Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 43 % nejprodávanějších her roku 2016 na Steamu funguje i na Linuxu

Jen bych dodal, že jde o 42,4% z 99 nejprodávanějších titulů, protože jedna položka není hra, ale controller. Samozřejmě je to zbytečný dodatek.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mno...z techto her mam 3, z toho 2 by mi nesly - GTA5 a Witcher. A pak CSko - to imho musi dneka fungovat i na kalkulacce, vzdyt je to tak stara vec, ze bych se divil, kdyby to neslo na cemkoliv.

Njn... proste na hry win10 idealni.
Btw uz to bude nejakej patek, co je mam a nebyl s nima jediny problem. To I ty win7 obcas spadly, ale win10 vse ok. Vrele doporucuju, mam na mysli samozrejme na hry.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 rozhodne nejsou OK a idealni, ale dnes na herni PC zadna jina volba neni. Problemem Windows 10 jsou hlavne automatizovane aktualizace bez moznosti je nejak ovlivnovat. U Windows 7 jsem mel proste manualni aktualizaci a updatoval jsem to obvykle tak 14dni az mesic po te co aktualizace vysly, cimz jsem zajistil, ze pri castych updatech, ktere nekterym uzivatelum rozsypaly OS, ja si pockal az na chvili kdy to MS opravil a tudiz naprosto stabilni system. U Windows 10 je tohle mnohem slozitejsi a sance, ze ti aktualizace rozsype system je mnohem vetsi, to ze u tebe konkretne zatim nikoliv je jen otazka nahody, to casem prijde.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"automatizovane aktualizace bez moznosti je nejak ovlivnovat"... čirá lež.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A co je na tom pro uzivatele typu Pepa Voprsalek za lez?
Koupi si Home edici bud s notasem nebo OEM s componentama a kde si pak ty aktualizace "normalne" vypne? Potazmo si rekne, ktere chce a ktere ne instalovat. A pokud pisi "normalne" tak podobnym zpusobem jako tomu bylo na WIn 7, ne ruznyma ojebavkama nebo zasahem do registru.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

nemám stroj s Win10Home ale už na Pro je možné si nastaviť čas kedy sa aktualizácia nainštaluje, tzv. aktívny čas, kedy sa neinštaluje nič

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

win7 z nějakého rádobyaukčního portálu za 250,-kč, zakázané aktualizace a vono to funguje a mám klid...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, ja rozhodne CHCI, aby se aktualizace delaly automaticky a ja se o to nemusel starat. Me to plne vyhovuje a nechtel bych to jinak :-)
Nikde jsem nepsal, ze win10 jsou idealni - jen rikam, ze jsou idealni na hry.
Btw znovu opakuji - win10 mi neudelaly jediny problem, jediny pad, nic. Vse funguje. Vlastne jo, jeden problem jsem s nima mel - jednou mi nejak nepochopitelne zmizel obrazek pozadi v okamziku, kdy jsem prepnul ze 2 monitoru na jeden. To je jediny problem za nekolik let, co jsem s nima mel.
Nepouzivam zadny externi antivirak, jen ten integrovany - nikdy zadny problem s "viry".
Osobne neznam nikoho, komu by se win10 rozsypaly po aktualizacich, a to jsem to sam instaloval desitkam lidi.
Tim nerikam, ze se to nemuze stat, ale osobne o nicem takovem nevim.
Zaverem: Osobne povazuji win10 za stabilni, funkcni a bezproblemovy system a kdo chce hrat "AAA" hry, potom je to idealni volba na tento ucel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je jediny problem za nekolik let, co jsem s nima mel...
... a kolik let už ty Desítky máš? :o)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevim presne na den, no na mem hernim PC jsem upgradpoval z win7 temer hned, jak to bylo umozneno. Na notebooku to mam z vyroby, a ten mam nevim jak dlouho presne, mozna tak cca rok a pul..
Dale jsem za posledni leta kupoval svym znamym par notebooku s win10, instaloval to lidem na Pc... No proste od zacatku s tim mam zkusenosti a fakt ani na jednom PC, co jsem to instaloval / koupil s tim, nebyly zadne problemy.
Uprimne receno ani nevim, jak dlouho tu win10 jsou, nejak cca 2 roky ne? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, provozuji ho již několik let a po oba roky se nic špatného nestalo... trochu mi to připomíná cimrmanovský semináře. :o)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mně teda na Win 10 dost vadí, že nejen automaticky nainstalují aktualizace, ale navíc i automaticky restartují počítač.
Že prý v době, kdy systém usoudí, že ten počítač nepoužívám… Ale to, že jsem počítač v tu chvíli sice nepoužíval, ale pořád jsem tam měl něco otevřené, už ho nezajímá.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

no ja nevim, ale ja nechavam kompl pres noc pustenej zhruba 1 rok a za tu dobu se sam jeste nerestnul
treba pouzivas programy, ktery neumi windowsum rict, ze je zrovna pouzivanej :P

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cez aku noc? Su proste situacie, kedy zasahovat do systemu nie je umoznene, alebo to uzivatel nevie.

