Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 35W Athlon Gold PRO 4150GE překonává 46W Pentium Gold G7400, ale jen vícejádrově

Že 4150GE dokáže svým výkonem nahradit 9 let starou stařenku 4770K, bych považoval za adekvátní pokrok. Vlastně i to je jeden z důvodů, proč jsem se z 4core Haswellu přesouval k 6core Cometě. Nicméně je super, že pro babičky a jinou havěť existují tyhle levný výkonný procesory.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono bylo jasné že překoná Pentium už proto, že Pentium je 2+0C/4T a Athlon je 4(+0)C/4T. 4 jádra jsou prostě výkonnější, než 2+SMT (i vzhledem k taktům). Ještě by to chtělo aby byl k dostání v obchodech, aby mělo AMD pro "babičky a jinou havěť" něco i v retailu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

mna to nezaujima, ako sockar som presiel z haswellu na AMD Trinity. (2c/2t na 4c/4t) s Radeon 7660D
openCL vykon o 20% vyssi ako MSI GF 710 (Phoronix test suite viennaCL)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zabudol ste napisat "dojmologie" ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Velké jádro Alder Lake se povedlo tak, že by AMD mělo urychleně vydat lowend na Zen 3, místo toho tady máme tuhle zoufalost. Desktopový lowend od Intelu by měl být šestijádrový Atom Gracemont se spotřebou max. 25W a cenou 1200 Kč, místo toho tu máme dvouvláknového Celera za 1500Kč co žere přes 40W.
Rozkaz zněl jasně - musíme ten lowend nenápadně kazit, ať to třeba odporuje výrobním nákladům, ale nikdy ho nesmíme zcela zaříznout (jak by nám v duopolu vyhovovalo), protože to už by úplně všem došlo, jakou hru s nima hrajem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jako sorry ale procesor postavenej ciste na atomu by mel v hajzlu single-core vykon.. gracemont dava tak 800 bodu v geekbenchs, podivej se do tech grafu v clanku kde by skoncil.. ukaz mi intelaka co si dneska koupi novej procak se single core vykonem sandy bridge.. atomy uz v desktopu intel prodaval a nikdo to nechtel..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jakej Sandy Bridge? Spíš Skylake. Je lepší mít horší single než úplně zabitý multi do budoucna a těch 6 atomových jader by bylo na úrovni cca 3 jader toho Celeronu AL, ale s menší spotřebou a menší plochou než má existující dvoujádro.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

IPC je tak na 80 % Skylake (pokud budeme optimisté), takty jsou na 90 % Skylake. 0,8 × 0,9 = 0,72 Skylake. Skylake dává 1151 bodů single-core, takže Gracemont by měl (1151 × 0,72 =) 829 bodů přinejlepším. Sandy Bridge má 808 bodů, takže je to docela realistický odhad.

Intel, který do zákazníků pět let hučí, že nejpodstatnější je těch 5 % jednojádrového výkonu, které má nad konkurencí, by spáchal marketingovou sebevraždu, pokud by nová generace produktů měla mít jednojádrový výkon na polovině toho, co generace předchozí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten jednojádrový marketing je v lowendu všem jedno. On celý pojem Celeron je marketingu Intelu ukradenej. Tam jde mnohonásobně víc o poměr cena/výkon a výkon/spotřeba.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

AMD sa ešte pracovné dva dni nemôže zaoberať low endom (a potom na to nebude mať dôvod)

AMD Receives All Necessary Approvals for Proposed Acquisition of Xilinx

Transaction expected to close on or about February 14, 2022
Silicon Valley, Calif.
02/10/2022

AMD (NASDAQ: AMD) today announced that it has received approval from all necessary authorities to proceed with the acquisition of Xilinx, Inc. (NASDAQ: XLNX).

With the exception of the remaining customary closing conditions, all conditions to the transaction closing have been satisfied and the company expects the transaction to close on or about February 14, 2022.

