Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 35W Ryzeny GE pro socket AM4 jsou vydány

2400G v tabulce má mít jen 4MB L3.
GE jsou pěkné, náhrada 1200 a 1400 s úsporou 30W. Se Schytche Fumou ideální na takové to domácí žvýkání. Teď ještě mini-ITX A320 desky nebo rovnou AMD NUC.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

GE modely jsou jednoznačný a jasný kandidát na HTPC strojky. Moc se mi líbí.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Díky, opraveno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pekne kusky, este keby boli nejake lacne ITX dosky so zakladnou vybavou, bolo by super.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

AMD jede :-) Konečně mají i CPU do multimediálních strojů, tam jim slušný kousek dlouho chyběl.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?
+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Krasa, konecne kandidat do usporneho maleho PC.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak na to čekám, jenom problém budou malé ITX desky.
Pokud nebudou mít i D-SUB výstup, tak budou tyto procesory pro spoustu zájemců nepoužitelné.
Co jsem našel, tak nové ITX (17x17cm) desky mají jen HDMI výstupy a spousta uživatelů používá starší placky monitory, které vstup HDMI nemají.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Definuj "spousta". D-sub jsem uz nevidel tak 10 let.
Myslim si, ze vetsina zakazniku to pripoji k tv, nebo k necemu, co uz ma hdmi. Fhd monitor s hdmi dnes stoji par supu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavne neco takoveho je celkem zbytecne resit, pokud muzu koupit obycejnou redukci za par supu, ktera by v 95% mela zafungovat..
https://www.czc.cz/axagon-hdmi-vga-adapter-fullhd-audio-vystup/202599/pr...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Porid si redukci na D-sub ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No neviem, ja hľadám niečo ako Intel NUC, komplet krabička (ram+disk) do 200€.
Dlhodobo to odkladám lebo sa mi nechce ísť od Intelovského atomu a hlavne ak degradujú.
Ideálne 4 jadrá, dva sloty na ram, do 15W, bude niečo také od AMD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zotac by měl výhledově mít něco s 2200G/2400G, ale možná si to rozmysleli a čekají na GE.
Zatím mají Ryzen 1400 s 3GB GTX 1060, to leze k 700€. Na 200€ bych nespoléhal, i3-7100U mají za 300€ a levněji jen Celer.
https://www.anandtech.com/show/12319/zotac-displays-zbox-ma551-an-amd-ra...
https://www.czc.cz/zotac-zbox-magnus-mini-er51060-cerna/233285/produkt

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na moje potreby zbytočne výkonné, ja by som bol rád keby AMD vydali niečo s výkonom práve k tým Celerom. Žiadne hry len obsah -multimedia k projektoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tomu je z Ryzenů nejblíž mobilní 2200U, které zatím není pořádně ani v laptopech a druhak zapadá spíš mezi mobilní core i3 a i5. Čekat na AMD Celeron je plýtvání časem.
https://www.cpubenchmark.net/compare/AMD-Ryzen-3-2200U-vs-Intel-i5-7200U...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zakaznici to chteji, tak proc neudelat 35W modely. Pokud to navic AMD da levneji, tak verim, ze jejich usporne modely budou mit uspech.
Me v teto souvislosti prijde k smichu Intel a jeho usporne T modely za priplatek. To je pane marketing nebo teda jsou zakaznici blbci.
Preci si nebudu kupovat horsi mene vykonne CPU s omezenym TDP za priplatek, kdyz si muzu koupit normani model a podtaktovat ho. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak v tomhle případě je to to samé. Otázka je za kolik se to bude prodávat. U Intelu ti nikdo nebrání v powerprofilu Windows nastavit nižší maximum taktů. U AMD ti nikdo nebrání u 2200G nastavit nižší TDP limit (min je 45W pokud jsem správně pochopil specs ze stránek AMD) což je o něco elegantnější řešení. Hloupí ale je, že Intel za to chce příplatek za "nevědomost" že to samé jde udělat s jakýmkoliv moderním CPU. Jen tedy o něco méně elegantněji. Celkově moc nechápu snahu dávat i do HTPC cpu s nižším TDP. Jedině snad, že tam prostě není místo pro takový chladič, který by byl schopen procesor uchladit v IDLE. O všechno ostatní se postará sám procesor a jeho hlídání. Chápejte mě tak. Klidně bych do HTPC dal 65W procesor který v Idle bere 6-10W a chladil ho chladičem zvládající maximálně 35W. Za normálního užívání se ten procesor uchladí a když dojde na vysoké teploty kvuli například větší aktualizaci, zaúřaduje ochrana cpu a začne brzdit. Jde o to, aby tam byl dostatečná tepelná baterie, která dokáže většinu požadavků pokrýt.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, akorat ono i 65W uchladis kde cim, co se vejde i do uzsiho HTPC.

