Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Stávající 4GB Radeony RX 480 lze odemknout na 8GB

To je krasny bonus :))

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Tak pro zákazníka dobrá zpráva, pro AMD a jeho odběratele, potažmo jejich reputaci, už moc ne, alespoň pro ty zákazníky, kteří si vlastně koupili za větší peníze grafiku shodnou s tou levnější. Otázka odemčení je totiž jen otázkou času. Nechápu ten úchylný marketing - jenom proto, aby dodali "nejlevnější" kartu, tak si radeji zadělají na možný problém, místo aby vydali dražší karty a levnější až někdy v závěsu. Fakt, ty šašci z marketingu jsou hrob téměř pro všechno.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Hledate problem, kde zadny neni. Nikdo kdo si koupi kartu a bude si ji moci odemknout si stezovat nebude, muze byt naopak maximalne spokojeny. Kazdy komu to nepujde, si taky stazovat nemuze, protoze to neni zadna oficialni "promo" akce. To ze to neni featura a veky, to snad neni ani treba zduraznovat.
Zadny problem zde nevidim, spise naopak. Lepsi vydat takove karty, nez zadne.

+1
+40
-1
Je komentář přínosný?

Takže jsi si koupil 8GB kartu, protože 4GB ti bylo málo. Nyní se dozvíš, že ta 4GB karta je vlastně 8GB, jen uměle omezená. Přičemž rozdíl je, co já vím, nějakých 1k. Odemknutí pamětí, u kterých se jistě nedá předpokládat, že budou vadné (zejména v kontextu, že byly vyráběny pouze karty s 8GB), zcela jistě bude. A to je podle tebe v pohodě? Že vlastně dvě identické karty (a ony identické jsou, SW vypnutí poloviny paměti jistě není "vadou" HW) stojí rozdílně? Je tedy cena 8GB opravdu 8k? Nebo těch 7k? OK, když ti to nevadí, tak v poho, ale z mého pohledu to pro AMD není moc dobrá vizitka pro zákazníky, v každém případě si teď ale AMD minimálně dočasně podřízlo větev pro prodeje 8GB verzí, protože všichni momentálně půjdou do 4GB verze s tím rizikem, že polovinu nezprovozní. Takže ano, podle mého se marketing AMD opět "vytáhl".

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

To je nekorektni pohled. Vy jste si kpoupil 8GB kartu za cenu za kterou je 8GB nabizeno. Tudiz si nemate na co stezovat. To ze je tady jakasi moznost "upgradu" z jine edice, ktera jeste k tomu neni ani oficialne "podporovana", je uplne jina vec.
Porad nechapu Vas pohled na vec...Vam jako zakaznikovi zadna ujma nenastane. To ze je zde jakysi "bonus" je preci druha vec. Krome toho, podobne kauzi existovali uz davno..odemykani bloku na kartach, atd. To znamena, neni to vlastne nic noveho. Divat se na to negativne muze opravdu jen divny patron, pokud to nebude dlouho trvajici stav ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"protože všichni momentálně půjdou do 4GB verze s tím rizikem, že polovinu nezprovozní"

Protoze *vy* by jste do toho sli, tak automagicky by do toho sli *vsichni* ? skvele logicke mysleni... Tak treba ja bych si priplatil to trapne kilo nebo kolik, saskovani mam rezervovano na jine cinnosti :) takze to "vsichni" si tam rovnou skrtnete..

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave, ze u aut to nikomu nevadi. Taky vam prodavaji ten samy motor, jen softwarove omezeny na nizsi vykon. Proc? Aby vam vnutili vybavu kterou nechcete. Taky muzete flashovat na vyssi vykon.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

dnes je to prakticky u vseho, krom jidla coz je zase skoda. :)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

A na jaký problém že si zadělali? Jak toto poškozuje reputaci výrobce? Z pohledu zákazníka dostává to, za co si zaplatil a pokud má koule, tak si může "upgradovat" na vyšší verzi zadarmo a ušetří cca litr s tím, že teoreticky ztrácí záruku.

