Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: 13,3palcový herní notebook Eurocom Monster 4.0 s 3200×1800 IPS displejem

Zaujal mě ten displej, resp. detail. Tohle uspořádání bodů jsem na notebooku ještě neviděl. Jednak že liché řádky jsou vůči sudým posunuté o <em>dva</em> (?) subpixely, a potom - vidím dobře, že to má čtyři druhy barevných bodů? Red-Green-Blue-„<em>White</em>“, nebo co je ten čtvrtej zač? To je dost jako mazec :). Trošku to zabíjí funkci ClearType, ale při tomhle rozlišení a velikosti bodů who cares ;). A možná to dokáže systému říct, že to má body uspořádaný takhle a takhle a systém se tomu přizpůsobí. Nevím, jen hádám, ale spíš bych řekl, že operační systém jako takový s tím nepočítá.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je PenTile RGBW a je to trochu podvod, protože to má na jeden pixel jen dva subpixely. :-) Ta elektronika to tedy musí nějak asi docela komplikovaně přepočítávat a docela pochybuju, že na úrovni OS se s tím dá dělat něco jiného, než prostě vypnout subpixel rendering. :-)

http://en.wikipedia.org/wiki/PenTile_matrix_family#PenTile_RGBW

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dík za zajímavé info. To tedy znamená, že se dá poskládat sekvence bodů, kterou to nemusí být schopné nativně zobrazit (sice by ta sekvence měla s běžnou realitou málo společného, ale poskládat se dá). Částečně to nejspíš kompenzuje právě to posunutí subpixelů o dva mezi řádky.

Fakt zajímavej displejíček. Škoda že nemám možnost na něj kouknout. No používat bych ho asi nechtěl ;).

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Při této velikosti bodů fakt můžeš nějaké nedostatky masky hodit za hlavu. Ten obraz je parádní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je možný že je parádní, ale to nic nemění na faktu, že je to 13,3" moucha, na který si s timhle rozlišením můžeš leda tak honit ego. Jak na tom LCD vypadá hra ve FullHD? Je to stejná hrůza jako na jiném LCD když se nepoužije nativní rozlišení?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Není to taková hrůza, protože pro to přeškálování je k dispozici jemnější bodová rozteč. Jinak, všiml sis mé poznámky o 1600x900?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jakze neni hruza? IMHO cele zle.Kto uz by len vyhodil 50k+ za herny NTB na ktorom sa neda solidne (medium/high 60FPS+) hrat nieze v nativnom rozliseni ale ani v 4x mensom 1600x900 ? Velkost 13" bez numbloku nieje dobre ani na pracu. Tento NTB je akurat tak demonstrator toho ze sa tam da taky display namontovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tato blbost ma 269 ppi. Toz, jak som tu uz pisal o CHOROBNE VYSOKOM PPI pred 2 tyzdmami:

Treba si uvedomit, ze existuju 3 (slovom tri) spotrebitelske segmenty zobrazovadiel, kde su nutne 3 (slovom tri) triedy ppi, pretoze tieto tri druhy zobrazovadiel sa pouzivaju na rozne ucely:

1) TV. Tam staci v zasade okolo 50 ppi, 60 ppi je uz spica jemnost. Preco? Lebo na TV cumim z 3-3,5 metra. Ja mam 40tku (102 cm) a z full HD mam hovno, lebo z troch metrov nevidim absolutne ziadne detaily. To musim prist tak max. na 1,5 metra, idealne na 1 meter. Schvalne ake ppi na full HD TV 40-46-50-55 palcak? No porade 55, 48, 44 a 40 ppi. Teda 55-palcak full HD ma 40 ppi.

2) PC monitor. Tam velmi zalezi od GUI, aplikacii a osoby. Od osoby ale zalezi aj v bode 1. Mne osobne napr. wokienkovy desktop vyhovuje pri ppi okolo 95-100. Uz 110 je neprijemne a pri ppi 120 je vsetko neskutocne hnusne prtave. dpi v OS menit nemienim a pouzivat minotor na inom ako nativnom rozliseni (ten hnusny rozmazany deformovany interpolovany gcr) je tiez sprostost najhrubsieho zrna. Su ale ludia ktorym chorobne vysoke ppi na monitore nevadi (napr. 27cka a 5K rozlisenie je fakt neskutocne prtavy humus), no asi dobre vidia. Na monitor cumime bezne z cca pol metra.

3) Fóny, lopaty, lopatofóny, tabletofóny, smart-blb-genius-fóny, tablety a ine chujiny. Na tie sa cumi este z mensej vzdialenosti na ako na PC monitor, preto treba ppi este vyssie. Ale vyrazne nad 300-400 ppi je to imho zbytocne, nad 500 ppi uz uplne zbytocne.

