Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Upgrade PC #6: hodnocení po X měsících

a jakej ze je v tom zdroj? nejakej 800W bronze?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

momentálně pořád ss400et, takže "oem seasonic", nevím teď z hlavy ani jestli 80+ nebo 80+bronz.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

i5 IvyBridge přetočený na 4.2Ghz (bez změny napětí), 16GB RAM, AMD 7950 3GB RAM přetočený asi o 15% na sníženém napětí + hlavně pouze a jedině SSD (postupně 128,256,512GB) - ani po 3 letech nemám jediný důvod k upgradu, rychlostně bych si v podstatě pomohl jen o procenta, PC je stále jak blesk + zcela tiché.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Taky si potrpím na úsporné stroje. Zároveň si však potrpím na velikost, vzhled a aby šlo na tom hrát ve 2560x1440. Vaše sestava je ok z hlediska spotřeby, ovšem to je tak jediné, je to pořád ošklivá velká bedna, čímž je zabita jedna z hlavních předností úsporných komponent. Úsporný kvalitní build si představuji nějak takto: 35w i7-6700T Skylake, mini ITX deska, 2x8GB 1.2V DDR4, Fury Nano, Lian-li PC Q21 8,5 litrová! Chieftec SFX 500W gold. Zatím jsem nenašel lepší kombinaci komponent z hlediska velikost/výkon/spotřeba. Bude to v obýváku, takže větší bedny nepřipadají v úvahu. Uvítám připomínky

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

vidíš, to jsem tam nakonec zapomněl doplnit, že kdybych si měl představit hypotetický upgrade monitoru (jako že k tomu nemám důvod) za nějaký nový, tak by to bylo něco jako Acer G247HYUbmidp, což je 23,8" IPS 2560x1440 co žere max 25W.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Moc nechapem tu geforce ked nehras, radsej by som pouzival integrovane gpu a za usetrene peniaze by som kupil i5. Na tie fotkt by to bolo urcite prijemnejsie.

+1
+45
-1
Je komentář přínosný?

Úplne s tebou súhlasím. Sporí sa na nesprávnom mieste. Podľa toho čo tu píše autor, úplne by mu stačilo https://www.alza.sk/amd-a6-6420k-black-edition-d522326.htm?o=1 a za usetrené peniaze už vtedy mohol mať SSD. A tá skrinka, kokso to je riaden des. Tak tá je isto zo zberného dvora. Toto sa v roku 2015 nemôže vyrábať. A ak áno tak nechápem potenciónálneho kupca. Bŕŕŕ. Počkajme si na zdroj ten nám ešte nebol predstavený. A s tým vypínaním systému ma autor úplne dostal. Panebože. Ak sa sytém nedokáže normálne vypnúť (a to že som ten nejaký linux prevádzkoval) tak by letel z PC, že by sa za ním ani nestačilo prášiť. Toto je na hlbšie zamyslenie, ako na BLOG.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Jak rika kolega: Nehledej logiku tam, kde neni.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

v pořádku, já také nehledám respekt odlišného názoru tam, kde není.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

ta skříň je prostě levnej eurocase co mám snad 10+ let. nějak nemám potřebu řešit upgrade. skříň je pro mě držák na komponenty, její design je mi naprosto, ale naprosto ukradený. ano, byly doby kdy jsem pokukoval po některých hliníkových skříních ála lianli či coolermaster apod., ale pak mě to nějak přešlo. je to už hodně dávno.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

No, skříň je opravu jen držák na HW, pokud mají věci v ní nízký TDP. Pokud si člověk pořádí nějaké ty topítka, pak je situace zcela jiná a airflow je základ všeho...

Mě zaujalo, jak je ta ASRock deska ošizená, že má i kolem CPU poměrně málo kondíků... No alespoň že má 4 fázový regulátor a na dané CPU bohatě dostačuje :)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Presne hovoríš mi z duše. Veď tam o airflow nemôže byť ani reč. Veď aj králici majú v kleci väčší prievan. Nehovoriac o toku vzduchu do pravého uhla, a na dôvažok všetok teplý vzduch preháňať cez zdroj. A to pán prispieva do IT magazínu. Hm. Na to aby bola skrinka dobrá, nemusí byť hliníková. Sporíte na nesprávnom mieste.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

S těma komponentama, co tam jsou, je to ještě pořád jedno. Tenhle styl EC mám jinak taky, měla by mít 11 let... ale je pravda, že jsem vyříznul ty mizerné perforace na ventilátory (ještě v době, kdy jsem byl míň línej). U mě je v tom 100W APU.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

System se normalne vypnout dokaze - sudo shutdown -h now funguje. Chyba bude bud ve windowmanageru - LXDE - nebo, pravdepodobneji, v konfiguraci. Doporucuji prejit na xfce.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ale já občas hraju, to jen teď shodou událostí nebyl čas (a ještě nějakou dobu nebude).

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Asi by som siel radsej do Intel Pentium G3258, par korun navyse, a da sa podtaktovat ked nie je nutny vykon a pretaktovat na hranie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

důvody proč jsem nešel do g3258 jsem v minulosti objasňoval.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jo, při pohledu na popis té sestavy mě napadlo přirovnání do automobilového průmyslu: je to takový traktor (MB+CPU) se zlatým volantem (grafika) a automatickou převodovkou (SSD). :-D

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Kokso ROFL.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

------------------- ------------------- ------------------- -------------------
Z tohoto webu sa za posl. 10 rokov postupne stal blog 1-2 autorov. Postrehy, nazory, review poskladanej kysne, tazka uloha navrhunt zostavu s obmedzenym rozpoctom, nuda v Brne 4K, realna cena elektroniky klesa (o jaky to objav), co musi splnovat smartfon, SSD vs. HDD a MLC vs. TLC a jaky mam psychicky problem s SSD > 32 GB, zdroj musi mat 2-nasobny vykon, subor eleboratov v orwelovskom 1984 a fotograficke blogy. Nakoniec druhy diel sagy "AMD verus Intel: Já s tebou prostě nesouhlasím WIFTe".

Este chyba blog na sucasnu migracnu krizu zo Syrie.

