Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Řadit linuxové distribuce podle popularity je zhůvěřilost

"Nevznikl aby něco zajímavého sdělil"? A který z článků posledních let na Mrtvě.cz ano? :-D

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Technická - proč nejde článek, který je označený jako blog, rozkliknout přes obrázek, jako ostatní články?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

řekl bych, že Windows Phone se v mobilním světě nenosí, ne protože je tu nějakej Apple, ale protože lidi vidí, jak Microsoft przní PC (s každou další verzi Windows normální smrtelníci nadávají jak blbě se to ovládá) a nechtějí, aby něco podobného museli v budoucnu řešit i na mobilech.

Samozřejmě Micro$hit si nedovolí vymýšlet hovadiny, když mají tak 2% z trhu, ale kdyby se někdy dostali do dominantní pozice (jakou mají na desktopu), tak by byla jenom otázka času, než by nám začali cpát obdobu "Modern UI" pro mobily :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že je to přesně naopak. Microsoft vyvinul Modern UI pro dotyková zařízení (mobily, tablety), kam se klasické rozhraní vyvinuté pro myš a klávesnici nehodí. Celý průšvih je v tom, že se to samé dotykové rozhraní snaží násilím protlačit i na desktop ovládaný myší a dělá všechno proto, aby si uživatel nemohl zvolit co se mu hodí. Takže takový "UI nazism".

Windows Phone jsem nikdy nedržel v ruce, ale neslyšel jsem od těch pár uživatelů výraznou kritiku na jejich UI.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, ovládání WP/W10M většina lidí chválí - až na tu ošklivost, samozřejmě.
Například, dlouho nešlo mít na hlavním obrazovce podkladový obrázek ... to bylo prezentováno jako úžasná převratná fíčura W10M. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem to špatně napsal, ale tvrdím totéž co ty. Metroidní WP jsem sice v životě viděl jen asi u 2 lidí, ale oba se tvářili s telefonem spokojeně a docela se i chlubili jak pěkně funguje.

Ošklivost Modern UI jsem radši ani nechtěl nakousnout. Ručička na mém "hnusometru" jde kompletně za roh už ve vzdálenosti několika metrů od obrazovky...
Při mém prvním kontaktu s laptopem s Windows 8 jsem měl pocit, že se tam zhroutil grafický driver a přišel o schopnost kreslit čáry, rámečky, barvy a stíny. Všechno byly hnusné šedivé obdélníky nerozeznatelné od sebe. Nešlo říct kde jedno okno končilo a druhé začínalo, natož které z nich je vlastně aktivní. Brr. :(
EGA grafika měla před 25 lety stejně málo barev (16 z pevné palety 64 odstínů), ale nejen, že to nevadilo, ale většinou byly i použity rozumně. MS asi zaměstnává slepce v oddělení UI designu.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

no právě, o to jde. Teď když má M$ minoritní podíl 2%, tak dělá slušný mobilní systém (až na pár drobností).
Problém je v tom,že většina lidí má M$ plné zuby a nechcou ho mít v mobilní sféře.
Kdo by taky chtěl prosazovat firmu, která v momentě kdy dosáhne dominantního postavení, tak začne lidem vnucovat totální blbosti a nevýhodné systémy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A já tvrdím, že jsou to haterské kecy, a o opravdovém myšlení obyčejných uživatelů víte všichni prd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kupovať si Android len preto, lebo nemám na iPhone a nemám rád Microsoft je trochu pritiahnuté za vlasy.
Mal som možnosť nejaký čas používať všetky systémy a musím povedať že Windows Phone bol zatiaľ najspoľahlivejší zo všetkých (preto ho aj už cca 3 roky používam, pri androide som vydržal rok, ios polroka).

Skôr je to o tom že poniektorý chcú od telefónu zbytočnosti, ktoré vie ponúknuť len Android a tak to je jediná alternatíva. Navyše ako je známe veľa ľudí si aplikácie, hry a multimediálny obsah nerado kupuje a preto kúpia Android, lebo tam sa dá upirátiť nimi požadovaná platená aplikácia.

Ja sám ale nie som až tak zaujatý, svedčí o tom to že som nedávno svojej sestre namiesto vydarenej Lumie640 vybral ZenPhone2 (2jadro, 2GB RAM). Nebolo to preto že by som bol presvedčený že je lepší, ale preto že viem že ona chce od telefónu veci ktoré WP nemá (posielanie cez BT, poriadny File explorer, widgety).

