Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 150GB Western Digital Raptor hned po novém roce

Raptor je super disk, ale 150GB za ty prachy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

strčte si ho do pr...e

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No těším se, ale ty prachy jsou šílený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, kupte si hdd od firmy která přestala dělat pro "velký úspěch" scsi hdd ,protože je nikdo nekupoval.Kupte si radši opravdové hdd, né wd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MMMichal : A to jako proč ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

PcBuh
WD sa pokusa natlacit do desktopov nieco co do serverov predat nevedeli(tam kde sa na diskoch nesetri im ziavne neboli dost dobry). Keby som planoval vrazat vela penazi do diskoveho priestoru isto by som siahol po SCSI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To: MMMichal - a ktere disky sou podle tebe kvalitni kdyz ne WD? Snad ne Maxtor nebo IBM to bych se ti musel pekne vysmat Maxtory sem mnel ctyri-tri z toho sli na reklamaci a u jednoho se po**lal MBR to sem si vyresil doma sam IBM sem mnel tri - vsechny na reklamaci po nejakym trictvrte roku intenzivniho pouzivani Hitachi ten sem mnel jen jeden ale nebyl sem spokojenej s jeho rychlosti . Jediny disky se kteryma sem nemnel ZADNY problemi byli od Westernu. Jeste je pro mne celkem akceptovatelnej Seagate ale na WD se moc nechyta-hodne hrejou a sou hlucnejsi za srovnatelne kvality a rychlosti. Zrovna sem se chystal koupit WD740GB ale ted je mne jasny ze si jeste chvylu pockam na tendle kousek a pozdejc pribude jeste jeden do RAIDu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neomen: boze ja by som ti dokazal rozpravat o WD.. az by sa cervenaly.. kazdy ma svoje skusenosti.. mal si dost velku smolu musim uznat.. si dost zriedkavy pripad.. ale WD fakt ani nepriatelovi.. ich nekompatibilita a SW/FW problemy su az katastrofalnych rozmerov.. ja sa este cudujem ze vobec ta firma existuje

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě existuje jen jedna značka - Seagate. Možná není nejvýkonnější co do rychlosti, ale určitě je nejtišší a nejspolehlivější - a spolehlivost je to co chci u disku především.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No než toho "dravce"za ty peníze tak je lepší SCSI HDD, 1.- rozdíl kvalitativní je asi tak 70% SCSI ver.IDE(SATA).Kvalitu toho WD komentovat nebudu. 2.-Cenový 300Kč 74GB WD ver. MAXTOR 10K V 3.- Řadiče U 160 se dodávají asi od září roku 1999 ,takže se dájí sehnat lacino z vyřazených serv. tj. 500-1T.kč U 320 není potřeba na 1-3 HDD a stejně to neprojde 32 bit PCI! 4.-HLUK! MAXTOR v klidu není skoro slyšet, mám 10K IV 36GB.Ještě tiší je SEAGATE X15K2 36GB.RAPTORa jsem slyšel(36GB), nechápal jsem co se děje! .Teda HITACHI IC35L036UWDY10-0 mě kur. štve stím jak vyje ta kalibrace(ten zvuk jako když hlavy jedou přímo po plotnách).Asi půjdou časem ven ,naštestí jsem je koupil použitý.Uf.5.-Podstatná věc je pro mne CQ ,ten opravdový, používaný od SCSI-2.Né NCQ SATA, tej je lepší v desktop vypnutý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