Ja mam tiez psychicke problemy:

A) binarno dekadicky bordel a na moj popud tu preto vznikol clanok (co som rad)

B) PPI honenie na vsetkych zobrazovadlach az je to absolutne nezmyselne, lebo na 24 palcovy 4K-5K monitor (ktory ma tym padom 200 PPI) nie je optimalizovane desktop Woknove GUI a uz vobec nie aplikacie pren
------------------- ------------------- ------------------- -------------------

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Ale můžeš se chlubit před návštěvou z rumunska, že máš větší rozlišení než full HD!
V ostatním s tebou naprosto souhlasím.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli až přijde za pět až osm let čas na upgrade, jestli ještě půjde sehnat něco tak zoufalého, třeba i ve sběrném dvoře...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k současné pomalosti vývoje procesorů s tím nebude problém. C2D/C2Q je tu s námi taky 8 let a pořád se v bazarech prodávají.

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

proc slozite psat "sudo shutdown -h now" napr "sudo halt" je urcite kratsi ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ono to máš jedno, zadal jsem to jednou, od té doby to znamená jen v terminálu udělat "šipka nahoru - enter - heslo - enter" ;-).

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Používat Linux a nepoužívat terminál - jeho hlavní přednost..? o.O

Je mi jasné, že běžný uživatel to nevyužije.. Ale myslím, že redaktor webu, který se jmenuje "Deep in IT" by to uplatnit mohl a možná i měl. Nechcete se do toho zkusit ponořit a napsat nějaký seriál, jak to šlo? :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem to zkusil a vzpomněl jsem si že halt nepoužívám proto, že u mě končí tak, že se sice PC jakoby vypne (tj zastaví se disk, zhasne monitor), ale větráky na CPU a GPU se dál točí a celé to tak nějak furt běží. "-h now" to prostě vypne komplet. nepátral jsem po příčině, nemám na to čas, používám co funguje.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Že si koupíš shit a za půl roku s tím nejsi spokojen není nic překvapivého. Ten procesor je tak na úrovni Intel Core2 Duo E8600 což je takové minimum dnes mít na kancelářské PC u kterého nezestárnete rychle. Grafika se vesměs musí pořád flákat. No vlastně ona se nefláká pravděpodobně protože ani nemůže když tak shit základka stejně asi není schopna tu grafiku stabilně ukrmit přes PCIe. Proto Gigabyte a další udělali verze napájené ze 6pinu radši aby nespoléhali na výrobce základních desek že dodrží normy.
Ještě by mě zajímalo jakej tam máš zdroj kterej se svou užasnou efektivitou ti šetří elektřinu. Hlavně doufám že jej máš připojený na jedné fázi s levnou mikrovlnkou. :D

"Nejsme bohatí abychom kupovali levné věci"

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

jestli je minimem pro kancl pc e8600, tak si to vyřid s microsoftem ("nenažranost" windows), případně microsoftem ("nenažranost" ms office) apod. e8600 je na běžnou kancl práci dost overkill. a ano, grafika se po většinu doby u mě fláká. ona by se flákala i ta intel igp. on by se flákal i ati rage fury žejo. jinak děkuji za optání, lowend deska asrock nemá s živením té geforce po pcie nejmenší problém.

zdroj viz výše, 400w oem ss400et. zatím slouží, kondíky v pohodě a dokud nebude na trhu slušný 300w atx zdroj či lépe 200w (tfx/sfx zdroje beru jako nouzovou záložní variantu), tak jej asi budu používat i nadále. pár wattů na tom oproti 400w 80+gold tratím (ověřeno měřením).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Procesor starý 6 let je pro tebe overkill?! Ve směs architekturu Nehalem a starší bych nedoporučuji používat kvůli díře v zabezpečení ale koupit např. na aukru i7 920 za 1300kč je hodně lákavé. Takový procesor přetočený na 4GHz naprosto stačí i na všechny moderní hry. Bohužel ten procesor dnes už není nejúspornější.
Kupovat tak výkonnou grafiku je prostě nesmysl k tomu cpu. Zkus si otestovat AvP benchmark a uvidíš zda li ti je základka schopna gpu uživit. V 1080p na max. s 4xAA bys měl mít kolem 37FPS minimálně.
Kdyby si na svoji úpravu fotek koupil poslední vysoko-taktované Pentium tak bys koupil velice dobře v poměru výkon/cena. Na hry by to to stačilo taky ve většině případů.

U nás v ČR je povědomí o elektronice na příšerné úrovní. Dokonce horší než i o financích. Každé čekání znamená neefektivitu práce.

By mě zajímalo jak si měřil ten zdroj protože aji někteří recenzenti to neumí správně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je to pro mě overkill na windows / ie / outlook / ms office, což u mě tvoří představu hlavní části kancelářského použití. třeba na hraní crysis 3 v 3840x2160 bych to za overkill neoznačil.

AvP je co? neznám. a vlastně ani nemám potřebu to testovat. moje hry mi na sestavě jedou skvěle. jinak na měření zdrojů jsou i v téhle zemi vhodnější testeři než já, mě zajímá maximálně účinnost (protože od ní se odvozuje spotřeba, kterou jako běžný nefiremní zákazník platím), hlučnost, případně kvalita osazených součástek.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

https://www.techpowerup.com/downloads/1805/avp-aliens-vs-predator-direct...
Důvodem testu je že AvP má minimální nároky na CPU. Tedy ti nebude zkreslovat výsledek.

U zdroje jsem čekal že mi řekneš že máš odporovou zátěžovou kaskádu na měření...

4K gaming je pro sestavy za 100K takže bych to moc nepřirovnával. To jsme úplně jinde :D

Intel Core i3-4170 je už slušný procesor na hry kterej mnohdy poráží AMD 8jádra ve hrách.
Rozdíl je ale v tom že když budeš mít zasranej kompl nebo puštěných více věci naráz tak AMD 8jádro bude mít navrch.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

a proč bych měl mít kaskádu na testy zdrojů? jistě víš, že tomuto tématu se u nás věnoval behemot. já do toho tolik detailně jako on nevidím (neboť mě to nijak zvlášť nezajímá, narozdíl až od hnidopišského vrtání se ve foto technice a postupech), takže žádnou aparaturu pro testování zdrojů nemám a nikdy mít nebudu.

fakt sorry, ale to avp mi nijak smysl nedává. minimálně i proto, že jeho minimální nároky na cpu - jestli tomu dobře rozumím - znamenají, že nereflektuje dobře typické zatížení PC generované současnými hrami.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hmm tak to je asi můj Windows tablet pro tebe taky overkill. (Acer W4-820 64GB) :D

