Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k „Šéfiku, nějak to blbne“ aneb Většina chladičů se jednou zanese

Je to takzvana smrtici kombinace - Acer, bezolovnate pajeni a grafika od AMD. Podle me je to prehratym GPU a brzy se to zacne opakovat.

Chtelo by to prohlednout spoj mezi deskou a gpu prumyslovym rentgenem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, těch mám doma pět ;). Ale jinak celkem souhlas, že to může být lecčíms a na křehkou pájku bych dneska tipoval tak 90 % všech nevyzpytatelných potíží.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Možné je kde co, ale tohle není typický projev utržené kuličky pod BGA pouzdrem grafického chipu, ty se zpravidla projevují rozpadlým obrazem, chybami v obrazu nebo chybovými hláskami od grafického subsystému. V každém případě problém neodstraní rozebrání a vyčistění je třeba minimálně grafický IC znovu přetavit, správněji sundat znovu nekuličkovat a připájet.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"je třeba minimálně grafický IC znovu přetavit, správněji sundat znovu nekuličkovat a připájet."

To si vůbec nedovedu představit jak se v dnešní době dá opravit (odpájet a znovu připájet) tak velké BGA. Viděl jsem sice nějaká videa ale pořád tomu nevěřím. Já osobně mám problém i s většími QFP pouzdry a to mám spodní předehřev.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Snadno je na to mašinka, která jak píšeš má předehřev a vrchní ofuk který natavuje na kýženou teplotu. Desku zahřívá pomalu a stabilně, stejný procesor se dělá i při ochladnutí aby se deska nezkouritla. Procesor se sundá kuličky odsajem pomocí měděného čehosi, dáme šablonu nasypme kuličky, šablonu pryč. položíme procesor dáme zpátky vrchní ofuk (spodní celou dobu zůstává) necháme 5 minut ofukovat a necháme postupně vychladnout. Trada máme čip přebalený, když na tom máš co máš mít je to dost jednoduché, ale navíc i drahé, protože to vyžaduje docela drahou techniku (stanice na ebay se dá koupit vč. šablon cca za 40 klacků)

Většině lidí dnes stačí když to GPU zahřeješ na 290 frkneš pod nej oživovací roztok s olovem a čip se připájí zpět aniž by si ho musel sundavat, není to časově náročné a rok i déle to vydrží taky.

Jinak ten ntb. se autorovi článku brzo vrátí, protože to zamrzání prostě ten trochu přicpaný chladič ani pasty dělat nemohli. Ty žebra byly ze 2/3 prostupný to naprosto stačí i přes ten výkoný HW. Vysvětlení je jednoduché, prostě tam byl nějaký studený spoj a manipulací s deskou se to na chvilku vyřešilo, ale čeká na další šanci.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Raději upřesním
BGA Reworks stanici na Ebay koupíte i s šablonami pod 20k Kč.
"oživovací roztok s olovem" je v reálu nějaký BGA Flux, tedy pájecí tavidlo což je něco co usnadňuje pájení, brání oxidaci pájky a zvyšuje smáčivost pájených ploch (rozhodně to neobsahuje olovo ani jiné kovy).
290C je také docela dost, spíše horní hranice toho co BGA snese a to jen po pár desítek vteřin.
Tento způsob opravy vychází z toho, že pokud se podaří kuličky pod BGA roztavit tak se utržená kulička znovu spojí a tím se věc opraví, problém je, že když se daná slitina utrhla jednou může se utrhnout znovu a tak platí, takto provedená oprava může vydržet 14 let ale třeba jen 14 dni. Najde se řada "odborníků", kteří vám budou hodiny vysvětlovat jaká to je prasárna a že se obvod musí překuličkovat. V reálu se dělá obojí a obojí má naději/šanci uspět.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

