Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sigma 24-35mm F2 DG HSM | Art - tak trochu zbytečný objektiv?

Nerozumíš modernímu fotomarketingu Davide. Foťák / objektiv bez zoomu a krutě rychlého AF je jako Bond v teplákách. Sice nejsou na fotkách tyto parametry rozeznatelné (nebo se jejich sekundární vlastnosti projevují maximáně zhoršením výstupu), ale v technice být prostě musí. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Foťák hlavně musí mít co nejvíce AF bodů :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna tu váhu bych jako problém pro cílovku neviděl. Pokud má někdo jak 24mm, tak 35mm sklo, tak má v součtu tak 1,2 kila. Takže jedním sklem příjde o jedno clonové číslo a o 300g váhy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je docela zásadní úhoz na hřebík, pevné ohnisko + světelnost f/1.4 vs f/2 + zoom...
Např. pro mě osobně je lepší mít dva co nejsvětelnější objektivy než zoom (u lidí zaměřených na reportáže to ale může být naopak)....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ma uz nekdo 24mm a 35mm pevna ohniska, tak si urcite nekoupi opticky podstatne horsi zoom.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Teď ještě poprosím o zdroj informace, že je ten zoom opticky podstatně horší. Zajímalo by mě to obzvlášť proto, že člověk, který ho měl v ruce, tvrdí, že je naopak lepší než mnohá starší pevná skla.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro predstavu pro ostatni rozdil mezi uhlem zaberu 24 a 35:
https://en.wikipedia.org/wiki/Angle_of_view#/media/File:24-72mm_zoom_dem...

Prijde mi ze to tak maly rozdil neni, uhel zaberu u kratkych ohnisek klesa docela rychle (u 200 a 300mm uz je to jen 3.5 stupne, zatimco 24 a 35 je to temer 20 stupnu) Pak je otazka jak dobre se to da pouzivat na zkresleni perspektivy a jak moc se s tim da pomahat hloubce ostrosti (pri stejne vzdalenosti) Takze jo ukrok beru, ale taky muzou byt duvody proc ho nedelat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Důvody proč úkrok nedělat jsou v zásadě dva (ten třetí je bonusový)

1) změní se tím perspektiva (do nechtěné podoby)
2) krok v před/vzad = krok do zdi / do propasti o xyz metrové hloubce
3) fotí se tak, aby se neořezávalo

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Z osobní zkušenosti vím, že rozdíl mezi 24 a 35mm je propastný. Mám Tamron 24-70mm a dříve jsem používat po přepoštu cca 27,2-88mm a už těch pouhých 3,2mm je na širokoúhlém objektivu na úhlu záběru velmi znát - zvlášť když není kam ustoupit :-(. A ohnisková vzdálenost má samozřejmě vliv na perspektivu. Myslím si, pokud si tento objektiv udrží podobnou kvalitu optiky a zpracování jako její pevní bráškové, tak si své místo na trhu určitě najde a kupovat se bude. Já jsem předevšín u tohoto objektivu zvědav, jak si poradí s zvězdnou oblohou a problémem koma (snad zatím všechny objektivy <25mm se moc nedají použít pod F2.8 to bohužel platí i o nové Sigmě Art 24mm - jinak asi nemá ani chybu).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.