Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 4k LCD monitory se v létě dostanou na 15-20 tisíc Kč

16 litru za TNko? NO THANKS!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomínej, že řada hráčů prostě jiné technologie nezkousne kvůli vyšším odezvám. Pokud bude mezi 2560×1xxx TN a 4k TN minimální cenový rozdíl, je 4k mnohem lepší volba, protože umožňuje 1920×1080 i 1280×720 bez re-scalingu ("nativně" - přesná polovina a třetina). Pokud navíc tenhle panel pozvedne úroveň TN, vyvine určitý tlak i na ceny levnější IPS/VA panelů, což taky nebude naškodu :-)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Vyšším odezvám? Tam žádné pořádně nejsou asi tak dekádu, ráčil si všimnout 2 ms G2G, což je při full odezvě více jak srovnatelné s full odezvami udávanými u slušných panelů (nebo aspoň dřív se to udávalo full, nikoli G2G). Pořád lepší nějaký ten levnější IPS střep co se dneska prodávají ty 23,5ky se 6 ms než TNko se 2 ms.

V nižším rozlišení bude obraz pořád na hovno, sice to nebude rozmazané, ale zas to bude vypadat jak dlažba. Co si jako myslíš, když jeden pixel budou zobrazovat 3? To bude jak pěst na voko. VIděl jsi vůbec někdy nějakej větší panel s polovičním rozlišením? Společně s tím posledním výtvorem o tom, jak 50 GB místa je vlastně hrozně v poho, mi přijde, že jsi takovej salónní intelektuál. Nejspíš jsi to nikdy neměl v ruce, ale ostatním píšeš, jak maj být happy, že to je vlastně supr. No z tvýho pohledu určitě…

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

1. Nikomu nepíšu, jak má být "happy", pouze konstatuju, že slušné TN panely jsou na hry vhodnější než nejlevnější IPS/VA.

2. Ty jsi skutečně toho názoru, že 1080p rescalované na 2560×1600 panel vypadá líp než 1080p zobrazené 1:1 na 4k panelu? Pokud ano, jsi první člověk s tímto názorem, na kterého jsem narazil. Právo na názor ti neberu, ale vzhledem k tomu, že je menšinový, bys ho alespoň mohl prezentovat tomu adekvátním způsobem.

3. Jakožto salonní intelektuál se nebudu snižovat k reakci na argumentaci ad hominem ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Říkám, že „pokud by vaše grafická karta nezvládala 3D ve 4k, bude i 1080p nebo 720p vypadat dobře“ je blábol, protože 1080p i 720p bude vypadat na 4k panelu na hovno. Což nijak nepopírá, že jakýkoli down či upscaling na čemkoli je taky celkem na hovno. Je úplně jedno, jestli jeden pixel zobrazují 4 (9), nebo se to rozmaže - na hovno je obojí, přičemž ty tu tvrdíš, že to první ej vlastně v pohodě. Viděl jsem 1280×800 na tom Samsungu 305T (2560×1600, VA) a je to hnus fialovej a že to je dobrý může tvrdit jen ten, kdo to nikdy neviděl. Vůbec teda nechápu, co to má společnýho se 3D…

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to vypadalo na hovno? Bude vypadat podobně, jako HD na stejně velkém panelu, jen jeden pixel nebude tvořen ze 3 malých subpixelů ale z 12 ještě menších.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vždyť to říkám - dlažba. To mluvíte o FullHD, HD Ready bude ze 27 subpixelů. Úža.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Snad jde o celkovou velikost pixelu, ne o počet. Když na stejné úhlopříčce nemám problém s velikostí pixelů při HD rozlišení, nebudu ho mít ani s tím samým pixelem složeným z menších kousků.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Například tam nebude fungovat subpixelové vyhlazování písma a vektorových objektů, takže to bude mít hnusné duhové obrysy. Jelikož subpixelové vyhlazování funguje jen při 1:1 mapování.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No spíš ty pixely budou divně barevné uvnitř. Ale jediný důvod pro použití nižšího rozlišení, který mě napadá, jsou 3D hry, kde se pokud vím žádné subpixelové vyhlazování stejně nepoužívá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1280 × 800 na 305T vypadá kostičkovaně, ale tak taky to je jenom 50 ppi… jinak jsem si žádné zvláštní vady nevšimnul. Oproti tomu 1920 × 1080 na 28" má hustotu pixelů blízkou tomu, co i dnes někteří lidé používají.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však oproti CRTčku jsou ty body jak dlaždice…