Mne ako programatorovi stacilo, ze som v praci odisiel na obed (zamkol som user session) a ked som sa vratil, tak namiesto 10 nastavenych programov som mal posratu prazdnu plochu s "umiernenou" notifikaciou, ze sa system aktualizoval!!! Hodinu mi trvalo sa vratit do stavu pred obedom. Kto mi ju zaplati?

Jeden starsi BFU uzivatel kvoli nespavosti vstal 2 hodiny skorej pred odchodom do prace, tak sa rozhodol, ze cas zabije s kavickou, internetom a pocuvanim hudby. Po zapnuti pocitaca sa mu spustilo dokoncovanie aktualizacii, ktore sa samozrejme nestihli dokoncit. Samozrejme, ze bol nasrany, lebo ten system mu ani nevedel napisat, kolko ta operacia priblizne bude trvat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Me automaticka aktualizace taky v podstate vyhovuje, akorat to nechci aktualizovat hned po vydani, takze uvitam to co se nahodou pise ve vedlejsim clanku, ze Microsoft pripravuje tlacitko, ve kterem se bude dat aktualizace odlozit az o 35 dni.

Jinak pri kazdem to vyrocnim update se mi polovina programu odinstalovala a musel jsem je reinstalovat, dost me to nastvalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neni tam nahodou uz ted ta volba defer updates ? nebo to je jenom na "red stony"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nejsou nativní tak to nemá cenu počítat :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba takové WoWko jede přes Wine už roky bez jediného problému a s lepšími FPS než ve Windows. Tím chci říct, že je určitě spousta titulů, co nejsou na Steamu nebo nejsou přímo určeny pro Linux a stejně poběží naprosto plnohodnotně a mnohdy možná i lépe, než na Windows.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel lež. Lež proto, protože oba moji bráchové paří Wowko a oba jeli na linuxu a nyní oba jedou na Win10.
Za x let se mi nepodařilo zfunkčnit Wowko pod linuxem tak, aby běželo aspoň srovnatelně jako ve win.
Ať už šlo o střídání režimů opengl, directx, nebo úpravy nastavení grafiky v registrech, v konfiguráku Wowka, úpravy u CPU apod.
A nejvíce byl horší výkon poznat v raidech, kde šlo třeba 20 a více hráčů.
Ve Win na stejném železe plně ok (Phenom II X6 + Nvidia GTS450 + 16GiB ram).
Problémy, které jsem řešil, byly (Arch Linux):
- občas, třeba jednou za 5 min, v linuchu došlo k zácuku (několik ms, ale bylo poznat, že to nepatrně cuklo)
- v raidech to nešlapalo dobře
- stav fps ve wowku není vypovídající

Ve Win vše plně ok.

A Wowko byl důvod, proč ten jeden z nich přešel na Win.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já tedy jako launcher používám ubuntu a ve wow (hraju starší datadisk + wine) jsem si taky všiml, že ten ukazatel FPS je občas mimo (stane se že z 60 fps je na vteřinku najednou cca 20 fps, graf. karta 7770 + pentium g3258)

nicméně hraju občasně, takže nehodlám řešit přechod na jiný OS jen kvůli tomuhle

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Oni jedou několik hodin denně, navíc i celkem aktuální datadisky, které jsou spíše optimalizovány pro directx. A jako každý větší pařan Wowka se neomezují na jednu instanci.
Pokud někdo paří základní verzi s maximálně nějakým obstarožním datadiskem, tak bych věřil, že mu to možná pošlape stejně jako na win, ale minimálně od Cataclysm (= directx11) to tak není (a to je rok 2010).