BGA je typ osazení procesoru do desky. Pokud máš na mysli kolik vydrží samotný čip, tak realita je taková že čip vydrží 300 stupňů prakticky po neomezenou dobu, to si zjevně pleteš pájení integrovaných obvodů a nahřívání jejich nožiček, kde se v laborkách na škole učilo že se na nožičce nesmí držet vysoká teplota déle než pár vteřin. Nicméně tady v tomto oboru je následující přísloví více než trefní- kdo umí, umí. Kdo neumí učí :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To není "o laborkách". Informaci o tom, jak dlouho, jakou teplotou a jak daleko od pouzdra součástky se mohou vývody zahřívat dost často uvádějí výrobci ve svých datasheetech.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Když už, tak to chce alespoň osazovat ty kuličky do pasty, minimálně na ten čip. Jenže stejně je kvalita pochybná, jednak v padech jak čip, tak desky je nadifundována ta původní směs, takže tak tak jako tak vznikne nějaký intermetalický kontakt, který už z principu bude křehký. Druhý problém je s vlastní teplotou, čip ani ostatní součástky na to nejsou stavěné, u jednoduššího obvodu mám změřené, že každým tepelným cyklem rostl leakage current...tj. prokazatelně dochází k výrazné degeneraci vnitřních struktur.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pár jsem jich již dělal a kupodivu to je docela jednoduché, tedy pokud člověk má alespoň základní vybavení a ví co děla.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem podobně pucoval taky jednoho ještě staršího Acera (Core2Duo + NV 8600M) a ta pasta byla úplně stejně na "prach" :-) Naštěstí v mém přídadě se dalo k chladiči dostat poměrně snadno - byl pod první krytkou ze spodní časti (cca 10 šroubků a byl venku).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak s písčitým až kamenným skupenstvím onoho matliva mám již také nějaké zkušenosti. Nicméně ze zvyku všechno co je dostupné, tak přepatlávám.

S dostupností chlazení v ntb je to horší. Obecně všechny business a enterprise modely mají poměrně dobrou servisovatelnost (přístup ke všem vyměnitelným částem, kromě desky, která se většinou vyndává jako poslední), a tak není problém vyjmout samotný ventilátor. Potvrdilo se mi tak u každého stroje s původní cenovkou nad 60k.
U mašin s cenovkou položenou níže (do 30k) je stav poněkud horší, ba spíše bídný. Zvláště pokud se vám v domácnosti práší tak, jako tady.

K oným defektům pod BGA mám stejný názor, leži mí tu defektní HD6870 a potřebuju někoho, kdo by ji zkusil jen přetavit. Před asi rokem a půl jsem pro změnu kupoval novou desku pro notes, ten je pro mě klíčový nástroj ve škole i doma, takže jsem chtěl vysokou spolehlivost a raději jsem šáhl po naprosto novém kusu (konzultoval jsem s někým, kdo reflow-reball dělá).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mám 2× HD 4850 a 1× HD 3850, obě tak nějak zdechlé a něco mi říká, že by tomu obnova spojů GPUčka s tišťákem karty pomohla. Jenže taky nemám nikoho, kdo by to uměl. Mám kontakt na kohosi, ale už je to za stovčičky a s nejistým výsledkem bych do toho asi nešel. Zvlášť po nedávné zkušenosti oživováním jednoho atomového křápu s IONem, do jehož pokusu o oživení jsem dal dobře přes litr a stejně se to nepovedlo. Taky jsem nedávno zkoušel oživit jeden nadějný noťas s nemilou nehodou a po vyhození 8 stovek jsem zjistil, že tudy cesta taky nevede. Někdy jsou ty pokusy drahá sranda. Ale člověka to pořád láká ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, v době, kdy jsem to dělával já, tak jsem si nechával platit jen za úspěšné pokusy.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já toho dotyčného ještě nekontaktoval, takže nevím, jestli by do toho šel s rizikem, že „nic se nepovede -> nic se nebude platit“. Ale z kraje příštího roku ho asi profouknu, protože už mi asi začíná odcházet další a brzy nebudu mít co cvičně vrážet do desek, které nemají (a k chodu vyžadují) grafiku ;) (a tyu historické PCI nesmysly tam strkat nechci, obvykle potřebuji, aby to mělo HDMI, abych mohl výstup chytat na grabovací kartě pro strýčka příhodu ;).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

to si jako nechal zaplatit jako za spravený přístroj plnou cenu?? To je ale drzost. Neřeknu kdyby vyplácal nějaký drahý materiál, ale takhle bych mu dal leda tak stovku za snahu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tiež mám problém s Acer TravelMate 5760G. bfu si nevšimne nič, ale po troch minútach stress testu CPU throtluje na 93°C (to ešte pri vypnutom Turbo Boost), chladič je čistý asi skúsim vymeniť tú pastu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Před mnoha lety se mi do rukou dostal jeden acer, nevím přesne typ, ale tuším že tam bylo radlo X14xx s pentiem M. Oný ntb měl být z vyšší kategorie a už byl v docela rozkládacím stavu. Nicméně, fungoval a majitel si stěžoval na přehřívání a následné vypínání. Dále jsem vybádal, že tyto problémy má již od výroby, takže jsem nelenil a podíval se do jeho útrob.

