Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výzva Marka Zuckerberga: čtěte 1 knihu za 14 dní [modifikovaná verze]

:)) Protože Mark chodí dvakrát denně na záchod, trochu to pozměňme a choďme třikrát! A každý týden se tu můžeme podělit o zážitky! Tenhle bojkot proti Facebooku odnáší spíš čtenáři diitu než Facebook :)) Tak už si ten účet proboha obnovte pane Ježku. :) Tipy na literaturu jsou fajn, ale proč do toho tahat Marka..mě to prostě smrdí absťákem :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kéž bych tak rozuměl tomu, co mi chcete sdělit. A ne, absťákem to fakt není, tím netrpím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Citanie knih je fajn a asi vecsina ludi by rado citalo viac keby na to bol cas. Co sa tyka ale miestnych clankov/blogov tak mi casto pridu ako skor riesenie si nejakych mindrakov a kompleoxov autorov. Pomali tu nieje clanok bez toho aby ste nenapluli do xichtu niekomu z "velkych" firem alebo ludi co vas nejakym sposobom stvu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Spíš se obávám, že není moc o čem psát. David podle mne není takovej geek-šťoural jako wift, který často neřešil problémy tou jednoduchou cestou, ale například zavšivená wokna odvšivil. To dnes dělá málokdo a jinak je mrtvo. Pokud jsou lidé navyklí číst neustále nějaký zajímavý text, tak se musí smířit, že by převažoval plev nad zrnem. Takhle tu alespoň je i něco dalšího a pro vás, je to označeno jako blog.

Ono fakt si zkuste každej týden vymyslet například 20-30 krátkých zpráv a uvidíte, jak je někdy sucho... a sucho je třeba i měsíc. A nejhorší je, když nemáte ani vlastní nápad a musíte tak šáhnout po překladech. Rovnou ti mohu říct, že překládat technologické zprávy není to pravé ořechové, když člověk 100% netuší, o čom to je a nemluvě o tom, že to ve finále není tak zajímavé.

Já to docela vítám i když musím uznat, je to zvláštní s tím přijít na IT webu. Na druhou stranu, myslím že tu bude spousta čtenařů co čte i beletrii.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Inu, mýlíš se. Já jsem minimálně stejný šťoura jako WIFT, možná ještě větší. Ale nemám potřebu každou drobnost ventilovat v obsáhlém článku. Kupříkladu v posledních dnech jsem se šťoural v 85 let starém velkoformátu 9x12, kde aktuálně předělávám kazety na skleněné desky, aby bylo možné s nimi používat filmové listy. Je tam víc problémů, včetně toho pikantního, že krycí plech je tak blízko filmu, že u listu s jeho miniaturním vyboulením to prostě při vysouvání/zasouvání škrábe tu emulzi. Další problém nastává při volání, protože tank na 9x12 pochopitelně nemám, takže nastupuje proces v klasické plastimatce o několika dílčích krocích (Fomapan 100 s tou jeho šílenou zelenou antihalačkou potřbeuje nejdřív přednamočení). O den později pokantnost jménem skenování 9x12nm listu na skeneru s šířkou maximálně 6cm (Epson V500). Jeho výrobce je Ovád hovězí, takže než jsem přišel na to, že ty dementní dírečky v "zaváděcí oblasti" držáku plní opravdu to dementní funkci, co plní, byla to zase práce navíc. Ale teď se pomalu blížím plně funkčnímu řešení (a sken bohužel potřebuju, ač bych si jinak vystačil s kontaktem na papíru). Nicméně není to IT téma a nemyslím si, že by třeba tohle tolik lidí zajímalo. WIFT se holt vrtá v populárnějších věcech, ať už jde o USB blbinky, nebo Windows. Ale kdyby toho měl psát 3 články denně, tak se do měsíce totálně vyčerpá a vyhoří.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsem rád, že je tu víc šťouralů :)