Takže vo všeobecnosti platí, že človek si kúpi to čo chce, a je mu viacmenej jedno čo tam bude za systém, hlavne nech má tie 2-3 "dôležité" funkcie, ktoré vyžaduje.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tady sa vámi, vážený autore, nesouhlasím.
Řazení distribucí podle popularity samozřejmě neříká mnoho o jejich kvalitě. Ale i tak mi připadá že jde o naprosto legitimní způsob, jak posoudit úspěšnost něčeho.
Jistě, když vás zajímají libovolné konkrétní parametry, vyzrálost či pracovní použitelnost, nejde žebříček popularity použít. Ale to je přece v pořádku. Když budu dělat žebříček nejčervenějších odrůd jablek, tak přece taky nebudu vyčítat, že neříká nic o tom, jakou ty jabka mají chuť.
A nějaký ten vztah mezi uživatelskou přívětivostí, kvalitou, použitelností a popularitou přece jen taky existuje.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Odpovím za autora: "Je to blog."

A dodám, že víkendový:-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dodám, že "blog" na tomhle webu znamená , že je možné psát kraviny, zařadit to mezi normální články a pak se bránit, že je to vlastně blog a autor není vlastně redaktor, ale blogger, takže může psát úplný blbosti.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Váš příspěvek zase znamená, že nejste schopen rozlišovat formy. Ano i v tištěných novinách se vyskytují různé formy článků, ne jen suché zpravodajství. Kdysi se to učilo i ve škole, aby to člověk pochopil a poznal co je co.

Tedy píše-li redaktor za redakci, píše se většinou v množném čísle (my redakce) i když to píše jeden člověk a článek by měl být názorově slučitelný s celou redakcí a s šéfredaktorem. Blog je naopak zcela subjektivní osobní vyjádření, dosti se to může podobat fejetonu v tisku, který je také subjektivní a nemusí být zcela v souladu s obrazem redakce. Může to být i Sloupek, Causerie atp, to vše do publicistiky patří stašně dlouho.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Ano i v tištěných novinách se vyskytují různé formy článků, ne jen suché zpravodajství."

Ale snad se (zatím?) běžně nevyskytují na titulní straně :-)
Problém bude mimo jiné v tom, že některé blogy se zde míchají mezi zpravodajství.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No to ne, ale to už je problém organizace webu, že má "jen" titulní stranu odkud se rozklikává přímo do článků. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Distrowatch moc nesleduji, ale občas mrknu, co se v oblasti jisté popularity distribucí děje. Pracuji v Archu a Manjaru, testuji pár move drobečků a jsem plně spokojen.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu toto řazení o ničem nevypovídá? Podle mě, jakákoliv propagace a pomoc při výběru se třeba nováčkům docela hodí. Docela chápu, že si zvědavý člověk, který se chce dozvědět, co to vlastně ten Linux je, hned nenainstaluje mini.ISO Debianu, ale naopak spíš napoprvé sáhne po barevném UBUNTU nebo MINTu, který prostě v 99% případech funguje na první dobrou. No a později třeba přejde na jiné distro. Všichni křičí, že má Linux malé procento zastoupení, ale už se nikdo nesnaží propagovat ho mezi širším spektrem "obyčejných" uživatelů. Ano, web na který se odkazujete tyhle praktiky skutečně dělá s největší pravděpodobností proto, že potřebuje znovu načíst reklamy (a že jich tam mají jako ...). Na druhou stranu má tento web jasnou cílovku, a tento konkrétní autor to tam podle mě táhne.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že nám systém nějak přeházel jména, to o mintu a ubuntu jsem já nepsal.
O nic nejde, jen se divím. Poněkud s tím taky nesouhlasím, ta debianová podstata tam sice je, ale docela daleko :-).
Karel

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Debian je v v rollon Mintu, ale jeho vývoj je až na posledním místě a trpí nepříliš řešenými problémy

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Toto tvrzení je víc než půl roku starý fakt, nyní už je to trochu jinak: http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_Mint#Linux_Mint_Debian_Edition

