Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 100MPix smartphony jsou za dveřmi

> Těžko říct, jak budou vypadat výstupy.

No otazka je, jestli vylepsi i tu optiku a zbytek. Protoze vetsinu tech uber-megapixel fotek co jsem videl, megapixely to sice ma, jenom tomu chybi rozliseni :) troufam si rici ze muj prastarej DSLR z 2010 s 10Mpix rozlisenim dava ostrejsi fotky nez 90% tech takzvanejch 10+ Mpix fotaku v mobilech. Kdyz se divam na ty fotky v 1:1 zoomu, vypadaji jako kdyby nekdo vyblil neco barevneho, a pak to projel zehlickou :) 100MPix mi prijde jako zoufala cipovina ktera akorat zvetsi misto, ktere zabiraji fotky. Ale chapu, marketing musi s necim delat, a vyrobci Flash musi prodavat...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Čísla prodávají. 99% zákazníku je přesvědčeno, že víc megapixelů znamená vždy lepší foťák. Vůbec neřeší, že ve skutečnosti záleží na tom, kolik informace proleze vzduchem, optikou, snímačem, vyhlazovačem šumu, vyhlazovačem xichtů, ... , až do samotného souboru bez úhony. Navíc ta miniaturní optika, která musí vměstnat celé zorné pole do milimetru čtverečního snímače na 3mm délky, bude mnohem citlivější na výrobní tolerance, defekty i prach, než klasický objektiv.

Bylo by zajímavé vytisknout předem definovaný, kvalitní, velký a detailní testovací obraz, ten vyfotit za stejných podmínek, a pak počátat, kolik informace se ztratí "v překladu" (v dnešní době mobilní, výpočtně-probabilistické fotografie to může být i bez uvozovek).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pak se to ještě schroupne pořádným kvantizačním faktorem JPEGu, protože kdo by boha chtěl 20 MB fotku, že. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taketo testy robi gsmarena.com

https://www.gsmarena.com/piccmp.php3?idType=1

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechybí tomu (čemu? Snímači nebo fotce???) rozlišení (obojí - snímače i JPEG souboru) je právěže vysoké ;-), ale!..., ale: rozlišovací schopnost! temu chýba :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Keby bol tel podstatne hrubší (dajme tomu 10mm), stačilo by to? A taký tel by mal konečne aspoň 5 Ah bat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4Ah su uz bezne, Mate 20 Pro a nielen, ze foti skvele na svoje rozmery, ma i skvelu vydrz (amoled+7nm SoC+4200mAh). Jeho nastupca, Mate 30 Pro ohlasil dokonca 5Ah. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Áááá, to bude zase něco pro pixelové úchylouny...čím víc pixelů, tím víc foťák :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kriste... to bue mít ISO800 za slunečného dne... (zvracející smajlík)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+1
Presne, vzdyt do takoveho snimace nedostanou na minicocce mobilu dostatek svetla. Jak se s timhle popasuji. ::)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pojem 100mpix je hlavně dost zavádějící, tady jde spíš o celkové rozlišení všech osazených přístrojů, kde se data ze všech využijí pro lepší kvalitu výsledné fotky s rozlišením už "normálnějším", řekněme pod 20mpix.
Tohle se už používá celkem běžně a nedá se říct, že by výsledky byly špatné, právě naopak.
Avizovaný nový čipset je prakticky jistě míněn právě pro vylepšení všemožných metod zpracování obrazu, nikoli pro prosté zvýšení rozlišení výsledné fotky...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Mr Heape said Qualcomm is expecting camera sensors a little above 100-megapixels to hit the market later this year, with devices implementing the large-format sensors in 2020.“