A ohledně knih, vidím to na sapkowskiho.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Proč bych měl číst tak málo? Jako mladý jsem hltal deset knih týdně a i dnes si za těch čtrnáct dní přečtu knih v průměru tak pět.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ale jim jde o to aby pak o té knize dost dlouho plkali na facebooku :0)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je taková psychologická minimální hranice. Nijak ti nebráním přečíst za měsíc 30 knih a pak mi o jedné až třiceti z nich napsat. Pokud čteš tak moc, byl bys přínosem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím čtením je to bída, s Myceliem jsem dva díly ve skluzu, od vánoc mi tu čeká Bouřková sezóna od Sapkowskiho a Nesmrtelný od Zelaznyho a byla by ve frontě i Raising Steam od Pratchetta, kdyby neměla zpoždění a už konečně vyšla. Celé to má za vinu moje předsevzetí napravit mezery v klasické Sci-Fi, takže teď zdolávám Asimova a pak buď přijde na řadu Duna od Herberta, nebo Clarke. A dotoho je třeba přelouskat spousta odborné literatury kvůli certifikacím. Chtělo by to více času, mnohem, mnohem více.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Duna neni spatne cteni... precetl jsem prvni dunu a spasitele duny. V detech duny jsem se zasekl kvuli nedostatku casu. Jinak co se tyka scifi tak mam rad knihi Douglese Adamse. Dobre se u nich bavim...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Vykašlete se na klasickou scifi a zkuste Davida Webera a jeho Honorverse. První díl se jmenuje Stanice Bazilišek.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

asi najlepsie scifi poslednych rokov, Honor je proste Honor :)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Je to takové hodně military, ale četlo se to dobře, to zas ano. Teď se blížím ke konci ságy Trpaslíci od Markuse Heitze a tenhle mladý Němec hodně příjemně překvapil.
Jinak kdybych měl sestavit žebříček toho nej, co jsem kdy četl, tak by asi na prvním místě byl Kantos Hyperionu od Simmonse, to je prostě neuvěřitelná pecka.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

S tím Němcem souhlas, i když další díly už byly ve srovnání s prvním slabší. Ale čtvrtej to zas napravil.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Trpaslíky jsem nečetl, ale právě dočítám jeho Kolektory a taky je to příjemné překvapení. Jediné, co mě štve je překlad. Ta paní, co to překládala byla asi google překladač. Protože ty názvy, co tam občas vymyslí, to je děs. Člověk aby pak z kontextu tušil, že "pažení" jsou dveře. A "ledoborec" asi nebude vesmírná loď co trhá led. :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Sagu Duna vrelo odporucam. Mam uz precitane takmer komplet vsetky knizky serie vcetne pridavkov od autorovho syna Briaena. Cez Vianocne volno som stihol Stoparov sprievodca galaxiou vsetkych 5 dielov od Adamsa. Vyborne som sa pri tom pobavil , autor ma neskutocnu fantaziu.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Adams dobrý, Duna kromě základního dílu nudná nastavovaná kaše.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. První duna je dobře propracovaná, ale z hlediska čtivosti nic extra. Další díly jsou postupně ještě horší. Laťku čtivosti zvedají až haněné další nádstavby už nepsané Herbertem. Ale tam se zase vytrácí ta promakanost a nastupují hollywoodská schémata. Spíš než dunu bych doporučil český Mráz a hry, což je taky promakaná space opera, ale nechybí jí i vynikající čtivost.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