Jo jeden potenciální problém mě napadá, a to až začnou dodávat čistě 4GB karty a jelimani na ně začnou nahrávat 8GB BIOSy, tak potom to může být pro někoho problém... Ale to je problém čistě zákazníka, že rejpe do něčeho, čemu nerozumí.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Zakaznik ziskava pocit ze je oskubavan. Pokud v klidu prodavaji 8GB za cenu 4GB, tak se snadno ziska pocit ze cena je nadsazena. U NVidie s tim uz kazdy pocita, ale AMD si furt hralo na ferovou cenu a tohle mu v tomto neprospeje.

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

to vite NV prodava mene plnohodnotne pameti a zbytek pomalejsi nez uvadi a AMD vice a rychlejsi pameti nez uvadi to je od AMD teda hnus :D

+1
+58
-1
Je komentář přínosný?

V čem je zákazník oškubáván? Dostane 4GB kartu za 4GB cenu? Dostane. Dostane 8GB kartu za 8GB cenu? Dostane... Tak v čem je problém? Že existuje nějaká pochybná možnost bezplatného upgradu s velkým potenciálem zkurvit kartu? Nebo by snad bylo lepší, kdyby 4GB verze byly ještě měsíc nedostupné? To by nebylo výhodné ani pro AMD, ani pro zákazníky...

+1
+42
-1
Je komentář přínosný?

Jsem nerekl ze je oskubavan. Rekl jsem ze ziska pocit. Pokud je AMD ochotno prodavat 8GB za cenu 4GB tak se jim to vyplati. Vyvolava to pocit ze 8GB verze by mela stat to co 4GB, a prava 4GB by mela byt jeste levnejsi. Ze to tak neni zpusobujem dojem nadsazene ceny, coz je pro firmu zakladajici si na dostupnych cenach spatny obrazek.
Neni to o tech co si to koupili. Ti dostali karty takove jake chteli za znamou cenu. Ale budouci zakaznici se mohou 480 vyhybat z duvodu pocitu nadsazene ceny.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Alespoň někdo to chápe jako já. :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ne, vyvolává to akorát pocit, že zmastili vydání a nestihli včas vyrobit dostatečné množství všech verzí. Takže aby zmírnili negativní dopady nedostupnosti 4GB verzí, tak se rozhodli improvizovat a udělat to takto. Zákazník na tom rozhodně netratí, ani ten, co si pořídil 8GB kartu. To že tam jsou nějaké křemíkové destičky navíc sice zvedá výrobní náklady, ale z finančního hlediska se to stále vyplatí, protože je v tomto případě lepší prodat za míň lepší výrobek, než neprodat žádný a nechat si utéct zákazníky ke konkurenci... Hořký pocit v ústech z toho můžou mít akorát vyčůránci, co by si pro litr nechali vrtat koleno a cpali bůhví jaký svinstvo do BIOSu, aby ušetřili...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To se opravdu jedná o velké svinstvo, když stačí použít oficiální 8GB BIOS :) Mám starou 6950, kde jsem odemkl shadery a bylo to úplně jednoduché. Navíc karta má 2 BIOSy, třeba se objeví i 480 se dvěma.

A jinak to nedává žádný smysl, prodávat úplně totožný produkt za dvě ceny.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

"A jinak to nedává žádný smysl, prodávat úplně totožný produkt za dvě ceny."