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

TNko je fakt bida ..... ono se to mozna nezda, ale je to velky rozdil. U "kvalitnich" TN uz dnes ani tak nejde o to, ze by byly vyslovene mizerne pozorovaci uhly (mam lenovo s205 a to snad nema zadny pozorovaci uhel) jak tomu bylo pred lety, ale ty barvy proste fakt asi jsou jen 6ti bitove a to je bida nejvetsi.
Mam uz leta U2311H a naprosto v pohode .... da se mu v klidu vnutit az (uz si to nepamatuju a jsem pripojen pres RDP) snaz 75 nebo dokonce 85Hz a to uz se skoro blizi 100Hz idealu. Zadne rozmazani v tom neni a hral jsem na to veeelmi dlouho UT99 s ostrelovackama, takze tam se opravdu nejaky inputlag, rozmazani atd. fakt pozna a na tomhle to bylo skoro jak na CRT. Urcite bych nesel do TNka dneska ..... jako sekundarni monitor za dvojku, mozna jo, ale jinak ani nahodou. Mimochodem, dela se vubec neco 2560xcosi v TN?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle má právě ale 8bitové barvy (resp. s FRC 10bitové). A i v té recenzi je chválí: „Brightness, uniformity, and viewing angles are excellent, and the colour temperature and colour fidelity also are much better than what we've seen in TN panels previously.“

2560×… monitor s TN panelem jsem myslím zatím žádný neviděl, všechno jsou to různé variace na IPS (H‐IPS, PLS, AHVA). Nebo pak S‐PVA od Samsungu (ten tu mám já), ale ten se už myslím nevyrábí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To ma logiku -> TN pri vecsich uhloprieckach je uz ABSOLUTNE NEPOUZITELNE!!!!

Sam som mal kedysi 28" TN a letelo prec svetelnou rychlostou -> ked clovek pred tym sedel a mal pre nazornost obrazovku celu naplnenu jednou uniformnou farbou, tak jak zaostroval pohlad smerom hore ci dole tak sa tato `uniformna` farba vyrazne menila..... BLE
-> nepouzitelne ani na pracu, ani na hry, ani na net... absolutne NANIC

TN ani ZADARMO!!!!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No Hardware.info sice možná nejsou úplně největší experti na monitory, ale tak když mu dali zlaté ocenění a píšou, že pozorovací úhly jsou excellent a barvy lepší než jakýkoliv TN, který zatím viděli, tak si nemyslím, že by ten monitor byl nepoužitelný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Šmejdí zdroje taky na 90 % webů dostanou zlatý ocenění, to vůbec o ničem nevypovídá. Zvlášť, jestli si pak ten monitor mohli nechat…

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

hehehe, a co myslis, ze predtym nez som kupil tu 28-ku tak som si neprecital recenzie???

Teda neviem ci ti co ich robili boli taki ko..ti co nevideli nikdy poriadny monitor, alebo boli podplateni - v kazdom pripade z ho.na tortu neurobis a mna uz NIKTO na TN nedostane aj keby mu dal diamantovohyperplatinove ocenenie `ze na TN je to spicka`!!!

A na nejake vyborne farby sa da kaslat (resp. aj TN sa da realne spravit menej odflaknute so slusnymi farbami), no tie zufale hlavne vertikalne pozorovacie uhly vyplyvaju uz zo samotnej fyzikalnej podstaty TN a nikto s nim nic nespravi...
Pri nejakej notebook obrazovke co ma 20 cm na vysku sa pri rovnakej pozorovacej vzdialenosti a fixnom pozorovacom bode tento neduh nemusi este nejak kriticky prejavovat, ale ked ma obrazovka na vysku 40 cm je to pri danej pozorovacej vzdialnosti naozaj ciste zufalstvo!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ten G-Sync-kompatibilní Asus (tuším PG278Q) by tyhle parametry nesplňoval?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To uz bych radsi ten 4k za stejnou cenu (PB287Q).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nepochybně, uváděl jsem to jen jako příklad :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A jo, pravda, ten má mít nějaký nový 2560×1440 TN panel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A komu se nechce čekat na léto, může si ho koupit už dnes přímo z Koreje (doprava zdarma): :-)

http://www.ebay.com/itm/SAMSUNG-U28D590-3840-X-2160-Pixel-Ultra-4K-UHD-2...

Mně na něm tedy vadí dvě věci:

1) velmi podprůměrný kontrast (viz ta recenze na hardware.info),
2) stojan bez možnosti jakéhokoliv polohování, navíc nelze ani použít VESA držák.