Cim na zobrazovaciu chujinu blizsie cumim, tym je potrebne vacsie ppi a cim na zobrazovaciu chujinu zdaleka cumim, tam staci mensie ppi.

Vo vseobecnosti porovnavat ppi fóna a monitora a TV je sprostost, nakolko ako som napisal, su to traja reprezantanti troch roznych tried zobrazovadiel sluziacich rozne (myslene ze na ne cumim z roznej vzdialenosti) a v roznych podmienkach. Suvi to to z rozlisovacou schponostou ludskeho oka.

Napr. v Blave na Bajkalskej ulici je velky niekolko metrovy board, pixely ako hovado, ma to ppi asi 1 ci 2. Samozrejme posobi to rusivo, lebo aj z 30 metrov su vidiet tie hodavske 2 centimetrove pixely, ale v zasade sa da z tej vzdialenosti sledovat cely obraz s rozlisenim (zopar stoviek x zopar stoviek) pixelov a s hustotu cca 1 ppi. Ak by na tu vzdialenost 20-30 metrov bolo okolo 10-15 ppi, bol by to fasa spica ostry obraz.

---------------------- ---------------------- ----------------------
Dnesne OS a aplikacie NIE SU na chorobne vysoke ppi PRIPOSOBENE !!!!!!!!!!! Mozno akurat tak vektorove kachlice wo Woknach8 s ich vektorovymi aplikaciami. Mne su ale kachlice Wokienok8 u prdele, uz dva dekady je pre mna pracovne prostredie wo Woknach desktop, na ktory existuje kvadriliarda aplikacii.
---------------------- ---------------------- ----------------------

Inak pokojne aj 5000 ppi bez akehokolvek fyzikalneho zmyslu (asi ako 20 Mpix na 6x4 mm snimačečku v kompaktoch vs. to iste rozlisenie na 16x vacsom APS-C s rozmermi 24x16 mm v zrkadlovkach). Takze bez akehokolvek zmyslu pokojne aj 5000 ppi alebo aj 10 000 ppi, mne je to u prdele. Co mi neni u prdele su ovladacie prvky OS GUI, aplicacnych GUI, pisiem ... atd. Bolo by riadne chore keby mala ikona na monitore miesto absolutneho rozmeru necelych 2x2 cm (na co som zvyknuty dve dekady a je to normalne) zrazu iba napr. 5x5 mm.

------------------ ------------------ ------------------
Casto sa stava, ze zobrazovadlo je kvoli chorobne vysokemu ppi nepouzitelne. Toz ked je zobrazovadlo vyrobene s chorobne vysokym ppi a musim zmenit rozlisenie z nativneho na nizsie interpolovane (co je takmer vzdy hnusny rozmazany grc) alebo treba zmenit dpi v OS (co spusta ak nie vacsina aplikacii nerozchodi) a nemozem pouzivat monitor s takym rozlisenim s akym bol vyrobeny, toz nekde se stala chybycka ..... nekde udelali soudruzi z NDR ....

Kde asi...
------------------ ------------------ ------------------

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Coz o to, samotne Win 8.1 jsou na vysoke rozliseni celkem pripravene a to i mimo dlazdicky. Tedy ne ze by vsechny dialogy byly udelany jak maji, ale to je dano tim, ze se nikdo neobtezoval je menit a zustavaji v podobe pred Win Vista .... . To je pochopitelne spatne.
API pro vyvojare tu je od Win Vista, tedy mluvime o roku 2006. Do dneska se tomu prizpusobilo kolik tvurcu SW ? Pravda i plno MS aplikaci stale bezi po staru :-( . Problem je take v tom, ze podpora pro vektorove ikony a to jeste jen castecna, byla pridana az v 8.1, v realu to znamena, ze asi zadna aplikace je jeste nepodporuje. Musek je tedy dost, ale hlavni problem je vetsina tvurcu SW, kteri se proste na zmenene podminky nereaguji. To radeji ani nemluvim o tech kteri stale delaji DOS aplikace a pak slozite resi jak to rozbehat pod Windows x64 (typicky ruzne ucetni a skladove veci ... ), s trochu stahy by se stejny vzhled i ovladani naprogramovat i ve win/linux aplikaci.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jako v zasade s tebou souhlasim, taky nejsem zadny honic ppi. Na telefonu 5,5 palcu mam 1280x800. Na monitoru 27.5 placu mam uz 5-6 let 1920x1200. A pak mam 100 palcove platno a 'jenom' HD projektor misto televize a cumim na to z 3,5 metru. Filmy a pozemni HD televizni vysilani vypada v HD na 100 palcich luxusne, ale musim uznat, ze desktop a citelnost napisu u ikonek je tak akorat a ocenil bych v tomto pripadu 1920x1080. Citelnost webu na 'HD platne' je dobra. Jedina moucha jeste je, ze kvuli metro aplikacim jako Netflix, iVysilani a vlastne asi skoro vsecky ostatni ten projektor na desktopu nejedu v nativnim 1280x720 protoze 720p je na metro aplikace malo vertikalne a nespusti se, minimum je 768. Takze na desktopu jedu na projektoru bud 1368x768 nebo 1600x900. Na HD digitalnim tuneru mam nastavene nativko 720p. A do ctverice, dneska jsem objednal slusny notebook Dell Lattitude e5440 14 palcu touchscreen 1600x900, mam vyzkousene ze na 11.6 palcu 1368x768 se da i desktop v osmickach prijemne ovladat dotykem... Jinak si myslim, ze mi hodne her pojede v nativnim rozliseni stejne jako tady tomu notebooku. Ten Dell bude s i5 4300U, dal jsem za nej 290 liber (normalne se prodava 2x - 2.5x draz). Vydrz baterky pri wifi brouzdani kolem osmi hodin. Vnejsi rozmery podobne (tloustka mensi), jen skoda ze se nedela varianta s IPS, na notebooku to clovek obzvlaste oceni, ale objetoval jsem IPS vzhledem k cene a vybave a chtel jsem fakt touchscreen, protoze uz jsem si zvykl ze jak s notebookem lezim v posteli, tak touchscreen je paradni na scorolovani webovych stranek, zavirani oken, presouvani oken, tukani na odkazy a v metru se samozrejme naprosto prirozene hodi. Cheeers :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ten tvůj billboard jsem celý nečetl, protože mi stačí jen prolétnout pár slov v každém odstavci.