Po otevření nenechalo zděšení dlouho čekat. Chladič, který měl být přišroubován na CPU, tak přišroubován nebyl, zkrátka volně si tam někde plul prostorem. Celá konstrukce fungovala tak, že šroub měl projít skrze vrchní průchozí část chladiče přes PCB notesu až ke spodní straně šasi. Nu, problém byl ten, že šrouby byly příliš krátké a tak k onomu sešroubování sendviče nedošlo. Někde bych měl mít dokonce hodně mizernou a neostrou fotku celého skvostu.

Kvalita sériovky mě nepřestává překvapovat :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně té kamenné pasty - nedávno jsem řešil přehřívání/chcípání ségřina NB, a Asus (F6a) to má úplně stejně, ale u něj mi ještě dělalo problém ten beton z procesoru vůbec sundat. Docela jsem se bál že ho škrábnu nebo kus ulomím. Notebook za 25 tisíc, ale hlavně že jsme ušetřili 50 centů (pokud vůbec) na pastě.
Od ani jednoho z těchhle výrobců už si NB nekoupím.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Myslite ze si s (jakoukoliv) jinou znackou nejak zasadne pomuzete? Och, jak naivni ;) BTW - nechapal jsem co za sracky (nejde napsat slusneji) ted prodava treba takovy Dell, v lowcostu je to snad jeste vetsi tragedie nez Acer/Asus.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

IBM/Lenovo TinkPad R60 a R61e - oba taktez betonova pasta sedivka.