Každopádně ani takový člověk nemá právo říkat, že Wow funguje stejně, né-li líp než na Win.
A pokud se ten člověk opírá jen o stav FPS, které Wowko ukazuje, tak je úplně mimo.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel lež. Ještě dva měsíce zpátky jsem hrál WoW (Cata) na Windows 10, teď už pouze na Linuxu. Možná je to kombinací distra, ovladačů a grafiky samotné (GTX 980, Linux Mint, naprosto stejné nastavení jako ve Windows (jde o naprosto stejná data spouštěna ze stejného externího úložiště přes WoW.exe), aktuální ovladače) a hra jde plynule i v raidech, bez "zacuku". Nejsem si teda jist správností těch FPS, ale jsou vyšší, než ve Windows.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Průběžně zkoušeno od roku 2010 do roku 2015. Nejednalo se tedy o jeden ovladač, nebo jedno jádro, jednu verzi wine apod.
Nastavení wowka samozřejmě taktéž shodné.
Každopádně je pravda, že GTS450 je v současné už docela bída a i to Wowko si už řekne o nějakou grafiku.
A je známá věc, že drivery jsou pro linux slabší. Přecijen, ta tvoje GTX980 je zase jiný level. Nevím, jak je to u tak přestřeleného výkonu vypovídající :-/.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zajímalo, odkud pochází ta statistika, že má Linux na desktopech méně než 1 %. Uživatelé Steamu se rozhodně nerovnají zastoupením uživatelům desktopu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ne uzivatele Linuxu, ale uzivatele vsech operacnich systemu dohromady krome Windows a OS X. A neni to vina Billa Gatese a Steva Jobse, ale vyvojaru Linuxu - uz jen to, ze kazdy si dela svoji vlastni distribuci vetsimu rozsireni rozhodne nepomaha a existence 50 nedodelanych aplikaci ktere maji delat to same uz vubec ne. Oni se nejsou schopni dohodnout ani jak budou vypadat konfiguracni soubory a kde budou a aby to bylo zabavnejsi, s kazdou novou verzi distribuce se zmeni spousta veci tak, ze prestavaji fungovat i aplikace. Uzivatele nejsou zvykli ze pri kazde vetsi aktualizaci se jim zmeni polovina aplikaci na jine, napr. Notepad zustava stale Notepadem a nastaveni zvuku se take nedela pokazde v jine aplikaci a rozhodne se nemusi delat 3x na ruznych mistech.

Windows ma svych 90%, OS X uz ma 9%.

Presto zde stale resime hry na Linux, ale ne na OS X ktery ma 10x vetsi zastoupeni nez Linux.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Aktualizuj si statistiky -> Windows 91.72%, Mac OS 6.07%, Linux 2.21% http://marketshare.hitslink.com/operating-system-market-share.aspx?qprid...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu v jakém světě to žijete. >>50 nedodelanych aplikaci<< ... na Windows najdeš nedodělaných aplikací ještě více a to včetně těch placených, ale stěžovat by sis měl na vývojáře aplikace, ne na vývojáře linuxu. "Uživatele" by vůbec nemělo zajímat, kde jsou nějaké konfigurační soubory, já to dneska už na windows taky jen stěží najdu. A že se změní polovina aplikací? To už je ta největší pitomost (ledaže bys používal jen dvě, pak by tě to možná potkalo). Aplikace si přeci uživatel volí sám, takže pokud chce používat, Firefox, Thunderbird, gimp, Libreoffice, tak mu tam určitě zůstanou a jejich změny zase ovlivňují jen tvůrci té aplikace a ne vývojáři linuxu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já nechápu co to meleš, já chtěl vědět, odkud má autor tu statistiku, že bych se na ní taky rád podíval a ty tady začneš plácat něco o Gatesovi a Jobsovi, zajdi si na nějaké vyšetření.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to přesně obráceně:
Právě díky tomu, že existuje hromada různých distribucí a systém se dá upravit a přizpůsobit, je Linux nejrozšířenější operační systém na světě.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To ze funguju na linuxe a su hratelne na linuxe su dve rozne veci :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

bez Windows bych si z té dvanáctky nezahrál nic ... GTA V, Civilizaci ani Fallouta. Ostatní hry z tohoto seznamu mě nezajímají. Z TOP100 seznamu bych si na Linuxu zahrál akorát ETS2 & ATS a Civi 5, ostatní mě buďto nezajímají, nebo na Linuxu nefungují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten podíl Linuxu méně než 1 % je už nějaká postarší statistika, ne?
Poslední roky jsem ve statistikách viděl spíš čísla na úrovni 2-3 %.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

velka skoda je, ze CIV 6 neni na linux, CIV 5 je a to je super ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.