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To hodne velky zjednodusseni.
Ubuntu drive bylo zalozeny na Debianu, ale uz mnoho let pouziva vlastni repozitare nekompatibilni s Debianem.
Mint je zalozenej na Ubuntu, ale zaroven ma i vetev, ktera je zalozena na Debianu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne WP (W10 Mobile) protože:
1. Je to minoritní platforma (aktuálně 1.7%), tudíž dodavateli řešení je obsluhovaná jako poslední nebo vůbec, včetně M$ samotného (Office).
2. Vývojově nestabilní, s předešlými velmi špatnými zkušenostmi.
3. Obava z dalšího vývoje - zda to M$ nakonec nezařízne jako tolik věcí předtím.
4. Je to ošklivé a lidé berou jako pohanu, nafasovat v práci něco takového
5. M$ všemi změnami GUI, agresivitou atd. naštval uživatele
6. Nic zajímavého to technologicky nepřináší, proti konkurenci
7. Je na výběr málo modelů telefonů.

Při uvedení WP přešel několika polofunkčními verzemi, upgrady nefungovaly na téměř nové telefony, ačkoliv to zákazníci očekávali, museli kupovat nové. Když to chtěli připojit do korporátního systému, ukázalo se, že tam vubec není nezbytná IPsec VPNka. Misto toho M$ nabízel PTPTP - kindergarden cryptography. Systém šifrovat neuměl, jen od třetích stran (které nebyly z byrokratických důvodů včas certifikované), když konečně ano, trvalo dlouhou dobu, než na to např. Cisco vydalo AnyConnect klient. Tudíž to pracovně bylo zcela nepoužitelné. To už sice "dávno není pravda", ale pozdě.

To většinu "early adopters" tak namíchlo, ba nasralo, že to získalo silně negativní obraz a do hlavní oblasti, kam chtěl Microsoft expandovat - korporátní řešení - je to prakticky neprodejné. Updatovaná prodejní strategie Miscosoftu se paroduje jako "capitulation", jsou to telefony zadarmo přes operátory a rozvojové země třetího světa.

Je klidně možné, že po těch letech je to koncepčně nejlépe navržený mobilní systém - až na to příšerné ošklivé GUI - ale to je pozdě. WebOS, Maemo, MeeGo, brzy Tizen, FirefoxOS, mobilní Ubuntu, ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A vidis, je to presne naopak - velke firmy hromadne prechazeji z Androidu na Windows Phone, presne z toho duvodu, ze vse je nativne dostupne a neni treba doinstalovavat a platit aplikace tretich stran.

Ono se opravdu spatne vysvetluje ze nejnovejsi telefon jiste korejske firmy se najednou z niceho nic restartoval, pricemz sifrovaci aplikace treti strany usoudila ze byla porusena bezpecnost a smazala vsechna data. Zvlast kdyz se to opakuje.

Pokud to lidi berou jako pohanu tak nechapu proc se porad chodi ptat kdy konecne na ne dojde rada muzou vratit ten zasekany Android a dostanou misto nej Lumiii...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nojo Petře, vy ale můžete mít pravdu oba :-). Něco jiného je pragmatismus velkých firem a něco jiného jsou preference bfú a menších organizací.
Jestli ty velké frmy opravdu preferují wp nevím, ale smysl mi to určitě dává.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S tím se nedá prostě nic dělat, W10M je v čudu, je jen otázka času než to skrečnou. Protože pro 1.7% trhu celou tu káru neutáhne ani Microsoft. Nevyplatí se ke každé aplikaci dělat verzi pro W10M pro tak malý trh - snad kdyby se jim povedlo převzít všechny korporáty a státní administrativy, jenže to se nepovedlo a už nepovede. Je hotovo, bohužel - protože další konkurence by se hodila. Akcionáři jim nedovolí házet miliardy do kanálu věčně. Takže se obávám, že - podobně jako třeba Palm s WebOSem - paradoxně skončí v momentě, kdy to technicky konečně dali dohromady a krásně to funguje. Podle všeho Microsoft nechává dobíhat kontrakty a jakmile bude správný čas, chcípne to.