Pořád doufám, že někdo dá dohromady ten levný 39" VA panel od Innoluxu a elektroniku, která bude umět 60 Hz. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Delame na tom - ale spis to vypada ze budeme muset jit do 120Hz reseni, protoze rada lidi nezkousne 1080p60 a chteji 1080p120.

Jinak ve 4K LCD - 50" i 58" od Innoluxu je hardware bug ktery znemoznuje pouziti techto LCD jako monitoru, nastesti 39" zobrazuje vsechno v pohode.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jak to prosim myslite s tim "delame na tom"? Pracujete u nejakeho vyrobce monitoru?

A neni 39" monitor pred PC uz prece jen trochu moc? Moc si to nedokazu predstavit ,,it to 30cm pred sebou .... jeste nedavno se v takove uhlopricce delaly LCD TV do obyvaku....
To uz prece clovek musi kroutit hlavou na vsechny strany, aby videl tamhle okno s mailama, tamhle nejakou excel tabulku apod.
I kdyz v praci taky mame jednoho exota, ktery ma na stole 3x FullHD 24" monitory vedle sebe a doma to ma taky tak a ze pry nic nensiho uz nechce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No tak si ho dá člověk trochu dál. :-) Já bych taky raději menší, ale vybírám z toho, co je dostupné — tenhle 28" Innolux, 23,8" LG (moc malý), 31,5" Sharp (moc drahý), takže z toho mi ten 39" Innolux vychází nejlíp.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To jako ceska sro nemuze vyvijiet konkurenceschopnou elektroniku? Nedelame vyslovene monitory, protoze v consumer segmentu to nema smysl - to nam nikdo nezaplati. Delame to jako bokovku, protoze mame vlastni 4K/200fps kameru - a ty dnesni 4k televize proste 4k neumi.

39" je jeste prijatelne, hlavne u toho nemusite byt nalepeny na 50cm, ale taky existuji panely mensi, napr. mame zde vzorek 23.8" od LG, ten co pouziva DELL... ale ten je jen 60Hz.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako ja se taky divim, ze jeste nikdo (patrne v cine) neprisel s nejakou poradnou kamerou. Vzdyt i lacine fotaky za dva litry maji 4k rozliseni a zaverku 1/2000s ..... nevim, jestli to fakt za pul milisekundy stahne z celeho cipu nebo ho jen nejakym napetim zamrazi, ale pocital bych spis to prvni, tak pak nemuze byt problem vzit nejaky CMOS cip a udelat na nej rychlou elektoniku. Pak uz staci jen hardwarovy enkoder, co zvladne 4k v 1000fps a je to:)
Pocitam, ze vy tu 4k@200 mate delanou taky tak nejak na kolene z beznych CMOSu co?:)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Fotak se zaverkou 1/2000 exponuje 1/2000 ale nic to nerika o tom, ze jak dlouho to pak ze senzoru dostavate. To zalezi pak uz na propustnosti rozhrani (CSI ~ 3-4 Gbps) pripadne rychlosti prevodniku.

Kameru mame na bazi normalniho velikeho cmos cipu (urceneho pro prumyslove aplikace) ale ono to ma docela hezky obraz, hlavne kdyz se to nekomprimuje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak když by to umělo i 1080p120, tak tím líp. Teoreticky by šlo i 2160p120 pomocí dvou DP 1.2 vstupů, ne? :-) Ale mně by stačilo i těch 2160p60 a 1080p60.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ten dual DP je jeden z nasich cilu - pro nativni 4K/120Hz. Ale jelikoz to jde dvouma kabelama, tak to bude potrebovat poladit ovladace/bios v Intelu (plan je podporovat napr. Haswell, ktery umi 4K/60 dokonce na trech vystupech), aby se o tvarilo jako souvisla plocha. Idealni by bylo, kdyby grafiky umoznovali genlock, ale bohuzel to vycurani vyrobci omezuji softwarove a povoleno je to snad jen v Quadro :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak to vlastně funguje u těch 31,5" monitorů, které umí 60 Hz pouze pomocí MST? Tam mají v těch ovladačích výjimku (na základě EDIDu)? Nějakou tam tedy musí mít určitě, protože ten Surround (= ořezaný Mosaic) u Nvidie normálně ani dva displeje neumí, jen tři… takže tam asi budou mít výjimku i pro frame lock?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, MST monitory maji vyjimku pro Mosaic - podle EDIDu. Nevim zda ten frame lock souvisi s MST, nebo je to nahoda - ale tyto monitory stejne maji framebuffer, takze nejaky frame lock je nemusi zajimat. Ale my kdyz to chceme nasadit bez frame bufferu - at je co nejmensi latence, tak ten genlock tam musi byt.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A nevíš, co je za T‐con v tomhle Samsungu? Zdá se, že umí 2160p60 bez MST.

