Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sbohem Kodak Ektra, vítej Nokia 5.3

Když to tak čtu tak si říkám že jsem udělal fakt dobře, že jsem tenkrát (ve stejné době) raději pořídil Samsung S7, kupodivu nemám důvod ho měnit ani po těch letech a ve výsledku to vyjde i levněji :0)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem skoro před čtyřmi lety pořídil S7 a nemám důvod měnit :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak ti po 4 letech slouží baterie?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sám mam klasiku S7 (verzi edge jsem zavrhl >. fakt nemám rád zahnutý displej) a baterie ok >> trochu mi vadí, že nemá pár věcí co měli už lumie, ale nic hrozného ..ženě jsem teď koupil S20 FE 5G a chrochtá si blahem (konečně jsem ji donutil zahodit iPhone a teď nechápe proč celé roky chtěla jen iPhony :D ) >> trochu jí závidím..takže S21 to jistí :)

btw teď v září jsem dostal bezpečnostní update (takže podpora zatím OK ..i když ji nevyžaduji)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já prostě mám nějakou averzi na Samsung, nemůžu si pomoct. Možná za to může jeden jejich dávnej cz produkťák (možná nebyl ze zastoupení ale z nějaké firmy, co jim to tady řešila), kterej se tehdy v souvislosti s recenzí monitoru choval jak HOVADO. Pravda, o pár měsíců později už tam nebyl, ale ta pachuť ve mě přetrvala. Ostatně poslední pořádnej produkt od Samsungu, co jsem měl, byl 15" CRT Syncmaster. Od té doby mi přijde, že to šlo z kopce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak Samsung ty telefony docela umí(mimo akce předražené), ale TV bych od nich nechtěl ..ne kvůli UI/SW ale kvůli barvám (vše co jsem viděl, tak jsou moc "syté") v tomhle mi vyhovuje Panasonic, kterému to zas hapruje v jiných oblastech :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak které, ty nižší modely se uměly nechutně zasekávat, lowend do 5 tisíc od Samsunga za moc nestojí. Často pak pomohl jen tovární reset, to jsem jinde neviděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ok low end je mimo moji rozlišovací schopnost (mám rád svoje nervy :D ), ale střední třída a vyšší v pohodě snad u každého výrobce ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celkem dobře, prý má asi 77% původní kapacity, nabíjím typicky pomalou nabíječkou přes noc, většinou přežije tak dva pracovní dny(během toho druhého už bývá často dost vysosaná, nabíjím typicky když se přiblíží 10-15% kapacity), ale nejsem zase nějaký mobilošílenec, byť data/bt nevypínám.

Mám kolegu se stejnou S7 a baterii měnil myslím asi 2-3x, ale on ten telefon hodně akčně používá, možná i nabíjí 2x denně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vypalenej displej? Nafoukla baterka?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samsung never more.
Aktualizace jak noty na buben.
Spousta nesmyslných aplikaček, kvůli kterým je ten telefon prostě zdechlej.
Cena nesmyslná.
Málo RAM (na poměry hiendu, viz třeba SGS10, včetně té blamáže 6GB vs 8GB).

BTW baterku jsem u SGS4 měnil za 5 let 3x.

edit: jako jediné plus u Samsungu vidím AMOLED, ale od doby, co Xiaomi semtam uvede nějaký AMOLED model, tak jsem spokojený. (aktuálně Mi9T - za ty prachy super fón)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U low-endů za dva tisíce souhlasím, aktualizace chodí celkem pravidelně i na starší modely.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Synator ma samsung total lowend a uz mu prisla treti velka aktualizace.
Jak by mohly nejake predinstalovane aplikace zpomalovat mobil (kdyz je vypnu) mi hlava nebere.

Jsou to jenom urban legend a lzi zivene levicackou nenavisti k velkym a uspesnym firmam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to plácáš? Netahej do toho politiku, byť se bavíme o firmě, jejíž president seděl ve vězení za úplatky spojené s jihokorejskou presidentkou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi jediné plus je dlouhodobá podpora Androida.
Já koupil jako druhý přístroj od honkongské firmy Elephone U3H E6006 v 8GB verzi za 4800,- i s dopravou. Nic lepšího jsem za tu cenu nenašel. Pochopitelně má už postarší čipset P70 od Mediateku a jen 10W nabíjení, ale stejná hodnota platí i u bezdrátového, takže nejlevnější přístroj s touto "premium" funkcí. A taky že je tam jen Android 9 a asi už nic nového nevyleze. Zato foťák 48Mpix 1,7f a přední 24Mpix. A kupodivu i na tu cenu z toho lezou zajímavé fotky ani problém s ostřením není. Na Mi9 to pochopitelně nemá, ale to je jiná cenová. Frekvence podporuje všechny důležité a kupodivu v síti O2 podporuje i VoLTE se kterým se dražší Mi9 nekamarádí. Do záporu bych dal i nižší hlasitost repráčku kdy třeba u rušné silnice už to bude problematické a bude třeba přepnout na hlasitý odposlech.
Ta pseudo Nokia má největší bonus v té dlouhodobé podpoře, ale vzhledem k tomu jaký obsahuje levný hw by to měla být samozřejmost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Android One taky znamená dost dlouhou podporu. Sice už v případě mého Xiaomi A1 update na novější verzi než 9 asi nepřijde ale aktualizace stále chodí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

však je to na té Nokii to nejzajímavější, jinak je to bída - ještě ten desing nevypadá vůbec špatně, ale osobně mi přehršel malých snímačů moc neříká, spíš jeden pořádný - a 2Mpix na makro je vyloženě hračka pro děti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele ten depth ještě smysl má. Ale kdyby výrobci radši místo toho 2mpix macro dali tele, tak si snad i připlatím...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale ten nejzákladnější, i ten můj číňan má depth 5M. Měl jsem i slabý půlrok Redmi Note 8 Pro kde ten tele byl, ale taky ne moc použitelný, na něco solidního už je třeba jinou cenovou. Proto jsem v ceně do 5 tisíc dlouze vybíral něco s co nejméně kompromisním řešením - a tam je nejlepší mít jeden slušnější hlavní snímač plus ten depth. Jiná liga už je ten Xiaomi Mi9, ale ten i ve slevě byl za 9 tisíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou partie fotek, kde když se to blbě sejde (např ve vlasech), tak tam bokeh netrefí a myslím si, že kvůli nízkému rozlišení depth snímače (aneb 5Mpix by možná bylo lepší). ale pořád platí moje mantra: na 9x13 či 13x18 to vidět není. Takže mě to neva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

když neva tak ok. Já jen že se vyplatí pár dní hledat nejlepší poměr cena výkon v hladině do pěti litrů.
Obecně je nyní velmi nevhodné období na nákupy, jsem rád že jsem stihl vše na jaře, i blbá UPSka stojí o 300.- víc než když jsem ji před půlrokem kupoval. A i výše zmíněný Elephone už nestojí pod 5Kk....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, beru a ptám se: který jiný telefon do 5k jsem měl zvolit, aby splňoval:
1. aspoň 6.2" LCD (lépe ale 6.5"),
2. aspoň 4GB/64GB,
3. čistý Android 10
4. jistotu aktualizací OS aspoň do 2022,
5. Qualcomm SoC (nebo jiné s JISTOTOU kvalitně fungující GPS)
6. USB-C ... ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- že kdysi dávno nebyla úplně OK GPS u konkurečních čipů, tak neznaméná, že to přetrvává dodnes ... a navíc snapdragon bez zapnutých dat si líta taky jak se mu chce a to už berou data i z jiných systému než GPS(dost záleží i na výrobci telefonu ..ani ten snap není záruka) > prostě velkou anténu a promyšlený návrh to nenahradí

