Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 1TB M.2 SSD ADATA - míří mobilní svět pryč od HDD?

Mám jednu hloupou otázku. Když na základní desku s chipsetem Z97, která má pouze 16 linek PCI-E připojím M.2 bazmek (popřipadě zapojím Thunderbolt kabel), zůstává pro grafickou kartu všech 16 linek?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ak ma doska pre M.2 slot vyhradene 2 PCI-E linky vtedy ostane grafike 16 PCI-E liniek. Ak ale vyrobca (vid spominany Asrock) prideli pre M.2 slot 4 PCI-E linky, dojde k tomu, ze grafike ostane uz len 8 PCI-E liniek.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zaciatok konca HDD to este tak skoro nebude. Pretoze cena 1TB HDD a 1TB SDD je uplne niekde inde.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Preto "začiatok konca" a nie priamo "koniec" ;)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To je jen otazka casu. Z hlediska vyrobnich nakladu, vubec naroku na vyrobu - par chipu vs. jemna mechanika harddisku, nebe-dudy. Cena flash chipu klesa a klesat bude. Kdezto u klasickych disku uz nejak zasadne jit dolu s cenou myslim nejde.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem vzhledem k tomu, jak zvolna ceny flash čipů padají, tak to může trvat ještě pěkně dlouho (a žádná revoluce ve výrobě křemíkových wafferů není na obzoru, takže ani nejde očekávat nějaký rapidní pokles cen kvůli technologii). A do cenové války se výrobci díky "poučení z krizového vývoje u DRAM" nebudou hrnout.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vsak ja taky nerikam ze to bude "zitra". Za par let se ale budeme divat na harddisky s rotujicimi plotnami asi jako dnes na diskety. A ne ze ne. ;) (jestli za 5 nebo za 8 uz neni tak podstatne, vyvoj je jasny)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A nebo to taky nebude nikdy. Výrobci flash pamětí používají všemožné způsoby jak snižit cenu za GB, TLC buňky, vícevrstvé chipy, 1x nm atd. Na druhou stranu náklady na výrobu čím dál menších chipů exponenciálně rostou a co nevidět narazí na fyzikální limity. Optimistický výhled je, že za 10 let klesne cena za GB tak na polovinu, tzn. flash paměti nikdy harddisky nenahradí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

optimisticka-ale-realna predpoved je ze cena za GB klesne na polovinu za rok az rok a pul. Kdyz si vemu ze jsem ted nedavno kupoval 16GB bazmek na klice za ... asi 250Kc. 8GB me stal pred 2 roky vic. ;) Za poslednich 9 mesicu klesla cena zhruba o 40-60%

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oproti tomu spolehlivost klesa. Ono teda klesa i u disku, ale ne tak katastrofalne.

Pokud ovsem mluvime o segmentu mobilnich zarizeni, do kterych se ten HDD uz ted sotva vejde a u kterych je vetsi riziko otresu nebo rovnou padu ...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Za to nejspíš nemůžou ani tak ty zmenšující se čipy jako spíš šetřiví výrobci. Holt jak zlevnily počítače jako celek, existuje zřejmě čím dál tím větší tlak na uřezávání nákladů i u těch komponent, u kterých to nemusí být nejlepší nápad.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jenze drahe SSD nikdy HDD nenahradi ... takze neni to jedno, jestli jde nebo nejde udelat i drahe spolehlive SSD? Faktem je, ze u SSD s klesajici cenou na gigabite strme pada i spolehlivost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nikdy je docela dlouha doba, nemyslite?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To zalezi co tou cenou za disk je mysleno, pokud se jedna o mechaniku tak uz jsme asi na minimu ale co se kapacity tyka tak cena za MB porad jeste klesa rychleji nez u SSD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pro me jiz konec plotnovich HDD nastal, jako nahradu za laptop (v mem priapde tabletPC) zvazuju Surface Pro 3 a tedy jiz zadny plotnak, a do nasledujiciho workstationu tez uvazuju jen o 3x SSD, v tu chvili budou vlastne jedine plotnaky ktere budu provozovat externi 2.5" HDD na zalohy a prenaseni tech zaloh, ty pouzivam 3 kousky po 2TB a nemam vpodstate duvod je nahrazovat dokud budou fungovat, do te doby nez doslouzej jiste jiz budou SSD na takovich cenach, ze budou vpohode cenove dostupne i jako externi varinaty