Bohuzel minimalne u toho R60 se vetrak nezanese, ale umrou mu loziska... :(

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No bohuzial dnes je uz totalne jedno aku zancku ntb clovek kupuje, aj tak vecsina ma rodisko niekde vo foxconne alebo podobnej fabrike. Skor je dolezitejsia cenova relacia v ktorej sa dany ntb pohybuje. A zasa v danej cenovej kategorii je vecsina ntb od roznych vyrobcov pomerne rovnaka. Bohuzial mam pocit ze jediny kto vykuka z toho priemeru ale aj cenou je asi akurat Apple a potom jednotlive modely roznych hernych notebookov kazdeho vyrobcu, ktore vecsinou tiez byvaju trochu menej standardne (aj ked casto mam pocit ze len nasvietenim farebnych lediek).
Hmm docela by ma inak zaujimalo ci by bolo dnes vobec mozne vyrobit notebook s pasivnym chladenim a dostatocnym vykonom. Dnes predsa len ten vykon je viac ako postacujuci, tak vyrobit povedzme procesor o generaciu,dve starsi novym postupom s nizsou spotrebou a tak isto ostatne komponenty a cele to postavit na pasivnom chladeni.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S novými Atomy jdou dělat pasivně chlazené tablety, tak proč ne noťas? Výkon už není zdaleka tak tragický jako dřív, na kancelář to bohatě stačí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Můj notebook http://diit.cz/clanek/fujitsu-lifebook-n532 má takovou sympatickou vlastnost: dokud to není vyloženě potřeba, nefouká a chladí se pasivně, i když má plnotučné Ivy Bridge čtyřjádro/osmivlákno a profil jedu tradičně „Rovnováha“ (takže když se vypne HDD, což je za chvilku, neb systémový mám SSD, tak je zcela zticha). Tudíž tak nějak doufám, že se i méně zanáší. Ještě jsem na to ale nekoukal ;).
Udělat to tedy jde. Ale upřímně: nemám zatím moc velký strach, že by to šlo udělat na platformě AMD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S tak zaneseným chladičem procesoru a ztvrdlou pastou v NBK se setkávám každý den několikrát. Někdy kroutím hlavou jak dlouho vydrží uživatel pracovat s tak hlučným a zahřátým NBK. A to jsou stejně postižené všechny velké značky. A jak málo stačí (vyfoukání a přepastování) k tomu jak to uvést do původní funkčního stavu. Lidi jsou čuňata. Byt mají uklizen, ale NBK jako odpadkový koš.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak noťasů mi prošlo rukama habaděj, avšak, co mne nejvíce rozesmívá je to, že lidi přicházejí s požadavkem: "vyčistíte mi větrák za dvě stovky, že jo? Vždyť to nic není a je to na chvilku" :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jak u čeho. Něco je fakt easy-peasy, něco je potřeba rozebrat prakticky komplet. Ale jo, za dvě stovky mu tam natlačím tři stisky kompresovanýho vzduchu a za týýden zase ;).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A co keby si clovek k tomu NB uz teda kupil jeden taky stlaceny vzduch za 80Kc a mal na 2 roky vystarane? Staci pouzit hlavu. a raz za mesiac prefuknut v opacnom smere prudenia vzduchu chladic a je to. Ale rozumiem, ze sa mnohe veci daju robit i drahsim sposobom a aj zit z niecoho musite. ;) Ked som studoval na koleji, tak som tymto sposobom "opravil" desiatky notebookov a dokonca som si vystacil so svojimi plucami. Zaujimave, ze nie tyzden, ale na par mesiacov mal potom dotycny pokoj. A ja som si vychutnaval vychladene pivka, co som dostal ako revanz. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já se o svůj notebook celkem starám, ale když pak dojde na to, že se mi do rukou dostanou notebooky jiných lidí, tak jsem si zvykl, že plícema to není dobré dělat, protože pak to člověk obvykle dostává odevšad. Z plic, z nosu, z očí … ;). Kdepak, vyfoukávat nejlépe na balkoně, když je velký vítr.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono by to chtělo ten počítač minimálně otevřít, protože profouknout bordel zpětně chladičem do útrob notebooku by asi nebylo to pravé bambulkové. :-) A jsou jedinci co se křížového šroubováku bojí jak... kříže.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No predstavte si, ze v 99% pripadov to naozaj staci, pretoze hlavnu zlobu robi hruby zhluk prachu, ktory fyzicky ucpe rebra pasivu. Spatnym prefuknutim o dostatocnej intenzite ten bordel dostanete mimo NB. Uz z principu to nema moc kde inde vyletiet, ako von z miesta nad fanom. A ak vyleti, tak sa treba zamysliet nad efektivitou chladenia, pretoze uz z principu ma byt okruh intake-outtake pokial mozno hermeticky uzavrety, inak nie je chladenie 100% efektivne. Kazdopadne iba naznacujem, ze prefuknut sprejom za 80Kc raz dva-tri mesiace je to uplne minimum, co moze clovek urobit a z 95% i riesenim problemu s prehrievanim. Necham na uvazenie, nakolko ma rucne a pracne ocistenie chladenia radovo za 10-20 nasobok ceny spreja zmysel, ked aj tak budu oba hypoteticke NB za 2 tyzdne natom uplne stejne co do zaprasenia pasivu. ;) Radsej sprejom raz za dva mesiace, ako raz v roku manualne predrazenym servisom ;) Samozrejme uvazujem BFU, mnohi si NB sami rozoberu a udrzbu si spravia sami.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

je to tak trochu o-t, ale mám dojem, že autor nepoužil výraz "betelný" správně. V Hanecu to neznamená bytelný - viz třeba http://www.sepl.rulez.cz/slovniky/hantec/hc_a-d.htm atd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Díky, máš recht. Slovo jsem tedy nahradil za festovní, to už je tomu, co jsem chtěl vyjádřit, blíž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mám kromě jiného aji Lenovo ThinkPad X200, a ačkoliv již má něco odslouženo (nejsem ani první majitel) je větrák skutčně neslyšitelný (pokud vůbec běží). Tedy ne TICHÝ, ale opravdu neslyšitelný (vadou sluchu netrpím). Ani příslušný HDD nezaostává - tak tichý disk není vůbec běžný. Počáteční úvahy o výměně za větší šly rychle "k ledu".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Prima článek ze kterého jsem si na rozdíl od Behemotových článků něco odnesl.
All Glory to Wift!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cítim to rovnako.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ups, tak to bych zrovna nečekal :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Wift umí psát velmi kvalitní čtenivo. Líbí se mi, jak se dopracuje k jádru pudla a nenechá to jen tak plavat. Není specializovaný jen na nějaké úzké spektrum a jeho články, ať již recenze nebo krátké blogové, čtu velmi rád.

