Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Největší microSD má SanDisk, pojme až 128 GB

"Pokud vás od nákupu smartphonu nebo tabletu odrazuje přílišné omezení co do kapacity vestavěného úložiště, pak je novinka od SanDisku přímo pro vás"

Mohl bych poprosit o příklad běžného tabletu nebo smartphonu s podporou 128GB paměťových karet? I Samsung Galaxy S5 recenzovaný na CDR podporuje maximálně 64GB paměťové karty. A co tak sleduju, tak většina tabletů a smartphonů podporuje dokonce jen 32GB microSD karty.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud zařízení oficiálně podporuje SDXC, pak bych předpokládal, že by to měla řešit aktualizace softwaru ze strany výrobce (nenapadá mě důvod, proč by mělo jít o hardwarový limit).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

S tím souhlasím, ale kolik zařízení se takovýho updatu dočká ... a kolik nových bude implementovat podporu 128GB karet už z výroby ... Sice nevím, jak výrobci omezují tu maximální podporovanou kapacitu karet, ale neřekl bych, že začnou všichni výrobci masově do všech i starších zařízení tu podporu dodávat (i pokud se jedná jen o otázku softwaru).

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ještě je otázkou, zda zařízení, která uvádějí podporu 64GB karet, ve skutečnosti nezvládají víc. Je možné, že ano, jen 64 GB byla maximální kapacita, kterou mohl v době vydání výrobce otestovat a tudíž garantovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vskutku. Chtelo by to otestovat nekolik zarizeni, jak je to s tim limitem. Jestli je to nejaky technicky limit a zarizeni realne nezvladne vetsi karty, nebo jde jen o garantovanou kapacitu, kterou testoval vyrobce. Bohuzel nejsem tak bohatej, abych nakoupil deset smartphonu a tabletu a k tomu par pametovek kapacity 64-128 GB. :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by se mezi čtenáři našel někdo majetnější, zašlete prosím Jakubovi pár 64-128 GB karet a několik vhodných smartphonů/tabletů, aby to mohl vyzkoušet. Těšíme se na výsledky!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jak u smartphonů (jelikož žádnej nevlastnim), ale např. Sansa Clip+, která oficiálně při vydání podporovala asi 16GB microSDHC a teď je u ní psaná podpora 32GB microSDHC, mi bez problémů vzala i 64GB microSDXC (akorát jí bylo potřeba přeformátovat na FAT32)...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vida. To rád slyším. Že by se teda fakt výrobci jen neuměli vyjadřovat a popletli si pojmy "podporováno" a "certifikováno/testováno"? :-D Je fakt, že mě nenapadá žádný relevantní důvod, proč by ta zařízení neměla podporovat větší karty. Aspoň pokud jde o pokročilejší zařízení typu smartphone/tablet. Ale kupovat 64GB kartu a pak moct použít jen 32 GB nebo ji nemoct používat vůbec je pro mě zbytečný risk.

No cpát SDXC kartu do zařízení s udanou podporou jen SDHC 4x resp. 2x menší kapacity navíc, do toho už bych tuplem nešel. Teta si takhle bez porady koupila novou tuším 4GB SDHC kartu do starýho kompaktu (už před pár lety) a když se pak ptala, proč jí nefunguje, tak jsem si našel v manuálu, že to podporuje maximálně 2GB SD. Od té doby jsem opatrnější pokud jde o výběr paměťovek.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Při přechodu SD -> SDHC se toho měnilo pokud vim o něco víc, SDHC a SDXC jsou si myslím podobnější (pokud pominu naprosto zbytečný rozhodnutí použít M$-only exFAT).
To, že kartu v Sanse budu moct použít jsem si předem zjistil na fórech, takže jsem šel na jisto.
Každopádně jak jsem zjistil, tak Nokia E52 s udanou podporou max. 16GB microSDHC opravdu vezme maximálně tohle (nic vyššího jednodušše nevidí, ani 32GB microSDHC), takže to fakt chce buď googlit nebo to prostě zkusit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samsung S5610 take bere jen maximalne 16GB, jak ma ve specifikaci. Asi umele SW omezeni.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi jsme psal do redakci zabyvajicimi se recenzemi mobilu a podobneho zarizeni, zda by nemohli koupit jednu 64GB microSDXC kartu a v kazdem zarizeni ji vyzkouset s ruznymi souborovymi sytemy (FAT32, exFAT, NTFS). Investice pres 1000 Kc a par minut casu navic na recenzi. Odpovedi mi byl absolutni nezajem, bez odpovedi. Smutne.
Navic spousta webu dodnes nepise spravne microSD, microSDHC a microSDXC podle kapacit, coz take zrovna nesvedci o profesionalite.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

64GB microSDXC umí (po přeformátování na FAT32):
* NEO N003
* Motorola Defy

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.