Alespoň tedy v manuálu mají explicitně uvedený VESA 3840 x 2160RB 60Hz režim a o MST se nikde nezmiňují:

http://downloadcenter.samsung.com/co...00410A-Eng.pdf

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Priznam sa niesom moc nadseny z 4K na monitoroch. Obavam sa ze sa prejavi stale bolest so scalingom vo windowsoch, respektive ze aplikacie stale na to niesu pripravene. Ono na 30" pri 4K na 100% scale bude vsetko strasne male a zasa pri zmenenom scale bude asi dost aplikacii rozbitych.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No tak alespoň snad bude konečně na Microsoft a vývojáře aplikací nějaký tlak, aby to spravili, jinak by se to nevyřešilo asi nikdy. Takže já jsem rád, že se k tomu výrobci monitorů odhodlali.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nie nebude. Jednak prave vdaka slusnej spetnej kompatibilite, teda moznosti spustit aj pomerne stare aplikacie na poslednych windowsoch, cast prave tychto aplikacii nebude mat nikdy opravu/fix. Budu vzdy rozbite a co sa tyka novych ? Hmm akurat som pozeral nejake recenzie na Surface Pro 2 ktore ma full hd display na 10" a ma wacom digitizer, cize tam hovorili ze je idealne pre grafikov ale ze napriklad taky Photoshop z vysoka dlabe na scaling nastaveny vo windowse a niektore casti menu su furt krpate aj keby ste si nastavili 2000%. Hmm ked na to kasle Adobe, tazko cakat ze sa ostatne firmy tiez pohrnu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když to funguje na OS X, tak co by to nemohlo fungovat ve Windows. A Apple už prý např. MBP s nízkým rozlišením nebude brzy vůbec nabízet. Výstup nekompatibilních aplikací se přeškáluje na úrovni OS (to už i novější Windows dělají, ne?).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to je podobna otazka, ako `preco ked nieco funguje v severnej korei tak to nefunguje v svajciarsku?`.... :o)

apple je totiz synonymom pre obmedzenia, zakazy, nariadenia, regulacie.... jednoducho `sloboda` jak vysita.. :o(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ale tak isto je Apple synonymom pre produkty ktore sa pouzivaju bez potreby pravidelneho ladenia a fungujucich veci. Iste maju niektore veci obmedzene ale napriklad prave v tomto scalingu sa ukazuje ze to zmysel ma. Proste zavedu pravidlo aby aplikacia ktora chce prejist do storu podporovala retinu a hotovo. MS na to kasle (z tohto pohladu by mal byt Linuxakmi zobznovany) a este si aj spravi vlastny standard.
Inak fakt nechapem ten hate na Apple ale vlastne vobec na velke firmy. Ked sa jedna o konkretny produk, funkcionalitu tak to este pochopim ale taky ultranacionalistky hate bez zmyslu fakt nepochopim.
Mimochodom na Apple, konkretne OSX, sa tu tiez nadava ale mam pocit ze vecsina z kydacov ho ani nevyskusala. Iste nema klikacie menu na vsetko, ale ma terminal s command lajnom kde sa da vsetko rucne tak isto poladit co by Linuxakom predsa malo vyhovovat. Ci ty uz tiez odrastli do klikacich menu ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ako kazda minca ma dve strany, tak aj `diktatorstvo` ma svoje pozitivne stranky...
je prave pekny obraz konkretneho jednotlivca (podla toho aky OS si zvoli), aka je to povaha -> apple (hlavne ze je pohodlie, ini za mna rozhodnu, co natom ze sloboda adiooos), MS (idem s prudom ale viacmenej si mozem robit co chcem aj ked je ta sloboda obcas otravna a vyzaduje zodpovednost),
linux (sloboda na prvom mieste, vsetko chcem mat pod kontrolou dokonca aj moznost studovat zdrojaky)

takze ten `hate` skor vyplyva z tychto faktorov - napr. mne sa protivy pristup apple k SW a HW, ten nabozny fanatizmus mnohych jeho uzivatelov, premrstene ceny a o ludoch co to akceptuju a vyhladavaju si logicky myslim svoje (vid vyssie).... preco by som mal marnit svoj cas a peniaze a `davat mu sancu`? nema to silnu logiku?