Pan boček měl rychlý nástup, zdrojová osvěta je taktéž důležitá a sám na kvalitní krmivo dbám. Nicméně, tím to asi tak začalo a končí. Zdroje jsou jen zdroje, krámy se prodávat budou pořád a těch pár lidí co si přečte recenzi nepřesvědčí ty zbylé masy o opaku. Navíc je tu ještě na pozadí jedna jakási pachuť od jinud, ale to by bylo už na jiné téma :)

Takže ano, doufám že tu wift bude stále, byť škoda, že už né tak aktivní.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

No já mám právě u zdrojů s Behemotem zásadní problém. Technická stránka zde naprosto převládá nad novinařinou. Ze začátku jsem byl nadšen ale s narůstajícím počtem recenzí jsem zjistil že je to vlastně všechno zbytečné protože všechny zdroje jsou špatné a dodnes nevím který zdroj do dvou tisíc korun bych měl použít.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že vítěz je jasný: http://diit.cz/clanek/seasonic-ssp-350gt-recenze

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Mel jsem to stejne.

Nejsem elektrikar, ale strojar, tak jsem recenze od Behemota hltal a detailum ohledne elektroniky/elektriky jsem spis veril, pac nemam zazemi to kvalitne odborne posoudit, nebo rozporovat.

Jenze pak zacat opakovane placat neskutecne nesmysly o tematu, ktery profesne dobre ovladam a evidentne mel patent na rozum o vecech, kterym proste nerozumi vubec.

V tu chvili jsem dost zmenil nazor - pokud opakovane tvrdi zjevne nesmysly ve vecem kterym rozumim, tak proste nemam jistotu, ze neplaca kraviny i v jinych oborech...

Je to skoda.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud budete měnit teplovodivou pastu v notebooku, tak raději nepoužívejte tekutý kov. Chladič v notebooku se vlivem tepelné roztažnosti trochu pohybuje, takže za pár měsíců, až tekutý kov vytvrdne, tak se chladič utrhne a mezi CPU/GPU a chladičem vznikne vzduchová mezera.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

WIFTe

Všiml jsem si, že notebook má také dvě pozice pro pevný disk. Která je pro ten primární a která pro druhý, to skutečně nevím (tím, že jsem dostal notebook bez disku, nevím, kde je standardně osazen disk od výroby), ale jedna z pozic má SATA konektory netradičně nahoru. Tipuji, že primární bude ta vpravo s netradiční pozicí SATA konektoru. Něco mi říká, že má-li něco být nestandardně, ať je to od výroby rovnou osazeno včetně patřičné redukce, která tak bude rovnou využita a nebude v notebooku někde zbytečně oxidovat...

Eeee. Mam Acer Aspire 7560-A434G32MN (http://www.alza.sk/acer-aspire-7560-a434g32mn-cerny-d300896.htm). Viem, nicovata suncicka, ale doma u rodicov staci (za 3 kila €cok dobry kauf na 17tku). 320 GB disk bol hned vymeneny za 750 GB hybrid. Ale nie o tom som chcel. Odhalena zadna strana po odsrobovani zadneho umelohmotneho krytu je velmi podobna, 2 sachty na HDD, dokonca aj miesto na mSATA. Akurat sloty na RAMky su len 2. Avsak k tym slotom na HDD. Primarny je ten "normalny". Tam sa zmesti 9,5 mm vysoky HDD. Tej sachte co ma sloty SATA podozrivo vysoko nepomoze ziadne redukcia, to by sa musel disk otocit o 180 st. a to jaksik nejde. Do tej druhej sachty sa da strcit MAX. 7 mm hrby HDD a aj to len po odstraneni umelohmotneho rebrovania vnutornej strany na umelohmotnom zadnom kryte. Aj s tym 7 mm vysokym HDD v druhej sachte sa neda kryt celkom zatvorit, chcelo by to 5 mm !!!!!!!!!!! Absolutne jasne kurvitko. Totiz dno (spodek) celej druhej sachty je o 0,5 cm vyssie, proste cela sachta je vyssie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Anžto jsem notebook včera vrátil majiteli, bylo mi potvrzeno, že primární pozice je ta s tradičně umístěnými konektory. Takže jak se dává disk do té druhé, nevím. Asi si člověk musí od Aceru koupit nějakou redukci za tři tácy nebo nevim ;). To už není snad ani kurvítko, to je výrobní vada :).