Ach, to nevědomé mládí... :) (A to nemluvím o tom, co třeba IBM dělá s mainframy.)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

To je marny. Stale omilate ze ti co si kartu koupili nebyli osizeni atd. O tom ja se vubec nebavim. Ja se bavim o dopadu na budouci prodeje (pravych 4GB a 8GB), kdyz timto 480 ziska povest cenove nadsazene karty, protoze ted je rozdil mezi 4GB a 8GB pouze v cene a ne v HW, takze cena 8GB vypada nadsazena. Tato povest karte zustane az do slev.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Je to stejné jako u procesorů, které jdou přetaktovat.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Procesory jsou trosku neco jineho. Vsechny se vyrabi stejne (za stejnou cenu), ale ne vsechny stejne snesou. Vlastne si u levnejsich procesoru kupujeme poskozeny vyrobek/zmetek.
Tady je to neco jineho. Tady jsou ozacene cipy navic (neposkozene), ktere neco stoji. A protoze je prodavaji za cenu nizsi vypada to ze ta nizsi cena je spravna a vyssi je nadsazena.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

No tohle ale bude platit tak měsíc, maximálně dva. Jakmile naběhne výroba echt 4GB modelů, tak se vše srovná. Děláte z komára velblouda a průměrný zákazník si takové hovadiny ani nevšimne. Vzhledem k tomu, že nikomu nevzniká žádná škoda, krom AMD, ale ta by měla větší ztráty, kdyby neprodali, což už se poněkolikáté opakuju, takže o čem je řeč? Joooo, to není nvidia, co prodává defacto 3,5GB kartu jako 4GB, nebo teď aktuálně uměle zakazuje SLI u 1060 3GB... To by zákazníkovi vadit nemělo, předpokládám, že?

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Co keby si starost u buduce predaje nechal na tych, co sa ich to naozaj tyka.
A kto si mysli, ze toto je prvy raz, co sa nieco taketo stalo je fakt ...... .

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

OMG. takze najednou je to u jednoho modelu jedne karty a to jeste v podstate jen pri zahajeni prodeje nejaky problem...
ale vsechny ty roky, kdy tohle delaji naprosto bezne vyrobci HW problem nebyl a neni? (A nejen vyrobci hw)
intel uz skoro 20 let - kdyz ma dokonale zvladnutou vyrobu - nektery procesory nataktuje vic, nektery min a prodava je za ruznou cenu - prestoze jsou to stejne procesory a prestoze maji stejne charakteristiky volatge, odporu, tdp
... a co vyrobci HDD? - nektere "modely" maji jen zmenenej firmware, ale zelezo je v nich uplne stejne a presto jsou ve dvou ruznych radach za ruzne ceny, A co slavna nVidia a jeji vypocentni karty? - Ne sice vzdy, ale najdete mezi nima karty, ktere se lisi od hracskych jen firmwarem/biosem...
Maji vsichni ti, co si kupovali drazsi a garantovane verze dojem podvodu, kdyz jsou na trhu prakticky ty same vyrobky za nizsi cenu? Jestli ano, proc jeste nebyl zadny megasoudni proces o odskodneni, ktery by se zejmena ve Patentovych pravech americkych uz asi davno dal cekat?

PS: Pamatujete jeste na Radeon 9800 SE (AIW), ktery sel odemknout na 9800 [tam ale mel vliv i vyrobce konkretni karty]

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo nemluvi o podvodech a soudnich procesech. Cele je to o tom ze u ostatnich sme uz zvykly ze jsme oskubavani, ale AMD melo stale povest hodneho strycka co dava dobre veci za levno. Timto muze tu povest ztratit a zaradit se po boku hamounu co prodavaji predrazene vyrobky. Lidi jsou nevyzpytatelni, a z tohohle hlediska by AMD spis prospel nedostatek 4GB verze nez takoveto poskozeni povesti.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

tak nevim jestli jsi placenej nebo dobrovolnej troll
1/ 480 8GB jsou LEVNE karty - nenajdes levnejsi s obdobnym vykonem...nebo by snad kvuli tobe mela AMD prodavat sve vyrobky za vyrobni ceny?
2/ nejen intel, alei AMD pouziva u prociku to, ze aby obsadilo vsechyn vykonostni pricky, tak nema-li dostatek prociku s horsimi parametry primo z vyroby, tak jich cast podtaktuje a prodava za nizsi modely.. a nikomu to doted nevadilo
3/ kdyz budete reklamovat nejaky vyrobek v zarucni dobe, ale ten uz se nevyrabi, casto vam obchodnik/vyrobce nabidne nahradu s lepsimi parametry (kamarad takhle prisel k lepsimu disku kdysi)
4/ a co vsechny ty OEM nebo noname verze "znackovych" vyrobku? To jsou taky stejne vyrobky, akorat na tom, na kterem je freecoolin logo se prodava draz...

