt hledat jinde. Tohle přesně má oslovit zákazníky, kterým vyhovovala původní podoba (4 - 5S), hranatější, symetrická, s většími rámečky, kdy se telefon dá solidně držet na mnoho způsobů, aniž by se člověk nechtěně dotýkal displeje, dá se to dát do pořádného ochranného furálu či zasunout do držáku (třeba v autě) aniž by se zakrývaly hrany displeje atd a dokonce to zřejmě bude pasovat do držáků po 5(S).

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Telefon co má malé rámečky se přeci drží stejně jako s velkýmy rámečky protože se jená o horní a spodní rámeček, který jsou dnes dohromady cca 3 CM nevyužitý plochy, tlačítko může být SW. 5 palec by proto nemusel vždy znamenat, že se telefon nevejde do kapsy, jak se tu řeší, ale může být velký displej na tělo tohodle IPhone. Vlastně i v podstatě "žádný" rámeček se drží dobře viz Samsung modely EDGE. Nevidím tedy jinou potíž než tu technologii dotáhnout k dokonalosti.

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Na dolním okraji je tlačítko s čtečkou otisků, to v displeji být nemůže a softvarové home tlačítko prosím ne e. Horní okraj bude hlavně kvůli symetrii. Nešlo mi ani tak o držení aktivní, při používání, jako spíše o jakoukoliv manipulaci s odemčeným telefonem, kdy se snadno dotýká něčeho čeho nechceme.

Každopádně zde byl úmysl, aby to bylo konzervativní, tak nechápu, proč tomu někteří vytýkají, že to není "trendy". Od toho mají v Apple jiné a především dražší modely.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Rámeček je u současné technologie výroby fused glass on glass nutnost. Změna technologie displeje by měla velké dopady na spoustu věcí. Navíc by tam muselo dojít ke změně ppi/rozlišení což by mělo dopad na software. Nic z toho nechtěli dělat u laciného modelu.

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

#nosimsvujtelefonvkapseajsemnatohrdy

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Osobne mi 5" telefon v rifloch nevadi

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Ježkovo voko, to s tou cenou je taky vtip? Když pomineme fakt, že Apple produkty jsou dejme tomu "vyšší střední třída" (rozuměj: jsou pro někoho drahé), jde o daleko nejlevnější iPhone v historii, a vzhledem ke kurzu USD, vyšší DPH a delší záruce je u nás téměř levnější než v USA.

Příklad - iPhone 3G (16GB) stál v roce 2008 u VF samostatně 14777. Všechny další už byly, myslím, za stejnou nebo vyšší cenu (mimo starších a 8GB modelů). I když vynecháme rok 2008 a 2015, inflace dodnes byla kumulativně cca 10%, tedy z dnešního pohledu by stál nějakých 16250. Za SE (16GB) chce jenom 12 990.

Takže relativně k ostatním Apple věcem je to sakra levné.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to není vtip. Jelikož ten telefon podporuje hodně slušné fotografie a 4k video, nemá moc smyslu se bavit o přiškrcené 16GB variantě. 64GB vyjde na 16190kč, což je sakra hodně za telefon. Ale i kdybychom se bavili o 16GB, tak relativní srovnání je nepodstatné, prostě je to stále drahá věc. Kdyby 16GB verze stále 9999Kč, tak možná tak přísný nebudu, ale takhle a bez možnosti levně rozšířit úložiště microSDXC kartičkou, je to drahý špás.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím až na seznam negativ na konci článku, kde přidávám 1 navíc: Touch ID 1. generace - tohle mě dost naštvalo :-(

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

kde si prisel na takovou blbost ? :-D

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Cena rozhodne u tých, ktorí premýšľajú hlavou. Suhlasím, 16GB verzia nemá zmysel a 64GB je už celkom pálka. Koncept sa mi páči, ale baterku s hodnotou cca 1600 to je už fakt žart. Ale Apple srdciarov a hlavne zenskeho pokolenia je vela.
Mne osobne vyhovuje Sony a ich rada compact rada. A ani oproti SE nie je o nič vačšia...
http://www.phonearena.com/phones/size#/phones/size/Sony-Xperia-Z5-Compac...

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

baterkama mit o 20% lepsi vydrz nez u iphonu 5S a ten mam do ted a na vydrz zi tedy nestezuju

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Kolem 1500 mAh je normální kapacita v této velikosti ajfounů. Zajišťuje to pohodlné celodenní využití a několikadenní sporadické využití zcela bez problémů.

Apple pro iP SE udává (copypaste z webu):
Talk time: Up to 14 hours on 3G
Internet use:
- Up to 12 hours on 3G,
- up to 13 hours on LTE,
- up to 13 hours on Wi‑Fi
Video playback: Up to 13 hours
Audio playback: Up to 50 hours
Standby time: Up to 10 days

16 GB verze se dá též používat naprosto bez problémů. Do 2,5 GB si vezme operační systém, kolem 5 GB slušná baterie aplikací (kolem 70), takže zbývá kolem 8,5 GB na data. Kolem 1 GB připadne na 220 fotografií a kolem 1 GB na 100 skladeb.

Kdo by chtěl více točit video, nebo tam mít rozsáhlé nezálohované fotogalerie, tak to opravdu ne e, ale na běžné využívání mobilu s příležitosným focením je to plnohodnotně využitelné. Uživatelé žádající větší úložiště se holt musí ohlédnout po 64 GB verzi nebo na jiné platformě, pokud fakt chtěli paměťovku.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.