For-Neomen
MAXTOR-za bad MBR nemuže HDD ,ale OS nebo jiná chyba HW.Hitachi-průměrně asi nej rych.hdd tj.přenosová rychlost a přístupové doby(né u nejnižších modelu v řadě s jednou plotnou)Řada 75(74?)GXP měla opravdu problém ani chlazení to nezachránilo.Hodně závad mají na svědomí zdroje!Nejenom kondenzátory na MB.Pozor při nákupu!Napíšou na to 350W ,ale dává na 5V jen 27A místo 35A a na 12V 10A místo +-16A.Takže máte takovou pěknou 270tku.Ještě do toho špatná konstrukce a je to hotovo(např.brutálně hřející odpor vedle Kondenzátoru).Navíc po něm nemůžete chtít kontinuálně víc jak dě třetiny nom.výkonu.Má někdo zkušenost s nonstop provozem IDE HDD? Samozdřejmě s chlazením.Zatím co vím vydrží tak asi 1rok.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No Western Digital nikdy disky vyrabet neumel, takze nevim kam s raptorem miri. S jedinou technologii urcenou na provoz 24/7 (SCSI) celkem rychle skoncili, jelikoz to byla parodie na spolehlivost a ted se s Raptory pokouseji uzivatelum, kteri jeste nemeli tu cest s WD kvalitou nakukat, ze to je ta spravna technologie zitrka. :(
Pokud chci neco spolehliveho tak sahnu po Seagatu, obcas po Hitachi - nic jineho jsem v znackovych serverech, nebo diskovych polich nevidel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám WD disky, a bez problémů.. A jako systémový disk Raptora 40 Gbyte.. a zvýšení rychlosti systému bylo znatelné...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To: MMMichal - Jo tak se ale podivej kolik by te stal novej SCSI disk o velikosti 150GB a 10000ot/min. Rozdil v cene by byl obrovskej a navic pokud nemas servrovou desku tak NOVEJ SCSI radic (aspon trochu slusnej) stoji zhruba od 3500Kc (pokud si vezmu pouzity dily tak bych zrovna moc na kvalitu nesazel-nikdy clovek nevi jak se s nima zachazelo a jak dlouho byli v provozu). Jinak podle mich skusenosti je proste WD nejlepsi vyrobce HDD do osobnich pocitacu a kdyz nekomu skladam kompl tak tam davam JEDINE WD protoze nicemu jinymu neverim. Tomu ze MAXTOR dela tichy disky snad ani sam nemuzes verit vsechny co sem kdy slysel rvali docela dost oproti WD a ted nemyslim jen u sebe doma. Proste na domaci pouziti je podle mne RAPTOR nejlepsi volba v pomneru cena/vykon/kvalita. Jak sem psal jedina znacka kterou sem schopnej po WD akceptovat je Seagate jestli ma nekdo jinej nazor ja mu ho neberu ja uz proste jinym znackam neverim diky mim osobnim zkusenostem s nima a nikdo mne nepresvedci o opaku

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nauč se česky a pak tvé názory můžeme brát vážně, takhle to vypadá jako kdyby to psal dvanáctiletý kluk...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To: Hewson - To jaky je kde i/y je to posledni co mne zajima at u mich nebo jinych prispevku¨podle mne je mnohem dulezitejsi obsah nez gramatika.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, ale tak hrubá chyba jako harddisky BYLI (kdyby jednou, tak to beru jako překlep, ale máš to tak všude) ubírá na věrohodnosti celého příspěvku. Ale k věci: RAPTOR je nejrychlejší SATA disk, o tom nelze pochybovat. Ale bohužel jeho cena je tak vysoká, že je lepší koupit dva klasické 7200rpm disky a zapojit je do RAIDU 0 - pak je výkon i kapacita podstatně vyšší při stejných nákladech.
Příklad z aktuálního ceníku TSB (ceny bez DPH):
WD 740GD 74GB SATA/150 10000rpm Raptor - 4486,-
WD 1600JS 160 GB SATAII 300 7200rpm (8MB) - 2165,-
Takže 2x160 GB vyjde na 4330,- :po zapojení do RAIDU 0 je kapacita více než čtyřnásobná, výkon (rychlost čtení i zápisu) taktéž mnohem vyšší (po připlacení několika stokorun lze navíc získat modely s 16MB cache). Takže tvrdit, že RAPTOR je nejlepší poměr cena/výkon/kvalita je podle mě absolutní nesmysl. Budu rád za jakýkoliv komentář/názor k výše uvedenému.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RAID0? ani zo sradny a uz vobec nie na systemovy disk. jedine tak na strihanie videa.
 