- co pořád máte na těch aktualizacích, když to bude mít při nákupu aktuální OS, tak většina značek nabídne +2 generace, ale důležité je API, které podporují vývojáři aplikací (a dnes se dá ještě slušně fungovat na kitkatu/lollilop >> tam už je omezující hlavně HW)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám 3 roky Xiaomi Mi A2. Pomalu se začínám rozhlížet po nástupci kdyby mi odešel. Má za sebou několik pádů, vyměněné sklíčko na foťáku a USB C konektor je opotřebovaný. Rád bych opět Android One.Škoda, že není na více modelech. Z těch současných je těžké něco vybrat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počkaj na Nokiu 7.3.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Teda Davide, to jsem nečekal, že se ta Ektra udrží tak dlouho :-)
Ty docela fotíš, takže budiž, osobně bych se v tom případě asi zaměřil na něco od Motoroly z řady One, ale je to o preferencích. Nedávno jsem pořizoval pro matinku nový stroj, Gigaset GS190, sice foťák tragický a upgrady nula, ale jinak překvapivě komfortní strojek, battery life, displej, rychlost, hodně OK za 2500. A pěkný. Mobil se člověku musí líbit, aby s ním byl spokojený. Mně se ten můj LG V30+ líbí už dva a půl roku, baterka drží, fotí skvěle, rychlost v normě. A bezdrátové nabíjení je k nezaplacení!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ona by ještě pár měsíců dala, ale už by to byl trochu opruz, s ohledem na umírání akumulátoru. Tak jsem to zkrátka vyřešil takto. Jinak už loni jsem pokukoval po Motorole One Zoom, ale ta pokud se nepletu není Android One (bez ohledu na matoucí název) a beztak už by teď měla za sebou polovinu One životnosti, takže fck. Jo a ... bezdrátové nabíjení nechci, můj názor je, že je to blbost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si myslel taky, ale není. Nabíjecí díra zaslepená, nemusís čistit prach, co do ní napadá. Položíš na puk na stole, za dvě hodiny nabitý. Jedeš v autě, neřešíš kabely - naviguješ a po dojezdu máš baterku plnou. Za mě je blbost drátovat, názor za názor. Dokud nezkusíš...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

QI nabíjení si užívám 8 let, ale kdo má potřebu zaslepeného portu pro nabíjení, tak to může zkusit magnetickým konektorem (na aliexpressu je toho plno vč. přenosu dat za pár dolarů)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy v životě jsem nemusel čistit prach z nabíjecího konektoru na telefonu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Záleží kde telefon nosis a jak používáš. Taky jednou za čas vše čistím od prachu. Magnetické konektory jsou prima do té doby, než se pohybujete v prostředí s kovovým prachem. Toho se blbě zbavuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha ... ok ... pokud budu někdy fárat do uranového dolu, pak si nejspíš koupím jiný telefon než běžnou spotřebku do běžného prostředí. To je snad logické :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stačí přijít dílnou kde se používá flexa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud můj stůl s PC obehnaný hromadou nářadí, svěráčků, trafopájek atd. nazveme dílnou a pokud flexa = flexaret, pak si stále dovolím tvrdit, že to není problém :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Flexa = úhlová bruska. Doma v dílně si hraju i se železem. Každou chvíli něco režu, brousím a svářím. K tomu pracuju jako konstruktér a občas zajdu na dílnu i v práci. Btw trafopajku schovat do skříně a koupit pájecí stanici. Na elektroniku je výrazně lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já samozřejmě vím, co je flexa. Taky jsem si hrál s železem, taky jsem kdysi trochu svářel, občas něco brousím, řezám atd. Ale neberu si k tomu telefon, protože vím, že ten můj není zrovna kompatibilní s těmito procesy a tímto prostředím. A na trafopájku mu nesahej, dědí se u nás v rodině už přes půl století :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když pracuju v dílně tak si tam telefon neberu. Ale garáž slouží i k průchodu na zahradu. A ten je něj prach tam je. Tenhle kabel se dílně ani nepriblizil a moc často ho nepoužívám. A stejně je na něm magnetický prach. https://abload.de/img/img_20201130_1740075pjr7.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedu porad na Note4... menena baterie za original z Alzy - a svete div se - nafoukla se pomalu tak, ze odtlacila displej, az byl zralej na vymenu - pak jsem zjistil ze Samsung nema v CR servis, ale outsourcuje je do nejake fransizy, a kdyz jsou proti vam takto tri (prodejce, vyrobce a servis), neni sance uznat vyrobni vadu baterie a nechat si na jejich naklady zpravit ten displej. Toz bylo rozhodnuto - zadny upgrade se nekona, urcite ne k Samsungu, a nejak nemam chut jit do cinskejch kramu, za ty leta pokroku to nema adekvatni nahradu.

Po nejake chvili to zacalo zlobit, asi odchazela PoP pamet, protoze to pri vetsi zatezi hralo a pak padalo do restartu - takze jsem za korunu poridil devet desek z aukra.. dve z nich jedou, takze mam nejaky nahradni displej i telo.. a asi pet baterek, ktere co mesic stridam. Zrejme na dalsich X let vystarano s dily.

Fotky to dela bohuzel na dnesni pomery uz jenom ilustrativni, nic s cim by se chtel clovek prezentovat - ale na to mam natesti slusnou (bez)zrcadlovku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hehe pěkný. něco takového vídávám za komentáře k Samsungům relativně často. Já bych Samsung nebral, přijde mi, že je dost předraženej (a to jsem šel do předražené Nokie).

Jinak já to taky nemám na nějaké mega focení, ostatně to snad ani s 13Mpix nejde. Rozhodně ne od doby, co jsem rozebral / vypucoval / doladil objektiv ve flexaretě a opravil kontakt blesku, abych k ní mohl používat velký dedikovaný blesk, ke kterému ji šroubuji do jeho lyžiny. Je to fakt boží těžký kombo velikosti stěhovacího náklaďáku. A ten výraz manželky a hláška "s tím fakt chceš fotit o Vánocích", ten stál za to :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

teď jsem kupoval v akci S20 FE 5G u Vodafone za 16990 - 5000(cash back + výkup telefonu) a k tomu voucher na boty VASKY TENY .. za ty prachy si nemohu stěžovat :)

jinak kolega, který přecházel z iPhonu si koupil Xiamomi Note 10 jen s snap 730G (v akci ji sehnal cca za 9 tisíc) a je doslova nadšený z toho jak fotí a jak to zvládá makro :) ..trochu jsem mu nevěřil, ale pak mi to ukázal a samotného mě to překvapilo (přední příčky v DXOMARK asi o něčem vypovídají >> Xiaomi Mi CC9 Pro Premium Edition)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nic proti, jistě je to skvělý stroj, ale já prostě 12 tisíc do mobilu nevrazím. Přijde mi to jako přehnaná částka na zařízení tohoto typu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

levnější přístroje jsou úmyslně vyráběny s plno otravnými kompromisy a za to pohodlí si pár tisíc připlatím

... je to zvláštní :D dříve jsme dávali za HW desítky až stovky tisíc a nic to pořádně neumělo a dnes nosíme v kapse funkce, které zastalo několik velkých samostatných přístrojů s profesionální obsluhou( o výkonu se nebudu ani zmiňovat ) a dnes máme problém dát za HW pár tisíc >> čím to je ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduché: změnily se priority. Před 20 lety bylo PC pro mě středobodem vesmíru, na které jsem mohl přesunout mnohé jiné činnosti (zejm. audio a video) a zabíjet u něj tisíce hodin času (D2LOD, HOMAM3 atd.). Dnes je to jen nezbytný nástroj, který usnadňuje některé aspekty života, ale život samotný už se vůbec netočí kolem toho vesmírného středobodu v té míře, jako před 20 lety. Čili když dělám něco do práce či píšu na roota, je mi celkem jedno, jestli sedím u 6 let starého Core i5+iGPU, nebo u 5950X+6800XT. To první neomezuje, to druhé by byly vyhozené peníze. A nijak nekritizuju to, že současní 20letí kluci to mají tak, jak jsem to měl před 20+ lety já. To zkrátka k IT patří, musí přicházet další a další generace nadšenců, kteří na těch nových hw i sw technologiích ujíždí a naplňuje to jejich život. Protože kdyby ne, musely by pro nezájem zavřít mnohé instituce, třeba MFF, FAV, FIT, ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