mam proste dojem, ze nekdo se snazi najit cokoliv spatnyho a kdyz nemuze opravdu najit zadne hnidy, tak dela i z veci, ktere jsou spis necekanym bonusem pro zakaznika problem - proste nejde o fakta, ale o emoce.. kdyz neco nemam rad, tak je to spatne, i kdyby nevimco, ze...

zastiplny fanatismus

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jestli tady ma cenu vubec diskutovat. Clovek se tu snazi diskutovat ze snaha mit 4GB grafiky za kazdou cenu, muze AMD poskodit a omezit budouci prodej 480, coz by byla skoda, a je tu okazmite napadan a osocovan z fanatismu. A zas argument o necekanem bonusu pro zakazniky co si to koupily, kdyz se celou dobu bavim o budoucich prodejich.

A ano, nejde o fakta, jde o emoce/pocit. Fakt je ze 480 jsou levne karty. Ale pokud ma zakaznik pocit ze jsou predrazene, protoze se prodavali (byt jen chvili) za cenu nizsiho modelu, muze to jeho koupi zmenit nebo oddalit nez bude cena jak byla driv. Bohuzel ne vsichni se ridi jen holymi fakty pri nakupech.

A vubec. Stejne v nejblizsich dvou letech novou gk neplanuju, tak nevim proc se tu vubec dohaduju. Jen bych rad aby tu amd jeste bylo (konkurenceschopne) za ty dva roky, takze me takoveto preslapy, ktere mu snizi prodeje stvou.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

jelikoz nejsem spekulant tak osobne mi je to uplne fuk koupim to co bude overene :) a jelikoz se v IT pohybuji velmi dlouho tak podobnych pripadu kdy se dal odemknout nejaky "bonus" je v historii plno a vsechny tyto pripady mou osobu ponechali v klidu :D ne nadarmo se rika kdo chce psa bit vzdy si hul najde (prezentuji pouze svuj subjektivni nahled a ano mozna to na nektere jedince pusobi jako neuveritelna krivda ale to bych opravdu nevidel jako chybu AMD obzvlast kdyz plno lidi prekouslo prasarny od ruznych znacek a jeste se jich i pres jejich ocividne lzi nadale zastavali .... )

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem si před dávnými lety koupil Celeron, který z nominálních 300 MHz běžel na 450, tak si nepamatuju, že by to nějak Intel poškodilo a lidi, co si koupili dražší procesory, že by si stěžovali.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Vidim ze se vsichni stale drzi procesoru, kde je to trosku jinak, ale asi budu muset pouzit procesorovou analogii abych byl konecne pochopen.

Nejde o to ze by si ti co si koupili drazsi procesory stezovali. Intel navic prodaval dany celeron dlouho takze jako dobry pretaktovaci cpu se ho prodalo dost. Tohle je neco jineho.
To je jako by ten celeron 300MHz slo pretaktovat jen velmi omezene mnozstvi. Dobre pro ty co si to koupili, ti co si koupili drazsi jsou spokojeni taky maji to co bylo nabizeno.
Ale co budouci zakaznici? Kolik z nich zrusi nebo odlozi nakup, i kdyz planovali koupit 450MHz procesor, jen pro to ze se ukazalo ze to jde za cenu 300MHz (uz nedostupneho). Najednou dobra cena za 450 vypada predrazena, protoze videli ze to jde za cenu 300. Takze bud skonci u neceho jineho nebo pockaji az cena za 450 klesne na cenu 300.