co sa tyka `klukacihc menu`, osobne som odrastol na DOS, predtym workbench, basic atd... -> no na dobre sa rychlo zvyka a priznam sa, ze mi command line uz tiez moc nevonia :o)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak microsoft to ma vyreseny .. WPF to umi samo od sebe uz od roku 2008, a pokud vyvojar nedela silenosti tak to funguje samo od sebe. Problem je, ze u 2 starsich API (GDI a GDI+) to bez podpory od vyvojare nefacha a scalling o ktery se windows pokousi to ve vetsine pripadu nezachrani.
Dalsi vec je, ze u notebooku s vysokym dpi klidne najdete we windows nastaveny, ze je to 96DPI a windows se potom ani nesnazi zvetsovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A nema 4K vyznam prave v tom, aby si toho na plochu narval ovela viac?
Inak je to uplna pakovina -> na hry prilis vela, na filmy to tiez nerozoznas, ze budem mat v textoch `oblejsie` pismenka nad ktorych nadherou sa mozem pripadne s lupou vytesovat nestoji za tie komplikacie...
(nad tym nech si onanuju applisti a ini pozeri, ja som tvrdy racionalista)

To hovorim ako dlhorocny (>6) majitel 30" 2600x1600,
ono mas pravdu, ze uz takto je to natolko jemne, ze nejake vyrazne vyssie rozlisenie by bolo dobre len s vyrazne vecsou uhloprieckou, a uz takto je to dost narocne na otacanie oci ;o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hmm lenze na 4k je 30" alebo 32" malo. Ked to bude na 100% scalu ak to bude 4k 3840 × 2160 tak na 30" bude vsetko oproti 2560x1600 1.5x mensie a ak 4k bude 5120 × 3200 tak vsetko bude 2x mensie a to uz aj na tej 30" bude necitatelne. Ostatne pekne to vidiet na velkosti bodu:
1680x1050 22" - 0.282mm
1920x1200 24" - 0.269mm
2560x1600 30" - 0.252mm
3840 × 2160 30" - 0.173mm
5120 × 3200 30" - 0.126mm
Retina je fajn, hlavne na text aj ked predsa len lepsie sa cita z tabletu po leziacky ako z monitoru, lenze co sa tyka velkosti ikon/textu mi pripada ako ideal prave nieco okolo 24". Este ta 30" je fajn ale to uz je fakt horny limit a zasa mat 4k monitor 35-40" je uz trochu peklo. Nehovoriac ze uz tie 30" dost pecu.
Ono casom to bude fajn, len momentalne mam pocit ze je to skor tlak PR ze je to cool nez na naozajstne vyuzitie. Niesu este doladene standardy, je problem s pripojenim, samotne panely su bud drahe ak maju byt kvalitne alebo je to lacny TN shit. Nehovoriac prave o nepripravenosti aplikacii vo windows svete. Casom to bude fajn ale momentalne mi to pride viac ako masirka.
Skor by som to videl schodne prave v Apple svete kde predsa len su trochu dalej (thunderbolt, podpora retiny v OS X a aj viac upravenych aplikacii)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

...prave preto sucasny boom 4k `ide mimo mna` ->

- je to v lepsom pripade 16:9, a radsej by som 16:10
- viem este akceptovat 0.2mm pixle (mam doma aj 15" IPS 1600x1200)
- este mozno taka 32", hlavne ak by to bola 16:9 (t.j. len o kusok sirsia ako 30") sa da

za `retiny` a ine `ritoviny` nie som osobne ochotny dat ani cent :o)
a v podstate som so svojou situaciou spokojny jak korytnacka...

.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

...prave preto sucasny boom 4k `ide mimo mna` ->

- je to v lepsom pripade 16:9, a radsej by som 16:10
- viem este akceptovat 0.2mm pixle (mam doma aj 15" IPS 1600x1200)
- este mozno taka 32", hlavne ak by to bola 16:9 (t.j. len o kusok sirsia ako 30") sa da

za `retiny` a ine `ritoviny` nie som osobne ochotny dat ani cent :o)
a v podstate som so svojou situaciou spokojny jak korytnacka...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

hmm no jednu vec by som ale na 30" tkach prijal, keby to menej pieklo. Mam na stole dve a to je ako vyhrevne teleso, v pohode vykuria izbu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

staci mat jas na minimum a je to v pohode...

pred vyse 10 rokmi som mal na stole 22" a 24" CRTcka - to bolo ine vykurovanie, stacilo zapnut aj jedno

V principe okrem posvietenia nema co na 30kach kurit -> samotny panel bere par wattov, elektronika je uplne minimalna (ziadne DSP), len podsvietenie ak ma byt kvalitne a uniformne (t.j. vela zdrojov svetla) da zabrat - toboz 30ka so zvaracskymi 500cd max.... ;o)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.