První případ neomezuje a druhý zvyšuje komfort.(nemusí se jít do extrému stačí 5800/5900 řada .. 5950 je dost specifický CPU) Nemusím být nadšenec, abych měl rád své pohodlí ..za které si připlatím(pokud na to mám) >> dobré CPU, GPU, RAM, SSD :)
Stejná anologie se dá použít i u telefonů ve stylu fotím jednou za uherský rok, ale mít špatný foťák , tak by to bylo iritující + špičkový výkon, velkou pamět atd. taky nepotřebuji neustále, ale jednou za čas ho využiji a celkově to zvyšuje uživatelský komfort ...
Jen mi to připadá divné, protože dřív lidé dávali bez problému až roční plat za HW, který byl nic moc a dnes nedají ani 1/2 až 1/3 měsíčního platu za "zázrak" techniky, který výrazně zvyšuje komfort :D (sám to mám nastavené podobně ..taky bych nedal 40 litrů za telefon :D a dřív jsem dal 10-20 za tlačítkový černobílý a šílené poplatky za možnost být mobilní )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze rocni plat za nej dali 1 ze 100, ne jako dnes, 150 ze 100.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nemusím být nadšenec, abych měl rád své pohodlí ..za které si připlatím(pokud na to mám) >> dobré CPU, GPU, RAM, SSD :)" ... a jsme u toho. Já mám dobré CPU, GPU, RAM, SSD. Dobře, u SSD bych slovo "dobré" nepoužil, ale to vem čert. Jinak jsem spokojen.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten HW ale na svou dobu nebyl "nic moc", byla to tehdejší špička. Ale dneska mi na práci stačí obyčejný průměr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U Nota2 to samy. Nafoukla se baterka a odlepila displej. Samsungy jsou proste kramy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám čtvrtým rokem Xiaomi Redmi 4A, už je to dost pomalý. Hledám telefon co nemá větší než 6" displej, už těch 5" je dost. Vůbec se mi nelíbí trend jak je to čím dál větší. Taky bych chtěl 3500+ mAh baterii a 4GB RAM. Co byste v low-endu (do 5K) poradili? Po jakých telefonech se mám podívat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v téhle cenové to bude vždy o kompromisech = vybírej podle svých potřeb, ale vše bude lepší jak REDMI 4A :)

btw tvůj telefon má na dnešní dobu tragické "screen-to-body ratio" (jen 69.81 %) >> sehnat podobně velký telefon, ale s větší úhlopříčkou displeje i baterií by neměl být zas takový problém :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, jde o 4 roky starý model, v té době to byl docela slušný kousek za ty peníze. Dnes je telefonů tři-( ! ), což bylo i tehdy, o to hůř se vybírá.

A věřit, že na heurece mají u všech telefonů správné parametry ... http://mobilni-telefony.heureka.cz/f:1611:64-512;1615:3500-10000;15918:1... ... tedy že nějaký model z výběru (omylem) nevypadl? Nevím, nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krom těch zjevných doporučení, které se dají najít asi všude, můžu dát navíc tady tato, o kterých se mluví o trošku míň:
- Nehledět primárně na úhlopříčku displeje, ale na fyzický rozměr telefonu. Proti mému telefonu z roku 2017 dneska stojí telefony, které mají o 25 % větší úhlopříčku displeje a přitom o <10 % delší tělo.
- Pokud bych hledal telefon i čínské provenience, tak si pohlídat podporu pro všechna naše LTE pásma. Pro Česko jsou zajímavá pásma 1, 3, 7, 8 a 20.

Základním požadavkům (~6" displej, ~5k CZK cena, >=4 GB RAM) odpovídá třeba Samsung Galaxy A41, je o centimetr delší než Redmi 4A a na Zboží ho vidím od 5390. Navíc se modely podobně jmenují :-) Ale nikdy jsem ten telefon nedržel v ruce a porovnávám čistě papírové specifikace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

LTE B8 se už nepoužívá, poslední dva vysílače v Brně vypnul Vodafone předloni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ ešte vieš zohnať, tak Google Pixel 3a.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeho cena nejde pod 8K. Já jsem za telefon byl ochoten utratit tak polovinu. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Čtečka otisků [...] nepoužívám

Čtečka otisků prstů, speciálně ta na zádech telefonu, je úžasná věc. Podobně jako (pro mne o pár let před ní) mobilní data je to věc, kterou jsem nikdy nepotřeboval a dneska už se bez ní cítím ochuzený. Pokud nestojí v cestě starost o soukromí, můžu jen doporučit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Může být, ale ... 1. ta moje není nějak zvlášť spolehlivá a odemykat na X-tý pokus je votrava. 2. s knižním pouzdrem je umístění na zádech značně nepraktické.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám u svého Redmi Note 9 PRO čtečku v zamykacím tlačítku, a od té doby bych pro tu na zádech ani nevzdech - a to jsem toto provedení používal cca 5 let.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Musim zasadne nesuhlasit. Smarfon ZLO nebudu u pana Ježka podporovat. Kde je FLIPFON?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Flip jsem nikdy neměl. Ale pokud tě to potěší, tak kousek vedle mě na stole mi běží Alcatel OT-302, který mám od prosince 2001. Včetně původní SIM s nápisem Paegas. Akumulátor samozřejmě před pár lety dokoupená noname náhrada.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Este ze tak, uz sem se bál kam to ten svet speje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Davide, udělal jsem ti proklik. Vyjadřovat se ani nebudu (klávesnici držím na uzdě a usmívám se), neb všechno co jsem chtěl je v diskuzi pod tvým minulým "blogem" a tak to má být :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

~ pohodlná foto aplikace Ektry

Určitě nebude problém tu apku někde sehnat na googlu, nebo ji vytáhnout přímo z té ektry

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tady posílám extrahovaný systém. Měly by tam být veškeré aplikace

https://uloz.to/tamhle/J8UyaNRro8W4

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pre mna je klucovym faktorom fyzicka velkost zariadenia. Lopaty proste nie. A zaroven telefon musi byt nositelny v obycajnom silikonovom puzdre. Nevidim zmysel v lamentovani nad velkostou a hmotnostou telefonu a naslednym vlozenim telefonu do hrubeho knizkoveho puzdra so zakladacom na karty, ktore hmotnost zdvihne este o polovicu. Chcem telefon vediet vytiahnut z vrecka, ked som na bicykli, v garazi pod autom a tak celkovo nejak, nech je po ruke.

Takze som si vo vysledku kupil ajfona. Z bazaru. Ani nie relativne aktualne SE (to minule), ale rovno staru rarohu 5S. Ciel bol v dobe kupy zohnat telefon s podporovanym systemom, pod 5" uhlopriecky a pod 100 E ceny. Existuju kadejake male Androidy za smiesnu cenu, ale su zaseknute niekde medzi Androidom 4 a 7. Existuju lacne Androidy, ale zasa maju uhlopriecku cez 5" a tomu zodpovedajucu velkost tela. Potom som videl celkom slubny Samsung (A300? alebo nieco take), ktory mal takmer 100% pokrytie predku displejom a fyzicky rozmer iba o malo vacsi ako 5S. Ten bol mimo budget, ale mozno ho nejakom bazarovom siahnem az 5S skape.

Je to 7 rocny model, ale ja osobne to na vykone nedokazem spoznat. Vlastne ani netusim, ake to ma HW specifikacie. Hry na telefone nehram, mimo to funguje vsetko, co potrebujem / pouzivam (messaging, emaile, web, navigacka). Fotak pouzivam iba ako dokumentacny, na poriadne foto mam zrkadlovku.

Jedine s cim ten iPhone mozem porovnat, je Samsung Galaxy Xcover, ktory som vlastnil pred nejakym casom (teda este stale vlastnim, ale uz nanho len sada prach). Ten som kupoval cca v roku 2014, t.j. ako 3/4-rocny model. V podstate od zaciatku bol ten telefon vykonovo prakticky nepouzitelny aj na tak fundamentalnu vec, ako e-maily. Oproti tomu je tento 7 rokov stary telefon stale v pouzitelnej kondicii a ked ho odblokujem, nestupa mi tlak.