Neni v tom logika, je to pocit zakaznika co mu pripada predrazeny a co ne. Tohle muze zpusobit ze drazsi verze najednou pusobi predrazene i kdyz neni. Zajimavy je ze kdyby dopredu ohlasili ze prodavaji omezeny pocet drazsi verze za cenu levnejsi, vsichni by to vzali jako promo, a pocit predrazenosti drazsi verze to nevyvola.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Jde vidět, že jsi "mládě" které které toho zase tolik v IT nezažilo. Co taková situace kolem 80486DX 80486SX a koprocesoru 80487? To nebylo sprosté chování ze strany Intelu? (je pravdou, že je pak někteří výrobci desek vypekli)

- 486DX byl plný procesor včetně floatového koprocesoru
- 486SX byl též vyrobený jako plný procesor s odříznutou float jednotkou pomocí laseru, a pokud jsi chtěl koprocesor k 486SX tak jsi pořídil i487, což ale byl úplně normální 486DX který deaktivoval původní SX a převzal celou kontrolu. Takže toto bylo vlastně jedno z prvních dvouprocesorových řešení do consumer segmetu trhu (akorát jeden procesor byl jaksi deaktivovaný).

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

"Zajimavy je ze kdyby dopredu ohlasili ze prodavaji omezeny pocet drazsi verze za cenu levnejsi, vsichni by to vzali jako promo"

presne toto meli udelat a vypadalo by to mnohem lepe.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Je to krivda minimalne na urovni 512MB pomalej pamati pri 970 :) Ak nie vacsia :))

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud je AMD ochotno prodavat 8GB za cenu 4GB tak se jim to vyplati. Vyvolava to pocit ze 8GB verze by mela stat to co 4GB, a prava 4GB by mela byt jeste levnejsi. Ze to tak neni zpusobujem dojem nadsazene ceny, coz je pro firmu zakladajici si na dostupnych cenach spatny obrazek."

Prodat jednu a tutéž věc dvěma lidem za různou cenu je jen prastará snaha prodejců omezit přebytek spotřebitele. Dělá to každý, kdo může.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

nie. Ja dostanem 8GB kartu za 8GB cenu a sused dostane 8GB kartu za 4GB cenu, To kde sme kuwa??!?? Ak nemali 4GB karty, mali do predaja poslat 8GB karty! Poslat do recenzii zamknute 8GB je ok, do predaja uz to OK nieje ani z pohladu AMD ani z pohladu zakaznikov. Predavaju tie uzamknute karty za dumping? potom to je dokonca nelegalne! Toto je obrovsky marketingovy fail, snad vacsi ako technicky s odberom z pcie. 480 mala byt spasa AMD, zatial vsetko zle...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Ty se na to divas uplne naopak, nez to ve skutecnosti je. Pokud ti nejaky obchodnik proda ve skutecnosti neco levneji, tak jedine co mzues delat je, volat mu 3x slavu. Protoze jinak si muzes byt jisty, ze se te chysta oskubat do te miry, dokud to jde. Viz. napr. NV FE edice.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

jestli do měsíce nepříjdou nové nereferenční karty ke kterým se každej AMDčkař modlí jako na spásu půjdu do té 1070 a klidně si mě umínuskujte!

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

whatever,co urobis, kup co chces :)
tiez cakam na nereferencky, ta nitro sa mi paci velmi, a vykonovo mi bude stacit
1070 je overkill, a overpriced karta pre mna

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nove nvidie su teraz overpriced lebo je to novinka na trhu a zatial nemaju ziadnu realnu konkurenciu (vykon/spotreba). Ceny sa udrzia vyssie kym sa nenasyti prva vlna hladnych kupujucich, ktori su ochotni tieto ceny zaplatit.
Okrem toho obchodnici este maju na skladoch starsie karty, ktore treba v zlavach a akciach dopredat. Keby nove karty stali tolko ako stare v danom segmente tak by sa stare stali nepredajne.
Treba pockat kym sa trh ustali, kym prejde prva vlna, kym pridu dalsie modely (RX 460, RX 470 / 1060, 1080 Ti, Titan P) a kym pride s niecim aj konkurencia (Vega / RX 490). Potom sa ceny zase vratia na "normalne" hodnoty. Toto ale bude trvat urcite par mesiacov (6+).