Omg ten test AvP je od toho aby ses ujistil zdali MB z PCIe je schopno ukrmit GPU. Já ti to nevnucuji jen ti dávám tip.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Mě desetlet starej Athlon64 X2 2x2000MHz spolehlivě zaseká kdejaká flashová hra na Facebooku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mě leží vedle na stole plně funkční Acer aspire 3000. Samozřejmě upgradovaný. Tedy se 2GB RAM. Dokonce mě na něm jedou Sedmičky a to dokonce lépe než XPčka. Používám to jen na testování protože na nic jiného to není použitelné. Je to rádo že to vůbec přehraje DVD kvalitu videa. Na youtube video na tom můžeš zapomenou. Chtěl jsem změřit za jak dlouho se otevře libreoffice ale bohužel stále čekám až se aktualizuje antivir :D
Jsem si říkal že bych tam strčil ten nejvýkonnější procesor Turion MT. Ale nevím jestli bych si pomohl. Navíc se to špatně shání. Taky se mi do toho nechcou moc vrážet peníze když to mám spíše jako těžítko. :D
Potom mám ještě https://www.alza.cz/packard-bell-easynote-lm85-jo-682cz-d189567.htm kterej byl nefunkční ale po strčení do trouby na 20 minut jsem jej úspěšně defibriloval (reflow). Je plně funkční teď. Dostal jsem jej zadarmo. No neber to. :D To už je použitelný notebook na prací a aji na nenáročné hraní. Ale později odešel u něj monitor. Takže teď jej používám s externím jen. Novej stojí dva litry tak nevím jestli to do toho vrazím.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, kam ta dnešní doba postoupila, že si děcka kupují noťasi na hry. Vždyť to nemá smysl! Hry se mají hrat na pořádné plechové skřini a vevnitř má být vrtulník co to chladí. Noťasi jsou cestovní přenosné počítače na práci a né na zábavu. OMFG!

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

To je ve směs pravda ale technologie pokročila. Nejdříve to byli procesory a dnes to jsou i grafiky co už mají výborný výkon. Teď už musí jen jít cena dolů. Navíc kdo hraje indie hry tak mu stačí i Windows tablet se současnou generací Atomy Cherry Trail. Bohužel se zatím moc u nás neprodávají.
Moc nesouhlasím že notebooky jsou na práci. Jsou na práci až pokud si člověk k nim připojí další periferie jako klávesnice a myš. Což někteří dnes karpálové nedělali.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

heh, c2d 8600 overkill? Na slušnou práci s prohlížečem je ideální c2d 3Ghz a víc, dnešní web je neskutečný žrout výkonu a bez blokátoru je práce na slabším cpu utrpení. Sám nyní měním v noťasu 2,5Ghz za 3,06Ghz (T9900) protože to je i na prohlížení dost na hraně - cpu se nezřídka dostává nad 90% při práci s 15+ záložkama.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A jak jsou na tom paměti panáčku?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proč by nemohl být 6 let starý procesor overkill? Máme po kanclech počítače, co mají i o dost víc než 10 let. Strojů je hodně, na upgrade nejsou prachy. A uživatelé to používají prakticky pouze na web a office.

S Widlema je to opravdu občas tak na kydání hnoje, ale když se na to hodí Linux s rozumným okenním manažerem, LibreOffice, něco rozumnějšího než Firefox, který prostě neumí pracovat s pamětí, tak některé kusy šlapou rychleji než současné low-end procesory s W7/W8 a FF.

No a když se bavíme o té efektivitě práce, tak osobně jsem čím dál víc toho názoru, že největší neefektivitu do práce přináší používání počítače. Čím je výkonnější, tím víc ho zaměstnanci používají k věcem zcela nesouvisejícím s prací.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Nevěřím ti, LibreOffice je podle mých zkušeností na mém pomalém Athlonu64 X2 2x2000MHz, pomalejší než word 2003.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jsi dobře zpracovaný výrobci.. :D

Na běžnou kancelářskou práci (LibreOffice, LXDE) ti bude běžně stačit 1GHz CPU (jedno jádro), 512-1GB RAM a ideálně nějaké SSD. To jsou čísla, co?

Surfování po dnešních žravých a pomalých stránkách by chtělo asi něco o trochu rychlejšího a 2-4GB RAM.

Teda pokud nechceš používat Windows :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To má být vtip že?!

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec ne.. ;)

Textový editor není vůbec náročný program. Samozřejmě na takové sestavě bys nemohl dělat další věci, ale teoreticky by to použitelné bylo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

proč ne? :-)) Takový má zadarmo ze skládky elektrošrotu, pro skrblíky či obyvatele holobytu ideální, internet na tom spustí, nějaký klip z yt v 240-360p v tom rozchodí, ale ovšem o multitaskingu si bude moci nechat zdát protože víc jak jednu věc naráz to neutáhne....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně! :D

Osobně bych to nedokázal používat.. jsem zvyklý na mnoho věcí zároveň.. Ale pro mnohé babičky, které to potřebují jako psací stroj myslím naprosto dostačující.. :)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Pán vůbec nemá zkušenosti, jedna věc je jestli ti office program pojede na 1GHz procáku a druhá věc jekolik toho uděláš. Když musíš mezi oknama přepínat a máš jich otevřených naráz 10+web+excel+dva grafické programy tak už multitasking nestíhá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pardon, ale jak to souvisí s čímkoliv, co jsem řekl?? A jak může "multitasking" něco nestíhat, když je to pouze přístup ke spouštění aplikací a ne konkrétní, existující věc..? o.O

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím co jsi řekl, ale napsal jsi, že ti starý slabý počítač stačí jako psací stroj.
Dovoluji nesouhlasit, protože to není pravda a jedna věc je otevřít moderní psací program a druhá věc je v něm pracovat. Pokud napíšu větu a ten pomalý stroj zobrazil na obrazovce teprve první dvě písmena na začátku věty, tak už to není psací stroj ale katastrofa, samozřejmě že to jde za výrobcem software, protože nechápu proč v dnešní době na text potřebují 2x2GHz procesor. Asi aby výrobce hardware nechcípnul hlady.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to doporučuji naučit se číst ;)

"Ale pro mnohé babičky, které to potřebují jako psací stroj myslím naprosto dostačující."

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

no, tos opravdu trošku přestřelil, libreoffice by na 1ghz 1core s 512MB RAM bylo hodně plesnivé i se SSD. ale jinak s pointou souhlasím.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

No nejsvižnější by asi nebylo, ale používat by se to dalo (předpoklad ovšem nějaké osekané distribuce, co nemá spuštěnou spoustu věcí na pozadí).