AMD announced its intention to acquire Xilinx in an all-stock transaction on October 27, 2020. The transaction brings together two industry leaders with complementary product portfolios and customers, combining CPUs, GPUs, FPGAs, Adaptive SoCs and deep software expertise to enable leadership computing platforms for cloud, edge and intelligent end devices.
https://www.amd.com/en/press-releases/2022-02-10-amd-receives-all-necess...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musim uznat, ze take pozoruju neopodstatnene vykonove (nikoli cenove) podseknuty lowend ve vetsi mire nez je zdravo. Stare architektury jader u CPU, podivne grafiky s x8 PCI-e linkama: AMD RX 6500 XT is Worse Than 2016's GPUs https://www.youtube.com/watch?v=ZFpuJqx9Qmw

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"překonává ale jen vícejádrově"? To snad není žádné ale. Žijeme přece v době v kdy jednojádrovost ve všech formách byla překonána a odsunuta na smetiště dějin. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je tedy zase článek, 4 jádro AMD překoná v Geekbenchi dvoujádro intelu o nějakých 15(?)%. Tomu se ani nechce věřit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vypadlo vám z toho posměšku pár proměnných, jako že ten Athlon používá skoro 3 roky roky starou architekturu a nemá zapnuté SMT, zatímco Celeron na nejmodernější architektuře Intelu ano. Nemluvě o spotřebě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak fuj. Říká se jen to, co se hodí, aby se vyzdvihla ta správná strana přece.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíše autorovi vypadlo ukázat hodnoty reálné spotřeby, nikoli hodnoty TDP když už článek všude tu spotřebu zmiňuje, tak by bylo fajn ji také napsat.

A koho zajímá jakou to má architekturu? Pár frikulinů? Sám autor postavil dva procesory proti sobě a jásá jak jsou 4 jádra výkonnější než 2 jádra. V multithreadu, kdežto v singlu, který u takového CPU bude pro uživatele daleko důležitější vede Intel o parník.

Stejně tak jsem tu třeba neviděl opěvné články jak 6 jader 12400F dožene 8 jader Zen 2 a ten Zen 2 s 8 jádry kteří si třeba hráči 2 roky kupovali jako future proof i s drahými future proof X570 deskami dnes překoná čtyřjádro Intelu za 2,5 tisíce v levné desce...

Ale to by tady musel být nbezaujatý autor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jop, to čo predvádzajú nové lacné i3/i5 v aplikačnom/hernom výkone pri svojej cene je paráda ale tu tichota, kde nič tu nič.
i5 12400F za 180€ prekoná/dorovná 270€ 5600X či s i3 12100 sú recenzenti dosť nadšený vzhľadom k tomu že je to len 4C/8T...
Keby to bolo AMDčko tak to by boli iné oslavy ! (ale veď uvdíme v jedeni s novými Ryzenmi)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel má polovinu jader a přesto vyšší spotřebu? Tomu se ani nechce věřit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Má jiné TDP nikoli spotřebu, v článku jsem neviděl žádné přehledy přesné spotřeby. Uniklo mi něco? Světe div se, syn má v počítači Pentium, starší generacve s TDP 54W, ale ať se snažím sebevíc, ten procesor nikdy neukázal spotřebu vyšší než 29 W.

To si můžeme říct že 5600X má menší výkon, horší cenu a horší spotřebu než 12400F nebo 10400F mělo lepší spotřebu než 3600 ale opravdu se bude řešit těch několik jednotek wattů? Tohle není mobil ani laptop 5W sem, 5 tam, fakticky na hraně chyby měření.

Jinak vyšší výkon to AMD nemá tam, kde ho uživatel takového CPU bude potřebovat - single core, tedy jakou odevzvu budou mít stroje vybavené těmito procesory a tam Intel zásadně vede.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pomali ale isto sa to sem začína podobať na DDsvet....Mám síce toho času takmer všetko od AMD ( procesor nie VGA) pretože jednoducho AMD vie tie NTB urobiť lepšie .....ale čo članok to anti Intel anti Nvidia.....už len cenzúru ako na DD ....ban za iný názor ....a dielo je dokonané....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Problém není v lidech ani "biasu", ale hlavně v tom, že svět se v něčem skutečně začal podobat "DDsvětu", tedy co se týče Intel nabídky procesorů v porovnání s AMD procesory, deskami pro ně a celým řešením včetně AMD APU. Nvidia je plechovka s červama odjakživa, takže tam bych to tak vážně nebral. Nadává na to každý, dokonce i lidi, co to musí používat kvůli CUDA, třeba já. Jestli to někdo chválí, IMHO by potřeboval hospitalizaci v Bohnicích nebo tam někde.

Vše dobré o Intel procesorech tady zaznívá pořád, třeba chvála na 10400, 11400 a časem i na 12400 (až budou příslušně levné desky k tomu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak se říká, "lepší pozdě než nikdy" (to "nové" AMD čudo 4150GE), ale kdyby s tím vylezli před 3-mi lety, plus vyrobili pár variant (+SMT třeba), také by jim pr*el neupadla. Tohle vydání je zkrátka dost "s křížkem po funuse", místo toho měli mít Zen3+ APU s trochu vykastrovanou RDNA2 a novými akcelerovanými videoformáty - pak by bylo na místě říci "konečně!".

