Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 15W Alder Lake bude mít 55W PL2 a 123W PL4 limit

Stále sú to len peaky veľkých jadier s vysokým IPC a frekvenciou resp. peaky veľkých jadier v kombinácii s malými jadrami pri max zaťažení (benchmarky, hry a pod.)
Mňa osobne, ale zaujíma ako sa pri mojich nárokoch na PC bude takéto PC chovať (spotreba resp. výkon / spotreba) po 98% času tj. bez benchmarkov, hier a pod.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No ale jsou to mobilní procesory a i ty peaky musí zvládat i zdroj. Co tedy budou dávat k 13" notebooku s 15W CPU? 150W cihlu?

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

rekneme ze tam bude poddimenzovana, tj. 3S2P baterie (6-ti clankova), to mate cca 11V pri 4400mAh ... 48.4 Wh.

Bezne jsou baterie schopny davat 1C discharge, takze 48W kontinualne po dobu 1h. Tohle cpu si sice vezme vice nez 1C, ale po velice kratky okamzik.. ono totiz se nepredpoklada ze by notas mohl v zatezi topit tech 48W... bude to spis 15W+5W disk + 5W lcd + 5W ostatni... tj 30W a vice ne.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No tady asi nepujde ani o to co ustoji baterka. Co ja vim tak i relativne obycejny Lithiovky dokazi 10C s prehledem, ale zde pujde o nadimenzovani obvodu na velkej proud. U spicky 68W tam potece cca 20A pokud budu uvazovat 3V napajeni procesoru. U 9W zarizeni mi to prijde jako docela podstatnej fakt kterej je treba zohlednit pri navrhu. Tohle by vsude jinde vypadalo, ze se ve specifikacich nekdo seknul v radu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale to mate stejny problem napr. pri GSM modulu, ktery ma 2A peaky, ale prumerne zere mW v idlu. A pak to napajejte z USB, ktery ma power limit 500mA. To mate 4x vetsi rozdil.

Tyhle specifikace jsou prave kvuli tomu, aby navrhari produktu a jejich napajecich obvodu pocitali s tim, jak se dany produkt bude chovat - pro kratky cas lze cokoliv pretizit, takze nekde jde jen o to, nastavit proudovou ochranu se spozdenim - tj. ma to propoustet ty 68W spicky, pokud se to jinak bezne do 30W trvalych vejde (to je neco pres 2x nasobek jenom).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak mezi reci - obyc. lithiovky 10C nedavaji ani nahodou. https://www.large.net/news/92u43hx.html

Je tady jeden problem zatim nikym nezminovany. Baterka neni kondenzator. Pokud se bude jako kondenzator pouzivat, pak bude dochazet k nabijecim mikrocyklum, ktere zasadnim zpusobem snizi jeji zivotnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak v situaci, kterou popisuješ to moc nežere, když je to vypnutý :D
Ale tak vážně - kdyby si bral průměrnou spotřebu počítače, tak CPU většinu času nedělá skoro nic... Při takových úvahách bys mohl dojít i k závěru, že by ti stačilo dvoujádro na 2GHz a na těch 98% času by to bylo ok. No a ty zbylý 2% by si takový PC proklínal ;)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ved ani GPU 3090 neberie skoro nič vo windowse či pozerani filmov, world papka 15 W, ale nemožeš ju zapojiť na 200W zdroj, lebo nahodou sa najde debilny hrač čo ju zaťaži a vyskoči spotreba na 400W a pošle ti PC do ... :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

3090 nemuzes dat ani na 500W, protoze zapnes hru a sice to bude mit nejakejch 300W tdp, ale pak ti to na setinu vteriny skoci na 600W a mas modrou smrt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Uz relativne dlouho CPU jsou delany tak, ze se umi uspat do stavu kde je temer vsechno vyple, krome hodin a interrupt controlleru (ktere zbytek CPU probudi po nejakem case nebo po interruptu od externiho zarizeni).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uživatel, který nevyužívá výkon CPU / GPU ale nemá valný důvod k upgradu, když mu stačí i méně výkonný (stávající) systém.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, pozerám sa na to skôr z pohľadu mojich nárokov tj. miliónov kancelárskych počítačov a pod., ktoré korporácie menia v pravidelných cykloch.
Tam ak sa potvrdí, že Alder Lake bude vďaka malých jadrám (odpojené Godzilly Golden Cove s vysokým IPC) úspornejší tj. efektívnejší pri vyššom výkone v tzv. office work, prehrávaní multimédii a v neposlednom rade nečinnosti a pod. a marketing powered by Ryan Shrout patrične spracuje tak bude vymalované...
A k tým peakom ešte len drobnú poznámku. Zmena paradigmi vo svete x86 tj. big.LITTLE predsa musí mať nejaké divergentné chovanie oproti "normálu" tj. identickým jadrám.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„miliónov kancelárskych počítačov a pod., ktoré korporácie menia v pravidelných cykloch“