Zkušenost mám s 11 let starým, 1core 2,6Ghz Celeron (osekané P4), 1GB RAM a na něm Mint (pěkně žravá distribuce) s Cinnamon prostředí. Není to úplně svižné (dosti pomalý disk -> delší načítací doby), ale Libreoffice (dokonce zároveň s Firefoxem a dvěma záložkami) jede obstojně. Při spuštění více věcí zaráz začne samozřejmě swapovat a pak je to hrůza.

1GHz jsem možná přestřelil, uznávám.. :D Ale možná by stálo za to to vyzkoušet (Intel nabízel nějaký 1core 1Ghz Atom pro tablety tuším.. A nebo vyhrabat nějaké P3/Athlon@1Ghz..)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak to už je moc, podobný základ jsem známé upgradoval na P4 3Ghz s HT -1,5GB RAM, 80GB disk a GF FX5200 a samozřejmě XP. Pro uživatele zvyklého na solidní čtyřjádro IB s velkou RAM a rychlejším HDD je to děs. A komu zachutnalo SSD tak by to po 10 minutách hodil z okna :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jak vidím tak jsem narazil na klub sběratelů starožitností tedy pomalých procesorů a neoblomným nadšením vše optimalizovat pořád. Takovou srandu jsem si zažil na 386tkách, Pentium 1 až 4. Můj zaprášený ale plně funkční Commodore 64 taky zvládá v pohodě textový editor :D a dokonce i hry.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

když ti někdo dá takový rozpočet a chce aby na tom aspoň šel internet a maily tak se nedá nic dělat. Kupodivu ta šrotová elektronika má slušnou výdrž. Pro XP je pořád 1,5GB dost ale s FF je to jednoúčelový přístroj. Naštěstí kromě FF a Wordu není nic jiného vyžadováno, krom občasného stažení fotek na disk... CPU sice skoro pořád maká na plno, řve to ale hlavně když je to skoro zadarmo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ono kdyby tento přístup měli všichni a programátoři nebyli často prasata, co na to kašlou, když "výkonu je přece dost", tak by bylo všechno rychlejší a příjemnější na používání.. I na moderních procesorech ;)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tak máte to zaplatit za hardware nebo za programátora, to už je jedno...
Krom toho některý software je zadarmo a otevřený. Tak když jste tak chytrý, tak nebuďte prase, jak říkáte, a opravte nám Firefox. To už se Vám nechce, když to máte udělat Vy, že?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Programoval jste někdy něco většího? Ono to totiž není nic jednoduchého něco opravovat, aniž byste tím rozbil něco jiného. Obzvláště by to platilo, pokud by se člověk měl zapojit do dlouholetého, obrovského projektu. Rád bych ale přispíval nějakého open-source SW, až bude více volného času. Red Hat a jeho Fedora mě osobně láká :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To jsem rád že se nakonec shodnem, že to neni sranda. Příště tedy bez nadávek do prasat nebohým programátorům, zvlášť když sám na to také nemáte čas, nervy, expertýzu, atd atd.

Prostě tak to je. Proč něco řešit složitě, když to jde jednoduše zvýšením hrubého výkonu. Optimalizování z různých důvodů zvýší množství práce tak na trojnásobek a tak se vyplatí jen v nějakých výjimečných situacích (engine používaný více projekty, nebo prostě když nemáte nic jiného na práci). Někteří se klidně i vzdají optimálnosti výběrem jazyka (z různých, i osobních a subjektivních důvodů nebo prostě, že je to status quo). Není na tom nic prasáckého. Je to prostě praktické jednání a hledání cesty nejmenšího odporu. "Pokrok tvoří líní lidé, hledající jak si usnadnit práci" ;)

TL;DR Ano leccos lze udělat tak, aby to šlo i na 486, nicméně za cenu toho, že byste dodnes hrál Prince z perzie a web moderního typu by pravděpodobně vůbec neexistoval(nebo by teprve tak dnes začínal v nějaké formě), protože to jsou jen samé neoptimalizované záležitosti (HTML, JavaScript, PHP, CSS).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ještě mě napadlo - kdyby se nemuselo pořád čekat na procesor, neušetřil by ten monitor víc proudu?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Neni ten monitor zbytecne velky?

Nestacil by 15" s rozlisenim 1024x768?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to ne, to by bylo už málo (ostatně zobraz si současné weby na monitoru s 1024x768, ani naše stránky se tam nevejdou komplet) ... btw pár dnů jsem jel na netbooku s 1024x600, takže to opravdu raději ne :-).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, zda to nebylo v nějakém předchozím dílu, ale jaký má toto celé důvod?

Vyzkoušet / ověřit si možnost nebo nemožnost běhu na nějaké low end sestavě? Dosáhnout nejnižší ceny (za každou cenu). Dosáhnout co nejnižšího příkonu při stále funkční sestavě? Ptám se vážně.

Protože v low end segmentu existují mnohem výkonnější komponenty za minimálního nárůstu ceny. V podstatě na rozdílu stovek korun se bavíme o low až skoro mid end. Takže trvat na co nejnižší ceně je poněkud kontraproduktivní. Kámoš, pro kterého není PC priorita, si teď pořídit "herní" konzole-like stroj (APU A10 7870, 16GB RAM, MB, apod.) za méně než minimální mzdu. Výkonnostně nesrovnatelné.

Spotřeba mid i high end komponent v idle je dnes minimální (nevím, zda na úrovni low endu). Výkonnější komponenta v klidu nežere "nic" a když je potřeba, dodá potřebný výkon. Jaký je tedy důvod si kupovat low end s low spotřebou a low výkonem? Pokud se to vynásobí časem, tak je spotřebovaná energie na jednu operaci (třeba konverze rawu) stejná nebo dokonce vyšší (protože po ten delší čas poběží i další komponenty).

Nebo je to póza, tak jak před časem (relativně) bohatí mladí lidé kupovali vše v bazarech a dokonce na skládkách?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Výkon APU 7870 ve hrách je VÝRAZNĚ nižší než u kombinace brzdícího G1840 a GTX 750 Ti. Viz testy, kde porovnávám výkon předchozího jen mírňoulince pomalejšího AMD APU 7850 právě s 750 Ti. Tam kde 7850K dává v 1920x1080 ve Skyrimu/Ultra 23fps, dává Celer+GTX 750 Ti rovných 63 fps, ale v 2560x1440. Optikou jinou je tedy GTX 750Ti overkill, ale musíš započítat i její výraznou úspornost (viz měření spotřeby v recenzi).