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Na beznych desktopoch, consumer zariadeniach a podobne hej, tam sa da ocakavat ze disky postupne ustupia ale stale tu bude dost miest kde sa bezny hdd uzivi alebo minimalne ho bude velmi tazke nahradit ssdckom. Jednak rozne backup zariadenia a zalozne servery.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A včem je přínos takového externě připojeného SSD na zálohy? Nějak mi to uniká. Až jednou budou SSD stát na GB méně než HDD, proč ne, ale do té doby je takové nasazení nesmysl. Proti gustu žádný dišputát, ale logiku to nemá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když má někdo Thunderboldt...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

a cetl jsi muj post dokonce, nebo na co vlastne reagujes? vzdyt ja tam pisu ze "...do te doby nez doslouzej jiste jiz budou SSD na takovich cenach, ze budou vpohode cenove dostupne i jako externi varinaty"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsem četl, ale dost pochybuji, že srovnání ceny za TB je značně výhledová záležitost. Pořád je ten cenový rozdíl brutální a tempo smazávání je poměrně volné. To bych řekl, že ti "točáky" doslouží dáleko dříve (i když bych moc rád byl překvapen opakem).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U mas doma jedine plotnove HDD su v NAS serveru 4TB a 1TB 2,5" na prenos, zalohu a pod....
Moja rodina: 3x Notebook, 2x PC.... vsetko SSD, na pracu a bezne veci to staci, ostatne sa hadze na server... ja by som plotnak uz v notebooku nechcel...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

mame to uplne stejne, klasicky HDD patri do NASu, do PC patri SSD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Do PC, tedy klasickeho desktopu, patri samozrejme klasicky HDD, ale klasicke desktopy jsou na ustupu ... a varianta jejich nahrazeni kombinaci notebooku s NASem dava celkem dobry smysl.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že SSD patří přirozeně právě do mobilního světa, kde dochází k neustálým otřesům zařízení, což klasické magnetické disky nemají vůbec rády. Ale třepat tady o tom jak je SSD vhodné do desktopů nebo serverů je hovadina první kategorie, zejména vzhledem k omezené životnosti zápisu SSD oproti osvědčeným magnetickým diskům.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No tak ty "osvědčené magnetické disky" jsou zase náchylné na mechanická selhání, což u solid-state médií je neexistující problém, a ta omezená životnost zápisu, pokud dosáhne aspoň několika tisíc přepisů, už nepůsobí žádné větší potíže. Pokud používáte rotující rez jako širokopásmový kruhový buffer, tak samozřejmě SSD disk nekupujte.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Celé je to poměru cena/kapacita, o spolehlivosti a stabilitě záznamu. Na běžné kancl.použití SSD už dnes dobíhají HDD, takže předpokládám, že do 5-ti let to nikdo nebude řešit. Na krátkodobé ukládání velkých objemú dat (řádově desítky terabajtů na pár měsíců až let) to bude trvat trochu déle. V segmentu enterprise databáz to bude zajímavější, protože tam je potřeba rychlost, kapacita (pro SSD idylka), ale také velký denní traffic (50GB a více redologů, temporery files apod.) to není nic pro SSD.
A pro dlouhodobý záznam (řádově desítky let) je pro velké objemy dat zatím nejspolehlivější "stará" dobrá páska. jistě i tu se pracuje na nových technologiích, ale SSD do nich nespadá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.