Takze ak zdochne, asi si zozeniem SE-cko v tomto malom form factore a ked zdochne aj to, asi pojdem byvat do lesa.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak mně přijde na palici i pořídit si telefon s uber skleněným zobleným okrajem a pak ho nosit v silikonu, aby se náhodou neponičil. Proto se mi do novějšího než s7 nechce...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, Xcovery byly rebrand nějakého čínského bazmeku. Žilo to tak 4 generace?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, preto je to porovnanie neferove. Tamto bol lowend uz v dobe, ked to vyslo. Beztak pochybujem, ze bola prevalencia hiendov s Androidom z tej doby (napr. Galaxy S2) v roku 2018 vyssia, nez nulova. Oficialne to vsetko podporou konci na Androide 4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevím S1 v době kdy to byl top samsungu mně stál 12 000 (a funguje v rodině dodnes) dneska se za podobnou cenu nabízí spíš střední segment, a tyhle věci prostě člověk nevyhodí dokud fungují. Na druhou stranu u všech značek prodeje mobilů rostly a dřív to lidi tak moc nekupovali obecně což pak má taky značný dopad na zastoupení toho typu mezi lidmi..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akoze, ja nepochybujem o tom, ze budu existovat ludia, co to stale pouzivaju. Ja som napriklad v dobe, kym som zohnatl ten ajfon, fungoval chvilu na 18 rokov starom Ericsson T39 a potom na plastaku Sony Ericsson Elm. Ten prvy mal bohuzial prastaru vsivavu verziu software-u a nepodarilo sa mi na internetoch najst zivy zdroj poslednej aktualizacie. Ten druhy bol no... lacny plastak. Ale poznam ludi, ktori na tychto dumphonoch funguju dodnes a su spoko. Koniec koncov pred tym som si spokojne 7+ rokov fical na walkmane W995 a nebyt praskajucich flex kablov vo flipe, ktore uz nerobia ani v cine, asi som na nom dodnes. (ale ako tu niekto podotkol, teraz by som sa k nemu uz nevracal)

Relativny pocet Galaxy S1 bol ale asi 2 roky dozadu ohodne nizsi, nez tychto ajfonov dnes a zrejme na ne uz roky neexistovali ani bezpecnostne aktualizacie.

Ale samozrejme som si vedomy toho, ze klasicku 5ku apple zarezal velmi rychlo kvoli nepodpore 32bitovych CPU. Mat o polmodel starsi telefon, mam smolu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně ale ať tací lidé nepíší do GP resp. Storů, že je ta a ta apka pomalá nebo na tech. supporty, že nějaký služba nefunguje (certifikáty, atd.) na jejich bezvadném přístroji. A že tací jsou.... Bez soudnosti:) OMG

iPhone 5 r2012, 64bit iOS r2017. Není co řešit....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Divím se že když chcete sockovat kupujete něco jiného než Xiaomi. Ženě jsem bral před více jak rokem právě Mi9, s cenou pod 10 tenkrát za SD855, foťák atd taky odpovídající to byl prostě "skorohiend" za cenu mainstreamu.

Tchán si koupil tu mnohaobjektivovou nokii co má ty objektivy do hvězdy a od začátku na to nadával - nefunkční čtečka otisku v dispelji, pomalé zpracování při focení, automatika nahovínečko, ale to by Vám nemuselo vadit protože byste fotil všechno do RAWu. Nicméně Nokia je mrtvá je to další číňan jen z důvodu koupené značky předražené.

Dneska asi dostanete víc s tím Poco nebo Xiaomi note10, prostě oboje Xiaomi

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych proti Xiaomi nic tak zásadního neměl. Třeba Mi Max 2 a 3 se mi svého času líbil, ale nějak na něj už nenavázali. Jejich škoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale navázali jen už se tomu neříká max.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no... 7" se už nedělá vždycky je to pod. Tomuhle argumentu rozumím, na velikosti záleží.
Já měl to štěstí že jsem před cca dvěma lety ještě u bývalého zaměstnavatele mohl vybrat telefon, tak dodnes mám huawei mate 20x (7,2"). Nevím co bych si dnes jiného vybral - foťák byl tenkrát špičkový, horší bych nechtěl a lepší nějak nepotřebuji, líbí se mě že má jack, pozdější 5G verze už ho nemá. A hlavně 7,2 amoled je prostě super a všechny jiné telefony jsou již malé. Protože má 20X speciální vrstvu, tak mám k tomu i pouzdro z ali ve kterém drží Mpen - proprietární dotykový stylus s různými úrovněmi tlaku. Není tomu co vytknout - dohrál jsem na tom Baldurs gate i icewind dale enchanced edition (btw na 6.5" telefonu bez stylusu s tenkou špičkou nehratelné)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Meli jsme Nokii 5 a tam taky vecne neco neslo :-) ten telefon byl sotwarova tragedie. Manzelka si pak radsi koupila jabko, po otresny zkusenosti s nokii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja mam 2kd xiaomi. standard Redmi 4x (santoni) s lineageos 16 a xiaomi redmi(wcdma verziu z 2013 s novou baterkou) s redkat v 2.
pravdu povediac fotky max momentky a inak hlavne signal, tel. a web.
no a v poslednom case metasploit a to mi v pohode staci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem místo Ektry pořídil Realme 6 s 8GB RAM, 128GB místa, 64Mpx foťák, 30W nabíjení, 90hz displej, Mediatek G90T (12nm) a má i jack. Za 4900kč a mohu říct, že jsem fakt spokojený. Za dva měsíce jsem měl už tři aktualizace systému, vše běží svižně, fotí moc hezky a to jak těch 64Mpx, tak i 2Mpx macro ujde. Přední kamerka je pěkně vyřídlá v displeji (někomu se to nelíbí, ale já to mám mnohem radši než tu kapku nahoře. 8GB RAM je mi popravdě na nic, ale lepší mít hodně, než mít málo. Dodám, že i když je to Mediatek, tak GPS je úplně v pohodě a přesná.
EDIT: Popravdě rozlišení 720x1600 v té Nokii je na rok 2020 fakt málo. Vím, že někdo tvrdí, že to není rozdíl a není to vidět, ale osobně bych pod 2k už nešel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"...rozlišení 720x1600 v té Nokii je na rok 2020 fakt málo..." - no a to je právě ono. Loni to bylo OK, předloni to bylo fajn, před 4 lety super, před 10 lety bys za to vraždil a před 15 lety to bylo sci-fi. Je to jen otázka semletosti hloupými články a recenzemi na webech, které člověku vnucují ten jediný správný názor, že je 720 při 6,5" málo. Není. Tečka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

něco marketing a něco vlastní oči, taky bych pod fHD+ nešel, už jen že nablízko velmi dobře vidím a hrubší rastr je pak rušivý (ale takových lidí je málo, spíš vidí dobře na dálku a špatně na blízko). Ne že by se to nedalo, ale jak si člověk zvykne na jemnější...
Nejvíc mě ale u těch značkových telefonů štvou hloupá omezení, i ten můj honkonžan má podporu 1TB karty, značkové mají i v tom tvrdou segmentaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to spis ukazka takove sockovitosti toho telefonu. Ostatni to umi i lip za stejne penize.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OK, v tom případě jsem nadále socka. Nemám s tím problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud zastáváte takový názor, tak doufám, že používáte všude 480p, protože to jeden čas taky bylo fajn a ne málo. Ona i lokomotiva je vlastně super a kdo říká, že je pomalá, tak to se jen snaží vnucovat ten jeden správný názor na leteckou dopravu.
Logika věci, kterou byste mohl pochopit je: Proč mít 720*1600 pixelů, když mohu mít 2000+ pixelů za stejnou cenu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba kvůli vlivu na výdrž akumulátoru? Já jsem také schopen se na telefon podívat ze vzdálenosti, kdy ten rozdíl zaznamenám. Ale to nemá nic společného s reálným používáním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já zase nahradil přes 3 roky používanou Lumii 640XL. Byl to super telefon, byl jsem s ním spokojen, byť poslední rok a drobné bylo internetové browsení občas horší (a něco pro jistotu IE ani nezobrazilo - palubní portál ZSSK?). Fotilo to skvěle, vydrželo to dlouho, výkonu na browsení a pár jednoduchých her to mělo dost, úložiště bylo rozšířeno microSD kartou od samsungu s rychlým zápisem. Nabíjení mne netrápilo - jsem zvyklej po příchodu telefon odložit na USB kabel z počítače a tam ten telefon nechat až do dalšího odchodu z baráku.

