Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Je vám ve Windows 8.1 jedno tlačítko Start málo? Přidejte druhé! ;)

Tenhle článek neberte moc vážně, ale spíše jako lehké popíchnutí a demonstraci toho, co dokáže přidání tlačítka Start do Windows 8.1 nadělat. Ano, jde o preview verzi, ve finále to může být jinak…
blog
Tlačítko Start (Windows 8.1)

Bylo – nebylo ve Windows 8 tlačítko Start. Doslova. Na obrazovce vidět nebylo, ale všichni, kdo se tak nějak s Windows 8 sžili, věděli, že je v levém dolním rohu. Že když se do něj najede myší a klikne, tak se objeví Obrazovka Start (případně Plocha, podle toho, kde zrovna uživatel je a zda už na ploše byl).

Windows 8 bez tlačítka Start

Do Windows 8.1 Preview Microsoft tlačítko Start vrátil, a to na místo, kde ho očekává asi drtivá většina uživatelů: levý dolní roh. Má to svou logiku – pokud je panel úloh ve výchozí pozici, tedy dole, je tlačítko Start na jeho levé straně. Je pravděpodobné, že většina lidí nechává panel úloh dole, takže pozice tlačítka Start je tím pádem jasná.

Windows 8.1 - návrat tlačítka Start

Protože ale monitory z nemalé části ztrácejí na výšce, zvykli si někteří uživatelé dávat panel úloh na stranu (já třeba vlevo a viděl jsem to tak u většiny lidí, kteří ho mají na straně, vlastně jsem ho vpravo ještě u nikoho neviděl). Jak je to např. u Windows 7, kde je ještě tlačítko Start s původní funkcí, kdy slouží k zobrazení nabídky Start?

Windows 7 - tlačítko Start při panelu úloh vlevo

Tlačítko Start je tam, kde je vzhledem ke „konstrukci“ panelu úloh očekáváno: v levém horním rohu. Pokud je panel úloh nahoře, je tam také, pokud je vpravo, je v pravém horním rohu.

Kde je ovšem virtuální tlačítko Start v případě Windows 8, pokud je panel úloh vlevo?

Windows 8 - tlačítko Start při panelu úloh vlevo

Virtuální tlačítko Start zůstává v levém dolním rohu bez ohledu na pozici panelu úloh. Má to opět svou logiku: je virtuální, nikam se vizuálně se stěhováním panelu úloh nepřesunuje, takže je pro jednoduchost pořád na stejném místě.

Ovšem teď začne ta pravá legrace. Kde si myslíte, že bude tlačítko Start ve Windows 8.1? V aktuální Preview verzi to vypadá následovně:

Windows 8.1 - tlačítko Start při panelu úloh vlevo je vlevo nahoře

Pokud přesuneme panel úloh doleva, bude tlačítko na stejném místě, jako je tomu ve Windows 7: vlevo nahoře. Ovšem pozor:

Windows 8.1 - tlačítko Start při panelu úloh vlevo je také vlevo dole

Tlačítko Start se nám ve skutečnosti rozdvojilo: na „viditelné“ a „virtuální“, které zůstává za všech okolností v levém spodním rohu. „Virtuální“ zůstává vlevo dole, i když přesuneme panel úloh vpravo.

Windows 8.1 - tlačítka Start při panelu úloh vpravo

Skutečně tu nyní máme dvě tlačítka Start. To vizuální, které je součástí panelu úloh a stěhuje se s ním, a to virtuální, které se objeví po najetí myši do levého spodního rohu. Obě tlačítka mají stejnou funkci: přesunou vás na obrazovku Start. Na té pochopitelně žádné druhé tlačítko Start není, zůstává pouze to virtuální v levém spodním rohu.

Windows 8.1 - Kontextová nabídka na spodním levém tlačítku StartWindows 8.1 - Kontextová nabídka na horním levém tlačítku Start při panelu úloh vlevo

Stejně tak pravý klik na obě tlačítka Start vyvolá stejnou funkci: (kon)textovou nabídku s užitečnými odkazy. Pokud použijete klávesovou zkratku Win+X, objeví se nabídka vlevo dole u „virtuálního“ tlačítka Start.

Osobně jsem velmi zvědav, jestli tuhle dvojakost tlačítka Start Microsoft ve finální verzi Windows 8.1 ponechá, nebo ji vyřeší nějakým rozumným způsobem. Pro mě by byl nejrozumnější způsob, kdyby šlo tlačítko Start volitelně vyhodit, aby se docílilo stejného stavu, jako je to ve Windows 8 a já mohl mít pouze jedno tlačítko Start. To virtuální. Bohatě si s ním vystačím.

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Je vám ve Windows 8.1 jedno tlačítko Start málo? Přidejte druhé! ;)

Úterý, 2 Červenec 2013 - 12:53 | John Douberro | Ja mam 2 monitory, panel napravo, obdobu tlacitka...
Úterý, 2 Červenec 2013 - 07:41 | Robokovich | Především se jedná o výsměch lidem. MS se opět...
Úterý, 2 Červenec 2013 - 07:40 | Jezbo | Počítá se pokud mám panel vlevo na pravém...
Úterý, 2 Červenec 2013 - 07:08 | Pety | Tou ovšem linuxáci netrpí, ti jsou všichni...
Pondělí, 1 Červenec 2013 - 21:32 | odb | Napriklad aj preto lebo je to pre urcitu skupinu...
Pondělí, 1 Červenec 2013 - 21:26 | JVc | Tak se take pridavam k tem co maji listu v pravo...
Pondělí, 1 Červenec 2013 - 20:16 | gurulix | slušně hlásím, mám také panel vpravo a 3...
Pondělí, 1 Červenec 2013 - 19:55 | HEC | Např. proto, že ne vždy je žádoucí nebo vůbec...
Pondělí, 1 Červenec 2013 - 16:26 | gurulix | 5 ze 4 uživatelů desktopových Win8 má náběh na...
Pondělí, 1 Červenec 2013 - 16:23 | Ondar | Já bych zakázal Win8 celý - stejně to lidi jen...

Zobrazit diskusi