Ja proste jen kritizuju Intel, respektive snad i obdivuju jejich marketing, ze davaji ty "lekly" CPU za priplatek a lidi to kupuji. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, co na to zdroj. 65W procesor si určitě v zátěži vezme víc než 35W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ho podtaktujes, tak nemusi. Navic na CZC zacinaji zdroje na 200W, neni problem koupit vykonejsi zdroj za stejne penize. Cena se lame nekde u 400-500W zdroju.

Jinak neni kritika uspornych procesoru, kritika je, ze za to Intel chce priplatek. To postrada logiku. Pokud nabidne AMD 35W za stejnou nebo mensi cenu, tak je situace jina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Logika nejspíš bude ta, že to jsou výběrové procesory, takže budou lepší než ty běžné. Pokud je ten rozdíl pod vaši rozlišovací schopnost, pak ten procesor není určen pro vás.

O cenu zdroje nespíš taky nepůjde, spíše o jeho velikost a způsob chlazení (třeba pasiv). Jinak jak jsem pochopil Libora, podtaktovat ten procesor nechtěl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale prave pisu, ze vsechno to je resitelne. A ze by 35W procesor byl "lepsi kousek" nez ten 65W, kdyz ten 65W je vykonejsi, to je taky hodne nerealne.
Tak ano, pokud mi to prijde, ze to Tecko je pro hloupe zakazniky, tak nemuze byt urcene pro me. To da rozum. :-)

Jako jo, muze bejt, ze nekdo nevi co z penezma a nechce to resit po vlastni ose a radsi si priplati za usporu za 35W. Zase ale mi vrta hlavou proc rozhazovat za procesor a sporit energii.
Ne, mne proste priplatek za 35W nedava smysl a verim, ze tam zadny smysl ani neni. Doufam, ze AMD se zachova lepe a 35W bude bud za stejnou cenu jako 65W nebo levnejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem ja mam doma jeden PC s i3-3220T a motivace pro koupi tenkrat byla krome uspornosti i ta, ze byl levnejsi nez i3-3220.
Vidim to tak, ze kdyz v generaci Ivy Bridge to slo levneji, ze to jde i dnes stejne, ale lidi si na Tecka zvykli, Intel z toho ma hezky prijem a nebyl by to Intel, aby si nerekl: tak a ted sve verne trochu podojime, uvidime co snesou. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak možná do toho hraje něco jiného, třeba objemy prodeje.
https://ark.intel.com/products/series/122588/8th-Generation-Intel-Core-i...
Doporučené ceny od Intelu nejsou vyšší

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze rozdil ceny maji na triku samotni obchodnici tohle neni v rezii Intelu a za druhe existuje vice duvodu proc chtit vykonny a usporny CPU ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviděl bych to tak jednoznačně. Myslím, že zákazníci pro úsporné modely budou výrobci notebooků a ti asi nakupují za jiné než ceníkové ceny.

A to, že je v ceníku vyšší cena jim ještě pomohlo udělat z hraček, co se dávaly k sekačkám, luxusní drahé ntb:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobry priklad.

Skutecne v noteboocich je usporny U procesor levnejsi nez vykonny HQ (H) procesor od Intelu. Zajimave, ze u notebooku se Intel chova dle ocekavani. Za priplatek dal jen desktopove Tecka a podojil nektere sve najivni (pardon ale je to tak) zakazniky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No super, ale jeste nekdo musi vyrobit mATX desku s HDMI 2.0 :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No super logiku máš.....Grafika je integrovana v procesore vega 8, vega8 aj vega 11 podporuje hdmi2.0, takze dosky u ktorych to nieje napisane aj tak podporuju hdmi 2.0 ak tam zalozis Ryzen 2200G aj 2400G. Ryzeny 2200G/2400G vyšli až neskor, takze vyrobcovia pisali co pisali, lebo nemohli napisat hdmi2.0 ked este procesory neboli na trhu a tak pisali parametre pre stare A-series AMD cpu ktore tam ties mozes pouzit. https://www.reddit.com/r/Amd/comments/7xd636/raven_ridge_hdmi_20_test_re...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Oooooooo. Tak to by mě nenapadlo xakru. :) Tak nějak jsem předpokládal že musí být podpora i na straně desky. Čert ví, jestli něco nezflikujou mezi výstup z procesoru a konektor. Dobrá zpráva. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To plati pro intel iGPU ktere nativne umi pouze HDMI 1.4 a 2.0 se musi prevadet z DP

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.