Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 45W Ryzeny 5000H vzniknou čistě na jádrech Zen 3 a přidají 300 MHz v základu

Ten 5800H mi zní zase jako specialita připravená pro MS nebo Apple.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Specialita" byla 35W 4900HS a 4800HS. H je "bezny" 45W CPU.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ako píše kolega muselo by to byť HS. Ale S a US verzie mi chýbajú Sby bolo Supertested alebo Supervized by AMD.

Mobilní Ryzeny „HS“ neprodá AMD každému, dodávky podmínila kvalitou notebooku
18. 3. 2020
modely HS nebudou distribuovány každému výrobci, který si je objedná. Podmínkou je spolupráce s AMD, jakýsi certifikační program, v jehož rámci AMD testuje daný typ notebooku jak před jeho vydáním, tak sleduje softwarové aktualizace vycházející jak z Windows Update, tak například aktualizací BIOSu a ovladačů výrobce notebooku, aby nedošlo k chybě, která bude mít degradující účinek na výkon nebo výdrž baterie (např. špatné nastavení BIOSu ze strany výrobce, poškození napájecích profilu a podobně).
https://diit.cz/clanek/mobilni-ryzeny-hs-neproda-amd-kazdemu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

btw pred Vanoci to bude "vyroci" 5mesicu od uvedeni Renoir pouze pro OEM desktop trh. takze by tedy uz sakra bylo nacase neco uvest, nahrnout do obchodu pro desktop retail. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako je to famozne famozni, akorat by to jeste chtelo nejake notasy, ve kterych ty H procesory budou. Uz 4kova rada je docela dost slabota.
Chtelo by to, aby AMD nekoho presvedcilo, aby jim sel na ruku a delal notasy treba jen exkluzivne, aby proste dostali sanci.
(Jeste ze notas nevedu, takze to neni muj problem.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak 90 % lidem stačí U procesory, osobně bych ani jiný nechtěl, tak proč by se měli výrobci snažit vyrábět něco, co by bylo neprodejné?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pretoze sa take vyrabaju a su predajne. Vid porovnatelne produkty od intelu (aj ked vyssie na spotrebu). Vyrobcovia notebookov ich dokazali dodat, aj s rozumnym chladenim aj s rozumnymi bateriami.

U AMD sice nejaky ten model tiez urobia, ale casto tam vzdy nieco chyba a k porovnatelnemu sa da dostat len tazkou obklukou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nesud jine podle sebe.
Je spousta lidi, kteri maji notebook nahradu PC a nikdy v zivote ho neprovozuji na baterii, stale je to zapojene v siti.
Takovej clovek nema jedinej duvod se omezovat 15W procesorem. Nekdy ho vezme jen proto, ze vyrobci v kategorii 45W nic slusne vybaveneho nenabizi.
Takze neboj, je to prodejne a AMD vi proc ty procaky vyrabi, jen musi dokazat i druhy krok a procpat je do tech notasu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4C/8T "U"ckovy CPU jsou pro bezneho uzivatele, ktery provozuje bezne office/web/skype aktivity uplne na pohodu. Nema duvod chodit do H rady. Rozdil ve vykonu nepozna a nic mu neprinese. Ja delam na Intelovskem i7 8550U uz skoro 3 roky a muzu rict, ze je to prace v pohode. Nepoznam rozdil v beznych cinnostech, jestli delam na nem nebo na 8C/16T desktopu s posunutym TDP na 145W :)
Znam osobne i uzivatele, kteri si porad jeste vystaci s notebooky s 2C/4T (Zen+ Athlony), byt ja bych takovy uz osobne nechtel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Office/Internet neni veskere pouziti pocitacu. Mas i dalsi mozne zajmy i pro notebookove domacnosti. Enkodovani videa dela s rozsirujicima se outdoor kamerama kde kdo. Nebo jen obycejne malovani, takovej Corel Painter se da obcas sehnat za lidovou cenu na Humble Bundle a uz k nemu potrebujes bud grafiku s CUDA nebo vykonnej procak. Jiste bys nalezl i dalsi priklady vyuziti H procesoru, o samotnem hrani nemluve.
Myslim, ze AMD vi proc s tim ztraci cas, jen je potreba to odpovidajicim zpusobem dostat i do tech notasu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja nezpochybnuji to, ze jsou uzivatele, kteri H radu vyuziji. Ja jen polemizuji s tim, ze bez H rady je to 'na prd', coz bylo motto tveho prispevku.
:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proro jsem psal o 90 % uřivatelů. osobně prodám cca 1000 notebooků ročně, a za posledních pár let neU CPu bylo max v desítkách případů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak nepoznas rozdiel vo sviznosti a reakcnom case 15W vs 145W CPU, tak je s tebou nieco velmi, ale velmi v neporiadku. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí mi "malá" výdrž na baterku a potřebuju to na programování a přenášení mezi pracovišti. Přesně jsem vybíral mezi lehkým notesem s Učkem (4700u) a "herním" s Hčkem - nic mezi není nebo je nedostupné. Vyhrál lehký, mj. kvůli téměř pasivnímu chodu při malé zátěži. Výkonností rozdíl je pro mě zanedbatelný, i to Učko je brutálně výkonné pro moje potřeby - android, web, penetrační testy, PM...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hovorí sa tomu DTR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to nejak smysluplne uchladi, tak proc ne... ale 45w v notebooku nebo ultrabooku je masakr... jinak se to bude stejne podtaktovavat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V ultrabooku by to neuchladitelný masakr byl.