Neřekl bych, že jde o chorobně vysoké ppi. To je prostě takové, jaké je, a je to celé jen klasická otázka slepice/vejce. Něco musí být první, buď to budou široce rozšířené aplikace, které budou umět těžit z vysokého ppi, nebo to budou displeje s takovým ppi. A považuji za úplně logické, že první jsou ty displeje.

Sám mám na svém 5,5" phabletíku rozlišení 1280×720 (267 ppi) a považuju ho za naprosto dostatečné, viděl jsem ale 5" smartphone s 1920×1080 (441 ppi) a je to prostě krása, tam už nemám šanci subpixely vidět (ze vzdálenosti, z níž jsem schopen zaostřit, je nevidím, a blíž už nezaostřím) a je to super, to je prostě rozlišení lepší než realita :). Já jsem rozhodně pro.

Hi-PPI displej není vada. Je to vlastnost. Použitelným jej dělají patřičně přizpůsobené aplikace, potažmo OS. Když nebudou, bude to s použitelností holt špatné, ale když nebudou ty displeje, nebudou se dělat aplikace. Nedělal bych z toho takovou vědu.

Za sebe říkám, že od těch 260 ppi výš je mi to víceméně jedno, rozhoduje pak už jen cena a případně kvalita zobrazení (úhly atd.) Ale nemám důvod nějak hi-PPI displeje hanět.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mám 5" "chytrejtelefon" a souhlasím s tím, že je to nádherně ostré. Nicméně jsem si vyrobil "brejle" na VR do kterých se dají čočky a mobil slouží jako projektor rozdělený na poloviny (něco jako 3d google glases ale vytištěné na 3d tiskárně). A tam člověk vidí ty body docela výrazně a sneslo by se pro takový panel 4x větší roszlišení....

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě, jak to má víc jak mnoho set PPI, tak se počítá s tím, že se na to bude koukat nějakým kukátkem přes zvětšovák, tam je cílem zkombinovat miniaturizaci s koukatelným rozlišením, nepočítá se, že na to bude někdo koukat přímo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No chvalabohu su na trhu monitory s normalnym ppi okolo 100 a taketo "pokusy" su len lastovicky. Netvrdim ze za par rokov to nebude bezne, mozno budu bezne monitory s ppi 250-300 a telefony s ppi 2000. PODSTATNE ALE JE, ZE DNES SU taketo monitory ABSOLUTNE NEPOUZITELNE. Mozno tak v toku 2025 vo Win 10 Hyper UI a aplikaciach pren napisanych.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Bojim sa, ze to niesu len lastovicky. Marketing dnes nema nic lepsie ako rozlisenie aby mohol "motivovat" ludi k nakupu. Takze to budu patricne vyuzivat a bojim sa, ze tym zamoria vecsinu trhu a clovek si to bude musiet kupit.

Osobne vysoke ppi nepotrebujem a dufam, ze este dlho sa bude dat kupit monitor, TV, mobil s nizkym ppi a ze sa to neskonci a s notebookmi, kde je len jeden pomer stran.