Kdybych měl sbouchat kompík pro babku, asi se spíš vydám na sběrný dvůr na Spořilov nebo tak něco, maníkovi strčím dvě kila a flašku chlastu a "nakoupím" zánovní Hasswell... Nebo to samé získám přes eBay či Aukro za odvoz... (a vrazím tam nové SATA SSD za 700 Kč a Lubuntu).

Ale do HTPC s 35W pořád pěkné, copak o to.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak ho porazí V MT, neporazí v ST, a těm kdo si koupí levný procesor ještě řekněte skutečnou spotřebu Pentium G7400, je z generace als kde už tdp vůbec nic neznamená. Bude tak 100W

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano rtád bych viděl skutečnou spotřebu toho Athlonu a Pentia... 12400F má nižší spotřebu než 5600X, má často lepší výkon a extrémně nižší cenovku, 12100F třeba ve hrách překoná 3700X a tady nejen cena ale i spotřeba výrazně nižší než AMD.

Ne 2c Pentium fakt nepůjde dostat na 100W, tam se nedostávají ani 6 jádra natož čtyřjádra. U toho Pentia bych se docela divil že bude mít spotřebu rovnou svému TDP.

Syn má starší 54 W Pentium v počítači, ať dělám co dělám nedostanu ho ani na 30W, typicky má 20-22W - hraní a v extrému 29.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4 a 6 jádra těch 100W překonají (12100F má ve full loadu 115W, 12400F 135W). Ten peňtas tam ale samozřejmě nepůjde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chýba cena. Kým pentium je za 80 EUR, pri tom athlone som videl niekde spomenutú cenu nad 100 Eur (všeobecne MD má divné ceny, čo bolo kedysi za 36, teraz je za 70-100, aj Athlon 2/4).
Kto chce CPU výkon na denné používanie Pentium (jednojadro výkon = skoršie, rýchlejšie vykonanie bežných úloh). Kto možno aj si niečo zahrať bez grafickej karty, Athlon. Pentium má len UHD 710, Athlon Vega 3. Ani neidem hľadať aký je grafický rozdiel, lebo obe sú to low low low costové grafiky, určené na zobrazenie plochy, prehrávanie videa a menej náročné, najmä Dx9 hry.

Ja by som šiel do Pentia. AM4 má svoje za sebou, čaká sa AM5. Pentium je LGA 1700 a ešte minimálne jedna generácia procesorov má prísť.
Athlon len ak ku nemu dáte lacnú dosku, ak pôjde v nejakej A320, nie s drahšou ako 55Eur. Potom radšej za 80-90 intel 1700.

AMD by malo dať na trh Ryzen 5300G. To má význam aj pre upgrade procesorov zo ZEN-ZEN2, aj keby niekto váhal medzi i3 a amd. Má výrazne výkonnejšiu grafiku, ktoré sú stále nedostatkové, aj keď o čosi slabšie CPU oproti i3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy nacenuje tolik co trh unese. Take tim nejsem nadseny.

>> Kým pentium je za 80 EUR, pri tom athlone som videl niekde spomenutú cenu nad 100 Eur (všeobecne MD má divné ceny, čo bolo kedysi za 36, teraz je za 70-100, aj Athlon 2/4)

Jestli clovek utrati 80 nebo 100, to normalni clovek bere v potaz kdyz jde o veceri, vstupenku, listek na vlak. Proste o vydaje, ktere se opakuji v kratsich intervalech.
U PC ktere bude slouzit 4 roky nebo dele je to marginalni faktor. Nebo tech (20E/365dni/4roky)=0.014 Euro denne opravdu nekoho vytrhne ?

Pripomina mi to ty genialni strategie jak vyjet za nakupama 30km za Prahu, stravit tim pul den, najet 60km a "usetrit" 100Kc. Dal to radeji rozebirat nebudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já teda koukám, že se svým Phenom X4 965 jsem už hodně za zenitem. Co teď s tím? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upgrade na X6 1100T... :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

X6 1100T je nejvyšší moedl dané architektury, pročež se typicky blbě shání a je předraženej. To už snad raději nějakou levnou 12core Xeon workstejšnu se zárukou ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souboj techto "sracek" cpu stejne rozhodne az realna dostupnost v krame a cena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co jsem koukal, tak Pentimu některé shopy zalistovaly v cenách od cca 1750 do 2250

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.