Andoid má problémy, jistě. Ale vyhrál, je to nejlepší mobilní systém - v součtu všech pro a proti. Je všude a na všem, je na to nejvíce aplikací, nejvíce vývojářů, nejvíce všeho. Začal požírat okolí - je otázka času, než polkne Blackberry úplně. A další malé.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Které velké firmy hromadně přecházejí na WP? Jde mi o to které firmě se zbláznilo oddělení IT:)
Co jsem viděl služební phone a tablety,drtivá většina běžela na Androidu a občas ale opravdu občas na iOS + někdo měl Blackberry a nějaký pomatenec WP:)
WP potažmo WM je tězce v pr.....Tento rok se rozhodne a pokuď se nestane zázrak ( a jako že nestane) bude rok 2016 asi poslední rok kdy MS těžce dotuje telefony a nějaké vůbec vydává.I sám MS.přiznává že 1.7% na trhu je neudržitelné.Kdo bude psát na toto procento aplikace,kdo bude dělat příslušenství když se telefony neprodávají a vlajková loď za nehorázný peníz je rozvrzaná plastová hračka u které se pouze čeká kdy se MS.opraví mraky chyb...
Možná je na čase jsi přiznat že mobilní windows je skoro mrtvá platforma plácající se
na okraji(ne)zájmu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych se měl vsadit, v 2017 to zaříznou, možná už závěrem 2016. Jako v každé korporaci, až si vyplatí odměny a odstupné, aby nakonec nikdo za nic nemohl. Až se všichni viníci odklidí do bezpečí. V momentě, kdy je development podpora Androidu ve VisualStudiu, je rozhodnuto, i když to ještě neříkají na plnou hubu a navenek je všechno v ažůru.

Fakta je směšné označovat za hating, stačí se podívat na web k Lumiím na mraky neopravených chyb, různé ROMky a neustálé záplaty. Jestli je v Androidu při stovkách výrobců a přispěvatelů bordel - jako že je - jak potom nazvat stav s W10M, to je bordel turbo a vystačí si M$ sám.

Také by mě zajímaly ty velké firmy, jedoucí šťastně na WP8/W10M. Abych se jim obloukem vyhnul, protože je to neklamná známka, že vedení zešílelo a/nebo je firma před krachem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro info. Podíl iPhone v enterprise (měřene počtem aktivací) je přes 70% a ještě víc tabletech. Android má pod 20% a WP něco pod 8%.

Marketshare Androidu táhnou zejména spotřebitelé a laciné telefony.

Ano u Windows Phone se dá mluvit o určítém momentum. A to směrem dolů ve všech kategoriích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj. Tak to prostě je.

Osobně mě mrzí hlavně úpadek Blackberry, protože ten jejich bezpečný systém opřený o BES nikdo jiný nemá.
Respektivě se to musí dělat aplikacemi třetích stran, například CA nebo Citrix mají takové.

Kvalita/nekvalita W10M s tím nyní už nemá moc společného - to je stejné jako kdysi s WebOSem, to byl bezkonkurenčně nejvyspělejší mobilní systém té doby a kde je teď - v televizi nebo tousteru nebo kde všude.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Velké firmy nejsou měřítkem správných rohodnutí. Tam platí poněkud odlišná pravidla než ve zbytku podnikatelského světa a je tam zvýšená intoxikace penězi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Android je popularni proto, ze je nejlepsi. Pritom nejlepsi neznamena jen kvalitu samotneho OS, ikdyz i v tomto nad Windows Phone vynika, ale i treba poctem dostupnych aplikaci, moznostmi customizace nebo v pripade Applu cenou a moznosti vyberu nejruznejsiho hardwaru.

Popularita linuxovych distribuci je rovnez zajimavy parametr ke sledovani, rika totiz, zda distribuci znaji i BFU a muze tak pomyslet na treba i malilinkatou konkurenci Windows. Jinymi slovy nejpopularnejsi distribuci je Ubuntu, protoze to slovo zna velke mnozstvi BFU. Vyslovite-li pred takovym clovekem OpenBSD nebo snad dokonce Slackware, muze BFU dojit nazoru, ze se jedna o jemu neznama sprosta slova, takze logicky nemohou byt popularni. Malinko slozitejsi je to s Mintem, ktery je v podstate take Ubuntu a bezny uzivatel to uplne nedokaze rozlisit. Naopak na web Mintu mohou zavitat i uzivatele Ubuntu a i obracene, takze vyclenovat ho z rodiny Ubuntu asi neni uplne nejidealnejsi, na druhou stranu vylozene do ni nepatri, je to spis takovy bratranec.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Android je populární proto, že je dostupný na HW za $90+ a je na světě spolu s iOS nejdéle. Přístroje v této cenové hladině tvoří absolutní majoritu Android světa. Když příjde BFU do obchodu pro nový telefon a prodavač mu podá telefon s WP (W10M), okamžitě ho odloží, protože vlastně ani nechápe na co to kouká, jediné co ví jistě je, že se mu to nelíbí. Android zná, minimálně z doslechu a nemá důvod vstoupit do neznámého světa Windows, který navíc vypadá jako z jiné planety.