Tiez by som si rad kupil 1070/1080 ale asi este pockam nejaky cas, kym sa to utrasie.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"Toto ale bude trvat urcite par mesiacov (6+)."

Jo a kdyz si pockas 6 mesicu, budou vanoce a prijde Vega... a presne v te chvili zacnou oba vyrobci vydavat zpravy o novych produktech, takze staci pockat dalsich mozna <6 mesicu a prijde novy midrange...

Tahle obsese cekanim mi prijde ujeta. Proste neco chci, pokud to neni novinka tak to koupim, pokud to je novinka tak cekam na nereferencni verze a pak max mesic na nejake recenze pripadne jestli to nema zasadni mouchy. Pul roku fakt cekat fakt nebudu...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som to zjednodusil. Ak nieco chcem a mam na to, tak to kupim. Vsetky ostatne moznosti vedu k odkladaniu, pripadne hejterstvu v debatach.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Reagoval som na "nvidia je overpriced" komentar, s prognozou vyvoja cien. Nehovorim, ze musite cakat, len vravim, ze trh sa stabilizuje a utrasie radovo v mesiacoch. Ak nechcete cakat, tak sup-sup, rychlo nieco objednat ;-)

Okrem toho, si osobne myslym, ze niekedy sa cakat aj dlhsi cas oplati.
Dalsia generacia produktov zrejme nepriniesie az taky zasadny skok vo vykone a efektivite, lebo teraz ten skok sposobil prechod na novsi vyrobny process z 28nm na 16nm. Vyvoj noveho vyrobneho procesu trva stale dlhsie a dlhsie, teraz tak 2-3 roky. A preto si myslym, ze nie je az take zaujimave cakat na dalsiu generaciu. Sucasna by mala byt dostatocna dalsich aspon 3+ rokov, a zaujimavejsie je pockat na ustalenie cien tejto generacie.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

franzzz: Dal jsem ti plus, protože jedině tvůj komentář vystihuje nejvíc momentální situaci. Čekat donekonečna je deprimující. Jak říkám, počkám na nereferenční karty maximálně tak měsíc a nejpozději 15.7.2016 se rozhodnu co koupit. A pak tady přestanu otravovat nadobro, protože na Vás už nebudu mít čas :D

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Vy dvaja s franzom ste ta prva vlna netrpezlivych na ktorich sa vyrobcovia nabalia najviac ;-)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

chlapče, čekal jsem na upgrade 12let. 12Let jsem čekal na to abych si mohl zahrát STALKRA Lost Alpha, ARMU, konečně dohrát Fallout New Vegas a Bihoshocky. A ty mi budeš říkat něco o tom že jsem netrpělivý? Jdi se zahrabat, protože vůbec nevíš co to je trpělivost, ale toho čeho jsem teď svědkem, kdy nVidia uvádí nadupané karty a AMD po vydání předražené karty odhaluje jak je karta nedodělaná je odporné jak noční můra.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To ze cakas 12 rokov na veci nic nemeni, stale sme v obdobi prvej vlny a za novy hw zaplatis viac. Ja ta neodhovaram od kupy, bez a objednaj si rychlo nieco, ked mas taku zbierku hier, na ktore cakas 12 rokov.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

tak si rikam "Kup si co chces, hlavne uz nam s tim dej pokoj" :-)

+1
+48
-1
Je komentář přínosný?

řekl sis o to! =)

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Si klidne jdi, nikdo ti nebrani. My ostatni podle hesla "trpelivost ruze prinasi" si pockame jak se to vyvine a pak si vybereme. Ja osobne jsem zatim stavem polarisu sklaman natolik, ze i kdyz verim ze nereference problemy vyresi tak sem v pokuseni pockat az na vegu...

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Dalo by se říct: krásná věc pro kupující. Nvidia by toto nikdy nedopustila. Naopak by vydala něco co má 3,5Gb... atd. atd. (prosím to byla ironie.... ještě jednou: byla to ironie!)