Nemluvě o tom, jak je to s AMD GPU v Linuxu.

Nemohu ti bohužel říci, jak by to bylo z hlediska srovnání CPU výkonu 7870K vs G1840 v Rawtherapee, to by mě taky hodně zajímalo, možná zkusím tu AMD platformu obstarat do testu (a když už tak by rovnou dávalo smysl Godavari 7890K že :-). Mohu posloužit testy single thread ogg (vždy 7850K/G1840): 2m23s/2m03s a 2nd pass x264: 45,04/26,29fps.

Póza? fakt ne, není mi patnáct (bez urážky)...

1) http://diit.cz/clanek/test-celeron-g1840-haswell-refresh-nejlevnejsi-ult...
2) http://diit.cz/clanek/amd-a10-7850k-x86-apu-kaveri-v-testu
3) http://diit.cz/clanek/dokonceni-testu-amd-a10-7850k-vykon-gpu-provozni-v...
4) http://diit.cz/clanek/vyhodny-mainstream-gainward-geforce-gtx-750-ti-gol...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak jaký je ten důvod? Vyvolat diskusi (což je rozhodně přínosné, pokud to není flame)? Nebo opravdu ta snaha o minimální spotřebu (která mě tak trochu míjí)?

"Nemluvě o tom, jak je to s AMD GPU v Linuxu."

Jak? Jsem 9 let (téměř výhradně) na linuxu (jinak už to bude 15 let), nevím jak dlouho z toho na AMD (to bys asi věděl spíš ty :-) ). Widle mám pro LightRoom (který už také postupně opouštím, protože se mění do podoby, kam já nepůjdu) a hry. Když to jde, hraju jen na linuxu (počínaje Unreal Tournament, přes Doom III, a v neposlední řadě třeba LastLight, které jsem hrál jen na Linuxu - teda první běh, Redux už na widlích, protože mě fakt nebaví pořád do linux cpát 32b knihovny). Nepočítám Minecraft, který sice na widlích mám, ale ve verzi tak pro YogBox, tam jsem na linuxu odehrál tisíce hodin.

Ve všech multiplatformních testech mi vychází +-*/ stejné fps na obou platformách.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

já amd gpu taky na linuxu provozoval a bylo to tehdy buď na OS ovladači (a mít svižný 2D a video), nebo catalystech (a vidět tearing ve videu, nicméně mít i 3D). je to už pár let, nevím co vše se od té doby reálně změnilo (o AMDGPU samozřejmě vím), ale já jsem prostě v jistou dobu shledat GeForce jako daleko méně problémovou (doba gtx550ti) a už se téhle volby držím, dokud neuslyším že radeony přes AMDGPU běhají bezchybně a s alespoň 95% výkonem ve 3D oproti Catalystům.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Já dřív řešil nejnovější ovladače, jádra apod, nakonec jsem z lenosti skončil na apt-get install fglrx-driver, automaticky se to nainstaluje v Debianu, sice to není vždy nejnovější verze, na druhou stranu už nemám nejnovější GPU, takže to ani neřeším a je celkem jedno, zda tam je verze current, nebo cur-1.

"dokud neuslyším"

Hmm, no, .... ale raději nic :-(

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pán redaktor má problémy s triedením informácii. Len pre osvieženie, chronoligicky: http://diit.cz/clanek/ashes-singularity-directx-12-benchmark; http://diit.cz/clanek/nvidia-maxwell-directx12-asynchronni-shadery; http://diit.cz/clanek/valve-directx-12-nema-smysl-vulkan-ano. Takže asi niekde sa optimalizovalo... Pokiaľ sa im niečo podarí, tak je to bagatelizované (APU alebo GPU) a pokiaľ konkurencii, je to špica. A hlavne už sa všetci v*s*r*e na umelé testy a zamerajte sa na reál. Treba testovať to čo bežne na PC robíme (xichtovákniha, jútúb, fotky a videá z dovolenky (akcie) a podobné veci, napríklad aj to Rawtherapee. Priznajme si, že koho živí PC, tak o podobné zlátaniny ani náhodou nezavadí. Pri tom všetkom nasadení a strese treba občas použiť aj selský rozum. Keď by ste prihodil pár šušňov, (nie tisíce) by ste sa za PC cítil ako BOH.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Bez urážky. Ale vždycky mě překvapí jak argumentujete Vaši náročnost na počítač tím, že používáte RAW konvertor dokonce s "32bit float / barva přesnosti" (ať už to znamená cokoliv), abyste nás pak dorazil neskutečně technicky nakvalitníma fotkama doprovázejícími článek.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

které konkrétně máte na mysli?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Hned ta prvni - polovina obrazu je fialovy sum.

Budto ISO 3200, nebo focene Canonem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

zrovna tato fotka má EXIF. btw to jak vypadá byl záměr.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Jak bych to tak nějak řekl. Já bych to zobecnil na všechny fotky, které se kdy ve vašich článcích objevily. Možná by to chtělo vypnout " v 32bit float / barva přesnosti" a udělat si nějaký rychlokurs v IDIFu k čemu slouží to které kolečko na foťáku a jak se používá Lightroom :)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

prosím poučte mě, ukažte mi vaše portfolio technicky špičkových exportů.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

A to jako proč? Jestli je jako mám taky škaredé? To měla být konstruktivní kritika ne srovnávání a poměřování pindíků. Pokud vám to připadá OK, tak se omlouvám.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

no vidíte a mě posuzujete na základě (často záměrně) specificky vypadajících fotografiích v článcích, ignorujíce přitom co jsem napsal zde: http://diit.cz/blog/proc-nepublikovat-fotografie-na-internetu já fotografie, na kterých mi opravdu záleží a s exporty si vyhrávám, nepublikuji. pokud jste to nečetl, tak se omlouvám, nicméně zde je asi podstata našeho nedorozumění.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě to "záměrně specificky vypadajících" přijde jako naprostý výcvak, stylu kašlu na čtenáře - vůbec na tom nezáleží jak to vypadá, hlavně ať je poznat že je tam hardware - nejsme fotoserver. Přitom alespoň trochu zkušenému fotografovi s foto vybavením za 3 tisíce bude trvat dvě vteřiny, aby se přesunul foťákem jinam a vyfotil to alespoň trochu kulturně a dojem se zvedne desetkrát.