V herním notebooku a mobilních pracovních stanicích jsou 35-45W CPU běžně a k tomu se dává až 100W max 150W GPU. Hezky to v zimě prohřívá klouby na ruce. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navíc se i 45W procesorům pouští vyšší TDP, já mám například v Dellu místo 45W limit 57W z výroby. Uchladitelné to je, ale ten hluk....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žiadne zmienky o infinity cache?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U Vegy těžko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mne spis porad udivuje, pro AMD pro "U" radu udelalo tak divy mix Zen2 a Zen3. Jediny co mne napada, je, ze bud je Cezanne plochou vetsi nez Renoir a nebo je to nejaka ulitba OEM, ze muzou sazet bez zmeny designu CPU do Notasu. Podobne, jako to delali u Intelu v ramci jeho refreshe Skylake.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Větší cache bude znamenat pár milimetrů navíc a tudíž méně čipů na wafer. Při omezení výrobními kapacitami to může být znát. Podstatné je, že se ty modely jmenujou odlišně a komu o to jde, může si vybrat.

Před časem taky diskuzemi kolovala zpráva, že přes zachování Vegy má mít Cezanne výkon GPU o 20 % vyšší. Nevím, kde se ta informace vzala, ale pokud je pravdivá, může to znamenat i nějaké zvětšení na straně GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celou dobu se snazim najit velikost Cezanne. Van Gogh a Rembrandt jsou zname. Cezanne ne.

Co kdyz byla k tomu GPU pridana infinity cache a treba i sdilena s CPU? Je to spekulace, ale vzhledem k tomu, ze uz to bylo uvedeno na diskretnich grafikach, tak neni duvod, proc by to nemohlo byt aplikovano do APU (at uz sdilene s CPU nebo ne).
GPU v APU je typicky limitovano propustnosti RAM (DDR4/LPDDR4/5) a davalo by to maximalni smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V APU má Infinity Cache určitě smysl a jeden z důvodů, proč vznikla. Jen si nejsem jistý tím, že by ji měl mít Cezanne. To je produkt zaměřený na procesorový výkon, který má podle mého názoru zajistit, aby Intel AMD nepřipravil o podíl v noteboocích, který si vybojovala se třemi předchozími generacemi. Tiger Lake, i přes jistá omezení, je silný produkt, ne jako osmý recyklát 14nm Skylake. Takže mi nedává smysl, aby kritický produkt mající za úkol přijít za každou cenu včas a přinést vyšší procesorový výkon, si zahrával s něčím, jako je implementace nové technologie pro GPU. AMD v Cezanne nejen, že nevyužila RDNA2, ale neriskovala ani použití RDNA1 a zůstala u osvědčené Vegy, aby minimalizovala rizika.

Nějaké drobné změny tam být mohou, ale IC by nečekal. V podstatě i kdyby tam byla, tak bych velký přínos nečekal - čip je omezený paměťovou propustností, ale je tomu přizpůsobený. Má proto jen 8 ROP, takže i kdyby se (pouze) paměťová propustnost zvýšila, žádný velký skok ve výkonu z toho nebude, protože bude limitován počtem ROP. Zvýšit počet ROP je možné, ale to už je zásah na takové úrovni, při které by mělo smysl rovnou implementovat novou architekturu jako celek. Čímž se vracíme na začátek :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozumim. Asi je to vse jen otazkou pravdepodobnosti. IC by si asi vazne zadalo vice ROPs aby se vzajemne vytizili. Dvojnasobek ROPs ale zase pro zmenu uz muze byt moc i s IC.
To ale nevylucuje historickou zkusenost napr. s Renoir, kde testy s vysokou rychlosti RAM skalovali vysoko a ukazovalo se ze uzkym hrdlem je pamet.

Ale uz zase spekuluju ... Nechame se prekvapit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.