nesmysl..
1/ tzv "prvni duna" vznikla fakticky az po te , co byly napsán Spasitel a podstatne casti Deti a Bozskeho imperatora
2/ uvodni kniha Duna je spis jen takovym povrchnim seznamenim s celym komplexem sveta a vztahu Duny - bohuzel sedmy svazek, ktery by vsechny zdanlive nesouvisejici motivy/pribehy/linky spojil uz FH nestihl dokoncit - i tak je ta saga svou komplexnosti plne srovnatelna se Stredozemi JRRT - tvrdit, ze krome Duny jsou dalsi casti (puvodni) sagy nastavovana kase je stejne jako tvrdit, ze krome Hobita jsou ostatni pribehy Stredozeme nastavovanou kasi....
3/ medvedi sluzbu cyklu udelal Herbetuv syn se svou trilogii pred Dunou a vubec ruznymi "takypokracovanimi" Duny [jak velky rozdil ve srovnani s chovanim Tolkienova syna] - jiste, je to akcnejsi, pribehovejsi, ale chybi komplexita, vnitrni soudrznost, a nejaky smysl - zadne plany v planech jinych planu, zadne zdanlive nahodile nitky, ktere byly ve skutecnosti peclive naplanovane generace pred udalosti; a velmi casto jsou tam tvrde a nevysvetlitelne rozpory s Dunou Franka Herberta
4/ ostatne , kazdy kdo cetl i jine knihy FH, vi, ze nepsal prvoplanovite dobrodruzne pribehy; ze se tematem lidstvi/bozstvi/hranic moznosti cloveka zabyval vytrvale, a ze byl fascinovan slozitosti moznych vztahu a z toho vyplyvajich dusledku - velmi vazne se zajimal o ekologii //pro ovecky, co jak pavlovi psy zacnou pri slova ekologie vyrvavat neco o ekoterorismu jen dodavam, ze ekologie je veda o vzajemnych vztazich mezi zivymi oraganismy a zivymi organismy a jejich prostredim.//

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je úplně jedno, v jakém pořadí Herbert jednotlivé díly psal - čtivost přesně odpovídá tomu, co jsem napsal. A ty přílepky dalších autorů už nejdou číst vůbec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ctu odhadem 50 az 60 knih rocne, vetsinou v mhd. Ale psat se mi o kazde teda nechce :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna Pyramidy dle mne patri bohuzel k tem slabsim Zemeplocham. Je z tech kterou jsem precetl jednou, z povinnosti - ale vracet se nebudu. Na rozdil od serie s Hlidkou, Smrtovek (Sekac, Mort...) atd. Na Raising steam se ani moc netesim, po velmi slabem Snuff. Alzheimer je svinstvo. :(

Ad. cteni jako takove - kdysi jsem cetl fakt hodne, pak ale prace a nebyl cas atd. - vse zmenil az Amazon svym Kindle. Velky dik za e-ctecky, male lehke nic do ceho jde nacpat XYZ knih a mit to kdykoliv po ruce. Od te doby davam tak 1 - 2 knihy mesicne. Obvykle vecer v pelechu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pan Zuckerberg je velmi hodný člověk, zřejmě si začal uvědomovat následky svého projektu s názvem Facebook a dostihlo ho špatné svědomí :-D Potom co vyrobil už přes miliardu dementů, kteří jsou strašně sluníčkoví, každého mají rádi, s každým touží být přátelé, každému se musí neprodleně "statusově" svěřit, že byli právě na záchodě, první co na webové stránce hledají je tlačítko "To se mi líbí", protože jinak ta stránka asi bude celkem o ničem a tak bych mohl pokračovatz ještě dlouho, se z toho stáda snaží udělat opět lidi tím, že je tentokráte naučí číst knihy ... řekl bych, že s tímhle záměrem určitě nepochodí.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli chce číst knihy nebo o nich plkat na facebooku, nebo si zajistit zdroj příjmů z knih reklamovaných na facebooku :0)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak že za tím je nějaký profit je naprosto evidentní. Zuckerberk na Facebooku udělá promotion nějaké knize ( a tipnul bych si že to asi nebudou bůhvíjaké literární skvosty, protože o těch se píše a mluví úplně jinde ) a stádečko se "zařadí". Je to poměrně okatý a provařený způsob, ale obávám se, že asi nebudu sám, kdo by zrovna s tímto člověkem chtěl debatovat o literatuře na jeho Facebooku. Prostě ... chtělo by to někoho "populárnějšího. Navrhoval bych třeba Justina Biebra nebo dejme tomu Miley Cyrus, ti vypadají hodně sečtěle, ale hlavně na ně dnešní četbychtivá mládež jistě dá mnohem více. A co tímto článkem myslel, či zamýšlel pan Ježek jsem nepochopil vůbec, takže k tomu nepíšu nic.
Pozn.: ta jména jsem vybral čistě náhodně na základě letmých bulvárních informací ....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já mám se čtením knih takovou příhodu: když se mě „baba hada“ na gymplu v prváku (kdybych řekl „budiž jí země lehká“, lhal bych) stejně jako ostatních zeptala, co jsem naposledy četl, pravdivě jsem odvětil, že Křemílka a Vochomůrku. A to ne proto, že bych si to zrovna tou dobou nějak prolistovával, ale proto, že já knihy prakticky nečtu a Křemílek a Vochomůrka bylo to poslední, co jsem v dané době považoval za čtivo, které mě oslovilo natoli, abych o něm mohl říci „četl jsem to“. Křemílka a Vochomůrku jsem četl naposledy ještě někdy ve školce. Byla to obrázková kniha.