Mě to připadá spíš hloupé od samotné AMD. Ne proto, že vypustila karty které jde odemknout, ale proto, že zase nezvládla vypuštění nového produktu s patřičně udělaným marketingem.

Nadruhou stranu, třeba má AMD úmysl obdobný situaci, která nastala při vydání pentia g3258.
Když intel vydal taktovatelné pentium g3258 a výrobci desek umožnili taktování i na lowend chipsetu H81, byl z toho takový poprask, který sám o sobě zajistil masivní reklamu = prodejnost. Sice se všichni křižovali tím, že intel vydá patch, kterým taktování na těchto deskách zakáže (no pokud vím, nikdy nic takového nepřišlo).
Dovedu si představit jak podstatná část lidí co váhá nad 480 Gb v 8gb variantě urychleně objednává 4gb z výše uvedeného důvodu.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

TY jsi vzdy vyberes then AMD pozitivni pohled, ze? :))
Kdyz by jsi byl trochu chytrejsi, tak jses happy, protoze muzes dostat 4GB navic zdarma, byt jen na nejakou omezenou dobu. A muzes to povazovat naopak za velmi vstricny krok.

A Jinak Ti reknu, co by udelala NV... vydala by skvelou prezentaci a kartu by jsi si nekoupil vubec :)))))
A nez napises, ze je to lepsi varianta, tak se nad tim aspon 2x zamysli...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

hehehe

TY jsi me asi pletes s jednim tady na foru, co se jmenuje podobne, nicmene je to shoda jmen...

Synu, ty pro rudou nevidíš abychtakřekl...

Ale zpět k radeonům, potažmo amd... Jsem spokojeným uživatelem GCN 1.0 (7870, 7850, 7770-momentálně).
K článku - jako spotřebitel toto považuji za velice vstřícný krok, ale považuji to zároveň i jako velice omylný krok ze strany amd! Amd nepotřebuje být charitou min. ne takovým způsobem při vydání nového a nejsilnějšího produktu P10.

Podobný krok by byl interesantní u rx 460 (protože tato karta mě zajímá více :) hry nehraji).

Tak si příště 2x přečti kdo co píše a třebas se nad tím 4x zamysli... ale nevím zda to ve tvém případě pomůže :)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

zase, povedzme si otvorene, kolko tych referenciek s falosnymi 4GB predava AMD, a kolko odkupili vyrobcovia kariet, nalepili na ne nalepky a predavaju pod svojou znackou? :)
(predava AMD vobec nejaku referencku?)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Ty 4GB (8GB) reference jsou naprosto v poradku a velmi dobry tah od AMD. Kazdy kdo tady pise, ze je to "spatne", jenom troli hlouposti a ukazuje, ze ma minimalni pochopeni.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

tak to nevyslo :)) Za ten omyl se omlouvam, nicmene na tom tvrzeni, ze je na tom neco spatne nic nevidim. Urcite je lepsi resit to takovym zpusobem, nez vydat papirovy launch.
Opravdu nechapu, co komu na tom muze vadit. A v tomto pripade je uplne jedno, jestli ma nekdo zeleny mozek nebo rudou prdel ;)

A kdyz Vy jste se nad tim svym "tvrzenim zamyslel (mozna i 4x)"..tak mi zkuste vysvetlit co je na tom spatne?

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

však dobré to je :) nic se nestalo

"A kdyz Vy jste se nad tim svym "tvrzenim zamyslel (mozna i 4x)"..tak mi zkuste vysvetlit co je na tom spatne?"

Já neříkám, že je to apriori špatně. Samozřejmě že pro mě jako konzumenta resp. pro Vás jako cílovou skupinu RX 480 je to dobrá zpráva.