Jenže M$ už avizoval, že WinPhone zabije a jak pravil, tak udělal. Minulý rok v prosinci "vypnul" store, takže nenainstalujeme nic, po klepnutí na dláždici s obchodem se zobrazí... nic. Ještě to jsem přežil, prostě jsem se předzásobil dopředu a kdyby se to podělalo, tak bych zkrátka koupil nový telefon. Jenže on někdy v lednu nebo únoru zabil i další programy, jako MSN počasí (dojíždím denně do zaměstnání 80+km). Tím pro mně použitelnost telefonu klesla na úroveň hloupého zařízeni.

Nabídka mne tehdy moc neoslovila, tak jsem kouknul po seriozním bazaru a objevil Xperii XZ2 okolo 7k. Původně jsem cílil na šamšuna S7 S8, teď nevím. Nakonec jsem rád, telefon dostává pořád updaty, chodí dobře, není velký, zvykl jsem si na odemykání prstem, má zvlášť tlačítko ostření/spouště "fotoaparátu". Bohužel, není všechno tak skvělé, jak vypadá. Vyloženě tragická je automatika foto-části, stačí šero a ISO vystřelí do nebes. Výsledná fotka je extrémně šumivá a finální žehlení z toho udělá takovej divnej rozmazanej blemc. Zkrátka, lumie byla lepší, měla i věrnější barvy. Na druhou stranu, 960fps slowmo není špatná věc a občas jsem našel praktické využití. Druhé negativum bych označil jako USB-C. Ten konektor má neuvěřitelnou tendenci se "zatemovat" bordelem z kapsy (nosím tam jen ten telefon), takže se musí velmi pravidelně čistit. To jsou asi dvě věci, co mi přijdou jako "downgrade". Jinak má velmi hlasité reproduktory, takže i v neskutečně hlučném vlaku, jako jsou 814, slyším hovor.

Telefon tedy hodnotím kladně a doufám, že mi vydrží ještě 2,5 roku, aby dotáhl lumii :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WP bylo killnuto už dávno, dožívalo jen W10M.

J, oleomalby od Sony jsou legendární. Tady to asi chtělo poradu s prodejcem a jít třeba směrem Xiaomi nebo Pixel (pokud se dalo, přeci jen CZ trh). Nebo iPhone.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oficiálně bylo zabito až teprve před tím rokem. Neoficiálně jsem věděl, že to bude dožívat. Upgrade na WP10 jsem neprovedl, protože jsem tušil, že to bude spíš downgrade a absence ksichtoknihy a podobných srand mně tehdá netrápila (a netrápí do dnes). Až když zabili Skype, přes který jsem žvanil s rodinou, to už bylo trochu citelné spolu se zastaralým browserem. Tehdy, před 5 lety, to nebyl špatný telefon za ty peníze. Navíc ten systém byl svižný do poslední chvíle (a velmi stabilní).

Ohledně výběru telefonu, jsem podobná socka jako většina, co to řeší, takže moje hranice byla tehdy "co nejlevněji, ale né moc, aby to umělo hezky fotit dokumenty, aby to bylo rozumně velký, dlouho vydrželo, hrát nechci". Což telefon s cenovkou 6,5k splnil. V tom únoru, nebo kdy jsem rozhodoval o telefonu, jsem už nelpěl na novém, ale ideálně do cca 8kkč. Celkově byl výběr bídnej a zbyl tenhle soňák. Mimo fotomodul, který funguje dobře prakticky jen za světla, jsem spokojený. Beru to jako fakt, že kdyžtak mám doma svého "kompakt" nikona 1 (časem se taky dočká upgradu na něco s vyšší obrazovou kvalitou). Xiaomi jsem nechtěl, protože výřezy a něco se mi ještě nepozdávalo. Ovoce mi do baráku nesmí :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WP (7-8) a W10M jsou odlišné systémy s odlišnými dobami ukončení. Ale je možné, že Store drželi přístup i WP, což víš lépe ty. Ale ty systémy byly zaříznuté mnohem dříve.
Samozřejmě, pokud jsou předsudky, je výběr složitější. Já to tak mám např. u Huawei (tedy měl, dnes už je pro nás tak jako tak offtopic). Mám je i k Samsungu (plagiátorství, korupce, průšvihy s aku...), ale takhle by člověk pomalu neměl co kupovat :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Super, dneska tu budu vedle Jabby za konzervu i já :). Když mne před pár lety (2013) opustila Nokia N95, která mi i v té době pohodlně stačila, včetně XMPP a Skypu (než se z něj stal SkyNet), tak jsem hledal náhradu. Stejně jako tehdy u navigací jsem velmi rychle (do pár dní jsem tlf vracel) zamítl pouze dotykové ovládání - otírat v autě neustále navi či tel ve mne vyvolává lecos, ale nic pozitivního. Krom toho, jak napsat text bez toho, aniž bych koukal na displej? Nakonec jsem tehdy koupil dvě BB Q5, které splňovaly moje požadavky - klávesnice, nepádlo, slušný zvuk (mic i repro), protože co lezlo v té době z různých telefonů za zvuky, mne vadilo a s leckým jsem si nechtěl povídat, když jejich telefon konvertoval běžné zvuky na zvuky velmi nepříjemné. Ano, telefonování je pro mne nejdůležitější funkcí telefonu.

Nedávno se mi berrynka odporoučela. Zřejmě se jí úplně nelíbil poslední pád, který byl poměrně brutální a stal se mi s telefonem v životě poprvé. Vše je jednou poprvé... Takže jsem řešil nový přístroj a díky chcípnutí firmy BB na poli telefonů, jsem měl na výběr mezi noname tlačítkovými "pro důchodce" nebo zase Nokií (byť to "ta" Nokia není) a tak jsem se od nejdražších Nokií (7110 jsem zbožňoval :) ), přes dokonale malé BB dostal na začátek k něčemu jako "obyčejné Nokii". My odmítači pádel a milovníci kláves to prostě nemáme jednoduché. No i když... :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak telefony s klávesnicí sehnat jdou :) a nebo jde dovybavit :)

pár zajímavých kousků, které se ukázaly i mimo BB vody
Planet Gemini PDA, Fxtec Pro1 a pro Galaxy S8 se myslím prodával keyboard cover

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, zdá se, že máš přehled o věcech, které jsem nepotkal. Byť PDA mi nic neřeší, ale ta klávesnice od Samsungu by mi smysl dávala. Zneužiji tvých znalostí - nevíš o nějakém aktuálním founu pod 5", ke kterému by existovalo nějaké takové klávesnicové řešení i dnes? Díky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ne už jsem to vzdal (dnes už chci jen rovný displej a aby to dobře fungovalo ..ano stále ustupuji, protože na trhu nejsou produkty pro menšiny ):D ale dnes se dá připojit BT klávesnice i myš a pracovat i v desktopovém režimu (např. DEX)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, na chvilku svitla špetka naděje. Vím, že existují externí klávesnice, ale to je pro mě hardcore, který mi nic neřeší. Tak nic, tak slez. Holt Nokia... Přesto dík za info, aspoň do budoucna vím, po čem mám pokukovat, kdyby se někdo spletl a něco takového spáchal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já kterej jsem napsal, že nic nenapíšu jsem konzerva? :))
Teda "nadávali" mi už různě, ale většinou to mohli (z dané diskuze) něčím podepřít. Zjevně ani netuším, čím vším jsem vinen... dneska je už i příliš konzervativní napsat, že radši nic psát nebudu? :))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:))) to bylo přeci ve srandě a v reakci na to, co si psal minule → o navrácení se k tlačítkovému telefonu a zbavení se všech možných udělátek. Navíc, s přibývajícími tunami rádoby technologií a udělátek, je "konzerva" vlastně lichotkou! :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prozradím, jak psát texty, aniž by se koukalo má displej, diktováním. Dokonce to není ani v rozporu s Pravidly silničního provozu... Vítej v reálném světě ba 21. století.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento pokus mám za sebou také. Bohužel jde o teorii 21. století. Realitou 21. století je kromě problémů se signálem v četných lokalitách, také velká spotřeba dat. Nebo již existuje offline aplikace, která navíc nepřepíše diktovaný text na nesmysly? To by bylo fajn, v realitě 21. století.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jsou k dispozici offline jazyky. I v češtině na iOS. Pokud se nepletu.
Nicméně otázka FUP dnes zajímá jen české operátory a kvůli nim se vývoj nezastaví. Prostě to jen postupně více a více zaostáváme.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Čekal bych, že mi sem napíšeš konkrétní offline aplikaci, která to umí a čekal bych, že jí máš vyzkoušenou, když mne vítáš ve 21. století. Já testoval řešení od BB a myslím dvě řešení pro Android. Musel jsem se striktně držet spisovného jazyka, velmi dbát na výslovnost = hodně se na to soustředit. Zdaleka ne vždy byl přepis dobrý, nepříjemně často se objevovaly nesmysly. Čili jsem se tomu musel věnovat nesrovnatelně déle, než když jsem prostě napsal text sám. Nemluvě o tom, že jsi mluvil o realitě 21. století a následně dodáváš, že to vlastně díky FUP u nás použitelné není nebo by to bylo velmi drahé. A zcela vynecháváš fakt, že když se dostaneš na horší signál, či EDGE nebo hůř, tak to opět není použitelné (online řešení). Nemluvě o místech, kde jsi rád za jednu čárku signálu, tedy sotva ti přijde SMS. Tedy nejde o realitu, ale teorii. A větou "Pokud se nepletu." jsi tomu dal korunu. Krom toho, nejedná se pouze o naše operátory, ale i zahraniční. Např. v Německu, o které mi jde asi nejvíce, jsou data sice o něco levnější, přesto velmi drahá na to, abych je používal na nespolehlivý přepis mailů a zpráv, které si pak musím přečíst, tedy zastavit a opravit a nahrazoval tím něco, co funguje spolehlivě.