Od té doby jsem přečetl velmi, velmi málo knih. Kdybych to měl zkusit tipnout, tak to bude tak kolem deseti, víc ne. Ale zrovna v poslední době mě jedna kniha fakt zaujala natolik, že si mohu na svou krátkou pažbu <em>opravdu přečtených knih</em> udělat další zářez. Randall Munroe: Co kdyby? (nevybaví-li se vám to jmeno hned, napovím: xkcd).
O této knize nemá cenu nijak sáhodlouze diskutovat, Je prostě boží. Asi jsem byl celý rok hodný, protože se mi krátce před nedávnými Vánoci povedlo sehnat v kamenném obchodě poslední kus. Jinak je to nedostatkové zboží, e-shopy s dodáním před Vánoci jen fejkovaly a v kamenných nic, jen v jednom poslední kus. Normálně výhra v loterii :). Rozbalil jsem si ji poctivě až 24. prosince večer a udělal si po dlouhé době fakt velkou radost :). Prý vyjde dotisk, takže sehnat ještě půjde. A já už se těším na druhý díl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neví někdo, kolik si za to sugarhill z jedné knihy bere?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Co je to Zuckerberg ?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Co je to Daniel Satan??? Velká nula!

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Bacha, ať si z toho neušpiníš trenýrky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ak nemate na knihy cas, skuste audioknihy, ktore mozete pocuvat aj pri inej praci, a pokial zacnete dnes, mate pred sebou krasnu buducnost :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Cítím tady závan KMS ;) Já můžu jen potvrdit!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já můžu doporučit knihy od Patricka Rothfusse The Name of the Wind (Jméno větru) a The Wise Man's Fear (Strach moudrého muže). Je to z trilogie The Kingkiller Chronicle (Kronika Královraha). Poslouchal jsem jako audioknihy v originále cestou do práce a z práce. Je to super a největší chyba je, že ještě není třetí díl. Nemůžu se ho dočkat.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Ne, neucastnim se. Jako nebyl bych proti, kdybyste zalozili nejake protizuckerbergovske diit forum, kde by kazdy mohl napsat o nejake zajimave knize, kterou zrovna cetl, ale na meila nic posilat nebudu.

Jinak WIFTe, ja byl taky dlouhou dobu nectenar, protoze ztracet cas s prozou moc nedokazu, to radsi koukam na filmy, ale jsou pekne knihy faktograficke a to je pak o necem jinem. Pred par tydny jsem docetl knihu Mendelejevuv sen a to je opravdu pekne napsana knizka o historii vedy. Kazdemu doporucuji.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Cukrový kopečku, až přečteš tolik tisíc knížek jako já, tak se ozvi. Jinak táhni.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V mladi jsem hodne cetl, pak se to nejak preklopilo a ted proflakam spoutu casu koukanim na filmy. Vecer prijdu domu, zapnu pocitac, prectu maily a kdyz nemam co na praci tak si pustim film. Klidne bych si i neco precetl, ale nakonec to skoro vzdy skonci u toho koukani na obrazovku.
Kvuli praci travim relativne hodne casu sam v aute. Radia jsou o nicem kvuli neustalym reklamam a radobyzabavnym moderatorum, poslouchani samotne muziky uz mne taky nebavi tak posloucham audioknihy. Z poslednich veci mne hodne potesilo tohle http://goo.gl/LoJUmX
Jinak jsem asocial a vubec nemam potrebu se zapojovat do nejakych akci na sitich.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.