K clanku. 13,3 na hranie? Taku uhlopriecku s takym pomerom stran by som nechel ani na klasicke pouzivanie. Fakt nerozumiem preco nejaky vyrobca nevyrobi aspon 1-2 modely s inym pomerom stran. Myslim si, ze dost ludi by mu bolo za to vdacne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To aby som si siel kupit notebook 17,3 palčák full HD, lebo aj segment velkych notebookov vykape. Pre mna je full HD na 17tke stale dost neprejemne vysoke ppi a chcel by som 18,4 palcak, to je riadny desktop replacement. Stale je to vsak notebook a mozem ho v pripade akutnej situacie preniest - isteze lepsie jak prenasat desktop. Bohuzial 18,4 palčáky notebooky su uplna rarita, je ich jak safranu, len nejake hracske exotinove modely za 2000 €. "Normalna" 18tka za 7-8 stoviek neexistuje. A IMHO cochvila to postihne aj 17tky.

Za 5-7 rokov sa moze stat, ze najvasci notebook co bude na trhu dostat, bude 15,6tka. Aj ten bude mat full HD, pripadne 2560x1440, miesto dnesnych HD ready. Tym nechcem tvrdit, ze HD ready rozlisenie je super, vobec neni. To je na dnes fakt malo. Rozlisenie na notebooku v pohode 1600x900, alebo full HD. Ale ku*va ked sa zvacsi rozlisenie, treba zvacsit absolutnu velkost displeja, lebo mega-blbst v style 3200x1600 na 13 palcoch je absolutne nepouzitelna bez upravy dpi v OS alebo zmeny nativneho rozlisenia. Jedine ze by pribalovali mikroskop. Jedna sa o degradaciu pouzivania monitora. Naco mi je potom monitor s takym rozlisenim, ked ho aj tak pouzivam v podstate ako 1600x900? To ma do boha jaku logiku? To jak keby som kupil auto, vymontoval 60 litrovu nadrz a namontoval 15 litrovu. To ma jaku logiku?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"dpi v OS menit nemienim"

https://i.imgur.com/4Fh7p5Z.gif

Prestal som citat. A takyto ludia budu hubovat na hi-dpi displeje. Kriste.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ta relativne dlha vydrz v zatazi, nebude nahodou tym, ze grafika bezi na minimalnych taktoch? lebo to robia vsetky ntb s nvidia grafikami, co som videl. Pokial je na baterke tak grafika bezi na nizkych taktoch bez ohladu na zataz a ak chce clovek vyssi vykon tak sa mu viac oplati pouzit vtedy integrovanu intel hd.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Urcite. Na baterku nVidia zustava na nizkych taktech i v rezimu vysoky vykon, ale vyzere baterku behem chvilky, pritom fps oproti integrovane se temer nepohnou :-| .

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

K podpoře HiDPI aplikací:
Problém není v tom, že by aplikace musely počítat s vysokým DPI. Problém je v tom, že nesmí vůči systému deklarovat, že s tím počítají, a pak na to kašlat. V takovém případě dostanete prťavé okénko s prťavými prvky. Pokud aplikace nehlásí hi-dpi kompatibilitu, Windows ji samy přeškálují, byť to logicky nevypadá úplně nejlíp.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tím pádem by bylo dobré integrovat do OS možnost spuštění s vynuceným hiDPI přeškálováním.... ;-) to by pak byla aspoň možnost jak takové aplikace aspoň nějak provizorně řešit... ;-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ve stejném duchu bych rád možnost spouštět aplikace, které poptávají práva "as invoker," s částečným tokenem (jako user) ačkoliv jsem administrátor, když už tedy to UAC máme.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

asi bychom toho chtěli moc..... ;-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A teploty notebooku (CPU/GPU) se nevedou? :) Samořejmě, že ne, páč se to celé peče a pak už by nám za špatnou recenzi nic nepůjčili....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nevim no mne 13palcov a hry nejde moc dokopy

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Můžete mi prosimvás vysvětlit, proč v recenzi kritizujete fyzikální zákony? Jasně, taky by líbilo, kdyby napájecí adaptér byl menší nebo kdyby byl notebook v zátěži tišší, ale mám takový pocit, že se současnou technologíí v tomto vesmíru to prostě nejde. Nebo víte snad o nějakém jiném notebooku se stejným výkonem, který si vystačí s 60W adaptérem?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak za prvé, 120W napájecí adaptér může být menší, byť za cenu vyšších výrobních nákladů. Ten u notebooku rozhodně NENÍ na hranici fyzikálních zákonů. A za druhé: četls tu recenzi pořádně a pochopil text? Vždyť tam jasně píšu, že adaptér je sice velký, nejde s tím moc dělat. To že je tato položka v záporech, je dáno tím, že prostě ten adaptér je velký. Tečka.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.