iOS je i přes nesporné, ale drobné nedostatky v kvalitě v posledních dvou-třech iteracích, stále nejlepší, avšak i nejdražší řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dle původního názvu "řazení linuxu dle popularity..." sem taktéž názoru, že je to nesmysl. Jelikož nikdo nezná chování široké veřejnosti ve webovém prostoru, jakožto ani nikdo neví, z jakého počtu fyzicky a trvaleji nainstalovaných variant "linuxů" se na odkazovaný web "distrowatch" kliká, tak tu pomyslnou hodnotu popularity to prostě mít nemůže. Nasimuluji například časový úsek 1 rok. Za ten rok tam klikne 3000 uživatelů z nějakých verzí Mintu, 1600 z nějakých verzí Ubuntu, 1500 z Debianu atd. To ale nevystihuje skutečnou popularitu. Označené distro, které má rádoby méně detekcí na uvedeném webu, může být ve skutečnosti mezi uživateli populárnější daleko více a nebo naopak i o hodně méně. Uživatelé pomyslného distra s menší detekcí uvedený web zkrátka tolik nenavštěvují. Kdyby byla nějaká možnost seriozně nadetekovat fyzicky zavedené OS, tak by tabulka pomyslné popularity mohla vypadat třeba zrovna obráceně nebo by byla úplně jinak zamíchaná, to se ale nedovíme a z pohledu novinařiny je to dobře. Aspoň mají o čem donekonečna psát, myšleno obecně, nenarážím na autora blogu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No je jasné, že Ubuntu a mit populární je a v průměru to trefili.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosimvás podívejte se na ten server, kde vyšel ten článek o kterém tady pan Ježek píše, tak nějak s rozumem a pokud jste alespoň průměrně inteligentní, tak vám musí být hned jasné o co jde. Mrtvě.cz, patří Mladé Frontě a to je normální, komerční společnost se vším všudy. Ten smysl, proč kdysi dááávno ten web vzniknul, je už dávno minulostí a dneska už jde jen a pouze o počet kliků. Co klik, to vyšší marže a tomu taky odpovídá obsah. Poradna, Diskuze ... to je normální neregulovaná žumpa která už dávno neslouží tomu, k čemu by normální člověk čekal, články o absolutních kravinách, ale hlavně o kravinách o kterých se v danou dobu dočtete všude a čím blbější tím lepší. Oni totiž bezezbytku pochopili tu psychlogii, tu mentalitu těch lidií co na ty weby lezou a vše je zaměřeno právě na ni. Oni ví, že když napíší článek o Windows, že se do toho obujou jablkoví a Androidí pitomci, oni ví že jakmile zmíní Apple, tak se to tam zase úplně nesmyslně serve s Woknařema ... oni ví, že ten národ neumí ani číst, ani psát, ani se zeptat ani odpovědět, ale to je jim jedno, hlavně že kliká. A pokud se to někomu nelíbí, je jediná možnost tam prostě nelézt, neklikat a při čemkoli co na webu presentujete myslet. Dělat tak, jakobyste to tomu, koho chcete sprcat za to, že používá tlf s Androidem, protože vy jste radikální Woknař, říct přímo do xichtu ... to by to na těch webech vypadalo úplně jinak. Ale jsem skeptický. Dokud budou lidi hýkat blahem nad například Netflixem, kdy jako blbeček pokaždé když se chce podívat na film, ho znova a znova stahuje, protože kdo nemá Facebook a "nesdílí" a nelajkuje jakoby nebyl, tak se nic nezmění ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To není jen případ jednoho webu. Všechny tam směřujou. V čem se např. tento web liší od Vámi popsaného? Také se musí živit reklamou a kliky. Tento blog je přímo ukázkový příklad. Vždyť je o tom, že někdo napsal článek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak samozřejmě že každý web potřebuje z něčeho žít, ale jde o to jakým způsobem to dělá. A taky se na každém webu najde redaktor, co by .... prostě kdyby tam nebyl,nic by se nestalo. No a mezitím, co tady jsou to v drtivé většině rozumní lidí a články se dají povětšinou číst ( ne už tak ty diskuse pod nimi ), tak na webu kde byl "vytvořen" onen článek je už to fakt bohapustá komerce a když si pustite ten jejich "Týden živě" tak máte dojem,že v Jedličkárně větrali. Baví se o kravinách, tváří se u toho jako vemena, smějí se vlastní trapnosti ... a prachy jdou no ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ne lepší než ten na zive ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych k tomu dvě věci.

