Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

„Víme, ale nesmíme ani naznačovat“

Dnešní novinka o chystané technologii Nvidia Optimus ve mě vyvolala jedno takové dilema. Vlastně se o ně postaral čtenář vip007 a já bych mu za to chtěl touto cestou poděkovat. Stručně oč jde: informovali jsme o chystané technologii Nvidia Optimus na základě článku, který vyšel na ruském anglicky psaném serveru X-bit labs. Jenže už o ní víme poměrně hodně, protože den před tím jsme měli tu čest vidět technologii na vlastní oči. Jak to tak v naší branži bývá, když dostanete pozvání na podobnou akci, můžete si být téměř jisti, že informace, které na ní dostanete, podléhají informačnímu embargu do určitého dne a nejinak tomu bylo v tomto případě. A tak jsem si neodpustil do zprávy velmi neurčitě (aspoň doufám) „naznačit“, jak to vlastně bude, co z toho, co napsal server X-bit labs je a není pravda a tak podobně. V zásadě jsem napsal článek, který by se mi – a to jsem si uvědomil až po příspěvku vip007 – jako čtenáři nelíbil. Vzpomínám si, že jsem sám neměl tyhle zprávy rád a nemám to rád ani u konkurence (mno, u té zejména ;). „Víme, ale nesmíme ani naznačit“ – brr… Napadlo mě však, že já nyní nejsem v pozici čtenáře a nejsem si jist, zda se do ní vůbec umím vcítit. A proto bych vás rád poprosil, zdali byste se nemrkli na anketu, která je dále v tomto zápisku…
blog
Jedna paní povídala

Nevím, jestli si to dovedete představit, ale asi každý z vás někdy takovou situaci zažil. Něco víte, ale nesmíte to nikomu do určité doby říci. V ten moment je na vás naloženo „břímě mlčenlivosti“. Ano, já bych mohl z fleku hned druhý den na našem serveru vysypat, co jsem se o technologii Optimus dozvěděl. Myslím, že by mě to nic nestálo, dokonce by za to asi ani nebyl nějaký finanční nebo jiný právní postih, nevím. Ale co vím naprosto jistě: už NIKDY by mi dotyčná firma (a pravděpodobně ani žádná jiná, která by se o takovém konání dozvěděla) nedala podobné informace dopředu. Důvěra mezi námi a dotyčnou firmou by klesla na bod mrazu a nám by to hodně uškodilo.

Mít dopředu přístup k informace o nových technologiích vůbec není k zahození. Můžete si o ní dopředu připravit článek a můžete ho vydat právě v momentě, kdy se uvolní informační embargo. Je to běžná praxe, neděláme to jen my, dělají to všechny významnější redakce. Firmy takto vypouštějí informace o nových technologiích, my máme o čem psát a je to tak ku prospěchu obou stran. A přitom neděláme ze čtenářů blbce – stejně si na základě dodaných materiálů sami napíšeme, co chceme, už jen proto, že dodané materiály jsou v angličtině a my je beztak musíme svými slovy a pokud možno srozumitelným způsobem předložit čtenáři. Takže je úplně běžné, že u nás to vyjde v takové a makové podobě, jinde zase v onaké podobě, a přitom máme všichni stejný zdroj (anglicky píšící redakce mají tu – dovolil bych si to nazvat – nevýhodu, že to dostanou anglicky - takže buďto to „přetisknou beze změny“, nebo to musejí „převyprávět svými slovy“, druhá možnost vyžaduje jisté úsilí, ale zase je obecně lepší – my jinou než druhou možnost nemáme a já osobně to považuji za výhodu).

V zásadě si nejsem úplně jist, jestli bylo ode mě správné napsat přesně tu zprávu typu „víme, ale nesmíme ani naznačovat“. Zejména proto, že je sám nemám moc rád. Ono – já bych neřekl „nesmíme“, lepší je „slíbili jsme, že nepovíme“. Je to o důvěře, pokud ji ztratíme, máme, jak se na vojně říká, „UPPDKV“ (nebudu rozebírat, co to znamená, strýček Google poradí). U firem, které na důvěru moc nevěří, nebo mají raději jistotu, se dokonce podepisují papíry (já to považuji už trochu za paranoiu, protože když někdo bude chtít vyzradit, udělá to i tak a výsledek bude stejný, ale druhá možnost je se k požadovaným materiálům prostě nedostat). Nicméně pokud jde o vydání zprávy uvedeného typu, rád bych znal váš názor, zda takové zprávy chcete, nebo ne, tedy zda se rádi „dopředu těšíte“, i když ta zpráva má charakter trošku – co si budem povídat – bulvárku (to byste nevěřili, jak se dá na bulváru vydělat, ale tímto směrem opravdu jít nechceme a děláme to je velice výjimečně a „s mírou“, aspoň doufáme).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu „Víme, ale nesmíme ani naznačovat“

Sobota, 6 Únor 2010 - 22:43 | ica sk | Kludne si precitam clanocek, ktory je bulvarnejsi...
Sobota, 6 Únor 2010 - 11:18 | MildaEvilda | Já mám takové zprávy rád, rád se těším. Nemám...
Pátek, 5 Únor 2010 - 22:25 | Mumak | Jooj, to bremeno poznam :-) Uz sam neviem co...

Zobrazit diskusi