Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Roddy McDowall: jeden z prvních „filmových pirátů“ hrál v Hollywoodských hitech

Filmové pirátství je staré prakticky jako film samotný. Tedy alespoň do té míry, kdy reprodukční zařízení bylo dosažitelné pro běžné smrtelníky. Pirátilo se i před VHS érou.
blog

Kupříkladu hollywoodský herec Roddy McDowall byl jedním z těch známějších případů. V roce 1974 (před více než 40 lety) u něj dělala razii FBI, která zadržela hromady 16mm kopií, videokazet i zařízení na kopírování a další věci. Šlo přitom o případ člověka, od kterého měl McDowall filmy získávat a naopak sám McDowall dále kopie prodával. Žádný velký případ kolem jeho jména tehdy neproběhl, Roddy s FBI spolupracoval a vyhl se tak obvinění. Ve výpovědi (na ukázku její první strana) mimo jiné Roddy tehdy uváděl, že do doby zadržení jeho povědomí o autorském právu bylo takové, že dokud filmy nepromítá pro zisk, neporušoval ničí copyright.

Zábavné na tomto spíše je to, že formát VHS se teprve rodil (do USA se první přístroje dostaly zhruba o dva a půl roku později), podobně na tom byl i Betamax, takže Roddy ve své době používal nějaký „předpotopnější“ systém ještě předtím, než v oblasti domácího nahrávání videa došlo k velkému průlomu s levnou masovou technologií. Jak sám tehdy uvedl, filmových kopií se v určitých případech dále zbavoval, přičemž videorekordér mu sloužil jako lepší skladovací médium.

Takto vypadala doba, kdy vlastně ještě vůbec neexistoval trh s technickými prostředky pro uživatelský záznam videa. Nemohli jste jít do nejbližšího elektra a koupit si levný videorekordér, nemohli jste si běžně koupit levné pásky, ale vlastně jste si ani nemohli koupit filmy jako takové. V té doby prostě byly filmy v kinech, případně v TV, nic jako videopůjčovny v masové míře neexistovalo a FBI tehdy ulovila mnoho a mnoho lidí, kteří v rámci této v šedi světa schované komunity filmových nadšenců, sdíleli svoji lásku pro film za pomoci 8mm či 16mm kopií.

Roddy McDowall zemřel v roce 1998 v 70 letech. Za svoji kariéru stihl natočit řadu zajímavých titulů, jednou z raných byla ještě dětská role v Lassie Come Home, ale v 60. letech už byl hollywoodskou stálicí hrající v největších peckách, což vyvrcholilo rolí Dr. Cornelia v Planetě opic v roce 1968. Z těch televizních bych připomněl kupříkladu jeho roli „hlavního padoucha“ v episodě Past (Short Fuse) seriálu Columbo. Planetu opic u něj FBI našla, jestli i Columba, to dohledat nelze. Ale seriály také sbíral :-)…

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Roddy McDowall: jeden z prvních „filmových pirátů“ hrál v Hollywoodských hitech

Čtvrtek, 17 Prosinec 2015 - 00:50 | petr22 | Sony U-Matic, Philips VCR a dalsi - vsechno v te...

Zobrazit diskusi