Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Úsporný Kaby Lake pro velké notebooky zrušen

Ono by to chtelo se nad tim zamyslet i jinak. Ruzne se pise, jak jdou tablety dolu, ze to uz nikdo nekupuje, trh se nasytil a podobny cancy. Ja dlouhodobe tvrdim, ze nejvetsi problem tabletu je v chybejicm softwaru, konkretne neexistuje slusnej "pocitacovej" operacni system. Tablet s konzumnim Androidem zdaleka kazdy nechce.

Jakou to ma souvislost s touto zpravou. V podstate budeme-li se drzet Intelu, tak si muzeme koupit dva typy notebooku. Bud si poridime vykonny ale zravy notebook s H procesorem, ktery v podstate potrebuje byt neustale pichnuty v siti, pouziti na baterii je temer vyloucene. Nebo si koupime notas s U procesorem, ktery ma vykon tak na prohlizeni webu a otevreni wordu a excelu, ale zase dlouho vydrzi. V podstate tak pokrocily uzivatel notebooku (ten kteremu notas nestoji celej den v kanclu pichnutej do elektriky) potrebuje notebooky dva, jeden na cesty s baterii a jeden vykonej do site.

Takze ve vysledku neni lepsi mit doma desktop PC nebo teda vykonej notas a k tomu na cesty rovnou tablet? Podle me je, jenze tablet, na kterym se da pracovat z vyse uvedeneho duvodu chybejiciho OS v podstate nesezenete.

O Intelu se dlouhodobe tvrdi, ze mobilni procesor s vykonem a zaroven uspornej (rada H s 18W) neni schopnej vyrobit. Intel chtel tyto pochybnosti rozptylit a ted najednou kvuli Applu nemuze, proste nema kapacity. Dobra vymluva, uvidime za par let s cim prijde priste. :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tabletu s Windowsama je dost, ale lidem se nechce platit 30 tisic za tablet.

Oni by to chteli za 2500 Kc nebo jeste lepe 1799 Kc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když pominu zřejmě úmyslný bojkot tabletů ze strany výrobců (zbytečně nízký výkon ve srovnání s mobily, nevyměnitelné aku narozdíl od notebooků), tak i kdyby byl na trhu tablet s Windows XP až Windows 10 + boot na nějaký linux, tak na tabletu se pracuje hodně blbě. I vyhledávání informací na webu je na tabletu mnohem méně efektivní. Mechanická klávka to řeší jen částečně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Používám Transformer s W10 a špatný to není. Jako tablet i jako notebook na remote support je to v pohodě a výdrž přes 6h. Pravda...jen "atom", ale zase taková bída to není a programy co potřebuju jedou celkem slušně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tablety su ale kozumne zariadenia, Android je tak konzumny ako je konzumny sam tablet.
Tablet sa da pouzivat inac ako na konzumaciu obsahu ale len v obmedzenej miere. To je dovod preco sa na tablete neda pracovat a preco nezozenies pracovny tablet.
Chces od tabletu nieco, co nejde urobit/ide urobit len v obmedzenej miere.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale jde, respektive nejde, ale ne kvuli hardwaru, ale kvuli softwaru. Samozrejme proc asi pretrvavaji klasicka desktop PC, protoze jsou z ergonomickeho hlediska nejlepsi a pracuje se na tom nejlepe. Ale tady se bavime o konkurenci tablet - notas a jiste jsou u obojiho nejaka omezeni, doufam, ze mi tu nechces tvrdit, ze na notasu se pracuje stejne dobre jako u desktopu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč nevyrobit jeden procesor s tolika stavy aby vyhověl oběma podmínkám ? Ok v zájmu úspory vynechejme segment HEDT , který by měl přinášet jinou optimalizaci z principu . Intel by to zajisté dokázal , ale to by už přez srdce nepřenesl Microsoft s podmínkami na Windows (with Bing) zdarma . Bohužel v jádru nadějná myšlenka PC za 100 dolarů se zvrtlla v základu a když už začaly atomy být nadějné , tak specifikace MS opět srazila použitelnost na minimum. Vůbec Win 10 na poslední generaci Atomů až tak daleko od výkonu U procesorů nebyly , ale pod Androidem běžely stejně lépe a bez neustálého čekání ....
Preference kupujících jsou bohužel odlišné od toho co trh nabízí . Každý by chtěl výkon do 200$ , ale MS i Intel drží laťku úmyslně při zemi a rýžují co to dá protože si takovou politiků mohou i přes klesající prodeje stále dovolit . Doufejme že doba prodejního luxusu jen ve jménu použitelného výkonu je už za námi ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mel za to, ze 18W "H" rada mela prinest plnohodnotne ULV 4-jadro prave do ultra-mobilni platformy, alias ultrabooku, ktere dneska maji maximalne 2jadra+SMT.
Pokud to taktpo je, tak si myslim ze je to dost skoda. 4 jadro, byt na nizsich frekvencich, by se v nejake 14, potazmo 13 notebooku opravdu sesla v momente, kdy to clovek vyuziva jako desktop replacement. Ono by to bylo dobry i pro ultratenke 15ky, kde ty 35W zbytecne hrejou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Holt si musíte počkat na Zen. ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vycházím z toho, že řada H a řada U v současnosti mají odlišné sockety, respektive odlišná pouzdra a tudíž i odlišná BGA rozhraní:

http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/t_original/141207539943...

Což znamená, že procesor řady H nelze osadit do desky Ultrabooku, protože ta je připravená na procesor řady U, jehož pouzdro má jiné dimenze / BGA rozhraní.

Pokud by procesor řady Kaby Lake-H měl být kompatibilní s rozhraním ultrabooku, musel by Kaby Lake obě řady (H a U) co do specifikací pouzdra sjednotit. Nepostřehl jsem zatím nic, co by tomu nasvědčovalo.

Pokud by na procesoru s paticí H měly být stavěny ultrabooky, museli by výrobci navrhovat a vyrábět desky použitelné pouze pro tento model ultrabooku, což by nemělo smysl. Pokud by Intel chtěl čtyřjádrové ultrabooky, bylo by pro obě strany schůdnější je nabídnout v rámci řady U.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za info. To dva smysl. Díval jsem se, že prý mají v U řadě vydat jedno 4 - jádro, tak snad se do těch ultrabooku dočkáme :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.