Přijde mi to takové typicky české - když je to na cizím tak to na to sere pes, teprve pokud je to pro mě, tak si dám záležet. Když dělám něco pro radost a mám rád focení, tak to dělám pořádně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Přitom alespoň trochu zkušenému fotografovi s foto vybavením za 3 tisíce bude trvat dvě vteřiny..."

tak to jste napsal pěkný nesmysl.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Za 3 tisice mam Nikon D3000 se setakem.

Dal uz je to o tom neudelat vycvak z prvniho mista kde se mi dana vec vejde cela do zaberu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsem narazil na info, že RawTherapee podporuje OpenCL (otázka je jak moc - jestli vůbec). Určitě by to stálo za vyzkoušení a možná i na malý článek s porovnáním výkonu....zpracování přes OpenCL na GPU vyřeší potřebu výkonného CPU.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

také si to vybavuji, ale myslím že v tomhle je o dost dále darktable. nemáte na mysli jej?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel ani jeden nepoužívám, takže nevím jak na tom jsou z hlediska podpory OpenCL.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To se opravdu najde někdo, kdo je schopný desku s 2x DIMM zaplácnout 2x 2GB RAM kvůli falešnému pocitu z brutálního nárůstu výkonu díky Dual Channelu?

Na netu jsou miliony testů, kde je jasně prokázáno, že to má přínos cca mezi "žádný" a maximálně "mizivý" (až na AMD APU, kde z toho těží grafika).

Stejně jako samotná deska s jen 2x DIMM je také úžasná volba do budoucna (korunovaná 2x 2GB).

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

V pohodě, všechny články od autora jsou v podstatě o tom, že si neumí sestavit dobré PC, neumí nastavit systém (Windows vůbec a jak to tak vypadá, tak ani Linux), zcela mu uniká smysl SSD atd atd....
Na druhou stránku se všichni hezky vyvztekáme v diskuzích, článek mají řekl bych slušnou čtenost a o to jde :-D I na bulváru ala idnes časti čtu jen titulek a rovnou jdu do diskuze :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

když tedy čtete jen ty titulky a hned jdete do diskuse, jak víte, že v článcích ukazuji jak neumím sestavit pc, nastavit windows apod? :-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

No, ja prosim ctu (bohuzel i Vase) clanky cele vcetne diskuzi a muzu smele potvrdit ze nerozumite HW ani SW.
Dlouho predlouho nas v tom utvrzujete a dosud jsem odolaval se k tomu vyjadrit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

vy se nedomníváte, že rozumím či nerozumím, vy rovnou POTVRZUJETE že nerozumím. vy jistě budete mezinárodně uznávaný expert a soudní znalec v oboru posuzování lidí podle jejich internetových článků, s rozsáhlými zkušenostmi, komplexním přehledem, encyklopedickými znalostmi a vytříbeným vkusem že?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jestli si myslíš že jsem ty 3 áčtyřky zbytečného textu četl tak jsi vedle. Jen jsem to projel očima a zjistil že máš jen o něco lepší vrak než mám já. A vůbec tě lituju protože na energie seru, bo mám vyhodnou cenu elektřiny a radši si pořídím dělo na vrcholu evoluce než předraženýho dinosaura co funí z posledních sil.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

důvod použití dvou kapacitně malých modulů je tento: měl jsem je v šuplíku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je asi jediný smysluplný důvod. Ještě bych bral "sehnal jsem je za polovinu".

Na druhou stranu, pokud vím, že mám v šuplíku 2x 2GB, které plácnu do nového PC, nekoupím desku s 2x RAM, protože mi je jasné, že v ne moc vzdálené době budu potřebovat více...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Buhehe. A nebo si jsem jistý, že 4GB paměti mi budou stačit dalších několik let. Nevím kde berete tu jistotu že panu Ježkovi nebudou 4GB stačit. Navíc při desce se 4mi sloty pak kombinovat (jinak nevím co řešíte) tyto jistě letité moduly s novými také nemusí být úplně med.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sefe toto mate ako bezny pracovny PC alebo len tak na doma ? Cast clanku je o praci s velkymi RAW datami a podobne.. Kusok dalej ze ten vykon vlastne ani casto nepotrebujete takze upgrade nehrozi.. Ja sa priklanam k nazoru ze lepsie mat radsej o nieco zravejsie PC ale s dostatocnou rezervou vykonu na kriticke chvile ked ho je ozaj treba. Ako je na tom Celeron G1840 + Ubuntu s multitaskingom ? Ked mu date nieco solidne pocitat da sa popritom este nieco robit alebo aspon divat video ?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pane Jezku kupte si 80486, to vas uklidni a nebo este lepe Eniac a k tomu kulickove pocitadlo.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Je pekne ked tu pisete o vhodnej novej kupe lowendu a slusne peniaze,a pritom na SK poznam 10 bazarov na jazdenu Enterprise kvalitnu PC techniku co nepredavaju - proste my ludia chceme vzdy vsetko nove,a pritom 5 rocny jazdeny profi graficky,kancelarsky,workstation Enterprise segment je uplne iny level aj po 5 rokoch,Ja osobne pouzivam vsetku dostupnu Enterprise profi triedu Dell z bazarov,a aj po 5 rokoch ked k nam pride z De,Austria - stale je to ina kava za male peniaze a s rocnou zarukou a dokladom :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Yes! Je to tady! Sesty (a bohuzel mozna posledni) dil tohoto napinaveho serialu oslavim svym prvnim komentarem zde a sice:

1) Jsem rad, ze jste spokojeny. Byly zde ruzne napady - treba usporadat sbirku "Nasetreme spolecne na Pentium", chtel jsem prispet, ale Vy jste tento napad odpalkoval (ostatne jako vsechny ostatni navrhy) komentarem, ze Pentium opravdu nepotrebujete. Ale 750 Ti uz treba byla, stejne jako sileny monitor (odkaz na kolegu vyse - 15" by bohate stacilo). Moc jsem to cele nechapal, ale pred par okamziky jsem vse pochopil...celou dobu si z nas delate srandu!

Ulevilo se mi, je to opravdu zabava! Vlastne se smeju sam sobe, nevadi. Zde ziskavate muj obdiv. Uzasny serial. Chybi jen hodnoceni od verbala.