Nejsem si jistý, jestli je řeč o stolních kancelářských počítačích (kde je naprosto jedno, jestli má procesor o 2 watty vyšší nebo nižší spotřebu, protože už teď je spotřeba v klidu definována spíš neefektivitou zdrojů při nízkých odběrech), nebo o noteboocích. Pokud je řeč noteboocích, tak při připojení do sítě je rovněž jedno, jestli je spotřeba v idle o 2 watty vyšší nebo nižší, když chlazení i napájení musí být dimenzované na téměř 100 wattů. Při běhu na baterii už některé notebooky s Cezanne dosahují ~20hodinové výdrže a nevím, ve kterých kancelářích bez zásuvek se dělají delší směny, aby dvě-tři hodiny navíc znamenaly nějakou reálnou výhodu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja som raz tak naletel, asi v roku 2015...... na firmu na nenáročnú robotu office/net som kupil AMD AM1 Athlon X4-5350 presne podľa tejto logiky, malé nové úsporné 4 jadra, suuper..... a veľmi veľké sklamanie, nebolo to vôbec živé, bol som naučený na starý kancelársky sandy bridge Ci3-2100 a toto bolo oproti tomu brzda, strašná brzda, bol tam SSD, všetko bolo doinštalované ako má byť, no ten CPU proste bol spomalený... po pár mesiacoch som ho vyhodil, kúpil refurbished originál maličké PC s sandy bridge Ci3-2120 a toto mám doteraz, a je to lietadlo hoci má staré 2 jadra z roku 2011......

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Poznám stovky ľudí, ktorí ešte do minulého roka v štátnej správe fungovali na office PC s Intel Core 2 Duo E8200 2.66GHz s HDD a 2GB RAM.
Čo by tí dali zato aby už v 2015 mali napr. len štvorjadrá AMD Athlon X4-5350 2.05GHz s SDD a 8GB RAM.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No neviem, ten SSD by im pomohol, ale ten CPU asi nie....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že 15W uchladíš pasivně. 55W už ne. Na druhou stranu pokud to pojede jenom na 15W, nebude to mít žádnej výkon, když to vyhulíš až n a PL32, tak ti to s pasivem shoří.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak mobilní Tiger Lake má při 15 W hodně slušný výkon. Nemluvě o ARMech pro počítače (Qualcommy v Surfacech nebo M1).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když má tak boží výkon, tak proč musí tak boostovat?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jednou nastane den, kdy si bude někdo stěžovat, že mu ze zařízení něco vypadlo. A příčinou bude, že se takovéhle CPU z té žiletky propálí ven.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Alebo ti to CPU vypali do nohy svoj nadpis :D Bude to chceť nejake azbestove podložky pod notebooky :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...ovšem chvíli předtím se ještě v předem prohrané bitvě pokusí zachránit situaci větráček nasazením otáček srovnatelných se zubní vrtačkou, něž se tak jako tak po chvíli začnou uživateli prsty pomalu bořit do tavící se klávenice...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Načež mu ty prsty usekne roztočený větrák :-D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Otázka zní: Nebude k tomuhle oblbování zákazníků nakonec donucena i konkurence?
Vzpomínám jak se to vyvíjelo s paměťovými kartami a různými konektory v mobilech, konstrukcí notebooků.......

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takze to dopadlo tak, jak jsem tusil. Mala jadra ~30% horsi nez velka, a aby tu ztratu vykonu dohnali, tak velka jadra zenou do absurdnich frekvenci. Vyhody pro zakaznika: topeni na zimu obstarano, vyhody pro Intel: mene kremika na CPU -> vic prodanych kusu.

Ummmm.... diky nechci. Tohle at si Intel strci tam kde slunicko nesviti.

Kdy rikaly ze maji mit tu novou uzasni architekturu ? 2024 ? i kdyz to je celkem jedno, pokud ji nebudou mit na cem vyrabet, bude to porad stejny shit....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano malá jádra jsou vlastně jako chladiče těch velkých. Když neumíme chiplety použijeme křemík jako chladič. Revoluce ala Intel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

TDP mi připadá jako slušný marketingový parametr. Marketingový ve smyslu, že snad žádný více nezkresluje parametry procesoru. Marketingový ve smyslu, že žádná jiný více o procesoru nelže.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dneska je bohužel většina parametrů procesorů na vodě. TDP nevypovídá o spotřebě, uvedená frekvence není finální/dosahována za všech okolností, no a s Alder Lake je na vodě už i počet jader ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

pro mě je to prostě 123W procesor. A abych nekřivdil jen Intelu, tak AMD nová desktopová "65W" Cezzane APU jsou taky ve skutečnosti o +-20W výše

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak 65W + 20W = 85W pohoda (napr moj stary Scythe Kozuti je do 95W TDP)

Ale ak ma Alder Lake-M nastavene TDP 9W ale PL2, co by mala byt realny odber, je 30W tak sa mi nechce verit, ze bude mat za a) pri 9W TDP vykon 30W CPU, za b) ze pri odbere 30W bude TDP 9W( skor od 30 vyssie)
CIze bude treba naddimenzovat chladenie alebo napajanie.
V oboch pripadoch oznacenie 9W TDP je potom zavadzajuce
cezane da tych 85W a je to popisane kdezto v tych intel PL uz sa ani Swan nevyzna

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a to je ono. Poridil jsem novy laptop, Intel TDP 22W v 15.6" krabici Dell a huci ventilator daleko vice nez 6 let stary Dell s dvoujadrem. U toho noveho staci jen pustit prohlizec a hned zacne ventilator hucet. Kdyz ten 22W CPU ma ve skutecnosti az 10x vetsi vyrobu tepla, tak se tomu nedivim.
Pripada me, ze ta hodnota TDP je klidovy odber CPU bez zatizeni.
Nazval bych to klamani spotrebitele a zazaloval je za klamavou reklamu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.