Nejsem fandou udělátek, které musím doplnit deseti berličkami, vlastním úsilím a navrch ještě zaplatit navíc, abych zdánlivě obešel omezení, která mi moderní udělátko klade pod nohy. Tak si technologickou evoluci úplně nepředstavuji, ty jednadvacátý století.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To není téma aplikace, ale systému. Posuň se do aktuální doby;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá tedy, buď tak hodný a pověz mi, který systém je ten, který to vyřeší a prosím, protože se v aplikacích Applu již dávno neorientuji, napiš mi i název oné offline aplikace, která umí to, co říkáš. Vážně. Ve čtvrtek si to sjedu vyzkoušet. Předem díky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OMG. Znovu, neřeš aplikaci. Speech to Text je funkce systému, součást klávesnice. Proboha, posuňte se z těch vašich předhistorických strojů, to se nedá....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

:) takže překlad → "mluvím o aplikaci integrované v iOS..." díky za přesnou OMG odpověď. Prehistorické stroje, resp. systémy mají integrovanou aplikaci také, ale existují další aplikace, že. Možná proto jsem se ptal. Dobrá, vyzkouším a jsem na to zvědav.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen info, abys to věděl, než to budeš někomu znovu doporučovat. Je to hodně podobné tomu, co jsem vyzkoušel dříve (BB OS 10, Android 8 tuším?). Chybovost je asi nižší, což předpokládám i s novějším droidem. Bohužel, mojí optikou je to pořád na stejné úrovni (ne)použitelnosti = nadiktovat → zkontrolovat → opravit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato reakce je diktována jsem zvědavý kolik věcí bude potřeba k opravě netrpím žádnou vadou řeči. V předešlé větě jsem zapomněl říkat, , ,. Čárky jsou v pohodě, za mě stoprocentní úspěch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano máš pravdu. Je to moje chyba. Omlouvám se, Apple je dokonalý, Mám špatnou výslovnost, popřípadě vadu řeči.

Mimochodem, tuto odpověď diktují spolu mrtvé BlackBerry Q5. Čímž sám dokazují, že jsem se mýlil. Za ideálních podmínek to funguje docela dobře. Tedy v uzavřené místnosti zbavené okolních vlivů. V reálném světě za použití na které jsi reagoval výše, to samozřejmě funguje zcela jinak. Také zapomínám říkat,,. Ale zdá se, že existuje pouze jediná odpověď, na kterou jsi ochoten přistoupit. Takže: máš pravdu funguje to dokonale.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bylo z Google, ale pravda asi ne offline. Za to by to bylo v souladu s bezpečností provozu na silničních komunikacích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já už taky svuj Samsung Galaxy Note II opustil, protože s KitKatem se už dneska nedá dost dobře fungovat, stále méně a méně aplikací, které bych potřeboval, to nepodporuje. Nahrát do toho nějakej lepší Android by sice šlo, ale ten telefon už je fakt dejchavičnej, málo RAMky, taky jsem měl už dlouho aplikaci pavouk, která se zobrazuje i při vypnutým telefonu, takže jsem se prostě rozhodl pro upgrade.

Protože jsem „socka“ (rozumějte „chovám se řádně hospodárně ;)“, pořídil jsem telefon s velkou slevou, novej Huhlavej Honor 10, v tu chvíli už výběhovej model (už mi ho nechtěli dát, ale nakonec ještě nějakej našli). Proupgradoval se z Androidu 8.něco až k Androidu 10 a protože mi přestaly chodit aktualizace, zatímco známýmu na Samsungovi pořád každou chvíli něco, tak jsem si řekl, že to asi zařízli. Teď ale nedávno nějaká přišla, takže na to asi ještě neházejí bobana, tedy OK.

Po dlouhý době taky používám nerootlej telefon a zvykl jsem si, hlavně je fajn mít možnost platit telefonem (to je vlastně jediná výhoda, kterou mi to zatím přineslo, ale je to návykový ;).

Jinak mi na tom telefonu asi nejzajímavější přijde foťák, kterej umí RAW. Ty mazanice, co dělá v JPEGu se s tím, co se dá vykouzlit z toho jeho RAWu, nedaj srovnávat. Teda dá - je to hodně velkej rozdíl :). Přesto RAW skoro nepoužívám, jen výjimečně. Důvodem je asi hlavně to, že se to musí volit jako extra režim a pohodlnost je prostě přednější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Placení telefonem mi nesmí do baráku. Jsem starej paranoik, takže platební kartu mám ve futrálku vyrobeném za přispění alobalu se 100% jistotou, že mi to nikdy nikdo nikde neslízne čtečkou, pokud to z něj nevyndám :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no vidíš a pak jsou lidé co mají i virtuální karty (např. REVOLUT) :D >. doporučuji jako doplněk ke stávající kartě(pro platby v zahraničí)

NFC si můžeš vypínat/zapínat podle potřeby >> ještě lepší jak klasická karta :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fyzickou kartu jsem nepoužil ani nepamatuji... NFC vypíná uspání telefonu, nevymýšlej hranaté kolo;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, NFC taky zapínám jen před samotným placením, pak zase off. Už kvůli úspoře baterky (co nemusí v daný moment běžet, ať neběží). A navíc je opravdu telefon při placení podstatně spolehlivější než karta, co se bezdotykové komunikace týče (přeci jen ten telefon má vlastní energii, zatímco karta si ji nejdřív musí vzít z terminálu bezdrátově), prostě je schopen se s terminálem spárovat ze vzdálenosti o poznání delší než ta karta (ne že by to byly desítky centimetrů, ale je to dál než karta).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvoe vypínat technologie... To jsme také už pár let nedělal. Proboha, ta věc má sloužit vám, ne vy jí:D
Jinak ad Huawei, j, to jde do kopru. V současné situaci klesá užitná hodnota, stále více známých hlásí problémy, které vychází z zaříznutí výrobce od USA. Užívat tyhle stroje je už bezpečnostní riziko. Ale tohle vyprávět člověku, co přešel z KK je pravda zcela zbytečné...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A právě proto bude sloužit jen tehdy, když já budu chtít.

Jinak proti huhlaveji nic nemám a jsem skálopevně přesvědčený o tom, že kdybych si měl příště vybírat mezi huhlavejem a samosungem, bude to huhlavej. Samozřejmě pokud bude Google-positive, ale je docela klidně možné, že když se huhlavej pochlapí a nabídne podobně komfortní ekosystém jako Google a pohodovou migraci z něj, tak tam nebude muset bejt časem ani Google.