2) Pan Jezek zde obcas komentuje ruzne udalosti ze sveta Linuxu a pouziva pri tom mnoho neznamych pojmu a zkratek - pusobi jako odbornik (i tomu bych odpustil pouzivani distribuce postavene na Ubuntu - jde prece o osobni pc, nejsem hnidopich). Nyni ale priznal, ze nepouziva terminal... Jak zde zminil kolega vyse, to je ta nejvetsi prednost nehlede na distribuci. Zkusim pouzit Vase oblibene prirovnani k automobilu - je to neco jako kdybyste chtel ject autem, mel ridicak, ale nemel auto. Slo by pujcit z pujcovny - rozumej naklikat. Na druhou stranu Google Vam neni cizi a evidentne se terminalu nebojite.

Z tohoto jsem opravdu smutny - pane Jezku, tohle jsou body dolu.

PS: Pouzivani terminalu by Vam urcite usetrilo nekolik Kc rocne, nektere cinnosti by Vam trvaly mene casu! Zde vidim opravdu veliky prostor k usetreni a tesim se na novy naucny serial. Prvni kapitola by se mohla jmenovat neco jako "Setrime s Bashem #1: GUI nechme Windowsum".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

moment ... kde jsem napsal, že nepoužívám terminál?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"ono to máš jedno, zadal jsem to jednou, od té doby to znamená jen v terminálu udělat "šipka nahoru - enter - heslo - enter" ;-)"

...z toho plyne, ze Vas jediny pouzivany prikaz je tento. Na podobne veci se pouzivaji aliasy. Jeste me napada moznost, ze si nekdy behem initu upravujete chovani bashe..., pokud ano, tak body neztracite a ja diskuzi vzdavam. Myslim ale, ze takovy "uzivatel" by nepouzival Ubuntu.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tak dobře, napíšu to detailněji: někdy ta "šipka nahoru" představuje více (i výrazně více) "šipek nahoru". prostě jak kdy. to, že používám terminál běžně, neznamená, že nenastane půlden, kdy jej vůbec nepotřebuji.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Místo „výrazně více šipek nahoru“ by se mohlo hodit ctrl–r :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já si před 2,5 rokem koupil tuhle sestavu:
Samsung SSD 840 Series - 256GB, Pro
Crucial Ballistix Sport 16GB (2x8GB) DDR3 1600
GIGABYTE GA-Z77X-D3H - Intel Z77
Seasonic SS-400FL2 F3 Platinum-X400 400W
Fractal DEFINE R4 Black Pearl
Intel Xeon E3-1230V2
Celkem za 24 000,- Kč

Chladím to pomocí Scythe SCNJ-3100 Ninja 3 Rev. B , který jsem pak ještě dokupoval za cca 1 000,- Kč. Mým cílem bylo to tom kompu nevědět, i když jede naplno, a to se splnilo. Je tak tichý, že i repráky se staženým zvukem na minimu dělají víc hluku než tenhle komp.

Grafiku mám už z dřívějška GIGABYTE R677SL-1GD (v pasivu). Na to co dělám mi to vyhovuje a jediné co zvažuji je dokoupení paměti (potřebuji pro VMWare). Procesor stál tehdy 5500 a považuji to za nejlepší koupi co jsem kdy udělal :-) Je to ekvivalent i7, ale neplatil jsem za grafiku, kterou nepotřebuji. Celkově se mi nelíbí trend dávání grafik do procesoru, mám z toho pocit, že platím za něco, co nechci.

A co se disků týče, víc v kompu nepotřebuji. Mám tu RAID 5 NAS od Synology na 1Gbit Ethernetu a jeho rychlost je dostatečná na vše co je třeba. Navíc jsou data dostupná z mnoha dalších strojů, třeba RPi2 pro přehrávání filmů v televizi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to musí být levnej krám ty repráky :-)) ...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Katastrofa, sociální případ, co? Kdybys to nekupoval podle hvězdiček co u toho bylo, mohls z toho vyždímat daleko víc. Ale co už, je to tvoje věc. Hlavně že máš paměti s nápisem Sport. To ti přidá 20 kHz výkonu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak mě se právě u tohohle počítače blíží čtyřleté výročí a jsem s ním asi spokojen víc než jsem čekal. Jediný, čeho lituju, že jsem byl už línej a nedal jsem tam jinej než box chladič procesoru a nevyřešil prach.
V místnosti se mezitím vybourávala a měnila okna a pak jsem zevnitř zateploval jednu zeď (jsou za ní schody na půdu a z druhé strany zkrátka už místo nebylo) a to zaběžného provozu počítače, což se prachem opravdu výrazně projevuje :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

I boxovaný chladič chladí dobře, když se postaráš o správnou cirkulaci vzduchu a omezíš teplotní zkraty.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Musím s autorem souhlasit. Pokud by někdo napsal rozumný blog s úplnými opaky, možná bych také souhlasil. Ale většina toho je pravda a mít super auto nebo PC pro mě není důkazem ničeho a kdo má plečku není socka. Sám mám asi už víc než 3 roky starý 2600k a ten není proč ani za co měnit

A právě to jediné v čem nesouhlasím je úprava fotek. To byl důvod koupě 2600k a i ten je někdy brzdou. (dělám ve Photo Ninja) a při editaci 20MPix RAWů z Canonu to radost není a úplné utrpení mám při práci z RAWy Fuji. Blbých 16MPix, ale protože nemají klasickou RGB masku, není "procesor" žádného programu moc optimalizován co do rychlosti (vše je na Bayera)

PS: největší peklo byly moje pokusy o editaci RAWů z mobilu Lumia 1020 v Lightroomu. Nevím, zda to má 42Megapixelů, ale RAWy jsou i 30Mega. Ale pokusy ustaly a fotím do JPEGu

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Důvod proč není potřeba tvůj počítač měnit je ten, že nový by měl neadekvátně menší výkon oproti částce vynaložené na jeho pořízení. Čili nedivím se že nemůžeš srovnávat. Článek se věnoval totiž prehistorii, které v dnešní době už dochází dech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja se teda priznam.
Ja jsem si před 3 rukama koupil pocitac, a byl jsem s nim spokojeny i po pul roce a nic bych nemenil.
Vlastne jsem spokojeny i dnes a nic bych nemenil.
Pravda, stal něco přes 100k, ale co se tyce spokojenosti, tam si nemohu stěžovat ...
:-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvědav jestli tohle napíšeš i za 7 let.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pan Jezek, no tak web je plny tech zaujimavosti. Mna celkom zaujima pohlad domorodca, preto chodim aj na svk/cze weboch a s clankom podobneho razu nezostava cas na nieco podobne,ako fajn mate stroj za par faciak ale 50% blogu venovat zivotnej ceste kancelarskeho pocitaca?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ježku, Ježku! Ty potvoro! Jak si dovoluješ být vesměs spokojený s počítačem, který ti neschválili diskutující s clocknutou i7?