Jen mi není jasné jestli to má nějaky hlubší úmysl ze strany amd nebo je to pouze přesně tak jak zní titulek článku: AMD přiznala, že 4GB Radeonů RX 480 nezvládla zajistit na vydání dostatek. Ve skutečnosti zřejmě nebyly vyrobeny žádné. Stávající „4GB“ karty jsou totiž 8GB s polovinou paměti uzamčenou…

Pokud jí to přinese zisk, rozšíření uživatelské základny a spokojenost investorů zároveň je to jedině dobře. Pokud ne, tak to bylo hloupé. Mohli např. vydat jen 8gb verzi s patřičnou cenou. Nic víc a nic míň.

OT: Já bych si třeba přál aby amd grafiky měly nějaké jméno.. předevčírem na aukru 7870 za necelých 1800,- kde to jsme? GTX 660 pod cca 2200+ z druhé ruky nekoupím.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Tak oni hlavne avizovali 2 produkty. Jeden prave se 4GB. Podle mne je lepsi vydat ten produkt takto, nez jej vydat jen papirove.
Jestli je problem ve vyrobe tech pameti nebo jestli to byl marketingovy tah s temi 8GB, to se stejne nedozvime. To ze rikaji to ci ono, to je stejne informace pro publikum...

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

tebe nevadi, ked ides do restauracie na obed a si velmi hladny , tak si kupis 2x gulas za 2x cenu a ten co stoji v rade za tebou proste dostane 2x gulas za 1x cenu, lebo kuchar nema mensiu naberacku?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Nezáviď... Starej se o svou kozu, ne o sousedovu.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

ad g3258 a netaktovací desky ... je to cirka rok, co vyšel v rámci windows update nový Microcode update(KB3064209) a tím bylo přetaktování na nějakou dobu znemožněno. Někdy v závěru roku 2015 vyšel další microcode update(KB3105210) a ten opět přetaktování G3258 v ne"Z" deskách povolil.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

aha, nevěděl jsem, neužívám windows
děkuji za info!

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Tak tomu říkám pořádná Founders Edition verze :D Ne jak u nvidie :P

+1
+55
-1
Je komentář přínosný?

Nechápem čo tu riešite. AMD vydala RX480 jak vo verzii 8GB, tak aj v lacnejšiu 4GB. To akým spôsobom to technicky riešila je plne v kompetencii AMD !

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby takovým způsobem udělali i 2GB verzi, ještě o litr méně tak jsem ticho! :) Možná bych bral i 0 GB.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

2 GB verze bude od RX 460.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Tak zase jednou Amíkům závidím. 8 GB karta za 199 USD? Kdo to má?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ten, kdo nema VAT (dan z pridane hodnoty) a ma trh kde jsou desitky milionu zakazniku.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

K tomu, či je bolo dobré vydať 4GB kartu. Položme si otázku inak. Koľko ľudí čaká na GK lacnejšiu ako je táto 480 4GB? Asi dosť. Teraz je vonku informácia, že ak pridám nejaké to € či USD navyše budem mať lepšiu kartu a k tomu relatívne jednoducho si ju rozšírim až na 8 GB pamäti. Koľko ľudí si teraz tú kartu kúpi práve pre toto? Asi dosť hlavne tam kde sa už predáva a je pomerne veľká istota, že dostanem tento model. Týmto si AMD uchmatne kus trhu a tej trochu nižšej marže ju zas nepoloží. AMD toto teraz využije a vôbec by som sa nečudoval, keby preflešnúť bios nepochádzal priamo z jej dielne. Nakoniec je lepšie predať viac tovaru s menším ziskom ako menej s väčším.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

to ale mohli povedat pri uvedeni, ze viete co? 4GB verzia NEBUDE! namiesto toho vam prinasame 8GB za 199,- nech sa paci. Vsetkym by padla sanka a 1060 by bola dopredu marketingovo znicena.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Presne muj pohled

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

No jo marketing a cost reduction su modly dnesneho sveta. Napr aj UPSky sa vyrobia len zakladne verzie napr 20KVA a potom predavas rozne vykonove verzie ktore su odlisne len SW nastavenim , nalepkou a samozrejme cenou...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.