Myslím, že se tam dost jasně mluví o 100mpix snímači, nikoli o datech z různých zdrojů o úhrnném rozlišení 100mpix.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zaprvé i tohle lze vykládat různě.
Hlavně ale to, co píšu, platí i pro jediný snímač, že se použije více pixelů pro získání jediného výsledného se taky už používá.
Prostě jsem si dost jistý, že pojem "100mpix snímač" se v této souvislosti nedá chápat tak, jak jsme byli zvyklí u digitálních fotoaparátů, tedy snímač s výsledným rozlišením 10000x10000px, je to třeba brát šířeji, tedy jako snímač, kde se sice dejme tomu těch 100 miliónů bodů "nějak" objevuje, ale co se s nimi pak bude dít už je samostatné téma.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No ono to je jeste slozitejsi, protoze vetsinou ani 10MPx snimac nema ve skutecnosti 10Mpix, ale 10M subpixelu v matici, ze ktery je pak fotka 10MPx interpolovana. Jedina vyjimka je snad Foveon X3.
Kazdopadne pro procesor je to jedno, ten uz dostane 10MPx RGB...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak "normální" 10mpix Bayer fakt 10mpix má ve smyslu jasu, to menší interpolované rozlišení se týká jen rozlišení barev. Foveon zase kecá z opačného konce - ten má opravdu buňky plnobarevné, jenže Sigma měla tendenci udávat jeho rozlišení jako trojnásobek, tedy místo 3,3mpix radši 10mpix, což popravdě ve výsledku bylo od reality ještě o dost dále, než hodnota u "klasiky".
Nicméně souhlas - opravdu tyto příklady ilustrují, že s rozlišením to není tak jednoduché zcela obecně, aktuální technologie to jen dále zamotávají...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Už jenom proto, že při 100+ Mpx čidlu v maličkém čipu pro mobil by tak maličké pixely byly za mezí difrakce i při extra světelných objektivech... takže by to bylo neostré z fyzikální podstaty. Světlo má bohužel dosti dlouhou vlnovou délku...

Což tedy zřejmě markeťáci ani neví, že taková věc vůbec existuje, tak potom vznikají takovéhle bludné zprávy. Ovšem jak vidíte i tady, docela zřejmě je hodně lidí fyzikou zcela nepolíbených.

Koho to zajímá, někde si na netu najděte difrakční tabulky, spočítané třeba pro fotografické kompakty, no a uvidíte. I tam už narazili v rozlišení snímačů na difrakční problém - takže méně světelné objektivy už rozlišení čidla ani nevyužijí.

Prostě je to tak, že když chcete velké rozlišení, je potřeba velké čidlo a k němu i velký objektiv. Protože světlo má tu debilní vlastnost, že se ohýbá (difrakce). Vlnová délka je prostě příliš velká, na ty maličké pixely, které už umíme vyrobit.

Chápu to tak, že 192Mpx je celková filtrovací/procesová/komprimační/... kapacita toho obrazového procesoru - tedy že to bude zpracovávat obraz z více objektivů - třeba dvou barevných různými ohnisky s celkem vysokým rozlišením, dvou dalších jen s jasovou informací... prostě nějaká kombinace více čidel/objektivů, jak je už dnes běžné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sakra komu tím prospějou?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prodejům?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Moj asi 3 roky stary telefon Zenfone3 dokaze robit zo 16Mpx posunom senzoru 64Mpx fotky. Fotka ma sice 64Mpx a je tam vidiet mierny narast rozlisenia, ale 64Mpx detailov to ani zdaleka nedosahuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, markeťáci jsou zoufalejší než jsem si (naivně) myslel.
Když pominu všechny neduhy, které to bude mít, přemýšlím komu je něco takového potřebné ? Možná čekají hromadu plagátových výtisků v životní velikosti. Možná očekávají lepší špionážní materiály. Tomu ale neodpovídá optika - ani miliarda pixelů nepřinese informace, které optikou neprojdou nebo budou zkresleny (ne AI nepomúže, ta jenom odhaduje co se "cestou" mohlo ztratit).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až bude mít mobil 300 MPx, tak vám 100 přijde akorát ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nokia 808. Pořád si myslím, že měla nejlepší fotky, protože tam prostě ty detaily byly. Fotky z jiných telefonů se nedaly srovnat - jen kostičky. To byly časy :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bohuzial stale ma najlepsie fotky a to je smutne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nema..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akurát že Nokia 808 bol foťák kompakt s ktorým sa dalo telefonovať ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

fotak kompakt?
drzal si uz niekedy 808 v ruke? od kompaktu to malo veru daleko
kompakt je hlavne sirsi a kratsi asi nebude mat gps transmitter nfc
galaxy K zoom bol skor kompakt

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dneska maj kompakty GPS, NFC i Wifi celkem bezne...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

dneska maju kompakty 1/2.3 " snimac bezne

pred 7r vyzeral kompakt inak a stale vyzera

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme že som ho mal možnosť testovať. A ty si už nespomínaš na tie reklamné heslá typu "Nokia808 - foťák, ktorý vie aj telefonovať" ? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.