Nejlepší hlody diskuse: G1840 je srovnatelný s Core2, lepší by bylo koupit si nějakou i5/i7 první generace, je to kancelářský počítač.

Doma mám 12 let starý desktop, chci upgradovat zejména kvůli snížení spotřeby. Zda jít do nějakého Core2 nebo i5 první generace jsem řešil opravdu dlouho (procházím aukční servery v podstatě půl roku). G1840 vyjde cenově i spotřebou lépe a na dvou jádrech bez HT benchmarkově srovná Core2 Quad nebo například low-end Core i3 druhé generace, které (světe div se!) nemám v kanceláři na kancelářskou práci ale na vývoj ve Visual Studiu. Malé IT oddělení v celkem velké finanční korporaci totiž mění taky počítače jen když je to nezbytně třeba.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Core 2 radši ne. Jestli jde o snížení spotřeby, tak je hodně důležitá základní spotřeba v idle. Je třeba ohlídat, aby deska neměla žravej čipset a aby CPU v idle umělo snížit spotřebu co nejníž pod dejme tomu 10 W, což u těch starších generací nebejvalo. Prošel bych si nějaké recenze, kde se měří spotřeba PC v idle a ideálně jak na zásuvce, tak pro orientaci/kontrolu (zda zvolené CPU nemá v idlu ještě velké rezervy) na 12V napájecím konektoru (dělá to například EHW, sorry za reklamu, ale jediný určitě nejsme). Ale pozor na to, aby se to testovalo s integrovanou grafikou a ne nějakým hrozným GPU, který k tomu přidává 40+ W a rozdíly setře. A taky to nesmí být test OCnutého CPU s vypnutými šetřícími funkcemi, že jo.

Sáhnul bych po něčem odvozeném od Sandy Bridge a novějších. Hodně nízkou klidovou spotřebu měla podle testů platforma FM1 na straně AMD (a pak i její pozdější následníci, i když ono to závisí i na tom, jak moc načančaná je deska). V testech to dokonce bylo i lepší než LGA 1155 (Sandy Bridge, Ivy Bridge) - to mluvím o situaci, kdy se jede na integrované grafice, samozřejmě. Starší platformy než tyhle bych už nebral, i když z hlediska spotřeby by ještě mohlo být zajímavé použití notebookových vnitřností (a notebookového zdroje). To by ale kladlo omezení na to, jaké HDD se dají použít a na rozšiřující karty.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Proto reaguju na diskusi, jak reaguju. Můj aktuální desktop žere v idle něco přes 250W, v zátěží o sto více. Coliv moderního tak bude citelné snížení. A pokud je možnost dneska doslova za pár šupů koupit G1840 s nějakou vhodnou deskou, 8GB RAM a SSD, snížit tím spotřebu v idle na 10-15% aktuálního stavu a ještě si výkonově minimálně 4x polepšit, udělám to a to že, "místní" diskutující nechápou neznamená, že zkušenost s Celeronem jiné části lidí nepomůže.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo, ta dual-G5, to je skoro na veřejně prospěšný práce v nějaké ekologické organizaci :)

I když na druhou stranu, jiný lidi zase třeba mají klimatizaci, 40W "gaming" bezdrátovej router a ještě nutně musí mít nějakej domácí server, dvě tři konzole a settopboxy ve standby a pak tolik kilowatthodin protočí raz dva taky.

Koukam jsem jinak, že si takovou mašinu nedávno pořídil Micheal Niedermayer z FFmpegu: http://guru.multimedia.cx/new-computer/
Ale možná to potřeboval k udržování PowerPC kódu. Vybavuju si, že měl spoustu strojů běžících non-stop kvůli testům regresí (v novějších postech má třeba fotky vývojářského stroje s Loongsonem-3A), ten musí mít učty za elektriku jak blázen.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jeho G5 je ještě úplně jiný kalibr. Liquid-cooled z poslední generace je čtyřjádrový, respektive jsou v něm dvě dvoujádrová CPU. Má kilowattový zdroj a podle toho co vím idluje někde přes 300W. Ten počítač žere 40W, když je uspán a 10W když je vypnut :-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Další sociálka co se bude ohánět že je IT guru přitom vymetá kdejakou sběrnu kovového odpadu.

Buď na to mám a skládám frekvence k frekvenci a nebo na tonemám a jsem potichu před těma co na to mají a snažím se vydělat si a koupit něco co má plnou hodnotu než nějaké low end osekané nepovedené kusy se zamčenými oblastmi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

IT guru je člověk vyznačující se tím, že používá to nejnovější a nejdražší? Áhááááááá....

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pochopitelně, IT guru má totiž jako jediný smysl života skládání frekvence k frekvenci a odemykání uzamčených oblastí. A za to se vyplatí si připlatit! :-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

HA! Chytnul jsem tě!!!! IT Guru si kupuje nejvýhodnější komponenty cena/výkon a proto skládá frekvence k frekvenci aby to co nejvíce ladilo. A nekupuje předražené komponenty, jen proto že je na nich napsané high end, sport, turbo, ultra, mega, psycho, hardcore, tuning!

Jen ubožáci jako vy musíte ztrácet čas zkoumáním něčeho co někdo zamčel, protože to zkoumal dávno před vámi a přišel na to že je to nepoužitelné. Navíc se musíte spokojit co je zrovna na smetišti a to mi nepřipadá jako ladění počítačů, ale spíš jako znouzectnost aneb hledání nejhorší možné konfigurace která ještě pojede a to ještě po záruční době, kdy nevíte jestli to pojede ještě zítra.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle pekelně obratné lingvistické konstrukce (hlavně třeba poslední věta) jsou na můj smeťákový intelekt moc ukrutné. Jdu se raději hrabat dál v kovošrotu, který někdo zamčel!

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Uz to nehul a nepij ani zredeny!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě se nechtělo psát ani ,,sudo shutdown -h now" takže jsem si do .bashrc přidal alias a teď mě stačí napsat v terminálu pouze off :-)
Ten alias vypadá takto.
alias off='sudo poweroff'

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.