Jak se říká: radši dám svoje data Číňanům, protože vím, že ti je nebudou dávat Amíkům.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tvoe vypínat technologie...jo, to by to ohryz vůbec musel umět...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud "ohryz" znamená Apple, tak umí. Dobře, jsi 2x za blba jednou větou, co dál?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Porovnání s 6 let starým telefonem (Samsung Galaxy S3 Neo, Android 4.4), po pádu na kámen jsem vybral Nokii 5.3 jako náhradu a asi měsíc ji používám:

- pokud s tím aplikace nepočítá, tak má hodně omezený přístup na SD kartu. Prý nějaká novinka v Androidu 10 kvůli bezpečnosti aby si aplikace nelezly do zelí. Přitom v interní paměti můžou dělat psí kusy a nikomu to nevadí :/

- má notifikační LED, ale pozor, je zabudovaná v tlačítku (není vidět při pohledu zepředu na displej), je jen bílá a bliká jednotnou rychlostí!
Navíc Android bliká notifikační LEDkou když je baterie vybitá pod asi 20%, doporučuji vypnout pokud chcete notifikační LEDku používat i na další věci, jinak je to dost matoucí.

- nebudeme si nic nalhávat, je to velká kráva, nic pro menší ruce. Paradoxně se mi píše líp na výšku, protože na šířku nedosáhnu na střed klávesnice a mívám problém trefit mezerník (Hacker's keyboard v 1.39).

- OpenCamera nevidí ostatní foťáky, jen základní přední a zadní :( Naštěstí to není taková katastrofa, normální stačí pro 95% případů, vzácně sáhnu po stock aplikaci abych vyfotil makro fotku....a zjistil že to stojí za houby a je lepší to vyfotit tou standardní.

- Android dovoluje buď ovládání SW tlačítky nebo gesty. Bohužel citlivost gest není zrovna ideální. Nastavení na 1/3 občas nevidí gesto "zpět", zatímco nastavení 2/3 ho vidí i v pohybech, co by ho vyvolávat neměly.

? subjektivně mi přijde, že nějak zvláštně přehrává zvuk nahlas, ale budu to muset víc prozkoumat. Jako kdyby pulzovala hlasitost nebo repro nezvládalo nějakou frekvenci, která se běžně vyskytuje při přehrávání hudby

? foťák rozhodně lepší než na původním Samsungu, navíc OpenCamera po přepnutí na Camera2 API umí fakt zázraky - zobrazit histogramy, zebru, ladit ISO a expozici,...

+ odemykání čtečkou otisků prstů funguje skvěle, rychle jsem si zvyknul!

+ podle youtube je to doslova telefon pro socky, mně přijde na svoji cenu docela luxusní

+ aktualizace Androidu

+ s mým běžným používáním původní Samsung vydržel od odpojení nabíječky (cca 7 ráno) do večera, kdy už skomíral. Baterka byla sice jetá, ale ne tak moc, cca před rokem měněná za novou.
Nokia se stejným zacházením vydrží 4 dny! Vím že s 30% nabití zvládne den v pohodě a nemusím se omezovat.

Tipy na aplikace, převážně F-Droid
* Bulkshare 2
* Simple Gallery
* K-9 Mail
* KDE Connect
* Key Mapper
* NewPipe (youtube přehrávač, hraje i na pozadí)
* OpenCamera
* Syncthing-fork (synchronizace nejen s PC, neoficiální fork šetří baterku)

ad Key Mapper, třeba někoho zaujme:
- krátkým stiskem ovládání hlasitosti měním jas
- dlouhým stiskem ovládání hlasitosti měním hlasitost
- současným stiskem ovládání hlasitosti rozsvěcím baterku
- krátkým stiskem spouště zapínám app OpenCamera
- rychlým dvojitým stiskem spouště zapínám automatickou regulaci jasu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Notifkační LED jsem vypnul tuším jako úplně první věc, protože nechci, aby se můj život točil podle toho, že na mě něco bliká. TO s tím zvukem jsem nezaznamenal, ale já když už něco nahlas na 5.3 pustím, tak je to mluvené slovo (totéž manželka, která taky na 5.3 jede, neb její Ektra je také KO). Jinak se s tebou shoduji, že nijak zásadně nevadí, že OpenCamera nevidí jiné než primární foťáčky. Ten 13Mpix wide tak nějak zvládne 99% situací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O Androidu a externím úložišti bych ti mohl vyprávět hodiny a hodiny... Není se čemu divit, že Apple od začátku a po celou dobu, MS od začátku ale v zoufalé snaze vyměkl a Google postupně naopak přitvrzuje toto v podstatě vylučují z užívání a podpory.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Běž už s tím ohryzem dopr...! Pročítám tu celou diskuzi a skoro do každého stromu se cpeš s tím humáčem. Běž si s tím předrženým křápem ovečkovat jinam.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tom příspěvku je "komplexní" rozborka adekvátních platforem, nemohu za to, že sis z toho zapamatoval jen jednu. Za blba po 3. Poďme dál.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nechcete uspořádat sbírku na Ježka ať jsme již ušetřeni jeho bizarních nákupů? Dám klidně dvě kila.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nic ve zlém, ektru jsem viděl jako nákup něčeho zvláštního a jedinečného, tahle nokia je jen předražená totální nuda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

přesně, navíc ty aktualizace jsou do té ceny jistojistě dobře zakalkulovány.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. akumuláor ktorý sa pri 45% vypne - akumulátor pravdepodobne nafúknutý
- nafúkli sa mi pri samsungu, gigabyte, huawei, kde boli natesno vyvalili kryt, kde nie natesno- tak to je jeden z jeho znakov (mám aj mobilný LTE router Huawei, neubehol ani rok a nafúknutý, vydrží až 6 minút)
- akumulátor opotrebovaný má zníženú kapacitu, rýchlejšie ubúdajú percentá ale nikdy sa z ničoho nič nevypne pri 10%. Mám tak Asus (z 2600 je niekde na 1400, stále častejšie je nutné ho nabíjať = zrýchluje sa jeho opotrebovanie), potom nejaké tablety. Že je akumulátor už starý, poznám podľa rýchleho úbytku percent ale nikdy sa nevypne len tak. Pekne klesá takmer ku nule, systém dá aj niekoľko varovaní že je vybitý.

2. 10W nabíjanie. Po ošiale s rýchlonabíjaním (úspešne som poničil všetky NiMH články) som sa vrátil ri NiHm ku 200mA a pri mobiloch a tabletoch ku noname nabíjačkám 500mA a ku nabíjanu cez USB 2.0 port. Samsung 700mA nabíjačky boli super, len konektor sa ušúchal (nenabíja, zariadenie sa tvári že nie je nič pripojené)

3. aktualizácie. Ak mám zariadenie ktoré má nejaké problémy (napríklad ASUS pravidelne robil mizerné video nahrávanie) tak čakám na aktualizáciu ako na zjavenie Pána. Avšak ak mobil funguje tak ako potrebujem, aktualizácie vypínam! Naučilo ma to Xaomi. Nielen že dávajú adware ale aktualizujú aj android systém, ku tomu aj MIUI. Kúpite si s nejakou verziou, všetko ponastavujete, oni dajú na trh novú verziu, kompletne zmenia grafiku, nastavenia, zvuky, o polroka ďalšiu verziu, kde zas všetko pomenia. Niekto je šťastný, že má najnovší android a najnovšie MIUI aj na 5 rokov starom mobile, ale mne veľmi neprispieva k pohode to, že každý rok má mobil iné systémové zvuky, inú grafiku, poprehadzované nastavenia a pod. Bezpečnostné aktualizácie, opravy chýb sú fajn. Nič proti nim.

4. preferujem zriadenie s čo najväčším accu. Výhodu to má takú, že ak vám do 3 rokov klesne kapacita na 50%, tak pri 5000mAh máte stále 2500mAh, čo je kapacita akú mali mobily pred 5 rokmi ako nové

5. nie som taký úchyl aby som prepočítaval koľko ma stáli mobily za posledných 20 rokov života. Peniaze si do hrobu nevezmem, zbytočne šetriť pár kaček mi mnohokrát nepríjemne obmedzuje život a extrémne sa predraží. Po pravde, kedysi som nemal problém dať za mobil takmer 1000 Eur, teraz mi stačí za 150. Pod 100 Eur už sú aj so 4GB RAM, fotoaparáty sa zásadne vylepšili. Vždy si človek môže povedať, že keby toto nekúpil v minulosti, teraz by mal niečo lepšie. To je pravda, len nekonečné čakanie počas konečného života?
Len medzi nami, dnes aj mobil za 500Eur je pre väčšinu len časť výplaty. boli roky, keď šlo niekoľko výplat na jeden mobil.