do roboty som dal na pracovne pc raptorov 36 a ziadny problem. doma mam raptor 72 na OS a raptor 36 na strihanie videa s tym ze vysledne video renderujem na ten 72. v pc este pouzivam dva hdd maxtor 5400 a WD 7200 kde som potreboval kapacitu miesto vykonu. a keby dnes vyrabali 5400 300GB tak kupim radsej ten ako 7200.
ked som sa raz po nejakej dobe dostal k vykonejsiemu pc s 7200 hdd tak som nechapal preco OS nabieha tak dlho..
jedno pc bezi uz dva roky v kuse s raptorom 36. nie je moc vytazene (cca 1GB za hodinu) ale naozaj bez problemov.
vzdy som tuzil doma po SCSI (raz som aj mal SCSI-2, tusim v roku 97) ale na raptor za ten peniaz nedam dopustit.
inac raptor 150 by som kupil jedine v pripade ze uzivatel vyzaduje rychly hdd s takou kapacitou ale na hry a pod. je to zbytocnost. staci raptor 36 na OS a potom nejaky ten 7200 x00GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Používám v práci dost Raptorů (cca do 20 ks), některé už jednou přes rok v non-stop provozu a zatím jsem nezaznamenal sebemenší problém. Co se týče diskutovaného RAIDu s levnými disky - nezapomínejte, že ve strippu se zdvojnásobuje riziko ztráty dat, což je pro mě celkem nepřijkatelné. Takže RAID5, jenže k tomu už potřebujete řadič a min. tři disky a přestává to být cenově zajímavé. Na jednom poči mám RAID5 z Raptorů a tohle řešení je fakt parádní. Cena ale dost trpí. Shrnuto - Raptor je výborný systémový disk, přijde mi celkem rozumné dát jako systémový disk klidně 36 GB Raptora (i když 74 GB verze má i jiné výhody, než vyšší kapacita) a jako smeˇták na data použít normální 7200 rpm disk.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušeli jsme ze začátku Raptory a hodně rychle jsme od nich upustili.V podstatě to je hybrid mezi SCSI a IDE(SATA).Na nepřetržitý provoz s potřebou mnohonásobného přístupu (tedy v  diskovém poli) je to pomalé a navíc nespolehlivé ( během měsíčního provozu jsme měnili 3 ze 4 disků - což může být náhoda).Na pracovní stanice mi to přijde jako drahý,zbytečný luxus navíc pěkně hlučný. Nicméně pokud stříháte video,popř pokud provozujete aplikace vyžadující velmi rychlou odezvu disku tak se vám to může hodit.Pro 95% uživatelů je to dle mého názoru nepoužitelné/zbytečné
PS: Otázka spolehlivosti či výkonu disku je ošemetná a každý máme jiné zkušenosti.My máme stovky IDE disků jak Seagate tak WD tak IBM a co se týče reklamací tak jsou na tom zhruba stejně.a výkon? - ruku na srdce - kdo z vás pozná rozdil ve výkonu disku u pracovních stanic?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hewson: este jedna vec ktora ti unika, RAID0 je vhodny pre velke subory ale pri velkom mnozstve malych suborov (napr. start OS) neprinasa ziadnu vyhodu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mic: cize ste skusali hdd pre uzivatelske pc na serveri? nedaj sa vysmiat a pouzivaj zariadenia tam kam su urcene a nebalamut tu ludi. sorac, ale nemam rad takych ako si ty lebo sem pises iba same zavadzajuce fakta.
a ruku na srdce si ani nemusim davat a rozdiel rozoznam. raptor je podstatne drahsi ako 7200 hdd a tym padom je urceny pre tych ktori jeho vlastnosti vyuziju. bezny uzivatel nerozozna vacsie rozdiely a hlavne ho zaujima koncova cena.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to fero: Mohl bys mi sdělit co za zavádějící informace jsem uvedl? Mimo to - divil by ses v kolika menších firmách se používají pro datová pole IDE(SATA) disky.Proto jsme zkoušeli Raptory.A mě nepřesvědčili.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

fero: nic mi neuniká, vím o poli RAID 0 dost a používám ho už dva a půl roku bez jediného problému. Rozhodně nepoužívám RAID kvůli rychlejšímu startu systému - ostatně já startuju systém jen jednou denně. Mimochodem, v USA se 74GB RAPTOR prodává za 144 dolarů (3500Kč) (newegg.com)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Na nepřetržitý provoz s potřebou mnohonásobného přístupu (tedy v  diskovém poli) je to pomalé a navíc nespolehlivé ( během měsíčního provozu jsme měnili 3 ze 4 disků - což může být náhoda"
 
mic: skusali ste to v malej firme? lepsie povedane v slabej prevadzke?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hewson: ja zas startujem OS cca raz za mesiac a ten raptor tam mam :) ale to nie je k teme.
no, ak ti nejde o rychlost tak naco pouzivas RAID0 a este k tomu aj na bootovacej particie?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fero: právě že mi jde o rychlost, napsal jsem jen, že mi nejde o rychlost startu systému (i když i ten se znatelně zrychlil). Zanechme hádek - každý znalý uživatel (mezi které doufám oba patříme) si pořídí disky podle vlastní úvahy, potřeby a finančních možností. Mě to moje staré patetické políčko (2x60GB) plně postačuje:-) A pochopitelně pravidelně zálohuju důležitá data na druhý počítač přes LAN, takže RAID pro mě žádné velké riziko nepředstavuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hewson: tak to je potom nieco ine. zial, nedal si to hned na vedomie a som stale presvedceny ze vela citatelov tvoj prvotny prispevok mohol iba zmiast. taka je totiz prax, teda aspon u mna..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel sem ze se neco dovim, ale koukam ze tady jde asi jen o hadani :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.