První je, že je jasné, že rozsekání článku na deset kapitol je jen kvůli reklamám - to řeší mobilní verze nebo adb---k.
A druhá věc? Je dobře, že existuje přehled podle kterého se může člověk co absdolutně nerozumí linuxu rozhodnout co nainstaluje. Když přijde naprosto neznalý člověk k linuxu a nainstaluje nějakou hardcore edici protože mu tvrdí linuxáci tvrdí že je nejlepší tak ho bude mít v pc dva dny a pak to vzdá. Když si nainstaluje Ubuntu nebo Mint tak je pravděpdobné, že ho linux zaujme protože to prostě bude fungovat hned po instalaci. Velká popularita znamená velkou uživatelskou základu a kde jsou lidi tam jsou peníze a kde jsou peníze tam je vývoj, aplikace a podpora.

Tak že bych autorovy doporučoval krotit vášně.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych k tomu dvě věci.

První je, že je jasné, že rozsekání článku na deset kapitol je jen kvůli reklamám - to řeší mobilní verze nebo adb---k.
A druhá věc? Je dobře, že existuje přehled podle kterého se může člověk co absdolutně nerozumí linuxu rozhodnout co nainstaluje. Když přijde naprosto neznalý člověk k linuxu a nainstaluje nějakou hardcore edici protože mu tvrdí linuxáci tvrdí že je nejlepší tak ho bude mít v pc dva dny a pak to vzdá. Když si nainstaluje Ubuntu nebo Mint tak je pravděpdobné, že ho linux zaujme protože to prostě bude fungovat hned po instalaci. Velká popularita znamená velkou uživatelskou základu a kde jsou lidi tam jsou peníze a kde jsou peníze tam je vývoj, aplikace a podpora.

Tak že bych autorovy doporučoval krotit vášně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to blbost. Proč by to tak řadit nešlo? Uživatelé linuxu nejsou zpravida BFU. Stejně každý zjistí, že jedna distribuce mu vyhovuje lépe než jiné. Žebříček je jen jakési hrubé vodítko, které může uživatel využít.
Článek je zaujatý proti žebříčkům :o) (ironie)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě teda je popularita distribuce podstatná a když jsem vybíral Linuxovou distribuci, množství uživatelů bylo jedno z hlavních kritérií.

1. V první řadě, větší komunita znamená lepší podporu. Celkem zjevně větší komunita znamená víc lidí, kteří mi s tím systémem potenciálně dokáží poradit. Když narazím na problém, u systému s větší uživatelskou základnou je vyšší pravděpodobnost, že na stejný problém už přede mnou narazili jiní a že někdo někam na web popsal řešení.

2. Větší komunita znamená lepší dostupnost aplikací. Tohle a předchozí bod jsou asi hlavní důvody, proč velká část lidí preferuje Windows. Dá se sice namítnout, že instalační balíčky některých distribucí jsou vzájemně kompatibilní, ale není to tak komfortní a vyžaduje to určité znalosti.

3. Zároveň chyby v softwaru se odhalí jeho používáním, takže větší uživatelská základna znamená lépe vyzkoušený a potenciálně lépe odladěný systém. Navíc pokud něco používá hodně lidí, je určitý předpoklad, že to nebude úplný nefunkční odpad.

4. S větší komunitou je i menší riziko, že by vývoj ze dne na den skončil. A přinejhorším je větší šance najít někoho, kdo vývoj převezme. Spousta malých distribucí je v podstatě one-man-show a stává se, že jednoho dne vývoj skončí prostě tím, že to správce distribuce přestalo bavit, nebo už na to nemá čas.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.