Počítať v roku 2020 ako Ježek, že dúfa že mu jeho nový mobil za cca 150 Eur vydrží aspoň 4-5 rokov... a že mu potom klesnú celoživotné výdaje na mobily, to je úchylné! Ten mobil bude vo výpredaji za 99 Eur, nahradí ho lepší kus. 100 Eur, ja počítam vždy len s tým, že mobil by mi mal vydržať min. počas záruky, všetko naviac je bonus. Počítam tiež s tým, že akumulátor stráca svoju kapacitu, je to ich vlastnosť. Každý mobil ktorý vydrží min. 2 roky bez reklamácie je super. Ak nad 3 roky, ešte viac super (mám také) ale i tak si kúpim nový, lebo ponúka niečo naviac. Keď nič iné, tak nový akumulátor, s ktorým v prípade nutnom, mi vydrží nahrať hodiny videa, ukladať GPS cestu a nemusím sa báť že nevydrží až do návratu domov.
Môj najnovší mobil bude mať min. 5000 ideálne 6000 mAh. Motorola Moto e7 plus, poco M3, Xiaomi Note 9 4G, ešte to má čas, viem však, že niektoré mobily možno lepšie fotia, ale s 3600mAh batériou veľa toho nenatočíte, najmä nie na konci dňa.

Najhoršie zo všetkého je, že mám už kúpený tlačidlový dualsim mobil s 900mAh batériou a vážne uvažujem nad tým, že tento budem mať len na telefonovanie a ten veľký, v ňom bude len dátová sim, Miesto 1 mobilu budem nosiť 2. Jedine čo mi chýba, keby robili lepší fotoaparát v tom tlačidlovom. Tie čo majú 320x240 displej, núdzovo to stačí aj na web. Takých 100g ktoré môžte mať vo vrecku bez toho aby ste o tom vedeli.
Ponuka sa zlepšuje. Výsledkom je, že mám malý mobil, veľký mobil, ku tomu tablety, notebook i stolné PC. Na vybehnutie si von, ideálny je malý mobil, na zavolanie pomoci.

Kto si pamätá Symbian, čo chýbalo takej Nokia E52? Mala net, BT, GPS, foťák, usb, 20 dní pohotovosti. 100g. Aktualizovať HW, verím tomu, že tým starším, ktorým ide prioritne o to byť online a na telefóne, by stačil. Email klient vám prezradí nový email, messenger správy, ale veľké veci vybavíte v práci,alebo doma. Nemusíte ho vykladať na stôl, keď si sadáte, aby sa vám nezlomil.

Príspevok dlhší ako Ježkov blog :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad závěr (sorry, více není sil). Ne, nestačil s aktualizovaným HW. Potřebuješ i aktuální SW. Certifikáty bezpečnosti, podpora aktuálních protokolů, aktuálních kodeků, webových technologií atd. atd., to vše posílá dané zařízení nezvratně do propadliště dějin. Ano, vlastně stačí jen aktualizovat HW a SW. Ano, prostě jiný telefon, třeba nová generace, iPhone. Přesně, jak se stalo;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. vrátil som sa sem so zistením, sakra, jak to že si pamätám celý ten príbeh ako Ježek kupoval lacný Kodak mobil, ktorý som obzeral tiež, bol v zľave na alze. Som rád že som ho nekúpil... ten čas ale letí :/ sakra!

2. certifikáty. Práve som čítal web na tablete z roku 2014, tesco op3ndot 7,85" 4:3 - veľmi dobrý displej, super sa na tom čítajú pdf (mám tablety od 7 do 10", 4:3 mi vychádza ako najlepšie na čítanie).

Jediný problém je len s alzou, to vyriešila Opera turbo. Posledná aktualizácia chrome i opery je z polovice tohto roku (android 4.4). Gmail funguje. Problémom týchto zariadení po týchto rokoch je najmä opotrebovanie emmc úložiska. Neustále ukladanie do cache pekne opotrebováva. Tesla o tom vie svoje. Výkon procesoru tiež zdá sa nižší ako pred rokmi (ale to práve asi súvisí s opotrebovaním úložiska), ale akumulátor je fest kvalitný!
Zlom v kapacite som spozoroval až tento rok, dovtedy držal nonstop čítanie cca 4-5 hodín nonstop.

Tablet som používal ako hodiny na stôl, budík, TV program a email (widgety). Kovová konštrukcia, displej sklo, nie plast. Asi rok bol nonstop na nabíjačke.

Teraz na ňom čítam pdfká (zoscanoval som si A5 knihy, je to zvláštne, číta sa mi to lepšie na tomto tablete ako z papierovej knihy), pozerám web (opera), email. Odinštaloval som IM aplikácie (kvôli opotrebeniu) Ten tablet tento mesiac oslávi 6 rokov fungovania. Máme viacero tabletov. Tento vydržal najviac. Stál ma 50 Eur, neskôr v akcií bol za cca 40.

Nabíjaný bol 700mA, keď som dal na 1000mA (opotrebovaný konektor na nabíjačke) do polroka klesla kapacita batérie. Možno náhoda, doteraz som nemal ani jedno zariadenie s akumulátorom čo by malo takú výdrž!

Všeobecne, elektroniku s batériami mením po cca 2 rokoch. Okrem zničenia (pád) je to na 99% opotrebovaný akumulátor. Po 3 rokoch opotrebované vnútorné úložisko.
Čím viac človek používa mobil na pozeraniu webu, tým skôr sa mu začne sekať, mať lagy.
Najhoršie je, ak aj videá nahráva do vnútornej pamäte.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Téma certifikátů je dost komplexní. Netýká se jen brouzdání, ale i služeb (banky, email...), obsahu (DRM....) atd.
Jo, a zrovna za měsíc začíná veselost, killnutí jedné certifikační autority (nedošlo k obnovení autorizace), to bude u starých Androidů apod. veselo. A supporty vývojářů se picnou... Deadline je myslím červenec 2021 nebo něco okolo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ad baterie, asi špatný kus, stane se, mě se nafoukla jen jednou po cca 4-5 měsících bez nabíjení v šuplíku.
Naopak nabíjení 10-20W naprosto spolehlivé, baterka u pevninských i formoských číňanů drží pořád skvěle. A bezdrátově nabíjet 20W je hodně návykové .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To kráso, to je panoptikum: D Já se neskutečně bavím, ale taky z toho trochu mrazí...
Ale tento blok vždy přitahoval divné pavouy že...:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo objevil ses tu dokonce i ty. Obvykle je tu od tebe pokoj a zvracíš na jiných serverech.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jo no, applím vymazancům vždy ostatní připadají jako pavouy že?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já stále používám Samsung Ativ S, který jsem kupoval před více jak 6 lety. Až na to, že půlka doinstalovaných aplikací přestala fungovat, protože už vypnuly servery, aplikace si nedokáže načíst třeba reklamu, takže spadne atp., tak telefon stále funguje skvěle. I na tu baterku vydrží poměrně dost - dva až tři dny.
Pořád přemýšlím nad tím, jestli vzít Androida, nebo se plácnout přes kapsu a koupit si dualSIM iPhone, na který mne navedli v práci (ale je jen single SIM).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mame doma dva kusy Kodak Ektra... stale su v prevadzke nonstop, ale baterkam v chladnom pocasi dochadza dych. Hladal som podobne vyhodny pomer cena/vykon ako bola v roku 2017 Kodak Ektra. Vyhral to necakane Realme 6...
Kodak Ektra bola investicia za 115 EUR (3 roky = 3,20 EUR za mesiac), Realme 6 (8GB/128GB) som kupil za 185 EUR. Realme urcite nevydrzi 5rokov (3,20 EUR = 58 mesiacov) a Ektra zostane neprekonanou. Ale kombinacia Cortex-A76 + A55 s operacnou pamatou 8GB, s rychlim nabijanim 30W a s hlavnym fotakom (64mpix) ktory je kvalitnejsi ako ma jeho nasledovnik Realme 7..... Vybava tohto telefonu za tie peniaze prekvapila a dva telefony Realme 6 cakaju na Vianoce ked oficialne odstavia Kodaky. "Sbohem Kodak Ektra, vítej Realme 6"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.