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem se dlouho chtěl zaregistrovat, ale dostal jsem se k tomu až teď. Za prvé chválím za čtivé články, už nějaký pátek také dělám v IT a někdy se mi Tvoje články jeví jako Déjà vu ;)

Pasta je naprosto normální takhle zatuhlá, setkal jsem se s tím napříč snad vším, nejhůř jsou na tom Acer a "tesco" výrobci, naštěstí DELL tak strašný není, ale setkávám se pouze s Enterprise modelama, které jsou teda drahé jako čert, ale asi u lowendu to bude v bledě modrém :(

Co se zapojení disku týče, tak na to existuje redukce do "L" a zase takhle hloupě to má dost notebooku...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Stromcek ozdobeny, stedra vecera sa pripravuje :) a zena nechce aby som sa motal po kuchyni :)

Neviem ci existuje nejaka specialna redukcia na tu druhu HDD sachtu. IMHO do tej druhej sachty neexistuje ziadne reduckia, nakolko je vo fyzikalnej realite nemozne do vysky sachty nejakych 5,5-6 mm (proste spodek sachty je tak vysoko) narvat 7 mm hruby disk (ja tam jeden 7 mm mam a zadny kryt neni dobre v mieste druheho HDD zapadnuty). V sladkej nededomosti som si myslel, ze tam 7 mm v pohode vleze. Ako pisem, chcelo by to 5 mm HDD!

Podla mna je to odrb na zakaznika, ze aha dve pozicie na HDD. Pritom ale do tej druhej prakticky ziadny HDD normalne nevojde s vynimkou 5 mm modelov, ktorych je ako safranu a pred 1,5 rokom take ani neexistovali!

Takze spravne, toto uz neni kurvitko, to je totalny drb. Asi ako s pokazenym adapterom na telefon, notebook ci dialkovym na TV. Tot pred tyzdnom sa zene pokazil adapter na NTB. Ta reku zanesem reklamovat. A oni chcu k tomu aj cely notebook !!!!!! Nie obchod, ale vyrobca. Sak to je totalne chore. Na com by zena cely mesiac robila !?!?!? Lehota na rekjlamaciu v SR je 30 dni. Detto pokazena nabijacka od telefonu = priniest aj cely telefon a pokazene dialkove od TV = priniest cely TV. Existuje nieco co je viac chore !?!?!?!?!? Sak aj ja ako totalna lama s elektrotechniky so skusackou zistim, ked prilozim snimace k tomu jacku na nabijacke, ze tam neni ziadne napatie, nepotrebujem k tomu dokonca ani ziadny notebook ... Takze toto su neni kurvtkovske maniere, ale obrbavacke maniere. Jednoducho plno ludi sa na to vy**re a nebude bez notebooku mesiac (pretoze ho potrebuju na pracu) a kupia si AKOZE univerzalny za 20-30 € alebo original za 40-50 €. V naivnej nevedomosti po kupe AKOZE univerzalneho zistia, ze ani jedna z tych 10-11-12 posr*tych koncoviek tam nesedi tak, aby sedelo napetie. Jedina koncovka co sedela mala 19 V, ale notebook ma na adapteri 20 V. A potom ze clovek nemy byt nas*aty.

A tak je to v dnesnom humusnom konzume so vsetkym. Kurvitka su uz slaba kava !!!! Su to legalne oficialne odrby v kupnych podmienkach (ktore nikto necita).

Pekne sviatky bez kurvitok a odrbov (ktorych bude cim dalej tym viac a to takych, ze uz ani reklamacie sa neoplatia) !!!

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

jj, dokoupení patřičné redukce stálo skoro 2 roky zpátky 2,7 tisíce. Takže v ntb je udělána šachta která vybízí k instalaci dalšího disku, ale sama potřebná redukce stojí víc jak nový disk...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Alespoň jsi ji sehnal. Zákazníkovi jsem prodal jeden Sony Vaio, který měl podobnou pakárnu, ale redukce se oficiálně koupit prostě nedá a ani se nevyrábí!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na mem TravelMate odeslo chlazeni jeste v zaruce. Vymenu jsem mel zdarma. A jelikoz mi upadly vsechny mizerne nalepene gumove nozicky, poprosil jsem o jejich opetovne nalepeni. K memu udivu misto korunove polozky jsem dostal nabidku na vymenu celeho spodniho krytu asi za 4 tis.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tak do toho bych rozhodně šel, za ty prachy, no neber to .. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Acer, HP, vždy stejná pohádka - zas*aný chladič a drobky namísto pasty. Každý rok se mi z okolí sejdou alespoň dva "přímotopy". Bez váhání bych tento nešvar označil za kurvítko NB :(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.